Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00090 006860 11257639 na godz. na dobę w sumie
Moja grecka kuchnia - ebook/pdf
Moja grecka kuchnia - ebook/pdf
Autor: Liczba stron:
Wydawca: Wydawnictwo Nautica Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-946425-7-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Słońce, błękit morza, przyjaźni i otwarci ludzie – Grecja. Do tego przepyszne jedzenie, czyli ryby, owoce morza, warzywa i mięsa. Oparta na prostych przepisach kuchnia, której tajemnicą są świeże, doskonale dobrane składniki i aromaty ziół. I jeszcze wspaniałe wina!
W Mojej greckiej kuchni znajdziecie przepisy zarówno na dania najpopularniejsze, jak i te mniej znane, o różnym stopniu trudności. Dowiecie się z niej, czym zastąpić niektóre składniki, jeśli byłyby nie do dostania w waszym sklepie. Poznacie zwyczaje kulinarne Greków i poszerzycie wiedzę o ich ulubionych trunkach. A galaktobureko stanie się waszym ulubionym deserem.;)
Kali oreksi! – smacznego!

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

kpt. Piotr Kasperaszek przepisy z tawerny i kambuza Słońce, błękit morza, przyjaźni i otwarci ludzie – Grecja. Do tego przepyszne jedzenie, czyli ryby, owoce morza, warzywa, mięsa i oczywiście wina. Oparta na prostych przepisach kuchnia, której tajemnicą są świeże, doskonale dobrane składniki i aromaty ziół. Autor Mojej greckiej kuchni, kapitan Piotr Kasperaszek, jest żeglarzem, wielbicielem dobrego jedzenia i sztuki kulinarnej. Od przeszło dwudziestu pięciu lat przemierza greckie wody. W tym czasie odwiedził setki portów i wysp. W tawernianych kuchniach i domach przyjaciół poznał tajniki przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Przetestował je wszystkie, głównie w jachtowej kuchni – kambuzie, gotując dla pływa- jących z nim załóg. W książce znajdziecie przepisy zarówno na dania najpopularniejsze, jak i te mniej zna- ne, o różnym stopniu trudności. Dowiecie się z niej, czym zastąpić niektóre składniki, jeśli byłyby nie do dostania w waszym sklepie. Poznacie zwyczaje kulinarne Greków i poszerzycie wiedzę o ich ulubionych trunkach. A galaktoboúreko stanie się waszym ulubionym deserem! Kalí órexi! – smacznego! k p t . i P o t r K a s p e r a s z e k m o j a g r e c k a k u c h n a i 59, 90 zł ISBN 978-83-946425-7-0 patroni medialni 9 7 8 8 3 9 4 6 4 2 5 7 0 specjalne podziękowania kpt. Piotr Kasperaszek PRZEPISY Z TAWERNY I KAMBUZA kpt. Piotr Kasperaszek PRZEPISY Z TAWERNY I KAMBUZA kpt. Piotr Kasperaszek Jestem kapitanem jachtowym oraz miłośnikiem Grecji i greckiej kuchni. Żeglować zacząłem już w dzieciństwie. Moja przygoda z Grecją trwa od ponad 25 lat i w licznych rejsach odwiedziłem większość jej portów, a w tych najpopularniejszych bywałem wie- lokrotnie. Tam gdzie nie można było dopłynąć, dojeżdżałem wy- najętym samochodem. Moim celem było jak najlepsze poznanie Grecji, jej mieszkań- ców, kuchni, i zrozumienie fenomenu tego kraju. Zawsze dużą wagę przykładałem do greckiego jedzenia. Jak większość z nas, początkowo byłem zafascynowany typowymi, popularnymi da- niami (sałatką grecką, gyrosem czy souvláki), jednak w kolejnych podróżach starałem się odkrywać coraz to nowe dania, które później próbowałem przygotować (na początku z lepszym lub gorszym skutkiem). Największą przyjemność sprawia mi jedzenie w małych ustronnych tawernach, w miejscach poza utartymi szla- kami turystycznymi, gdzie czasem jestem zapraszany do kuch- ni, aby móc zobaczyć, jak właściciel przyrządza dania dla gości. Zdarza się też, że mogę pomóc. W  stu procentach podzielam zdanie Greków, że smaczne je- dzenie można uzyskać tylko z  dobrych jakościowo i  świeżych produktów, więc zakupy robię najczęściej w małych rodzinnych sklepikach lub na bazarach. Grecka kuchnia uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych i najprostszych na świecie. Jej istotą nie są skomplikowane przepisy, lecz doskonałe składniki, łączo- ne ze sobą w taki sposób, żeby wydobyć z nich bogactwo smaku. Grecki kucharz nie trzyma się ściśle przepisów, ale tworzy swoje własne wersje popularnych dań. Gotuje spontanicznie i intuicyj- nie, a podstawą jego „twórczości” nie jest książka kucharska, lecz przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Kuchnia hel- leńska nie jest tak zróżnicowana wewnętrznie, jak np. kuchnia włoska, gdzie dania z Sycylii zdecydowanie różnią się od tych z północy Włoch. W Grecji odmienności wynikają z dostępu do produktów, inne potrawy serwowane są na wybrzeżu, które obfi- tuje w ryby i owoce morza, a inne w głębi kraju. O tym, jak ważnym elementem życia jest dla Greków jedzenie, świadczy ich typowa rozmowa, w której w pierwszej kolejności najczęściej pada pytanie o zdrowie, ale już następne dotyczy posiłków. Czy jadłeś już lunch? A dzieci? Czy zjadłbyś dziś na ko- lację jagnięcinę? Całe godziny mijają na omawianiu, gdzie można dostać najlepsze składniki potrzebne do przyrządzenia ulubionej potrawy. Często rozmowy o jedzeniu przeradzają się w kłótnie, gdyż każdy uważa, że jego przepis jest najlepszy. Przepisy te są przekazywane z pokolenia na pokolenie i  stąd zaciekłość  roz- mówców – przecież zachwalanie swojej kuchni jest równoznacz- ne z przyznaniem, że rodzina adwersarza gotuje gorzej. Wielkim błędem jest zlekceważenie w rozmowie tematu jedzenia, ale naj- gorszym jest pójście do kogoś na kolację i choćby wspomnienie, że nie jest się głodnym lub poinformowanie gospodarzy, że np. musaka (podana akurat na kolację) nie jest twoim ulubionym da- niem. Być może gospodarze spędzili kilka godzin, przyrządzając ją. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Państwu do gustu. P Ę T S W
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Moja grecka kuchnia
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: