Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00195 006200 13650362 na godz. na dobę w sumie
Pierogi, kluski i knedle - ebook/pdf
Pierogi, kluski i knedle - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 65
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-677-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-9%), audiobook).

Potrawy mączne są smaczne i różnorodne, a przepisów na nie jest tak wiele, że codziennie można jeść inne danie. A ponieważ amatorów klusek, knedli i pierogów nie brakuje, warto poszukać inspiracji i nowych propozycji. Książka Pierogi, kluski i knedle to pozycja dla każdego bez względu na upodobania kulinarne. Innowacyjne przepisy na kluski dyniowe, smażone knedle i pierogi migdałowe z pewnością wzbogacą menu o nowe, ciekawe smaki.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

smaczne i  zdrowe Pierogi, kluski i  knedle Pier ogi, kluski i knedle sPis TreŚCi WsTęP 3 Pierogi 4 Buraczkowe pierogi z dynią i serem feta 4 Cytrusowe pierogi z groszkiem i twarogiem 5 kakaowe pierogi z cytrusami, miętą i kaszą manną 6 Migdałowe pierożki w słonecznym sosie 6 Mini pierożki z farszem oliwkowo-paprykowym na kiełkach 7 Pierogi cappucino z malinami 7 Pierogi migdałowe z musem morelowym 8 Pierogi ruskie 8 Pierogi sezamowe z paluszkami krabowymi i porem 9 Pierogi w cieście francuskim z metką i ogórkiem 9 Pierogi z jabłkami, cynamonem i kaszą manną 10 Pierogi z jagodami 10 Pierogi z jarmużem i ricottą 11 Pierogi z kapustą i grzybami 11 Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 12 Pierogi z marchwią i jajkami przepiórczymi pachnące miętą 12 Pierogi z mięsem 13 Pierogi z owocami leśnymi 13 Pierogi z truskawkami 14 Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną 14 Pierogi z twarogiem i porzeczkami 15 Pierogi z twarogiem na słodko 15 Pierogi ze szpinakiem kozim serem 16 Pomidorowe pierogi z serem feta i pieczonym czosnkiem 16 różowe pierogi z farszem paprykowo- -cebulowym 17 Tortellini z wołowiną i suszonymi pomidorami na ostro 18 uszka z cukinią, pomidorami i fetą 18 uszka z grzybami 19 Żółte pierogi z ziemniakami, twarogiem i szpinakiem 19 kluski 20 kluski z kabaczka w sosie z sera feta 31 dwukolorowe kluski ze smażoną szynką kluski z kaszy kukurydzianej z pomidorowym i daktylami 20 sosem 32 gnocci z kozim beszamelem i warzywami 21 kluski z płatków owsianych z warzywami 33 kluski dyniowe z miodem i poziomkami 22 kluski z suszonych pomidorów z jarmużem 34 kluski kładzione z boczkiem i cebulą 22 kluski ziołowe z dorszem i suszonymi grzybami 35 kluski dyniowe z sosem serowym 23 kluski lane z sosem z serduszek drobiowych kopytka z fasolką szparagową i marchewką 36 kopytka z łososiem i groszkiem 37 i kukurydzy 24 kopytka z wędzoną makrelą i brukselką 37 kluski leniwe z musem jabłkowym 25 kopytka z gulaszem z fasolą 38 kluski kładzione z cebulą i burakiem 25 kopytka z soczewicy z boczkiem 39 kluski na parze z indykiem i warzywami 26 kluski na parze z musem jabłkowo-malinowym 27 Mleczne kluski z bułki z masłem czosnkowym i kiełkami 39 kluski na parze z musem morelowym Pomidorowe kluski z szynką i brokułami 40 z fiołkami 28 słoneczne kluski z makiem, orzechami kluski śląskie ze szpinakiem 29 i fiołkami 40 kluski śląskie z sosem mięsno-warzywnym 30 kluski z cieciorki 31 Ślimaczki z groszku na twarogu 41 knedle 42 knedle bułczane z szynką 53 Buraczane knedle z kapustą 42 knedle z brzoskwiniami 54 Czeskie knedle z kurczakiem i pieczarkami 43 knedle z cieciorką 55 knedle marchewkowe z farszem drobiowym 44 knedle z kapustą i suszonymi śliwkami 56 knedle z bananem i czekoladą 45 knedle z masłem orzechowym i jagodami 57 knedle twarogowo-kokosowe z musem knedle z twarogiem i malinami 57 z moreli 46 Pomidorowe knedle ze szpinakiem i serem feta 58 knedle szpinakowe z farszem z cieciorki Pyzy z kapustą 59 i suszonych pomidorów 46 Pyzy z soczewicą i marchewką 60 knedle z boczkiem i grzankami 47 słoneczne knedle ze śliwką 61 knedle z kalafiorem i żółtym serem 48 smażone knedle ryżowe z bobem i boczkiem 62 knedle z kaszy manny i twarogu z morelami 49 smażone knedle z szynką i mozzarellą 63 knedle z mięsem 50 Twarogowo-kokosowe knedle z gruszką knedle z pesto 51 i imbirem 63 knedle z truskawkami 52 2 Pier ogi, kluski i knedle WsTęP dania mączne są niezwykle popularne w polskiej kuchni. Mogą być przygotowywane na co dzień, ale również są takie przepisy, które od wieków goszczą na stołach w świąteczne chwile. Pierogi, knedle i kluski są znane w wielu smakowitych odsłonach, a każda rodzina przygotowuje je na wiele sposobów. każda gospodyni domowa ma swoje patenty na to, aby ciasto było wyjąt- kowe, a farsz smakował wyśmienicie. Ciasto na pierogi można robić w różny sposób, na przykład dodać jajko, używać gorącej wody lub do ciasta wlać trochę oleju. dla urozmaicenia potrawy można zmienić kolor piero- gów, dodając kurkumę lub odrobinę soku z buraka, lub zrobić ciasto z drożdżami, a następnie pierogi upiec w piekarniku. Farsz również może być niecodzienny, z krewetkami lub paluszkami krabowymi, szpinakiem i kozim serem lub masą twarogowo-paprykową. Zmieniać można także kształt i wielkość pierogów – ulepić okrągłe lub w kształcie paczuszki. na pewno zawsze będą pysznym daniem obiadowym, mogą być ciekawą przekąską lub dodatkiem do kremowej zupy. knedle to kolejny tradycyjny polski przysmak. robione są przede wszystkim z  ugotowa- nych, zmielonych i ostudzonych ziemniaków. oczywiście na całym świecie znane są również knedle robione z ciast różnego rodzaju: z czerstwych bułek namoczonych w mleku, twarogu, ciasta drożdżowego czy z kaszy manny. do ciasta na knedle można również dodać na przykład gotowaną marchewkę, zabarwić ziemniaki kurkumą i makiem, a twaróg kakao. Wspomnieć należy także o kluskach. ich najbardziej znanym przedstawicielem są kopytka. Tradycyjnie głównym składnikiem ciasta na kopytka są ugotowane wcześniej ziemniaki, czasa- mi z dodatkiem twarogu. oczywiście można wprowadzić trochę innowacji i dodać dynię lub kabaczek, zawsze jednak ziemniaki powinny stanowić jeden ze składników. dla urozmaicenia warto dodać do ciasta ziemniaczanego sok z buraków, kurkumę lub ugotowane brokuły, po- zwoli to nadać daniom ciekawe kolory. Możliwości jest wiele, zawsze można wykorzystać któryś z pomysłów i zaskoczyć rodzinę pysznym obiadem. oczywiście warto pamiętać, że dania mączne to nie tylko polskie pomysły, ale także przepisy z innych części świata. 3 Pier ogi, kluski i knedle Pierogi BuraCZkoWe Pierogi Z dynią i sereM FeTa skŁadniki: 50 dag mąki ½ szklanki wody ½ małego buraka 50 dag dyni bez pestek i skóry 20 dag sera feta 1 cebula 1 łyżka oliwy 100 ml jogurtu naturalnego natka pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa sPosÓB PrZyrZądZania: dynię ugotować w osolonej wo- dzie, cebulę obrać, umyć pokroić w kostkę i smażyć na oliwie do Pierogi 4 zrumienienia. dynię zmielić z serem feta i cebulą, masę przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać pół umytej i posiekanej natki pietruszki, wymieszać. Burak obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. następnie połączyć z mąką, wodą i szczyptą soli. Zagnieść ciasto na pierogi, rozwał- kować je i wycinać szklanką kółka; na każdym układać masę dyniową i kleić pierogi. gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia, odcedzić i przelać zimną wodą. Jogurt wy- mieszać z pozostałą częścią natki pietruszki, przyprawić solą i pie- przem − podawać z pierogami. CyTrusoWe Pierogi Z grosZkieM i TWarogieM skŁadniki: 50 dag mąki ½ szklanki wody 20 dag groszku zielonego (może być mrożony) 20 dag twarogu 1 limonka 1 pomarańcza 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu listki mięty sól, kurkuma Pier ogi, kluski i knedle sPosÓB PrZyrZądZania: Twaróg zmielić. limonkę i pomarań- czę sparzyć. do twarogu dodać star- tą skórkę z cytrusów i sok z połowy każdego owocu, następnie dodać groszek, umyte i pokrojone listki mięty, całość posolić i delikatnie wy- mieszać. Z mąki, wody, szczypty soli i kurkumy zagnieść ciasto na piero- gi, następnie je rozwałkować i kie- liszkiem wycinać kółka, na połowie z nich układać małe porcje masy i przykrywać pozostałymi kółkami, sklejać pierogi naokoło i gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Jogurt wymieszać z miodem i sokiem z pozostałych połówek owoców, podawać z pierogami. Pierogi 5 Pier ogi, kluski i knedle kakaoWe Pierogi Z CyTrusaMi, Mię Tą i kasZą Manną skŁadniki: ½ kg mąki ½ szklanki wody 3 łyżki kaszy manny 1 pomarańcza 1 grapefruit ¼ ananasa kilka gałązek mięty 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka kakao 2 łyżeczki masła sól sPosÓB PrZyrZądZania: Pomarańczę i grapefruit obrać, usunąć błonki z cząstek owoców, ananas obrać, wszystkie owoce pokroić na małe cząstki. Miętę umyć, oberwać listki, posiekać. Mle- ko zagotować z brązowym cukrem i masłem, wsypać kaszkę i gotować, mieszając, aż zacznie gęstnieć, następnie wystudzić. dodać owoce i miętę, wymieszać. Z mąki, wody, kakao i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto rozwałkować, wy- cinać szklanką kółka, na każdy krąg ciasta nakładać farsz i lepić pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia, a następnie odce- dzić i przelać zimną wodą. Pierogi 6 MigdaŁoWe PieroŻki W sŁoneCZnyM sosie skŁadniki: 200 g mąki 100 g masła 1 łyżka śmietany 18 1 łyżka śmietany 30 ½ łyżeczki soli 1 jajko 100 g płatków migdałowych 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka cukru 100 g moreli suszonych cynamon sPosÓB PrZyrZądZania: Morele namoczyć w gorącej wo- dzie. Z mąki, masła, śmietany 18 , jajka i soli wyrobić ciasto, uformo- wać kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Płatki migdałów rozgnieść, prażyć na patelni, dodać 3 łyżki wody z moczenia moreli i miód, jeszcze 2−3 minuty smażyć. Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego kółka, nadziewać farszem i formo- wać pierogi. Piec 20 minut w piekar- niku rozgrzanym do temperatury 180°C. Morele gotować 5 minut w wodzie z moczenia, dodać cukier, zmiksować na gładką masę, dodać cynamon i śmietanę 30 , podgrzać, podawać z pierogami.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Pierogi, kluski i knedle
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: