Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00091 006062 13649805 na godz. na dobę w sumie
Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników - ebook/pdf
Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 134
Wydawca: Eprofess Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-930208-0-5 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> nauka języków obcych
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Aż 650 e-kartoników do nauki powiedzeń, idiomów i utartych zwrotów w języku angielskim.

Biegła znajomość języka angielskiego wiąże się z nieustannym przyswajaniem nowych słów. Idiomy oraz utarte zwroty są szczególnie pomocne w przezwyciężaniu bariery językowej, pozwalają na swobodną i nieskrępowaną konwersację w języku obcym, sprawiają, iż nasze wypowiedzi są bogatsze, a zarazem ciekawsze. Jednakże uczenie się długich list ze słownictwem jest nużące, żmudne i w efekcie przynosi mierne rezultaty. Alternatywą dla wspomnianego powyżej systemu poszerzania swojej bazy leksykalnej są E-KARTONIKI. E-KARTONIKI to nic innego jak dwustronne kartoniki. Z jednej strony znajduje się fraza w języku ojczystym, a z drugiej – w obcym. E-KARTONIKI sprawią, że przyswoisz o wiele więcej i to w krótszym czasie, niż się spodziewałeś. Jedyne co potrzeba to odrobina chęci i systematyczności – rezultaty same Cię zadziwią! Więc nie zwlekaj!

Czekając na autobus lub w kolejce w hipermarkecie bez wahania sięgaj po te magiczne kartoniki. Pamiętaj, że to od Ciebie zależy ile e-kartoników chcesz przyswoić w danym dniu. Nic na siłę! Lepiej zaczynać stopniowo, np. po 5 kartoników dziennie i powoli zwiększać ich liczbę. Nie zapominaj o powtórkach! Przynajmniej raz w tygodniu wróć do wcześniejszych kartoników i sprawdź swój stan wiedzy. Jeżeli okaże się, iż z jakimś wyrażeniem masz problem ponownie włóż dany kartonik z powrotem i wróć do niego później. Nasza pozycja wyszła naprzeciw rosnącym oczekiwaniom i potrzebom. Oprócz tradycyjnych kartoników z frazami w języku polskim i angielskich znajdziesz również quizy, zadani typu prawda – fałsz oraz na uzupełnianie.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Wydanie I ISBN: 978-83-930208-0-5 Projekt okładki: Jacek Piekarczyk Skład: EPROFESS, Żory Wydawnictwo EPROFESS Żory www.eprofess.pl email: wydawnictwo@eprofess.pl Autor oraz wydawnictwo EPROFESS dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej publikacji informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw autorskich, patentowych i innych. Autor i wydawnictwo nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w publikacji. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Kopiowanie w całości oraz we fragmentach, za pomocą urządzeń elektronicznych, kopiarek mechanicznych, nagrywających i innych, stanowi naruszenie praw autorskich. Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników str. 3 Martyna Somerlik WSTĘP Biegła znajomość języka angielskiego wiąże się z nieustannym przyswajaniem nowych słów. Idiomy oraz utarte zwroty są szczególnie pomocne w przezwyciężaniu bariery językowej, pozwalają na swobodną i nieskrępowaną konwersację w języku obcym, sprawiają, iż nasze wypowiedzi są bogatsze, a zarazem ciekawsze. Jednakże uczenie się długich list ze słownictwem jest nużące, żmudne i w efekcie przynosi mierne rezultaty. Alternatywą dla wspomnianego powyżej systemu poszerzania swojej bazy leksykalnej są E-KARTONIKI. E-KARTONIKI to nic innego jak dwustronne kartoniki. Z jednej strony znajduje się fraza w języku ojczystym, a z drugiej – w obcym. E-KARTONIKI sprawią, że przyswoisz o wiele więcej i to w krótszym czasie, niż się spodziewałeś. Jedyne co potrzeba to odrobina chęci i systematyczności – rezultaty same Cię zadziwią! Więc nie zwlekaj! Czekając na autobus lub w kolejce w hipermarkecie bez wahania sięgaj po te magiczne kartoniki. Pamiętaj, że to od Ciebie zależy ile e-kartoników chcesz przyswoić w danym dniu. Nic na siłę! Lepiej zaczynać stopniowo, np. po 5 kartoników dziennie i powoli zwiększać ich liczbę. Nie zapominaj o powtórkach! Przynajmniej raz w tygodniu wróć do wcześniejszych kartoników i sprawdź swój stan wiedzy. Jeżeli okaże się, iż z jakimś wyrażeniem masz problem ponownie włóż dany kartonik z powrotem, by do niego wrócić później. Nasza pozycja wyszła naprzeciw rosnącym oczekiwaniom i potrzebom. Oprócz tradycyjnych kartoników z frazami w języku polskim i angielskich znajdziesz również quizy, zadani typu prawda – fałsz oraz na uzupełnianie. Życzę wiele radości z odkrywania angielskiego świata idiomów, powiedzeń oraz utartych zwrotów. Autorka Martyna Somerlik Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Martyna Somerlik str. 4 Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników Martyna Somerlik Jak korzystać z e-kartoników??? Poniższy przykład przedstawia jak korzystać z naszych e-kartoników? Nic prostszego. Wcześniej wydrukuj dwustronnie sobie kartoniki i odpowiednio je wytnij. Na jednej stronie karteczki napisane jest pytanie, słowo lub zwrot w języku angielskim, na drugiej - odpowiedź. Takie karteczki sobie czytamy, obracamy lub szukamy po numerkach i w ten sposób szybko zapamiętujemy. Możesz je zabrać ze sobą i korzystać z nich wszędzie. Na drugiej stronie znajduje się odpowiedź. Szukaj tego samego numeru. - sayings, idioms, fixed expressions – O czymś, co cię w ogóle nie interesuje/ obchodzi powiesz: It’s not my cup of……… . a) coffee b) tea c) orange juice -1- -1- - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź b) It’s not my cup of tea Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Martyna Somerlik Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników str. 5 Martyna Somerlik -1- -2- - sayings, idioms, fixed expressions – O czymś, co cię w ogóle nie interesuje/ - sayings, idioms, fixed expressions – Mówimy: let’s go obchodzi powiesz: It’s not my cup of……… . a) coffee b) tea c) orange juice a) German b) Poland c) Dutch -3- -4- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – rzadko to po angielsku: Jakiego wyrażenia użyje Anglik na prasę a) once in a blue moon b) once in a white moon c) once in a yellow moon -5- brukową? a) the green press b) the yellow press c) the grey press -6- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Dokończ: To have an ace up one’s ………. a) trousers b) sleeve c) hat „Szczęście w nieszczęściu” to po angielsku: a) a blessing in disguise b) a blessing in trousers c) a blessing in flowers -7- -8- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Dokończ: Jeżeli Anglik powie ci: “Give me a break!” He’s got ants in his………. to znaczy, że: a) trousers b) pants c) shoes a) chce, abyś przestał mu dokuczać b) chce, abyś dał mu wolne w pracy c) chce, żebyście zrobili sobie przerwę -9- -10- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – “Trzymać fason”, “zachować pozory” to po Dokończ: angielsku: to be the apple of somebody’s……… a) keep up faces b) keep up smiling c) keep up appearances a) nose b) hand c) eye Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Martyna Somerlik str. 6 Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników Martyna Somerlik - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – -2- -1- Odpowiedź c) Let’s go Dutch - zapłaćmy każdy za siebie -4- Odpowiedź b) It’s not my cup of tea -3- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź b) The yellow press -6- Odpowiedź a) Once in a blue moon -5- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź a) A blessing in disguise Odpowiedź b) To have an ace up one’s sleeve - mieć asa w rękawie - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – -8- -7- Odpowiedź a) Odpowiedź b) To give somebody a break He’s got ants in his pants - przestać komus dokuczać, odczepić się od kogoś -10- -9- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź c) To be the apple of somebody’s eye - być czyimś oczkiem w głowie Odpowiedź c) Keep up appearances Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Martyna Somerlik Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników str. 7 Martyna Somerlik -11- -12- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Out of the ark znaczy: Dokończ wyrażenie: a) nie z tej ziemi b) rzadko spotykane c) przedpotopowy, stary To save one’s money for a……. day: a) dark b) bad c) rainy -13- -14- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – „Trzymać kciuki” to: „Pomóc komuś” to w języku angielskim a) to keep one’s fingers crossed b) to keep one’s thumbs crossed c) to keep one’s legs crossed -15- give somebody a……… a) heart b) hand c) thoughts -16- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Jeżeli ktoś jest wściekły to powiemy, że: To make ends meet znaczy: He’s going……… a) bananas b) oranges c) pears a) zrobić słupeł b) wiązać koniec z końcem c) skleić coś, co przedtem zostało podzielone na pół -17- -18- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – “Wystroić się” to: a) to put one’s glad rags on b) to put one’s best rags on c) to put one’s great rags on „Być utrapieniem”, „źródłem kłopotów” to: a) to be a headache b) to be a toothache c) to be a stomach ache -19- -20- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – TO JUDGE BY APPEARANCES FOR THE SAKE OF APPEARANCES Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Martyna Somerlik str. 8 Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników Martyna Somerlik -12- -11- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź c) To save money for a rainy day Odpowiedź c) Out of the ark - odkładać pieniądze na czarną godzinę - przedpotopowy, stary -14- -13- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź b) To give somebody a hand - pomóc komuś -16- Odpowiedź a) To keep one’s fingers crossed -15- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź b) To make ends meet - wiązać koniec z końcem Odpowiedź a) To go bananas - wściec się -18- -17- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź a) To be a headache - być utrapieniem Odpowiedź a) To put one’s glad rags one - wystroić się -20- -19- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – DLA ZACHOWANIA POZORÓW SĄDZIĆ PO POZORACH Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Martyna Somerlik Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników str. 9 Martyna Somerlik -21- -22- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – “Role się odwróciły” to: The……… have turned Dokończ wyrażenie: Jaki idiom z podanych poniżej znaczy a) tables b) chairs c) roles “umrzeć”? a) kick the stone b) kick the bucket c) kick the calendar -23- -24- - sayings, idioms, fixed expressions – Keep your shirt on! Znaczy: - sayings, idioms, fixed expressions – O kimś, kto zachowuje stoicki spokój w każdej sytuacji Anglik powie: a) nie gorączkuj się tak! b) nie rozbieraj się! c) nie kupuj nowych ubrań! a) He’s as cool as cucumber b) He’s as easy as cucumber c) He’s as cold as an iceberg -25- -26- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – To be flat broke znaczy: “Pod pantoflem” to po angielsku: a) być spłukanym, nie mieć pieniędzy b) ktoś włamał mi się do mieszkania c) wygrałem w kasynie a) to be under somebody’s shoe b) to be under somebody’s boot c) to be under somebody’s thumb -27- -28- - sayings, idioms, fixed expressions – “Jak słoń w składzie porcelany” to: a) like an elephant in a china shop b) like a bull in a china shop c) like a bull in the forest - sayings, idioms, fixed expressions – Dokończ: The early bird catches the……… . a) worm b) mouse c) chance -29- -30- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – To laugh one’s head off znaczy: To be all ears znaczy: a) pękać ze śmiechu b) mieć urwanie głowy c) mieć migrenę a) mieć duże uszy b) być głuchym c) zamieniać się w słuch Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Martyna Somerlik str. 10 Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników Martyna Somerlik -22- -21- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź b) Kick the bucket - umrzeć Odpowiedź a) The tables have turned - role się odwróciły -24- -23- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź a) To be as cool as cucumber - zachowywać stoicki spokój Odpowiedź a) Keep your shirt on! - nie gorączkuj się tak! -26- -25- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź c) To be under somebody’s thumb - być pod czyimś pantoflem Odpowiedź a) To be flat broke - być spłukanym -28- -27- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź a) Odpowiedź b) The early bird catches the worm Like a bull in a china shop - kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje - jak słoń w składzie porcelany -30- -29- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź c) To be all ears - zamieniać się w słuch Odpowiedź a) To laugh one’s head off - pękać ze śmiechu Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Martyna Somerlik Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników str. 11 Martyna Somerlik -31- -32- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Dokończ: To grease somebody’s……… a) palm b) hand c) cheek “Od stop do głów” to” a) from head to toe/ foot b) from head to finger c) from head to feet -33- -34- - sayings, idioms, fixed expressions – „Być w siódmym niebie” to po angielsku: a) to be on cloud nine b) to be on cloud seven c) to be in heaven -35- - sayings, idioms, fixed expressions – Jeżeli Anglik powie ci: “have a seat” to znaczy, że chce abyś: a) usiadł b) przyniósł dodatkowe krzesło c) napił się z nim drinka -36- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – “Przetrwać próbę czasu” to” “Życie usłane różami” to: a) to stand the test of time b) to stand the time c) to pass an attempt of time a) a bed of roses b) a life of roses c) a garden of roses -37- -38- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – To be round the bend oznacza: “Przegapic jakąś okazję” to to miss the… a) być niespełna rozumu b) zgubić się c) robić piruet a) boat b) ferry c) bus -39- -40- - sayings, idioms, fixed expressions – It never rains but it pours znaczy: - sayings, idioms, fixed expressions – Jak powiesz po angielsku: „To było a) leje jak z cebra b) nieszczęścia chodzą parami c) z dużej chmury mały deszcz dziecinnie łatwe”? a) It was a piece of lunch b) It was a piece of chocolate c) It was a piece of cake Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Martyna Somerlik str. 12 Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników Martyna Somerlik -32- -31- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź a) From head to toe/ foot - od stóp do głów Odpowiedź a) To grease somebody’s palm - dać komuś łapówkę -34- -33- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź a) To have a seat - usiąść Odpowiedź a) To be on cloud nine - być w siódmym niebie -36- -35- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź a) a bed of roses - życie usłane różami Odpowiedź a) To stand the test of time - przetrwać próbę czasu -38- -37- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź a) To miss the boat - przegapić jakąś okazję Odpowiedź a) To be round the bend - być niespełna rozumu -40- -39- - sayings, idioms, fixed expressions – - sayings, idioms, fixed expressions – Odpowiedź c) It was a piece of cake - to było dziecinnie łatwe Odpowiedź b) It never rains but it pours - nieszczęścia chodzą parami Copyright by Wydawnictwo EPROFESS Martyna Somerlik Nauka Slangu Angielskiego Metodą E-Kartoników - Martyna Somerlik Poznaj pikantną stronę języka angielskiego! Tego nie nauczysz się w szkole ani na żadnym kursie językowym. All Year Round – Martyna Somerlik językową. Gwarantujemy, że będzie All year round to książka, która została zaprojektowana jak kalendarz. Na każdy dzień roku znajdziesz niepowtarzalną i niezastąpioną poradę to intensywny i zaskakujący rok. W „All Year Round” znajdziesz takie zagadnienia pomiędzy amerykańską a brytyjską angielszczyzną, najczęstsze błędy popełniane przez Polaków uczących się języka angielskiego, wymowa. różnice jak: fałszywi przyjaciele, Rozmowa Kwalifikacyjna z Pracodawcą Po Angielsku- Anna Piekarczyk Dowiedz się, jak odpowiednio przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej. Poznaj przykładowe pytania oraz sensowne odpowiedzi. Pytania mogą mieć różną formę. Jednak w 90 rozmów pojawią się pytania zawarte w tej książce. Poznaj również podchwytliwe pytania i dowiedz się jak sobie z nimi poradzić. Więcej na www.eprofess.pl ISBN 978-83-930208-0-5
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Nauka Języka Angielskiego Metodą E-Kartoników
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: