Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00240 005541 18760610 na godz. na dobę w sumie
Pies na diecie BARF. Komponowanie i modyfikowanie diety BARF na podstawie stanu zdrowia i wyników analitycznych psa - książka
Pies na diecie BARF. Komponowanie i modyfikowanie diety BARF na podstawie stanu zdrowia i wyników analitycznych psa - książka
Autor: Liczba stron: 128
Wydawca: Septem Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-283-4145-6 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zwierzęta
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Zadbaj o zdrowie swojego psa!

BARF, czyli biologicznie odpowiednia surowa dieta, sposób żywienia zaproponowany przez australijskiego weterynarza Iana Billinghursta, zyskuje coraz większe uznanie wśród właścicieli psów na całym świecie. Małgorzata Olejnik, autorka pierwszego polskiego poradnika BARF wydanego w 2016 roku, idzie o krok dalej. W nowej książce udowadnia, że BARF jest holistycznym podejściem do dobrostanu naszych pupili, a także może stanowić dietoterapię i dietorofilaktykę wielu częstych psich schorzeń.

Regularne monitorowanie parametrów chemicznych organizmu ma duże znaczenie diagnostyczne. To najlepszy sposób, by w porę zareagować, również dietą, na ewentualne nieprawidłowości. Zwierzęta nie mogą powiedzieć, jak się czują - zwykle ich gorszy wygląd lub zmiana w zachowaniu to znak, że w organizmie trwają procesy patologiczne. Wszyscy wiemy, że lepiej leczyć wcześniej niż za późno, a jeszcze lepiej zapobiegać niż leczyć.

Dzięki tej książce dowiesz się, jak interpretować wyniki badań psa oraz jak na nie wpływać, odpowiednio komponując posiłki dla swojego pupila. Autorka omawia najczęstsze choroby psiaków, takie jak cukrzyca, choroby wątroby, nerek czy trzustki, oraz radzi, jak im zapobiec za pomocą diety i odpowiednio dobranych składników oraz makroelementów. W publikacji znajdziesz praktyczne tabele oraz kilka sprawdzonych przepisów.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji. Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Autor oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo HELION nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce. Konsultacja mikrobiologiczna: mgr. Ewa Olejnik Redaktor prowadzący: Barbara Lepionka Projekt okładki: Jan Paluch Fotografia na okładce została wykorzystana za zgodą Shutterstock. Wydawnictwo HELION ul. Kościuszki 1c, 44-100 Gliwice tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63 e-mail: septem@septem.pl WWW: http://septem.pl (księgarnia internetowa, katalog książek) Drogi Czytelniku! Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres http://septem.pl/user/opinie/piesba Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję. ISBN: 978-83-283-4145-6 Copyright © Helion 2019 Printed in Poland. • Kup książkę • Poleć książkę • Oceń książkę • Księgarnia internetowa • Lubię to! » Nasza społeczność Spis tre(cid:258)ci (cid:116)(cid:230)(cid:237)(cid:169)(cid:223) (cid:3)1..(cid:3)(cid:57)(cid:137)(cid:194)(cid:179)(cid:160)(cid:3)(cid:149)(cid:137)(cid:156)(cid:137)(cid:204)(cid:179)(cid:137)(cid:3)(cid:223)(cid:211)(cid:254)(cid:179)(cid:204)(cid:179)(cid:160)(cid:204)(cid:160)(cid:231)(cid:3)(cid:254)(cid:260)(cid:194)(cid:211)(cid:204)(cid:137)(cid:151)(cid:988)(cid:3)(cid:149)(cid:260)(cid:3)(cid:254)(cid:179)(cid:160)(cid:156)(cid:265)(cid:179)(cid:160)(cid:151)(cid:988) (cid:150)(cid:265)(cid:260)(cid:3)(cid:156)(cid:179)(cid:160)(cid:237)(cid:137)(cid:3)(cid:99)(cid:254)(cid:211)(cid:191)(cid:160)(cid:171)(cid:211)(cid:3)(cid:223)(cid:230)(cid:137)(cid:3)(cid:191)(cid:160)(cid:230)(cid:237)(cid:3)(cid:254)(cid:202)(cid:137)(cid:231)(cid:150)(cid:179)(cid:254)(cid:137)(cid:994) (cid:887) (cid:891) (cid:3)2.. (cid:43)(cid:211)(cid:203)(cid:160)(cid:211)(cid:230)(cid:237)(cid:137)(cid:265)(cid:137)(cid:3)(cid:254)(cid:137)(cid:223)(cid:205)(cid:3)(cid:1028)(cid:3)(cid:170)(cid:211)(cid:230)(cid:170)(cid:211)(cid:226)(cid:988)(cid:3)(cid:150)(cid:265)(cid:260)(cid:197)(cid:179)(cid:3)(cid:211)(cid:3)(cid:194)(cid:211)(cid:231)(cid:150)(cid:179)(cid:137)(cid:150)(cid:176)(cid:3)(cid:179)(cid:3)(cid:204)(cid:160)(cid:226)(cid:194)(cid:137)(cid:150)(cid:176) (cid:885)(cid:889) (cid:3)3.. (cid:59)(cid:211)(cid:231)(cid:150)(cid:179)(cid:3)(cid:1027)(cid:3)(cid:237)(cid:137)(cid:194)(cid:3)(cid:150)(cid:265)(cid:260)(cid:3)(cid:204)(cid:179)(cid:160)(cid:994)(cid:3)(cid:59)(cid:179)(cid:160)(cid:156)(cid:260)(cid:3)(cid:223)(cid:179)(cid:160)(cid:230)(cid:3)(cid:203)(cid:137)(cid:3)(cid:223)(cid:226)(cid:211)(cid:149)(cid:197)(cid:160)(cid:203) (cid:265)(cid:3)(cid:223)(cid:211)(cid:265)(cid:179)(cid:211)(cid:203)(cid:160)(cid:203)(cid:3)(cid:254)(cid:137)(cid:223)(cid:204)(cid:179)(cid:137)(cid:3)(cid:179)(cid:3)(cid:223)(cid:211)(cid:237)(cid:137)(cid:230)(cid:242) (cid:3)4.. (cid:89)(cid:211)(cid:149)(cid:137)(cid:150)(cid:265)(cid:260)(cid:150)(cid:160)(cid:3)(cid:1027)(cid:3)(cid:191)(cid:137)(cid:194)(cid:3)(cid:265)(cid:137)(cid:223)(cid:211)(cid:149)(cid:179)(cid:160)(cid:171)(cid:137)(cid:151)(cid:3)(cid:179)(cid:3)(cid:191)(cid:137)(cid:194)(cid:3)(cid:197)(cid:160)(cid:150)(cid:265)(cid:260)(cid:151)(cid:3)(cid:156)(cid:179)(cid:160)(cid:237)(cid:144)(cid:994) (cid:3)5..(cid:3)(cid:4)(cid:197)(cid:160)(cid:226)(cid:171)(cid:179)(cid:160)(cid:3)(cid:223)(cid:211)(cid:194)(cid:137)(cid:226)(cid:203)(cid:211)(cid:254)(cid:160) (cid:3)6..(cid:3)(cid:17)(cid:242)(cid:194)(cid:226)(cid:265)(cid:260)(cid:150)(cid:137) (cid:3)7..(cid:3)(cid:17)(cid:176)(cid:211)(cid:226)(cid:211)(cid:149)(cid:260)(cid:3)(cid:254)(cid:144)(cid:237)(cid:226)(cid:211)(cid:149)(cid:260) (cid:3)8.. (cid:17)(cid:176)(cid:211)(cid:226)(cid:137)(cid:3)(cid:237)(cid:226)(cid:265)(cid:242)(cid:230)(cid:237)(cid:194)(cid:137) (cid:3)9.. (cid:17)(cid:179)(cid:144)(cid:268)(cid:137)(cid:3)(cid:179)(cid:3)(cid:230)(cid:265)(cid:150)(cid:265)(cid:160)(cid:204)(cid:179)(cid:137)(cid:194)(cid:179) 3 (cid:886)(cid:891) (cid:888)(cid:885) (cid:889)(cid:887) (cid:890)(cid:885) (cid:891)(cid:883) (cid:883)(cid:883)(cid:883) (cid:883)(cid:883)(cid:889) Poleć książkęKup książkę Pies na diecie BARF 4 Poleć książkęKup książkę Wst(cid:218)p Większość weterynarzy nie popiera karmienia psów i kotów surową dietą, głównie z tego powodu, że jej nie rozumie. Prze- konałam się o tym, kiedy jesienią 2016 roku z książką Pies na diecie BARF zostałam zaproszona na konferencję kynologiczną. Na konferencji zostałam poddana zmasowanemu atakowi, któ- rego dopuścili się lekarze weterynarii. Ze zdziwieniem zdałam sobie sprawę, że argumenty i pytania wielu z nich były bar- dziej banalne niż amatorów biorących udział w konferencji. Rezultatem negatywnego nastawienia do diety BARF jest to, że wielu weterynarzy podnosi alarm, gdy wyniki badań krwi zwierząt karmionych zgodnie z jej zasadami różnią się od tych, jakie obserwują u psów i kotów żywionych karmami suchymi. Może to prowadzić do kosztownych i niepotrzebnych działań związanych z opieką nad takim zwierzęciem. Moje spotkania z czytelnikami szybko wskazały, czego powinny dotyczyć kolej- ne wskazówki w temacie, który od lat jest moją pasją: w tema- cie diety naturalnej. W tym czasie mój los zawodowy splótł się 5 Poleć książkęKup książkę Pies na diecie BARF z losem podobnej do mnie entuzjastki tego trendu. Nasza zna- jomość zmobilizowała mnie do pracy nad nową książką. Wy- mieniłyśmy wiele doświadczeń i informacji. Zdobytą wiedzą dzielę się w książce — kolejnej z serii — którą właśnie trzymasz w rękach. Jej treść jest skupiona na konkretnych kwestiach i od- nosi się do konkretnych problemów. W swojej nowej książce udowadniam, że BARF jest holistycz- nym podejściem do dobrostanu naszych zwierząt, że taki sposób karmienia może być dietą bytową, jak również może stanowić dietoterapię i dietoprofilaktykę. To pozycja bardzo potrzebna dla barfujących, gdyż uprzedzeni do diety BARF lekarze nie- chętnie pogłębiają wiedzę w tym obszarze i często wyniki ana- liz chemicznych krwi naszych psów interpretują jako objawy patologii, podczas gdy są one właściwe, biorąc pod uwagę inną dietę naszych zwierząt. Analiza krwi daje pełny wgląd we wszystko, co dzieje się w organizmie zwierzęcia. Nie należy in- terpretować wyników badań biochemicznych w oderwaniu od tego, jak żywiony jest organizm, gdyż dieta ma na nie funda- mentalny wpływ. Znane powiedzenie brzmi: „jesteś tym, co jesz”, i nie jest ono oderwane od rzeczywistości. Krew jest dla organizmu kluczowym płynem ustrojowym. Sta- nowi przekaźnik i za jej pośrednictwem przenoszona jest ogromna ilość składników odżywczych, tlenu oraz szkodliwych metabolitów, czyli produktów przemiany materii, które trzeba usunąć z organizmu. W organizmie zawsze musi znajdować się odpowiednia ilość krwi. Musi ona w dodatku mieć właści- wy skład oraz prawidłową budowę. Nie trzeba być profesorem analityki medycznej, by wiedzieć, że wyniki badań krwi będą inne u organizmów różnie odżywionych. Oczywiste jest na przykład, że organizm należycie nawodniony będzie miał mniej 6 Poleć książkęKup książkę Wst(cid:218)p zagęszczoną krew, w wyniku czego jego jonogram będzie inny niż w przypadku organizmu odwodnionego. Dotyczy to rów- nież hematokrytu. Inny będzie też lipidogram u psa karmionego naturalną dietą, a inny u psa latami karmionego wyłącznie suchą karmą. Zdobywanie większej świadomości w kwestii żywienia jest na pewno właściwą drogą; większa świadomość pozwala nam działać i w razie potrzeby modyfikować obrany kierunek w kompono- waniu diety, tak by nasze zwierzęta żyły z nami długo, zdrowo i szczęśliwie. Zwierzęta nie mogą powiedzieć, jak się czują — zwykle ich gorszy wygląd lub zmiana w zachowaniu manife- stuje, że w ich organizmach trwają procesy patologiczne. Wszy- scy wiemy, że lepiej leczyć wcześniej niż za późno, a jeszcze le- piej zapobiegać, niż leczyć. Regularne monitorowanie parametrów chemicznych organi- zmu ma duże znaczenie diagnostyczne. To najlepszy sposób, by w porę zareagować (również modyfikacją diety) na niepra- widłowości. Wielu barferów sygnalizuje, że poza największymi miastami próżno szukać weterynarzy, którzy w ogóle chcą podjąć się interpretacji wyników badań ich psów i leczyć dietą ewen- tualne zaburzenia. Należy zatem samodzielnie pozyskiwać wie- dzę. Nie znaczy to wcale, że wyznaję doktrynę: „najlepiej wziąć sprawy w swoje ręce”. Sama mam szczęście współpracować z le- karką, która nie jest ślepą zwolenniczką gotowych propozycji, w dodatku będących lekiem na wszystkie dolegliwości zdro- wotne. Często jednak musimy szukać rozwiązań sami, czerpać z doświadczeń innych, gdyż jesteśmy stawiani przed wyborem podjęcia działania we własnym zakresie lub zakupu karm ko- mercyjnych. 7 Poleć książkęKup książkę Pies na diecie BARF Informacje zawarte w tej książce wynikają z moich doświad- czeń i nie stanowią porady medycznej, nie mogą takiej porady zastąpić, można je traktować jako dodatek. Obecnie mieszka ze mną siedem psów. Większość z nich to rasowe yorkshire terriery, ale mamy też kundelki. Najstarsza suczka ma 14 lat, najmłodsza 5 miesięcy — urodziła się w mojej hodowli z ro- dziców żywionych wyłącznie dietą BARF. Rozpoczęłam do- karmianie jej surowym mięsem w trzecim tygodniu jej życia. Żaden z moich siedmiu psów nie jest chory na nerki, trzustkę czy jelita. Nie mam psów otyłych czy wychudzonych. Moje szczenięta porównywane na wystawach do rówieśników tej samej rasy są zwykle nieco szczuplejsze, co w żaden sposób nie dyskwalifikuje ich z rywalizacji, co więcej, z powodzeniem koń- czą konkursy, zdobywając czempionaty. Mają wytworną szatę, jedwabiste i lśniące włosy, czystą skórę bez łupieżu, bez zmian, podrażnień i alergicznych pokrzywek. Są silne, z radością i wy- trwałością pokonują swoich przyjaciół w pogoni za piłeczką. Takie je kochamy, kochamy to, że są zdrowe, mądre i szczę- śliwe, są naszą pasją i prawdziwą miłością. Wierzymy, że wiele dobrego zawdzięczamy diecie naturalnej, jaką wybrałam dla swoich psów wiele lat temu. Wszystkiego dobrego! Znajdziesz mnie na stronie www.zwierzaczek-wroclaw.pl lub na Facebooku. Małgosia Olejnik 8 Poleć książkęKup książkę 3 Ko(cid:258)ci — tak czy nie? Kiedy pies ma problem z poziomem wapnia i potasu Właścicielom psów, którzy karmią je dietą surową, włączenie kości do diety zwierzęcia może zapewnić liczne korzyści: opty- malne odżywianie psa, a także korzyści stomatologiczne i zwią- zane ze stymulacją psychiczną. Jak wyjaśnia dr Karen Becker z DVM1: Dodajesz kość jako część zbilansowanej diety, zamiast używać syntetycznie wyprodukowanego suplementu wapnia. Jeśli chodzi o stosowanie kości w diecie surowej żywności, ist- nieją wytyczne, których należy przestrzegać, aby zapewnić psu bezpieczeństwo i zrównoważone odżywianie. 1 http://holvet.net/. 49 Poleć książkęKup książkę Pies na diecie BARF Jakiego rodzaju ko(cid:258)ci mo(cid:285)na stosowa(cid:202) w diecie surowej? Istnieją dwa rodzaje kości dla psów na diecie surowej żywności — kości odżywcze i kości rekreacyjne. Oba rodzaje zapewniają różne korzyści dla zwierzaka. Żywieniowa surowa kość to taka, którą pies może spożywać jako główne źródło wapnia i fosforu. Powinna być rozdrabniana, a nie podawana w całości. Zazwyczaj są to kości kurczaka (grzbiety, szyje lub skrzydła), ponieważ, jak zauważa Becker, są one bardziej miękkie i bardziej puste niż inne kości. Kości jagnięce lub kości wołowe są często zbyt trudne do rozdrob- nienia dla osób, które same przygotowują surowe posiłki dla swoich psów. Rekreacyjna surowa, mięsista kość to wiele korzyści dla psa. Natury psychicznej: bo pies jej pilnuje, zajmuje się nią, żeruje. Natury higienicznej: nic tak dobrze nie oczyści zębów psa jak mechaniczne ścieranie osadu, które odbywa się podczas żucia. Kości rekreacyjne powinny być odpowiednio dobrane dla psa, aby uniknąć ryzyka zadławienia. Jak nale(cid:285)y stosowa(cid:202) ko(cid:258)ci w diecie surowej? Surowe kości mogą zostać zmielone. Aby zapewnić psom od- powiedni stosunek wapnia do fosforu w pożywieniu, opiekuno- wie zwierząt domowych powinni przygotowywać posiłki według przepisu od zaufanego weterynarza lub dietetyka. Jeśli kości są wykorzystywane do celów rekreacyjnych lub higie- ny jamy ustnej, rozmiar ma znaczenie. Stosujemy zasadę kciuka dr Karen Becker. Wybieramy kość, która jest wielkości głowy 50 Poleć książkęKup książkę Ko(cid:258)ci — tak czy nie? Kiedy pies ma problem z poziomem wapnia i potasu psa. Mniejsze psy otrzymują mniejsze kości, a większe psy mają większe kości. Co istotne: zawsze trzeba pilnować psa podczas żucia kości. Kości w diecie psa są demonizowane. Co rusz czytamy lub sły- szymy o perforacjach ścian układu pokarmowego w wyniku zjedzenia przez psa kości. Oczywiście nie jest to niemożliwe, jednak gdy przyjrzymy się naturze psowatych, wydaje się to za- klinaniem rzeczywistości. Czy ktokolwiek z nas uwierzy w to, że wilki czy wolno żyjące psy filetują swoje ofiary? Doktor Michele Yasson, DVM2, sugeruje, że psy powinny otrzy- mywać mięsiste kości w diecie. Najlepiej zacząć przyzwyczajać psa do gryzienia kości, podając je lekko zmrożone. To pozwoli psu przywyknąć do tej czynności, gdyż takie kości lekko znie- czulają dziąsła, poza tym zimno hamuje ewentualne krwawienia. Pies powinien żuć kości zawsze pod czujnym okiem opiekuna i nie powinny one stanowić posiłku samego w sobie. Jakie s(cid:200) zalety u(cid:285)ywania ko(cid:258)ci w diecie opartej na surowym jedzeniu? Jak już wspomniałam, największą korzyścią z włączenia kości do diety surowej jest uzyskanie odpowiedniego stosunku wapnia i fosforu. W tym celu można sięgnąć po sprawdzone przepisy lub wykonać proste wyliczenia. Robert Mueller, wiceprezes BARF World, zauważa, że kości za- pewniają korzyści podobne do tych, które daje spożycie błon- nika. Mogą pomóc w problemach takich jak saneczkowanie, 2 Jw. 51 Poleć książkęKup książkę Pies na diecie BARF którego przyczyną mogą być zatkane zatoki okołoodbytowe. Kości są bardzo ważne, ponieważ dzięki ich spożyciu stolec jest bardziej zwarty, co pomaga oczyścić zatoki odbytu — mówi3. Jeśli chodzi o korzyści płynące z używania kości rekreacyj- nych, ich żucie pomaga wzmocnić zęby. Surowe, mięsiste kości ocierają się o zęby i pomagają utrzymać je w czystości. Ogólnie żucie powoduje wytworzenie dużych ilości śliny, a jeśli jest to zdrowa ślina, pomoże umyć zęby i ustabilizuje środowisko jamy ustnej — dodaje Mueller. Kości do żucia mogą również zapewnić psychiczne korzyści psom, które po prostu cieszą się procesem objadania się i mo- gą wykorzystać tę aktywność do wypełnienia wolnego czasu w ciągu dnia. Jak cz(cid:218)sto mo(cid:285)na stosowa(cid:202) ko(cid:258)ci w diecie surowej? Przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu w celach rekreacyj- nych. Dla zapewnienia wartości odżywczych zmielone kości lub mączka kostna powinny być zawarte w każdym posiłku, pod warunkiem że stosunek wapnia do fosforu jest dokładnie monitorowany i mierzony. Wapnia, powtórzmy, powinno być w diecie nieco więcej niż fosforu. Optymalny stosunek u doro- słych psów to 1,2:1, u szczeniąt 1,6:1.Wiele osób burzy się, że ciągłe liczenie tych wartości jest niemożliwe. Oczywiście, że jest to możliwe. Dietetyka wymaga od nas stałego przeliczania, dodawania, odejmowania. Taka to już nauka-sztuka. Wystarczy znać wartości interesujących nas składników w diecie. Poniżej 3 http://www.barfworld.com. 52 Poleć książkęKup książkę Ko(cid:258)ci — tak czy nie? Kiedy pies ma problem z poziomem wapnia i potasu w tabeli 3.1 przedstawiam zawartość wapnia i fosforu w po- szczególnych dostępnych na naszym rynku suplementach wap- niowych, a w tabeli 3.2 zawartość fosforu w produktach spożyw- czych. Jeśli uwzględnisz przedstawione wartości, łatwo będzie Ci obliczyć stosunek Ca:P. Tabela 3.1. Zawartość wapnia i fosforu w niektórych dostępnych na rynku polskim preparatach przeznaczonych do bilansowania tych pierwiastków w diecie BARF, wg producentów Producent Pokusa Lunderland CdVet Grau Nazwa preparatu Skorupy jaj Wapń z alg (Algenkalk) Mielone Skorupki Jajek BARF Kalzium Plus Ca [ ] 38,00 34,00 37,00 32,00 P [ ] Brak danych 0,08 0,93 0,08 Tabela 3.2. Zawartość fosforu w mg/100 g wybranych produktów spożywczych, wg IŻiŻ Produkt spożywczy Zawartość fosforu w mg/100 g produktu Jaja kurze całe Białko jaja kurzego Żółtko jaja kurzego Cielęcina, łopatka Cielęcina, sznyclówka Cielęcina, udziec Wieprzowina, boczek bez kości Wieprzowina, golonka ze skórą Wieprzowina, karkówka Wieprzowina, łopatka Wieprzowina, schab surowy z kością Wieprzowina, szynka surowa Wieprzowina, żeberka 204 17 587 199 198 160 95 145 166 159 208 179 157 53 Poleć książkęKup książkę Pies na diecie BARF Tabela 3.2. Zawartość fosforu w mg/100 g wybranych produktów spożywczych, wg IŻiŻ — ciąg dalszy Produkt spożywczy Zawartość fosforu w mg/100 g produktu Wołowina, pieczeń Wołowina, polędwica Wołowina, rostbef Wołowina, rozbratel Wołowina, szponder Nerki wieprzowe Nogi wieprzowe Ozór wieprzowy Serca wieprzowe Wątroba wieprzowa Wątroba wołowa Wątroba cielęca Gęś, tuszka Indyk, tuszka Mięso z piersi indyka bez skóry Mięso z piersi indyka ze skórą Mięso z podudzia indyka bez skóry Mięso z podudzia indyka ze skórą Mięso ze skrzydeł indyka bez skóry Mięso ze skrzydeł indyka ze skórą Mięso z udźca indyka bez skóry Mięso z udźca indyka ze skórą Skrzydło indyka Kaczka, tuszka Kura, tuszka Kurczak, tuszka Mięso z piersi kurczaka bez skóry Mięso z ud kurczaka bez skóry 204 212 191 180 169 246 106 188 132 362 358 306 152 226 238 229 214 194 207 18 227 213 182 149 162 187 240 215 54 Poleć książkęKup książkę Ko(cid:258)ci — tak czy nie? Kiedy pies ma problem z poziomem wapnia i potasu Tabela 3.2. Zawartość fosforu w mg/100 g wybranych produktów spożywczych, wg IŻiŻ — ciąg dalszy Produkt spożywczy Zawartość fosforu w mg/100 g produktu Mięso z ud kurczaka ze skórą Noga (udo) kurczaka Skrzydło kurczaka Wątróbka kurczaka Królik, tuszka Dorsz świeży Dorsz świeży, filety bez skóry Flądra świeża Halibut biały, świeży Karp świeży Łosoś świeży Makrela świeża Mintaj świeży Morszczuk świeży Okoń świeży Pstrąg strumieniowy, świeży Pstrąg tęczowy, świeży Sandacz świeży Sola świeża Szczupak świeży Śledź świeży Śledź solony Węgorz świeży Dorsz wędzony Łosoś wędzony Makrela wędzona Pikling Słonina 196 196 139 320 183 184 145 200 202 215 266 244 280 142 220 190 245 220 195 215 219 341 223 262 250 240 254 24 55 Poleć książkęKup książkę Pies na diecie BARF Tabela 3.2. Zawartość fosforu w mg/100 g wybranych produktów spożywczych, wg IŻiŻ — ciąg dalszy Produkt spożywczy Zawartość fosforu w mg/100 g produktu Smalec Groszek zielony Jarmuż Kalafior Kalarepa Kapusta biała Kapusta czerwona Kapusta pekińska Kapusta włoska Koper ogrodowy Kukurydza, kolby Marchew Ogórek Papryka czerwona Papryka zielona Pietruszka, korzeń Pietruszka, liście Pomidor Rzepa Rzodkiewka Sałata Seler korzeniowy Seler naciowy Soczewica czerwona, nasiona suche Soczewica, kiełki Soja, nasiona suche Soja, kiełki Szczypiorek 1 122 56 28 46 33 31 37 49 51 102 32 23 31 23 77 84 21 34 19 21 80 26 301 156 743 164 52 56 Poleć książkęKup książkę Ko(cid:258)ci — tak czy nie? Kiedy pies ma problem z poziomem wapnia i potasu Tabela 3.2. Zawartość fosforu w mg/100 g wybranych produktów spożywczych, wg IŻiŻ — ciąg dalszy Produkt spożywczy Zawartość fosforu w mg/100 g produktu Szparagi Szpinak Ziemniaki wczesne Ziemniaki późne Ziemniaki, średnio Brokuły mrożone Brukselka mrożona Buraki puree mrożone Fasolka szparagowa mrożona Groszek zielony mrożony Kalafior mrożony Marchew mrożona Ogórki, mizeria mrożona Pomidor mrożony Szpinak mrożony Kapusta kwaszona Agrest Ananas Arbuz Awokado Banan Brzoskwinia Cytryna Czarne jagody Czereśnie Grejpfrut Gruszka Jabłko 52 29 52 61 56 53 29 14 36 105 23 26 19 21 23 18 26 12 9 41 20 24 22 14 16 18 15 9 57 Poleć książkęKup książkę Pies na diecie BARF Tabela 3.2. Zawartość fosforu w mg/100 g wybranych produktów spożywczych, wg IŻiŻ — ciąg dalszy Produkt spożywczy Zawartość fosforu w mg/100 g produktu Kiwi Maliny Mandarynki Melon Morele Nektarynka Pomarańcza Porzeczki białe Porzeczki czarne Porzeczki czerwone Poziomki Śliwki Truskawki Wiśnie Czarne jagody mrożone Maliny mrożone Porzeczki czarne mrożone Śliwki bez pestek mrożone Truskawki mrożone Wiśnie bez pestek mrożone 32 33 18 22 21 28 23 23 58 33 27 20 25 20 14 33 58 20 25 20 Jakie s(cid:200) zagro(cid:285)enia zwi(cid:200)zane z u(cid:285)ywaniem ko(cid:258)ci w diecie surowej? Jeśli chodzi o kości rekreacyjne i(lub) odżywcze, należy wziąć pod uwagę właściwą higienę. Jeśli surowe kości zostaną poza lodówką przez ponad cztery godziny, może dojść do skażenia bakteryjnego. Psom zwykle nie są groźne takie skażenia. W natu- 58 Poleć książkęKup książkę Ko(cid:258)ci — tak czy nie? Kiedy pies ma problem z poziomem wapnia i potasu rze jedzą przecież i padlinę. Odporność psów „barfowych” jest większa niż psów na karmie komercyjnej, gdyż ich jedzenie nie jest sterylizowane i ich odporność jest stale stymulowana. Należy jednak o tym wiedzieć, by uchronić przed niepotrzeb- nym zagrożeniem psy słabe, chore, bardzo młode. Ponadto zawsze najlepiej jest znać źródło kości; powinieneś wykorzy- stywać mięso z kością wyłącznie takie, które nadaje się do spożycia przez ludzi. Odszukaj miejscowego rzeźnika, który zna źródła pochodzenia produktów. Nigdy nie powinno się podawać psom gotowanych kości, aby uniknąć problemów. Gotowanie kości sprawia, że stają się one kruche, przez co spożyte przez psa mogą spowodować perfora- cje układu pokarmowego i inne poważne komplikacje. Dzieje się tak, ponieważ obróbka termiczna demineralizuje kości i spra- wia, że stają się one suche i łatwo pękają w ostre „strzałki”. Su- rowe kości są wilgotne i sprężyste. Pies z łatwością miażdży je i stają się one wówczas bezpieczną i odżywczą miazgą, która do- datkowo stanowi w przewodzie pokarmowym balast generujący ruchy robaczkowe — zupełnie jak błonnik. Oczywiste powinno być, że wielkość kości dobieramy do wielkości psa. Każdy z moich małych, zawziętych yorków przy dobrej „melodii” z łatwością rozprawia się z korpusem małego ptaka. Na początku diety BARF taki posiłek może spowodować zaparcia. Reagujemy na to, aplikując prosto do pyska jakiś olej lub kisiel z zaparzonego siemienia lnianego. Mięsne żebro jagnięce to świetny posiłek i jednocześnie długa zabawa. Jeśli Twój pupil to wilczarz, nie rozśmieszaj go kośćmi z przepiórki. Uchyłki jelit? Nie mają nic wspólnego z kośćmi w diecie. Poja- wiają się, kiedy dieta jest bogata w węglowodany. Niestrawione produkty roślinne, zalegając długo w jelitach, stają się dobrą 59 Poleć książkęKup książkę Pies na diecie BARF pożywką dla bakterii fermentacyjnych. Uwalniane podczas fer- mentacji gazy oddziałują na ściany jelit, powodując ich miej- scowe rozdęcia. Kości nie są materiałem, który może ulec fer- mentacji, gdyż w ogóle nie zawierają cukrów. Są natomiast, powtórzę, balastem, który generuje ruchy robaczkowe. Podob- nie jak błonnik, rozdrobnione kości w jelicie grubym „wysy- sają” wodę, co ma znaczenie przy luźnych stolcach. Nie ma konieczności oczyszczania gruczołów okołoodbytowych psom spożywającym regularnie surowe kości, gdyż następuje to sa- moczynnie. O tym, że pies ma problem ze stosunkiem wapnia do fosforu, informuje nas kontrolne badanie krwi. Najczęściej chodzi o wysoki poziom fosforu oraz zbyt niski poziom wapnia. Co robimy? Eliminujemy kości z diety (gdyż same w sobie też zawierają fosfor) i bilansujemy dietę innym źródłem wapnia. Nie jest tu wcale rozwiązaniem zwiększenie dawki wapnia. Chodzi raczej o skrupulatne pilnowanie odpowiedniego stosunku dwóch wy- mienionych pierwiastków. Należy pamiętać o przysmakach. Często nawet mimo zrezygnowania z kości i podaży odpowied- niej ilości wapnia wciąż nie możemy uzyskać prawidłowych wyników w zakresie gospodarki wapniowo-fosforowej. Wy- starczy dokładnie przeanalizować dietę i szybko przypomina- my sobie o przysmakach. Barferzy lubią sami przygotowywać nie tylko posiłki dla swoich psów, ale też przysmaki, by mieć kontrolę nad wszystkimi składnikami diety. Suszymy mięsa, podroby, zapominając o dodatkowym fosforze. Suszone mięsa są koncentratami odżywczymi i w stosunku do surowego mięsa zawierają 300 wartości odżywczych. Wykorzystujemy to, kie- dy przy zwiększonym zapotrzebowaniu na białko nie umiemy otrzymać jego odpowiednich ilości w diecie surowej. Kiedy zaś 60 Poleć książkęKup książkę Ko(cid:258)ci — tak czy nie? Kiedy pies ma problem z poziomem wapnia i potasu używamy przysmaków kupionych w sklepie czy lecznicy, fun- dujemy psu dodatkowe fosforany, gdyż jest to żywność wyso- koprzetworzona, nafaszerowana fosforanami, występującymi tu jako stabilizatory, regulatory kwasowości, emulgatory, a także przeciwutleniacze. Związki fosforu przedłużają czas przydat- ności do spożycia, ale również wiążą wodę, zwiększając tym samym masę produktu, co jest korzystne dla producenta. Jeśli dodamy do tego ograniczenie utleniania tłuszczów i innych składników (np. barwników), działanie emulgujące oraz bakterio- statyczne, zrozumiemy, dlaczego wytwórcy żywności masowo dodają fosforany do produktów mięsnych. Żywność wysoko- przetworzona jest pełna fosforanów. Ich spożycie nie pozostaje obojętne dla zdrowia psa. Nadmiar fosforanów może przyczy- nić się do rozregulowania gospodarki minerałami (wapń, ma- gnez, cynk), zaburzeń syntezy witaminy D i gospodarki hormo- nalnej. Szybko dostrzeżemy to w postaci ogólnego zmęczenia psa, spadku formy, no i w nieprawidłowych wynikach krwi. 61 Poleć książkęKup książkę Pies na diecie BARF 62 Poleć książkęKup książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Pies na diecie BARF. Komponowanie i modyfikowanie diety BARF na podstawie stanu zdrowia i wyników analitycznych psa
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: