Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00118 005153 15188842 na godz. na dobę w sumie
Rakowi powiedz NIE. Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarstw. - ebook/pdf
Rakowi powiedz NIE. Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarstw. - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 380
Wydawca: Wydawnictwo Filar Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-61995-40-1 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Zagrożenie rakiem wzrasta. Książka ta oferuje porady, jak możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, poprawiając jakość diety i uzupełniając ją o właściwe elementy odżywcze.

Ponadto w  tej rewolucyjnej książce dowiesz się:
- Jak oceniać i redukować  ryzyko zachorowania  na raka.
- Jaka żywność  potęguje, a jaka zmniejsza to ryzyko.
- Jak zmniejszyć narażenie na czynniki rakotwórcze.
- Dlaczego wzrasta ryzyko raka o podłożu hormonalnym.
- Jak walczyć za pomocą stosowania odpowiedniej diety.
- O programie prewencyjnym i roli żywienia przy różnych typach raka.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

ROZDZIAŁ 32 NOWA DIETA, NOWY TRYB ŻYCIA Dzi(cid:277)ki materiałowi przedstawionemu w tej ksi(cid:263)(cid:359)ce wiesz ju(cid:359), co nale(cid:359)y (lub czego nie nale(cid:359)y) je(cid:331)ć i pić, aby zminimalizować ryzyko zachorowania na raka. Rozdział 32 podsumuje to na dwa sposoby. Po pierwsze – podaj(cid:263)c list(cid:277) zalecanych produktów spo(cid:359)ywczych i napojów, radz(cid:263)c, których nale(cid:359)y je(cid:331)ć wi(cid:277)cej, a których mniej, oraz wskazuj(cid:263)c ideał, do którego nale(cid:359)y d(cid:263)(cid:359)yć. Po drugie – zamieszczaj(cid:263)c praktyczne rady na temat tworzenia listy zakupów. Rady te mog(cid:263) słu(cid:359)yć za wsparcie przy zapobieganiu rakowi lub redukcji ryzyka nawrotów. Mog(cid:263) te(cid:359) przyspieszyć pełne wyzdrowienie, je(cid:331)li jeste(cid:331) chory lub niedawno chorowałe(cid:331) na raka. W zale(cid:359)no(cid:331)ci od twoich obecnych nawyków (cid:359)ywieniowych i upodoba(cid:312) mo(cid:359)e ci być trudno rady te wprowadzić w (cid:359)ycie. Je(cid:331)li jednak uda si(cid:277) zastosować kilka z nich na pocz(cid:263)tek, a potem tydzie(cid:312) po tygodniu wprowadzać kolejne zmiany, to szybko zaczniesz robić post(cid:277)py. Na ko(cid:312)cu rozdziału znajduje si(cid:277) typowe dzienne menu, zawieraj(cid:263)ce wszystkie korzystne produkty – poka(cid:359)e ci ono, jak cieszyć si(cid:277) jedzeniem i jednocze(cid:331)nie od(cid:359)ywiać si(cid:277) zdrowo. Wszystkie przepisy znajdziesz w tej ksi(cid:263)(cid:359)ce. Kilka podstawowych zasad Istnieje bardzo wiele potraw, które mo(cid:359)esz przygotować, stosuj(cid:263)c produkty zmniejszaj(cid:263)ce ryzyko raka. Ze wszystkich zasad (cid:359)ywieniowych, o których mówili(cid:331)my, najwa(cid:359)niejsze s(cid:263) cztery: 1. Codziennie je(cid:331)ć co najmniej siedem posiłków zło(cid:359)onych z owoców i warzyw (najlepiej uprawianych ekologicznie), wybieraj(cid:263)c te o najwy(cid:359)- szym ORAC (zobacz ramka na str. 129). 2. Zmniejszyć ilo(cid:331)ć spo(cid:359)ywanego mi(cid:277)sa, w zamian wybieraj(cid:263)c ryby lub wegetaria(cid:312)skie (cid:357)ródła protein, na przykład fasol(cid:277), soczewic(cid:277) b(cid:263)d(cid:357) komos(cid:277) ry(cid:359)ow(cid:263) (zwan(cid:263) te(cid:359) prosem boliwijskim). 292 Nowa dieta, nowy tryb (cid:285)ycia 3. Ograniczyć picie alkoholu. 4. Unikać sma(cid:359)enia potraw. Mo(cid:359)esz natomiast „sma(cid:359)yć na parze”, dodaj(cid:263)c wodnistego sosu do patelni pełnej – powiedzmy – warzyw i tofu, a nast(cid:277)pnie przykryć patelni(cid:277) szczeln(cid:263) pokryw(cid:263) i dalej dusić potraw(cid:277) w sosie. Dieta antynowotworowa Produkty spo(cid:359)ywcze i napoje, których spo(cid:359)ycie nale(cid:359)y ograniczyć: • Unikaj albo przynajmniej ogranicz ilo(cid:331)ć czerwonego mi(cid:277)sa do maksy- malnie 300 g tygodniowo, 150 g dwa razy w tygodniu (150 g to mniej wi(cid:277)cej ilo(cid:331)ć, jaka mie(cid:331)ci si(cid:277) w gar(cid:331)ci). • Unikaj mi(cid:277)sa zbr(cid:263)zowionego lub rzadko je jedz – niezale(cid:359)nie, czy jest ono sma(cid:359)one czy grillowane, oraz przetworzonych potraw mi(cid:277)snych (pasztety, hamburgery, parówki). • Ogranicz jedzenie potraw sma(cid:359)onych. Zamiast tego gotuj, du(cid:331) lub piecz • Ogranicz spo(cid:359)ycie produktów mlecznych, wybieraj(cid:263)c – zawsze, kiedy jest to mo(cid:359)liwe – produkty ekologiczne. Unikaj ich, je(cid:331)li masz raka, a je(cid:331)li masz raka piersi, prostaty lub odbytu – wyklucz je całkowicie ze swojej diety. • Nie pij alkoholu, a je(cid:331)li to robisz – ogranicz jego ilo(cid:331)ć do: w przypadku m(cid:277)(cid:359)czyzn – jednego drinka dziennie, a w przypadku kobiet – jednego drinka cztery razy w tygodniu. A najlepiej ogranicz si(cid:277) do 3 drinków tygodniowo i wybieraj czerwone wino produkowane ekologicznie. potrawy. Produkty i napoje, których spo(cid:359)ycie nale(cid:359)y zwi(cid:277)kszyć: • Je(cid:331)li naprawd(cid:277) lubisz mi(cid:277)so – wybieraj to z hodowli organicznej z mał(cid:263) zawarto(cid:331)ci(cid:263) tłuszczu, dziczyzn(cid:277) lub drób chowany na swobodzie. • Zamiast czerwonego mi(cid:277)sa wybieraj ryby, takie jak (cid:331)led(cid:357), makrela, łoso(cid:331) oraz białe ryby. Dorsz z rejonu Morza Arktycznego oraz halibut s(cid:263) najmniej ska(cid:359)one zanieczyszczeniami. • Jedz du(cid:359)o owoców i warzyw – co najmniej siedem porcji dziennie (z upraw ekologicznych, kiedy to tylko mo(cid:359)liwe). • Zjadaj kolorowe owoce, warzywa (i przyprawy), wł(cid:263)cz do swojej codziennej diety co(cid:331) czerwonego/pomara(cid:312)czowego (marchew, słodkie ziemniaki, czyli pataty oraz pomidory, brzoskwinie i melony) i co(cid:331) 293 Jak uniknąć raka? antyrakowe. granatowego lub fi oletowego (owoce jagodowe, wi(cid:331)nie, winogrona lub buraki) oraz co(cid:331) (cid:359)ółtego (kurkuma). • Zjadaj codziennie porcj(cid:277) jarzyn krzy(cid:359)owych, to znaczy brokułu, brukselki, kapusty, kalafi ora i jarmu(cid:359)u. • Codziennie zjadaj 1 lub 2 z(cid:263)bki czosnku. • Do potraw dodawaj grzyby shiitake i kurkum(cid:277) – zawieraj(cid:263) one czynniki • Co drugi dzie(cid:312) pij mleko sojowe, jedz tofu lub potrawy z fasoli. • Do (cid:331)niadania dodawaj siemi(cid:277) lniane, a do sałat stosuj sos na bazie oleju lnianego. Generalnie unikaj rafi nowanych olejów ro(cid:331)linnych – stosuj tylko oliw(cid:277) wyciskan(cid:263) na zimno. • Jedz zdrowe produkty, takie jak chleb razowy, soczewica, fasola, orzechy, nasiona i jarzyny – poniewa(cid:359) wszystkie one zawieraj(cid:263) błonnik. Cz(cid:277)(cid:331)ć błonnika w jarzynach jest niszczona w trakcie gotowania, wi(cid:277)c dobrze jest je(cid:331)ć codziennie jakie(cid:331) surowe jarzyny. • Zamiast kawy pij herbat(cid:277) zielon(cid:263) i czerwone herbaty ziołowe, bogate w przeciwutleniacze, albo herbat(cid:277) czarn(cid:263). Jednak – dla zdrowia – nie przesadzaj z ilo(cid:331)ci(cid:263) (cid:359)adnej z nich. • Codziennie wypijaj szklaneczk(cid:277) napoju CherryActive [napój jest w Polsce trudno dost(cid:277)pny, mo(cid:359)na go kupić w brytyjskich sklepach internetowych – przyp. red.]. • Pij codziennie sze(cid:331)ć szklanek wody, lub – je(cid:331)li wolisz – herbaty ziołowej lub owocowej, ewentualnie ze szklank(cid:263) rozcie(cid:312)czonego soku lub koncentratu wi(cid:331)- niowego. Doskonałym wyborem, aby wzmocnić układ odporno(cid:331)ciowy b(cid:277)dzie herbatka z kociego pazura słodzona koncentratem z czarnej porzeczki i jabłek. Lista zakupów Owoce i warzywa: jabłka, melony, gruszki, wi(cid:331)nie, (cid:331)liwki, morele, owoce le(cid:331)ne przykład banany, suszone owoce (rodzynki, morele, daktyle itp.) • (cid:331)wie(cid:359)e, o niskim ładunku glikemicznym (najlepiej ekologiczne), takie jak • inne owoce (o wy(cid:359)szym ładunku glikemicznym, ale je(cid:331)ć z umiarem), na • mro(cid:359)one, mieszane owoce le(cid:331)ne • (cid:331)wie(cid:359)e warzywa (najlepiej ekologiczne), takie jak sałata, rukola, rze(cid:359)ucha, szpinak, pomidory koktajlowe, ogórki, dymka, karczochy, szparagi, 294 Nowa dieta, nowy tryb (cid:285)ycia awokado, buraki, brukselka, marchew, kalafi or, cukinia, czerwona cebula, szalotka, por, grzyby, brokuły, kapusta, bakła(cid:359)an, papryka i małe i nie zd(cid:263)(cid:359)yły jeszcze osi(cid:263)gn(cid:263)ć wysokiego poziomu cukru) • młode ziemniaki (maj(cid:263) najni(cid:359)szy ładunek glikemiczny, poniewa(cid:359) s(cid:263) młode • słodkie ziemniaki (pataty) • (cid:331)wie(cid:359)e zioła, takie jak bazylia, kolendra i szczypiorek • czosnek • (cid:331)wie(cid:359)y imbir. Świe(cid:285)e produkty (z lady chłodniczej): • ekologiczne, niskotłuszczowe mleko lub mleko sojowe, orzechowe (na przykład migdałowe lub z orzecha laskowego) albo mleko quinoa (wszystkie te rodzaje mleka zawieraj(cid:263) proteiny, obni(cid:359)aj(cid:263)ce ładunek glikemiczny, podczas gdy mleko ry(cid:359)owe zawiera du(cid:359)(cid:263) ilo(cid:331)ć w(cid:277)glowodanów, wi(cid:277)c cechuje si(cid:277) wysokim ładunkiem glikemicznym) • jogurt naturalny, najlepiej sojowy • tofu lub tempeh (sfermentowane nasiona soi) • anchois (sardele) w oliwie z oliwek (w puszce, słoju lub (cid:331)wie(cid:359)e ze sklepu • sardynki (cid:331)wie(cid:359)e lub z puszki • ekologiczny lub dziki łoso(cid:331), (cid:331)led(cid:357), makrele. rybnego) Podstawowe produkty do spi(cid:285)arni: pasionych ziarnami lnu • jaja ekologiczne i/lub z wolnego wybiegu, szukaj jaj omega-3 kurcz(cid:263)t • suszone lub puszkowane ro(cid:331)liny str(cid:263)czkowe (takie jak soczewica, ciecierzyca, fasola Borlotti, czerwona fasola, fasola fl ageolet, puszkowana fasola mieszana – wybieraj ro(cid:331)liny str(cid:263)czkowe puszkowane w wodzie, zawsze wypłucz i osusz przed u(cid:359)yciem • chleb (cid:359)ytni (pumpernikiel lub chleb na zakwasie) • ciasteczka owsiane • makaron lub ry(cid:359) pełnoziarnisty (spróbuj opcj(cid:277) bezglutenow(cid:263), br(cid:263)zowy ry(cid:359) lub makaron z gryki) • br(cid:263)zowy ry(cid:359) Basmati • quinoa • pełnoziarnisty owies uprawiany ekologicznie • m(cid:263)ka kukurydziana (do zag(cid:277)szczania sosów i kaszek) 295 Jak uniknąć raka? • tamari (sos sojowy bez pszenicy) • tahini (pasta z mielonego sezamu) • krojone pomidory w puszce • mieszane antipasti (na przykład pieczone papryczki, suszone pomidory albo grzyby) • przecier pomidorowy • pasta z suszonych pomidorów • marynowane w oleju serca karczochów oraz karczochy w puszce • oliwki • cukier br(cid:263)zowy • naturalny ekstrakt wanilii • naturalny ekstrakt migdałowy • dobrej jako(cid:331)ci gorzka czekolada (około 70 zawarto(cid:331)ci kakao) • niesolone, nieopiekane orzechy oraz pestki jako przek(cid:263)ski, a tak(cid:359)e do gotowania, na przykład orzechy włoskie, migdały, nasiona orzesznicy, orzechy laskowe, pestki dyni, słonecznika • czarny pieprz granulowany • niskosodowana sól • bulion warzywny • olej kokosowy*, oliwa z oliwek extra virgin albo Essential Balance lub Udo’s Choice Oil blends (do sosów sałatkowych) • suszone zioła i przyprawy. * Olej kokosowy otrzymał kilka negatywnych ocen w prasie ze wzgl(cid:277)du na wysok(cid:263) zawarto(cid:331)ć tłuszczów nasyconych. Jednak podgrzewany do wysokiej temperatury nie wydziela (cid:359)adnych szkodliwych substancji, wi(cid:277)c jest to bardzo dobry olej do sma(cid:359)enia i gotowania. Typowe menu antyrakowe (przepisy znajduj(cid:263) si(cid:277) w Rozdziale 33) ŚNIADANIE • Jagodowy wzmacniacz odporno(cid:331)ci Wy(cid:331)mienita kompozycja z jogurtu, owoców jagodowych, kiełków pszenicznych i pestek. 296 Nowa dieta, nowy tryb (cid:285)ycia lub • Musli owsiane z owocami jagodowymi Zdrowe (cid:331)niadanie pełne ró(cid:359)no(cid:331)ci – owsa, owoców jagodowych, jogurtu i innych składników. lub • Superowsianka Dodaj(cid:263)ca energii i smakowita owsianka z owocami i nasionami. DRUGIE ŚNIADANIE • Owoc z gar(cid:331)ci(cid:263) orzechów LUNCH • Zimowa zupa rozgrzewaj(cid:263)ca Zupa jarzynowa z du(cid:359)ymi kawałkami jarzyn. lub • Zupa z surowej marchewki Marchewka i inne składniki zmiksowane na surowo i delikatnie podgrzane przed podaniem. lub • T(cid:277)czowa sałata Cudownie kolorowa mieszanina marchewki, kapusty, rzepy i buraczków w smacznym sosie winegret. lub • Zupa regeneracyjna Jarzyny z tofu, przyprawione i zmiksowane na zimno, a nast(cid:277)pnie podgrzane przed podaniem. lub • Zupa z marchwi i słodkich ziemniaków Przyprawiona odrobin(cid:263) kokosa jest zup(cid:263) pyszn(cid:263) i rozgrzewaj(cid:263)c(cid:263). PODWIECZOREK • Arbuzowy Parasol Od(cid:331)wie(cid:359)aj(cid:263)cy shake. lub • Koktajl z soków z owoców jagodowych Od(cid:359)ywczy i smaczny. 297 Jak uniknąć raka? OBIADOKOLACJA • Makaron z m(cid:263)ki gryczanej z grzybami shiitake po tajsku Grzyby shiitake i tofu duszone w przyprawach, serwowane na po(cid:359)ywnym makaronie. lub • Łoso(cid:331) z purée ze słodkich ziemniaków i brukselka w sosie z ciecierzycy i grzybów To mówi samo za siebie – danie smakosza. lub • Gulasz rybny z karczochami i boczniakami Smakowity, g(cid:277)sty, zdrowy gulasz. Zmiany stylu (cid:285)ycia Poł(cid:263)czenie takich elementów, jak zmiana diety, przyjmowanie ochronnych suplementów i wprowadzenie kilku zmian w stylu (cid:359)ycia, których celem b(cid:277)dzie zmniejszenie ekspozycji na kancerogeny, ma szans(cid:277) zmniejszyć twoje zagro(cid:359)enie rakiem od 50 do 90 . Realnie oznacza to przedłu(cid:359)enie (cid:359)ycia o 10–20 lat (jak równie(cid:359) poprawienie jako(cid:331)ci (cid:359)ycia). A im wcze(cid:331)niej zaczniesz – tym szansa zmniejszenia ryzyka raka b(cid:277)dzie wi(cid:277)ksza – na prewencj(cid:277) nigdy nie jest za wcze(cid:331)nie. 10 najwa(cid:285)niejszych wskazówek dotyczących stylu (cid:285)ycia Poni(cid:359)ej znajdziesz 10 najwa(cid:359)niejszych rad dotycz(cid:263)cych tego, jak zmniejszyć ekspozycj(cid:277) na potencjalne kancerogeny. Niektóre z nich jest stosunkowo łatwo wprowadzić w (cid:359)ycie. Inne, takie jak ograniczenie ekspozycji na spaliny, zale(cid:359)(cid:263) w du(cid:359)ej mierze od tego, gdzie postanowisz mieszkać i pracować oraz jak podró(cid:359)ujesz z domu do pracy i z powrotem. Podczas układania długoterminowych planów takie czynniki powinny być brane pod uwag(cid:277). Zdrowie jest twoim najwi(cid:277)kszym dobrem. Warto je chronić. 1. Nie pal i sp(cid:277)dzaj jak najmniej czasu w zadymionym otoczeniu. 2. Ograniczaj czas sp(cid:277)dzany w korkach, wdychaj(cid:263)c spaliny i – je(cid:331)li to mo(cid:359)liwe – zamieszkaj na mniej zanieczyszczonych terenach. 298 Nowa dieta, nowy tryb (cid:285)ycia 3. Ograniczaj ekspozycj(cid:277) na bardzo ostre sło(cid:312)ce i u(cid:359)ywaj dobrych kremów do opalania, najlepiej zawieraj(cid:263)cych witamin(cid:277) A, która chroni skór(cid:277) przed uszkodzeniem, ale nie hamuje produkcji witaminy D. Kremy z fi ltrem s(cid:263) szczególnie wa(cid:359)ne, gdy masz jasne włosy, jasne oczy i du(cid:359)o pieprzyków. Nie ł(cid:263)cz alkoholu i silnego sło(cid:312)ca. 4. Kiedy to tylko mo(cid:359)liwe, stosuj naturalne alternatywy lekarstw. Nie poddawaj si(cid:277) HTZ zawieraj(cid:263)cej estrogeny lub progestageny ani prze- (cid:331)wietleniom rentgenowskim, chyba (cid:359)e jest to absolutnie niezb(cid:277)dne. 5. Jak najrzadziej u(cid:359)ywaj telefonu komórkowego, a je(cid:331)li ju(cid:359) to robisz, zakładaj zestaw słuchawkowy. 6. Nie podgrzewaj produktów w pojemnikach z tworzyw sztucznych, a tak(cid:359)e ogranicz ilo(cid:331)ć napojów i tłustych produktów, kupowanych w opakowaniach z mi(cid:277)kkich tworzyw sztucznych. 7. Stosuj naturalne detergenty i sprawd(cid:357), czy produkty w twojej kuchni i łazience nie zawieraj(cid:263) znanych kancerogenów (zobacz Rozdziały 4 i 22). 8. Do hodowli ro(cid:331)lin w domu i w ogrodzie nie u(cid:359)ywaj pestycydów. 9. Kontroluj poziom stresu w twoim (cid:359)yciu. Przedłu(cid:359)aj(cid:263)cy si(cid:277) stres wyczerpuje 10. Wysypiaj si(cid:277). To ma bardzo istotny wpływ na twój układ odporno(cid:331)ciowy. siły obronne. 299 ROZDZIAŁ 33 PRZEPISY ANTYRAKOWE ŚNIADANIE NAPÓJ ENERGETYCZNY Zdrowy napój energetyczny (na przykład Get Up Go) to napój w proszku, który miesza si(cid:277) z odtłuszczonym mlekiem lub mlekiem sojo- wym oraz z bananami albo owocami jagodowymi. Z dietetycznego punktu widzenia to najlepsze (cid:331)niadanie: ka(cid:359)da porcja daje wi(cid:277)cej błonnika ni(cid:359) miska owsianki, wi(cid:277)cej protein ni(cid:359) jajko, wi(cid:277)cej (cid:359)elaza ni(cid:359) (cid:331)niadanie tradycyjne oraz wi(cid:277)cej witamin i minerałów ni(cid:359) cała paczka płatków (cid:331)niadaniowych. Jedna porcja Get Up Go dostarcza co najmniej 100 ka(cid:359)dej witaminy i minerału oraz jeszcze wi(cid:277)cej niektórych wa(cid:359)nych składników od(cid:359)ywczych. Na przykład zawiera ona 1000 mg witaminy C, co stanowi równowarto(cid:331)ć ponad 20 pomara(cid:312)czy. Get Up Go jest zrobiony z najlepszych produktów zmielonych na proszek. W(cid:277)glowodany pochodz(cid:263) głównie z proszku jabłkowego, białko z quinoa, soi i m(cid:263)ki ry(cid:359)owej, podstawowe tłuszcze ze zmielonych pestek sezamu, słonecznika i dyni, błonnik z otr(cid:277)bów owsianych, otr(cid:277)bów ry(cid:359)owych i psyllium (indyjski błonnik rozpuszczalny), a dodatki smakowe z m(cid:263)czki migdałowej, cynamonu i naturalnej wanilii. Nie zawiera sacharozy, dodatków, produktów zwierz(cid:277)cych, dro(cid:359)d(cid:359)y, pszenicy ani mleka i smakuje wspaniale. Ka(cid:359)da porcja serwowana z pół litra odtłuszczonego mleka lub mleka sojowego i z dodatkiem owocu dostarcza mniej ni(cid:359) 300 kalorii i tylko 10 GL, co czyni j(cid:263) idealnym daniem w diecie niskocukrowej oraz utrzymuje idealn(cid:263) równowag(cid:277) cukru we krwi. Je(cid:331)li chodzi o jej zalety dietetyczne, to góruje nad ka(cid:359)dym innym rodzajem (cid:331)niadania i jest doskonała zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Takie (cid:331)niadanie mo(cid:359)na spo(cid:359)ywać nawet codziennie, je(cid:331)li si(cid:277) ma na to ochot(cid:277). Taki (cid:331)niadaniowy napój energetyczny jest dost(cid:277)pny w sklepach ze zdrow(cid:263) (cid:359)ywno(cid:331)ci(cid:263) [w Polsce napój ten nie jest łatwo dost(cid:277)pny, ale mo(cid:359)na go kupić 300 Przepisy antyrakowe w brytyjskich i ameryka(cid:312)skich sklepach internetowych, niektóre z nich propo- nuj(cid:263) darmow(cid:263) wysyłk(cid:277) na terenie UE – przyp. red.]. Przygotuj Get Up Go z owocami jagodowymi, takimi jak truskawki, maliny lub jagody albo z mi(cid:277)kk(cid:263) gruszk(cid:263). Je(cid:331)li masz ochot(cid:277) na banana, wybierz mniej dojrzałego i małego albo pół du(cid:359)ego. Porcja dla 1 osoby: • 300 ml odtłuszczonego mleka lub mleka sojowego; • 1 mały banan lub porcja innych owoców takich jak jagody lub brzoskwinia • 1 porcja proszku Get Up Go. Zmiksuj mleko, owoce i proszek Get Up Go i gotowe! JAGODOWY WZMACNIACZ ODPORNOŚCI (cid:330)wie(cid:359)y i kolorowy. Porcja dla 1 osoby: • 150 g niskotłuszczowego jogurtu • 115 g owoców jagodowych (truskawek, czarnej porzeczki, malin, czarnych jagód) • 1 ły(cid:285)ka stołowa kiełków pszenicy • 1 ły(cid:285)ka stołowa mieszanki mielonych nasion (sezamu, dyni, słonecznika i siemienia lnianego). Przed podaniem wymieszaj wszystkie składniki. MUSLI OWSIANE Z OWOCAMI JAGODOWYMI Powoli uwalniane w(cid:277)glowodany w płatkach owsianych czyni(cid:263) je idealnym (cid:331)niadaniem, które wzmocni ci(cid:277) i zapobiegnie wahaniom cukru we krwi. Jabłko, orzechy laskowe i owoce le(cid:331)ne dodaj(cid:263) musli smaku i substancji od(cid:359)ywczych. Porcja dla 4 osób: • 4 ły(cid:285)ki stołowe płatków owsianych • 1 ły(cid:285)ka stołowa kiełków i otrębów owsianych • 125 mI ciepłego mleka sojowego • 150 g jogurtu naturalnego • 2 ły(cid:285)ki stołowe miodu • 2 ły(cid:285)ki stołowe soku z cytryny 301 Jak uniknąć raka? • 1 czerwone jabłko i 1 zielone jabłko – umyte, oczyszczone z gniada nasiennego i starte, ale nieobrane • 4 ły(cid:285)ki stołowe posiekanych orzechów laskowych • 2 ły(cid:285)ki stołowe czarnych jagód lub czarnej porzeczki • 4 gałązki mięty. Namocz płatki owsiane, kiełki i otręby w mleku sojowym i zostaw na co najmniej 2 godziny. Następnie wymieszaj z jogurtem, miodem i sokiem z cytryny. Dodaj jabłka i orzechy, a tu(cid:285) przed podaniem – jagody. Udekoruj ka(cid:285)dą porcję gałązką mięty i kilkoma całymi jagodami. W sklepach ze zdrow(cid:263) (cid:359)ywno(cid:331)ci(cid:263) mo(cid:359)na kupić bezglutenowe musli na bazie owsa. Unikaj jednak tego musli, poniewa(cid:359) zawiera sporo ukrytych cukrów pod pos- taci(cid:263) rodzynek lub daktyli. Jedz musli z mlekiem sojowym i (cid:331)wie(cid:359)ymi owocami. SUPEROWSIANKA Porcja dla 1 osoby: • 25 g płatków owsianych • 1 ły(cid:285)ka stołowa kiełków pszenicy • 125 ml mleka sojowego lub mleka ry(cid:285)owego, lub mleka owsianego • 1 ły(cid:285)ka stołowa mieszanki mielonych nasion (sezamu, dyni, słonecznika i siemienia lnianego) • 1 banan, obrany i pokrojony w plasterki • 1 jabłko umyte i pokrojone. Zmieszaj razem płatki owsiane, kiełki pszeniczne i mleko. Dodaj nasiona, banan oraz jabłko i podaj. LUNCH ZIELONY SUPERMIKS Mieszanka ciemnozielonych li(cid:331)ci i ziół w stylu pesto to (cid:331)wietny sposób na szybkie zwi(cid:277)kszenie w organizmie fl awonoidów oraz składników bogatych w witamin(cid:277) C bez potrzeby zjadania całej miski sałaty. Po prostu zmiksuj wszystko razem z dodatkiem oliwy i podawaj w zupach, makaronach, sałatach, a tak(cid:359)e jako dodatek do głównych da(cid:312). Polecam spo(cid:359)ywać ten miks przynajmniej w jednym posiłku dziennie, ale najlepiej spo(cid:359)ywać go dwa razy dziennie, dla dobra naszej 302 Przepisy antyrakowe w(cid:263)troby. Mo(cid:359)na eksperymentować z zielonymi li(cid:331)ćmi oraz ziołami w zale(cid:359)no(cid:331)ci od upodoba(cid:312) oraz mo(cid:359)liwo(cid:331)ci dost(cid:277)pu do nich. Dodaj awokado (bogate w witamin(cid:277) E i proteiny), aby uzyskać g(cid:277)stsz(cid:263) konsystencj(cid:277), albo ogórek (warzywo o wła(cid:331)ci- wo(cid:331)ciach oczyszczaj(cid:263)cych), je(cid:359)eli chcesz, by konsystencja pesto była l(cid:359)ejsza. Mo(cid:359)na równie(cid:359) dodać (cid:331)wie(cid:359)y czosnek, suszone pomidory albo pieczone papryczki, marynowane serca karczochów, pestki dyni lub orzechy piniowe. Porcja dla 1 osoby: • ¼ torebki (pełna gar(cid:258)ć) rze(cid:285)uchy, opłukanej i wysuszonej • ¼ torebki (pełna gar(cid:258)ć) młodych li(cid:258)ci szpinaku, opłukanych i wysuszonych • gar(cid:258)ć li(cid:258)ci bazylii • oliwa extra virgin z oliwek lub bogaty w kwasy omega olej z nasion, na przykład konopi czy lnu (konsystencja mieszanki powinna przypominać pesto). Zmieszaj li(cid:258)cie i zioła razem w blenderze lub posiekaj drobno za pomocą ostrego no(cid:285)a. Dodaj olej. ZIMOWA ZUPA ROZGRZEWAJĄCA Oto cudownie rozgrzewaj(cid:263)cy i łatwy do sporz(cid:263)dzenia posiłek. Porcja dla 4 osób: • 1 ły(cid:285)ka stołowa oliwy z oliwek • 1 (cid:258)rednia cebula, obrana i posiekana • 2 ząbki czosnku, obrane i zmia(cid:285)d(cid:285)one • 680 g pokrojonych warzyw sezonowych (na przykład ziemniaków, brukwi, selera, marchwi, brokułów, kapusty) • 1 puszka pomidorów (400 g) • 1 ły(cid:285)eczka rosołu z kostki jarzynowej. Podgrzej oliwę w rondlu i krótko podsma(cid:285) cebulę i czosnek. Dodaj warzywa, pomidory oraz tyle wody, aby wszystko przykryła, a następnie dodaj ły(cid:285)eczkę rosołu z kostki jarzynowej. Gotuj na małym ogniu, a(cid:285) ugotują (lecz nie przegotują) się jarzyny (ok. 20–25 minut). Warianty Zupę mo(cid:285)na zmiksować albo zostawić tak jak jest. Nie dodawaj zbyt wiele ziemniaków, je(cid:258)li nie chcesz, aby zupa była za gęsta. W wersji bardziej po(cid:285)ywnej mo(cid:285)esz dodać soczewicę. Z tego przepisu mo(cid:285)na te(cid:285) ugotować gulasz warzywny – wtedy dodaj mniej wody i nie miksuj. 303 Jak uniknąć raka? ZUPA PATRYKA (przepis podstawowy) Stworzyłem t(cid:277) zup(cid:277), aby pomóc mojej (cid:359)onie Gaby pokonać niestraw- no(cid:331)ć, a teraz jest to słynny przepis, wzmacniaj(cid:263)cy zdrowie moich Czytel- ników! Zupa zawiera składniki, które zapewniaj(cid:263) substancje od(cid:359)ywcze, zdrowe dla naszego organizmu. Jest bardzo bogata w witamin(cid:277) E, beta- -karoten oraz zwalczaj(cid:263)ce zapalenia: cebul(cid:277), czosnek i imbir. Mleko kokosowe nie tylko daje bogaty, kremowy smak, ale zawiera te(cid:359) trójglicerydy o (cid:331)redniej długo(cid:331)ci ła(cid:312)cuchów kwasów tłuszczowych – specjalny rodzaj tłuszczów nasyconych, które nie odkładaj(cid:263) si(cid:277) w formie tłuszczu, ale daj(cid:263) energi(cid:277). Kokos wspomaga równie(cid:359) funkcjonowanie tarczycy oraz pomaga zwalczać infekcje. Porcja dla 2–3 osób: • 1 ły(cid:285)ka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (extra virgin) • ½ czerwonej cebuli, grubo pokrojonej • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony • 1 du(cid:285)a marchewka albo 2 mniejsze, obrane i pokrojone • 1 du(cid:285)y, słodki ziemniak albo 2 mniejsze, nieobrane, pokrojone w takie same kawałeczki jak marchewka, aby gotowały się równomiernie • 1 kopiasta ły(cid:285)eczka (cid:258)wie(cid:285)o startego imbiru • ¼ ły(cid:285)eczki kurkumy • 2 ły(cid:285)eczki ekologicznego sproszkowanego bulionu warzywnego • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę • 75 ml mleka kokosowego. Podgrzej olej na du(cid:285)ej patelni, podsma(cid:285) delikatnie cebulę i czosnek, tak aby zaczęły mięknąć, ale (cid:285)eby nie zbrązowiały. Dodaj marchewkę, słodki ziemniak, imbir, kurkumę i bulion warzywny. Zalej wrzątkiem i doprowad(cid:283) do wrzenia. Pod przykryciem gotuj 15 minut, aby zmiękły warzywa. Dodaj paprykę i mleko kokosowe, następnie zmiksuj, aby otrzymać gęstą konsystencję. ZUPA Z SUROWEJ MARCHEWKI Czy kiedykolwiek jedli(cid:331)cie gor(cid:263)c(cid:263), surow(cid:263) zup(cid:277)? T(cid:277) zup(cid:277) przygotowuje si(cid:277) na zimno, a potem delikatnie podgrzewa, dzi(cid:277)ki czemu zachowuje si(cid:277) wszystkie witaminy i składniki mineralne w stanie nienaruszonym. Ma ona tak(cid:359)e du(cid:359)o błonnika. Uwa(cid:359)ajcie, (cid:359)eby jej nie przegotować. 304 Przepisy antyrakowe Porcja dla 4 osób: • 450 g marchewki ekologicznej, umytej i pokrojonej na kawałki • 85 g zmielonych migdałów • 300 ml mleka sojowego • 1 ły(cid:285)eczka rosołu z kostki jarzynowej • 1 ły(cid:285)eczka mieszanki suszonych ziół. Włó(cid:285) marchew do miksera i zmiksuj na purée. Dodaj pozostałe składniki i miksuj, a(cid:285) się połączą. Delikatnie zagrzej w rondlu. TĘCZOWA SAŁATA Ta kolorowa kompozycja z marchwi, kapusty, rzepy i buraczków jest bardziej po(cid:359)ywna, ni(cid:359) my(cid:331)lisz. Nie dawaj za du(cid:359)o buraków i rzepy, poniewa(cid:359) ich silny smak mo(cid:359)e zdominować marchew. Porcja dla 4 osób: • 3 (cid:258)rednie ekologiczne marchewki, umyte i starte • ¼ czerwonej kapusty, umytej i posiekanej • 1 mała ekologiczna rzepka, umyta i starta • 2 ły(cid:285)ki stołowe Essential Balance Oil, dostępny w sklepach ze zdrową (cid:285)ywno(cid:258)cią [patrz przyp. red. do napoju Get Up Go str. 300] • 1 ły(cid:285)ka musztardy dijon • 2 ząbki czosnku, obrane i zmia(cid:285)d(cid:285)one • sok z cytryny. Zmieszaj wszystkie warzywa w du(cid:285)ej misce do sałaty. Zmiksuj oliwę, musztardę, czosnek i sok z cytryny do smaku w fi li(cid:285)ance lub dzbanuszku. Polej jarzyny i dobrze wymieszaj. ZUPA REGENERACYJNA T(cid:277) zup(cid:277) tak(cid:359)e miksuje si(cid:277) na zimno, a nast(cid:277)pnie podgrzewa przed podaniem. Na tej samej zasadzie mo(cid:359)esz eksperymentować z innymi szybkimi w przygo- towaniu, wysokoenergetycznymi zupami. Porcja dla 1 osoby: • 2 ekologiczne marchewki – umyte i pokrojone na kawałki • 3 ró(cid:285)yczki brokułu – umyte i rozdrobnione • 1 pęczek umytej wodnej brukwi • 75 g tofu 305 Jak uniknąć raka? • 125 ml mleka sojowego • 2 ły(cid:285)eczki koncentratu bulionu warzywnego • pasta pomidorowa, przyprawy lub zioła do smaku. Zmiksuj wszystkie składniki w mikserze. Podawaj na gorąco lub na zimno z ciasteczkami owsianymi. ZUPA Z MARCHEWKI l SŁODKICH ZIEMNIAKÓW Słodkie ziemniaki s(cid:263) bogate w karotenoidy i witamin(cid:277) E. T(cid:277) prost(cid:263) zup(cid:277) mo(cid:359)na szybko przygotować i jest ona niezwykle smaczna. Zamiast patatów mo(cid:359)na u(cid:359)yć dyni pi(cid:359)mowej. Porcja dla 2 osób: • 4 (cid:258)rednie słodkie pataty obrane i pokrojone na małe kawałki • 4 du(cid:285)e ekologiczne marchewki, umyte i pokrojone na małe kawałki • 1⁄3 puszki o pojemno(cid:258)ci 400 ml mleka kokosowego • 1 ząbek czosnku, obrany i zmia(cid:285)d(cid:285)ony • czarny pieprz. Ugotuj pataty i marchewkę do miękko(cid:258)ci w takiej ilo(cid:258)ci wody, aby tylko przykryła warzywa. Zmiksuj wszystko w mikserze, a następnie dodaj mleko kokosowe, czosnek i czarny pieprz do smaku. PODWIECZOREK ARBUZOWA OCHRONA Mi(cid:263)(cid:359)sz arbuza jest bogaty w beta-karoten i witamin(cid:277) C. Pestki stanowi(cid:263) za(cid:331) znakomite (cid:357)ródło tłuszczów, witaminy E, cynku i selenu. Je(cid:331)li zmiksujesz pestki z mi(cid:263)(cid:359)szem, łuska pestek opada na dno, a jej wn(cid:277)trze miesza si(cid:277) z mi(cid:263)(cid:359)szem, składaj(cid:263)c si(cid:277) na napój niewiarygodnie wzmacniaj(cid:263)cy odporno(cid:331)ć. Jest on idealny w czasie infekcji, poniewa(cid:359) dostarcza du(cid:359)o glukozy zwi(cid:277)kszaj(cid:263)cej energi(cid:277), nieco protein z pestek i mnóstwo wzmacniaj(cid:263)cych odporno(cid:331)ć składników. Porcja dla 1 osoby: • 1 (cid:258)redniej wielko(cid:258)ci plaster arbuza, około 200 g bez skóry • lód (według uznania). Zmiksuj arbuza i nasiona na gładką masę. Podawaj z lodem, je(cid:258)li lubisz, albo zmiksuj blenderem, aby powstał schłodzony sok. 306 Przepisy antyrakowe KOKTAJL Z OWOCÓW JAGODOWYCH witaminy C i antyoksydantów. Ten koktajl to nektar dla układu odporno(cid:331)ciowego, zawieraj(cid:263)cy du(cid:359)(cid:263) ilo(cid:331)ć Coraz wi(cid:277)ksza jest ró(cid:359)norodno(cid:331)ć dost(cid:277)pnych soków owocowych. Szcze- gólnie dobre s(cid:263) loganberry (skrzy(cid:359)owanie je(cid:359)yny z malin(cid:263)), borówka ameryka(cid:312)ska i czarna porzeczka. Zorientuj si(cid:277), co jest dost(cid:277)pne w twoim lokalnym sklepie ze zdrow(cid:263) (cid:359)ywno(cid:331)ci(cid:263). Wybieraj czyste soki bez dodatku cukru. To nektar dla twojego układu odporno(cid:331)ciowego, poniewa(cid:359) zawiera mnóstwo witaminy C i antocyjanów. Aby zmniejszyć ilo(cid:331)ć cukru wypijan(cid:263) w soku, soki cz(cid:277)sto rozcie(cid:312)cza si(cid:277) wod(cid:263) w stosunku pół na pół. Mo(cid:359)esz te(cid:359) przygotować własny sok: Porcja dla 1 osoby: • 300 ml soku z jabłek • 350 g zmiksowanych owoców jagodowych (borówek amerykańskich, czarnych porzeczek, truskawek). Wszystko razem zmieszaj w mikserze. OBIAD MAKARON Z MĄKI GRYCZANEJ Z GRZYBAMI SHIITAKE PO TAJSKU M(cid:263)ka gryczana to bogata w proteiny m(cid:263)ka bez zawarto(cid:331)ci pszenicy. Wi(cid:277)kszo(cid:331)ć makaronów z m(cid:263)ki gryczanej zawiera tak(cid:359)e pewn(cid:263) ilo(cid:331)ć pszenicy i taki makaron łatwiej ugotować ni(cid:359) makaron zrobiony wył(cid:263)cznie z m(cid:263)ki gryczanej, który – zbyt długo gotowany – łatwo si(cid:277) rozpada. Najlepiej gotować go przez 5 minut, odcedzić i ponownie zagotować. Porcja dla 2 osób: • 1 ły(cid:285)ka oliwy z oliwek • 2 ząbki czosnku • 115 g grzybów shiitake (je(cid:258)li nie dostaniesz (cid:258)wie(cid:285)ych, u(cid:285)yj suszonych • 2 ekologiczne marchewki, umyte i pokrojone w cienkie podłu(cid:285)ne – namocz je) (5 cm) plastry • 115 g brokułów, umytych i połamanych na ró(cid:285)yczki • 115 g kawałków marynowanego tofu 307 Jak uniknąć raka? • 1 ły(cid:285)eczka przypraw tajskich • 2 ły(cid:285)ki mleka kokosowego lub1 ły(cid:285)ka sosu sojowego • 200 g makaronu z mąki gryczanej. Podgrzej oliwę w woku lub na głębokiej patelni. Podsma(cid:285) przez 3 minuty czosnek, dodaj grzyby i krótko wymieszaj, a następnie dodaj resztę jarzyn, tofu, przypraw i mleka kokosowego oraz tyle wody, aby składniki poddusić. Przykryj i zmniejsz ogień. Danie jest gotowe, kiedy jarzyny są miękkie, ale jeszcze chrupkie. Podawaj je na gniazdku z makaronu gryczanego. Porada kucharza Je(cid:258)li chcesz u(cid:285)yć suszonych grzybków shiitake, włó(cid:285) je najpierw do małej miski i zalej letnią wodą. Zostaw na dwie minuty, potem odced(cid:283) i osusz, aby usunąć pozostało(cid:258)ci piasku. Następnie namocz w ciepłej wodzie i zostaw na 30 minut. Odced(cid:283) i odetnij łodygi. ŁOSOŚ Z PURÉE Z PATATÓW l BRUKSELKĄ W SOSIE Z CIECIERZYCY l GRZYBÓW Grzyby shiitake maj(cid:263) bogaty smak, który bardzo dobrze komponuje si(cid:277) z humusem, daj(cid:263)c prosty sos do gotowanego łososia, słodkiego purée ziemnia- czanego oraz brukselek. Porcja dla 2 osób: • 2 porcje fi letów lub steków z łososia • 2 ły(cid:285)eczki koncentratu warzywnego • 2 du(cid:285)e pataty, obrane i pokrojone w kostkę • czarny pieprz • 225 g brukselki, umytej i oczyszczonej • 225 g grzybów shiitake • 1 ły(cid:285)ka oliwy z oliwek • 115 g ciecierzycy • 600 ml wrzącej wody. Umyj łososia i osusz ręcznikiem kuchennym. W du(cid:285)ym rondlu rozpu(cid:258)ć kostkę ekologicznego koncentratu warzywnego w 600 ml wrzącej wody. Zostaw, a(cid:285) trochę przestygnie. Kiedy płyn będzie ju(cid:285) tylko ciepły, włó(cid:285) łososia i powoli doprowad(cid:283) do wrzenia. Gotuj przez kilka minut. Mo(cid:285)esz te(cid:285) upiec łososia na grillu – na niedu(cid:285)ym ogniu – po kilka minut z ka(cid:285)dej strony, a(cid:285) będzie gotowy. W tym czasie ugotuj i zrób purée ze słodkich ziemniaków, dodając czarnego 308 Przepisy antyrakowe pieprzu do smaku. Ugotuj w wodzie lub na parze brukselkę – przez 5 minut. Podsma(cid:285) grzyby na oliwie przez 2 minuty, a następnie podlej wodą, przykryj i zmniejsz ogień. Pozostaw je pod przykryciem na 5 minut, a(cid:285) będą miękkie i soczyste. Zmiksuj grzyby i dodaj ciecierzycę. Na talerzu ułó(cid:285) łososia, purée z patatów i brukselkę, polej rybę sosem i podawaj. GULASZ RYBNY Z KARCZOCHAMI l BOCZNIAKAMI Porcja dla 4 osób: • 450 g pokrojonego na du(cid:285)e kawałki fi letu z łososia bez skóry • 450 g pokrojonego na du(cid:285)e kawałki fi letu z makreli • czarny pieprz • 3 ły(cid:285)ki mąki kukurydzianej • 2 ły(cid:285)ki oliwy z oliwek • 2 cebule, obrane i pokrojone na ósemki (pozostaw „ogonek”, (cid:285)eby przytrzymał warstwy cebuli razem • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane • 300 ml białego wina • 175 ml wywaru z ryby • 225 g boczniaków • 1 li(cid:258)ć laurowy • 2 ły(cid:285)ki posiekanej natki pietruszki • 12 (cid:258)rodków karczochów w oleju • 1 cytryna • 2 ły(cid:285)ki posiekanej (cid:258)wie(cid:285)ej bazylii. Pokrój ryby na kawałki, usunąwszy wcze(cid:258)niej wszystkie o(cid:258)ci. Oprósz pieprzem i mąką kukurydzianą. Podgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj ryby i obsma(cid:285) ze wszystkich stron. Wyjmij rybę ły(cid:285)ką durszlakową i odstaw. Włó(cid:285) cebulę na patelnię i podsma(cid:285), a(cid:285) zmięknie. Dodaj czosnek i sma(cid:285) jeszcze przed 2 minuty. Dolej wino i wywar, dodaj grzyby, li(cid:258)ć laurowy i natkę pietruszki. Doprowad(cid:283) do wrzenia i poddu(cid:258) przez 5 minut (w tym czasie ulotni się alkohol zawarty w winie.) Wyjmij z puszki, osącz i pokrój na połowę (cid:258)rodki karczochów. Pokrój cytrynę na cienkie plasterki. Dodaj do sosu ryby i karczochy, na wierzch połó(cid:285) plasterki cytryny. Przykryj i gotuj jeszcze przez 10–15 minut. Następnie dodaj bazylię. Podawaj natychmiast z brązowym ry(cid:285)em. 309
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Rakowi powiedz NIE. Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarstw.
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: