Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00225 005811 13604961 na godz. na dobę w sumie
Mamie na ratunek. 200 przepisów na zdrowy posiłek dla Twojego malucha - książka
Mamie na ratunek. 200 przepisów na zdrowy posiłek dla Twojego malucha - książka
Autor: , Liczba stron: 256
Wydawca: Septem Język publikacji: polski
ISBN: 83-246-2290-X Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> życie rodzinne
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Jeśli nie mleko, to co?

Brzuszek pełen zdrowych pyszności

Przez żołądek do serca... kości, ząbków, właściwego funkcjonowania wszystkich układów i zdrowego rozwoju Twojego malucha! Czy zdajesz sobie sprawę, jakie składniki pożywienia są niezbędne dla dziecka w zależności od jego wieku? I czy wiesz, że przeważającej większości z nich nie znajdziesz w jedzeniu znanym z reklam, przepełnionym chemiczną 'witaminą E'?

Oto książka kucharska i poradnik, który pomoże Ci z czystym sumieniem, w czystej kuchni i wciąż czystej sukience serwować swojemu szkrabowi smaczne i zdrowe posiłki. Na pewno ucieszy Cię też fakt, że dodatkowo nie spędzisz długich godzin na ich przygotowywaniu. Ciągle wątpisz? Nie masz jeszcze dość ścierania marchewki ze ściany?

Sięgnij po smaczną lekturę:

Książeczki z serii Mamie na ratunek to małe, a jednocześnie wielkie wsparcie dla świeżo upieczonej mamy. Zawierają praktyczne techniki i rady z życia wzięte -- tak potrzebne na każdym etapie wczesnego macierzyństwa. Niezależnie od tego, czy jesteś w opałach, czy też właśnie cieszysz się krótką chwilą spokoju, dzięki tej serii czas spędzany wspólnie z maluchem stanie się przyjemny i pozbawiony problemów. Przekonaj się, że żadna niania nie zastąpi Twojemu dziecku Mądrej Mamy!

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Spis treści Przykładowy rozdział Katalog online Zamów drukowany katalog CENNIK I INFORMACJE: MAMIE NA RATUNEK. 200 PRZEPISÓW NA ZDROWY POSIŁEK DLA TWOJEGO MALUCHA Autor: Shana Priwer, Cynthia Phillips Tłumaczenie: Anna Owsiak ISBN: 978-83-246-2290-0 Tytuł oryginału: Mommy Rescue Guide: Toddler Meals. Lifesaving Recipes and Advice for Making Fun, Nutritious Food Format: 115 × 170, stron: 256 Zamów informacje o nowościach Zamów cennik CZYTELNIA: Fragmenty książek online do przechowalni do koszyka Wydawnictwo Helion ul. Kościuszki 1c 44-100 Gliwice tel. 032 230 98 63 e-mail: helion@helion.pl e-mail: septem@septem.pl redakcja: redakcjawww@septem.pl informacje: o księgarni septem.pl Jeœli nie mleko, to co? • 200 pysznych przepisów kulinarnych • Zdrowe dania, w sam raz dla Twojego szkraba • Elementy zabawy w czasie posiłków • Nowe wrażenia smakowe, odpowiednie dla każdego malucha Brzuszek pełen zdrowych pysznoœci Przez żołądek do serca… koœci, ząbków, właœciwego funkcjonowania wszystkich układów i zdrowego rozwoju Twojego malucha! Czy zdajesz sobie sprawę, jakie składniki pożywienia są niezbędne dla dziecka w zależnoœci od jego wieku? I czy wiesz, że przeważającej większoœci z nich nie znajdziesz w jedzeniu znanym z reklam, przepełnionym chemiczną „witaminą E”? Oto książka kucharska i poradnik, który pomoże Ci z czystym sumieniem, w czystej kuchni i wciąż czystej sukience serwować swojemu szkrabowi smaczne i zdrowe posiłki. Na pewno ucieszy Cię też fakt, że dodatkowo nie spędzisz długich godzin na ich przygotowywaniu. Ciągle wątpisz? Nie masz jeszcze doœć œcierania marchewki ze œciany? Sięgnij po smaczną lekturę: • mądre decyzje żywieniowe, • zalety domowych posiłków, • jedzenie w postaci stałej, • techniki perswazyjne na każdym etapie rozwoju dziecka, • przepisy na kolorowe œniadania, pożywne obiady i smaczne przekąski. Książeczki z serii Mamie na ratunek to małe, a jednoczeœnie wielkie wsparcie dla œwieżo upieczonej mamy. Zawierają praktyczne techniki i rady z życia wzięte — tak potrzebne na każdym etapie wczesnego macierzyństwa. Niezależnie od tego, czy jesteœ w opałach, czy też właœnie cieszysz się krótką chwilą spokoju — dzięki tej serii czas spędzany wspólnie z maluchem stanie się przyjemny i pozbawiony problemów. Przekonaj się, że żadna niania nie zastąpi Twojemu dziecku Mądrej Mamy! Spis treści Wstęp Część I ABC odżywiania Twojego maluszka 7 9 Rozdział 1. Czy moje maleństwo jest normalne? 11 11 12 14 17 19 20 22 23 25 27 28 Apetyt — za duży, za mały, w sam raz Piersiom dziękujemy Wprowadzanie pokarmu stałego Małe brzuszki Dlaczego domowe jedzenie? Od czego zacząć? Przydatny sprzęt Bezpieczne przechowywanie Nie daj się ponieść Kłopoty z konsystencją Proste, naturalne, zdrowe Rozdział 2. Czego potrzebuje moje maleństwo? 31 31 Za mamusię… Piramida zdrowego żywienia, czyli przewodnik po prawidłowym odżywianiu 33 5 200_przepisow_nn.indd 5 2010-01-06 20:48:55 I nie zapomnij o… Specjalny organizm — specjalne potrzeby Gdy dziecko nie chce jeść Na podbój nowego świata, czyli wypróbowywanie smaków Zmagania przy stole Wysokie krzesła i krzesełka dla dzieci Sztuka przetrwania w restauracji 38 42 45 48 49 55 56 Część II Przepisy dla szczęśliwego, zdrowego malucha 59 Rozdział 3. Od niemowlaka do malucha 9 – 12 miesięcy Rozdział 4. Czym skorupka za młodu… 12 – 18 miesięcy Rozdział 5. Nie poddawaj się! 18 – 24 miesięcy Rozdział 6. A ja rosnę i rosnę… 24 – 36 miesięcy 61 111 159 205 6 200_przepisow_nn.indd 6 2010-01-06 20:48:55 Rozdział 1. Czy moje maleństwo jest normalne? W 1. roku życia dzieci pokonują liczne kamienie milowe. Prawdopodobnie codziennie ich wypatrujesz. Uśmiechanie się, chichotanie, siadanie, raczkowanie, chodzenie i branie do buzi pierwszych kawałków stałego pokarmu to osiągnię- cia, które sprawiają, że niezależność Twojego dziecka stale wzrasta. Osoby, które zostały rodzicami po raz pierwszy w ży- ciu, są szczególnie zainteresowane tematem pierwszych po- siłków ich dziecka. Cóż, w końcu jedzenie to przyjemność! Uwielbiamy jeść i lubią to także nasze dzieci. Przygotowywa- nie i spożywanie posiłków, które dostarczają zarówno cen- nych składników odżywczych, jak i przyjemności, jest nie- zwykle satysfakcjonujące dla wszystkich uczestników tych czynności. Apetyt — za duży, za mały, w sam raz Być może, obserwując, jak Twoje dziecko rośnie, nie możesz wyjść z podziwu dla tempa, w jakim rozwija się jego małe ciało i umysł. I rzeczywiście, w ciągu pierwszych 12 miesięcy życia ciężar ciała dziecka zwiększa się trzykrotnie, wzrastając w tempie od około 0,5 do 1 kilograma miesięcznie. Jednak 11 200_przepisow_nn.indd 11 2010-01-06 20:48:56 między 12. a 24. miesiącem życia następuje spowolnienie. W tym czasie maluchy przybierają średnio od 2 do 3 kilogra- mów — czyli mniej niż 0,25 kilograma miesięcznie. Pomię- dzy 24. a 36. miesiącem życia ciężar ciała dzieci zwiększa się jedynie o 1,5 – 2,5 kilograma — czyli o około 150 gramów miesięcznie! To wartości uśrednione, dlatego w niektórych miesiącach dzieci mogą przybrać na wadze jeszcze mniej. Pierwsze lata życia dziecka to również czas, w którym rodzice starają się przyzwyczaić swoje pociechy do jedzenia coraz bardziej różnorodnych pokarmów. Przyczyn ewentu- alnego oporu ze strony malucha często upatruje się w jego wybredności. Należy jednak wziąć pod uwagę następujące możliwości: • Gdy dziecko je bardzo mało, prawdopodobnie oznacza to, że nie jest głodne albo nie przywykło jeszcze do no- wego smaku pożywienia. • Jeśli tylko pediatra nie zaleca zwiększenia tempa przy- rostu masy ciała Twojego dziecka, nie skupiaj się na ilości spożywanego przez nie jedzenia; zadbaj raczej o jakość odżywczą przygotowywanych posiłków. • Jeżeli Twoje dziecko chudnie albo jeśli niepokoisz się jego wyjątkowo słabym apetytem, skonsultuj się z pe- diatrą. Piersiom dziękujemy Karmienie piersią pozwoliło Twojemu dziecku stać się silnym maluchem, którym jest dzisiaj. A jednak widok dwulatka karmionego mlekiem matki należy do rzadkości, ponieważ 12 200_przepisow_nn.indd 12 2010-01-06 20:48:56 większość rodziców dzieci w tym właśnie wieku za wszelką cenę stara się odstawić je od butelki lub piersi. W tym świetle interesujący wydaje się fakt, iż w społeczeństwach, w których pozwala się na naturalny bieg rzeczy, dzieci same rezygnują z matczynego pokarmu pomiędzy 3. a 4. rokiem życia; mi- nimalna granica wieku wynosi w tym przypadku 2,5 roku. Gdy maluchy są gotowe na tę zmianę, po prostu stopniowo tracą zainteresowanie mlekiem matki. Każda decyzja, jaką podejmiesz w tej sprawie, będzie dobra, jeśli tylko będziesz pamiętać o tym, aby zapewnić swojemu dziecku taką ilość pożywienia, która pozwoli na jego prawidłowy rozwój. Jeśli będziesz próbować odzwyczaić swoje dziecko od piersi, zanim będzie na to gotowe, najprawdopodobniej pro- ces ten nie będzie łatwy. Pamiętaj, że odstawianie od piersi przypomina zrywanie silnej więzi emocjonalnej. Są jednak rzeczy, które możesz zrobić, aby ułatwić dziecku ten moment. Wypróbuj któryś z następujących sposobów: • Wybierz czas, w którym dziecko nie przeżywa żadnych większych stresów. • Powiedz swojemu dziecku, że masz zamiar odstawić je od piersi. • Uzupełniaj posiłki dziecka własnym mlekiem poda- wanym w kubeczku. • Karm piersią po posiłku, gdy dziecko ma mniejszy apetyt. • Eliminuj tylko jedną sesję karmienia piersią lub butel- ką naraz, zaczynając od tej, do której dziecko jest naj- mniej przywiązane — zazwyczaj dotyczy to karmienia w środku dnia. 13 200_przepisow_nn.indd 13 2010-01-06 20:48:56 • Unikaj sygnałów, które przypominają dziecku o kar- mieniu, dbając o to, aby nie pozostawało bezczynne i sadzając je w innym niż dotychczas miejscu. • Czas, który dotychczas poświęcałaś na karmienie pier- sią, poświęć na czytanie bajek, recytowanie wierszy- ków czy inną formę wspólnej zabawy. • Dziecku karmionemu z butelki podaj butelkę z wodą. • Odczekaj 5 dni, zanim wyeliminujesz kolejną sesję karmienia piersią lub butelką. • Z karmienia przed snem zrezygnuj na samym końcu. (Zapewnij dziecku inną formę kołysania do snu, za- nim nauczy się ono zasypiać bez butelki czy piersi. Jeśli to możliwe, powierz tę czynność Tatusiowi). Wprowadzanie pokarmu stałego Jeżeli nadal karmisz piersią roczne dziecko, powinnaś pamię- tać o tym, że Twoje mleko nie zaspokoi w pełni jego potrzeb żywieniowych. Jeżeli planujesz karmienie wyłącznie własnym mlekiem dłużej niż przez 6 kolejnych miesięcy, skonsultuj się z pediatrą na temat możliwości uzupełniania niezbędnych składników odżywczych. Mądra mama Amerykańskie Stowarzyszenie Pediatrów zaleca karmienie noworod- ków mlekiem matki do 12. miesiąca życia, a po upływie tego okresu „tak długo, jak długo chce tego zarówno matka, jak i dziecko”. Świa- towa Organizacja Zdrowia zaleca kontynuowanie karmienia mlekiem matki „do 2. roku życia lub dłużej”. Niektórzy specjaliści twierdzą, że karmienie piersią do co najmniej 18. miesiąca życia ma korzystny wpływ na iloraz inteligencji dziecka. 14 200_przepisow_nn.indd 14 2010-01-06 20:48:56 Z reguły roczne dzieci potrzebują już pokarmu w postaci stałej. Początkowo Twój maluch może być niechętny takiej odmianie, lecz jeśli będziesz wprowadzać nowe jedzenie stopniowo, w co najmniej dwu- lub trzydniowych odstę- pach, przywyknie do nowych smaków i konsystencji. W tym czasie należy także zwracać szczególną uwagę na ewentual- ne alergie pokarmowe. Do częstych objawów alergii należą: swędzenie, szkliste oczy, powtarzające się ataki kichania, podrażnienia skóry, przejrzysta wydzielina z nosa, wysypka, pokrzywka, silnie zaczerwienione policzki lub zmiany w za- chowaniu dziecka. Pięć posiłków dziennie? Ponieważ brzuszek Twojego szkraba wciąż jest bardzo mały, podawaj mu raczej pięć niewielkich posiłków dzien- nie zamiast trzech dużych. Dobrym sposobem zapewniania maluchom wszelkich niezbędnych składników odżywczych jest podawanie im między głównymi posiłkami niewielkich przekąsek, w tym zwłaszcza takich, które maluchy same mo- gą wkładać do buzi paluszkami. W ten sposób dzieci szyb- ciej oswajają się z mechaniką przeżuwania, a szef kuchni ma mniej pracy przy gotowaniu i zmywaniu. (Pamiętaj, aby nie pozwalać dziecku na chodzenie w trakcie jedzenia!) Popularne przekąski do jedzenia palcami: • kanapki z serem (pokrojone w ćwiartki), • kawałki jajka na twardo, • mielonka w chlebku pita, • krakersy w kształcie rybek, • paluszki serowe z mozzarelli, • wzbogacone płatki zbożowe, 15 200_przepisow_nn.indd 15 2010-01-06 20:48:56 • paluszki warzywne, • kawałki owoców, • krakersy pełnoziarniste. Ze stołu prosto do brzuszka Przez 10 ostatnich lat mówiono rodzicom, aby pozwala- li decydować swoim dzieciom o składzie spożywanych przez nie posiłków. Zachęcano ich, aby wykładali jedzenie na stół i, spokojnie siedząc, pozwalali dojść do głosu naturze. Z sze- roko opisywanych badań, podczas których przez tydzień pro- ponowano maluchom szereg odżywczych pokarmów i po- zwolono dokonywać samodzielnych wyborów bez ingerencji rodziców, wynika, że dieta, którą same sobie zafundowały — mimo iż raz czy dwa razy zdarzyło się, że opychały się sa- mymi ziemniakami — bardzo spodobałaby się specjalistom do spraw żywienia. Media nawoływały rodziców do tego, aby przestali się martwić komponowaniem specjalnej diety dla swych pociech, zapewniając ich, że jeśli dadzą swoim dzie- ciom wolną rękę w kwestii odżywiania, te z pewnością będą jadły zgodnie z potrzebami własnego organizmu. Jak zapewne się domyślasz, był pewien haczyk, lecz nie- wielu reporterów zadało sobie trud, by o nim wspomnieć: wszystko, co naukowcy kładli przed małymi uczestnikami Mądra mama Stale kontroluj wagę swojego dziecka, i to nie tylko w okresie nie- mowlęcym, lecz przez całe dzieciństwo. 16 200_przepisow_nn.indd 16 2010-01-06 20:48:56 eksperymentu, było zdrowe. Coca-cola i cukierki M M nie znalazły się w menu! Jeśli chcesz zaufać Matce Naturze w kwestii prowadzenia Twojej pociechy we właściwym kie- runku, każde danie, które podajesz, powinno być czymś, co Ona sama zrobiła. Pamiętaj, że ta mądra „kobieta” nie smaży pączków, nie gotuje budyniu ani nie organizuje wypraw do McDonalda! Małe brzuszki Teorie na temat odżywiania i sposobów karmienia stale się zmieniają. Być może, podobnie jak wielu Twoich rówieśni- ków, w dzieciństwie nieraz słyszałeś: „proszę wyczyścić ta- lerz” i „no, jeszcze troszkę!”. Skutki tych metod obserwujemy dzisiaj w szerzących się epidemiach nadwagi i otyłości. Zadaj sobie pytanie: „Czy mówię to samo mojemu dziecku?”. Na- wet rodzice, którzy nie stosują metody twardej ręki w prze- kazywaniu swoim potomkom złych nawyków żywieniowych, zwykle stosują nie taką znowu subtelną perswazję, szepcząc dziecku do uszka: „Zobacz, jakie pyszne brokułki”, w na- dziei, że pociecha ulegnie zawartej w ich słowach sugestii i zacznie jeść, mimo iż jest syta. To żołądek Twojego dziecka powinien informować je o tym, czy jest głodne, czy nie. Nie ucz swojego malucha, aby słuchał Ciebie zamiast swojego własnego ciała! A co z całym tym ugniataniem, kruszeniem, paćkaniem, podrzucaniem i toczeniem, pozwalającym doświadczyć je- dzenia we wszystkich jego najbardziej odrażających formach? T. Berry Brazelton, pediatra i autor popularnych poradników dla rodziców, twierdzi, że pozwalanie maluchom na zabawę 17 200_przepisow_nn.indd 17 2010-01-06 20:48:56 jedzeniem w nadziei, że od czasu do czasu jakiś jego kawałek wyląduje w brzuszku, jest absolutnie niewskazane. Jego zda- niem istnieją mniej brudzące sposoby rozwijania sprawności motorycznej u dzieci. Doktor Brazelton, zaalarmowany zatrważającymi dany- mi statystycznymi dotyczącymi nadwagi u dzieci, wzrostu poziomu cholesterolu, obsesji na punkcie odchudzania (jed- na trzecia amerykańskich dziewięciolatek twierdzi, że stara się „zgubić parę kilogramów”) oraz gwałtownie rosnącej licz- by zaburzeń odżywiania wśród nastolatków i młodych doro- słych, w swojej książce zatytułowanej Touchpoints: The Essen- tial Reference1, określa minimalne zapotrzebowanie dziecka na podstawowe składniki odżywcze: • 450 ml mleka (lub ekwiwalent w postaci sera, jogurtu lub lodów), • 55 g białka lub węglowodanów złożonych, bogatych w żelazo (mięso, jajko lub wzbogacane płatki zbożowe), • 30 ml soku pomarańczowego lub 30 g świeżych owoców, • 1 multiwitamina (jednak tylko wtedy, gdy jest to abso- lutnie konieczne — np. w sytuacji, gdy dziecko defini- tywnie odmawia jedzenia warzyw). Oczywiście maluchom nie powinno się pozwalać na uzu- pełnianie tej diety produktami zasadniczo pozbawionymi wartości odżywczej! Jeśli to skromne menu okaże się niewy- starczające, zaproponuj swojemu dziecku zdrową alternaty- wę dla chipsów i słodyczy. 1 T. Berry Brazelton, Emocjonalny i fizyczny rozwój twojego dziecka przez pierwsze lata życia: punk- ty zwrotne, przeł. Joanna Cielecka-Kuszyk, Amber, Warszawa 2003 — przyp. tłum. 18 200_przepisow_nn.indd 18 2010-01-06 20:48:56 Dlaczego domowe jedzenie? Czy kusi Cię, aby zaopatrzyć się w płatki śniadaniowe i gotowe przekąski dla dzieci? To prawda, że przyjemnie mieć pełną spi- żarnię, jednak w tej książce jest mowa wyłącznie o domowym jedzeniu. Być może zadajesz sobie pytanie: dlaczego miałabym sama przygotowywać dziecku jedzenie, skoro w sklepach peł- no jest gotowych produktów? Powodów jest co najmniej kil- ka. Gotowe płatki ryżowe należy wymieszać z wodą, mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym. Takiej mieszanki nie można przechowywać. Gotowe jedzenie dla niemowląt często sprzedawane jest w opakowaniach zawierających kilka porcji. Jeśli karmisz dziecko produktami prosto ze słoiczka, jedzenie, które w nim zostało, nie nadaje się już do przechowywania. Te śliczne małe słoiczki z jedzeniem dla dzieci, które wi- dujesz na sklepowych półkach, pozostawiają o wiele mniej urocze pustki w portfelu. Jedzenie dla dzieci sprzedawane w słoiczkach jest droższe od jedzenia przygotowywanego w domu, zwłaszcza jeżeli korzystasz z dużych, niedrogich warzyw, takich jak na przykład słodki ziemniak. Za cenę jed- nego, dużego batata (z którego możesz zrobić równowartość 4 – 8 porcji ze słoiczka), możesz kupić zaledwie 1 – 2 słoiczki gotowego dania. Samodzielne przygotowywanie jedzenia niemal zawsze pozwala zaoszczędzić pieniądze. Mądra mama W przypadku soku więcej wcale nie znaczy lepiej! Sok może przy- czynić się do gwałtownego psucia się zębów z powodu dużej ilości zawartego w nim cukru. Ważne, aby podawać dziecku sok wyłącznie z kubeczka i regularnie czyścić mu zęby. Sok może także wywołać kłopoty trawienne. Spróbuj od czasu do czasu zastępować go wodą. 19 200_przepisow_nn.indd 19 2010-01-06 20:48:56 No i nie zapomnij o smaku. Jedzenie ze sklepu nieraz smakuje tak, jak gdyby trochę sobie poleżało, przez co traci wiele walorów. Dzieci doskonale potrafią wyczuć tę różnicę. Kolejną ważną kwestią są wartości odżywcze. Ponieważ jed- noskładnikowe pokarmy w słoiczkach nie zawierają konser- wantów ani przypraw, większość świeżych warzyw i owoców traci część wartości odżywczych po umieszczeniu ich w słoi- ku. Świeże, domowe przeciery to najlepsza rzecz, jaką możesz zaoferować niemowlakowi, ponieważ zachowują one cenne witaminy i minerały. Poza tym, gdy sama przygotowujesz dziecku posiłek, wiesz, co wchodzi w jego skład. Nie musisz martwić się solą, cukrem czy innym tajemniczym składnikiem, który mógłby trafić do delikatnego żołądka Twojego malucha. Gdy sama wszystko przygotowujesz, masz pełną kontrolę nad tym, czym karmisz swoje dziecko, a poza tym możesz modyfikować przepisy we- dług zmieniających się preferencji dziecka. Od czego zacząć? No dobrze, a zatem zaczynasz dostrzegać zalety przygotowy- wanego w domu, zdrowego jedzenia. Tylko od czego tu zacząć? Zazwyczaj do pierwszych produktów podawanym dzieciom należą płatki zbożowe, pojedyncze sztuki owoców i warzyw. Ważne jest również to, aby odczekać kilka dni przed wprowa- dzeniem kolejnego nowego pokarmu; dzięki temu będziesz mogła upewnić się, czy Twoje dziecko nie reaguje alergicznie na nowe pożywienie. Najmniejsze ryzyko wywołania alergii powodują płatki zbożowe, dlatego są szczególnie polecane ja- ko pierwsze jedzenie. 20 200_przepisow_nn.indd 20 2010-01-06 20:48:56 Reakcje alergiczne mogą przybierać niepokojącą formę, jednak czasami można ich uniknąć. Warto wiedzieć, któ- rych pokarmów zdecydowanie nie należy podawać dziecku w pierwszych latach życia. Przykładowo zadbaj o to, aby przez pierwszych 6 miesięcy życia nie podawać dziecku niczego, co zawierałoby pszenicę i jaja, ponieważ obydwa produkty są silnymi alergenami. Białek jaj nie podawaj do 1. roku życia. Podobna granica wieku dotyczy miodu, który może zawierać niebezpieczne dla niemowlaka zarodniki powodujące roz- wój botulizmu. Jeżeli któryś z członków Twojej rodziny jest uczulony na orzechy, co najmniej do 3. roku życia nie poda- waj dziecku orzeszków ziemnych oraz wszelkich produktów zawierających orzechy drzewne. Jeżeli w rodzinie nie ma hi- storii alergii na orzechy, można spróbować zacząć podawać je, gdy dziecko ukończy 1. rok życia. Specjaliści zazwyczaj zalecają powstrzymanie się przed podawaniem dzieciom orzechów i innych pokarmów o stosunkowo silnych właści- wościach alergennych, w poniższych okolicznościach: 1. Dziecko wykazuje alergię na jakiś inny pokarm. 2. U dziecka zaobserwowano inne dolegliwości o podłożu alergicznym, takie jak egzema, astma czy katar sienny. 3. Członkowie rodziny dziecka cierpią z powodu alergii (pokarmowych bądź innych), egzemy lub astmy. Pamiętaj, że celem wprowadzania do diety dziecka w 1. roku życia pokarmów stałych jest przede wszystkim przy- zwyczajenie go do różnych smaków i konsystencji. W tym okresie mleko z piersi lub mleko modyfikowane nadal będą dostarczały mu większości potrzebnych kalorii i składników odżywczych. 21 200_przepisow_nn.indd 21 2010-01-06 20:48:56 Przydatny sprzęt To tylko rozgniecione jedzenie, prawda? Cóż, niezupełnie. Choć niektóre dania dla niemowląt można przygotowywać, posługując się zwykłymi sztućcami, inne wymagają użycia nieco bardziej skomplikowanych sprzętów. Część bardzo dojrzałych owoców, takich jak na przykład awokado, banany i gruszki, można rozgnieść widelcem. To jest to! Nie wymaga- ją one ani gotowania, ani miksowania. Jednak w przypadku purée mięsno-warzywnych oraz innych nieco bardziej złożonych przepisów na dania dla naj- młodszych sam widelec nie wystarczy. Rozważ możliwość za- kupu elektrycznego lub ręcznego robota kuchennego, blende- ra, minirozdrabniacza lub innego urządzania, które zmiksuje jedzenie na gładką masę. Ceny i możliwości poszczególnych narzędzi są bardzo zróżnicowane, dlatego wybierając sprzęt, kieruj się indywidualnymi potrzebami. Czy zamierzasz za jed- nym razem przygotowywać tylko jedną czy dwie porcje? Jeśli tak, kup mniejszy model. Jeśli chcesz przygotowywać zapasy na cały miesiąc, rozważ kupno dużego robota kuchennego. Zbyt gęste purée zazwyczaj można rozcieńczyć wodą, lecz metoda ta nie zawsze okazuje się skuteczna, ponieważ pokarm zachowuje swoją ziarnistą fakturę. W takiej sytuacji możesz posłużyć się sitkiem (albo nawet cedzakiem), aby uzyskać gład- Mądra mama Podarki od krewnych i znajomych mogą być zabawne i pożyteczne. Nareszcie możesz wykorzystać te wszystkie urocze śliniaczki, któ- re dostałaś z okazji „pępkowego”! Plastikowe podkładki rozłożone strategicznie po pokoju albo cerata rozłożona pod krzesełkiem do karmienia uchronią podłogę i dywan przed zabrudzeniem. Nawet do- mowe zwierzę możesz zaangażować do sprzątania po posiłku. 22 200_przepisow_nn.indd 22 2010-01-06 20:48:56 szą konsystencję. Kolejnym przydatnym urządzeniem jest moź- dzierz kuchenny. Można w nim szybko rozdrobnić ryż, owies i inne zboża, zwłaszcza jeżeli potrzebne są ich niewielkie ilości. Gdy nadejdzie czas karmienia Twojego dziecka, posta- raj się zaopatrzyć w powlekane łyżeczki. To małe, dziecięce łyżeczki z plastikowymi lub gumowymi końcówkami. Są powszechnie dostępne, niedrogie i doskonale nadają się do delikatnej buzi maluszka. Niektóre z nich reagują na wysoką temperaturę zmianą koloru, która ostrzeże Cię przed poda- niem dziecku zbyt ciepłego jedzenia. Bezpieczne przechowywanie A co, jeśli w któreś niedzielne popołudnie dasz się ponieść kulinarnej pasji i nagotujesz zapasów na cały tydzień? Co wtedy zrobisz? Cóż, istnieje wiele bezpiecznych sposobów przechowywania domowego jedzenia dla dzieci. Niektórzy rodzice korzystają ze specjalnych słoiczków nadających się do zamrażania, w których umieszczają akurat tyle jedzenia, aby starczyło na raz. To dobra technika, pod warunkiem że pamiętamy o wystudzeniu jedzenia przed włożeniem go do zamrażarki. Nie należy również wypełniać słoiczków po brze- gi, ponieważ podczas zamrażania jedzenie zwiększa swoją objętość. Do przechowywania nadają się również niewiel- kie plastikowe pojemniki. Możesz spróbować wykorzystać słoiczki po jedzeniu dla dzieci sprzedawanym w sklepach, jednak ponieważ nie są one przeznaczone do zamrażania, istnieje ryzyko ich rozsadzenia pod wpływem bardzo niskiej temperatury. Najlepiej sprawdzają się słoiczki i plastikowe pojemniczki przeznaczone do zamrażania. 23 200_przepisow_nn.indd 23 2010-01-06 20:48:56 Kolejny wypróbowany sposób polega na zamrażaniu je- dzenia dla dzieci w pojemnikach na kostki lodu. To sposób, który sprawdza się szczególnie w przypadku dzieci jedzących małe porcje. Poszukaj pojemników z pokrywkami; jeśli nie znajdziesz ich w żadnym sklepie, przed umieszczeniem w za- mrażarce owiń plastikową folią. Gdy jedzenie zamrozi się, możesz wyjąć kostki z pojemnika i umieścić je w specjalnej torebce do zamrażania, a następnie wyjmować i rozmrażać po jednej porcji. zawsze umieszczaj na przechowywanym jedzeniu ety- kietkę z opisem składników i datą. Większość przygotowywanych w domu pokarmów dla dzieci można przechowywać w zamrażarce przez mniej więcej 3 miesiące. Zadbaj to, aby odmrażać w pierwszej kolejności porcje zamrożone najwcześniej. Po odmrożeniu przechowuj jedzenie w lodówce, pamiętając, aby wykorzystać je w ciągu maksymalnie dwóch dni. Z reguły można bez obaw podawać dziecku jedzenie miej- scowo „poparzone mrozem”. „Poparzenie mrozem” zachodzi wtedy, gdy do pojemnika z zamrażanym jedzeniem dostaje się dodatkowe powietrze. Różni się ono od kryształków lodu, które często pojawiają się na zamrożonym jedzeniu. W więk- Mądra mama Opisuj wszystko, co wkładasz do zamrażalnika, aby uniknąć niespo- dzianek! 24 200_przepisow_nn.indd 24 2010-01-06 20:48:56 szości przypadków kryształki te powstają z płynu zawartego w pokarmie. Zlodowaciała lub „poparzona mrozem” część je- dzenia będzie bardziej sucha w smaku, lecz można ją odkroić jeszcze przed rozmrożeniem. Zamrożone jedzenie dla dzieci można odmrażać na wiele sposobów. Większość potraw rozmrozi się w lodówce w ciągu około czterech godzin. Jest to jedna z najbezpieczniejszych metod. Nigdy nie zostawiaj wyjętego z zamrażalnika jedze- nia poza lodówką (zwłaszcza jeżeli zawiera mięso), ponieważ sprzyja to rozmnażaniu się niekiedy bardzo niebezpiecznych bakterii. Jedzenie dla dzieci można rozmnażać w rondlu, na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, pamiętając o czę- stym mieszaniu i sprawdzeniu temperatury pokarmu przed podaniem. Po rozmrożeniu nie należy ponownie zamrażać jedzenia, chyba że przedtem je ugotujemy. Nie daj się ponieść Małe ostrzeżenie: choć prawdopodobnie robot kuchenny jest teraz Twoją nową ulubioną zabawką, pewnych rzeczy powinnaś unikać! Gdy złapiesz bakcyla samodzielnego przy- gotowywania jedzenia swojej pociesze, możesz ulec pokusie miksowania wszystkiego, co wpadnie Ci w ręce. Gdy Twoje dziecko ma już około roku, możesz podawać mu większość pokarmów, które sama spożywasz. Niemniej jednak istnieje kilka produktów, z których podawaniem powinnaś jeszcze trochę poczekać albo podawać je wyłącznie w postaci propo- nowanej przez producentów jedzenia dla dzieci. Warzywa korzeniowe (marchew, buraki, rzepa) i zielone warzywa liściaste (szpinak, sałata, jarmuż) mogą zawierać 25 200_przepisow_nn.indd 25 2010-01-06 20:48:56 więcej azotanów niż większość pozostałych warzyw. Zazwy- czaj wynika to stąd, że warzywa te mają bardziej bezpośredni kontakt z glebą i wodą gruntową. Nadmiar azotanów może prowadzić u małych dzieci do zaburzeń w nasyceniu hemo- globiny tlenem, co stanowi rzadki, lecz bardzo niebezpieczny przypadek. Dlatego też z podawaniem wymienionych wa- rzyw lepiej poczekać, aż dziecko ukończy 7 lub 8 miesięcy, albo korzystać z nich w postaci proponowanej przez produ- centów żywności dla dzieci. Producenci żywności dla dzieci mogą śledzić zawartość azotanów w warzywach, czego nieste- ty nie da się robić metodami domowymi. Jeżeli mimo wszyst- ko zdecydujesz się na podawanie dziecku wspomnianych warzyw, zanim ukończy ono 8. miesiąc życia, nie rozcieńczaj przygotowywanej potrawy gotowaną wodą (ponieważ także ona zawiera pewne ilości azotanów) i korzystaj z warzyw orga- nicznych, hodowanych bez użycia nawozów azotowych. Gdy Twój maluszek zacznie jeść pokarmy, które wyma- gają przeżuwania, lub takie, których spożywanie wiąże się z koniecznością użycia większej ilości zębów, powinnaś być szczególnie wyczulona na ryzyko zakrztuszenia się. Hot dogi, winogrona, orzeszki ziemne czy popcorn są niebezpieczne dla dzieci, które nie potrafią jeszcze dokładnie przeżuwać, dlatego należy je całkowicie wykluczyć z ich jadłospisu albo podawać pod ścisłym nadzorem. Mądra mama Dzieci potrzebują wiele czasu na zapoznawanie się z jedzeniem. Delek- tują się nowymi smakami i uwielbiają badać nową konsystencję. Ponie- waż dzieci poznają świat poprzez rozwijające zmysły zabawy, nie zdziw się, jeżeli słodkie ziemniaki wkrótce staną się żelem do włosów! Proces ten może przysporzyć niemałego bałaganu, niemniej jest konieczny. Twoje dziecko opanowuje nową ważną umiejętność — uczy się jeść! 26 200_przepisow_nn.indd 26 2010-01-06 20:48:56 Kłopoty z konsystencją Konsystencja stałych pokarmów zadziwia dzieci, ponieważ stanowi ona dla nich całkowitą nowość. Z każdym kęsem ich buzie doświadczają nowych wrażeń. Być może zastanawiasz się, jak bardzo kremowe powinno być jedzenie Twojego bo- basa. Choć większość 6-miesięcznych dzieci wciąż zadowala się całkowicie zmiksowanymi pokarmami, niektóre malu- chy w tym wieku (zwłaszcza te, które zaczynają stosunko- wo wcześnie ząbkować) są już gotowe, aby spróbować nieco twardszych pokarmów. W 6. lub 7. miesiącu możesz spróbo- wać podawać dziecku pokarmy nieco mniej rozdrobnione; miksuj posiłek w trybie pulsacyjnym, tak aby w całości go zmiksować, lecz na nieco grubsze kawałki. Poeksperymen- tuj trochę, sprawdzając, jaką konsystencję Twoje dziecko jest skłonne tolerować. Jeśli maluch zamyka buzię lub zdaje się dławić przy każdym kęsie, na kilka dni powróć do bardziej kremowych potraw. Stopniowo zacznij wprowadzać mniej homogeniczne kę- sy jedzenia. Specjalne herbatniki dla niemowląt służące do nauki gryzienia, krakersy dla ząbkujących maluchów i inne szybko rozpływające się w ustach pokarmy pomogą Twojemu dziecku zyskać pewność siebie i przyzwyczaić się do połyka- nia jedzenia o bardziej wyrazistej fakturze. W końcu dziecko przywyknie do przygotowywanych przez Ciebie posiłków z „etapu 3.”, do których należą potrawy o konsystencji purée z dodatkiem bardziej grudkowatych składników. Niektóre maluchy same rwą się do „prawdziwego jedze- nia”. Jeśli jednak Twoje dziecko nie przejawia zainteresowa- nia bardziej grudkowatym jedzeniem, spróbuj zaproponować mu niewielkie kęsy nierozdrobnionego jedzenia. Słodkie, 27 200_przepisow_nn.indd 27 2010-01-06 20:48:56 rozgniecione widelcem ziemniaki można podnosić do buzi malutkimi paluszkami, co bardzo podoba się niektórym, na- wet bardzo małym dzieciom. Obserwuj swoje dziecko w po- szukiwaniu wskazówek dotyczących sposobu przygotowywa- nia mu posiłków. Proste, naturalne, zdrowe Wystrzegaj się pokarmów przetworzonych! Proste, naturalne i zdrowe produkty powinny stanowić podstawę diety Twojego dziecka. Wykorzystaj ten szczególny czas spędzany z Twoim maleństwem, aby wykształcić w nim dobre nawyki żywienio- we. Podawaj mu produkty nieprzetworzone, które dostarczą mu wszelkich potrzebnych składników odżywczych we właś- ciwych proporcjach. Masz szczęście — świat jedzenia jest dla Twojego dziecka całkowicie nowy, dzięki czemu nawet naj- prostsze pokarmy robią na nim wrażenie. Owoce i warzywa zawierają naturalną słodycz, a jedzenie dla dzieci nigdy nie wymaga soli, cukru ani innych przypraw. Unikaj gotowych ciasteczek, krakersów czy innych przekąsek, które zawierają te zbędne składniki. Nie ma powodu, dla którego miałabyś dawać swojemu dziecku sztuczne słodkości! Mądra mama Obok pokarmów pobudzających istnieją także i te, które powodują senność. Przekąska zawierająca produkty bogate w tryptofan i wę- glowodany złożone poprawi nastrój i spowolni aktywność mózgu Twojego dziecka. Spróbuj podawać swojemu maleństwu kawałki in- dyka lub kurczaka, makaron, ser i ryż. 28 200_przepisow_nn.indd 28 2010-01-06 20:48:56 Warto również zrezygnować z bekonu i kiełbasek. Dzie- ci nie potrzebują przetworzonych pokarmów, które są cięż- kostrawne i mogą powodować rozstrój żołądka. Postaw na proste i naturalne produkty, unikając pokarmów tłustych i mocno przyprawionych. Innymi słowy, odżywiaj swoje dzie- cko tak, jak sama powinnaś się odżywiać! Niektórzy rodzice, widząc pulchne policzki i uda swoich dzieci, karmią swoje maleństwa chudym, a nawet całkowicie odtłuszczonym jogurtem. To błąd. Nabiału o obniżonej za- wartości tłuszczu nie powinno się podawać dzieciom, zanim nie ukończą co najmniej 2. roku życia (a produktów całko- wicie odtłuszczonych, zanim nie ukończą 5 lat). Tłuszcz jest konieczny dla prawidłowego rozwoju mózgu, a dodatkowe kalorie stanowią niezbędne uzupełnienie diety dziecka. Amerykańska Akademia Pediatrów zaleca, by połowa kalo- rii spożywanych przez dzieci pochodziła z tłuszczu; ilość ta zmniejsza się do 0,33 dziennego zapotrzebowania po ukoń- czeniu przez nie 2. roku życia. Dlatego rocznemu dziecku, które nie jest już karmione piersią, dobrze jest podawać peł- ne mleko, a po ukończeniu przez nie 9. miesiąca życia można spróbować podawać pełnotłusty jogurt i ser. Decyzja o przygotowywaniu dziecku posiłków ze świe- żych, organicznych produktów to wspaniały pomysł. Bę- dziesz mogła spać spokojnie, mając świadomość, że Twoje maleństwo dostaje najbardziej pożywne jedzenie, jak to tyl- ko możliwe. Nie zniechęcaj się jednak, jeśli raz czy dwa sięg- niesz po gotowe produkty. Nie wszystkie warzywa można ku- pić przez cały rok. Wykorzystuj warzywa i owoce sezonowe, dbaj o należyte przygotowanie i przechowywanie pokarmów i bądź dumna ze swoich osiągnięć! 29 200_przepisow_nn.indd 29 2010-01-06 20:48:56
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Mamie na ratunek. 200 przepisów na zdrowy posiłek dla Twojego malucha
Autor:
,

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: