Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00400 007375 14238999 na godz. na dobę w sumie
Przerwy w jedzeniu - ebook/epub
Przerwy w jedzeniu - ebook/epub
Autor: Liczba stron: 206
Wydawca: Vital Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-8168-029-5 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Zdrowe jedzenie jest dobre – przerwy w jedzeniu są jeszcze lepsze!

Liczne badania naukowe potwierdzają, że tymczasowe przerwy w jedzeniu zapewniają leczniczy efekt. Dzięki tej książce poznasz techniki i programy żywieniowe, które mają moc uzdrawiania. Dowiesz się jak bez uczucia głodu chronić naczynia krwionośne przed arteriosklerozą, odciążyć serce i obniżyć ciśnienie krwi. Przerwy w jedzeniu poprawiają przemianę materii, a wątroba, pęcherzyk żółciowy i nerki pracują bardziej efektywnie. Zredukowany czas spożywania posiłków wpływa też korzystnie na mózg i układ nerwowy.

Przerwy w jedzeniu pomogą Ci pozbyć się wielu dolegliwości

Opisane przez Autorów programy odżywiania oddziałują bezpośrednio na nasz genom w jądrze komórkowym. Ryzyko zwyrodnienia komórek i powstania nowotworu obniża się dzięki poprawionej ochronie przed wolnymi rodnikami. Lista dolegliwości, od których można trzymać się z dala stosując fazową rezygnację z pożywienia i zdrowemu sposobowi odżywiania jest prawie nieograniczona.

Oczyść ciało i umysł

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:



Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej... prof. dr med. Claus Muss dr med. Heike Bueß-Kovács Przerwy w jedzeniu Naukowo udowodniony sposób na zdrowie i długowieczność Słuchaj Radia Kopp Verlag na www.kopp-verlag.de Redakcja: Irena Kloskowska Skład: Krzysztof Remiszewski Projekt okładki: Aleksandra Lipińska tłumaczenie: Kamila Wysocka Wydanie I BIAŁYSTOK 2019 ISBN 978-83-8168-029-5 tytuł oryginału: Nahrungspausen: Warum ein leerer Magen gesund macht Nahrungspausen Copyright © 2016 by Kopp Verlag e. K. Germany © Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2017 All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich. Książka ta zawiera porady i  informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne lub wiesz o nich, powinieneś skonsultować się z lekarzem zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca i autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia mogące wystąpić w  wyniku stosowania zaprezentowanych w książce metod. 15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67 – redakcja 85 654 78 06 – sekretariat 85 653 13 03 – dział handlowy – hurt 85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl PRINTED IN POLAND Spis treści Wstęp .............................................................................................. Słowo wstępne .................................................................................. Co jest celem tej książki ................................................................. Rozdział 1 Na tropie źródła młodości ....................................................... Trzy filary profilaktyki zdrowotnej ................................................ Być zdrowym, pozostać zdrowym 9 9 13 17 17 – przewodnik profilaktyki ........................................................... 19 Rozdział 2 Przerwy w jedzeniu zamiast głodówki – łagodna droga ... 39 Zdrowe jedzenie jest dobre – przerwy w jedzeniu są jeszcze lepsze! .......................................................................... 40 Alarm w jelitach – gdy białka i tłuszcze atakują jelita ........... 41 Gdy produkty spożywcze są toksyczne – szkodliwe substancje w pożywieniu .................................... 46 Twoja osobista kontrola substancji szkodliwych .................... 56 Przerwy w jedzeniu – najważniejsze pytania i odpowiedzi na ten temat ......................................................... 68 Rozdział 3 Efekt jo-jo i jego przyczyny ...................................................... 73 73 Waga ciała w świetle historii ewolucji ........................................ Rozdział 4 Opanowanie łakomstwa – jedzenie bez utraty kontroli ... 111 Napady wilczego apetytu po unikaniu jedzenia – zaklęty krąg ................................................................................. 113 Walka z chaosem w wadze ciała – czy przerwy w jedzeniu wywołują uczucie szczęścia? ............................... 114 Przerwy w jedzeniu – co dzieje się na poziomie biochemicznym .................................................... 115 Wzmacniacze apetytu – czynniki wywołujące wilczy głód ........................................... 118 Rozdział 5 Jedzenie w okienkach czasowych dla lepszego zdrowia i samopoczucia ......................................................................... 127 Lepsze odtruwanie dzięki przerwom w jedzeniu .................... 128 Pozytywne działanie przerw w jedzeniu na nasz organizm ......................................................................... 129 Wysoka wydajność – korzyści i działania minimalistycznej diety ................................................................ 133 Rozdział 6 Z więcej na mniej: droga do zmiany ..................................... 137 Zdrowe odżywianie – zakupy robią różnicę .............................. 139 Sprzątanie jelit za pomocą substancji balastowych .............. 140 Woda – źródło życia ......................................................................... 148 Sól, białe złoto .................................................................................. 151 Fosforany – wątpliwie wszechstronne........................................ 154 Rozdział 7 Część praktyczna: tak udaje się robić przerwy w jedzeniu .................................................................. 157 W jakim rytmie pościć? ................................................................... 159 Wieczorami kuchnia pozostaje zimna – i pusta ...................... 161 Opowieści, które dodają odwagi .................................................. 164 Rozdział 8 Od przerwy w jedzeniu do postu ........................................... 169 Duchowe wymiary postu ................................................................ 171 Post – generalne porządki w organizmie .................................. 174 Różne kuracje oparte na poście .................................................. 175 Przykład tygodnia postu ................................................................. 177 Ważne pytania na temat postu .................................................... 182 Boska siła we wnętrzu duszy ........................................................ 186 Rozdział 9 Poszczenie z umysłem i duszą ................................................ 187 Uzdrawiająca siła wyobrażeń – techniki mentalne ................ 187 Spokój i wewnętrzna równowaga – techniki odprężające ................................................................ 190 Indeks .................................................................................................. 202 Adresy .................................................................................................. 206 Wykaz ilustracji ................................................................................. 206 Wywiady Prof. Karl Neeser Specjalista w zakresie nauk o sporcie i nauk o zdrowiu ...... 23 Prof. dr Ulrich Josef Winter Lekarz medycyny wewnętrznej, kardiologii, angiologii i medycyny sportowej.................................................................. 30 Dr Karin Mante Specjalistka w zakresie nauk o żywieniu, docentka w Zentralklinikum w Augsburgu ............................................... 35 Dr Urs Gruber Dyrektor ds. kształcenia w obszarze medycyny integracyjnej w Ebikon w Szwajcarii ........................................ 81 Dr Zdenka Badal Neurolog, ekspertka w zakresie medycyny profilaktycznej ... 97 Prof. med. dent. Tilman Fritsch Twórca wolnej od metali medycyny stomatologicznej NAM ............................................ 122 Dr Burkhard Schütz Lekarz i biolog molekularny .......................................................... 142 Dr Henning Sartor Pracuje w przychodni specjalizującej się w medycynie żywienia ................................................................. 179 Wstęp Mniej znaczy więcej Co mogą zdziałać przerwy w jedzeniu – zwane też karencją w je- dzeniu? Napędzają przemianę materii, aktywizują różnorodne enzymy i  w  ten sposób wspierają dobre samopoczucie i  zdrowie człowieka. Poza tym można powiedzieć, że karencja w  jedzeniu pozwala ciału oddychać i wspiera je przez aktywizację pomocnych enzymów w przypadku wielu chronicznych chorób jak choroby au- toimmunologiczne, alergie, choroby zapalne czy wstępne stadia cu- krzycy typu 2. Oczyszczają organizm i napędzają przemianę mate- rii do naturalnego odtruwania. Słowo wstępne W Japonii ten fenomen jest znany już od dawna. Japoński lekarz i autor za pomocą strategii opierającej się na spożywaniu tylko jed- 9 10 Przerwy w jedzeniu nego posiłku, wieczorem krótko przed pójściem spać i pozwalaniu, by przez resztę czasu burczało mu w brzuchu zredukował nadwagę o 15 kilogramów i według własnych relacji odmłodził swoją skórę, a także biologiczny wiek swoich naczyń krwionośnych do odpo- wiedniego dla 26-latka. Także w wielu innych kulturach i religiach na całym świecie czasowe odstawienie jedzenia jest uznawane za korzystne dla samopoczucia i zdrowe – dla ciała i dla duszy. Teraz ten fenomen zdobywa popularność na całym świecie i robi furorę w Stanach Zjednoczonych pod nazwą Time Restric- ted Eating (TRE) – ograniczone czasowo jedzenie. Naukowcy z  Instytutu Badań Biologicznych Salka w  San Diego przepro- wadzili aktualne badania zachowań związanych z odżywianiem wśród myszy i  doszli do sensacyjnego wyniku: Wszystkie my- szy laboratoryjne mogły jeść, co chciały – jedna grupa miała narzucony jednak limit czasowy, inna miała dostęp do pojem- ników z karmą przez 24 godziny na dobę. Podczas gdy myszy, które mogły pożywiać się przez całą dobę podwoiły swoją wagę, myszy, które jadły w  ograniczonym czasie przybrały na wadze tylko w niewielkim stopniu. Naukowcy doszli do sensacyjnego wniosku, że przerwy w jedzeniu wynoszące od 12 do 16 godzin w znacznym stopniu mogą chronić przed nadwagą, co z kolei przyczynia się do ogólniej poprawy zdrowia. Zatem ważne jest nie tylko, CO jemy, ale też, KIEDY jemy. W  medycznych czasopismach naukowych ciągle pojawiają się nowe doniesienia na temat tego, że świadome doprowadza- nie kalorii czy też fazy całkowitego unikania stałego pożywienia mogą przedłużać życie i chronić przez prawie wszystkimi choro- bami (cywilizacyjnymi). To fantastyczne, jakie lecznicze procesy zachodzą w  naszym organizmie i  jakie enzymy są wydzielane, gdy wbudujemy w przebieg dnia przerwy w jedzeniu. Wstęp 11 Lista dolegliwości, od których można trzymać się z dala dzięki fazowej rezygnacji z pożywienia i zdrowemu sposobowi odżywiania jest prawie nieograniczona: • Czasowa karencja w jedzeniu chroni naczynia krwionośne przed arteriosklerozą, odciążą serce i obniża ciśnienie krwi. • Przemiana materii zmienia się, wątroba, pęcherzyk żółciowy i nerki pracują bardziej efektywnie, aby zachować funkcje od- truwające i wydalnicze organizmu. Poziom cukru i tłuszczu we krwi, a także parametry związane z przemianą materii jak na przykład poziom kwasu moczowego normalizują się. • Przyjmowanie pokarmu tylko w ograniczonym czasie odcią- żają jelita, co prowadzi do regeneracji śluzówki tego organu. Jelita jako centralny organ trawienny mogą znów przyjmować składniki pokarmowe w optymalny sposób i wykorzystywać je oraz zachować ważne funkcje immunologiczne. • Zredukowany czas spożywania posiłków wpływa też korzystnie na mózg i układ nerwowy. W połączeniu ze zrównoważonym stylem życia i uregulowanym rytmem snu i czuwania poprawia jakość snu, a także zdolność koncentracji i wydajność w ciągu dnia. Może też widocznie zapobiegać demencji i chorobie Alzheimera. • Świadome odżywianie i karencje w jedzeniu oddziałują bezpo- średnio na nasz genom w jądrze komórkowym. Badania wykazały, że w ten sposób można ochronić zakończenia chromosomów przed rozpadem, a komórki przed przedwczesną śmiercią. Ryzyko zwyrodnienia komórek i powstania nowotworu obniża się dzięki poprawionej ochronie komórek przed wolnymi rodnikami. • Niemniej ważne jest, że czasowa karencja w jedzeniu w kom- binacji z regularną aktywnością fizyczną pomaga osiągnąć szczupłą figurę, fizyczne dobre samopoczucie jak również du- chowo-umysłową witalność i świeżość. 12 Przerwy w jedzeniu W czasie karencji w jedzeniu redukuje się oferta składników odżywczych. W procesie przemiany materii organizm nie może po nie sięgnąć i posługuje się dostępnymi rezerwami tłuszczu. Zdrowa redukcja wagi jest korzystnym efektem ubocznym i za- chęca do tego, by na długo zachować osiągniętą normalną wagę. Życzymy wiele radości przy czytaniu tej książki! prof. dr med. Claus Muss, dr med. Heike Bueß-Kovács Wstęp 13 Co jest celem tej książki Poradników o tematyce odżywiania jest w ostatnim czasie tyle, co przysłowiowego piasku na plaży. Jednak faktem jest, że nie tylko stajemy się coraz grubsi, ale zalewają nas też problemy zdrowotne związane z niewłaściwym odżywianiem ze zbyt dużą ilością cu- kru, tłuszczu i tak zwanych pustych kalorii – i to we wszystkich warstwach społeczeństwa. Zachodnie społeczeństwa zmierzają prostą drogą ku katastrofie odżywczej o rozmiarach tsunami. Jed- nak dzieje się tak nie dlatego, że tak jak w wielu częściach świata musimy obawiać się głodu z powodu niedoboru pożywienia, ale dlatego, że jemy zbyt dużo niewłaściwego pożywienia w nieodpo- wiednim czasie. Następstwem są potężne dolegliwości cywiliza- cyjne i chroniczne choroby degeneracyjne. Przy tym jeszcze nigdy nie mieliśmy do dyspozycji tak wiele wiedzy na temat zdrowego sposobu odżywiania i produktów spożywczych, i jeszcze nigdy nie mieliśmy tyle możliwości, żeby z niej korzystać i dzięki temu działać z odpowiedzialnością za nasze zdrowie. Ostatnio powinno mówić się wystarczająco dużo o  najważ- niejszym filarze profilaktyki zdrowotnej, który stanowi zdrowy styl życia oparty na dużej ilości ruchu i  zdrowym odżywianiu. Te podstawowe reguły profilaktyki mogą być przestrzegane przez każdego – zanim potrzebny będzie lekarz. Dlaczego zatem istnieje frustrujący trend błędnego odżywiania pomimo lepszej wiedzy? Ankieta renomowanego instytutu badawczego Forsa dostar- czyła zadziwiającego wyniku: 84 procent badanych osób twier- dziło, że z reguły odżywia się zdrowo – niezależnie od dochodu na osobę w rodzinie. Tylko 15 procent z ponad 1000 ankieto- wanych osób zgodnie ze swoimi własnymi wypowiedziami od- żywiało się niezbyt lub w ogóle niezdrowo. Jak mają się wyniki 14 Przerwy w jedzeniu ankiety do wyżej przywołanych faktów? Najwyraźniej w temacie świadomego i zdrowego odżywiania popełnia się ciągle jeszcze wiele błędów. To nasuwa myśl, że zalecenia i porady na ten temat nie są być może nieaktualne lub niepraktyczne. Jak już zostało powiedziane najważniejszym warunkiem po- myślności w realizacji projektu „zdrowe i redukujące wagę odży- wianie” jest wytrwałość. Wiele diet kończy się niepowodzeniem po krótkim czasie, ponieważ albo oczekiwany sukces nie zostaje odniesiony od razu lub przynajmniej w krótkim czasie, albo dro- ga do celu wydaje się zbyt trudna. Unikanie określonych produktów spożywczych przez dłuższy czas może wydawać się ograniczeniem wpływającym na jakość życia, więc po jakimś czasie takiego unikania człowiek traci cel sprzed oczu. Dlatego już na początku tej lektury zostało wspo- mniane: żadna godna zaufania koncepcja nie realizuje się tak na- prawdę w krótkim czasie. Jakich nowych i innych teorii możesz spodziewać się zatem po tej książce? W żadnym razie nie dostaniesz tu magicznego prze- pisu, który rzekomo za jednym zamachem rozwiąże wszystkie problemy z wagą i ze zdrowiem. O wiele bardziej chodzi nam o zaprezentowanie ci zestawienia najnowszych odkryć na temat współzależności pomiędzy zdrowiem, odżywianiem i problema- tyką zdrowotną. Wiedza również w tym przypadku jest potęgą: ktoś, kto ma wiedzę na temat procesu przemiany materii, może lepiej zestawić swój indywidualny plan ze skutecznym progra- mem żywienia. Zapomnij o bezpodstawnej obietnicy turbodiet i cudownych koncepcji odżywiania. Takie metody prowadzą co najwyżej do utraty wody lub do niedoboru składników odżyw- czych, a w najgorszym razie szkodzą przemianie materii. Wstęp 15 Właściwe rzeczy we właściwym czasie Już najsłynniejszy grecki lekarz Hipokrates wiedział, że odpowied- nie produkty spożywcze mogą być prawdziwym środkiem lecz- niczym. Co jednak, jeśli pewną rolę odgrywa nie tylko właściwe, to znaczy zdrowe i zrównoważone odżywianie, ale też warunki, w których przyjmujemy to pożywienie? Co się dzieje w naszym or- ganizmie, gdy chwilowo w żołądku i w jelitach przemianie materii zalega mniej pożywienia – jedzenie nie jest zatem do dyspozycji w każdej chwili i w nieograniczonej ilości? Z tej książki dowiesz się, co się dzieje w organizmie, gdy od czasu do czasu przyjmuje się mniej pożywienia. Poznasz rolę róż- nych enzymów, które włączają się w ciągu przerw w jedzeniu. Poza tym pokażemy ci, czego świat nauki dowiedział się z naj- nowszych badań na temat długowieczności, zachowania mło- dzieńczego wyglądu i ochrony przed chorobami chronicznymi. Na tej podstawie otrzymasz w części praktycznej wiele wskazó- wek, strategii i przepisów, aby skutecznie praktykować zmianę odżywiania i na długo utrzymać sukces. W dwóch rozdziałach na temat poszczenia dowiesz się tego, co warto wiedzieć na temat poszczególnych metod postu z medycz- nego, ale też duchowo-religijnego punktu widzenia. Rozdział 1 Na tropie źródła młodości Trzy filary profilaktyki zdrowotnej Naukowcy wychodzą z założenia, że ponad 70 procent wszyst- kich chorób w zachodnich uprzemysłowionych krajach jest uwa- runkowane odżywianiem i zależne od osobistego stylu życia. Chroniczne dolegliwości jak cukrzyca, choroby serca i scho- rzenia związane z przemianą materii, demencja i inne choroby neurodegeneracyjne postępują naprzód. Dane z różnych ankiet dowodzą, że niewłaściwe odżywianie, niedobór ruchu i nadwaga odgrywają przy tym najważniejszą rolę. To paradoks: dzięki postępowi medycznemu dożywamy coraz bardziej podeszłego wieku, jednak chroniczne choroby przybierają coraz bardziej na sile. Na przykład prawie 20 pro- cent obywateli Niemiec jest uznanych za chronicznie chorych i  niektórzy w  rezultacie umierają przedwcześnie. Abstrahując od wielu ludzkich tragedii, których można by było uniknąć, nie można też bagatelizować gwałtownego wzrostu kosztów po- 17 18 Przerwy w jedzeniu noszonych na opiekę zdrowotną, ponieważ już dziś przewlekle chorzy pacjenci generują rocznie ponad połowę kosztów w sys- temie opieki zdrowotnej. Jeśli ten trend utrzyma się w naszym starzejącym się społeczeństwie o niskim przyroście naturalnym, wspólnota solidarności w końcu nie będzie mogła wytrzymać rozwoju w tym kierunku. Błędna droga zwalczania objawów! Aby poradzić sobie z gwałtownym wzrostem kosztów na opiekę zdrowotną i  powstrzymać zwiększanie się liczby chronicznych chorób, medycyna profilaktyczna przyciąga coraz większą uwa- gę opinii publicznej. Postulat przejmowania odpowiedzialności za samego siebie i samopomocy zyskuje przy tym kluczową rolę. Aby dojść do sensownej profilaktyki również sama medycyna musi się zmieniać i porzucić błędną drogę kosztownego zwalcza- nia objawów. Integracyjna holistyczna medycyna profilaktyczna skupia uwagę na przyczynach powstawania chorób i prowadzi do nowego zrozumienia zdrowia i  choroby. Zawiera wiedzę o  bez- pośrednim oddziaływaniu ciała, umysłu i  duszy, i  w  rezultacie podchodzi do pacjentów uwzględniając ich całą osobowość. Do holistycznej, obejmującej całość, medycyny profilaktycznej nale- ży dlatego również salutogeneza – nauka o powstaniu zdrowia, która obok wskazywania zdrowych zachowań, tłumaczy również działanie każdej choroby i  aktywuje siły autouzdrawiające. Za- tem wspieranie zdrowia, jakości życia, witalności i wytrzymałości jest tak samo częścią składową medycyny holistycznej jak dia- gnostyka i leczenie ciężkich chorób w patogenezie – medycynie chorób. Holistyczna medycyna profilaktyczna należy dlatego do przyszłości! Na tropie źródła młodości 19 Już teraz polityka coraz bardziej wskazuje na odpowiedzial- ność jednostki za jej własne zdrowie, a także zakłady ubezpieczeń zdrowotnych widzą w tym obowiązek ubezpieczonych. W przy- padku określonych chorób i metod leczenia odmawiają pokrycia kosztów – to naprawdę gorzka pigułka, którą wszyscy będzie- my musieli przełknąć. Jednak prawda jest taka, że w przyszło- ści zabiegi lecznicze i przez to zdrowie, będą coraz droższe. Tym większe będzie znaczenie indywidualnej profilaktyki zdrowotnej. Ten fakt zawiera jednak również pewną korzyść: jeśli ktoś działa odpowiedzialnie, jest mniej zależny od częściowo przestarzałych i sztywnych struktur systemu opieki zdrowotnej. Każdy człowiek ma prawo do zdrowia, a jeśli ktoś bierze w swoje ręce odpowie- dzialność za własne zdrowie, musi otrzymać szansę, by o czasie zmierzyć się z tematem i zebrać o nim tak wiele informacji, ile jest możliwe. Profilaktyka zdrowotna jest najlepszą inwestycją w przyszłość i gwarantuje dobrą jakość życia w podeszłym wieku. Być zdrowym, pozostać zdrowym – przewodnik profilaktyki Jak widzimy zapobieganie jest najlepszą odpowiedzią na rozwój w opiece zdrowotnej i dobrym instrumentem podtrzymania zdrowia. Jednak co może zrobić jednostka, żeby możliwie długo i efektywnie pozostać zdrową? Do dziś polityka zdrowotna w nieznacznym stopniu reagowała na wyżej opisane fakty. Przy tym w naszym systemie opieki zdro- wotnej jedna biurokratyczna zmiana goni inną, nie prowadząc do prawdziwej zmiany sytuacji. Państwowe programy nie zajmu- ją się niewłaściwym odżywianiem ani nadwagą, a medykamenty 20 Przerwy w jedzeniu nie chronią przed ciężkimi chorobami degeneratywnymi. Nie ma żadnego zastępstwa dla indywidualnej odpowiedzialności, rozpo- znania swojego własnego ryzyka związanego ze sprawami zdro- wotnymi i aktywnego ich redukowania. Najpierw należy wymie- nić trzy filary, na których opiera się profilaktyka zdrowotna: • ruch • dobry styl życia (odprężenie, regeneracja, dobry sen) • odżywianie. Pierwszy filar – ruch „Żadnego sportu”, miał odpowiedzieć Churchill na pytanie jak dożył tak sędziwego wieku. Ta postawa została już dawno odrzucona. Do dziś nie wyjaśniono czy te słowa w ogóle pochodzą od niego i prawda o tym skryła się w mrokach historii – w odróżnieniu od faktu, że ze względu na swoją nadwagę przeszedł kilka udarów, chorował na depresję i przedwcześnie musiał zakończyć swoją karierę polityczną. Dziś nikt już nie wątpi, że sporty wytrzymałościowe i regu- larny ruch są nieodzowne dla zdrowia aż do podeszłego wieku. Istnieją liczne aktywności sportowe, które zapewniają uzyska- nie i podtrzymanie sprawności fizycznej. Można je podzielić na dwa rodzaje pod względem pozyskiwania energii – przemianę energii przez trening aerobowy lub anaerobowy. Co oznacza trening „aerobowy”, a co „anaerobowy”? Aby mięśnie mogły pracować potrzebują tlenu i energii w postaci węglowodanów i tłuszczów. Sposób, w jaki energia jest wykorzy- stywana w organizmie przedstawia się w inny sposób w przypadku tych dwóch alternatyw. Na tropie źródła młodości 21 Pozyskiwanie energii przy treningu aerobowym: W przypadku sportów aerobowych węglowodany i tłuszcze są spalane przy użyciu tlenu i zmieniane w energię. Przyjmowaniem tlenu zajmują się tutaj czerwone włókna mięśniowe. Ponieważ tlen jest koniecznie potrzebny do spalania tłuszczu, sporty aerobowe jak na przykład bieganie, pływanie, jazda na rowerze, wiosłowanie, chodzenie czy narciarstwo biegowe nadają się do redukcji wagi lepiej niż sporty anaerobowe. Pozyskiwanie energii przy treningu anaerobowym: Przy treningu anaerobowym rozkładane są wyłącznie węglowo- dany, bez użycia tlenu. Tak na przykład przy treningu siłowym czy biegach tempowych mięśnie są mocno wykorzystywane. Aerobowe pozyskiwanie energii, to znaczy zaopatrzenie organi- zmu w tlen, nie wystarcza. Ponieważ organizm ma do dyspozycji zbyt mało tlenu, węglowodany są przekształcane w energię po- przez fermentację kwasu mlekowego. Zwiększanie energii jest przy tym znacznie mniejsze, ponieważ tłuszcze nie są spalane przy tego rodzaju anaerobowym pozyskiwaniu energii, gdyż do spalania tłuszczów potrzebny jest tlen. Przy treningu ana- erobowym jak na przykład kulturystyce, podnoszeniu ciężarów czy narciarstwie alpejskim wykorzystywane są białe włókna mięśniowe. Dlatego do rozbudowy mięśni trening anaerobowy nadaje się lepiej niż aerobowy. Aerobowy czy anaerobowy – który wariant wybrać? Jeśli ktoś chce zredukować wagę i zyskać lepszą kondycję, po- winien wybrać sport aerobowy. Kto z kolei chce rozwinąć siłę, powinien sięgnąć po sporty anaerobowe. Mówiąc krótko: trening aerobowy przynosi więcej oddechu, a anaerobowy więcej mięśni.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Przerwy w jedzeniu
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: