Potrawy mięsne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: Anna Smaza
Liczba stron: 36
Wydawca: Literat
Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-573-1
Data wydania: 2014-06-27
Lektor:
Kategoria:
ebooki >> poradniki >> kulinaria
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na dania z różnych rodzajów mięs i drobiu. Znajdą tu państwo ciekawe pomysły na codzienne posiłki oraz spotkania i uroczyste przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół. Pokazujemy, jak przyrządzić krok po kroku np. roladki cielęce z pomidorami, wątróbkę w pomarańczach, chrupiące skrzydełka, indyka w sosie imbirowym, pieczeń jagnięcą, kotlety cygańskie, frykadelki, pasztet z królika, gulasz wołowy, sznycel wiedeński, kotlety drobiowe w sezamie czy kaczkę duszoną. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Surówki i sałatki, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.
Znajdź podobne książki
Ostatnio czytane w tej kategorii
Darmowy fragment publikacji:
CIELĘCINA
3 os.
1,5 h
CIELĘCINA DUSZONA Z WARZYWAMI
350 g cielęciny
1 cebula
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
2 marchewki
200 ml bulionu warzywnego
Cielęcinę kroimy na małe kawałki (ok. 3 cm) i obtacza
my w 1 łyżce mąki. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę
kroimy w drobną kostkę, paprykę w paseczki, marchewki
w plasterki, a cukinię w połówki plasterków. W dużym,
płaskim rondlu rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 min
mięso, cebulę i paprykę. Dodajemy 1 łyżkę mąki, kolendrę
i ziele angielskie i smażymy jeszcze 1 min, ciągle miesza
jąc. Zmniejszamy ogień, do rondla wlewamy bulion i doda
jemy marchew. Ciągle mieszając, doprowadzamy do wrze
nia i dusimy, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godz.). Po
40 min duszenia dodajemy cukinię. Potrawę doprawiamy
solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.
(z kostki)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
ROLADKI CIELĘCE Z POMIDORAMI
4 os.
1 h
8 plastrów cielęciny (po ok. 80 g
każdy)
3 łyżki musztardy
10 cm białej części pora
8 plastrów żółtego sera (wielko-
ści połowy plastrów cielęciny)
8 plastrów szynki wędzonej
(wielkości połowy plastrów
cielęciny)
500 g pomidorków koktajlowych
250 ml bulionu warzywnego
(z kostki)
100 ml białego wina wytrawnego
kilka gałązek świeżej bazylii
2 łyżki oliwy
pieprz, sól
Mięso myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, doprawiamy
solą i pieprzem oraz smarujemy musztardą. Por myjemy
i kroimy na kawałki (ok. 1,5 cm). Plastry sera i szynki
układamy na plastrach cielęciny, na wierzchu kładziemy
po kawałku pora. Całość zawijamy i spinamy zapinkami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i roladki krótko obsmaża
my na dużym ogniu. Następnie wlewamy bulion i wino,
całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez
30 min. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiart
ki, dodajemy do mięsa i całość dusimy jeszcze 10 min.
Połowę świeżej bazylii siekamy i dodajemy do sosu,
a resztę wykorzystujemy do dekoracji gotowej potrawy.
SZNYCEL WIEDEŃSKI
4 os.
20 min
4 cienkie plastry cielęciny (ok.
150 g każdy)
100 g masła
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki bułki tartej
1 cytryna, pieprz, sól
Mięso myjemy, osuszamy i posypujemy pieprzem. Każ
dy plaster obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym
żółtku i na końcu w tartej bułce. Na patelni roztapiamy
masło, smażymy na nim sznycle ok. 3 min z każdej strony
i solimy je. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na
kotletach.
10
JAGNIĘCINA
KOTLETY JAGNIĘCE
4 os.
2,5 h
4 kotlety jagnięce
1 cebula
2 ząbki czosnku
liść laurowy
2 łyżki oliwy
pieprz
sól
Mięso płuczemy i osuszamy. Cebulę i 1 ząbek czosnku
obieramy i siekamy. Oliwę mieszamy z cebulą, czosn
kiem, pieprzem i solą. Tą mieszanką nacieramy mięso,
przykrywamy je i wstawiamy do lodówki na 2 godz. Na
patelni rozgrzewamy tłuszcz z 1 ząbkiem czosnku i li
ściem laurowym. Gdy czosnek zacznie się rumienić, usu
wamy go wraz z liściem, a na tłuszczu smażymy kotlety.
Podajemy je na ciepło, z surówką i ziemniakami purée.
PIECZEŃ JAGNIĘCA
6 os.
2 h
+ 20 h
1 kg udźca jagnięcego bez
kości
nego
50 g wędzonego boczku
1 l maślanki
150 g gęstej kwaśnej śmietany
250 ml białego wina wytraw-
120 ml wody
4 łyżki oleju
100 g masła
3 liście laurowe
kilka goździków
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka posiekanej natki pie-
truszki
sok z 1 cytryny
pieprz, sól
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy sokiem z cytryny.
Wkładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, goź
dziki i ziarna pieprzu. Maślankę solimy i zalewamy nią
mięso. Garnek przykrywamy i wkładamy na 20 godz. do
lodówki. Co jakiś czas odwracamy mięso. Udziec wyj
mujemy z maślanki, osuszamy i posypujemy zmielonym
pieprzem. Wkładamy go do szerokiej brytfanki z roz
topionym masłem i olejem i obsmażamy ze wszystkich
stron. Następnie zalewamy wodą i winem. Na wierzchu
kładziemy wędzony boczek pokrojony w cienkie plaster
ki. Całość pieczemy przez 1,5 godz. w 180°C, co 10 min
polewając wywarem spod pieczeni. Po upieczeniu mięso
kroimy w plastry, a do sosu dodajemy kwaśną śmietanę
i natkę pietruszki. Gotową pieczeń podajemy z ziemnia
kami lub kluskami, sosem i surówką.
GULASZ Z JAGNIĘCINY
4 os.
2,5 h
600 g chudej łopatki jagnięcej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia czerwona papryka
400 g pomidorów w zalewie
(z puszki)
skórka starta z 1 pomarańczy
150 ml bulionu z kostki
papryka, kminek
sól, pieprz
Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy na oleju i wyjmuje
my na talerz. Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną
w kostkę cebulę, którą podsmażamy na złoty kolor. Do
cebuli dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kost
kę paprykę, a po chwili odłożone wcześniej mięso, po
midory, skórkę pomarańczową, bulion i kminek. Całość
przykrywamy i dusimy ok. 2 godz. Gdy mięso jest już
miękkie, gulasz doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
12
Pobierz darmowy fragment (pdf)
Gdzie kupić całą publikację:
Potrawy mięsne. Kuchnia polska. Poradnik
Autor: Anna Smaza
Aktualnie brak ofert nabycia tej publikacji drogą kupna...
Opinie na temat publikacji:
Inne popularne pozycje z tej kategorii:
Czytaj również:
Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką :