Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00133 009714 7505459 na godz. na dobę w sumie
Poradnik pani domu. Praktyczne wskazówki - ebook/pdf
Poradnik pani domu. Praktyczne wskazówki - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 145
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-684-1 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Nasze mamy, babcie i prababcie doskonale radziły sobie z nadmiarem codziennych obowiązków związanych z prowadzeniem domu. Na podstawie ich sprawdzonych sposobów i dostępnych dziś nowoczesnych rozwiązań powstał poradnik, który pomoże każdej gospodyni. Książka podpowie, jak radzić sobie w kuchni: przyrządzić smaczne posiłki, udekorować potrawy, przygotować rodzinne przyjęcie. Poradnik poinstruuje, jak zrobić zabawki dla dzieci i rozmaite upominki, jak dbać o zdrowie rodziny, a także jak planować dzień i rok, by nie zapomnieć o ważnych wydarzeniach.

Znajdź podobne książki

Darmowy fragment publikacji:

Katarzyna Zioła-Zemczak Poradnik pani domu Spis treści Wstęp.................................................................................................... 3 W kuchni................................................................................................ 4 Szybko i łatwo: Sprawdzone szybkie i łatwe przepisy na śniadania, obiady i kolacje........................................................................................................ 6 Zdrowo i bezpiecznie: Jak czytać informacje na opakowaniach............................. 32 Apetycznie i ładnie: Jak dekorować potrawy.......................................................... 37 Cały dom na głowie............................................................................... 42 Sprzątanie: Wypróbowane sposoby na domowe porządki................................... 44 Pielęgnacja kwiatów............................................................................................... 60 Urządzamy przyjęcie............................................................................................. 65 Uporczywe plamy.................................................................................................. 74 Oznaczenia na metkach......................................................................................... 79 Pranie i prasowanie................................................................................................ 82 Przechowywanie ubrań........................................................................................... 89 Zwierzęta w domu.................................................................................................. 92 Zrób to sama...................................................................................... 94 Zabawki dla dzieci.................................................................................................. 96 Urządzanie mieszkania – kolory i dodatki.......................................................... 100 Niebanalne prezenty............................................................................................ 106 Domowa apteczka..............................................................................108 Wyposażenie apteczki..........................................................................................111 Zioła i inne rośliny lecznicze...................................................................................112 Domowe sposoby na różne dolegliwości.............................................................. 115 W domowym spa............................................................................... 118 Receptury babci.................................................................................................. 120 Olejki zapachowe i eteryczne............................................................................... 123 Relaks w łazience................................................................................................ 125 Savoir-vivre........................................................................................ 130 Powitanie............................................................................................................... 132 Przy stole.............................................................................................................. 134 Podawanie trunków................................................................................................ 137 Kalendarz ........................................................................................... 140 Imieniny.................................................................................................................. 141 Ważne daty............................................................................................................ 142 Indeks przepisów.................................................................................143 Spis treści 2 Wstęp „To co w przedmiocie gospodarstwa na jaw wychodzi nie może bydź nigdy zbyteczném, a doświadczenia nabyte powinny bydź współczesnym objawio- ne, gdyż to jest obowiązkiem każdego człowieka, aby z tego inni korzystali, co mu samemu pożytek i wygodę przynosi”. (Skarb domowy zawiérający rozmaite przepisy i rady we względzie gospodarstwa do- mowego, sporządzenia użytecznych i potrzebnych w gospodarstwie przedmiotów ty- czących się wygody i pożytku zebrane z naylepszych i naypewnieyszych doświadczeń, Wrocław 1828 rok) Z takim też zamiarem oddaję w Państwa ręce Poradnik pani domu, obejmu- jący porady, i przepisy o co najmniej kilkudziesięcioletniej historii, oparte na doświadczeniu, a co za tym idzie – wielokrotnie wypróbowane i sprawdzo- ne. To powrót do dawnych receptur i metod postępowania, próba ocalenia ich od zapomnienia, a jednocześnie potwierdzenia skuteczności rad mamy, babci czy prababci. Życzę, by dzięki wskazówkom zawartym w niniejszej publikacji, codzienne obowiązki, nieraz nużące i uciążliwe, stały się przyjemnością i sposobem na odkrywanie własnych pasji – może okażemy się mistrzyniami w przyrządza- niu szybkich i tanich posiłków, odkryjemy w sobie talenty plastyczne, two- rząc niezwykłe dekoracje i niebanalne prezenty, a być może urzeknie nas ziołolecznictwo i z pasją oddamy się wytwarzaniu domowych kosmetyków? Autorka 3 Wstęp W kuchni W kuchni 4 5 W kuchni Szybko i łatwo Sprawdzone szybkie i łatwe przepisy na śniadania, obiady i kolacje Planowanie codziennych posiłków to nie lada sztuka – trzeba przecież pogo- dzić gusty kulinarne i  potrzeby człon- ków rodziny (inaczej je pięcio-, a inaczej piętnastolatek), uwzględnić możliwości budżetowe, sprawdzić dostępność pro- duktów (o  ile nie dokonaliśmy wcześ- niej zakupów), oraz  wygospodarować odpowiedni czas na przyrządzenie po- traw. Szczególnie cenne są te pomysły, które bazują na podstawowych pro- duktach, ich realizacja nie zabiera wiele czasu, a  jednocześnie zaspokajają po- trzeby żywieniowe. Śniadania Śniadanie to najistotniejszy posiłek w ciągu dnia, który musi nam dostarczyć energii. Powinno być dobrze skompo- nowane i  smaczne, aby wszyscy mieli na nie ochotę. Ważne, aby znalazła się w nim porcja białka (mleko, przetwory mleczne, wędlina), porcja węglowoda- nów (pieczywo, dodatki do zup mlecz- nych – np. makaron, kluski kładzione), porcja tłuszczu (najlepiej masła) oraz oczywiście witaminy i  składniki mi- neralne (zawarte w  warzywach). Po- nieważ najmniej czasu mamy właśnie rano, warto zatem wybrać te przepisy, które pozwolą nam go zaoszczędzić. Poniżej różnorodne propozycje. W kuchni 6 Zupy mleczne Mleko powinno stanowić stałą pozycję w codziennym menu, zwłaszcza dzieci, jako źródło pełnowartościowego biał- ka. Na jego bazie warto przygotować niebanalne zupy mleczne – podstawo- wy składnik pożywnego śniadania. Owocowa zupa mleczna z makaronem • makaron lub ryż • 2 szklanki mleka • ½ szklanki syropu owocowego Ugotować makaron lub ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zagotować 2 szklanki mleka, zestawić z kuchenki. Wlewać cienką strużką syrop, energicznie mieszając. Wyłożyć na talerz makaron, zalać gorącym mlekiem owocowym. Zupa mleczna z suszonymi owocami • 2 szklanki mleka • kilka rodzynek • kilka suszonych moreli i śliwek • 2–3 łyżki płatków żytnich lub zbożowych Płatki zrumienić w piekarniku lub na suchej patelni. Suszone owoce namoczyć w letniej wodzie. Zagotować mleko, wsypać płatki i owoce z wodą, w której się moczyły. Go- tować kilka minut. Doprawić solą i cukrem. Rozlać na talerze. Zupa migdałowa • 25 dag migdałów • 1½ l mleka • 6 dag cukru • ryż ugotowany na sypko Migdały zaparzyć, obrać ze skórki i zmiaż- dżyć. Zalać zagotowanym, posłodzonym mlekiem. Na talerze wyłożyć ryż i zalać całość mlekiem z migdałami. Zupa kakaowa z kaszą manną • 2 łyżki kakao • 2 szklanki mleka • 2 łyżeczki cukru • ½ szklanki kaszy manny Kaszę mannę zalać 2 szklankami zimnej wody. Zagotować. Mieszając, gotować ok. 10 minut. Wylać na talerz i wystudzić (czynności te można wykonać poprzednie- go wieczoru). Kakao i cukier wymieszać, zalać niewielką ilością zimnego mleka. Pozostałą część mleka zagotować, wlać kakao. Pokroić w kostkę zastygniętą kaszę mannę, zalać gorącym kakao. Zupa „nic” • 15 dag ryżu • 1½ l mleka • 3 żółtka • 3 białka • 6 dag cukru • 1 opakowanie cukru waniliowego • sól Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opa- kowaniu. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli i odrobinę cukru. Zagotować ½ l mleka. Na wrzątek kłaść łyżką pianę. Pozostałym mlekiem, również doprowadzo- nym do wrzenia, zalać utarte żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Przelać całość do wazy, dodać ryż i ugotowane pianki. 7 Szybko i łatwo Masło ze szczypiorkiem • 1 kostka masła • pęczek szczypiorku Masło utrzeć z drobno posiekanym szczy- piorkiem. Formować małe kulki i wstawić do lodówki, by zastygły. Masło ziołowe • 1 kostka masła • 1 opakowanie ziół prowansalskich (lub innych ulubionych mieszanek) Masło utrzeć z opakowaniem wybranych mieszanek ziołowych (np. ziół prowan- salskich). Formować kulki i wstawić do lodówki, by zastygły. Masło z anchois • 1 kostka masła • 1 opakowanie anchois Anchois odsączyć z zalewy, rozetrzeć na jednolitą masę i połączyć z utartym masłem. Formować kulki i wstawić do lodówki, by zastygły. Masło cebulkowe • 1 kostka masła • 1 duża cebula • 1 łyżeczka oliwy Cebulę drobno posiekać, zrumienić na oliwie na złoty kolor, rozetrzeć na jed- nolitą masę, połączyć z utartym masłem. Formować kulki i wstawić do lodówki, by zastygły. Zupa mleczna z kluseczkami migdałowymi Składniki na kluseczki: • 10 dag migdałów • 3 łyżki cukru • 2 łyżki topionego masła • 4 żółtka • 4 białka • 8 dag bułki tartej Składniki na zupę: • 1½ l mleka • 3 żółtka • 6 dag cukru • cukier • skórka cytrynowa • cynamon • sól Przygotować kluseczki: zaparzyć migdały, obrać ze skórki, zemleć lub zmiażdżyć, wymieszać z pozostałymi składnikami i ubitą pianą z białek. Uformować kuleczki, wyłożyć na blaszkę do pieczenia, wstawić do piekarnika. Piec na rumiano. Utrzeć żółtka z cukrem, zalać gorącym mlekiem zagotowanym ze skórką cytrynową i cy- namonem. Wrzątkiem zalać wyłożone na talerz kluseczki migdałowe. Informacja ważna dla osób nielubiących mleka! Ci, którzy nie przepadają za mle- kiem, mogą zastąpić je innymi produktami. - 100 ml mleka odpowiada: - 15 g białego sera - 10 g żółtego sera - 1 trójkącik serka topionego - 100 ml kefiru lub jogurtu naturalnego. Oprócz zupy mlecznej na śniadanie po- dajemy kanapki, najlepiej z pieczywa ra- zowego, zawierającego więcej cennych składników (witamin, składników mine- ralnych) niż pszenne. Najbardziej warto- ściowym tłuszczem do smarowania jest z punktu widzenia dietetyki masło. Można nadać mu różne smaki. W kuchni 8 MASŁO MOŻNA ZASTąPić SMACZNyMi, UROZMAiCONyMi PASTAMi. Twaróg z owocami • 25 dag twarogu • 2 jabłka lub garść truskawek • kilka łyżek cukru • 2 jabłka lub garść truskawek • kilka łyżek cukru Owoce rozdrobnić, zasypać cukrem, zalać niewielką ilością wody. Przegotować, roze- trzeć na mus. Wymieszać z rozdrobnionym lub przemielonym twarożkiem. Podawać do chleba. Twaróg z koncentratem pomidorowym • 25 dag twarogu • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • sól • papryka mielona Ser zemleć lub rozetrzeć, dodać koncentrat pomidorowy lub keczup, doprawić solą i papryką mieloną. Twaróg ze szczypiorkiem lub cebulką • 25 dag twarogu • ½ opakowania kwaśnej śmietany 12 lub 18 • pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki • sól • pieprz Ser zemleć lub rozetrzeć. Szczypiorek lub cebulkę drobno posiekać lub pociąć no- życzkami do ziół. Połączyć ser ze śmietaną i szczypiorem, doprawić solą i pieprzem. Twaróg z rzodkiewką • 25 dag twarogu • ½ opakowania kwaśnej śmietany 12 lub 18 • pęczek rzodkiewek • sól, pieprz Ser zemleć lub rozetrzeć. Rzodkiewkę drobno posiekać wraz z młodymi liśćmi. Połączyć ser ze śmietaną i rzodkiewką, doprawić solą i pieprzem. Twaróg à la tzatziki • 25 dag twarogu • ½ opakowania jogurtu naturalnego • 1 zielony ogórek • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz Ser zemleć lub rozetrzeć. Ogórek zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć nadmiar soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć twarożek z ogórkiem, czosnkiem i jogur- tem. Posolić i popieprzyć do smaku. Awanturka • 25 dag twarogu • 15 dag szprotek (lub zawartość jednej puszki szprotek w oleju) • 3 dag masła Ser zemleć lub rozetrzeć. Szprotki pozba- wić głów, ogonów i skóry. Rozetrzeć rybki widelcem na jednolitą masę. Połączyć z utartym masłem i twarogiem. W przy- padku wykorzystania szprotek z puszki nie należy dodawać masła. Mascarpone z chrzanem i wędzonym łososiem • 1 opakowanie serka mascarpone • 2–3 łyżki tartego chrzanu • plaster wędzonego łososia • sól Łososia drobno posiekać, połączyć z ser- kiem mascarpone i chrzanem. Doprawić solą do smaku. 9 Szybko i łatwo Pasta z wędzonej makreli • 1 średnia wędzona makrela • 2 jajka • 1 średnia cebulka • 1 łyżka majonezu • pieprz Jaja ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach. Makrelę po- zbawić głowy, skóry i ości. Utrzeć mięso na gładką masę. Cebulę posiekać jak najdrob- niej, sparzyć wrzątkiem. Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez i utrzeć na pastę. Doprawić pieprzem. Pasta jajeczno-serowa I • 2 jajka • 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia • 10 dag żółtego sera • sól Roztopić tłuszcz na patelni, wlać rozkłóco- ne jajka, wymieszać, smażyć jak jajecznicę. Do lekko ściętej masy dodać starty na tarce o jak najmniejszych oczkach ser. Wymie- szać, zdjąć z kuchenki. Doprawić solą. Wystudzić. Pasta jajeczno-serowa II • 2 jajka • 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia • 1 kostka serka topionego lub 2–3 trójkąciki • 1 pęczek szczypiorku Roztopić tłuszcz na patelni, wlać rozkłóco- ne jajka, wymieszać, smażyć jak jajecznicę. Do lekko ściętej masy dodać topiony serek. Mieszać tak długo, aż serek się rozpuści i połączy z jajkami. Dorzucić posiekany szczypiorek lub zieloną cebulkę. Wystudzić. Pasta z fasoli lub grochu • 2 szklanki ugotowanej fasoli lub grochu • 1 cebula • tłuszcz do smażenia • sól Ugotowaną fasolę lub groch przetrzeć przez sitko lub zemleć na gładką masę. Cebulkę drobno posiekać, zrumienić na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Połączyć z przetartą fasolą, doprawić do smaku. Zamiast masła Zamiast masła można użyć dostęp- nych w sklepach gotowych past, znad Morza Śródziemnego – np. ajwaru (bułgarska pasta na bazie pomidorów, bakłażanów i papryki), pesto (na bazie oliwy i bazylii, ale z różnorodnymi warzywami), pasty z karczochów lub samodzielnie skomponowanych (wy- braną mieszankę ziół i np. suszonych zmielonych pomidorów zalewamy ciepłą wodą, by napęczniały, następnie dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy). Aby przywołać południowe smaki, możemy posmarować pieczywo (najle- piej uprzednio podpieczoną bułkę lub bagietkę) oliwą i roztartym upieczo- nym czosnkiem. Także dostępne pasty twarogowe mogą z powodzeniem zastąpić masło. Zwyczajowym dodatkiem do kanapek są wędliny. Można je podać na różne sposoby. W kuchni 10 Parówki z papryką • 1 opakowanie parówek (6 sztuk) • 1 papryka czerwona • 1 cebula • tłuszcz do smażenia Parówki pokroić na małe kawałki (można w tzw. różyczki, czyli po przecięciu każdy bok naciąć na krzyż). Obrać cebulę i pa- prykę, wyrzucić gniazdo nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym tłusz- czu podsmażyć najpierw paprykę, potem parówki, a na końcu cebulę. Wymieszać. Podawać na gorąco. Parówki w cieście • 1 opakowanie parówek (6 sztuk) • 1 jajko • 5 dag mąki • sól • tłuszcz do smażenia Wymieszać jajko z mąką i szczyptą soli tak, by powstało ciasto o konsystencji śmietany. Pokroić parówki wzdłuż. Zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zawijana szynka • 10 plastrów szynki (najlepiej konserwowej) • 2 ogórki konserwowe (lub konserwowe szparagi) Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki (szpara- gów nie kroić), zawinąć je w szynkę. Nakłuć wykałaczką, by nie wypadły. Podawać na sałacie. Pasta kiełbasiano-serowa • 10 dag kiełbasy • 10 dag żółtego sera • 1 łyżka majonezu Kiełbasę obrać z otoczki, drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Ser zetrzeć, wy- mieszać z kiełbasą i majonezem. Tosty z szynką • 5 kawałków chleba tostowego lub bagietki • 5 plastrów szynki • 10 dag startego sera • tłuszcz do smażenia • zioła do posypania Na rozgrzanym tłuszczu ułożyć kawałki chleba tostowego, przykryte plastrem szynki i posypane tartym żółtym serem oraz ulubionymi ziołami. Zmniejszyć płomień, przykryć patelnię pokrywką i czekać, aż ser się rozpuści. Kiełbasiane szaszłyki • 25 dag kiełbasy • 1 czerwona papryka • cebula Cebulę i paprykę obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić cebulę w krążki, a paprykę w dość duże kawałki, podobnie kiełbasę. Nadziewać na patyczki do szaszłyków naprzemiennie – kiełbasę, paprykę i cebulę. Włożyć na ruszt do piekarnika na kilka- naście minut (temperatura ok. 180°C), by warzywa zmiękły, a kiełbasa się upiekła. Podawać z keczupem i musztardą. Szynka w galarecie • 15 plastrów szynki konserwowej • 3 jajka • 1 łyżka ostrego chrzanu • sól • żelatyna Ugotować galaretkę według przepisu na opakowaniu żelatyny, przestudzić. Ugo- tować jajka, zetrzeć na tarce o jak naj- drobniejszych oczkach, posolić, doprawić chrzanem. Rozsmarować masę na plastrach szynki, zawinąć je w rulonik. Poukładać w naczyniu, zalać delikatnie chłodną gala- retką. Wstawić na całą noc do lodówki. 11 Szybko i łatwo JAJKA W ROLI GŁÓWNEJ Jajecznica z różnorodnymi dodatkami • 2 jajka • tłuszcz do smażenia Dodatki: • 10 dag wędzonej makreli, • 10 dag pieczarek, • 2 pomidory, • 2 papryki, • 10 dag boczku, • 10 dag kiełbasy • szczypiorek Wybrany dodatek do jajecznicy pokroić w drobną kostkę. Jajka wbić do misecz- ki, lekko osolić (jeżeli dodajemy boczek, kiełbasę lub makrelę, należy zrezygnować z solenia). Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu dodatek do jajecznicy, następnie wlać jajka i mieszając, smażyć do uzyskania zadowalającej konsystencji. Posypać drob- no posiekanym szczypiorkiem. Jajka sadzone • 4 jajka • tłuszcz do smażenia • sól • szczypiorek lub bazylia Rozgrzać tłuszcz na patelni. Zmniejszyć płomień, wbić jajka. Nakryć patelnię i po- zostawić na kuchence tak długo, aż jajka się zetną. Nie obracać! Posolić, oprószyć siekanym szczypiorkiem lub bazylią. Jajka w koszulkach • 4 jajka • 1 łyżka octu • sól Do litra wrzątku dodać szczyptę soli i wlać ocet. Jajka rozbijać nad garnkiem i ostroż- nie wpuszczać do wody. Gotować ok. 3 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Omlet z dowolnym dodatkiem • 4 jajka • 2 łyżki mleka • tłuszcz do smażenia • sól Dodatki: • zielony groszek, • drobno posiekana szynka, • ugotowany i podzielony na małe kawałeczki kalafior lub brokuł • przesmażony szpinak • szczypiorek lub bazylia Jajka rozkłócić w miseczce z mlekiem i solą. Rozgrzać tłuszcz. Wylać masę. Zagarniać do środka ścinający się po brzegach omlet, przechylając patelnię tak, by spływała na nią surowa masa. Gdy całość się zetnie, nałożyć wybrany dodatek, złożyć omlet na pół i posypać posiekanym szczypiorkiem lub bazylią. W kuchni 12 Omlet na słodko • 4 jajka • 2 łyżki mleka • 4 łyżeczki mąki • sól • tłuszcz do smażenia • cukier puder lub dżem Oddzielić białko od żółtka, ubić pianę. Do żółtek dodać mleko, mąkę i sól, wyrobić na gładką masę. Na końcu połączyć z ubitą pianą z białek. Wlać na rozgrzany tłuszcz. Gdy masa się zetnie, za pomocą łopatki obrócić na drugą stronę. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować delikatnie dżemem. Jajka faszerowane • 5 jajek • 2 plastry szynki • 1 łyżeczka majonezu • szczypiorek Ugotować jajka na twardo, obrać, wystu- dzić. Przekroić na pół. Wyjąć żółtko, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub rozetrzeć widelcem. Wymieszać z drobno posiekaną szynką, szczypiorkiem i majone- zem. Nadziewać połówki jajek. Wstawić do lodówki, by masa stężała. Jajka w majonezie z zielonym groszkiem i konserwową cebulką • 4 jajka • ½ słoika marynowanej cebulki • mała puszka groszku konserwowego • ½ szklanki majonezu Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić na pół. Majonez wymie- szać z groszkiem i rozdrobnioną cebulką konserwową. Polać jajka masą, wstawić do lodówki, schłodzić. Jajka z kiełbaską i koncentratem pomidorowym • 2 jajka • 10 dag dobrej kiełbasy • ½ pęczka szczypiorku • 2 łyżki majonezu • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego • ½ łyżeczki sosu sojowego lub przyprawy typu maggi Ugotować jajka na twardo, obrać, wystu- dzić. Pokroić na kawałki. Posiekać kiełbasę i szczypiorek. Wymieszać majonez z kon- centratem. Wszystko połączyć, doprawić sosem sojowym. 13 Szybko i łatwo Obiad Obiad to najbardziej kaloryczny posiłek w  ciągu dnia. Zwyczajowo składa się z dwóch dań – zupy i dania głównego, ale bywa, że podajemy również tzw. dania jednogarnkowe. Pożywne zupy są źródłem witamin, pod warunkiem że warzywa nie są nadmier- nie gotowane ani zbyt długo moczone przed przyrządzaniem w wodzie (tracą wtedy większość wartości odżywczych). Barszcz wołyński według przepisu Lucyny Ćwierciakiewiczowej • 1 l bulionu (może być z kostki) • 2 buraki • 1 główka białej kapusty • 4 pomidory • 1 łyżka masła • 4 łyżki kwaśnej śmietany • sól • pieprz Buraki ugotować, pokroić w paseczki i wrzucić do gotującego się rosołu. Kapustę pociąć na ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i zagotować, wsypać do rosołu. Pomido- ry obrać ze skórki, poddusić na maśle, przetrzeć i dodać do zupy. Gotować pół go- dziny. Zaprawić barszcz śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zupa ogórkowa • 3 kiszone ogórki • 1 łyżka mąki • 1 łyżka masła • 1 l rosołu • ¼ l śmietany • sól • pieprz • koperek Ogórki obrać, zetrzeć na tarce, oprószyć mąką i przesmażyć na maśle. Zalać roso- łem. Gotować ½ godziny. Doprawić solą i pieprzem, wlać zahartowaną śmietanę. Posypać posiekanym koperkiem. Zupa pomidorowa • 1 l rosołu • 8 pomidorów (lub 1 opakowanie pomidorów z puszki) • 1 łyżka masła • ząbek czosnku • bazylia (świeża – kilka listków lub suszona – łyżeczka) • ugotowany ryż lub makaron • kwaśna śmietana Pomidory obrać ze skórki, podzielić na mniejsze kawałki i podsmażyć z rozgnie- cionym czosnkiem na maśle. Stopniowo dolewać rosół, dusząc całość około pół godziny. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podawać z ryżem lub makaronem (opcjonalnie z grzankami usmażonymi na maśle lub groszkiem ptysiowym) ozdobione kleksem kwaśnej śmietany. Zupa z zielonego groszku • 1 l rosołu • 1 opakowanie mrożonego groszku • 1 łyżka masła • ½ łyżki mąki • 2 żółtka • grzanki smażone na maśle Mrożony groszek ugotować do miękkości, przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Zalać rosołem. Zaprawić zupę masłem i mąką. Zagotować. Zestawić z kuchenki. Roztarte żółtka zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Nie zagotowywać ponownie. Podawać z grzankami. W kuchni 14
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Poradnik pani domu. Praktyczne wskazówki
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: