Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00329 005371 13090077 na godz. na dobę w sumie
Piękna papryczka uwodzi kształtem. Zamień kilogramy na zabójczą pewność siebie. Wydanie II rozszerzone - książka
Piękna papryczka uwodzi kształtem. Zamień kilogramy na zabójczą pewność siebie. Wydanie II rozszerzone - książka
Autor: Liczba stron: 304
Wydawca: Sensus Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-246-9096-1 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> psychologia i filozofia >> psychologia >> uwodzenie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Żyję z fitnessem w tle - polecamy wywiad z Autorką książki na INTERIAkobieta.pl


Nic tak nie poprawia kobiecie samopoczucia jak piękne ciało

Piękne ciało — pod ręką, w lustrze, o każdej porze roku. Twoje piękne ciało. I uwierz, że żadne inne nie będzie Cię kręcić tak samo.

Znowu o rozmiar większa? Cudowne plastry odchudziły tylko portfel, a w lustrze beczka śmiechu? Hej, szukasz wymówki czy wskazówki? Piękna papryczka nie jest ideałem. Ideały są nudne. Ale ona wie, jak osiągnąć wymarzone kształty — i już się nie wykręcisz, a z każdym traconym centymetrem będziesz miała ochotę na więcej. Rusz swój słodki ciężar i kuś los! 

Edyta Draus — dwukrotna wicemistrzyni Polski w fitness sylwetkowym w kategorii +163 cm w latach 2007 – 2008, pasjonatka treningu siłowego i absolwentka grafiki na Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu. Fitness i sztukę mocno rozdziela, ale lubi, kiedy biegną równolegle i się wzajemnie wspierają. Jej zaskakująca przygoda ze sportem, wyczynowe sukcesy i metamorfoza tylko potwierdzają, że na zmiany w życiu każdej kobiety nigdy nie jest za późno.  

Na swoją sylwetkę pracowała wiele lat i wciąż nie powiedziała ostatniego słowa. Doskonale wie, że masz w nosie indeks glikemiczny, a po pracy wolisz obejrzeć sobie serial, niż się pocić. Wygarnie Ci to bez oporów, a potem na swój przewrotny, papryczkowy sposób zmotywuje do zmian. Gotowej recepty w Papryczce nie znajdziesz, ale możliwe, że czytając tę zabawną i inteligentną książkę, zarazisz się zdrowym stylem życia jak śmiechem. 

Cuda się zdarzają. Brzydkie kaczątka zamieniają się w łabędzie, kopciuszki w księżniczki, tylko ropuchy jakoś rzadziej w książąt z bajki. W realu zmiany nie następują jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, ale zawsze wtedy, kiedy jesteś na nie gotowa. 

A Ty — czy jesteś gotowa na zmianę? 

Zajrzyj na: www.edytadraus.com

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji. Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Autor oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo HELION nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce. Redaktor prowadzący: Ewelina Burska Skład: Małgorzata Rej Projekt okładki: Jan Paluch Autorzy fotografii: Karolina Gorzelańczyk (I i IV strona okładki oraz zdjęcia na stronach: 12, 135, 303) Jowita Trzcielińska (II skrzydełko i zdjęcia na stronach: 25, 73, 183) Rafał Jagodziński (zdjęcia treningowe w rozdziale 14 i zdjęcia na stronach: 21, 43, 61) Roger Kołomłocki (zdjęcia na stronach: 243, 287) Materiały graficzne na okładce i w książce zostały wykorzystane za zgodą Edyty Draus. Pisownia oryginalna, zgodna z życzeniem autorki. Wydawnictwo HELION ul. Kościuszki 1c, 44-100 GLIWICE tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63 e-mail: sensus@sensus.pl WWW: http://sensus.pl (księgarnia internetowa, katalog książek) Drogi Czytelniku! Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres http://sensus.pl/user/opinie/piekn2 Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję. ISBN: 978-83-246-9096-1 Copyright © Helion 2015 Printed in Poland. • Kup książkę • Poleć książkę • Oceń książkę • Księgarnia internetowa • Lubię to! » Nasza społeczność SPIS TREŚCI JUŻ NA WSTĘPIE... 1. Z WILLENDORFU CZY Z MILO? Szpilki w szafie After party Wyreguluj dopływ Tankuj jakość Zahamuj rozpadówę Uzupełniaj płyny Wrzuć na luz 2. I KTO TU RZĄDZI? 3. Z BUDYNIU W STAL 4. DOM CZY ZAMKI NA PIASKU? Z automatu czy na miarę? Białkoprzymiarka 5. JEGO WYSOKOŚĆ INDEKS GLIKEMICZNY 6. TWÓJ PRZYJACIEL TŁUSZCZ Wesoła lokomotywa Eko Kłamczucha Węglowodanowe ciach Indeksownia Ładunek glikemiczny Babski softłer Nocna zmiana Zbić czy żyć? Wolniej, proszę niski GI wysoki GI Aleją gwiazd 15 17 18 19 23 27 29 29 30 30 32 35 37 38 45 47 48 48 49 52 53 55 56 59 59 63 64 65 66 5 SPIS TREŚCIKup książkęPoleć książkę oleje tłoczone na zimno ryby mają głos wiesiołek orzechy i masło orzechowe nasiona tłuszcze nienasycone tłuszcze trans olej w głowie Teoria względności i fluks 7. DIABEŁ TKWI W SZCZEGÓŁACH B1 (tiamina) B2 (ryboflawina) B3 (niacyna, kwas nikotynowy, PP) B5 (kwas pantotenowy) B6 (pirydoksyna, adermina) B7 (H, biotyna) B9 (kwas foliowy, folacyna) B12 (kobalamina) Witaminy z grupy B Witamina C (kwas askorbinowy) Witamina A (retinol) Witamina D Witamina E Witamina K Wolnorodnikowy syndrom niespełnienia Szanuj zieleń chrom cynk magnez mangan miedź potas selen wapń żelazo koenzym Q10 karotenoidy bioflawonoidy 6 67 67 68 68 69 69 69 70 70 75 75 76 76 76 77 77 77 78 78 78 79 79 79 80 80 81 81 81 82 82 82 83 83 84 84 84 85 85 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę 8. ADDIO, POMIDORY Lektyny się lepią Pierwsi na piersi Skręcaj zawsze w swoją stronę Zakazana miłość Grupa 0 wysoce wskazane unikać Grupa A wysoce wskazane unikać Grupa B wysoce wskazane unikać Grupa AB wysoce wskazane unikać 9. OBCIACH W PUDEŁKU słodki lub słony plus Twój ulubiony Karmnik After placking Dwa obiady plus kolacja Czujnik zużycia z pokrętłem zmian Zbiórka zasad dietetycznych 10. WYPIJMY ZA BŁĘDY produkty zakwaszające (pH 0,5 – 7,0) produkty zasadotwórcze (pH 7,0 – 9,0) Taki słodki, a taki kwaśny Babcia chrust Odczyniarnia Twarda życia warta Jonizacja Mów do mnie czule Skruszyć ten lód Nabici w butelkę? 87 88 89 89 90 91 92 93 94 96 97 98 99 100 101 102 103 105 106 107 108 109 109 111 113 115 116 116 117 118 129 130 131 132 133 7 SPIS TREŚCIKup książkęPoleć książkę Małe jest wielkie Zredukuj biegi Gapiomania Sennik.pl ekto endo mezo melatonina i spółka nocne marki 12. W JASKINI LWA 11. TEN TYP TAK MA Twój pierwszy raz Ciałoprzekaźnik Chemia trenera Siła partnera Trening siłowy Trening funkcjonalny Aerolajt Interwał Odnudzacz prawie funkcjonalny Mięśnie czynne całą dobę zginacze vs prostowniki obracacze odwodziciele vs przywodziciele antagoniści vs synergiści stabilizatory Czuj głębiej miszmasz obwodowy role podzielone zbiornik zasad treningowych pogotowie techniczne zmiany, czyli wal zasady progokontrola kurs na puls czas start w swoim rytmie 13. ZAPISANE W PAMIĘCI 8 137 138 140 140 141 142 142 143 144 145 147 149 149 150 151 151 152 153 154 159 163 164 165 166 166 167 168 171 172 175 176 177 177 177 177 177 178 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę Cała czerwono-biała Niezapominalskie Streczuj Joguj Rozgrzewka i wyciszka 14. LECISZ Z KOKSEM 179 180 181 181 182 185 186 187 188 190 191 192 194 196 198 199 200 202 204 206 208 210 211 wyciskanie sztangielek siedząc 212 unoszenie sztangielek bokiem unoszenie sztangielek przodem 213 unoszenie gryfu w szerokim chwycie do klatki piersiowej 214 unoszenie gryfu łamanego w wąskim chwycie do brody 215 216 unoszenie sztangielek bokiem w opadzie tułowia 218 odwodzenie ramion do tyłu z linkami 220 delta z linkami wyciągów 221 222 224 225 226 227 228 229 Plecy ściąganie drążka wyciągu do karku ściąganie drążka wyciągu do klatki piersiowej podciąganie ze wspomaganiem ściąganie drążka wyciągu do brzucha wiosłowanie w opadzie tułowia przyciąganie ciężaru do boków na maszynie wiosłowanie przy wyciągu poziomym wyprosty tułowia Klatka piersiowa Barki Ramiona uginanie przedramion z gryfem łamanym uginanie przedramion ze sztangielkami uginanie przedramion na modlitewniku uginanie przedramienia w oparciu o udo uginanie przedramion z rączkami wyciągów wyprosty francuskie przedramion wyprosty przedramion przy wyciągu wypychanie ciężaru do przodu na maszynie wyciskanie sztangielek leżąc rozpiętki na maszynie butterfly rozpiętki ze sztangielkami rozpiętki z rączkami wyciągów 9 SPIS TREŚCIKup książkęPoleć książkę wyciskanie francuskie z gryfem łamanym wyciskanie sztangi w wąskim chwycie pompki na poręczach szwedzkie pompki wyprosty przedramienia ze sztangielką w pochyleniu Nogi Brzuch Z karty czy fristajl? Twój plan treningowy trening obwodowy trening dzielony Zbiórka zasad treningowych przysiady przysiad bułgarski wykroki wypychanie ciężaru na suwnicy prostowanie podudzi na maszynie przywodzenie i odwodzenie nóg na maszynie uginanie podudzi na maszynie dzień dobry martwy ciąg uginanie podudzi w leżeniu tyłem w oparciu o piłkę odwodzenie nogi do tyłu przy wyciągu wypychanie ciężaru do tyłu na maszynie unoszenie bioder w leżeniu tyłem wspięcia na palce stojąc wspięcia na palce siedząc skłony tułowia spięcia brzucha podpór przodem na przedramionach scyzoryk w podporze przodem przyciąganie kolan do klatki piersiowej unoszenie nóg w leżeniu unoszenie nóg w podporze na poręczach rosyjskie obroty z piłką Odżywki białkowe Aminokwasy 230 232 234 236 238 240 244 246 247 248 250 251 252 254 255 256 258 259 260 262 263 264 266 268 270 271 272 273 274 275 276 278 278 280 286 289 290 291 15. NATURALNY MINIMALIZM 10 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę Leucyna Glutamina Carbo Vitargo vs vextrago Gainery Kreatyna Arginina Beta-alanina HMB Spalacze Termogeniki L-karnityna CLA Tauryna Tyrozyna ZMA Żeń-szeń Glukozamina Spirulina Co z tego wyrośnie... 16. MÓJ EPILOG — TWÓJ START Podziękowania 292 292 292 292 293 293 294 294 295 295 296 296 296 297 297 297 298 298 298 299 301 302 11 SPIS TREŚCIKup książkęPoleć książkę Kup książkęPoleć książkę 10 Kup książkęPoleć książkę WYPIJMY ZA BŁĘDY Jesienią 2011 roku było ze mną kiepsko. Kilkuletni stres i eksperymenty z cia- łem wyszły na wierzch jak brud spod dywanu. Czułam się i wyglądałam jak po muchomorach. Irracjonalne zmęczenie i problemy ze skórą zmusiły mnie w końcu do kilku wizyt u lekarza i zrobienia podstawowych badań. Wyniki jak zwykle miałam w normie, a przy badaniu USG miła pani zasugerowała mi wizytę u psychiatry. Przyczyn zaczęłam szukać sama i sama się leczyć. Zaczę- łam generalne sprzątanie. O zakwaszeniu sporo się mówi, ale przebiega na tyle w ukryciu, że naszym specjalistom medycyny ciągle trudno je zdiagnozować. Łatwiej natomiast jego skutki. I tak zaczyna się leczenie syfa pudrem, w dodatku za pomocą chemii, czyli dolewając oliwy do ognia. Królowa narządów — wątroba — jest w tej kwestii zbyt spokojna, bo zanim zacznie krzyczeć, woła wszystko inne — ner- ki, trzustka, jelita, skóra i wzrok. Zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa jest przyczyną wielu chorób, ale też stopniowej, niezauważalnej utraty odpor- ności. Chroniczne zmęczenie, rozdrażnienie, bóle głowy, biały nalot na języku, zgaga, podkrążone oczy, problemy ze snem, trądzik, ziemista cera czy wypada- 113 WYPIJMY ZA BŁĘDYKup książkęPoleć książkę nie włosów to tylko niektóre objawy zakwaszenia, ale oczywiście znowu mo- żesz zwalić na przesilenie wiosenne albo swój tranzyt Saturna przez Słońce. Typowa dieta kulturystyczna zakwasza już ze względu na duże ilości białka zwierzęcego, ale to tylko czubek góry lodowej. Przeciętny kulturysta to guru zdrowej diety. W jelitach nosi 2 kg niestrawionego mięsa, z paszczy jedzie mu jak z grobowca, w wieku 35 lat wygląda na 45, a oddech ma krótki jak ryba wyrzucona na brzeg. Oficjalnie wspomaga go żona i stek z bizona. Dopóki facet nie ma nic do ukrycia, na wallu i youtubie — król życia. Cieszę się, że w wieku 42 lat wyglądam tylko na 40. Nie wystarczy jednak skończyć z  wyczynem, żeby odzyskać młodość. Z  powodu niewłaściwego trybu życia, śmieciowej diety i  zanieczyszczone- go środowiska problem zakwaszenia dotyczy wszystkich bez wyjątku. Hasła o zdrowym żarciu brzmią jak science fiction, bo żywność pełna jest chemii, a poza świeżymi owocami i warzywami zakwasza niemal wszystko, w tym leki i suplementy, które z założenia mają nas przecież leczyć lub wspomagać. We- getarianie czy weganie też nie są pozbawieni tego problemu, bo dopóki wieje wiatr i pada deszcz, nawet owoce i warzywa z naturalnych upraw będą zawie- rały azot, wodór i tlen. Bez względu na przekonania wszystko zależy i tak od tego, co zostaje w nas po przemianach metabolicznych i jak reagujemy na stres, bo głupi wyrzut ad- renaliny czy kortyzolu może zniweczyć całą wszechmogącą wegańską dietę. Na alkalizację organizmu korzystnie wpływa spokój ducha i umiejętność re- laksacji, tylko jak przerwać to błędne koło, skoro nadnercza masz tak sczerpa- ne, że na wszystko bez wyjątku reagujesz złością? Zakwaszenie przeciągnięte w  czasie pozbawia organizm najważniejszych minerałów — wapnia, sodu, potasu i magnezu, ale najgorsze jest to, że aby zneutralizować i  usunąć z  organizmu kwaśne produkty przemiany materii, pierwiastki te pobierane są z najważniejszych narządów i kości. Dopóki jesteś młoda i zdrowa, masz duże rezerwy alkaliczne i balanga trwa. Kiedy około czterdziestki się wyczerpią, uszkodzeniu ulegają najważniejsze narządy odtru- wające — wątroba i nerki, bo chociaż robią, co mogą, nie są w stanie wspierać Cię bez końca. Lifting czy fatredukcja też przynoszą ulgę na chwilę, ponie- waż pozbawiona zdrowej krwi skóra po zabiegu znowu straci elastyczność i się zmarszczy. Częstym skutkiem zakwaszenia jest też zatrzymywanie wody i ty- cie, bo organizm, by utrzymać toksyny z  dala od wątroby, nerek czy serca, otacza je tłuszczem. W ten sposób tłuszcz znowu ratuje Ci życie. Bardzo często przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej skutkuje w  naturalny sposób właśnie spadkiem na wadze i odmłodnieniem. 114 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę Zakwaszenie to jednak nie tyle problem przetworzonej żywności i stresu, w którym żyjemy, ile wysiłku naszych organizmów, żeby to wszystko zmetabo- lizować i usunąć. Nie chlanie czy antybiotyki w kurczaku są faktycznym obcią- żeniem, ale ogrom pracy, jaką organizm będzie musiał wykonać, żeby się tego pozbyć. Starzenie się też bardziej niż o upływ czasu rozbija się o tę nieustanną walkę organizmu z wewnętrzną korozją. Jarasz się 42,195 km w maratonie, ale spróbuj przebiec prawie 96 000 km swoich żył, tętnic i naczyń włosowatych (według niektórych źródeł nawet 160 000). Im więcej energii tracisz na sprzątanie, tym mniej zostaje Ci na radochę z po- rządku. Kwas to śmierć. W środowisku alkalicznym spada ryzyko nowotworów. TAKI SŁODKI, A TAKI KWAŚNY Idealne pH krwi tętniczej to wąski zakres 7, 35 – 7,45. Nawet niewielkie, ale utrzymujące się dłużej odchylenie od tych wartości oznacza problemy zdrowot- ne, bo organizm mobilizuje wszystkie siły, by wyrównać swój alkaliczny od- czyn pH i zachować równowagę. W kwaśnym środowisku nie tylko czerwone krwinki głupieją — żaden proces wewnętrzny nie będzie przebiegał prawidło- wo. Dzieci pachną, bo ich ciała są alkaliczne. Na starość czuć nas formaliną. Produkty przetworzone mają niskie pH i będą sprzyjały zakwaszeniu, natu- ralne — działają zasadotwórczo. W pierwszych jest dużo chloru, fosforu i siar- ki, w drugich — cennego wapnia, sodu, potasu i magnezu. Mięso jest bardziej zakwaszające niż orzechy, a świeżo wyciśnięty sok z cytryny traci swoje wła- ściwości już po paru minutach. Kandyzowany imbir zakwasza, świeży — al- kalizuje. Jest też sporo produktów, które plasują się gdzieś na granicy tej skali i w zależności od pochodzenia, przechowywania czy warunków obróbki mogą być albo słabo zasadotwórcze, albo słabo zakwaszające. Dotyczy to choćby ka- szy gryczanej, niektórych produktów mlecznych czy olejów roślinnych. Mleko z wydojonej przed chwilą krówki to nie mleko pasteryzowane z kartonu. O ile lubisz mleko. Pasieka to nie supermarket. Żółte sery zakwaszają tak samo jak mięso, ale twaróg wykazuje dużo mniejsze działanie kwasotwórcze niż gouda czy cheddar, a przy silnie zakwaszających produktach białkowych pochodze- nia zwierzęcego jego delikatne inklinacje w kwaśną stronę nie mają aż takiego znaczenia. Lekko zakwaszające mogą okazać się też owoce z dużą zawartością cukru, np. banany albo owoce suszone, ale przy słodyczach, alkoholu i mięsie są i tak jak najlepsze lekarstwo. Kwaśny smak albo niski odczyn pH wcale nie musi oznaczać, że masz do czynienia z produktem zakwaszającym, a słodki — że będzie słodko. Sok z cy- 115 WYPIJMY ZA BŁĘDYKup książkęPoleć książkę tryny czy ocet jabłkowy mają niskie pH, a jednak działają silnie alkalizująco. Słodki cukier z kolei potwornie zakwasza. Większość herbat też ma niskie pH, ale yerba mate, rooibos, mięta pieprzowa czy zaparzony świeży korzeń im- biru lub rozmaryn ze względu na zawartość antyoksydantów będą działały zasadotwórczo. Dietetycy wciąż trąbią, że produkty alkalizujące powinny stanowić 80 naszej diety, tymczasem sami ograniczają je do pozostałych 20. Na oko co druga dietetyczka, podobnie jak instruktorka fitness w klubie, ma nadwagę, uwielbia sery i buły prosto z pieca, do poduszki zjada paczkę dietetycznych wafli ryżowych w gorzkiej czekoladzie, a na domówce ciągnie browara. produkty zakwaszające (pH 0,5 – 7,0) biała mąka pszenna i produkty pochodne, cukier i wszystkie produkty zawierające cukier, czarna herbata, czekolada, drożdże, dżemy, grzyby, jaja, kakao, kasza gry- czana, kasza jęczmienna, kawa, ketchup, kukurydza, majonez, makarony, mięso i wędliny, miód, mleko pasteryzowane, musztarda, lody, nerkowce, ocet, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, owies i produkty pochodne, owoce morza, pistacje, piwo, pszenica, ryby, ryż, sery żółte i pleśniowe, sos sojowy, sól spożywcza, suszone owoce z dodatkiem cukru, sztuczne słodziki, wódka, wino, ziemniaki gotowane bez skór- ki, żyto i produkty pochodne produkty zasadotwórcze (pH 7,0 – 9,0) ananas, arbuz, awokado, bakłażan, brokuł, brzoskwinie, buraki, cebula, chrzan, cukinia, cytryny, czereśnie, czosnek, daktyle, dynia, fasolka szparagowa, figi, grejp- fruty, gruszki, jabłka, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kasza jaglana, kiełki, kiwi, kokos, limonka, mandarynki, maliny, mango, marchew, melon, mięta, mig- dały, ocet jabłkowy, ogórki, oliwa, olej kokosowy, olej lniany, papaja, papryka, pie- truszka, pomarańcze, pomidory, por, quinoa, rukola, rzodkiewka, sałaty liściaste, seler, słodkie ziemniaki, sól morska, stewia, śliwki, świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne, świeży imbir, świeży szpinak, truskawki, winogrona, wiśnie, woda kokosowa 116 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę BABCIA CHRUST Starzejemy się, bo nasze organizmy ulegają oksydacji, ale wolnorodnikowe niszczycielstwo nie jest nieodwracalne. Można je nawet opóźniać. Nie jestem fanką długowieczności i bardziej niż w zdrowiu dożyć setki, wolałabym wypić setkę na zdrowie. Dla niektórych po setce życie się dopiero zaczyna. Alkohol mocno zakwasza, ale dla pijących ciekawostką niech będzie fakt, że czysta wódka (niekolorowa) ma wyższe pH niż piwo czy wino. Jeśli nie zmieszasz jej z sokiem, będzie zdrowsza — przynajmniej pod względem pH — od piwa, które dodatkowo zawiera jeszcze drożdże. Jedyną z kolei zasadą rzekomo zasa- dowego Pilsnera Urquella jest to, że jak na piwo przystało, jest kwaśny. Gdyby alkohol był zasadowy, nie umieralibyśmy na kaca. Oprócz pH masz jeszcze ważny — o ile nie ważniejszy — potencjał redox tego, co pijesz. Jeśli produkt jest zakwaszający, a do tego ma wysoki redox, właśnie pomyliłaś dystrybutor. Im wyższy potencjał ORP (redox) tego, co pijemy, tym bardziej produkt jest utleniony i dla nas szkodliwy. Oxidation Reduction Potential (ORP) to jednostka wyrażająca stopień utleniania-reduk- cji wody (płynu) mierzona w milivoltach. Redox to nic innego jak informa- cja, na ile dana substancja będzie potrafiła oddawać i przyjmować elektrony, by skutecznie zamknąć usta wolnym rodnikom, albo jeszcze prościej — po- ziom antyoksydantów w cieczach. Niekorzystny potencjał to ten z przedziału 100 – 600 mV. Najlepiej, kiedy jest ujemny. Gdyby woda, którą pijemy, miała redox poniżej zera, doktor skalpel obsługiwałaby tylko nieszczęśliwe wypadki. Najczęściej pite przez nas i popularne wody mineralne ze sklepu, wody smakowe, wszelkiego rodzaju słodkie napoje gazowane, soki, drinki, puszki, enerdżajzery, izotoniki czy piwo to redox rzędu nawet 200 – 300 mV, czyli bardzo niekorzystny. Wody mineralne z naturalnych źródeł mają ORP już niższy, bo 100 – 200 mV. Bardzo dobra woda źródlana schodzi poniżej 100, ale z reguły tak niską lub ujemną wartość potencjału ma tylko przy źródle. Poniżej ‒100 mV ma już tylko woda z wodorem. Aktywny wodór to najlepszy antyutleniacz. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy może mieć ORP ujemny, ale musia- łaby to być naprawdę świeżo zerwana z drzewa pomarańcza. Z tych przecho- wywanych nie wiadomo gdzie i konserwowanych chemią tyle nie wyciśniesz, ale i tak redox będzie dużo niższy niż soku z butelki czy kartonu. Skoro tak rzadko pijemy świeże soki, niespecjalnie dbamy o dietę, a więk- szość produktów i stres zakwaszają, warto przyjrzeć się wodzie, którą pijemy. W końcu to najlepszy rozpuszczalnik. Kiedyś pewna mądra starsza pani po- wiedziała do mnie z nostalgią w głosie, że człowiek starzeje się, bo wysycha. 117 WYPIJMY ZA BŁĘDYKup książkęPoleć książkę I coś w tym jest, bo o ile w dniu narodzin mamy w sobie nawet do 90 wody, o tyle na starość — zaledwie 55. Dzieje się tak dlatego, że przestajemy przyswa- jać i przetwarzać nawet pitną wodę. Skoro ponad 70 powierzchni Ziemi to woda, życie miało w niej początek, a wszyscy jesteśmy jej chodzącą formą, nie możesz jej nie pić albo jej nie lubić. Stan Twoich naczyń krwionośnych, skóry i stawów zależy w dużej mierze wła- śnie od wody. Odwodnione komórki słabną i szybciej się starzeją. To, że bez wody pociągniesz zaledwie tydzień, wiadomo, ale wciąż nie wszyscy wiedzą, że liczy się jej jakość. Woda wodzie nierówna. Ta o  niskim pH albo pełna zanieczyszczeń nie tylko nie odwróci procesu rdzewienia, ale może go jeszcze pogłębić. W moim przypadku schody zaczęły się chyba wtedy, kiedy — nie wiedzieć czemu — zaczęłam pić duże ilości wody gazowanej i herbaty. ODCZYNIARNIA Żeby woda neutralizowała działanie kwasów w organizmie, jej pH powin- no wynosić przynajmniej 7,4, bo płyny ustrojowe utrzymują równowagę pH na poziomie 7,365. Najlepiej, żeby miało 8,0 – 9,0, tymczasem większość wód mineralnych ze sklepu nie ma nawet tego 7,4, a lepiej pod względem pH wypa- da czasami woda z kranu, choć w zależności od miasta i ujęcia też różnie z nią bywa. Przegotowana ma zawsze wyższe pH niż surowa — z reguły o 0,4 – 0,6 jednostek więcej. Dzisiaj nie robi to na mnie wrażenia, ale trzy lata temu było tak dużym szokiem, że odstawiłam mineralną i z ciekawości przez jakiś czas piłam tylko wodę przegotowaną, obserwując zdecydowaną poprawę samopoczucia. Zacie- kawiona zjawiskiem, wypożyczyłam z zaprzyjaźnionego laboratorium urządze- nie Elmetron CX-401, potem CP-411, i zbadałam pH (na starcie — kalibracja 3-punktowa na wzorcowych buforach — żeby nie było!) i redox kilkudziesię- ciu płynów w swojej kuchni. Wyniki powtórzyłam w ubiegłym i na początku tego roku, rozszerzając tabelkę o kilka innych wód i napojów, w tym alkohol. W pierwszej tabeli produkty podaję w porządku alfabetycznym, w drugiej — według pH malejąco, a w trzeciej — według ORP rosnąco. Spójrz na wyniki. 118 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę A – Z Produkt pH redox (mV) Coca-Cola 2,69 Coca-Cola Zero 3,00 herbata Lipton Earl Grey 6,70 herbata Lipton Ice Tea Green Tea 3,32 herbata miętowa Herbarium 7,38 herbata Remsey Earl Grey 7,03 6,50 herbata yerba mate 7,74 herbata z pokrzywy 7,30 herbata zielona Lipton Sencha herbata zielona z opuncją Teekanne 7,13 kawa parzona Jacobs Krönung 5,45 kawa rozpuszczalna Nescafé Espresso 5,25 kawa z ekspresu MK Café Crema 5,62 6,32 kawa z ekspresu Monte Santos 3,57 napój energetyczny Red Bull napój energetyczny Red Bull bez cukru 3,70 napój energetyczny XS™ Power Drink Amway 2,74 napój izotoniczny Isostar 3,91 napój izotoniczny Oshee 3,90 napój izotoniczny Powerade 2,81 piwo Bavaria Peach 0 2,77 piwo Noteckie naturalne 4,45 4,17 piwo Paulaner piwo Perła niepasteryzowane 4,45 piwo Pilsner Urquell 4,46 4,31 piwo Żywiec sok jednodniowy marchwiowy Marwit 6,43 3,70 sok organiczny z pigwy Livity sok z brzozy naturalny z miętą Oskoła 3,67 sok z buraka 100 Smaki Victorii 4,25 sok z cytryny świeżo wyciśnięty 2,42 sok z grejpfruta różowego świeżo wyciśnięty 2,97 sok z grejpfruta żółtego świeżo wyciśnięty 2,98 sok z kwaszonej kapusty Słoneczne Pole 3,09 3,35 sok z malin i jabłek Smaki Victorii 278 287 86 232 41 74 66 34 23 39 34 42 35 24 265 277 208 170 290 272 199 196 88 78 100 240 4 141 178 104 119 54 32 ‒68 159 119 WYPIJMY ZA BŁĘDYKup książkęPoleć książkę whisky Johnny Walker Red Label 4,23 wino białe Chardonnay Australia 3,27 wino białe Chardonnay Viognier Muscat 3,38 wino białe Vinya Sarda 3,28 wino czerwone Clos Montebuena Rioja 3,65 woda lecznicza Zuber 7,31 woda mineralna Białowieski Zdrój niegazowana 7,97 woda mineralna Borjomi 6,18 woda mineralna Cisowianka gazowana 5,50 woda mineralna Cisowianka niegazowana 7,07 woda mineralna Dobrowianka lekko gazowana 5,39 woda mineralna Dobrowianka niegazowana 6,74 woda mineralna Java 9,20 woda mineralna Kinga Pienińska gazowana 5,32 woda mineralna Kinga Pienińska naturalna 5,60 woda mineralna Kropla Beskidu gazowana 5,05 woda mineralna Kropla Beskidu niegazowana 7,97 5,77 woda mineralna Muszyna woda mineralna Muszynianka Cechini 5,75 woda mineralna Muszynianka średnionasycona CO2 woda mineralna Muszynianka wysokonasycona CO2 6,06 woda mineralna Nałęczowianka gazowana 5,35 woda mineralna Nałęczowianka niegazowana 7,69 woda mineralna Nałęczowianka niegazowana + Microhydrin Plus (po 15 min) 9,03 woda mineralna Narzan 6,22 woda mineralna Ostromecko niegazowana 5,77 woda mineralna Słotwinka 6,33 woda mineralna Staropolanka niegazowana 6,29 woda mineralna Wielka Pieniawa 5,94 woda mineralna Żywiec Zdrój gazowana 4,97 woda mineralna Żywiec Zdrój niegazowana 7,29 woda mineralna Żywiec Zdrój niegazowana + Microhydrin Plus (po 15 min) 9,14 woda mineralna Żywiec Zdrój truskawkowa 3,03 woda opadowa — deszczówka (październik 2013) 6,97 woda opadowa — deszczówka (styczeń 2014) 4,79 6,00 120 225 92 75 148 115 ‒250 207 266 277 237 186 189 145 257 293 330 288 258 187 260 243 264 194 ‒159 202 240 147 258 256 269 208 ‒41 331 194 290 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę 159 164 ‒178 199 woda przegotowana (pH wyjściowe — 7,32) 8,23 woda przegotowana (pH wyjściowe — 7,69) 8,29 woda przegotowana (pH wyjściowe — 7,69) + Microhydrin Plus (po 15 min) 9,04 woda strukturowana (pH wyjściowe — 7,69) 8,47 woda z filtra Nikken (pH wyjściowe — 7,32 świeżo po przefiltrowaniu) 7,62 156 woda z filtra Nikken (pH wyjściowe — 7,69 po dwóch dniach od napełnienia) 8,27 woda z jonizatora Revelation II — poziom maksymalny 9,70 woda z jonizatora Revelation II — poziom średni 8,43 woda z kranu (ujęcie indywidualne Kiekrz k. Poznania, październik 2013) woda z kranu (ujęcie Mosina k. Poznania, maj 2011) woda z kranu (ujęcie Mosina k. Poznania, październik 2013) woda z kranu (ujęcie Mosina k. Poznania, styczeń 2014) 7,69 woda z kranu (ujęcie Poznań-Dębina, październik 2013) 6,64 wódka smakowa Soplica Pigwowa 3,42 6,60 wódka Stumbras Vodka wódka Wyborowa 7,10 wódka Żołądkowa Gorzka 232 166 107 62 6,33 115 7,32 8,11 200 7,10 200 160 ‒689 ‒300 150 166 121 WYPIJMY ZA BŁĘDYKup książkęPoleć książkę pH ˇ Produkt pH redox (mV) woda z jonizatora Revelation II — poziom maksymalny 9,70 woda mineralna Java 9,20 woda mineralna Żywiec Zdrój niegazowana + Microhydrin Plus (po 15 min) 9,14 woda przegotowana (pH wyjściowe — 7,69) + Microhydrin Plus (po 15 min) 9,04 woda mineralna Nałęczowianka niegazowana + Microhydrin Plus (po 15 min) 9,03 woda strukturowana (pH wyjściowe — 7,69) 8,47 woda z jonizatora Revelation II — poziom średni 8,43 woda przegotowana (pH wyjściowe — 7,69) 8,29 woda z filtra Nikken (pH wyjściowe — 7,69 po dwóch dniach od napełnienia) 8,27 woda przegotowana (pH wyjściowe — 7,32) 8,23 woda z kranu (ujęcie Mosina k. Poznania, maj 2011) 8,11 woda mineralna Białowieski Zdrój niegazowana 7,97 woda mineralna Kropla Beskidu niegazowana 7,97 herbata z pokrzywy 7,74 woda mineralna Nałęczowianka niegazowana 7,69 woda z kranu (ujęcie Mosina k. Poznania, styczeń 2014) woda z filtra Nikken (pH wyjściowe — 7,32 świeżo po przefiltrowaniu) herbata miętowa Herbarium woda z kranu (ujęcie Mosina k. Poznania, październik 2013) 7,32 woda lecznicza Zuber 7,31 herbata zielona Lipton Sencha 7,30 woda mineralna Żywiec Zdrój niegazowana 7,29 herbata zielona z opuncją Teekanne 7,13 woda z kranu (ujęcie indywidualne Kiekrz k. Poznania, październik 2013) wódka Wyborowa 7,10 7,10 7,69 7,62 7,38 ‒689 145 ‒41 ‒178 ‒159 199 ‒300 164 160 159 200 207 288 34 194 200 156 41 166 ‒250 23 208 39 150 62 122 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę woda mineralna Cisowianka niegazowana 7,07 herbata Remsey Earl Grey woda opadowa — deszczówka (październik 2013) 6,97 woda mineralna Dobrowianka niegazowana 6,74 herbata Lipton Earl Grey 6,70 woda z kranu (ujęcie Poznań-Dębina, październik 2013 6,64 6,60 wódka Stumbras Vodka herbata yerba mate 6,50 sok jednodniowy marchwiowy Marwit 6,43 6,33 woda mineralna Słotwinka wódka Żołądkowa Gorzka 6,33 kawa z ekspresu Monte Santos 6,32 woda mineralna Staropolanka niegazowana 6,29 woda mineralna Narzan 6,22 woda mineralna Borjomi 6,18 woda mineralna Muszynianka wysokonasycona CO2 woda mineralna Muszynianka średnionasycona CO2 6,00 woda mineralna Wielka Pieniawa 5,94 woda mineralna Muszyna 5,77 woda mineralna Ostromecko niegazowana 5,77 woda mineralna Muszynianka Cechini 5,75 kawa z ekspresu MK Café Crema 5,62 woda mineralna Kinga Pienińska naturalna 5,60 woda mineralna Cisowianka gazowana 5,50 kawa parzona Jacobs Krönung 5,45 woda mineralna Dobrowianka lekko gazowana 5,39 woda mineralna Nałęczowianka gazowana 5,35 woda mineralna Kinga Pienińska gazowana 5,32 kawa rozpuszczalna Nescafé Espresso 5,25 woda mineralna Kropla Beskidu gazowana 5,05 woda mineralna Żywiec Zdrój gazowana 4,97 woda opadowa — deszczówka (styczeń 2014) 4,79 piwo Pilsner Urquell 4,46 piwo Noteckie naturalne 4,45 piwo Perła niepasteryzowane 4,45 6,06 237 7,03 74 194 189 86 232 107 66 4 147 115 24 258 202 266 243 260 256 258 240 187 35 293 277 34 186 264 257 42 330 269 290 100 196 78 123 WYPIJMY ZA BŁĘDYKup książkęPoleć książkę 4,31 piwo Żywiec sok z buraka 100 Smaki Victorii 4,25 whisky Johnny Walker Red Label 4,23 piwo Paulaner 4,17 napój izotoniczny Isostar 3,91 napój izotoniczny Oshee 3,90 napój energetyczny Red Bull bez cukru 3,70 3,70 sok organiczny z pigwy Livity 3,67 sok z brzozy naturalny z miętą Oskoła wino czerwone Clos Montebuena Rioja 3,65 napój energetyczny Red Bull 3,57 wódka smakowa Soplica Pigwowa 3,42 wino białe Chardonnay Viognier Muscat 3,38 sok z malin i jabłek Smaki Victorii 3,35 herbata Lipton Ice Tea Green Tea 3,32 wino białe Vinya Sarda 3,28 wino białe Chardonnay Australia 3,27 sok z kwaszonej kapusty Słoneczne Pole 3,09 woda mineralna Żywiec Zdrój truskawkowa 3,03 Coca-Cola Zero 3,00 sok z grejpfruta żółtego świeżo wyciśnięty 2,98 sok z grejpfruta różowego świeżo wyciśnięty 2,97 napój izotoniczny Powerade 2,81 piwo Bavaria Peach 0 2,77 napój energetyczny XS™ Power Drink Amway 2,74 2,69 Coca-Cola sok z cytryny świeżo wyciśnięty 2,42 240 104 225 88 170 290 277 141 178 115 265 166 75 159 232 148 92 ‒68 331 287 32 54 272 199 208 278 119 124 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę redox ˆ Produkt pH redox (mV) 9,70 9,04 9,03 3,09 woda z jonizatora Revelation II — poziom maksymalny woda z jonizatora Revelation II — poziom średni 8,43 woda lecznicza Zuber 7,31 woda przegotowana (pH wyjściowe — 7,69) + Microhydrin Plus (po 15 min) woda mineralna Nałęczowianka niegazowana + Microhydrin Plus (po 15 min) sok z kwaszonej kapusty Słoneczne Pole woda mineralna Żywiec Zdrój niegazowana 9,14 + Microhydrin Plus (po 15 min) 6,43 sok jednodniowy marchwiowy Marwit 7,30 herbata zielona Lipton Sencha 6,32 kawa z ekspresu Monte Santos 2,98 sok z grejpfruta żółtego świeżo wyciśnięty 5,45 kawa parzona Jacobs Krönung herbata z pokrzywy 7,74 kawa z ekspresu MK Café Crema 5,62 herbata zielona z opuncją Teekanne 7,13 7,38 herbata miętowa Herbarium kawa rozpuszczalna Nescafé Espresso 5,25 sok z grejpfruta różowego świeżo wyciśnięty 2,97 wódka Wyborowa 7,10 herbata yerba mate 6,50 herbata Remsey Earl Grey 7,03 wino białe Chardonnay Viognier Muscat 3,38 piwo Perła niepasteryzowane 4,45 herbata Lipton Earl Grey 6,70 piwo Paulaner 4,17 wino białe Chardonnay Australia 3,27 piwo Pilsner Urquell 4,46 sok z buraka 100 Smaki Victorii 4,25 wódka Stumbras Vodka 6,60 3,65 wino czerwone Clos Montebuena Rioja ‒689 ‒300 ‒250 ‒178 ‒159 ‒68 ‒41 4 23 24 32 34 34 35 39 41 42 54 62 66 74 75 78 86 88 92 100 104 107 115 125 WYPIJMY ZA BŁĘDYKup książkęPoleć książkę 7,10 6,33 2,42 3,70 9,20 6,33 3,28 wódka Żołądkowa Gorzka sok z cytryny świeżo wyciśnięty sok organiczny z pigwy Livity woda mineralna Java woda mineralna Słotwinka wino białe Vinya Sarda woda z kranu (ujęcie indywidualne Kiekrz k. Poznania, październik 2013) woda z filtra Nikken (pH wyjściowe — 7,32 7,62 świeżo po przefiltrowaniu) sok z malin i jabłek Smaki Victorii 3,35 woda przegotowana (pH wyjściowe — 7,32) 8,23 woda z filtra Nikken (pH wyjściowe — 7,69 po dwóch dniach od napełnienia) 8,27 woda przegotowana (pH wyjściowe — 7,69) 8,29 woda z kranu (ujęcie Mosina k. Poznania, 7,32 październik 2013) wódka smakowa Soplica Pigwowa 3,42 napój izotoniczny Isostar 3,91 sok z brzozy naturalny z miętą Oskoła 3,67 woda mineralna Dobrowianka lekko gazowana 5,39 woda mineralna Muszynianka Cechini 5,75 woda mineralna Dobrowianka niegazowana 6,74 woda mineralna Nałęczowianka niegazowana 7,69 woda opadowa — deszczówka (październik 2014) 6,97 piwo Noteckie naturalne 4,45 piwo Bavaria Peach 0 2,77 woda strukturowana (pH wyjściowe — 7,69) 8,47 woda z kranu (ujęcie Mosina k. Poznania, maj 2011) woda z kranu (ujęcie Mosina k. Poznania, styczeń 2014) 7,69 woda mineralna Narzan 6,22 woda mineralna Białowieski Zdrój niegazowana 7,97 napój energetyczny XS™ Power Drink Amway 2,74 woda mineralna Żywiec Zdrój niegazowana 7,29 whisky Johnny Walker Red Label 4,23 herbata Lipton Ice Tea Green Tea 3,32 8,11 126 115 119 141 145 147 148 150 156 159 159 160 164 166 166 170 178 186 187 189 194 194 196 199 199 200 200 202 207 208 208 225 232 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę woda z kranu (ujęcie Poznań-Dębina, październik 2013) 6,64 woda mineralna Cisowianka niegazowana 7,07 piwo Żywiec 4,31 woda mineralna Ostromecko niegazowana 5,77 woda mineralna Muszynianka wysokonasycona CO2 6,06 woda mineralna Wielka Pieniawa 5,94 woda mineralna Kinga Pienińska gazowana 5,32 woda mineralna Muszyna 5,77 woda mineralna Staropolanka niegazowana 6,29 woda mineralna Muszynianka średnionasycona CO2 6,00 woda mineralna Nałęczowianka gazowana 5,35 napój energetyczny Red Bull 3,57 woda mineralna Borjomi 6,18 woda mineralna Żywiec Zdrój gazowana 4,97 2,81 napój izotoniczny Powerade 3,70 napój energetyczny Red Bull bez cukru woda mineralna Cisowianka gazowana 5,50 Coca-Cola 2,69 Coca-Cola Zero 3,00 woda mineralna Kropla Beskidu niegazowana 7,97 napój izotoniczny Oshee 3,90 woda opadowa — deszczówka (styczeń 2014) 4,79 woda mineralna Kinga Pienińska naturalna 5,60 woda mineralna Kropla Beskidu gazowana 5,05 woda mineralna Żywiec Zdrój truskawkowa 3,03 232 237 240 240 243 256 257 258 258 260 264 265 266 269 272 277 277 278 287 288 290 290 293 330 331 Trochę to przypomina sytuację z GI i GL, w której wysoki indeks nieko- niecznie oznaczał wysoki ładunek, i odwrotnie. Mocno zakwaszająca kawa czy słabo zasadotwórcza zielona herbata ma stosunkowo niski redox, co tłumaczy- łoby ich działanie antyoksydacyjne, ale wiele wód mineralnych — nawet tych z przyzwoitym pH — ma ORP grubo powyżej 200. Rekomendowane nisko- sodowe wody mineralne typu Kinga Pienińska często mają pH sporo poniżej 7,0 albo niewiele wyżej. Zauważ też, że wody wysoko zmineralizowane albo gazowane — z racji zawartości CO2 — mają automatycznie niższe pH. Po- mijając soki owocowe czy kwaszonki, odczyn pH spada zawsze na niekorzyść, 127 WYPIJMY ZA BŁĘDYKup książkęPoleć książkę kiedy produkt jest z dodatkiem cukru lub sztucznych słodzików, doprawiany długą listą syntetyków i sztucznie barwiony jak w przypadku popularnych wód smakowych, enerdżajzerów w puszkach czy izotoników. I może nie byłoby tak źle, gdyby redox tych wynalazków nie szybował przez to aż tak w górę. Za- miast tracić zdrowie i kasę, izotonik najlepiej zrób sobie sama, dodając do wody odrobinę soli morskiej, miodu i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Najpierw zapachem i smakiem, a potem redoksem (‒250 mV) zabiła mnie woda Zuber, ale tej się na szczęście nie pije, lecz ją dawkuje. Łatwiej niż Zubra wypić sok z kwaszonej kapusty — z takim redoksem jest megadetoksem. Do- browianka dobrze robi jedynie producentom. Jeśli już musisz kupić mineralną w sklepie, wybierz niegazowaną, i lepiej Nałęczowiankę niż nieszczęsną Kingę, chociaż z drugiej strony — przy coli, redbullu czy XS-ie to i tak samo zdrowie. Kierowanie się z kolei tylko parametrami pH i redox przy ocenie prozdrowot- ności napojów może doprowadzić do absurdu, bo wyborowa ma lepsze para- metry niż niejedna woda. Badania redoksu są czasochłonne, wyniki stabilizują się długo i wahają się w zależności od warunków zewnętrznych, w tym nawet czystości naczyń czy ogniw pomiarowych. Te przeprowadzane przeze mnie w warunkach domo- wych nie są oczywiście wyrokiem, ale dają wyobrażenie na temat zjawiska i je potwierdzają. Redox świeżo zaparzonej zielonej herbaty będzie na pewno niż- szy niż ostudzonej, ale wysoka temperatura płynu uniemożliwia zanurzenie elektrody. Nie zmienia to jednak faktu, że ORP herbaty czy kawy jest niski i wynosi na pewno poniżej 50 mV. Redox soku czy choćby wody z cytryną też będzie zmieniać się z każdą minutą na niekorzyść, dlatego warto wypić taki świeżo przygotowany sok czy herbatę duszkiem. Podobnie jest z przechowywa- niem butelek w magazynach, a potem w sklepach i w domu, bo pety i ekspo- zycja na światło odbierają wodzie życie. Najlepiej byłoby pić wodę nie tylko o wyższym, zasadowym pH, ale też niskim, wręcz ujemnym potencjale redox, bo to zapewniłoby nam mocny za- strzyk sił witalnych i szybszą regenerację. Im intensywniejszy jest Twój trening, tym bardziej gromadzący się kwas mlekowy i  dwutlenek węgla zakwaszają mięśnie, powodując zmęczenie i ból. Czasami jesteś tak zakwaszona, że o tre- ningu nie ma mowy. Z potem tracisz też wiele wody i cennych elektrolitów, a niedobory potasu czy magnezu u sportowca nie wchodzą w rachubę. Picie wody alkalicznej przed treningiem, w jego trakcie i po nim zmniejsza zdecydo- wanie takie objawy i poprawia wydolność. Głupie przeziębienie czy grypa to też wynik zakwaszenia organizmu, więc tym bardziej szkoda, że przy takim natłoku nieszczęść i stresu rzadko mamy do czynienia z wodą, której redox byłby ujemny. Taki ORP mają tylko wody 128 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę źródlane, ale tracą go w procesie butelkowania i magazynowania. Popularne wody mineralne ze sklepu tak naprawdę są mocno utlenione i ze zdrowiem niewiele mają wspólnego, nie mówiąc już o tym, że bardzo często do chętnie przez nas kupowanych plastików trafia woda z tego samego ujęcia, które do- starcza nam wodę do sieci wodociągowej. Nie miałabym z tym najmniejszego problemu, gdyby przestano mi w przerwach mojego ulubionego serialu wciskać kit, że woda mineralna jest fit. Dlaczego zatem wolimy kupić wodę w sklepie, a nie potrafimy docenić tej pod własnym dachem? Norma wody do picia to szeroki przedział od 6,5 do 9,5 pH. Jeśli kranówka ma 6,7 czy 7,1, wciąż spełnia wymogi i nikt się tym nie przejmuje. Ubolewam, że pH wody w  Poznaniu nieco spadło w  stosunku do lat ubiegłych. Woda z kranu jest wciąż kontrolowana i bezpieczna dla zdrowia człowieka, ale oczy- wiście nie bez wad. Patrząc na wyniki pomiarów, mam jednak wrażenie, że ma ich i tak mniej niż niejedna woda mineralna, i w dodatku mniej kosztuje. Kosztują, niestety, sposoby podwyższania jej pH czy obniżania redoksu, bo niejeden jonizator ma wartość przyzwoitego kilkuletniego auta, a przez nie- które suplementy nie kupisz w tym miesiącu kolejnych szpilek. Microhydrin, o którym wspominam w tabelce, czyni z wodą cuda. TWARDA ŻYCIA WARTA Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje nie tylko wody, ale i wszelkich rozpuszczonych w  niej składników, m.in. wodorowęglanów, siarczanów, chlorków, sodu, potasu, wapnia i magnezu. Gdybyśmy zaczęli pić wodę destylowaną, nie tylko nie mielibyśmy szans na ten cenny transport, ale też wypłukalibyśmy z siebie całą tablicę Mendelejewa. Obok pH i redoksu istotną cechą wody jest jej twardość. Często narzeka- my na smak i zapach wody, ale to wynik procesu uzdatniania, w tym chloru używanego do dezynfekcji. Kamień w czajniku czy pralce nie bierze się z księ- życa, lecz ze związków wapnia i magnezu odpowiedzialnych właśnie za twar- dość wody. Twardość, która według wielu najnowszych badań nie jest wcale taka zła. Pisze o tym Tadeusz Wojtaszek w publikacji Woda — strumień życia z 2008 roku. Gruzini pijący twardą wodę nie zapadają na choroby układu krą- żenia i słyną z długowieczności, w przeciwieństwie np. do Finów, którzy korzy- stają z wody miękkiej, polodowcowej. Po tym, jak w 1972 roku władze fińskie postanowiły temu zaradzić i m.in. zaopatrzyć wodę w odpowiednie składniki mineralne, liczba zgonów z powodu chorób układu krążenia w północnej Ka- relii na przestrzeni ponad 20 lat tej prozdrowotnej kampanii zmniejszyła się aż 129 WYPIJMY ZA BŁĘDYKup książkęPoleć książkę o 75 . Zawartość wapnia i magnezu w wodzie pitnej ma o tyle znaczenie dla naszego zdrowia, że organizm przyswaja je lepiej i szybciej niż te z pożywienia. JONIZACJA Choć z dobrym pH, przegotowana woda z kranu staje się martwa, bo traci aktywny tlen, więc na dłuższą metę picie tylko jej również nie jest rozwiąza- niem. Samo gotowanie nie usunie też z wody metali ciężkich i innych trucizn, a chlor łatwo nie odpuszcza. Są jednak urządzenia do oczyszczania wody, które dodatkowo ją jonizują i o ten tlen wzbogacają, co ostatecznie działa oczyszcza- jąco na każdą komórkę organizmu. Przewaga jonizowanej wody alkalicznej nad kranówką czy mineralną jest taka, że mniej obciąża organizm osmozą, a  jej wchłanianie zaczyna się już chwilę po wypiciu. Charakterystyczne częste sikanie na początku picia tej wody w miarę adaptacji normalizuje się i mija. Metod uzdatniania wody jest wiele, ale żadna z nich nie poprawia parametrów wody. Może to natomiast zrobić jonizacja. Woda z jonizatora jest dodatkowo zawsze świeża, więc nie traci swojego niskiego redoksu jak ta przechowywana w butelkach, a wysokie, alkaliczne pH utrzymuje nawet po przegotowaniu. Jej parametry i smak oczy- wiście zależą od wody zasilającej, ale nie zmienia to faktu, że pijąc taką wodę, człowiek nie ma już ochoty na żadną herbatę. W jonizatorach woda z kranu poddawana jest najpierw wielofazowej filtra- cji usuwającej zanieczyszczenia, a potem jonizacji poprzez proces elektrolizy, który polega na oddzieleniu jonów dodatnich od ujemnych z cząsteczki H2O. Jonizatory zmieniają pH wody na zasadowe, jeśli ma służyć do picia, lub kwa- śne, jeśli chcemy stosować ją zewnętrznie, np. na trądzik, łupież, zmarszczki albo do podlewania opuncji. Człowiek nie kaktus, pijąc kwaśną wodę, umiera. Nie bez powodu taką alkaliczną, wpływającą na zdrowie w wielu aspektach wodę nazywa się żywą, a tę kwaśną — z dodatnim ORP i właściwościami bak- teriobójczymi — martwą. Co ciekawe, bakteria, wirus czy inny grzyb raczej nie rozwinie się w alkalicznej i natlenionej tkance. Jonizatory, poza wysokim odczynem zasadowym, nadają wodzie do pi- cia odpowiednio niski ORP (nawet do ‒800 mV) i  zmieniają jej strukturę molekularną na heksagonalną — łatwo przyswajalną dla organizmu, jak ta z potoków górskich. Na większą absorpcję takiej wody, a wraz z nią wchła- nianie składników odżywczych pozwalają też jej mniejsze — w porównaniu z kranówką — struktury (klastry) i dwukrotnie niższe w stosunku do wody z kranu napięcie powierzchniowe. W praktyce oznacza to tyle, że taka woda 130 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę jest bardziej mokra i rzeczywiście nawadnia i nawilża, przepłukując z toksyn. Jeszcze kilka lat temu piłam litry wody mineralnej, a wciąż miałam przesuszoną skórę i wypryski. Ze swoją bezcenną rolą w odkwaszaniu organizmu woda jonizowana potrafi leczyć artretyzm, kamicę nerkową, zgagę, niestrawność, migrenę, bóle stawów i mięśni, reumatyzm, osteoporozę, łuszczycę i trądzik. Wzmacnia odporność i wydolność, wspomaga leczenie cukrzycy i alergii, ułatwia odchudzanie, sku- tecznie leczy kaca, a z racji zawartości antyoksydantów — cofa zegar biologiczny. Wszystkie nasze choroby czy dolegliwości mają jedno źródło, więc można zało- żyć, że żadnych chorób nie ma. Jest zakwaszenie organizmu, któremu ulegamy. Podstawową wadą jonizatorów, szczególnie w pierwszym kontakcie, jest ich cena, ale kiedy przeliczy się koszty kupowanej latami wody butelkowanej, izoto- ników czy suplementów, wizyt u lekarza i medykamentów, a potem uwzględni potencjalne korzyści wynikające z picia takiej wody — rachunek jest prosty. W Japonii i Korei Południowej jonizatory są na tyle znane i cenione, że nawet szpitale — rozczarowane często nieskuteczną i drogą medycyną konwencjonal- ną — wprowadzają do leczenia właśnie wodę alkaliczną. Tymczasem przeciętny polski lekarz albo inny spec od wody pitnej w mieście nie wie nawet, co to jest redox. MÓW DO MNIE CZULE Nie tylko z kwiatkami musisz pogadać, żeby zdrowo rosły. Woda też jest energią i tak jak Ty czy Twoje mięśnie magazynuje i zapamiętuje wszystko. Skoro jesteś zbudowana z wody, jesteś jak ona zaprogramowanym w określony sposób systemem i, czy tego chcesz, czy nie, każde oddziaływanie z zewnątrz powoduje zmiany w Twoich płynach ustrojowych od poziomu komórki aż po DNA. Badania Japończyka Masaru Emoto nie pozostawiają w  tej kwestii złu- dzeń. Naukowiec zaobserwował i udokumentował skutki różnych działań na sposób zamarzania wody. Woda pozbawiona zanieczyszczeń zamarza w pięk- ne kryształy w kształcie płatków śniegu, z kolei zanieczyszczona — tworzy kompletnie nieuporządkowane struktury. Podobne reakcje zachodzą w wo- dzie na słowa czy muzykę, bo woda w czasie eksperymentu zamarzała w prze- śliczne gwiazdki, kiedy na probówkach przyklejano karteczki ze słowami typu: miłość, dziękuję, kocham cię itp. Na nienawiść czy jesteś głupia w struk- turze pojawiał się bałagan. Lodowe kryształy uzyskiwał Emoto również przy dźwiękach Mozarta albo muzyki relaksacyjnej, ale z heavy metalem nie było już kryształowo. 131 WYPIJMY ZA BŁĘDYKup książkęPoleć książkę Na słowa i dźwięki reaguje nie tylko woda, ale wszystkie produkty i przy- gotowywane przez nas posiłki, dlatego wściekła pani domu nie powinna go- tować nikomu. Skoro wszystko we wszechświecie jest określoną energią, musi oddziaływać na siebie wzajemnie i oddziałuje. Człowiek dopiero wibruje. Jeśli nie wysyłasz sygnałów, nikt Cię nie znajdzie. Jeden jest trucizną, inny — su- perlekiem. Często się zastanawiam, dlaczego z obcym jest mi jak z bratem, a z bratem — jak z obcym człowiekiem. Wszystko, co zestrojone z naturą, przybiera sześciokątne struktury. Chaos nie jest naturalny. Na każdy ściek jest jednak lek. Nawet złą energię możesz odczarować, o ile taką zainfekowaną wodę czy znajomość poddasz działaniu pozytywnych słów lub myśli. Mentalnie możesz właściwie zaprogramować wodę na każdy cel, zadać jej konkretną informację, czyli zmienić jej parametry energetyczne. Możesz ją nawet zresetować. Woda, w zależności od wpływów zewnętrznych — mimo tego samego składu chemicznego — może bardzo róż- nie oddziaływać na organizm. Na tym polega jej pamięć. Stanisław Wosiński, polski inżynier zajmujący się wodą, wynalazł urządze- nie do poprawy zdrowotnych właściwości wody i w latach 1998 – 2001 zebrał za nie sporo prestiżowych nagród na świecie. ADR-4 to dysk magnetyczny i stymulator, który zmienia wodę w napojach i żywności zarówno struktural- nie, jak i energetycznie. Zaparzana na ADR herbata albo pozostawione na parę minut jabłko będą miały zdecydowanie większe właściwości antyoksydacyjne. Kiedy trudno zmierzyć, pozostaje wierzyć. SKRUSZYĆ TEN LÓD Jeśli nie jesteś wystarczająco czuła albo tak naprawdę nie masz pewności, czy znowu nie robią Cię w wała, kogoś innego z kolei nie stać jeszcze na jakiś tam jonizator, warto wrócić do najprostszych rozwiązań. W końcu wszystko, co najlepsze, dostajesz za darmo. Producentom i dystrybutorom potwornie za- leży, wodzie — wszystko jedno. Skoro każdą wodę, którą pijemy, organizm musi i tak zasymilować i prze- tworzyć, a zwykła mineralna ze sklepu zawiera niebezpieczne dla nas sole i do- mieszki, rozwiązaniem może być woda z lodu, pod względem składu i struktury jak nasza własna i ta występująca w świecie roślin, więc o ileż lżejsza. Wodę z rozmrożonego lodu piją Eskimosi i Jakuci, ale wbrew temu, co się opowiada na temat ich końskiego zdrowia czy długowieczności, to zdrowie zawdzięczają tłustym rybom zjadanym na surowo. Woda z lodu nie ma przecież w składzie tylu cennych minerałów, co ta z głębi ziemi. Pozostaje jednak spróbować i tego 132 PIĘKNA PAPRYCZKA UWODZI KSZTAŁTEMKup książkęPoleć książkę sposobu. Wystarczy, że przegotujesz wodę w garnku, ostudzisz i wsadzisz na parę godzin do zamrażalnika albo zimą wystawisz taki garnek na taras czy bal- kon. Strukturalnie masz ją na pewno, ale jeśli z Ciebie zołza — energetycznie będziesz już musiała nad nią trochę popracować. Dwa lata temu próbowałam przekonać się do takiej strukturowanej wody, ale zawsze przeszkadzał mi jej metaliczny smak i kałużka bliżej nieokreślonego syfu na powierzchni po rozmrożeniu wynikająca oczywiście z twardości. Smak takiej wody zależy od ujęcia i sposobu uzdatniania. Twoja może być dużo lep- sza albo jeszcze gorsza. Pewnie dałabym sobie spokój z tą zawiesiną, gdyby nie jej parametry. Co prawda redox pozostaje bez zmian, ale po przegotowaniu, zamrożeniu i rozmrożeniu woda zyskuje dużo wyższy odczyn pH (w Poznaniu — 8,47). Odnieś to teraz do mineralnej ze sklepu, która z reguły ma pH tylko nieco powyżej 7. NABICI W BUTELKĘ? Na polskim rynku jest wciąż mało wód mineralnych o silnie zasadowym pH, a tych, które są, nie dostaniesz w sklepie za rogiem. Kowalskiemu łatwiej jest też ciągle wydać dwie czy trzy dychy na flaszkę niż parę złotych na butel- kę wody. Jesienią 2013 roku odkryłam wodę, która była ucieleśnieniem mo- ich marzeń w kwestii wody butelkowanej — z wysokim pH o wartości 9,2 i  z  bardzo niskim redoksem wynoszącym ‒6. Po zamówieniu pierwszy raz zobaczyłam oba parametry na etykiecie. Gdyby tego rodzaju informacje za- częły pojawiać się na wszystkich butelkach w sklepach i były jeszcze zgodne z prawdą, a ludzie wiedzieli, dlaczego pH wody do picia nie powinno wynosić mniej niż 7,4, a ORP więcej niż 200, producenci większości wód mineralnych poszliby z torbami. Java jest wydobywaną na Podkarpaciu silnie alkaliczną wodą mineralną, której ORP przy źródle sięga podobno nawet ‒350 mV. Niestety, chyba tylko tam, bo mimo rzeczywiście wysokiego pH ma redox na poziomie 145.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Piękna papryczka uwodzi kształtem. Zamień kilogramy na zabójczą pewność siebie. Wydanie II rozszerzone
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: