Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00063 005207 15188578 na godz. na dobę w sumie
Owoce egzotyczne. Encyklopedia zdrowia - ebook/pdf
Owoce egzotyczne. Encyklopedia zdrowia - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-412-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Poradnik kulinarny zawierający łatwe przepisy na zdrowe i smaczne potrawy z owocami egzotycznymi, a także informacje o pochodzeniu, zaletach i sposobach jedzenia m.in. mango, karamboli, liczi, fig, nasi, papai, ananasa, kiwi. Książkę uatrakcyjniają liczne zdjęcia.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

SPIS OWOCóW I POTRAW ANANAS Sałatka z kurczakiem ................................................................ 2 MANGO Koktajl (lassi) ........................................................................... 4 PAPAJA Sałatka z owocami morza ......................................................... 6 MELON Melon z szynką ........................................................................... 8 AWOKADO Awokado z tuńczykiem ........................................................... 10 MARAKUJA (PASSIFLORA) Naleśniki z musem ................................................................. 12 NASHI (GRUSZKA JAPOŃSKA) Dip serowy ............................................................................ 14 FIGA Pikantna sałatka ..................................................................... 16 KARAMBOLA Łosoś z karambolą .................................................................. 18 LICZI (ŚLIWKA CHIŃSKA) Ciasto z liczi ........................................................................... 20 GRANAT Deser z granatem ................................................................... 22 KAKI (SHARON) Lody z kaki i ananasem ........................................................... 24 PITAJA (SMOCZy OWOC) Sałatka owocowa z pitają ........................................................ 26 BANAN Bananowe ciastka .................................................................. 28 KIWI Owocowe babeczki ................................................................. 30 Wydawnictwo Literat ul. Łazienna 28 87-100 Toruń tel.: 56 6539540 e-mail: wyd.literat@lit.com.pl www.ksiegarnia-najtaniej.pl Opracowanie, zdjęcia i aranżacja, skład: Anna Smaza Copyright © by LITERAT ISBN 978-83-7774-412-3 WSTĘP W ciągu ostatnich lat w polskich skle­ pach pojawiło się wiele różnorodnych owoców importo wanych z dalekich kra­ jów. Obok zadomowionych już w Polsce cyt ru sów coraz częściej widzimy man­ go, papaje, karambole czy kaki. Chę t nie próbujemy nowych rze czy, poznajemy nowe smaki, ale nie zawsze wiemy, jak dany owoc smakuje, do jakich potraw się na daje, a nawet jak go jeść i które z je go części w ogóle nadają się do je­ dzenia, a które są po prostu niejadalne lub niesmaczne. Dlatego przygotowaliśmy mały prze­ wodnik po owocach egzotycznych. Znajdą tu państwo informacje zarówno o owocach zna nych (np. bananie, kiwi, ananasie), jak i rzadkich oraz trudniej dostępnych, ale naprawdę interesują­ cych (np. pitai, granacie, fidze). Z krótkich opisów mogą się państwo dowiedzieć, skąd owoc pochodzi, jak wygląda i sma­ kuje, jakie ma właściwości zdrowotne, jak go używać w kuchni oraz jak przechowywać. Wiele z owoców tropikalnych zawiera bardzo dużo substancji cennych dla organizmu czło­ wieka: witaminy, składniki mineralne, beta­karoten, glukozę, a nawet białko i amino kwasy (np. awokado). Jednocześnie prawie wszystkie owoce zawierają niewiele kalorii, co czyni je cennym składnikiem różnych diet odchudzających oraz zdrowotnych. Owoce egzotyczne warto włączyć do jadłospisu. Dlatego proponujemy przepisy na potra­ wy z owocami, które prezentujemy. Znajdą tu państwo dania charakterystyczne dla różnych kuchni: polskiej, włoskiej, indyjskiej i wielu innych. Nasze przepisy mogą być dla państwa pomocą w układaniu menu na elegancką kolację oraz wykwintne przyjęcie. Z owoców tro­ pikalnych można przyrządzić proponowane przez nas dania lub serwować je jako osobne przystawki czy przekąski. Całe owoce układa się zwykle na dużych talerzach, tacach lub paterach i stawia na środku stołu lub na jego dwóch końcach. Należy wtedy pamiętać o po­ daniu gościom nożyka do obierania owoców, talerza na owoce oraz talerzyka do skórek, skorupek czy pestek. ANANAS POCHODZENIE WYGLĄD SMAK ZALETY Ameryka Południowa, Afryka Południowa owalny, ok. 20 cm wysokości i 1 kg wagi, ma twardą, chropowatą (nie­ jadalną) skorupę i podłużne liście na czubku, w środku żółty miąższ kwaskowaty, świeży, intensywny pomaga przyswajać substancje odżywcze (zawiera bromelinę), za­ wiera witaminy: C, A, PP, działa korzystnie na nerki, serce i wątro­ bę, likwiduje obrzęki (przykłada się plastry do bolących miejsc) Uwaga! Kobiety ciężarne nie powinny jeść niedojrzałych owoców. ZASTOSOWANIE sałatki owocowe oraz pikantne, desery, lody, sorbety, galaretki, ciasta odkrawamy czubek z liści oraz plasterek z podstawy, owoc stawiamy i odcinamy pionowo skórę (dosyć grubo, żeby nie zostały ślady brązowej skorupy, lecz tylko żółty miąższ), następnie kroimy w plastry lub kost­ kę; na talerze możemy też nałożyć kawałki nieobranego, pokrojonego wzdłuż owocu, jemy je widelcem i nożem, zostawiając skórę na talerzu SPOSÓB JEDZENIA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 2 os. 1 h 1 ananas 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 5 cm białej części pora 60 g ryżu 1 filet z piersi kurczaka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki SOS: 150 ml majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka łagodnego curry 1 łyżka prażonych orzechów włoskich, sól, pieprz, kurkuma Ananasa przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ ze środka i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki kurkumy. Marynujemy pierś z kur­ czaka (1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka słodkiej papry­ ki, szczypta soli) i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie smażymy ją na oliwie, a następnie kroimy w paseczki. Do ugotowanego, odcedzonego ryżu dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną paprykę, pokrojony w krążki por oraz kostki ananasa i paseczki kurczaka. Wszystko mie­ szamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu, zmiażdżonego czosnku i prażonych orzechów. Dodajemy do smaku sól, pieprz i łagodne curry. Część sosu dodajemy do ryżu z ananasem, kurczakiem i wa­ rzywami. Całość mieszamy i umieszczamy w połówkach ananasów. Wierzch sałatki polewamy resztą sosu. 2 2
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Owoce egzotyczne. Encyklopedia zdrowia
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: