Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00288 004283 18761440 na godz. na dobę w sumie
Oczyszczanie limfy. Podstawa detoksu organizmu - ebook/pdf
Oczyszczanie limfy. Podstawa detoksu organizmu - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 228
Wydawca: Vital Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-8168-333-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> zdrowie, medycyna >> zdrowie i uroda
Porównaj ceny (książka, ebook (-15%), audiobook).

 

Układ limfatyczny niszczy szkodliwe i nienadające się do użytku substancje, takie jak patogeny, odpady metaboliczne, toksyny i resztki komórek. Jest zatem niezwykle ważną częścią układu odpornościowego i detoksykacji organizmu. Sam musi być jednak regularnie oczyszczany i detoksykowany, aby pozostawał w stanie naturalnej homeostazy. Jeśli jest stale przeciążony zbyt dużą ilością odpadów, przepływ limfy zostaje spowolniony, aż dochodzi do jej przekrwienia. W rezultacie nie jest już możliwe zniszczenie wszystkich problematycznych substancji, następuje stopniowe zatrucie całego organizmu. W efekcie może rozwinąć się wiele chorób przewlekłych, który to mechanizm dokładnie opisuje Autorka, podpowiadając jednocześnie, co w takiej sytuacji zrobić. Rozpocznij oczyszczanie od podstaw!

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

DR ANGELA FETZNER Oczyszczanie limfy podstawa detoksu organizmu Oczyszczanie limfy DR ANGELA FETZNER Oczyszczanie limfy podstawa detoksu organizmu Redakcja: Natalia Paszko Skład: Krzysztof Remiszewski Projekt okładki: Krzysztof Remiszewski Tłumaczenie: Małgorzata Rzepka Wydanie I BIAŁYSTOK 2020 ISBN 978-83-8168-430-9 Tytuł oryginału: Die Lymphe: Wächter über Gesundheit und Vitalität Copyright © 2018 Dr. Angela Raab geb. Fetzner alle Rechte vorbehalten © Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2018 All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich. Książka ta zawiera porady i  informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u  siebie problemy zdrowotne lub wiesz o  nich, powinieneś skonsultować się z  lekarzem, zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca ani autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia, mogące wystąpić w wyniku stosowania zaprezentowanych w książce metod. 15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67 – redakcja 85 654 78 06 – sekretariat 85 653 13 03 – dział handlowy – hurt 85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl PRINTED IN POLAND Spis treści Od Autorki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Odtruwanie przez układ limfatyczny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 Co odtruwanie daje organizmowi? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 Odtruwanie jako podstawa zdrowia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 Dlaczego odtruwanie jest niezbędne? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Czym jest uleczenie? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 Jak działa odtruwanie? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 Odtruwanie odpowiada naturalnemu instynktowi wszystkich żywych istot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28 Model przeładowanego wysypiska śmieci . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 Jak można poprawić funkcje odtruwające organizmu? . . . . . . 34 Co zatruwa organizm? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 Przewlekłe zatrucie substancjami szkodliwymi i trującymi . . . 39 Substancje szkodliwe i trujące w produktach spożywczych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 Substancje szkodliwe w tekstyliach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41 Trucizny w domu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 Przewlekłe zatrucie amalgamatem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46 Naturalne drogi odtruwania naszego organizmu . . . . . . . . . . . 48 Wątroba . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49 Jelita . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 Nerki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 Skóra . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 Układ limfatyczny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53 Płuca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54 Odtruwanie przez układ limfatyczny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56 Nie ma oczyszczenia limfy bez oczyszczenia jelit . . . . . . . 59 Układ limfatyczny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 Węzły chłonne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66 Układ limfatyczny – budowa i funkcje . . . . . . . . . . . . . . . . . 67 Narząd limfatyczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68 Limfocyty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69 Wskazówka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71 Utrzymanie płynności limfy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 Układ limfatyczny musi być aktywnie stymulowany . . . . . . . . 74 Minitrampolina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76 Skakanie na skakance . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 77 Detoks-joga . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78 Specjalne ćwiczenia gimnastyczne dla aktywacji limfy . . . 79 Świadomy oddech oczyszcza układ limfatyczny . . . . . . . . . . . 81 Prawidłowe oddychanie może zdziałać cuda . . . . . . . . . . . 82 Znaczenie oddechu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84 Świadomy oddech – lecznicza siła oddechu . . . . . . . . . . . 85 Oddech ognia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 91 Masaż limfatyczny dla odtruwania organizmu/ drenaż limfatyczny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 93 Turboodtruwanie dzięki bańkom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 96 Masaż akupunkturowy wg Penzla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 98 Masaże suchą szczotką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99 Prysznice i kąpiele zmienne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103 Brodzenie w wodzie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106 Zimne polewanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 108 Kąpiele zasadowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111 Sauna – gorąco-zimny rytuał dla odtruwania całego organizmu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 113 Unikaj obcisłych ubrań . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 116 Noś pończochy uciskowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117 Uwaga przy stosowaniu dezodorantów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 118 Inne wskazówki dla aktywacji układu limfatycznego . . . . . . . 120 Zakwaszenie prowadzi do zatoru limfy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121 Zbyt duża ilość białka i tłuszczu – trucizna dla limfy . . . . . . . 124 Produkty zasadowe dla regulacji układu limfatycznego . . . . . 126 Nostrzyk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 127 Bodziszek czerwony . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 129 Kasztanowiec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131 Mniszek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 133 Skrzyp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 136 Nie ma oczyszczenia limfy bez oczyszczenia jelit . . . . . . . . . . 139 Sole Schüsslera dla odtrucia i wzmocnienia układu limfatycznego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140 Środki homeopatyczne dla odtrucia i wzmocnienia układu limfatycznego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 144 Ogólne sposoby na odtrucie całego organizmu . . . . . . . . . . . . 152 Siarka – uniwersalne odtruwanie organizmu . . . . . . . . . . . 154 Brzoza – budzi siły witalne organizmu . . . . . . . . . . . . . . . . . 155 Imbir – intensywne ciepło odtruwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 156 Odżywianie jako środek leczniczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 158 Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia . . . . . . . . . . . . . . . 162 Zdrowe odżywianie zgodnie z naturą . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 165 Jesteśmy tym, co jemy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 166 Obecne odżywianie – niedobór w nadmiarze . . . . . . . . . . . 167 Odżywianie kiedyś – nasi przodkowie robili to dobrze . . . 168 Smak można wytrenować . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 169 Jakich produktów spożywczych powinieneś unikać . . . . . . . . 171 Pamiętaj o odpowiedniej gospodarce kwasowo-zasadowej . . . 176 Zakwaszające produkty spożywcze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 177 Określenie obciążenia organizmu kwasami . . . . . . . . . . . . 180 Picie dużych ilości odtruwa limfę . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 182 Najlepiej woda – bo bez wody nie ma życia . . . . . . . . . . . . 182 Dostarczanie odpowiedniej ilości wody . . . . . . . . . . . . . . . . 182 Woda mineralna gazowana czy niegazowana? . . . . . . . . . . 183 Napoje – dbaj o różnorodność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 184 Zielona herbata – zdrowy przysmak z Dalekiego Wschodu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 184 Soki – prosty zasadowy przysmak pełen witamin . . . . . . . 185 Odpowiednia ilość snu utrzymuje dobry stan zdrowia i odtruwa organizm . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 186 Skuteczna redukcja stresu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 188 Stres – zjawisko obecnych czasów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 188 Uważność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190 Techniki relaksacyjne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 192 Wędrówki z osłem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 192 Joga . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 193 Detoks-joga . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 196 Medytacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 197 Tai chi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 200 Qigong . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 200 Muzyka, kąpiele, zapachy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 202 Muzyka relaksacyjna – dźwięki dla duszy . . . . . . . . . . . . . . 202 Kąpiele relaksacyjne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 203 Aromaterapia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 203 Masaże olejem – przyjemna forma odtruwania . . . . . . . . . . . . 205 Regularny ruch dla aktywacji limfy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207 Niedobór ruchu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207 Wystarczająca aktywność fizyczna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 208 Sport wytrzymałościowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 210 Chodzenie, chodzenie, chodzenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 211 Taniec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 212 Pływanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 213 Jazda na rowerze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 213 Jazda konna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 214 Kontakt z psem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 214 Narciarstwo biegowe – wzdłuż zimowej idylli . . . . . . . . . . 215 Epilog . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 216 O Autorce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 218 Serdeczne podziękowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 219 Książki dr Angeli Fetzner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 220 Od Autorki Oczyszczanie limfy – niedoceniana kuracja odtruwająca Podczas gdy oczyszczanie jelita czy wątroby stanowi podstawę wszelkich kuracji odtruwających, oczyszczanie układu limfa- tycznego nadal jest traktowane nieco po macoszemu. Regularne odtruwanie układu limfatycznego ma jednak ogromne znaczenie, ponieważ sprawny układ limfatyczny jest niezbędny dla zachowania dobrego stanu zdrowia fizycznego i psychicznego. Układ limfatyczny – oczyszczalnie naszego organizmu Układ limfatyczny niszczy szkodliwe i niepotrzebne substancje znajdujące się w organizmie, takie jak czynniki chorobotwór- cze, produkty przemiany materii, toksyny i resztki komórek. Układ limfatyczny jest zatem ważną częścią układu odpor- nościowego i mechanizmów odtruwających organizm. Limfa – sok życia, sok umierania Limfa musi płynąć Układ limfatyczny musi być regularnie oczyszczany i odtru- wany, aby utrzymać swój naturalny przepływ. Jeśli będzie on stale przeciążany zbyt dużą ilością odpadków, zacznie płynąć powoli i opieszale aż do rozwinięcia się zatoru limfatycznego. 9 W  konsekwencji organizm nie będzie miał możliwości niszczenia wszystkich problematycznych substancji i dojdzie do stopniowego zatrucia całego organizmu. Może pojawić się wiele chorób przewlekłych. Całościowe oczyszczanie limfy W niniejszej książce przedstawiono wszystkie naturalne terapie i metody o udowodnionym skutecznym działaniu odtruwającym i oczyszczającym limfę. Chodzi tutaj o skuteczne, motywujące i proste metody. Należy do nich m.in. terapia roślinami leczniczy- mi, homeopatia, sole Schüsslera, specyficzne oczyszczanie limfy, hydroterapia, redukcja stresu, zmiana odżywiania, umiarkowana aktywność fizyczna itd. Dzięki stosowaniu metod opisanych w niniejszej książce już po niedługim czasie poczujesz się lepiej – będziesz miał więcej energii, siły i radości z życia. Autorka od dwudziestu lat doradza klientom jako doktor farmacji. Jako niezależna pisarka i farmaceutka czuje się ona zobowiązana do służenia zdrowiu i dobremu samopoczuciu każdego człowieka. Wasza farmaceutka – dr Angela Fetzner Odtruwanie przez układ limfatyczny Podczas gdy oczyszczanie jelita czy wątroby stanowi podstawę wszelkich kuracji odtruwających, to oczyszczanie układu lim- fatycznego jest traktowane nieco po macoszemu. Ma to zwią- zek z tym, że układ limfatyczny w dużej mierze działa w ukry- ciu i należy do niedocenianych części naszego ciała. Zazwyczaj o układ limfatyczny zaczynamy dbać dopiero wtedy, gdy coś jest już nie tak – przy czym często nie uświadamiamy sobie, jak wiele dolegliwości związanych jest z zaburzeniami układu limfatycznego. Ponadto, kiedy układ limfatyczny jest przeciążony, wszyst- kie środki stosowane w celu oczyszczenia jelita i wątroby są nieskuteczne lub nawet szkodliwe. Oczyszczanie tych narzą- dów dodatkowo obciąża przeciążony już układ. Jest to jeden z najczęstszych błędów popełnianych podczas oczyszczania. Dlatego też odtruwająca funkcja układu limfatycznego ma ogromne znaczenie, ponieważ dzięki niej szkodliwe substan- cje wyizolowane przez komórki odpornościowe (chemikalia, resztki leków, trucizny, stare i niepotrzebne komórki, pozosta- łości komórek, komórki nowotworowe, bakterie i wirusy) są najpierw niszczone, a następnie wydalane. W  związku z  tym częścią każdej terapii oczyszczającej powinno być także pobudzanie układu odpornościowego 11 – ponieważ dzięki pobudzeniu przepływu limfy wydalana jest większa ilość produktów przemiany materii, toksyn i czynni- ków chorobotwórczych. Układ limfatyczny może być nazywany oczyszczalnią na- szego organizmu – kiedy sama oczyszczalnia i jej system filtrów nie są w pełni sprawne, organizm jest zalewany truciznami, bakteriami, wirusami, resztkami komórek, złogami i zmutowa- nymi komórkami. Nie trzeba chyba wspominać, że jest to po- czątek wielu ostrych i przewlekłych chorób. Ponadto wskutek zatoru limfatycznego komórki nie są odpowiednio odżywiane. Całościowe oczyszczanie limfy jest więc jednym z najważ- niejszych etapów leczenia i profilaktyki wszelkiego rodzaju chorób – bowiem tylko dzięki stałemu oczyszczaniu limfa po- zostanie czysta i zdrowa. Należy także wspomnieć o  tym, że układ limfatyczny przejmuje także większe, „nieporęczne” odpadki: drobne na- czynia limfatyczne przejmują bakterie, trucizny, wirusy, grzy- by, metale ciężkie, chemikalia, resztki komórek oraz komórki niezdolne do wykonywania swojej funkcji i transportuje te toksyczne śmieci płynące w limfie do węzłów chłonnych. Oczyszczanie przeładowanej odpadkami limfy odbywa się w węzłach chłonnych, które służą za stację filtrującą i odtru- wającą układu odpornościowego. Węzły chłonne wyłapują bowiem wszelkie szkodliwe substancje i je unieszkodliwiają – oczyszczona limfa jest następnie przekazywana do krwio- biegu. Nie możemy się więc dziwić, że nasze zdrowie w dużej mierze zależy od funkcjonowania układu limfatycznego – jest on bowiem strażnikiem naszego stanu fizycznego. Węzły chłonne zawierają makrofagi i  limfocyty, które z  wielkim apetytem niszczą bakterie i  dosłownie pożerają 12 komórki nowotworowe. Nic dziwnego, że przy takiej wydaj- ności układ limfatyczny bez przerwy zasypywany jest wszel- kiego rodzaju odpadkami – truciznami, bakteriami, wirusa- mi, pasożytami, grzybami, złogami, flegmą i  zmutowanymi komórkami. Odpadki, które są zbyt duże lub zbyt toksyczne dla innych narządów odtruwających, są przyjmowane przez układ limfatyczny bez narzekania. Jeśli układ limfatyczny będzie stale przeciążany, a przepływ limfy nie będzie pobudzany, wydajność węzłów chłonnych i znajdujących się w nich limfocytów i makrofagów maleje. Limfa zaczyna płynąć wolno i opieszale, a w końcu dochodzi do zatoru limfatycznego. Zator limfatyczny można porównać ze stojącym zbiorni- kiem wodnym, do którego wpompowywana jest trucizna. Jako że przepływ wody jest utrudniony, trucizny nie mogą być z niej odprowadzane. Wskutek tego zbiornik umiera. Dra- styczny obraz obumarłej rzeki można przenieść na nasz układ limfatyczny: w przypadku przeciążenia układu limfatycznego trucizny i złogi z limfy przedostają się do krwi i w ten sposób wywołują zatrucie całego organizmu. Zator limfatyczny może wywoływać wiele dolegliwości, na przykład opuchliznę oczu, stóp i dłoni oraz cellulit. Może on także skutkować niewyjaśnionym zmęczeniem, spadkiem wydajności, problemami z koncentracją, przewlekłym bólem głowy oraz bólem innych części ciała, podatnością na przezię- bienia, przewlekłym zapaleniem zatok przynosowych, zapale- niem gardła, alergią, trądzikiem i dolegliwościami menstru- acyjnymi. Na dłuższą metę może powodować nawet poważne choroby przewlekłe, na przykład choroby nowotworowe. 13 Układ limfatyczny W  tkankach organizmu dochodzi do wymiany substancji i płynów między naczyniami krwionośnymi a przestrzeniami wewnątrzkomórkowymi. W tych przestrzeniach gromadzi się wszystko, co może obciążać naczynia krwionośne (substancje szkodliwe, zbyt duże cząsteczki). Układ limfatyczny gotowy jest do przejęcia ich nadmiaru z naczyń krwionośnych i ich przetransportowania. Układ limfatyczny odpowiedzialny jest między innymi za oczyszczanie i odtruwanie płynów organizmu – dzięki niemu płyny utrzymywane są w zdrowiu i czystości. W naczyniach limfatycznych zbierają się bakterie, trucizny bakteryjne, wiru- sy, grzyby, metale ciężkie, chemikalia, resztki komórek, zmu- towane komórki oraz komórki niezdolne do dalszego funk- cjonowania. Wszystkie te odpadki pływają w limfie i docierają do węzłów chłonnych. Tam zanieczyszczona limfa uwalnia się od balastu. W węzłach chłonnych niszczone są czynniki cho- robotwórcze oraz trucizny – węzły chłonne napakowane są makrofagami, dzięki czemu komórki rakowe mogą być nisz- czone, trucizny neutralizowane, a bakterie – eliminowane. Układ limfatyczny jest obok układu krwionośnego najważ- niejszym układem cyrkulacyjnym i transportującym w organi- zmie. W przeciwieństwie do układu krwionośnego układ na- czyń limfatycznych nie jest napędzany przez centralną pompę. 60 Układ limfatyczny składa się z naczyń limfatycznych, wę- złów chłonnych i płynu limfatycznego (limfy). System naczyń limfatycznych jest jednotorowym sys- temem w organizmie, którego główną funkcją jest zwrotny transport limfy z  peryferii do centralnego układu krwio- nośnego. Układ naczyń limfatycznych jest częścią układu limfatycznego. Układ limfatyczny przenika cały nasz organizm, biegnie w sąsiedztwie układu naczyń krwionośnych, aby móc z nim reagować. Naczynia limfatyczne wsysają ciecz, która przenika do tkanek z naczyń krwionośnych. Układ limfatyczny oprócz odwadniania tkanek ma wiele innych ważnych zadań. Limfa transportuje nie tylko nadmiar wody, ale także róż- ne składniki odżywcze. Transportuje przede wszystkim więk- sze cząsteczki, które nie mogą dostać się przez włośniczki do naczyń krwionośnych. Do tych większych cząsteczek należą przede wszystkim tłuszcze (lipidy) i białka (proteiny). Ponadto dzięki naczyniom limfatycznym komórki są za- opatrywane w składniki odżywcze – to, czego komórki nie po- trzebują, wraca do naczyń limfatycznych. Komórki nie tylko żywią się limfą – odsyłają do niej także swoje własne odpadki, na przykład produkty przemiany materii. Jako wysypisko śmieci organizmu naczynia limfatyczne transportują także niepotrzebne i szkodliwe elementy, takie jak resztki komórek, czynniki chorobotwórcze i toksyny – są one transportowane naczyniami limfatycznymi do węzłów chłonnych, gdzie ulegają zniszczeniu. Układ limfatyczny jest zatem ważną częścią odporności i odtruwania organizmu. W  węzłach chłonnych bardzo szybko mnożą się limfo- cyty, aby panować nad ogromną ilością intruzów. Resztki 61 zniszczonych zarazków i pozostałości komórek przekazywane są do krwi żylnej i wydalane przez nerki. Poniżej jeszcze raz przedstawiono ogólny zakres zadań układu limfatycznego. Zadania układu limfatycznego • Funkcja drenażowa: wyprowadzanie płynów, białek, resz- tek komórek, trucizn i  czynników chorobotwórczych z przestrzeni międzykomórkowej. • Funkcja odpornościowa: limfocyty kursujące w  naczy- niach limfatycznych pożerają wszelkiego rodzaju zaraz- ki chorobotwórcze. Wyjaśnia to także, dlaczego właśnie w okolicach szyi obecnych jest tak wiele struktur limfa- tycznych (węzły chłonne, migdałki): to właśnie tutaj znaj- duje się główna brama dla wszelkich zarazków. Narządy limfatyczne odgrywają również ważną rolę dla funkcji od- pornościowej układu limfatycznego (patrz rozdział: „Na- rządy limfatyczne”). • Odtruwanie: kanały limfatyczne transportują odpadki do węzłów chłonnych, gdzie ma miejsce odtruwanie limfy. • Funkcja transportująca: różne substancje nie mogą być transportowane przez układ krwionośny na przykład z po- wodu swojego rozmiaru (np. tłuszcze) – tego typu czą- steczki są transportowane przez limfę. Limfa Już Thomas Mann w swojej powieści Czarodziejska góra opisuje limfę jako sok nad soki. Poniżej wyjaśniono, dlaczego limfa jest tak ważnym płynem, czym są limfocyty i węzły chłonne oraz co się dzieje, gdy ten system się załamuje. 62 Jako limfę (łac. lympha: czysta woda) opisuje się ciecz znajdującą się w naczyniach limfatycznych. Kolor limfy różni się w zależności od obszaru ciała: podczas gdy limfa w koń- czynach jest czysta i bezbarwna, to w okolicy brzucha jest mlecznobiała, czasami aż prawie żółta. Ma to związek z tym, że w  obszarze układu trawiennego limfa przejmuje bardzo drobne cząsteczki tłuszczu (bogata w tłuszcz limfa pochodzą- ca z układu trawiennego nazywana jest mleczem). Limfa tworzy człon pośredni między płynem tkankowym (płynem międzykomórkowym) i osoczem. Limfa powstaje po- przez wyciśnięcie płynu tkankowego z naczyń krwionośnych. Limfa składa się z uformowanych elementów (komórek) i plazmy limfatycznej. Jej pH wynosi 7,41. Na początku ma skład podobny do płynu tkankowego, z którego jest tworzona. Limfa składa się z wody, komórek (resztek komórek, czyn- ników chorobotwórczych, innych szkodliwych substancji), tłuszczów i białek. Dokładny skład limfy: • woda, • wapń, • potas, • sód, • glukoza, • kreatynina, • kwas moczowy, • fosforan, • białe krwinki, • tłuszcze, • białko, 63 • wiele enzymów (amylazy, katalazy, dipeptydazy i lipazy), • ponadto limfa zawiera fibrynogen i prekursor fibryny – fibrynogen i  fibryna są odpowiedzialne za krzepnięcie dłużej stojącej limfy. Zawartość białek (protein) w limfie zależy od jej lokalizacji w organizmie i wynosi około 2­6 g na litr. Stężenie lipidów (tłuszczów) w limfie wynosi od 1 do 2 g na litr (po bogatych w tłuszcz posiłkach). Tłusta limfa ma kolor mleczny i nazywana jest mleczem. W limfie transportowane są białka, tłuszcze oraz produkty rozkładu. Tworzenie limfy Limfa powstaje z płynu włośniczkowego – podczas cyrkulacji krwi część osocza dostaje się do leżących wokół tkanek, tak zwanych przestrzeni międzykomórkowych. Ta tkanka – prze- strzenie międzykomórkowe – jest płukana przez osocze i stale wysycana przez nie cieczą. Limfa jest więc tworzona przez wy- ciskanie płynu tkankowego z naczyń krwionośnych. Proces ten służy zaopatrywaniu w składniki odżywcze leżą- cych wokół komórek oraz wyprowadzaniu produktów metabo- lizmu i innych produktów rozkładu. Następnie około 90 płynu tkankowego wraca do naczyń krwionośnych. Pozostała ciecz zbiera się w kanałach limfa- tycznych w formie limfy. Nasz organizm produkuje ponad pięć litrów limfy dzien- nie. Mleczno­wodnista ciecz płynie własnym układem na- czyń – układem limfatycznym. Tutaj jej ilość redukowana 64 jest do około 2 litrów. Następnie limfa wprowadzana jest do krwiobiegu przez żyłę podobojczykową. Możliwości transportowe układu naczyń limfatycznych są względnie małe w stosunku do układu żylnego i wynoszą około 2­4 litry płynu dziennie. Oznacza to, że około 10 ilo- ści płynu przefiltrowanego do tkanek jest oczyszczane przez układ naczyń limfatycznych. Zanim jednak limfa połączy się z krwią, mija liczne węzły chłonne. Człowiek posiada około 600 węzłów chłonnych – szczególnie dużo znajduje się pod pachami, na szyi, w pachwi- nach, na zgięciach łokci i kolan. W węzłach chłonnych limfa podlega filtrowaniu, zacho- dzą w nich także ważne procesy odpornościowe. Limfa wy- ciąga zarazki z ognisk chorobowych i kieruje je do węzłów chłonnych, gdzie są one rozpoznawane i niszczone przez ko- mórki dendrytyczne. W przypadku choroby limfa przenosi do węzłów chłonnych różne zarazki i zamyka je w nich. Im więcej zarazków obecnych jest w  organizmie, tym więcej przeciwciał jest produkowanych – układ limfatyczny działa więc na wysokich obrotach, aby niszczyć intruzów naj- szybciej jak to możliwe i aby pozbywać się ich z organizmu. Powiększone węzły chłonne są nie tylko bolesne, ale także wskazują na to, że nasz układ limfatyczny działa. Jeśli jednak odpływ limfy jest utrudniony, dochodzi do przeciążeń, które objawiają się symptomami zatrucia, zwięk- szoną zachorowalnością, obrzękami limfatycznymi i stanami zapalnymi naczyń limfatycznych. 65 Sole Schüsslera dla odtrucia i wzmocnienia układu limfatycznego Sole Schüsslera* polecane są przy każdym rodzaju odtruwania, ponieważ działają delikatnie i nie mają skutków ubocznych. Sole Schüsslera to sole mineralne w dawce homeopatycz- nej. Terapia została opracowana przez homeopatę – dokto- ra Wilhelma Heinricha Schüsslera (1821­1898). Schüssler wyszedł z założenia, że wszystkie choroby wynikają z zabu- rzeń gospodarki mineralnej w komórkach i mogą być leczone przez podawanie homeopatycznych dawek soli mineralnych. Schüssler przeprowadził też tzw. analizę twarzy – niedobory różnych związków mineralnych można rozpoznać po okre- ślonych cechach twarzy. Sole Schüsslera nie są zwykłą substytucją związków mine- ralnych w dużych dawkach – są one o wiele bardziej komplek- sowo złożone, aby wyrównać gospodarkę mineralną komórki i tym samym aktywować moce samouzdrawiania organizmu. Specjalnie wyselekcjonowane sole mogą być wchłaniane * Więcej o  zdrowotnych właściwościach Soli Schüsslera można przeczy- tać w książce autorstwa Margit Müller­Frahling „Sole Schüsslera. Minerały wzmacniające odporność i procesy samoleczenia”, która dostępna jest w sklepie www.vitalni24.pl (przyp. wyd. pol.). 140 bezpośrednio przez komórkę, by tam normalizować proce- sy chemiczne. W ten sposób przywrócona zostaje naturalna równowaga komórek a przyczyna choroby zlikwidowana. Sole Schüsslera cieszą się coraz większą popularnością, po- nieważ są skuteczne, tanie i prawie nie mają skutków ubocz- nych. Liczba zwolenników soli stale wzrasta i coraz więcej osób decyduje się na tę sprawdzoną terapię. Sole Schüsslera stosuje się jako leki potencjonowane w formie tabletek, które należy długo rozpuszczać w ustach. Im dłużej sól ma kontakt z jamą ustną, tym bardziej inten- sywne jest jej działanie. Istnieje wiele potencji tych soli, przy czym potencja D6 jest główną z nich. Istnieje 12 leków funk- cjonalnych Schüsslera i kolejnych 15 suplementów. Sole Schüsslera mogą być wchłaniane bezpośrednio przez komórki, nie muszą przechodzić przez układ trawienny. Dzię- ki temu ich działanie może uwalniać się w sposób delikatny, a zarazem skuteczny. Istnieje wiele opinii w kwestii dawkowania soli. Niektórzy homeopaci polecają wysokie dawki już na początku terapii. Ja jestem jednak zwolenniczką standardowych zaleceń mówią- cych o zażywaniu jednej tabletki trzy razy dziennie (wyjątek: gorąca siódemka). Tabletki Schüsslera można przyjmować bezpośrednio lub rozpuścić je wcześniej w gorącej wodzie. W tym przypadku łykami pijemy gorącą wodę z rozpuszczo- nymi w niej tabletkami, a przed połknięciem przez jakiś czas trzymamy płyn w jamie ustnej. Do mieszania w  wodzie z  rozpuszczoną tabletką należy używać plastikowej lub drewnianej łyżki – nigdy metalowej. Różne zdania istnieją także w  kwestii ilości soli przyjmowa nych jednocześnie. Niektórzy homeopaci polecają 141 przyjmowanie tylko jednego rodzaju soli, a inni nie widzą prze- ciwwskazań do zażywania dowolnej ich ilości. Ja zalecam, aby jednocześnie przyjmować nie więcej niż trzy rodzaje soli. Sole Schüsslera dla odtrucia i wzmocnienia układu limfatycznego Sól Schüsslera nr 7: Magnesium phosphoricum D6 (fosforan magnezu) Fosforan magnezu ma decydujący wpływ na przepływ limfy, może być uważany za jej silnik. Jako że układ limfa- tyczny – jak pisano wcześniej – nie ma własnej pompy, którą dla układu krwionośnego jest serce, różne czynniki decydują o przepływie limfy. Należy do nich zdolność naczyń limfatycz- nych do kurczenia się w celu wprawiania limfy w ruch. Jako że Magnesium phosphoricum wspiera samoistny ruch naczyń limfatycznych, przepływ limfy się poprawia. Magnesium phosphoricum to jedyny związek mineralny, który po rozpuszczeniu w gorącej wodzie wykazuje szczegól- ne działanie. Do przygotowania tzw. gorącej siódemki należy rozpuścić siedem tabletek Magnesium phosphoricum w ok. 250 ml przegotowanej, gorącej wody. Uzyskany roztwór należy pić od razu, gdy jest jeszcze gorący. Każdy łyk należy przez chwilę przytrzymać w jamie ustnej. Magnesium phosphoricum można też przyjmować jak wszystkie inne związki mineralne – po- przez rozpuszczanie bezpośrednio w jamie ustnej. Jest to wy- godniejsze zwłaszcza przy dłuższym stosowaniu. 142 Pamiętaj o odpowiedniej gospodarce kwasowo-zasadowej Nowoczesny sposób odżywiania i styl życia nierzadko idzie w parze z zakwaszeniem organizmu. Często przez długi czas organizm kompensuje powstające zakwaszenie – nawet przez kilka dziesięcioleci. Dopiero kiedy mechanizmy kompensacyj- ne organizmu przewracają się jak domek z kart, choroby wy- pływają na powierzchnię w całej swojej okazałości. Nie zawsze smak decyduje o tym, czy dany produkt jest kwaśny czy zasa- dowy – chodzi bardziej o to, czy końcowy produkt po przetwo- rzeniu metabolizowany jest kwaśno czy zasadowo. Produkty tworzące kwasy same w sobie kwasów często nie zawierają, ale jako produkty przemiany materii tworzą kwasy lub kwaśne substancje. I tu właśnie tkwi haczyk: ten rodzaj kwaśnych pro- duktów nie jest kwaśny w smaku, często wydaje się neutralny lub nawet zasadowy. Kto podczas jedzenia pralin albo czeko- lady myśli o kwasach powstających w organizmie? Jesteśmy raczej świadomi tylko dużej ilości kalorii. A jednak bezwiednie wpadamy w kwaśną pułapkę. Pierwszym i najprostszym sposobem na zakwaszenie orga- nizmu jest dostarczanie produktów zasadowych przy jedno- czesnym ograniczeniu produktów tworzących kwasy. 176 Zakwaszające produkty spożywcze Białka zwierzęce, takie jak mięso, kiełbasa, ryby i jaja działają zakwaszająco Główny problem z białkiem zwierzęcym to, oprócz obcią- żania kwasami, codzienny nadmiar białka spowodowany spożywaniem zbyt dużej ilości mięsa i kiełbas. Podczas gdy dorosły człowiek potrzebuje od 30 do 60 g białka dziennie (zawartego w porcji ryby lub mięsa) w uprzemysłowionych krajach zachodnich spożycie białka wynosi od 80 do 150 g dziennie na osobę. Te liczby nie wymagają dalszego wyjaśnie- nia. Większość ludzi zdecydowanie przekracza zalecane ilo- ści białka, cierpią wręcz nawet na tak zwany tucz białkowy. Dla wielu osób posiłek bez mięsa jest niekompletny, a sałata i inne warzywa pełnią w nim jedynie rolę dodatku. Niezależnie od rozważań etycznych, z którymi konfrontuje się obecna masowa hodowla zwierząt, oraz bez względu na pozostałości leków w mięsie – które przewyższają ilości w na- szej domowej apteczce – nieuniknionym skutkiem nadmier- nego spożywania mięsa jest poważne zakwaszenie organizmu. Białko zwierzęce przekształcane jest bowiem w sole kwasu siarkowego i fosforowego. Są to bardzo silne kwasy, które do- datkowo są kwaśno metabolizowane. Ponadto podczas rozkładu białek powstaje także kwas moczowy, który w dużych ilościach powoduje rozwój poda- gry. Zakwaszające działanie tylko niewiele się różni w zależ- ności od rodzaju mięsa. Nie ma przeciwwskazań do spożywa- nia umiarkowanej ilości mięsa – w miarę możliwości należy jednak wybierać to z hodowli ekologicznych i znacznie ogra- niczyć spożywanie mięsa i kiełbas. 177 Produkty mleczne, takie jak ser, twaróg, jogurt i śmietana mają lekkie działanie zakwaszające Mleko i produkty mleczne takie jak ser i jogurt przekształ- cane są w organizmie w lekko kwaśne produkty końcowe, co jednak jest częściowo równoważone przez wysoką zawar- tość związków mineralnych. Tylko surowe mleko ma lekko zasadowe działanie – jednak mleko dostępne w sklepach jest w ogromnej mierze pasteryzowane. Pasteryzowane mleko jest zmienione chemiczne i jako produkt końcowy działa zakwa- szająco. Surowe mleko można dostać praktycznie tylko u rol- ników, jednak należy uważać na zarazki. Wszystkie rodzaje se- rów mają działanie zakwaszające, ale istnieją różnice między konkretnymi gatunkami sera. Parmezan jest bardziej zakwa- szający niż na przykład ser biały, a niektóre sery powstające z surowego mleka mają delikatnie zasadowe działanie. Należy także pamiętać, że produkty mleczne o wysokiej zawartości serwatki, takie jak twaróg i jogurt, często nie są tolerowane przez zakwaszony organizm. Zboża (owies, pszenica, jęczmień): zdrowe, ale zakwaszające Podczas trawienia wyżej wymienionych rodzajów zbóż w or- ganizmie tworzą się kwasy – dzieje się to niezależnie od tego, czy spożywamy zboża w formie całych nasion, płatków, mąki lub w formie przetworzonej (jako wypieki). Między zboża- mi pełnoziarnistymi a  rafinowanymi (np. biały ryż, biały chleb itd.) nie ma różnicy pod względem produkcji kwasów. Mimo to należy wybierać oczywiście produkty pełnoziarni- ste, ponieważ zawierają o wiele więcej witamin i związków 178 mineralnych. Pełne ziarno ma też dużo błonnika, który po- budza trawienie i wydłuża uczucie sytości. Związki mineralne zawarte w pełnym ziarnie dostarczają organizmowi zasad, więc obciążenie kwasami jest częścio- wo wyrównywane. Podstawowa reguła jest następująca: im mniejsze ziarno zboża, tym mniej zawiera zakwaszających białek i tym więcej ma w sobie związków mineralnych. Duże ziarna, takie jak pszenica, żyto, owies i ryż mają silniejsze dzia- łanie zakwaszające niż mniejsze ziarna – ziarna amarantusa czy quinoa. Cukier, wypieki zawierające cukier: ciasta, torty, czekolada – nie tylko bomby kaloryczne, ale także zakwaszacze Cukier i wszystkie produkty zawierające go mają działanie za- kwaszające, ponieważ kwasy powstają w procesie fermentacji cukru. Nierafinowane rodzaje cukru, na przykład cukier brązo- wy czy syrop klonowy, można uznać za neutralny produkt spo- żywczy, dlatego powinno się wybierać je zamiast cukrów rafino- wanych. Szkodliwe działanie cukru opiera się nie tylko na jego zakwaszającym działaniu: cukier okrada organizm ze związków mineralnych, np. wapnia, oraz z witamin, np. witaminy B1. Ponadto cukier osłabia układ odpornościowy i może powodo- wać choroby metaboliczne takie jak cukrzyca. O szkodliwym działaniu cukru na szkliwo zębów wie już każde dziecko. Tłuszcze i oleje: im bardziej rafinowany, tym bardziej niebezpieczny Silne działanie zakwaszające mają przede wszystkim utwar- dzane lub rafinowane tłuszcze i  oleje, a  także tłuszcze 179 zwierzęce, np. smalec. Są one szkodliwe dla zdrowia nie tylko ze względu na dużą ilość kalorii i tworzenie kwasów, ale także ze względu na dużą rolę rafinowanych tłuszczów w procesie rozwoju określonych typów nowotworów. Tłoczone na zimno, delikatnie produkowane oleje roślin- ne są metabolizowane neutralnie i dzięki zawartości warto- ściowych nienasyconych kwasów tłuszczowych są częścią zdrowego odżywiania. Dodatki w żywności: konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku (np. glutaminian), substancje słodzące (np. aspartam) To często ukryte, ale nie mniej niebezpieczne zakwaszacze. Określenie obciążenia organizmu kwasami Aby określić obciążenie organizmu kwasami mierzy się po- ziom pH moczu. Pomiar ten można bez problemu przeprowa- dzić w domu. Z powodu procesów odwadniających i oczysz- czających, jakim nasz organizm poddawany jest w  nocy, poranny mocz jest najbardziej kwaśny, a podczas dnia ilość kwasów ulega naturalnym wahaniom. Aby otrzymać wiarygodne rezultaty, należy wykonywać pomiar co najmniej przez tydzień najlepiej siedem razy dzien- nie z tak zwanego strumienia środkowego. Ze wszystkich po- miarów wyciąga się wynik uśredniony. Jednorazowy pomiar jest niemiarodajny, ponieważ przedstawia tylko sytuację w danym momencie. 180 Dr Angela Fetzner urodziła się i dorastała w Bad Kissingen. Ukończyła farmację w Würzburgu oraz studia podyplomowe z zakresu historii far- macji. Tam również uzyskała stopień doktora medycyny naturalnej. Wydała ponad 50 po- czytnych poradników i książek specjalistycz- nych, przede wszystkim na tematy zdrowotne. Chłonka, czyli limfa, to naturalny płyn tkankowy będący częścią osocza krwi. Pełni ważne funkcje w organizmie człowieka, ale jej nieprawidłowe krążenie bywa także podstawą wielu problemów zdrowotnych. Jako system usuwania śmieci niszczy szkodliwe i nienadające się do użytku substancje, takie jak patogeny, odpady metabo- liczne, toksyny i resztki komórek. Układ limfatyczny jest za- tem niezwykle ważną częścią układu odpornościowego i detoksykacji organizmu. Dzięki tej książce dowiesz się: • jak poprawić funkcje odtruwające organizmu, • co zanieczyszcza Twoje ciało, • jakie szkodliwe i trujące substancje kryją się • jak dbać o węzły chłonne. w produktach spożywczych, tekstyliach i Twoim domu, Rozpocznij oczyszczanie od podstaw! Patroni: S K L E P Z E Z D R O W I E M O c z y s z c z a n e i i l m f y
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Oczyszczanie limfy. Podstawa detoksu organizmu
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: