Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00285 006453 13600893 na godz. na dobę w sumie
Makarony i sosy - ebook/pdf
Makarony i sosy - ebook/pdf
Autor: , Liczba stron: 65
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-674-2 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-9%), audiobook).

Kuchnia włoska znalazła wielu sympatyków – aż trudno uwierzyć, że tak prosty produkt spożywczy podbił kuchenne menu na całym świecie. Makarony stały się bardzo popularne i można z nich komponować wspaniałe i smaczne dania. Książka Makarony i sosy zawiera prawie 100 przepisów na potrawy o różnych smakach, które zadowolą nawet najwybredniejsze podniebienia. Można tu znaleźć najbardziej popularne receptury, a także nowoczesne i wyszukane, dla wymagających kucharzy.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

smaczne i  zdrowe Makarony i  sosy Mak ar ony i sosy sPis TrEŚCi WsTęP 4 CannElloni 6 Cannelloni funghi 6 Cannelloni z mięsem mielonym 6 Cannelloni z mieloną szynką w sosie paprykowo-czosnkowym 7 Cannelloni ze szpinakiem 7 ConChigliE 8 Conchiglie z boczkiem i suszonymi pomidorami 8 Conchiglie z wołowiną 8 Conchiglie z jarmużem i serem 9 Conchiglie z papryczką chilli 9 Conchiglie z wieprzowiną, cieciorką i pomidorami 10 Conchiglie z wędzonym kurczakiem, granatem i kiełkami 11 CrEsTi di gallo 12 Cresti di gallo z grzybami, bakłażanem Cresti di gallo z twarogiem i rzodkiewką 13 i suszonymi pomidorami 12 FarFallE 14 razowe farfalle z żurawiną i twarogiem 17 Farfalle z boczkiem w sosie z sera feta 14 Farfalle z łososiem i sosem awokado 14 Zapiekane farfalle z sardynkami, oliwkami i kaparami 17 Farfalle z pesto bazyliowo-pietruszkowym 15 razowe farfalle z sosem paprykowo- Farfalle ze szpinakiem i ricottą 15 Farfalle z warzywami w sosie kokosowym 16 -pomidorowym 18 Fusilli 19 Fusilli z grilowanymi warzywami i kurczakiem 23 Fusilli z gulaszem z fasolą 19 Fusilli z papryką i suszonymi pomidorami 24 Fusilli z jogurtem i truskawkami 20 Fusilli z mascarpone i jagodami 24 Fusilli z kozim beszamelem i warzywami 20 Fusilli z kremem z cukinii 21 razowe fusilli z dorszem i suszonymi grzybami 25 razowe fusilli z sosem z serduszek drobiowych Fusilli z kurczakiem i ananasem 21 Fusilli z kurczakiem i grzybami 22 i kukurydzy 26 lasagnE 27 lasagne z łososiem i szpinakiem 29 lasagne bolognese 27 lasagne ze szpinakiem 28 linguinE 30 linguine z sosem sera blue 31 linguine z brukselką 30 luMaChE 32 lumache z jarmużem w sosie serowym 33 lumache z indykiem i suszonymi pomidorami lumache z kurkami i oscypkiem 34 w mozzarelli 32 MaFaldE 35 Mafalde z krewetkami 35 2 Mak ar ony i sosy PaPPardEllE 36 Pappardelle z pesto bazyliowo-pomidorowym 38 Pappardelle z marchewką i cukinią w sosie Pappardelle z tuńczykiem, cukinią i suszonymi balsamico 36 pomidorami 39 Pappardelle z kurczakiem i pieczarkami 37 Zapiekane pappardelle z salami i papryką 39 Pappardelle z kiełbasą chorizo 38 PEnnE 40 Penne pikantne 40 Penne z boczkiem i oliwkami 40 Penne z brokułami i boczkiem 41 Penne z oscypkiem i szparagami 41 Penne z paluszkami schabowymi z sosem brokułowo-kurkowym 42 Penne z sosem śmietanowo-miętowym z oliwkami 43 Trójkolorowe penne z porem i boczkiem w sosie śmietankowym 43 Penne z wędzoną makrelą 44 Trójkolorowe penne z wędzoną makrelą i brukselką 44 rigaToni 45 rigatoni z warzywami i szynką parmeńską 45 sPaghETTi 46 dwukolorowe spaghetti z sosem i kiełkami 46 spahgetti ala putanesca 47 spaghetti Bolognese 47 spaghetti Carbonara 48 spaghetti napoli 48 spaghetti rosa 49 spaghetti trzy sery 49 spaghetti zapiekane z kalafiorem w sosie serowym 50 spaghetti z anchois 51 spaghetti z czerwonym pesto 51 spaghetti z dynią 51 spaghetti z kulkami z metki cebulowej w sosie musztardowym 52 spaghetti z kurczakiem i granatem 53 spaghetti z oliwą, parmezanem i ziołami 53 spaghetti z orzechami i parmezanem 54 spaghetti z serem feta 54 spaghetti ze smażonymi krewetkami 55 spaghetti z sosem koperkowym i kurkami 56 spaghetti z pesto z rukoli 56 spaghetti z sosem z bobu 57 spaghetti z sosem szpinakowym 57 spaghetti z zielonym pesto 57 TagliaTEllE 58 Tagliatelle z orzechami i parmezanem 60 Tagliatelle z cytrusowym szpinakiem Tagliatelle z pieczoną papryką 61 i krewetkami 58 Tagliatelle z sosem kaparowo-pietruszkowym 62 Tagliatelle z dynią i ricottą 59 Tagliatelle z sosem migdałowym 62 Tagliatelle ze szparagami 59 Tagliatelle z sosem miętowo-cytrynowym 63 Tagliatelle z kremem z czerwonej fasoli 60 Tagliatelle z tuńczykiem 63 3 Mak ar ony i sosy WsTęP dania z makaronu cieszą się niezwykłą popularnością. aż trudno uwierzyć, że tak prosty produkt spożywczy podbił kuchenne menu na całym świecie. do zrobienia makaronu wystarczy zaledwie kilka składników: mąka, woda oraz czasami jajka. Można też dodać inne składniki, np. szpinak. Zaletą makaronu jest to, że można go łączyć właściwie ze wszystkim, zarówno z warzywami, jak i mięsem, owocami czy serami. Zawsze wyśmienicie smakuje. dania z makaronem można przy- gotować nie tylko łatwo, ale także szybko – i to zapewne sprawia, że zyskał tak wielu wielbicieli. Jest kilka zasad dotyczących gotowania makaronu, których należy przestrzegać, by był naprawdę pyszny: gotować w dużej ilości wody – na 250 g makaronu minimum 1½ litra wody, • • wodę osolić po zagotowaniu, wtedy szybciej się zagotuje, • makaron wkładać zawsze do wrzącej wody, nie wcześniej, • makaron do sosów nie powinien dokładnie ociec z wody, wtedy oklei się sosem, • makaron, który ma zostać podany na zimno, np. w sałatkach, po odcedzeniu należy przelać zimną wodą i wymieszać z oliwą, aby się nie kleił. rodzajów makaronu jest bardzo wiele, wyróżnia się je na podstawie kształtu: Cannelloni – makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Jak przygotować: rurki wypełnione farszem układać w żaroodpornym naczyniu, następnie polać sosem, aby cały makaron był zanurzony. Zapiekać około 40 minut. Conchiglie – odmiana przypominająca kształtem muszelki. Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 9–11 minut. Cresti di galli – makaron w kształcie grzebieni koguta. Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 8–12 minut. Farfalle – makaron przypomina kształtem kokardki o  ozdobnych krawędziach. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian. Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 8–12 minut. Fusilli – grube świderki o długości do 4 cm. dostępny jest w naturalnym żółtawym kolorze, a tak- że zabarwiony na czerwono lub zielono. Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 8–12 minut. Lasagne – makaron w postaci dużych prostokątnych płatów, zazwyczaj o wymiarach 10 na 5 cm. nadaje się do zapiekania (podgotowany lub surowy). Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 2–3 minuty. Linguine – makaron bardzo podobny do klasycznego spaghetti, ale nieco spłaszczony. Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 8–13 minut. Wstęp 4 Mak ar ony i sosy Lumache – odmiana o bardzo charakterystycznym kształcie przypominającym dużą muszlę śli- maka, choć występuje też w mniejszych rozmiarach. Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 12–15 minut. nadaje się także do zapiekania. Mafalde – płaskie, pofalowane na brzegach kluski o szerokości około 2 cm. Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 8–10 minut. Pappardelle – długie kluski o szerokości 2–3 cm dostępne w formie mocno skręconych i poplą- tanych kłębków. Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 8–12 minut. Penne – odmiana pochodząca z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 9–13 minut. Rigatoni – tradycyjny domowy makaron z regionu Toskanii. Ma oryginalny kształt szerokich ru- rek, pustych w środku. Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 13 minut. Spaghetti – jedna z najbardziej znanych odmian, w kształcie długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 8–12 minut. Tagliatelle – makaron w kształcie długich płaskich wstążek o szorstkiej fakturze. Jak przygotować: włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, gotować 8–12 min Warto pamiętać, że można zaopatrzyć się w makarony o różnych kolorach, np. zielone – z dodat- kiem szpinaku lub czerwone – z pomidorami. Świetnym rozwiązaniem, które pozwoli urozmaicić naszą kuchnię, będzie naprzemienne wykorzystywanie makaronów z  różnych rodzajów zbóż. najczęściej stosowane są makarony z pszenicy durum i jajeczne, można też wykorzystywać żyt- nie, orkiszowe, pszenne czy razowe, czyli wytworzone z mąki pełnoziarnistej. niniejsza książka zawiera wiele ciekawych i smacznych przepisów rodem ze słonecznej italii, dzię- ki którym zadziwisz gości i rodzinę. Zebrano tu zarówno najbardziej znane i lubiane potrawy, jak też nowoczesne, wyszukane przepisy dla zapalonych kucharzy. Przekonasz się, że pasta to Wło- chy, słońce i fantastyczny smak! Wstęp 5 Mak ar ony i sosy CannElloni CannElloni Funghi skŁadniki: 40 dag makaronu cannelloni 50 dag podgrzybków 500 ml śmietany 18 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy 40 dag żółtego sera sól, pieprz sPosÓB PrZyrZĄdZania: grzyby ugotować do miękkości. Czosnek i cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie. dodać pokro- jone w paseczki grzyby, przyprawić solą i pieprzem. smażyć około 3 minuty, dodać natkę pietruszki, wymieszać. surowe rurki cannelloni napełnić ostudzonym farszem. Wło- żyć do naczynia żaroodpornego, polać śmietaną i posypać żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem około 35 minut w 180°C. Cannelloni 6 CannElloni Z MięsEM MiElonyM skŁadniki: 40 dag makaronu cannelloni 25 dag mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 dag pomidorów 2 łyżki oliwy 1 szklanka gęstego soku pomidorowego 40 dag żółtego sera suszona bazylia, sól, pieprz sPosÓB PrZyrZĄdZania: Czosnek i cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie. dodać mięso, doprawić solą i pieprzem. dokład- nie podsmażyć, tak by całe mięso było lekko zrumienione. Pomidory (sparzone i obrane ze skóry) roz- gnieść, dodać do mięsa. dusić na małym ogniu około 30 minut. surowe rurki cannelloni napełnić ostudzonym farszem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sokiem pomidorowym i posypać żółtym serem. Zapiekać pod przy- kryciem około 35 minut w 180°C.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Makarony i sosy
Autor:
,

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: