Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00519 006586 15342637 na godz. na dobę w sumie
Potrawy z rusztu i grilla. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Potrawy z rusztu i grilla. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-565-6 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

W obecnych czasach grillowanie to jeden z bardziej popularnych sposobów spędzania wolnego czasu. Grillujemy w gronie rodziny, z grupą przyjaciół. Nie jest to już tylko szybki, ciepły posiłek. Przy grillu zaczynamy organizować większe spotkania, imprezy (np. urodziny czy imieniny). Niewątpliwie ten rodzaj wypoczynku staje się polem do popisu dla osób przygotowujących takie przyjęcie, zwłaszcza pod względem kulinarnym. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że nie wszyscy zajmują się przyrządzaniem posiłków na co dzień, dlatego takie spotkanie może okazać się małym problemem. W takich wypadkach pomocna może stać się nasza książka. Znajdą tu państwo zarówno dania mięsne, drobiowe, rybne, jak i zawierające owoce czy warzywa. Aby podczas spotkania przy grillu niczego nie zabrakło, umieściliśmy także przepisy na smaczne dodatki oraz sosy. Mamy nadzieję, że będą państwo zadowoleni z naszych propozycji oraz że będą one dla państwa inspiracją. Przykłady przepisów: musztardowe żeberka, piersi z indyka z serem, banany w miodowej polewie, kolorowe szaszłyki z ziemniaków, jabłka nadziewane twarogiem. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z ziemniaków, Surówki i sałatki, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

ZIEMNIAKI Z SEREM 5 os. 1 h 5 dużych ziemniaków 5 łyżek startego żółtego sera 2 łyżki posiekanej natki pie­ truszki olej do smarowania Folię aluminiową smarujemy olejem i owijamy nią umyte i osuszone ziemniaki. Pieczemy w żarze. Żół­ ty ser mieszamy z natką pietruszki. Gdy ziemniaki się upieką, wyjmujemy je z żaru i rozchylamy folię. Ziem­ niaki nacinamy na krzyż i lekko rozchylamy. W nacię­ cie wkładamy starty ser żółty z natką. Ziemniaki (cały czas w folii) układamy na grillu i pieczemy, aż ser się rozpuści. FASZEROWANE PAPRYKI 3 os. 40 min 3 zielone papryki 2 bułki 3/4 szklanki obranych i po­ siekanych pomidorów 3/4 szklanki startej mozzarelli 1/3 szklanki gorącej wody 1 mała cebula 2 łyżki masła 1 łyżeczka otartego oregano 1/2 łyżeczki soli czosnkowej Bułki kroimy w drobną kostkę i podpiekamy krótko na grillu. Gdy ostygną, mieszamy je z pomidorami, moz­ zarellą, wodą, oregano i solą. Cebulę drobno siekamy, a masło topimy. Oba składniki dodajemy do masy. Paprykę przekrajamy wzdłuż na połówki i usuwamy gniazda z nasionami. Farszem napełniamy papryki i układamy je na folii aluminiowej, którą zaginamy do góry (tworząc miseczkę). Układamy na grillu i piecze­ my ok. 30 min. NADZIEWANA CUKINIA 4 os. 75 min 2 młode cukinie 2 łyżki kukurydzy 100 g szynki 2 małe pomidory 1 łyżka soku z cytryny 50 g startego żółtego sera 3 łyżki posiekanych listków melisy 2 łyżki masła pieprz sól Odcinamy końcówki cukinii i przekrajamy je wzdłuż na pół. Środkową część z pestkami wydrążamy łyżeczką i wyrzucamy. Następnie miąższ wydrążamy tak, aby zostawić ścianki o grubości ok. 1 cm. Miąższ z cukinii oraz obrane pomidory drobno kroimy. Dodajemy 2 łyż­ ki melisy, pokrojoną w paseczki szynkę i kukurydzę. Wszystko mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Łódeczki z cukinii układamy na grillu i pieczemy ok. 10 min, a następnie zdejmujemy z grilla i napełniamy nadzieniem. Z folii aluminiowej formuje­ my miseczki, smarujemy je masłem i układamy w nich cukinie. Delikatnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 30­40 min. 10 min przed końcem gril­ lowania posypujemy cukinie startym serem, zawijamy folią i pieczemy, aż ser się roztopi. Gotowe cukinie po­ sypujemy resztą melisy. 22 SZASZŁYKI Z DROBIU I WARZYW 3 os. 1 h 2 duże piersi z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 czerwona papryka 2 pomidory 6 niedużych cebul kilkanaście małych pieczarek pieprz sól Pieczarki blanszujemy (wrzucamy na 1 min do wrząt­ ku) i suszymy. Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Boczek, oczyszczoną paprykę i pomidory kroimy na kawałki. Obrane cebule kroimy w ćwiartki. Na szpadki do szaszłyków nadziewamy: mięso, pieczarki, paprykę zieloną, cebulę, pomidory, boczek, paprykę czerwoną. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso się upiecze (ok. 25 min). KOLOROWE SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKÓW 3 os. 1 h 12 małych ziemniaków 200 g wędzonego boczku (w plastrach) 1 zielona papryka 2 cebule 1 łyżka otartego rozmarynu 1 łyżka przyprawy do grilla sól, pieprz Dokładnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w poso­ lonej wodzie (ok. 12 min). Po wystygnięciu obieramy i posypujemy przyprawą do grilla. Boczek i oczysz­ czoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy na małe kawałki. Obrane cebule kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa i mięso nabijamy na przemian na szpadki do szaszłyków. Polewamy je olejem i posypujemy rozma­ rynem, solą i pieprzem. Układamy na grillu i pieczemy ok. 30 min, obracając co jakiś czas. OWOCOWE SZASZŁYKI 3 os. 40 min NA SŁODKO Banana kroimy w plastry. Ananasy i brzoskwinie dzie­ limy na kawałki. Wszystkie owoce nadziewamy na przemian na szpadki do szaszłyków. Układamy na gril­ lu i pieczemy, aż owoce się zrumienią (ok. 15 min). Do rondelka wkładamy pokruszoną czekoladę i stawiamy na grillu. Gdy owoce będą gotowe, polewamy je rozto­ pioną czekoladą. 1 szklanka winogron 1 banan 1 mała puszka (250 ml) brzo­ skwiń w cząstkach 1 mała puszka (250 ml) ananasa 1/2 tabliczki czekolady (mlecz­ nej lub gorzkiej) Drób najlepiej smakuje przyprawiony: czosnkiem, bazylią, szczypior­ kiem, tymiankiem, cebulą, curry. 24
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Potrawy z rusztu i grilla. Kuchnia polska. Poradnik
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: