Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00387 007860 15362612 na godz. na dobę w sumie
Potrawy z ryb. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Potrawy z ryb. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-571-7 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Dania z ryb to jedne z najbardziej zdrowych i wartościowych posiłków. Są przeważnie lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo pożywne. Ryby są bogate w białko, witaminy (m.in. A, D i z grupy B) oraz składniki mineralne (żelazo, jod, cynk, magnez, wapń, potas), zawierają niewiele tłuszczów nasyconych i soli. Dlatego są bardzo częstym składnikiem wielu diet zdrowotnych i odchudzających. Spożywanie ich wzmacnia włosy, zęby, oczy i kości. Wspomagają również pracę mózgu. Ryby są także bardzo smaczne. Można przyrządzić z nich wiele różnorodnych potraw, gdyż nadają się do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia. W tej książce zamieściliśmy wiele przepisów, które pomogą państwu urozmaicić dietę i wzbogacić ją o zdrowe, smaczne posiłki. Przykładowe przepisy: łosoś w sosie z kaparami, ryba duszona w mleku, czosnkowe sznycle z halibuta, szaszłyki z karpia, sałatka z makreli, korzenne koreczki śledziowe, pomidory faszerowane dorszem. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Surówki i sałatki, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

TUŃCZYK KOTLECIKI Z TUŃCZYKA 4 os. 1 h ok. 1 kg ziemniaków (po ugotowaniu potrzebujemy 1 i 1/2 szklanki purée) 200 g odsączonego tuńczyka w sosie własnym 1/2 szklanki zielonego grosz- ku z puszki 1 żółtko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka bułki tartej 3 łyżki oleju sól, pieprz Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem, purée wkładamy do miski, dodajemy tuńczyka, groszek, mąkę ziemniaczaną, 1 łyżkę bułki tartej, żółtko, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, następnie le­ pimy rękoma 8 kotlecików. Pozostałą bułkę tartą wysy­ pujemy na talerz, obtaczamy w niej kotleciki, lekko przy­ ciskając z każdej strony. Trzy łyżki oleju rozgrzewamy na patelni i delikatnie przekładamy na nią uformowane kotleciki. Smażymy po obu stronach do zrumienienia. SAŁATKA Z TUŃCZYKA 3 os. 50 min 2 steki z tuńczyka (ok. 2 cm grubości) 250 g fasolki szparagowej 350 g fasolki białej z puszki 200 g pomidorków koktajlo- wych 3 cebule olej kilka liści sałaty SOS: po 2 łyżki posiekanej świeżej mięty i natki pietruszki 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Fasolkę szparagową wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok. 3­4 min. Dodajemy do niej odsączo­ ną białą fasolkę i gotujemy kolejne 5 min. Cebule drob­ no siekamy i dodajemy do niej ugotowaną fasolkę oraz umyte i porwane na drobne cząstki listki sałaty. Steki smarujemy olejem, doprawiamy solą i pieprzem i smaży­ my na patelni na dużym ogniu po 4­5 min z każdej stro­ ny. Po ostygnięciu dzielimy tuńczyka na małe kawałki i dodajemy do fasoli. Pomidorki kroimy w ćwiartki i tak­ że dodajemy do sałatki. Oliwę, miętę, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy, dodajemy ocet winny i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygoto­ wanym sosem zalewamy dokładnie wymieszaną sałatkę z tuńczykiem. POMIDORY NADZIEWANE TUŃCZYKIEM 4 pomidory 120 g odsączonego tuńczyka 4 os. 25 min Pomidory przekrawamy poziomo na pół, usuwamy środ­ ki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 10­12 min. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem, doda­ jemy do niego kapary i majonez. Doprawiamy solą, pie­ przem i bazylią. Masę nakładamy do pomidorów. Całość możemy podgrzać w piekarniku (ok. 5 min) lub podawać na zimno. w sosie własnym 2 łyżki kaparów 4 łyżki majonezu 1 łyżka suszonej bazylii sól, pieprz 22 PANGA PANGA PIECZONA 2 os. 1 h 2 filety z pangi (bez skóry) 1 i 1/2 cytryny po 2 gałązki: tymianku, roz- marynu, pietruszki, bazy- lii, koperku 50 g masła pieprz sól Filety opłukujemy i suszymy. Sokiem z połówki cytry­ ny skrapiamy rybę. Oprószamy solą i pieprzem i wkła­ damy na 30 min do lodówki. Zioła płuczemy, suszymy i drobno kroimy. Cytrynę kroimy na cienkie plasterki. Filety kładziemy na folii aluminiowej posmarowanej odrobiną masła. Ryby posypujemy posiekanymi zioła­ mi. Na wierzchu pangi układamy plasterki cytryny, a na nich kawałki masła. Zawijamy folię. Pieczemy 25 min w temp. 200ºC. PANGA W WINNYM SOSIE 4 os. 40 min 4 filety z pangi 4 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytraw- pietruszki sól, pieprz nego wina 3 cebule 1 łyżeczka posiekanej natki Filety oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy krótko (ok. 3­4 min z każdej strony) na patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie przekładamy je do naczy­ nia żaroodpornego. Cebule obieramy i drobno siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę i łączymy z ce­ bulą i pietruszką. Na filetach kładziemy cebulę z czosn­ kiem i pietruszką i zalewamy winem. Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5­10 min w temp. 180°C. PANGA W SOSIE POMIDOROWYM 4 os. 80 min 4 filety z pangi 500 g pomidorów 2 cebule olej 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii kilka listków świeżej bazylii 3 łyżki mąki 1 cytryna pieprz sól Cebule drobno siekamy i krótko smażymy na patelni. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Do­ dajemy je do cebuli razem z suszoną bazylią i tymian­ kiem. Podgrzewamy do momentu, aż pomidory będą zupełnie miękkie. Całość przecieramy przez sito lub miksujemy i dusimy do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Filety skrapiamy sokiem z cytryny, obta­ czamy w mące. Układamy na patelni, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na złocisty kolor (ok. 5­7 min z każdej strony). Następnie układamy pangę w formie do zapiekania i pokrywamy wcześniej przygotowanym sosem. Wkładamy ryby do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy ok. 10­15 min. Po upieczeniu dekoru­ jemy listkami świeżej bazylii. 24
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Potrawy z ryb. Kuchnia polska. Poradnik
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: