Darmowy fragment publikacji:
Olej
kOkOsOwy
Olej
dr Bruce Fife
kOkOsOwy
lecznicze właściwości
potwierdzone najnowszymi
badaniami naukowymi
Redakcja: Irena Kloskowska
Skład: Krzysztof Nierodziński
Projekt okładki: Krzysztof Nierodziński
Tłumaczenie: Barbara Mińska
Wydanie I
Białystok 2020
ISBN 978-83-8168-655-6
Tytuł oryginału: Coconut Oil. The World’s Most Powerful Superfood
Copyright © 2019 by Bruce Fife
© Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2019
All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Bez uprzedniej pisemnej zgody wydawcy żadna część tej książki nie
może być powielana w jakimkolwiek procesie mechanicznym, fotograficznym lub elektronicznym
ani w formie nagrania fonograficznego. Nie może też być przechowywana w systemie wyszukiwania,
przesyłana lub w inny sposób kopiowana do użytku publicznego lub prywatnego – inaczej niż
„dozwolony użytek” obejmujący krótkie cytaty zawarte w artykułach i recenzjach.
Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one
jednak zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne
lub wiesz o nich, powinieneś skonsultować się z lekarzem, zanim rozpoczniesz jakikolwiek program
poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej
książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca ani autor nie ponoszą żadnej
odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia, mogące wystąpić w wyniku stosowania
zaprezentowanych w książce metod.
15-762 Białystok
ul. Antoniuk Fabr. 55/24
85 662 92 67 – redakcja
85 654 78 06 – sekretariat
85 653 13 03 – dział handlowy – hurt
85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal
strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl
Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl
PRINTED IN POLAND
spis treści
7
Rozdział 1: Superzdrowy pokarm . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rozdział 2: Naukowe dowody dotyczące oleju kokosowego . . .
25
Rozdział 3: Choroby serca i zespół metaboliczny . . . . . . . . 45
Rozdział 4: Naturalny antybiotyk. . . . . . . . . . . . . . . . . 57
Rozdział 5: Lekarstwo na artretyzm. . . . . . . . . . . . . . . . 67
Rozdział 6: Jedz tłuszcz i pozostań szczupły. . . . . . . . . . . . 77
Rozdział 7: Ochrona mózgu za pomocą kokosowych ketonów . . 99
Rozdział 8: Chroń i odzyskuj wzrok . . . . . . . . . . . . . . . 115
Aneks: Kokosowa biblioteczka . . . . . . . . . . . . . . . . . .
131
O Autorze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 159
Indeks . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 161
Źródła . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 165
5
1
superzdrowy pokarm
Książki, czasopisma i doniesienia prasowe reklamują korzyści
spożywania „superżywności”. Gdy słyszymy to określenie, na
myśl przychodzą nam jarmuż, brokuły, borówki, jagody goji
i sok noni, ponieważ są one przedstawiane jako tego typu po-
karmy. Ale czym dokładnie jest „superżywność” i co czyni ją
taką super?
Nie istnieje oficjalna definicja określenia superżywność, ale
ogólnie są to pokarmy zawierające niezwykle wysoki poziom
witamin, minerałów i przeciwutleniaczy lub pewne składniki
posiadające niesamowite właściwości uzdrawiające. Dobrym
przykładem superżywności jest kurkuma – przyprawa korzenna
często używana w kuchni południowowschodniej Azji i Indii.
Nadaje curry jej charakterystyczny żółty kolor. Należy do tej sa-
mej rodziny co imbir. Swoją reputację superpokarmu zawdzięcza
związkowi chemicznemu zwanemu kurkuminą, który posiada
7
8
silne właściwości przeciwzapalne. Dlatego kurkumina często jest
używana jako środek przeciwzapalny w leczeniu artretyzmu i in-
nych dolegliwości wywoływanych przez stan zapalny. Wykazuje
również właściwości przeciwnowotworowe i może być pomocna
w normalizowaniu poziomu cukru we krwi.
Jest wiele pokarmów, ziół i przypraw, które pasują do defi-
nicji superżywności. Ze wszystkich pokarmów, które uważane
są za super żywność, szczególnie wyróżnia się jeden – to kokos,
a konkretnie olej kokosowy, który może być słusznie nazywany
najpotężniejszym superpokarmem na świecie.
Dla wielu ludzi może to być szok, ponieważ tłuszcze general-
nie nie są uważane za superżywność. Często postrzega się je jako
niepożądane składniki, które powinniśmy ograniczać w naszej
diecie. To błędne przekonanie utrwalane jest przez pseudona-
ukę, błędne założenia i przez uprzedzenia. Gdy już poznasz wie-
le korzyści dla zdrowia, które daje olej kokosowy, zrozumiesz,
dlaczego zasługuje on na tytuł najważniejszego superpokarmu.
Olej kokosowy produkuje się wydobywając go z miąższu doj-
rzałych kokosów zerwanych z palmy kokosowej (Cocos nucife-
ra). W tropikach jest on od pokoleń głównym źródłem tłuszczu
w diecie milionów ludzi.
Od wieków używany jest na całym świecie zarówno jako
pokarm, jak i lekarstwo. Liczące ponad 2000 lat chińskie księ-
gi medyczne opisują stosowanie go w leczeniu przynajmniej 69
chorób. Olej kokosowy zajmuje również wysokie miejsce w me-
dycynie ajurwedyjskiej w Indiach, gdzie stosowany jest w leczeniu
wielu problemów zdrowotnych. W środkowej Ameryce i Afryce
Wschodniej ludzie piją go zawsze, gdy są chorzy. W ciągu stuleci
przekonali się, że olej kokosowy jest bezpiecznym, naturalnym le-
karstwem na wiele popularnych chorób. Na Filipinach od dawna
stosowany jest jako lek na wszystko i jako maść. Mieszkańcy wysp
Olej kokosowysuperzdrowy pokarm
9
Pacyfiku uważają go za lekarstwo na wszystkie choroby. Palmy
kokosowe otaczane są tak wielkim szacunkiem, że nazywa się je
„drzewami życia”.
W tradycyjnych formach medycyny na całym świecie olej ko-
kosowy używany jest w leczeniu różnych schorzeń, od oparzeń
i zaparć do rzeżączki i grypy. Współczesne badania potwierdzają
zasadność stosowania go przy wielu z tych dolegliwości.
Gdy Europejczycy zaczęli eksplorować południowy Pacyfik,
jednym z pierwszych towarów, jakie ze sobą przywieźli był olej
kokosowy. W Europie używany był jako pokarm, paliwo i skład-
nik mydła. Stanowił tańszą i czystszą alternatywę dla tłuszczów
zwierzęcych. Był dobrym paliwem do lamp, był szczególnie ce-
niony przy wytwarzaniu mydła, ponieważ w przeciwieństwie do
innych mydeł dobrze pieni się w twardej wodzie, a nawet w wo-
dzie morskiej.
Obecnie olej kokosowy i jego składniki (kwasy tłuszczowe)
używane są do gotowania i przygotowywania posiłków, mleka
dla dzieci; przy karmieniu przez rurkę oraz w pozajelitowych
(dożylnych) odżywkach dla pacjentów szpitali oraz jako nośnik
dla leków stosowanych na skórę, a także w kremach, balsamach,
kremach z filtrem, kosmetykach, pastach do zębów, mydłach
i detergentach, jako biopaliwo i do wielu innych celów farmaceu-
tycznych, odżywczych i kosmetycznych. Żaden inny pokarm nie
ma tylu zastosowań – to naprawdę niesamowity superpokarm.
ŚredniOłańcuchOwe kwasy tłuszczOwe
Olej kokosowy zyskał zasłużoną reputację nie tylko jako zdrowy
pokarm, ale też jako super zdrowy pokarm. Klasyfikowany jest
jako żywność „funkcjonalna” – to jest pokarm, który ma korzyści
10
zdrowotne wykraczające poza wartość odżywczą. Wpływa na
organizm na wiele pozytywnych sposobów, których nie można
przypisać jedynie wartości odżywczej. Z tego powodu znalazł
liczne zastosowania w żywności, lekarstwach i kosmetykach.
Gdybyś przyjrzał się naukowo udokumentowanym korzyściom
zdrowotnym przypisanym olejowi kokosowemu, odkryłbyś, że
znacznie przewyższa jakikolwiek inny tłuszcz, dzięki czemu jest
najbardziej użytecznym olejem na świecie.
Na czym polega jego sekret? Co sprawia, że olej kokosowy jest
tak dobry? Czym wyróżnia się na tle wszystkich innych olejów?
Różnica tkwi w cząsteczce tłuszczu. Wszystkie tłuszcze i oleje
składają się z cząsteczek zwanych kwasami tłuszczowymi. One
z kolei składają się z łańcucha atomów węgla połączonych z ato-
mami wodoru. Biorąc pod uwagę rozmiar cząsteczki lub długość
łańcucha, dzieli się je na trzy grupy. Istnieją krótkołańcuchowe
kwasy tłuszczowe (SCFA), średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe
(MCFA) i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (LCFA).
Średniołańcuchowy kwas tłuszczowy
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
O
h
c c O h
h
Długołańcuchowy kwas tłuszczowy
h
hh
cc
hh
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
h
c
h
O
c O h
Innym pojęciem, które często pojawia się w odniesieniu
do kwasów tłuszczowych, jest trójgliceryd. Trzy połączone ze
sobą kwasy tłuszczowe tworzą trójgliceryd, więc możemy mieć
Olej kokosowysuperzdrowy pokarm 11
trójglicerydy krótkołańcuchowe (SCT), średniołańcuchowe
(MCT) lub długołańcuchowe (LCT). Na etykietach wielu zdro-
wych produktów na liście składników znajdziesz raczej określenie
MCT, nie MCFA. Powodem jest to, że oleje i tłuszcze w naszej
diecie w rzeczywistości występują w formie trójglicerydów. Gdy
spożywamy oleje i tłuszcze, nasze organizmy rozkładają je na
pojedyncze kwasy tłuszczowe, które mogą być wykorzystane
do produkcji hormonów, błon komórkowych i innych struk-
turalnych składników naszych ciał lub mogą zostać wykorzy-
stane przy produkcji energii. Zatem, gdy konsumujemy oleje
i tłuszcze, właściwie spożywamy trójglicerydy, które, z kolei,
w przewodzie pokarmowym rozkładane są na pojedyncze kwasy
tłuszczowe.
Ogromna większość tłuszczów i olejów w naszej diecie, czy
są nasycone, czy nienasycone, roślinne czy zwierzęce, składa się
z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. 97-100 tłusz-
czów, jakie spożywasz, składa się z LCFA.
Olej kokosowy jest wyjątkowy, ponieważ składa się głównie
z MCFA. Rozmiar kwasów tłuszczowych jest niezwykle istotny;
fizjologiczne działanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczo-
wych zawartych w oleju kokosowym jest zdecydowanie inne od
działania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, częściej
spotykanych w naszej diecie. To MCT w oleju kokosowym wy-
różniają go na tle innych tłuszczów i nadają mu wyjątkowe cechy
oraz właściwości uzdrawiające. W naszej diecie jest tylko kilka
dobrych źródeł MCFA. Najlepszym z nich jest olej kokosowy.
Główna różnica pomiędzy MCFA a LCFA to rozmiar czą-
steczki, a bardziej precyzyjnie długość łańcucha węglowego, któ-
ry tworzy szkielet kwasu tłuszczowego. Łańcuch w MCFA składa
się z od 6 do 12 atomów węgla. LCFA zawierają 14 lub więcej
atomów węgla.
12
Długość łańcucha węglowego wpływa na wiele fizycznych
i chemicznych właściwości oleju. Po skonsumowaniu organizm
przetwarza i metabolizuje każdy kwas tłuszczowy inaczej, w za-
leżności od rozmiaru łańcucha węglowego. Dlatego fizjologicz-
ne działanie MCFA w kokosie jest zupełnie inne niż działanie
LCFA, które częściej można znaleźć w naszej diecie.
MCFA i LCFA mogą być również zaklasyfikowane jako nasy-
cone, jednonienasycone lub wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Olej kokosowy zawiera 92 nasyconych kwasów tłuszczowych.
Wszystkie MCFA w oleju kokosowym są nasycone. Jednak znacz-
nie różnią się pod względem chemicznym od długich łańcuchów
nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłuszczu
zwierzęcym i innych olejach roślinnych.
Podobnie jak wszystkie inne tłuszcze i oleje, olej kokosowy
składa się z mieszaniny różnych pod względem wielkości kwa-
sów tłuszczowych. Zawiera on 10 typów kwasów tłuszczowych.
4 z nich klasyfikowane są jako średniołańcuchowe i są to kwasy:
kapronowy, kaprylowy, kaprynowy i laurynowy, które stanowią
około 63 kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym. Kwas lau-
rynowy jest dominującym kwasem tłuszczowym w oleju i stano-
wi prawie 50 zawartości kwasów tłuszczowych.
Profil kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym
Kwas tłuszczowy
Nasycenie
Kapronowy
Kaprylowy
Kaprynowy
Laurynowy
Nasycony
Nasycony
Nasycony
Nasycony
Atomy
węgla
Procent
6
8
10
12
0,5
7,8
6,7
47,5
Olej kokosowysuperzdrowy pokarm 13
14
16
18
20
18
18
Nasycony
Nasycony
Nasycony
Nasycony
Jednonienasycony
Wielonienasycony
Mirystynowy
Palmitynowy
Stearynowy
Arachidowy
Olefinowy
Linolowy
Olej kokosowy zawiera około 92 nasyconych kwasów tłuszczowych, 6
jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 2 wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych. Powyższe liczby stanowią średnią w oparciu o analizowane
próbki. Liczby te mogą się lekko różnić w zależności od wieku kokosa, wa-
runków, w których rósł i jego odmiany
18,1
8,8
2,6
0,1
6,2
1,6
liczne kOrzyŚci dla zdrOwia
Uważa się, że wiele pokarmów oraz ziół i suplementów diety
poprawia pewne aspekty naszego zdrowia, ale ile z nich może
poprawić prawie każdy aspekt zdrowia, co udowadniają badania
medyczne? Olej kokosowy może, sprawdź w rozdziale 2.
Badania medyczne i żywieniowe udowodniły wiele korzyści
zdrowotnych płynących z regularnego używania oleju kokosowe-
go. Jego konsumpcja może:
•
zabijać lub usuwać szkodliwe bakterie,
wirusy, grzyby i pasożyty,
równoważyć mikrobiom w jelitach,
zwiększać energię,
stymulować metabolizm,
•
•
•
• poprawiać funkcjonowanie tarczycy,
• wspomagać utratę wagi,
14
• poprawiać wchłanianie witamin i minerałów
oraz stan substancji odżywczych,
• poprawiać funkcjonowanie wątroby,
• poprawiać funkcjonowanie nerek,
• chronić przed artretyzmem i fibromialgią,
•
•
•
• przyspieszać gojenie ran i oparzeń,
• poprawiać wygląd skóry i włosów.
zmniejszać ryzyko łagodnego przerostu prostaty,
zwiększać ochronę przed rakiem,
zmiękczać suchą, szorstką skórę,
Badania trwają, liczba korzyści zdrowotnych związanych
z olejem kokosowym stale rośnie. Nowe badania pokazują, że
olej kokosowy może zapobiegać i odwracać wiele przewlekłych,
zwyrodnieniowych chorób, a także spowalniać starzenie.
MOc ketOnÓw
Gdy pisałem moją bestsellerową książkę, Cud oleju kokosowego
(Wyd. Studio Astropsychologii, 2011, tłum. Beata Piecychna –
przyp. tłum.), przeczytałem każde opublikowane badanie na ten
temat, które znalazłem. Przewertowałem setki wyników badań
medycznych i żywieniowych, z których dowiedziałem się wiele
o zdumiewających korzyściach zdrowotnych związanych z olejem
kokosowym i jego średniołańcuchowymi trójglicerydami (MCT).
W mojej książce wymieniłem wszystkie właściwości i korzy-
ści zdrowotne wspomniane w literaturze medycznej i podałem
odniesienia. Umieściłem również kilka tradycyjnych korzyści,
które przeszły próbę czasu i tu ponownie zacytowałem wiary-
godne źródła.
Olej kokosowysuperzdrowy pokarm 15
Niedługo po tym, gdy książka została wydana, zaczęli kon-
taktować się ze mną czytelnicy, aby podzielić się swoimi historia-
mi związanymi ze stosowaniem oleju kokosowego. Uwielbiam
takie historie o sukcesach, ponieważ dzięki nim dowiaduję się,
że odkrycia dokonane podczas badań, które opisuję w moich
książkach, dostrzegane są przez używających oleju kokosowego,
a jego korzystne działanie nie jest jedynie teorią i nie ogranicza się
do warunków laboratoryjnych, ale może być doświadczane przez
ludzi w codziennym życiu.
Przez lata ludzie zgłaszali się do mnie jako dyrektora Cen-
trum Badań nad Kokosem i autora wielu książek na temat ko-
rzystnego dla zdrowia działania oleju kokosowego i opowiadali,
jak olej kokosowy pomógł im pokonać infekcje, poprawił trawie-
nie, zwiększył energię, wspomógł utratę wagi, poprawił poziom
cholesterolu we krwi i wartości trójglicerydów oraz obniżył po-
ziom cukru i pomógł pokonać kłopotliwe dolegliwości skórne.
Wszystko to opisałem w swoich książkach oraz artykułach i po-
parłem dowodami naukowymi. Każda historia była wiarygodna
i pomogła mi poprzeć dowodami wyniki badań opisane w moich
książkach i na stronie internetowej (http://www.coconutresear-
chcenter.org).
Jednakże niektórzy ludzie wspominali mi o tym, jak olej ko-
kosowy pomógł im na ich problem zdrowotny, o którym nie
wspominałem, na temat którego nie przeprowadzono badań
i którego nie popiera żaden naukowy racjonalizm. Patrzyłem na
te doniesienia z pewnym sceptycyzmem. Z natury jestem bardzo
sceptyczny, jeśli chodzi o informacje związane z prozdrowotnym
działaniem wszelkich produktów, i potrzebuję solidnego nauko-
wego wyjaśnienia, dlaczego to tak działa lub muszę zobaczyć
opublikowane odpowiednie badania, nim zechcę je przyjąć do
wiadomości. Istnieje zbyt wiele doniesień na temat produktów,
16
nie mają one naukowych podstaw i poparte są jedynie przez nie-
udowodnione teorie lub osobiste historie entuzjastycznie nasta-
wionych zwolenników. Takie stwierdzenia notorycznie okazują
się niegodne zaufania. Ludzie mogą tak podekscytować się no-
wym produktem, że pozytywne działanie, które zgłaszają, to po
prostu wytwór ich wyobraźni.
Zanotowałem w pamięci te historie, ale nie poświęciłem im
zbyt wiele uwagi. Z czasem jednak zacząłem słyszeć od różnych
osób powtarzające się historie. Mogłem zignorować jeden przy-
padek, ale gdy wielu ludzi zaczęło opowiadać mi o tym, jak olej
kokosowy pomógł im lub członkom ich rodzin na te same proble-
my, zacząłem się temu przyglądać. Takich przypadków nie da się
ignorować. Fakt, że w tamtym czasie nie istniały opublikowane
badania popierające to działanie, nie oznaczał, że nie było ono waż-
ne; oznaczało to tylko tyle, że potrzebne były dodatkowe badania.
Niektóre z tych historii dotyczyły dolegliwości takich, jak de-
mencja, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, cukrzyca, rak
i epilepsja. Przez wiele lat epilepsję skutecznie leczono za pomocą
specjalnej diety, znanej jako dieta ketogeniczna, która jest bardzo
uboga w węglowodany i bogata w tłuszcz. Węglowodany z po-
karmu organizm zamienia na glukozę, a glukoza jest głównym
paliwem dla naszych komórek. Dieta uboga w węglowodany spra-
wia, że organizm zaspokaja potrzeby energetyczne wykorzystując
zmagazynowany tłuszcz. Tkanka tłuszczowa organizmu rozkłada-
na jest na kwasy tłuszczowe, które wykorzystywane są jako pali-
wo, gdy brak jest glukozy. Niektóre z tych kwasów tłuszczowych
zamieniane są w inny typ paliwa, znany jako ciała ketonowe, czyli
ketony. W przypadku braku glukozy mózg wykazuje szczególne
zapotrzebowanie na ketony. Same ketony mają terapeutyczny
wpływ na całe ciało, ale szczególnie na mózg. To dlatego dieta
ketogeniczna tak skutecznie leczy epilepsję. W ostatnich latach
Olej kokosowysuperzdrowy pokarm 17
okazała się ona tak samo skuteczna w leczeniu innych neurolo-
gicznych dolegliwości, takich jak choroba Parkinsona, stward-
nienie rozsiane i choroba Alzheimera. Pozytywnie wpływa też na
cukrzycę, raka i inne problemy zdrowotne.
MTC są naturalnie ketogeniczne, co oznacza, że po skonsu-
mowaniu są automatycznie zamieniane w ketony, bez względu na
ilość węglowodanów w diecie. MCT są jedynymi tłuszczami po-
karmowymi, które są naturalnie ketogeniczne. Po spożyciu oleju
kokosowego wiele zawartych w nim MTC jest automatycznie
zamienianych w ketony. To tu pojawia się związek pomiędzy za-
burzeniami neurologicznymi, takimi jak epilepsja, a olejem ko-
kosowym. Zacząłem analizować dietę ketogeniczną i jej związek
z MCT. Doprowadziło mnie to do brakującego ogniwa pomię-
dzy olejem kokosowym, a wieloma historiami z happy endem,
które opowiadali mi ludzie, bez żadnego innego naukowego
usprawiedliwienia.
Oryginalna, klasyczna dieta ketogeniczna pojawiła się na po-
czątku lat 20. ubiegłego wieku, konkretnie, aby leczyć epilepsję.
W przeciwieństwie do medykamentów używanych w leczeniu
tej dolegliwości, dieta ketogeniczna pozwala mózgowi zdrowieć
i w wielu przypadkach może znacznie zredukować, a nawet całko-
wicie wyeliminować napady. Jednak jest ona nieprzyjemna. Aby
zredukować poziom glukozy we krwi i wspomagać wytwarzanie
ketonów ze zmagazynowanego w organizmie tłuszczu, węglowo-
dany w pożywieniu ograniczono do 2 wszystkich kalorii. Po
to, by uzupełnić brakujące kalorie z węglowodanów i dostarczyć
dodatkowego tłuszczu do produkcji ketonów, spożycie tłuszczu
zwiększono do 90 wszystkich kalorii. Pozostałe 8 kalorii po-
chodziło z białka. Choć dieta doskonale działa leczniczo, trudno
ją utrzymać. Przygotowanie posiłków wymagało dodatkowego
wysiłku i szybko traciło się apetyt. Wielu pacjentów na dłuższą
18
metę nie tolerowało diety wysokotłuszczowej i gdy na rynku po-
jawiało się więcej leków, wybierali drogę farmakologii.
W latach 70. ubiegłego wieku odkryto, że MCT z oleju ko-
kosowego są naturalnie ketogeniczne, to znaczy mogą być za-
mienione w ketony bez względu na to, ile węglowodanów spożył
człowiek. Naukowcy używali oleju kokosowego, aby wytwarzać
produkt znany jako olej MCT, który składa się w 100 z MCT.
Użycie oleju kokosowego i olejów MCT jako głównego źródła
tłuszczu w diecie ketogenicznej zredukowało zapotrzebowanie na
całkowitą ilość kalorii z tłuszczu do około 50 – 60 , z zacho-
waniem tego samego poziomu skuteczności, jak przy klasycznej
diecie ketogenicznej. To pozwoliło na dodanie większej ilości wę-
glowodanów i białka. Zmodyfikowana dieta ketogeniczna MCT
jest lepiej tolerowana, ponieważ pozwala na większą różnorod-
ność pokarmów, dzięki czemu posiłki są smaczniejsze i bardziej
odżywcze. Sprawia to również, że dietę jest łatwiej wprowadzić
bez specjalnego przygotowania przez dietetyka, więc dzięki pod-
stawowym instrukcjom każdy może czerpać z niej korzyści.
Zastąpienie niektórych lub większości tłuszczów w diecie
ketogenicznej olejami kokosowym lub MCT poprawia tera-
peutyczne działanie diety. Ostatecznie odkryto, że jeśli w zwy-
kłej diecie spożywasz odpowiednią ilość MCT, możesz podnieść
poziom ketonów we krwi do łagodnego terapeutycznego po-
ziomu i osiągnąć rezultaty przypominające te osiągane w diecie
ketogenicznej.
Badania wykazały wiele korzystnych dla zdrowia działań zwią-
zanych z ketonami, które uważane są za superpaliwo dla organi-
zmu i dostarczają do 25 energii więcej niż glukoza. Poprawiają
zużycie tlenu przez komórki i zwiększają dopływ krwi do mózgu
o 39 , tym samym poprawiając krążenie i doprowadzanie tlenu
do tego ważnego organu. W przeciwieństwie do glukozy ketony
Olej kokosowysuperzdrowy pokarm 19
są łatwo wchłaniane przez komórki bez udziału insuliny i dlatego
nie są hamowane przez insulinooporność. Poprawiają funkcjo-
nowanie układu immunologicznego i stymulują produkcję bia-
łych krwinek. Mają silne działanie przeciwzapalne i sygnalizują
genom zwiększenie produkcji ochronnych przeciwutleniaczy,
takich jak glutation. Ketony aktywują w mózgu specjalne biał-
ka, które regulują funkcjonowanie, żywienie i naprawę komórek
mózgu. Zbudowane z tłuszczu ketony dostarczają podstawowego
lipidowego budulca do rozwoju nowych komórek mózgowych.
Chronią mózg przed lepkim osadem blaszek amyloidowych,
które rozwijają się u pacjentów z chorobą Alzheimera. Zakłóca-
ją zdolność komórek nowotworowych do wchłaniania glukozy,
zwiększają ich wrażliwość na chemio- i radioterapię oraz chronią
przed okropnymi skutkami ubocznymi tych terapii. Ketony po-
prawiają wrażliwość na insulinę i pomagają moderować poziom
cukru we krwi. Lista ciągnie się w nieskończoność.
Sporo udokumentowanych korzystnych działań ketonów
w ostatnich latach zostało również udokumentowane w przypad-
ku konsumpcji oleju kokosowego. Stało się jasne, że wiele zdro-
wotnych działań oleju kokosowego, o których mówili mi ludzie,
jest skutkiem ketogenicznego wpływu oleju, co potwierdza na-
uka. Właściwie jest znacznie więcej badań nad skutkami ketonów
i diety ketogenicznej niż nad olejem kokosowym. To doprowa-
dziło mnie do zbadania ketogenicznej strony oleju kokosowego
i napisania serii książek opartych na tych nowych danych:
Jak pokonać Alzheimera, Parkinsona,
SM i inne choroby neurodegeneracyjne.
Zdrowe oczy
Kokos naturalny antybiotyk
Przepisy diety ketogenicznej
Terapia ketonowa
20
Oczywiście wszystkie stwierdzenia w tych książkach mają
pokrycie w opublikowanych badaniach i potwierdzają je rzeczy-
wiste sukcesy, o których opowiadają ludzie. Każda z tych książek
opisuje korzystne działanie ketonów i diety ketogenicznej oraz
to, jak włączenie oleju kokosowego do diety może skutecznie
leczyć wiele wcześniej nieuleczalnych dolegliwości.
Książka Terapia ketonowa opisuje terapeutyczne zastosowanie
ketonów oraz jak olej i dieta ketogeniczna, razem lub oddzielnie,
mogą zapobiegać, zatrzymywać i odwracać wiele przewlekłych cho-
rób zwyrodnieniowych i mieć działanie spowalniające starzenie –
wszystko to zostało udokumentowane przez opublikowane badania.
Chciałbym podkreślić, że tylko te oleje, które składają się
głównie z MCT, a mianowicie olej kokosowy i palmowy, mają
działanie ketogeniczne. Żadnych z wyżej wymienionych korzyści
nie znajdziemy w oliwie z oliwek, oleju z krylu, oleju z ogórecz-
nika ani w żadnym innym tak zwanym zdrowym oleju, ponieważ
żaden z tych olejów nie zawiera MCT. Olej kokosowy naprawdę
jest superpokarmem, który przewyższa wszystkie inne oleje spo-
żywcze pod względem korzyści zdrowotnych. Właściwie nie ma
innego pokarmu, w żadnej innej kategorii, który ma tyle korzyst-
nych działań, co olej kokosowy.
Bez względu na to, czy ketony pochodzą z niskowęglowo-
danowej, ketogenicznej diety, czy z oleju kokosowego (ketony
kokosowe), ich terapeutyczne działanie jest takie same. Ketony
poprawiają wszystkie markery zdrowotne, które lekarze mierzą
oceniając zdrowie pacjenta. Udowodniono, że ketony:
•
redukują poziom glukozy we krwi i poprawiają wrażliwość
na insulinę,
redukują poziom insuliny we krwi,
•
• podnoszą poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu),
•
redukują poziom trójglicerydów we krwi,
Olej kokosowysuperzdrowy pokarm 21
zwiększają ilość dużego, korzystnego cholesterolu LDL
(wykorzystywanego do produkcji hormonów i witaminy D),
redukują poziom małego, gęstego, potencjalnie szkodliwego
cholesterolu,
redukują masę ciała i BMI,
redukują obwód talii (zmniejszają ilość tłuszczu brzusznego),
•
•
•
•
•
•
•
• normalizują ciśnienie krwi,
•
•
•
redukują proporcje cholesterolu (cholesterol całkowity/HDL),
redukują proporcje trójglicerydów (trójglicerydy/HDL),
redukują poziom białka C-reaktywnego (markera stanu
zapalnego w organizmie),
zwiększają poziom ludzkiego hormonu wzrostu (HGH),
redukują ilość produktów końcowych zaawansowanej glikacji,
redukują ilość wolnych rodników i stres oksydacyjny.
Wszystko to przyczynia się do poprawy zdrowia i wydłużenia
życia. Produkty końcowe zaawansowanej glikacji i wolne rodniki
(stres oksydacyjny) od dawna uznawane są za główne przyczyny
procesu starzenia, a zredukowanie ich wpływu postrzegane jest
jako kluczowa kwestia w zachowaniu dobrego zdrowia i wydłu-
żenia zdrowego życia.
Ludzki hormon wzrostu (HGH) zdobył reputację hormonu
zapobiegającego starzeniu. W młodości mamy wysoki poziom
hormonu wzrostu, ale z wiekiem się on zmniejsza. HGH wspo-
maga mineralizację i zagęszczanie kości, utrzymuje i zwiększa
masę mięśniową, redukuje produkcję i magazynowanie tkanki
tłuszczowej, wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego,
poprawia pamięć i funkcje poznawcze, redukuje ryzyko choroby
układu krwionośnego i wspiera szybkie dochodzenie do siebie po
urazach i chorobach. Kulturyści i sportowcy często używają syn-
tetycznej wersji tego hormonu, by tracić na wadze, zwiększać siłę
22
mięśni i poprawiać swoje wyniki. Nie musisz jednak robić sobie
zastrzyków z syntetycznego hormonu, aby to osiągnąć – terapeu-
tyczny poziom ketonów w twojej diecie może stymulować twój
organizm, aby zaczął produkować naturalny HGH, najbardziej
odpowiedni dla twojego organizmu, bez skutków ubocznych
związanych z syntetycznymi wersjami.
Badania wielokrotnie pokazały, że dieta ketogeniczna spowalnia
proces starzenia i wydłuża okres zdrowego życia. Przez dziesięciole-
cia badacze analizowali przedłużające życie działanie diet o ograni-
czonej kaloryczności, w których całościowe dzienne spożycie kalorii
ograniczone jest od 20 do 40 . U zwierząt okres życia wydłużył
się aż o 40 , tylko dzięki redukcji ilości spożywanego pokarmu.
Dolegliwości związane z wiekiem, takie jak cukrzyca, choroba serca
i słabsza pamięć, również są hamowane. Badania wykazały, że to
samo działanie można uzyskać redukując konsumpcję węglowoda-
nów, bez potrzeby redukowania całkowitego spożycia kalorii1,2.
Niedawno przeprowadzone badanie sugeruje, że dieta keto-
geniczna może wydłużać okres życia nawet o 10 lat. W badaniu
myszom przypisano jedną z trzech diet: ketogeniczną, niskowę-
glowodanową albo kontrolną. Gdy myszy się starzały, tylko te na
diecie ketogenicznej zachowały młodzieńcze fizjologiczne funk-
cje. Bogata w tłuszcz dieta ketogeniczna znacznie zwiększyła dłu-
gość życia w porównaniu do pozostałych dwóch diet. U myszy
zaobserwowano 13-procentowy wzrost długości życia, co można
przełożyć na 10 dodatkowych lat u ludzi3.
Jeśli doświadczasz objawów przedwczesnego starzenia, dieta
ketogeniczna lub spożywanie terapeutycznej ilości oleju koko-
sowego może nie tylko spowolnić ten proces, ale możliwe, że go
odwróci! Wielu ludzi z wysokim ciśnieniem krwi, podwyższo-
nym poziomem cukru i insuliny we krwi, niezdrowym pozio-
mem cholesterolu, wysokim stresem oksydacyjnym, nadmiarem
Olej kokosowysuperzdrowy pokarm 23
tkanki tłuszczowej i z innymi objawami starzenia oraz słabego
zdrowia było w stanie skutecznie odwrócić wszystkie te dolegli-
wości, zasadniczo odwracając zegar procesu starzenia.
POdstawy Oleju kOkOsOweGO
Olej kokosowy jest dostępny we wszystkich sklepach ze zdrową
żywnością*, można go kupić przez internet, a także w wielu skle-
pach sieciowych. Istnieją dwa główne typy oleju kokosowego: vir-
gin i rafinowany. Olej kokosowy virgin robiony jest ze świeżego
kokosa i minimalnie przetworzony. Zachowuje delikatny smak
i zapach kokosa. Na etykiecie zawsze ma słowo „virgin”. Olej
rafinowany zwykle robiony jest z suszonego na słońcu miąższu
kokosa (kopry) i przechodzi bardziej intensywny proces oczysz-
czania. Otrzymany olej pozbawiony jest smaku i zapachu koko-
sa. Rafinowany olej można odróżnić od oleju virgin po tym, że
nie będzie miał napisu „virgin” na etykiecie. Może zawierać słowo
„tłoczony”, „oczyszczony”, „ekologiczny” lub inne, ale nie będzie
miał słowa „virgin”. Możesz używać obu typów. Niektórzy ludzie
nie lubią smaku kokosa lub nie mają ochoty, aby wszystkie ich
pokarmy smakowały jak kokos, więc wybierają olej rafinowany.
Gdy kupisz słoik oleju kokosowego, jego zawartość może być
biała i twarda, jak margaryna do pieczenia. Kiedy przyniesiesz go
do domu i schowasz do szafki, po kilku dniach może zamienić się
w bezbarwny płyn. Nie ma powodu do niepokoju. Z olejem nic
się nie stało. To normalne i naturalne. Olej kokosowy ma stosun-
kowo niską temperaturę topnienia. Powyżej 24 stopni Celsjusza
staje się bezbarwnym płynem. Poniżej tej temperatury tward-
nieje i jest biały. Zatem olej może być albo płynny, albo stały,
* Wysokiej jakości olej kokosowy można kupić w sklepie www.vitalni24.pl (przyp. wyd. pol.).
24
w zależności od temperatury, w której jest przechowywany. Olej
kokosowy ma przedłużoną trwałość, więc może być przechowy-
wany w temperaturze pokojowej. Dobrej jakości olej kokosowy
może być używany przez ponad 2 lata.
Lecząc problemy zdrowotne za pomocą oleju kokosowego,
każdego dnia będziesz konsumował kilka jego łyżek. Zamiast
dodawać olej do diety, powinieneś zastąpić nim wszystkie inne
oleje, których używasz do gotowania. Olej kokosowy jest od-
porny na podgrzewanie, więc jest wspaniałym olejem do goto-
wania, pieczenia i smażenia. Używaj go do wszystkich dań, jakie
przygotowujesz. Możesz używać go również jako masła lub jako
przyprawy. Rozsmaruj go na chlebie lub krakersach albo połóż
na gorących warzywach. Możesz dodawać go do prawie każde-
go rodzaju dań. Przykładowo, używaj go w zupach, gulaszach,
curry i zapiekankach. Dodawaj do mięs i warzyw. Możesz go
nawet stosować w gorących napojach, które muszą mieć więcej
niż 24 stopnie Celsjusza, aby olej się rozpuścił. Jeśli dodasz go do
zimnych napojów, stwardnieje tworząc małe grudki.
Gdy zaczniesz wprowadzać olej kokosowy do diety, rób to po-
woli. Wielu ludzi nie jest przyzwyczajonych do jedzenia dużych
ilości tłuszczu. W konsekwencji spożywanie 2 lub 3 łyżek może
wywołać mdłości i biegunkę. Nie każdy doświadcza tych objawów,
ale dla bezpieczeństwa zacznij od małych ilości. Spożywaj nie wię-
cej niż 1 łyżkę dziennie i łącz ją z jedzeniem. Możesz podzielić tę
porcję i dodać się do dwóch lub trzech posiłków. Jeżeli nie do-
świadczasz żadnych problemów, możesz zwiększyć dawkę do 1½
lub 2 łyżek, z pokarmami. Jeśli nie wystąpią problemy trawienne,
zwiększ dawkę. Jeżeli pojawiają się symptomy, wróć do ilości, która
nie powoduje problemów. Trzymaj się tej dawki przez 2 lub 3 ty-
godnie, a następnie spróbuj zwiększyć ją o ½ łyżki. W ten sposób
możesz stopniowo dojść do 3 lub więcej łyżek dziennie.
Olej kokosowy
Pobierz darmowy fragment (pdf)