Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00368 010912 10755428 na godz. na dobę w sumie
Moje najlepsze ciasta - ebook/pdf
Moje najlepsze ciasta - ebook/pdf
Autor: Liczba stron:
Wydawca: Bookownik.pl Język publikacji: polski
ISBN: 9788364861017 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).
„Moje najlepsze ciasta” Joli Caputy to kolejna pozycja w serii jej książek kulinarnych.W tym wydaniu znajduje się 75 sprawdzonych przepisów na pyszne wypieki. Domowe ciasteczka, tradycyjne ciasta, słodkości na zimno czy wykwintne torty? Z książką Joli Caputy ''Moje najlepsze ciasta'' wszystko się udaje. Sprawdzone przepisy zawierają informacjeo czasie i poziomie trudności wypieku. Specjalnie do tej książki Autorka opracowała również poradnik z praktycznymi kulinarnymi wskazówkami o pieczeniu, m.in. jak upiec idealne ciasta, przygotować samodzielnie dodatki do wypieków oraz jak uniknąć zakalca.W ebooku można znaleźć popularne przepisy znane czytelnikom z bloga PrzepisyJoli.com oraz 10 zupełnie nowych i przygotowanych specjalnie do książki receptur (dotąd niepublikowanych) na ciasta i ciasteczka. Z tym ebookiem masz zawsze pod ręką sprawdzone pomysły na pyszne wypieki.Czytelny układ graficzny pozwala na wygodne pieczenie z ebookiem na tablecie czy smartfonie.
Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

prawdziwie domowa kuchnia Jola Caputa MOJE NAJLEPSZE CIASTA 75 sprawdzonych przepisów prawdziwie domowa kuchnia MOJE NAJLEPSZE Jola Caputa CIASTA 75 sprawdzonych przepisów 2 ciasta i ciasteczka 4 6 idealne gofry 8 maślane ciasteczka 9 rogaliki z musem jabłkowym kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami 10 tartaletki z bitą śmietaną i borówką amerykańską 11 minieklerki z kremem ajerkoniakowym 12 lukrowane pierniczki 14 15 bezy z kremem i truskawkami 16 magdalenki błyskawiczne ciastka awaryjne 18 ciasteczka owsiane z rodzynkami 19 lamingtony 20 22 muffinki zeberki z wiśniami waniliowe muffiny z budyniem 23 ciastka ze słonecznikiem 24 wypieki znane i lubiane od lat 26 łatwa babka 28 ciasto pijak 30 32 ciasto kisielowe 33 blok czekoladowy 34 metrowiec murzynek w polewie czekoladowej 36 napoleonka (kremówka) 38 39 karpatka kora orzechowa 40 42 chałwowiec kruche ciasto z dżemem i kruszonką 44 ciasto raffaello 45 46 stefanka z bitą śmietaną ciasto snickers 48 piernik piegusek pleśniak kocie oczka krajanka makowo-kokosowa makowiec zawijany ciasto ze słonecznikiem ciasto wz (wuzetka) ciasto czekoladowe miodownik ciasto zebra 50 51 52 54 56 57 58 60 62 63 64 sernik czekoladowy na zimno z mandarynkami delikatne serniczki z borówką i figą trójkąty z truskawkami (chatka Baby Jagi) agrestowe ptasie mleczko prosta rolada z wafli jagodowe ciasto jogurtowe z galaretką czekoladowy sernik z karmelizowanymi śliwkami 3 bit z truskawkami ciasto z pianką spis treści: 92 93 94 96 97 98 100 101 102 serniki i jabłeczniki 66 68 sernik jagodowy 70 sernik na herbatnikach sernik królewski 71 jabłecznik z bitą śmietaną 72 tarta z jabłkami 74 75 ciasto razowe z jabłkami puszysty sernik 76 z cytrynową bezą (i rosą) sernik z porzeczką 78 sernik z brzoskwiniami 79 80 rozeta z jabłkami i rodzynkami jabłecznik babci Ani 82 biszkopt z jabłkami 83 ciasta bez pieczenia 84 czekoladowe tiramisu 86 mleczna delicja 88 89 ciasto z truskawkami malinowa pianka 90 wypieki na wyjątkowe okazje 104 red velvet cake z truskawkami 106 najprostszy sposób na tort 108 109 torcik pomarańczowy 110 tort Sachera (Sachertorte) tort walentynkowy 112 ciasto z bananami na roladzie 113 tort makowy 114 116 tort z wiśniami tort śmietanowo-brzoskwiniowy 117 tort kokosowo-ananasowy 118 moje praktyczne porady i indeks głównych składników 120 3 ciastka i ciasteczka Takie słodkie drobiazgi to wyśmienita propozycja na spotkanie przy kawie albo poobiedni deser. Ciasteczka są banalnie proste do przygotowania i można je piec praktycznie przez cały rok. Szybko się je przygotowuje, więc podajemy je na stół świeże i pachnące. 4 idealne gofry maślane ciasteczka rogaliki z musem jabłkowym kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami tartaletki z bitą śmietaną i borówką amerykańską minieklerki z kremem ajerkoniakowym lukrowane pierniczki bezy z kremem i truskawkami magdalenki błyskawiczne ciastka awaryjne ciasteczka owsiane z rodzynkami lamingtony muffinki zeberki z wiśniami waniliowe muffiny z budyniem ciastka ze słonecznikiem 6 8 9 10 11 12 14 15 16 18 19 20 22 23 24 5 składniki: • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka cukru • 2 szklanki mleka • ⅓ szklanki oleju • 2 jajka • szczypta soli • olej do posmarowania gofrownicy idealne gofry Chrupiące, jeszcze ciepłe i podane z ulubionymi dodatkami są doskonałym pomysłem na deser dla całej rodziny! 6 ilość porcji: 10–12 czas: 45 minut trudność: bardzo łatwe koszt: bardzo tanie wykonanie: 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wlać mleko i olej. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do składników w misce, a białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Składniki w misce zmiksować na gładką masę, następnie dodać do niej (po łyżce) ubitą pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję jak śmietana. 2. Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem (najlepiej silikonowym pędzelkiem). Porcję ciasta wylać i równomiernie rozprowadzić na płytce gofrownicy i piec ok. 5 min (ten czas zależy w dużej mierze od mocy gofrownicy, dlatego po 3–4 minutach warto sprawdzić, w jakim stopniu ciasto jest już upieczone, i wydłużyć albo skrócić pieczenie). 3. Upieczone gofry wyjąć delikatnie (np. łopatką) i ułożyć na kratce do przestudzenia (żeby nie były gorące), dzięki temu pozostaną chrupiące. Gotowe gofry można podawać z dowolnymi dodatkami: bitą śmietaną, owocami i polewą. moja porada: Dobrze zmiksowane i puszyste (dzięki ubitym białkom) ciasto na gofry to połowa sukcesu. Sekretem chrupiących gofrów jest w dużej mierze także moc samej gofrownicy: najlepiej, żeby miała powyżej 1000 W. Oczywiście w gofrownicy o słabszej mocy także można upiec gofry, trzeba tylko zawsze mocno ją nagrzać, czasami na początku pieczenia docisnąć pokrywę i przetestować czas pieczenia odpowiedni dla naszego urządzenia. 7 składniki: • 250 g mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 4 łyżki cukru • 1 jajko • 3 łyżki śmietany 18 • 125 g masła (schłodzonego) • cukier do posypania wykonanie: 1. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier, wbić jajko, dodać śmietanę, a następnie pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 min do lodówki. 2. Po tym czasie odciąć kawałek ciasta, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i foremką wykrawać ciastka. I tak powtarzać do wyczerpania ciasta. Wierzch ciasteczek posypać cukrem. 3. Piekarnik nagrzać do temp. 200°C i piec ciasteczka na złoty kolor (ok. 15 min). maślane ciasteczka Bardzo delikatne i proste do upieczenia. W ich przygotowaniu mogą pomagać bez problemu najmłodsi domownicy. 8 ilość porcji: 30 czas: 1 godzina + pieczenie trudność: bardzo łatwe koszt: bardzo tanie składniki: • ½ kg mąki pszennej • 250 g margaryny • 50 g świeżych drożdży • ½ szklanki + 2 łyżki cukru • 1 szklanka gęstej śmietany 18 • 3 żółtka • ¼ łyżeczki soli • 1 łyżka cukru waniliowego (przepis na str. 123) • 1 kg jabłek • ¼ szklanki wody • 1 łyżeczka cynamonu • cukier puder do posypania wykonanie: 1. Mąkę posiekać z margaryną. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru i gdy się rozpuszczą, wlać do mąki z margaryną. Dodać śmietanę, żółtka, sól i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. 2. Jabłka umyć i obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do rondla, podlać ¼ szklanki wody, wsypać ½ szklanki cukru i usmażyć. Gdy woda odparuje, do musu jabłkowego dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia. 3. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować na grubości ok. 5 mm i wykrawać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć mus jabłkowy, zwijać od szerszej strony, formując rogalik. I tak do wyczerpania ciasta. Piec w temp. 180°C, aż ciasto się zrumieni. Gdy rogaliki wystygną, posypać cukrem pudrem. ilość porcji: 30 czas: 1 godzina + pieczenie trudność: łatwe koszt: tanie rogaliki z musem jabłkowym Są tak kruche, delikatne w smaku i aromatyczne, że w błyskawicznym tempie znikają z talerza! 9 składniki: • 150 g masła (schłodzonego) • 300 g mąki krupczatki (lub pszennej) • 100 g + 2–3 łyżki cukru pudru • 3 żółtka • 2–3 łyżki śmietany 18 • 500 ml śmietany kremówki 36 (schłodzonej) • owoce do dekoracji (np. kandyzowane wiśnie) • tłuszcz (np. masło) do foremek wykonanie: 1. Zimne masło posiekać. Zagnieść szybko z mąką, cukrem pudrem (100 g), żółtkami i śmietaną. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 15 min do lodówki. 2. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać (np. szklanką) kółka. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i każdą wylepić krążkiem z ciasta. Następnie piec ok. 10 min w temp. 180°C. Wystudzić. 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając 2–3 łyżki cukru pudru. Każdą babeczkę napełniać bitą śmietaną i dekorować owocami. moja porada: Mąka krupczatka idealnie nadaje się do wszelkich ciast kruchych (jak to na babeczki), ale jeżeli jej nie macie (albo nie możecie dostać), bez problemu można także użyć zwykłej mąki pszennej, bez zmieniania proporcji składników z przepisu. ilość porcji: 15 czas: 1 godzina + pieczenie trudność: łatwe koszt: tanie kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami To klasyczny i podstawowy przepis, który zawsze się udaje. Ciastka wybornie smakują i efektownie wyglądają. 10 składniki: • 125 g masła • 50 g + 2 łyżki cukru pudru • 1 jajko • 250 g mąki tortowej • 500 ml śmietany kremówki 36 (schłodzonej) • 250 g borówki amerykańskiej • listki mięty (do dekoracji) • tłuszcz (np. masło) do foremek wykonanie: 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem (50 g), dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać. Na stolnicę przesiać mąkę i dodać utartą masę z masła. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać (np. szklanką) kółka. 2. Foremki do tartaletek wysmarować tłuszczem i każdą wylepić krążkiem z ciasta. Ciasto nakłuć widelcem. Tartaletki piec w temp. 150°C z termoobiegiem (170°C bez termoobiegu) przez 30 min. Ciastka najpierw wystudzić w foremkach, następnie z nich delikatnie wyjąć. 3. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru. Na gotowe tartaletki wyłożyć krem i udekorować borówką amerykańską i listkami mięty. ilość porcji: 10 czas: 1 godzina + pieczenie trudność: łatwe koszt: tanie tartaletki z bitą śmietaną i borówką amerykańską Trochę odmienny pomysł na przygotowanie pysznych babeczek: tak ucierane ciasto jest wyjątkowo miękkie i puszyste. 11
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Moje najlepsze ciasta
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: