Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00046 005586 15386315 na godz. na dobę w sumie
Sałatki dla każdego. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Sałatki dla każdego. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: , Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-570-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Sałatki mogą być przystawką lub dodatkiem do dania obiadowego, ale także wspaniałym drugim śniadaniem lub lekkim posiłkiem na kolację. Są bardzo bogate w witaminy i zdrowe. Pamiętajmy, żeby zawsze kupować jak najświeższe produkty, ponieważ takie są najsmaczniejsze. Nasze propozycje sałatek są w większości bardzo proste do realizacji, a przy wykonywaniu ich można się znakomicie bawić, komponując kolorowe warzywa i owoce w spójną całość. Zamieszczamy również kilka pomysłów na sosy, które można wykorzystać przy robieniu sałatek. Mamy nadzieję, że nasze przepisy staną się dla państwa bodźcem do dalszych eksperymentów kulinarnych. Przykładowe przepisy: sałatka słodko-kwaśna z ryżem, sałatka ziołowa z jogurtem, sałatka selerowa z szynką, sałatka warzywna z kiełkami, kabaczek z pieczarkami i fasolką. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Surówki i sałatki, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Z KASZĄ GRYCZANĄ I NERKOWCAMI Składniki: 2 torebki kaszy gryczanej 2 papryki szklanka kukurydzy 2 ogórki konserwowe 3 łyżki oliwy rozgnieciony ząbek czosnku garść orzechów (nerkowców) szczypta szafranu pieprz cayenne sól Wykonanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z kukurydzą. Paprykę myje- my, oczyszczamy z nasion i kroimy w talarki. Ogórka tniemy w długie słupki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z oliwą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i szafranem. Sałatkę można podawać na zimno lub lekko podgrzać w piekarniku. AZJATYCKA Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory świeży ogórek 2 łyżki orzechów ziemnych łyżeczka nasion sezamu 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oliwy słodka papryka sól szczypta szafranu Wykonanie Kapustę pekińską starannie myjemy, kroimy. Pomidory i ogórki kroimy w talarki, orze- chy ziemne siekamy na drobne kawałeczki. Wkładamy do salaterki kapustę i układamy na wierzchu pokrojone ogórki i pomidory. Sos sojowy mieszamy z olejem i polewamy nim sa- łatkę. Przyprawiamy papryką, solą i szafranem. Całość obsypujemy orzeszkami i sezamem. CIECIERZYCA ZE ŚLEDZIEM Składniki: 10 dag filetów śledziowych szklanka ciecierzycy 2 pęczki rzodkiewki 3/4 szklanki majonezu 1/4 szklanki śmietany natka pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Wykonanie Ciecierzycę przebieramy, opłukujemy, zalewamy zimną wodą, po czym pozostawiamy na około 2 godz. Następnie gotujemy i odcedzamy. Rzodkiewki opłukujemy i kroimy w talarki. File- ty śledziowe kroimy w kostkę, mieszamy z ciecierzycą, rzodkiewkami, śmietaną, majonezem i koncentratem pomidorowym. Sałatkę przyprawiamy i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. 10 Składniki: szklanka wiśni 1/2 żółtego melona gruszka 4 śliwki OWOCOWY RAJ 4 łyżki koniaku 3 mandarynki płatki migdałowe rodzynki, cukier Wykonanie Wiśnie pestkujemy, wrzucamy do garnka z 1/2 szklanki cukru i gotujemy do zagęszczenia. Studzimy. Mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na części. Śliwki pestkujemy. Gruszki i połówkę melona obieramy ze skórki, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Owoce układamy warstwami w pucharkach. Deser skrapiamy koniakiem i obsypujemy płatkami migdałowy- mi i rodzynkami. POR Z GROSZKIEM Składniki: 30 dag porów puszka zielonego groszku 1/2 torebki ryżu 4 łyżki keczupu 1/2 szklanki majonezu koperek sól, pieprz ziołowy sok z cytryny Wykonanie Ryż gotujemy na półtwardo (około 12 min), studzimy. Pory oczyszczamy, odcinamy ich korzonki, dobrze płuczemy, kroimy na talarki. Groszek odsączamy i mieszamy z ryżem i porem, skrapiamy sokiem z cytryny. Keczup łączymy z majonezem i dodajemy do sałatki. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do salaterek i dekorujemy. SŁODKO-KWAŚNA Z RYŻEM Składniki: szklanka ryżu 3/4 puszki ananasów 1/2 puszki kukurydzy papryka (najlepiej żółta) 3/4 łyżki oleju łyżka curry 6 łyżek majonezu papryka słodka pieprz sól Wykonanie Ryż gotujemy około 15 min, po czym odcedzamy i hartujemy zimną wodą. W następnej kolejności mieszamy go z curry i olejem. Całość musi stygnąć przez około 20 min. Do schłodzonego ryżu dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę oraz kukurydzę. Na koniec łączymy wszystko z majonezem i doprawiamy wybranymi przyprawami. 12
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Sałatki dla każdego. Kuchnia polska. Poradnik
Autor:
,

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: