Sałatki mogą być przystawką lub dodatkiem do dania obiadowego, ale także wspaniałym drugim śniadaniem lub lekkim posiłkiem na kolację. Są bardzo bogate w witaminy i zdrowe. Pamiętajmy, żeby zawsze kupować jak najświeższe produkty, ponieważ takie są najsmaczniejsze. Nasze propozycje sałatek są w większości bardzo proste do realizacji, a przy wykonywaniu ich można się znakomicie bawić, komponując kolorowe warzywa i owoce w spójną całość. Zamieszczamy również kilka pomysłów na sosy, które można wykorzystać przy robieniu sałatek. Mamy nadzieję, że nasze przepisy staną się dla państwa bodźcem do dalszych eksperymentów kulinarnych. Przykładowe przepisy: sałatka słodko-kwaśna z ryżem, sałatka ziołowa z jogurtem, sałatka selerowa z szynką, sałatka warzywna z kiełkami, kabaczek z pieczarkami i fasolką. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Surówki i sałatki, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.
Znajdź podobne książki
Ostatnio czytane w tej kategorii
Darmowy fragment publikacji:
Z KASZĄ GRYCZANĄ I NERKOWCAMI
Składniki:
2 torebki kaszy gryczanej
2 papryki
szklanka kukurydzy
2 ogórki konserwowe
3 łyżki oliwy
rozgnieciony ząbek czosnku
garść orzechów (nerkowców)
szczypta szafranu
pieprz cayenne
sól
Wykonanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z kukurydzą. Paprykę myje-
my, oczyszczamy z nasion i kroimy w talarki. Ogórka tniemy w długie słupki. Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy z oliwą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy
solą, pieprzem cayenne i szafranem. Sałatkę można podawać na zimno lub lekko podgrzać
w piekarniku.
AZJATYCKA
Składniki:
1/2 główki kapusty pekińskiej
2 pomidory
świeży ogórek
2 łyżki orzechów ziemnych
łyżeczka nasion sezamu
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki oliwy
słodka papryka
sól
szczypta szafranu
Wykonanie
Kapustę pekińską starannie myjemy, kroimy. Pomidory i ogórki kroimy w talarki, orze-
chy ziemne siekamy na drobne kawałeczki. Wkładamy do salaterki kapustę i układamy na
wierzchu pokrojone ogórki i pomidory. Sos sojowy mieszamy z olejem i polewamy nim sa-
łatkę. Przyprawiamy papryką, solą i szafranem. Całość obsypujemy orzeszkami i sezamem.
CIECIERZYCA ZE ŚLEDZIEM
Składniki:
10 dag filetów śledziowych
szklanka ciecierzycy
2 pęczki rzodkiewki
3/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki śmietany
natka pietruszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Wykonanie
Ciecierzycę przebieramy, opłukujemy, zalewamy zimną wodą, po czym pozostawiamy na około
2 godz. Następnie gotujemy i odcedzamy. Rzodkiewki opłukujemy i kroimy w talarki. File-
ty śledziowe kroimy w kostkę, mieszamy z ciecierzycą, rzodkiewkami, śmietaną, majonezem
i koncentratem pomidorowym. Sałatkę przyprawiamy i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
10
Składniki:
szklanka wiśni
1/2 żółtego melona
gruszka
4 śliwki
OWOCOWY RAJ
4 łyżki koniaku
3 mandarynki
płatki migdałowe
rodzynki, cukier
Wykonanie
Wiśnie pestkujemy, wrzucamy do garnka z 1/2 szklanki cukru i gotujemy do zagęszczenia.
Studzimy. Mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na części. Śliwki pestkujemy. Gruszki
i połówkę melona obieramy ze skórki, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Owoce układamy
warstwami w pucharkach. Deser skrapiamy koniakiem i obsypujemy płatkami migdałowy-
mi i rodzynkami.
POR Z GROSZKIEM
Składniki:
30 dag porów
puszka zielonego groszku
1/2 torebki ryżu
4 łyżki keczupu
1/2 szklanki majonezu
koperek
sól, pieprz ziołowy
sok z cytryny
Wykonanie
Ryż gotujemy na półtwardo (około 12 min), studzimy. Pory oczyszczamy, odcinamy ich
korzonki, dobrze płuczemy, kroimy na talarki. Groszek odsączamy i mieszamy z ryżem
i porem, skrapiamy sokiem z cytryny. Keczup łączymy z majonezem i dodajemy do sałatki.
Doprawiamy do smaku. Przekładamy do salaterek i dekorujemy.
SŁODKO-KWAŚNA Z RYŻEM
Składniki:
szklanka ryżu
3/4 puszki ananasów
1/2 puszki kukurydzy
papryka (najlepiej żółta)
3/4 łyżki oleju
łyżka curry
6 łyżek majonezu
papryka słodka
pieprz
sól
Wykonanie
Ryż gotujemy około 15 min, po czym odcedzamy i hartujemy zimną wodą. W następnej
kolejności mieszamy go z curry i olejem. Całość musi stygnąć przez około 20 min. Do
schłodzonego ryżu dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę oraz kukurydzę. Na koniec
łączymy wszystko z majonezem i doprawiamy wybranymi przyprawami.
12
Pobierz darmowy fragment (pdf)
Gdzie kupić całą publikację:
Aktualnie brak ofert nabycia tej publikacji drogą kupna...
Opinie na temat publikacji:
Inne popularne pozycje z tej kategorii:
Czytaj również:
Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką :