Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00495 010854 20671030 na godz. na dobę w sumie
Potrawy z ziemniaków. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Potrawy z ziemniaków. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: , Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-566-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

W tej książce znajdą państwo propozycje różnorodnych dań z ziemniaków – najpopularniejszych w Polsce warzyw. Przedstawiamy przepisy na potrawy pikantne, słone oraz słodkie, na zapiekanki, kluski, knedle i placki. Proponujemy interesujące połączenia ziemniaków z innymi warzywami, mięsem czy serami, które wzmacniają wartość odżywczą potrawy i uświetniają jej smak. Dzięki naszym radom mogą państwo zadziwić rodzinę oraz gości niecodziennym podaniem tego codziennego składnika naszego pożywienia. Przykładowe przepisy: kopytka z wołowiną i sosem, placki z serem pleśniowym, knedle z jabłkami, zapiekanka piwna z serem, młode ziemniaki z cukinią i serem. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Surówki i sałatki, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

KLUSKI IRENKI sól szafran szczypiorek Składniki: 1 kg ziemniaków jajko mąka ziemniaczana Wykonanie Obrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie pod przykryciem około 18 min. Odcedzić i ugnieść, tworząc purée. Włożyć ziemniaki do miski i połączyć z mąką ziemniaczaną w proporcji 3 : 1 (3/4 sta- nowi purée, a 1/4 mąka ziemniaczana). Wszystko wymieszać. Następnie dodać jajko i wyrobić całość na jednolitą masę, po czym lepić kulki, lekko je spłaszczając. Na koniec nacisnąć na środek kulki, by utworzyć wgłębienie. Do osolonej wrzącej wody wrzucać kluski i gotować do czasu, aż wypłyną. Posypać szafranem i pokrojonym szczypiorkiem. ZIOŁOWE NA OSTRO Składniki: 1/2 kg ziemniaków 10 dag mąki jajko kolendra, majeranek, oregano, sól papryka słodka i ostra Sos: 150 ml gęstej śmietany, roztar- ty ząbek czosnku, łyżka majonezu, 1/2 drobno startego świeżego ogórka, sól, pieprz Wykonanie Ziemniaki obrać, ugotować i ugnieść na purée. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wyrobić jednolite cia- sto. Deskę posypać mąką. Ciasto podzielić na 4 kawałki i z każdego utoczyć wałek o średnicy 2 cm. Następnie odcinać kawałki o tej samej długości. Każdą powstałą kluskę lekko spłaszczyć. Gotować partiami w osolonej wodzie. Polać sosem. Składniki: 1/2 kg ziemniaków 10 dag oscypka 1 duża cebula 2 jajka Z OSCYPKIEM szczypiorek 3 łyżki masła 15 dag mąki sól, pieprz Wykonanie Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i zmielić razem z oscypkiem. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć i połączyć z ziemniakami oraz oscypkiem. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Kluski formo- wać łyżką i kłaść na wrzącą osoloną wodę. Ugotowane odcedzić i posypać szczypiorkiem. 22 PLACKI Z MARCHEWKĄ Składniki: 1 kg ziemniaków 3 marchewki 1 cebula 2 jajka olej (do smażenia) majeranek, sól, pieprz Wykonanie Umyte i obrane ziemniaki, marchew i cebulę utrzeć drobno na tarce. Dodać jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni. Łyżką wylewać gotową masę na pa- telnię, formując placki. Smażyć z obu stron. Można podawać z każdym sosem lub zwykłym keczupem. Z SZYNKĄ I ZIOŁAMI Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki olej do smażenia 10 dag szynki 5 łyżek majeranku 5 łyżek bazylii 5 łyżek posiekanego szczypiorku sól, pieprz Wykonanie Szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać zioła, sól, pieprz, szynkę, jajka i mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować niedużej wielkości placki i podsmażyć z obu stron, aż się zrumienią. Z SEREM PLEŚNIOWYM Składniki: 1/2 kg ziemniaków 10 dag sera pleśniowego 2 jajka 1 czerwona cebula 3 łyżki mąki 7 łyżek oleju natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajka i przyprawy. Z powstałej masy uformować placki i podsmażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju. Ser rozkruszyć w dłoniach, posypać nim placki. Całość wstawić na 10 min do rozgrzanego piekarnika. Po wyjęciu posypać drobno posiekaną pietruszką. 24
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Potrawy z ziemniaków. Kuchnia polska. Poradnik
Autor:
,

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: