Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00306 006883 15378294 na godz. na dobę w sumie
Potrawy tradycyjne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Potrawy tradycyjne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-564-9 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Z jakimi daniami obcokrajowcy kojarzą tradycyjną kuchnię polską? Najczęściej wymieniają bigos, barszcz czerwony, gołąbki, pierogi i kopytka. My, Polacy, często zapominamy o tych daniach, inspirujemy się obcymi kuchniami, potrawami, które są aktualnie popularne czy modne. Jednak czasem warto wrócić do tych dawnych dań, można je przecież również trochę unowocześnić, dopasować do dzisiejszych czasów, „odtłuścić”. Proponujemy państwu przepisy na różne dania należące do tradycyjnej kuchni polskiej: mięsa, podroby, ryby, potrawy mączne i warzywne oraz ciasta. Z pewnością przyczynią się one do urozmaicenia i wzbogacenia państwa posiłków. Wykonanie wspaniałego polskiego obiadu czy kolacji naprawdę nie musi być trudne czy pracochłonne. Przykładowe przepisy: żur na zakwasie, flaki, galaretka z nóżek, kopytka z kapustą, karp smażony z pieczarkami, pierogi. W serii również: Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Surówki i sałatki, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

JAJECZNICA Z GRZYBAMI 3 os. 30 min 5 jaj 50 g wędzonego boczku (lub 1 plasterek) 2 pomidory 2-3 suszone grzyby 50 g sera żółtego 2 łyżki masła 1 łyżka natki pietruszki młody szczypiorek pieprz sól Namoczone wcześniej grzyby kroimy na kawałki i smaży­ my na maśle, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i sma­ żymy przez kilka minut, stale mieszając. Jaja wbijamy do garnuszka lub miski, mieszamy z solą i pieprzem i wle­ wamy do grzybów i boczku. Smażymy na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając. Po ok. 5 min dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser, natkę pietruszki i jeszcze smażymy, mieszając. Jednocześnie na drugiej patelni roz­ tapiamy masło, układamy pokrojone w plastry pomido­ ry i krótko je podsmażamy. Na dużym talerzu układamy najpierw plastry pomidora, a na nich jajecznicę posypaną szczypiorkiem. KURKI SMAŻONE 4 os. 2 h 800 g kurek 150 g wędzonego boczku 1 cebula 50 ml białego wina wytraw- nego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz sól Grzyby myjemy, oczyszczamy i suszymy na sicie. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy ją na rozgrzanym maśle, aż się zeszkli. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Przez chwilę smaży­ my razem. Dodajemy grzyby. Całość solimy, pieprzy­ my, polewamy winem i dusimy pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i doda­ jemy do grzybów. Dusimy jeszcze ok. 1­2 min, na koń­ cu posypujemy natką pietruszki. Kurki można podawać z pieczywem, ziemniakami lub mięsem pieczonym. PLACKI ZIEMNIACZANE 4 os. 1 h Ziemniaki myjemy dokładnie, obieramy, płuczemy i trze­ my na tarce o małych otworach. Cebulę myjemy, obiera­ my i drobno siekamy. Starte ziemniaki mieszamy z cebu­ lą, mąką i jajkiem, posypujemy solą i pieprzem. Na patel­ ni rozgrzewamy olej i układamy placki, każdy utworzony z 1 łyżki masy ziemniaczanej. Smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Podajemy gorące, same albo z cukrem lub śmietaną. 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki 1 jajko 1 mała cebula olej do smażenia pieprz sól 20 KOPYTKA Z KAPUSTĄ 4 os. 1,5 h 700 g ziemniaków 2 jaja 100 g mąki 500 g kiszonej kapusty 200 ml bulionu z kostki 100 g wędzonego boczku 2 suszone podgrzybki, na- moczone w wodzie i po- krojone na kawałki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki kminku 1 liść laurowy 1/2 szklanki wody 1 jajo 300 g mąki 2 łyżki oliwy sól Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i rozgniatamy. Dodajemy jaja, mąkę i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formu­ jemy długie wałeczki, kroimy je ukośnie na kawałki (ok. 2 cm) i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Po wypłynię­ ciu gotujemy przez kilka minut. Kapustę lekko odciskamy, polewamy bulionem warzyw­ nym, dodajemy majeranek, kminek, liść laurowy i pod­ grzybki. Gotujemy pod przykryciem przez około 1 godz. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na roz­ grzanej patelni. Dodajemy do niego ugotowaną kapustę i całość smażymy jeszcze przez 3­4 min. Tak przygotowaną kapustę możemy wymieszać z kopyt­ kami lub podawać osobno. PIEROGI 6 os. 2 h Łączymy mąkę, wodę, rozbełtane jajo, oliwę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy po­ sypanej mąką i wykrawamy koła (np. wielkości szklan­ ki). Na każde koło nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 10 min po wypłynięciu. Farszem mogą być: owoce (śliwki, truskawki, jagody – posypane cukrem), kapusta z grzybami, mięso mielone (wymieszane z namoczoną i rozdrobnioną bułką), twaróg (rozgnieciony, połączony z surowym jajkiem i cukrem). KLUSKI ZIEMNIACZANE 8 os. 1,5 h Ziemniaki myjemy dokładnie, obieramy, płuczemy i trzemy na tarce o małych otworach. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Starte ziemniaki mieszamy z cebulą, mąką i jajkiem. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na wrzątek malutkie porcje masy ziemniacza­ nej (każda porcja odpowiada jednej klusce), gotujemy je przez kilka minut po wypłynięciu. Kluski gotujemy par­ tiami, aby w garnku nie było ich zbyt wiele naraz. Już ugotowane odkładamy na talerz lub miskę. Kluski ziemniaczane można jeść natychmiast po ugoto­ waniu lub smażyć je jeszcze przez kilka minut na rozgrza­ nej patelni, np. z drobno pokrojonym boczkiem, kiełbasą albo jajkiem wymieszanym z solą, pieprzem i koperkiem. 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki 1 jajko 1/2 małej cebuli 22
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Potrawy tradycyjne. Kuchnia polska. Poradnik
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: