Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00058 005591 15386309 na godz. na dobę w sumie
Potrawy mięsne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Potrawy mięsne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-573-1 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Przedstawiamy sprawdzone przepisy na dania z różnych rodzajów mięs i drobiu. Znajdą tu państwo ciekawe pomysły na codzienne posiłki oraz spotkania i uroczyste przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół. Pokazujemy, jak przyrządzić krok po kroku np. roladki cielęce z pomidorami, wątróbkę w pomarańczach, chrupiące skrzydełka, indyka w sosie imbirowym, pieczeń jagnięcą, kotlety cygańskie, frykadelki, pasztet z królika, gulasz wołowy, sznycel wiedeński, kotlety drobiowe w sezamie czy kaczkę duszoną. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Surówki i sałatki, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

CIELĘCINA 3 os. 1,5 h CIELĘCINA DUSZONA Z WARZYWAMI 350 g cielęciny 1 cebula 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 2 marchewki 200 ml bulionu warzywnego Cielęcinę kroimy na małe kawałki (ok. 3 cm) i obtacza­ my w 1 łyżce mąki. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę w paseczki, marchewki w plasterki, a cukinię w połówki plasterków. W dużym, płaskim rondlu rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 min mięso, cebulę i paprykę. Dodajemy 1 łyżkę mąki, kolendrę i ziele angielskie i smażymy jeszcze 1 min, ciągle miesza­ jąc. Zmniejszamy ogień, do rondla wlewamy bulion i doda­ jemy marchew. Ciągle mieszając, doprowadzamy do wrze­ nia i dusimy, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godz.). Po 40 min duszenia dodajemy cukinię. Potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus. (z kostki) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki ziela angielskiego ROLADKI CIELĘCE Z POMIDORAMI 4 os. 1 h 8 plastrów cielęciny (po ok. 80 g każdy) 3 łyżki musztardy 10 cm białej części pora 8 plastrów żółtego sera (wielko- ści połowy plastrów cielęciny) 8 plastrów szynki wędzonej (wielkości połowy plastrów cielęciny) 500 g pomidorków koktajlowych 250 ml bulionu warzywnego (z kostki) 100 ml białego wina wytrawnego kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki oliwy pieprz, sól Mięso myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy musztardą. Por myjemy i kroimy na kawałki (ok. 1,5 cm). Plastry sera i szynki układamy na plastrach cielęciny, na wierzchu kładziemy po kawałku pora. Całość zawijamy i spinamy zapinkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę i roladki krótko obsmaża­ my na dużym ogniu. Następnie wlewamy bulion i wino, całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 30 min. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiart­ ki, dodajemy do mięsa i całość dusimy jeszcze 10 min. Połowę świeżej bazylii siekamy i dodajemy do sosu, a resztę wykorzystujemy do dekoracji gotowej potrawy. SZNYCEL WIEDEŃSKI 4 os. 20 min 4 cienkie plastry cielęciny (ok. 150 g każdy) 100 g masła 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki bułki tartej 1 cytryna, pieprz, sól Mięso myjemy, osuszamy i posypujemy pieprzem. Każ­ dy plaster obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym żółtku i na końcu w tartej bułce. Na patelni roztapiamy masło, smażymy na nim sznycle ok. 3 min z każdej strony i solimy je. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na kotletach. 10 JAGNIĘCINA KOTLETY JAGNIĘCE 4 os. 2,5 h 4 kotlety jagnięce 1 cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy 2 łyżki oliwy pieprz sól Mięso płuczemy i osuszamy. Cebulę i 1 ząbek czosnku obieramy i siekamy. Oliwę mieszamy z cebulą, czosn­ kiem, pieprzem i solą. Tą mieszanką nacieramy mięso, przykrywamy je i wstawiamy do lodówki na 2 godz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz z 1 ząbkiem czosnku i li­ ściem laurowym. Gdy czosnek zacznie się rumienić, usu­ wamy go wraz z liściem, a na tłuszczu smażymy kotlety. Podajemy je na ciepło, z surówką i ziemniakami purée. PIECZEŃ JAGNIĘCA 6 os. 2 h + 20 h 1 kg udźca jagnięcego bez kości nego 50 g wędzonego boczku 1 l maślanki 150 g gęstej kwaśnej śmietany 250 ml białego wina wytraw- 120 ml wody 4 łyżki oleju 100 g masła 3 liście laurowe kilka goździków kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka posiekanej natki pie- truszki sok z 1 cytryny pieprz, sól Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy sokiem z cytryny. Wkładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, goź­ dziki i ziarna pieprzu. Maślankę solimy i zalewamy nią mięso. Garnek przykrywamy i wkładamy na 20 godz. do lodówki. Co jakiś czas odwracamy mięso. Udziec wyj­ mujemy z maślanki, osuszamy i posypujemy zmielonym pieprzem. Wkładamy go do szerokiej brytfanki z roz­ topionym masłem i olejem i obsmażamy ze wszystkich stron. Następnie zalewamy wodą i winem. Na wierzchu kładziemy wędzony boczek pokrojony w cienkie plaster­ ki. Całość pieczemy przez 1,5 godz. w 180°C, co 10 min polewając wywarem spod pieczeni. Po upieczeniu mięso kroimy w plastry, a do sosu dodajemy kwaśną śmietanę i natkę pietruszki. Gotową pieczeń podajemy z ziemnia­ kami lub kluskami, sosem i surówką. GULASZ Z JAGNIĘCINY 4 os. 2,5 h 600 g chudej łopatki jagnięcej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia czerwona papryka 400 g pomidorów w zalewie (z puszki) skórka starta z 1 pomarańczy 150 ml bulionu z kostki papryka, kminek sól, pieprz Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy na oleju i wyjmuje­ my na talerz. Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kost­ kę paprykę, a po chwili odłożone wcześniej mięso, po­ midory, skórkę pomarańczową, bulion i kminek. Całość przykrywamy i dusimy ok. 2 godz. Gdy mięso jest już miękkie, gulasz doprawiamy solą, pieprzem i papryką. 12
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Potrawy mięsne. Kuchnia polska. Poradnik
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: