Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00648 009779 7443636 na godz. na dobę w sumie
Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim - ebook/pdf
Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 288
Wydawca: Septem Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-283-3354-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> przewodniki
Porównaj ceny (książka, ebook (-30%), audiobook).

Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj się jedzeniem!

Stary, drewniany stół — miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących dyskusji, serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepłem domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada położyć byle czego. On zasługuje na coś więcej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacją, odrobiną kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej własnej fantazji. 

W Twoje ręce trafiła właśnie książka, w której znajdziesz najróżniejsze przepisy na przepyszne dania na każdą porę dnia i roku, wymyślone i sprawdzone przez niezwykłą kucharkę. Znajdziesz wśród nich i pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ty też możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stół. Zachwyć rodzinę, przyjaciół, a także samego siebie!
 


Jeśli już masz ochotę przygotować pyszny posiłek, zapraszamy na blog autorki.
Monika Walecka gotuje, bo lubi!



 


Monika gotuje jak natchniona, od serca, nie oglądając się na dietetyczne tabele. Nigdy nie poświęca przy tym najważniej-szego: smaku, który jest pełny, zarazem wykwintny i po domo-wemu krzepiący. Osobny pean można by napisać na cześć jej przepięknych fotografii, które działają jak najlepsza zachęta, by jeść, gotować i karmić – siebie i bliskich. Po lekturze musiałam przyrządzić chowder we własnej kuchni!
Agata Michalak, redaktorka naczelna magazynu KUKBUK
 
Tosty z awokado i idealnym jajkiem, porcja dobrotliwej sałatki  z jarmużu i zachowany specjalnie dla ciebie kawałek orzechowej szarlotki. Wysmakowane, charakterne, zrobione z uwagą i miłością. By zasiąść przy stole Moniki i spróbować jej dań, mogłabym w tej sekundzie wsiąść do samolotu i przelecieć przez Atlantyk.
Małgosia Minta, autorka bloga mintaeats.com, dziennikarka „Gazety Wyborczej”
 
Znamy się od kilku lat. Kiedy spotkałam ją pierwszy raz i zobaczyłam, w jaki sposób potrafi celebrować wspólne posiłki, zrozumiałam, że mam do czynienia z prawdziwym smakoszem. Poszukiwaczka smaków, podróżniczka, otwarta na świat osobowość, która uśmiechem zjednuje sobie ludzi. Mistrzyni w wypiekaniu chleba, w doprowadzaniu do perfekcji każdego kulinarnego wyzwania. Jej kuchnia jest szczera, pełna miłości, a przy tym nowoczesna i pożywna. Polecam jej pierwszą, piękną książkę.
Eliza Mórawska, whiteplate.com
 
Monika Walecka jest w stanie przekonać mnie nawet do jedzenia owsa. Pasza dla konia w jej wydaniu staje się równie całuśna i seksowna jak sama autorka, sądzę więc, że nie tylko ja będę rżeć z zachwytu po lekturze tej książki.
Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka oraz zastępczyni redaktorki naczelnej KUKBUK-a
 
Doczekałam się książki, której nie da się tylko ustawić na kuchennej półce. Będzie mnie kusić do częstych powrotów.Perfekcjonizm Moniki jest w wielokrotnie przećwiczonych proporcjach, zapach aż czuć z autorskich fotografii, a jej miłość do jedzenia nareszcie trafiła do książki. Podziwiam!
Agata Wojda, Szef Kuchni
 
Przy drewnianym stole Moniki mogłabym przesiadywać godzinami, jest na nim wszystko, co chciałabym jeść codziennie. Czytając Opowiadania... wiem, że każde zakończę hedonistyczną ucztą, bez względu na porę dnia.
Dominika Wójciak, autorka książek kucharskich i zwyciężczyni programu MasterChef
 

Monika Walecka — fotograf, stylista jedzenia, piekarz, autorka bloga gotujebolubi.pl. Podczas studiów filologicznych i psychologicznych zaczęła pracę w MTV Polska, gdzie przez 4 lata produkowała programy muzycznokulturalne, a później zaczęła pracować w studiu fotograficznym,  gotując dla najlepszych fotografów, celebrytów i modelek. Gdy wyprowadziła się do Pragi, zaczęła szlifować warsztat fotograficzny i realizować zlecenia na sesje fotograficzne i stylizacji jedzenia. Dziś mieszka w San Francisco, gdzie dzieli swój czas pomiędzy bycie fotografem a praktykowanie w fantastycznych piekarniach. Każdą wolną chwilę poświęca na odkrywanie nowych smaków i uwiecznianie ich na zdjęciach.
Znajdź podobne książki

Darmowy fragment publikacji:

• Kup książkę • Poleć książkę • Oceń książkę • Księgarnia internetowa • Lubię to! » Nasza społeczność wstęp ..........10 czym gotować? ..........15 jak robić zakupy? co warto mieć w lodówce i szafkach? ..........21 na śniadanie ..........27 na obiad ..........103 na słodko ..........225 7 spis treści Poleć książkęKup książkę 8 Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskimPoleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę wstęp Zapewne każdy, kto gotuje, marzy o wielkim stole. Starym, drewnianym, solidnym stole, w którego bruzdach zapisała się historia posiłków biesiadujących przez pokolenia domowników. Ja swój wymarzony drewniany stół znalazłam na ulicy. Pewnie większość przeszłaby obok niego obojętnie, bo tak naprawdę mój stół nie do końca jest... stołem. To raczej stara, zużyta deska, nasiąknięta mglistą wilgocią miasta, pociemniała tu i ówdzie. Wypatrzyłam ją przy samochodzie chińskiej ekipy remontującej i zapytałam, czy czasem nie jest zbędna. Była. Duża, dość ciężka, nieporęczna. Dobrze, że szłam w towarzystwie mojej koleżanki Uli, to doniosłyśmy ją jakoś do domu. Musiała się trochę podsuszyć w korytarzu (strasznie wtedy padało, a takie deski są jak gąbki). Na początku miała stać gdzieś z boku, a używać jej miałam tylko czasem do zdjęć. Jednak od momentu, w którym położyłam ją na innym stole — wiotkim czteronogu ze szwedzkiego sklepu, który można skręcić w godzinę — wiedziałam, że ta deska przykleiła się do niego na zawsze. Gościnność wyniosłam z domu, a jedzeniem uwielbiam się dzielić. Jednak nawet gdy nasza kanapa dla gości stoi pusta, nie brakuje mi motywacji, aby wyprawić małą ucztę samej sobie. Nam. Wraz z rosnącą fascynacją światem kulinariów odkryłam, że jedzenie potrafi nie tylko zaspokoić potrzeby, ale przede wszystkim ukoić duszę. To niesamowite, jak bardzo można poprawić swoją jakość życia, gdy zacznie się jadać świadomie. Nie potrzeba nam wiele. Kilkanaście ulubionych przepisów, które będziemy odmieniać przez pory roku i przez to, co akurat mamy w lodówce. Jedzenie, które lubimy. Jedzenie, które sprawia przyjemność. Jedzenie, którym okazujemy uczucia. Innym, ale i sobie. Jedzenie, którego nie możemy przestać gotować. Nie chcemy. początki i inspiracje Właściwie nie wiem, od czego się zaczęło. Czy od programów telewizyjnych pokazujących kolorowe potrawy, których nigdy nie widziałam na oczy i których smaków nie potrafiłam sobie nawet wyobrazić. Czy od garstki pierwszych polskich blogów, które czytałam od deski do deski. Czy może od tego, że kiedyś do pracy zaniosłam domowe drożdżówki — wszystkim smakowały, więc upiekłam następne. A może od tego, jak na trasie Warszawa — Gdańsk rozmawiałam z koleżankami z redakcji MTV o chlebie na zakwasie. A może jeszcze wcześniej: od mamy, najlepszej domowej kucharki świata, która w kilka minut potrafiła wyczarować prawdziwe przyjęcie, nawet dla niezapowiedzianych gości. Nie byłam gotującym dzieckiem, bo kuchnia w moim domu miała jedną królową. Ale nagle coś zaskoczyło. Może była to ta impreza, na którą przyrządziłam kilka potraw z kolorowych programów. I gazet — potrafiłam nad nimi ślęczeć po kilka godzin. I potem wszyscy pytali o przepisy, a jeden kolega nawet napisał do mnie: „Wiesz co, powinnaś założyć bloga”. Dosłownie parę godzin po tym, gdy napisałam pierwszą notkę pod adresem gotujebolubi.pl. 10 Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskimPoleć książkęKup książkę Moja kulinarna podróż trwa już kilka lat i jej końca nie widać. To wszystko bardzo zmieniło moje życie. Okazja czyni kucharza, a ja znajdowałam się w odpowiednich miejscach, pośród bardzo otwartych ludzi. Gdy opuściliśmy Polskę i zamieszkaliśmy w Pradze, kontynuowałam gotowanie, z silniejszym naciskiem na stronę wizualną. Był to niesamowity czas, kiedy potrawy zaczęłam doprawiać nie tylko przyprawami, ale także formami i kolorami. Po roku ponownie spakowaliśmy dobytek i przeprowadziliśmy się za ocean, do San Francisco. Nie sądziłam, że oto trafiam do kulinarnego raju położonego w samym środku Kalifornii — stanu, który szczyci się mianem ogrodu Ameryki, w którym pogoda sprzyja najlepszym zbiorom, w którym ludzie z jedzenia uczynili obsesję. W mieście miliona kultur i miliona smaków. Chłonę to, co się dzieje dookoła mnie, a wszystkie inspiracje materializują się na moim talerzu. San Francisco to także nowy, fascynujący rozdział w mojej przygodzie. To w tym mieście stałam się profesjonalnym piekarzem, który jeździ rowerem do pracy na 3:30. o książce Przez lata gotowania przetestowałam setki przepisów. Często zastanawiam się, ile tak naprawdę potrzeba nam do szczęścia. Czy lepiej gotować za każdym razem co innego, czy skupić się na kilku potrawach i dopracować je do perfekcji. Każdy z nas jest inny, a smaki się zmieniają. Dlatego pomyślałam sobie, Drogi Czytelniku, że w Twoje ręce oddam książkę inspirację. Znajdziesz w niej potrawy na każdą okazję i porę. Od rana do wieczora. Proste, bezpretensjonalne jedzenie, które ma Cię zachęcić do gotowania, a nie odstraszać. Przepisy, które dostajesz, to moja propozycja i coś, co mi bardzo smakowało, ale jeżeli chcesz się nimi bawić, gorąco Cię do tego zachęcam. Pamiętaj o proporcjach, ale eksperymentuj. Jeżeli zechcesz zastąpić rozmaryn tymiankiem, jeżeli nie chce Ci się iść do sklepu po kozi twarożek, a w lodówce masz kawałek fety, jeżeli Twoim zdaniem do dania bardziej pasuje olej sezamowy niż oliwa — bardzo proszę. Lubię gotować maksymalnie, co znaczy tyle, że kiedy myślę sobie o danej potrawie, nie jestem w stanie znaleźć już żadnego ulepszenia. Stąd w moich przepisach dużo posypek, prażenia czy innych technik maksymalizowania smaku i doznań. Jeżeli to dla Ciebie za dużo, opuść poszczególne elementy. Gotowanie ma być przyjemnością, procesem twórczym, w którym ryzyko wliczone jest w zabawę. Nie bój się eksperymentować i naucz się cieszyć z porażek, bo one uczą nas najwięcej. Z takim podejściem i przepisami na start gwarantuję, że rozkochasz się w gotowaniu równie mocno jak ja . 11 wstępPoleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę miodowy amarantus z jagodami goji To moja jesienna propozycja na amarantusiankę, choć oczywiście do tej potrawy możesz użyć swoich ulubionych płatków lub kaszy, choćby jaglanej. Nie ma nic lepszego o poranku niż gorąca miska, która cudownie Cię roz- grzeje. Ciepło, które poczujesz w żołądku, jeszcze długo będzie Ci przypominać o tym, jak smakowite i zdrowe było Twoje śniadanie. składniki (1 porcja): 0,5 szklanki amarantusa 1,5 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki miodu 1 gruszka szczypta cynamonu 3 łyżki jagód goji 2 łyżeczki pyłku pszczelego jak przygotować: Amarantus zalej mlekiem, postaw na gazie i gotuj na średnim ogniu około 30 minut — do momentu aż zrobi się kremowy i gęsty. Dosłódź miodem, dodaj startą gruszkę i szczyptę cyna- monu i gotuj jeszcze chwilę, bo dodatek owocu i miodu rozrzedzi amarantus. Ugotowaną amarantusiankę przelej do miseczki, posyp jagodami goji oraz pyłkiem pszczelim. 34 Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskimPoleć książkęKup książkę 35 na śniadanie / miodowy amarantus z jagodami goji Poleć książkęKup książkę śniadaniowy koszmar Stareckiej Moja koleżanka Basia, znana pod pseudonimem Nakarmiona Starecka, zawzięcie tropi koszmary warszawskiej gastronomii, bezlitośnie wytykając restauratorom wszystkie potknięcia i przejawy kulinarnych banałów. Jedną ze zmór, na które Basia ma szczególne uczulenie, są słoiki do wszystkiego. Z innych źródeł wiem, że nienawidzi również owsa, którym według niej powinno się paść konie, nie ludzi. Nie wiem, co by powiedziała na ten śniadaniowy pudding, w którym znajdziesz i kawę, i owies. Może jednak Basia spojrzy na niego łaskaw- szym okiem, jeżeli dodam, że w tym posiłku jest również palona kasza gryczana, kakao, a zamiast hipsterskiej kawy shot klasycznego espresso. Dla mnie to doskonałe, energetyczne śniadanie, może Basia też się prze- kona. W końcu zawsze można ten pudding zjeść z miseczki. 36 składniki (2 porcje): 0,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki prażonej kaszy gryczanej 2 szklanki mleka (można użyć mleka roślinnego) 2 shoty espresso 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki kakao miód do smaku jak przygotować: Płatki owsiane i kaszę gryczaną wsyp do garnka, zalej mlekiem, kawą i wodą, dodaj szczyptę soli. Gotuj na średnim ogniu przez 25 – 30 minut, aż płatki i kasza nabiorą kremowej konsystencji. Dodaj kakao i dobrze zamieszaj. Dopraw miodem. Podawaj natychmiast. Pudding możesz też zjeść następnego dnia — wówczas dodaj do niego odrobinę mleka i podgrzej na wolnym ogniu. Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskimPoleć książkęKup książkę 37 na śniadanie / śniadaniowy koszmar Stareckiej Poleć książkęKup książkę 48 Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskimPoleć książkęKup książkę bruschetty z pieczonymi pomidorami Kiedy przychodzi sezon na pomidory, mogłabym się żywić tylko bruschettami. Podpieczony chleb nasączony sokiem ściekającym z najdojrzalszych pomidorów ma niewyobrażalnie uzależniające właściwości. Ponieważ zawsze w sezonie piekę podłużne pomidory Roma, czasami dodaję kilka do tych słodkich prosto z krzaka, dzięki czemu otrzymuję wielowymia- rową pomidorową słodycz. Co tu dużo mówić: jest to totalny pomidorowy odlot. składniki (2 porcje): pieczone pomidory 20 podłużnych pomidorów Roma 3 łyżki oliwy + oliwa do zalania w słoikach 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki oregano do posypania bruschetty 3 duże pomidory 6 pieczonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego kilka listków świeżej bazylii 4 grube kromki opieczonego chleba szczypta soli świeżo zmielony pieprz do podania jak przygotować: Pomidory przekrój wzdłuż, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą, oprósz cukrem pudrem i oregano. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150° i piecz przez 1,5 – 2 godziny. Ja lubię, kiedy smak pomidorów lekko się koncentruje i wciąż są jędrne, ale jeżeli wolisz bardziej wysuszone, trzymaj je w piekarniku dłużej. Upieczone pomidory pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do słoika i zalej oliwą. Pieczone i świeże pomidory pokrój w grubą kostkę. Dodaj oliwę, posiekany czosnek, ocet balsamiczny i porwane listki bazylii. Dopraw szczyptą soli i odstaw na kilka minut, aby pomidory puściły sok. Podawaj na grzance chleba, oprószone świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 49 na śniadanie / bruschetty z pieczonymi pomidorami Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę tarta parmezanowa z pieczonymi pomidorami i papryką oraz bazyliowym pesto Ta tarta to oda do moich ukochanych pieczonych pomidorów, które w sezonie goszczą u mnie niezmiennie od kilku lat. Aby przełamać ich smak, dorzuciłam do nich nieco pieczonej papryki, a całość zalałam sosem z ricotty. Skorupka z ciasta z dodatkiem parmezanu doda nutę umami, co sprawi, że trudno będzie się od tej tarty oderwać. 128 Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskimPoleć książkęKup książkę składniki (8 porcji): spód 250 g mąki 50 g startego parmezanu 0,5 łyżeczki soli 200 g zimnego masła 2 – 3 łyżki lodowatej wody nadzienie 3 kopiaste łyżki sera ricotta 2 jajka 1 łyżeczka suszonego oregano 0,25 łyżeczki soli 6 upieczonych pomidorów (z przepisu na str. 49) 2 upieczone papryki 1 łyżeczka bazyliowego pesto 1 łyżeczka oliwy jak przygotować: Mąkę wysyp na blat, dodaj parmezan, sól i dobrze wymieszaj. Masło pokrój w kostkę i wrzuć do mąki. Posiekaj nożem, aż kawałki masła będą miały wielkość ziaren groszku. Dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, spłaszcz do postaci dysku. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim formę do tarty. Odetnij brzegi, spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do zamrażarki na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 180°. Piecz spód tarty około 15 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i nieco przestudź. Ricottę i jajka zmieszaj w miseczce razem z oregano i solą. Pomidory i paprykę potnij na kawałki. Rozmieść je na przestudzonym cieście. Zalej przygotowanym sosem z jajek i ricotty. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie i zrumieni. Po wyjęciu polej tartę pesto zmieszanym z oliwą. Podawaj na ciepło. Tarta smakuje równie znakomicie w temperaturze pokojowej. 129 na obiad / tarta parmezanowa z pieczonymi pomidorami i papryką oraz bazyliowym pesto Poleć książkęKup książkę 162 Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim Poleć książkęKup książkę pudding chlebowy z wędzonym serem i kwiatami cukinii Kwiaty cukinii to bez wątpienia jedne z najpiękniejszych sezonowych skarbów. Same w sobie są może mało wyraziste — to bardziej forma niż smak, ale odpo- wiednio podrasowane nie dość, że wzbogacą kolorystycznie nasz posiłek, to jeszcze dodadzą mu ciekawego smaku i tekstury. Można je np. zatopić w wytrawnym puddingu chlebowym. Chleba ci u mnie pod dostatkiem, a jest to świetny sposób na smaczne wykorzy- stanie kromek drugiej, a nawet trzeciej świeżości. Pamiętaj tylko, że w zależ- ności od tego, jak bardzo wyschnięty jest chleb, będzie się zmieniał czas przesiąkania masą jajeczną. Świeży chleb nasiąknie jajkami od razu, nato- miast bardzo czerstwy może potrzebo- wać kilku godzin, dlatego jeżeli chcesz, możesz pudding przygotować dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki i upiec następnego dnia. składniki (4 porcje): 6 jajek 4 łyżki mleka (lub 2 łyżki gęstego jogurtu) sól, pieprz do smaku 2 grube kromki chleba garść posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki startej wędzonej goudy (wędzonego cheddaru lub ostatecznie parmezanu) 10 kwiatów cukinii masło (do smażenia) jak przygotować: Jajka roztrzep w misce wraz z mlekiem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wrzuć do miski chleb pokrojony w grubą kostkę. Delikatnie przemieszaj go z miksturą jajeczną i pozostaw na kilkanaście minut (jeżeli jest dość świeży) lub na godzinę (jeżeli jest czerstwy), a nawet całą noc w lodówce. Dodaj posiekany szczypiorek, zmiażdżony czosnek i starty ser oraz 6 niedbale posiekanych kwiatów cukinii i wszystko jeszcze raz dokładnie przemieszaj. Przełóż miksturę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, wierzch puddingu udekoruj pozostałymi kwiatami cukinii. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° i zapiekaj około 30 minut, do momentu aż wierzch się zetnie i ładnie zarumieni. 163 na obiad / pudding chlebowy z wędzonym serem i kwiatami cukinii Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę składniki (8 - 10 porcji): lawendowa śmietanka 0,5 szklanki świeżych kwiatów lawendy lub 2 łyżki suszonych 150 ml śmietanki kremowej sernik 100 g masła w temperaturze pokojowej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki miodu 600 g zmielonego sera twarogowego 6 jajek 100 ml śmietanki lawendowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka 50 g masła 50 g marcepanu 100 g mąki typu 450 75 g cukru pieczone brzoskwinie 4 brzoskwinie 2 łyżki miodu kwiaty lawendy do podania 240 Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskimPoleć książkęKup książkę sernik lawendowo-miodowy z marcepanową kruszonką i pieczonymi brzoskwiniami Obok mojego domu stoi piękny dom. Tak piękny, że każdy, kto przechodzi obok niego po raz pierwszy, musi się zatrzymać i przez chwilę na niego popatrzeć. Przed domem stoi drzewo, którego fioletowe kwiaty kwitną przez cały rok. Do domu przyklejony jest mały ogródek wypełniony ogromnymi kwitnącymi krzakami lawendy i rozmarynu. Zakradam się tam czasem, by narwać kwiatków do dekoracji deserów, gdy lawenda kwitnie najbardziej intensywnie. Jeżeli nie masz dostępu do świeżej lawendy, możesz skorzystać z suszonych kwiatów. jak przygotować: W garnuszku umieść kwiaty lawendy, zalej je śmietanką. Umieść garnuszek na gazie i zacznij go lekko podgrze- wać. Na chwilę przed tym, jak śmietanka się zagotuje, wyłącz gaz i pozostaw wszystko na mniej więcej 30 minut, aby woń kwiatów przeniknęła każdą molekułę śmietanki. Po tym czasie przelej śmietankę przez sitko i odstaw na bok. Masło utrzyj z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodaj twaróg i szybko ucieraj na gładką masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 jajku, a na koniec wlej lawendową śmietankę, wsyp 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dobrze zamieszaj. Wylej masę do tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°. Gdy sernik będzie w środku, zmniejsz temperaturę do 150°. Piecz przez 60 – 70 minut, aż środek sernika się zetnie, a poruszony sernik zatrzęsie się jak galaretka. Wyjmij z pieca, ostudź, a następnie wstaw do lodówki na całą noc. Przygotuj kruszonkę. Masło, marcepan, mąkę i cukier posiekaj razem w blenderze lub rozetrzyj między palcami do otrzymania kruszonki. Wysyp ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w 160° przez 10 – 15 minut, aż kruszonka się zrumieni. Wystudź i przesyp ją do szczelnego słoika. Przygotuj pieczone brzoskwinie. Pokrój owoce na ćwiartki. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polej miodem. Zapiekaj około 20 minut w 120°. Przed podaniem posyp sernik marcepanową kruszonką, udekoruj pieczonymi brzoskwiniami i kwiatami lawendy. 241 na słodko / sernik lawendowo-miodowy z marcepanową kruszonką i pieczonymi brzoskwiniami Poleć książkęKup książkę indeks A amarantus, 23, 15, 34 ananas, 270 awokado, 42, 106, 113, 135 B bajgle, 64, 66 tureckie, 68 bakłażan, 123, 124, 126 banan, 227, 258 bataty, Patrz: ziemniaki słodkie bliny gryczane, 182 bostock, 99 bób, 106, 109, 160, 172 brioche, 96, 101, 255 brokuł, 80 brownie, 252 brukselka, 105, 175, 187 bruschetta, 49 brzoskwinie, 272 pieczone z granolą i miodem, 75 bulgur, 23 bulion, 136 orientalny, 139 C caprese arbuzowa, 109 chałka, 92 chłodnik, 135 chorizo, 192 chowder, 148 ciasto, 17 biszkoptowe, 17 brioche, 17 drożdżowe, 17, 94, 96, 101, 133 286 francuskie, 234 parmezanowe, 128 cieciorka, 25, 110, 187, 194, 197 crème brûlée, 44 crème fraîche, 53, 149, 261 cukinia, 89, 110, 116, 146, 158, 160, 172 kwiat, 133, 163 D dulce de leche, 262 dynia, 105, 187, 207 F falafelki, 197 fasola, 25, 130 focaccia, 133 frytki, 157 G granola, 71, 72, 75, 76 grzyby shiitake, 139 H humus, 194 I imbir, 139, 175 J jabłka, 229 jagnięcina, 160, 198, 210 jagody goji, 34 jajka, 25, 79, 80 sadzone, 83 w koszulkach, 42 jarmuż, 80, 105, 110, 113, 119 K kaczka, 218 kajmak, 261, 262 kalafior, 148, 150 kapary, 25, 124 kapusta, 218 kasza, 23 bulgur, 126, 160 gryczana, 36, 184, 188 jaglana, 140 kukurydziana, 204 manna, 23 komosa ryżowa, 23, 26, 76, 79, 105, 106, 113 konfitura z brzoskwiń i rabarbaru, 272 konfitura z rabarbaru, 45 koper włoski, 115 krem budyniowy, 101 z młodych ziemniaków, 146 z pieczarek, 145 krewetki, 148 kukurydza, 25, 177 kumin, 204 L lahmacun, 198 lassi, 33 lemon curd, 265, 266 leniwe, 222 Ł łopatka wieprzowa, 204 łosoś, 46, 86 Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskimPoleć książkęKup książkę M majonez, 16, 25 makaron, 23, 120, 175, 177, 201, 215, 217 małże, 191, 192 marchewka, 56, 89, 116, 120, 177 masło, 25 orzechowe, 25, 177, 258 z prażonych migdałów, 41 matchamisu, 244 membrillo, 275 mięso, 17, 201, 202, 204 mille-feuille, 234 miód, 25, 33, 39 muesli, 30 muffinki marchewkowo-cukiniowe, 89 bananowo-kukurydziane, 258 mus czekoladowy, 255 N nakládaný hermelín, 164 naleśniki, 233 gryczane, 187 nasiona chia, 33 nudle ryżowe, 177 O olej sezamowy, 24, 175 omlet, 17, 90 oregano, 24 pancetta, 130 pasztet z wątróbek, 85 persymona, 72 pestki dyni, 24, 113 287 słonecznika, 24, 79 pesto, 16, 25, 128, 145, 188 musztardowe, 150 pęczak, 171 pieczarki, 110, 145, 166 pierś z kurczaka, 179 pigwa, 275 pilaw, 172 płatki owsiane, 30, 33, 36, 39, 71, 250 polenta, 204 pomidory, 49 ptysie, 256, 276 pudding chlebowy, 163 pulpety, 202 purée z dyni i słodkich ziemniaków, 207 Q quinoa, Patrz: komosa ryżowa sojowy, 24 tamari, 42 teriyaki, 46, 175 z masła orzechowego, 177 szarlotka, 228 szparagi, 109, 146, 172 Ś śliwki suszone, 39 T tahina, 25, 59, 101, 124, 194 tatar z łososia, 86 tiramisu, 244 tofu, 175 tort miodowy, 260 tortilla, 158 tost, 42, 46 francuski, 44 R rabarbar, 45, 237, 272 ragoût, 200 z białej fasoli, 130 ricotta, 61, 62 risotto, 169 rogaliki, 230 ryż, 169 basmati, 172 S sernik, 238, 241 sezam, 24, 21 shortbread, 265 sos aioli, 157 boloński, 200 rybny, 24, 139 truskawki, 50, 115, 255 tuńczyk, 217 twaróg, 16, 24, 55, 56, 59, 222, 238, 241 W wasabi, 46, 213 wątróbka, 85 woda różana, 24, 101, 272 z kwiatów pomarańczy, 24, 76, 101 Z zatar, 24, 194, 210 ziemniaki, 146, 148, 150, 153, 154, 157, 158 słodkie, 207 zupa pomidorowa, 143 Ż żeberka wołowe, 208 indeksPoleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: