Darmowy fragment publikacji:
Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu
niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą
kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym,
magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji.
Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź
towarowymi ich właścicieli.
Autor oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce
informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani
za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych
lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo HELION nie ponoszą również żadnej
odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych
w książce.
Redaktor prowadzący: Michał Mrowiec
Projekt okładki: Jan Paluch
Fotografia na okładce została wykorzystana za zgodą Shutterstock.com
Wydawnictwo HELION
ul. Kościuszki 1c, 44-100 GLIWICE
tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63
e-mail: sensus@sensus.pl
WWW: http://sensus.pl (księgarnia internetowa, katalog książek)
Drogi Czytelniku!
Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres
http://sensus.pl/user/opinie?schudn
Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję.
ISBN: 978-83-246-6348-4
Copyright © Helion 2013
Printed in Poland.
• Kup książkę
• Poleć książkę
• Oceń książkę
• Księgarnia internetowa
• Lubię to! » Nasza społeczność
Spis treĂci
Polekturowe refleksje
Dla kogo jest ta ksiÈĝka?
Dlaczego dwie autorki?
Kilka sïów na dobry poczÈtek
Nasze doĂwiadczenia z odchudzaniem
Rozdziaï 1. O sabotowaniu wïasnych dziaïañ
Rozdziaï 2. Zakochaj siÚ w sobie
Rozdziaï 3. Dowiedz siÚ, zanim zaczniesz
Rozdziaï 4. SkÈd te róĝnice i po co ta wiedza?
Rozdziaï 5. Twoja grupa krwi juĝ to wie
Rozdziaï 6. Twoja grupa krwi za tym tÚskni
Rozdziaï 7. DziesiÚÊ rad wartych uwagi
Rozdziaï 8.
Rozdziaï 9. Dlaczego 1500 kalorii?
Rozdziaï 10. Równowaga kwasowo-zasadowa
Jak ĝywiÈ siÚ Polacy i Europejczycy?
a odchudzanie
Rozdziaï 11. Jadïospis dziesiÚciodniowy
9
13
15
17
19
27
33
43
97
103
121
133
139
143
153
159
Poleć książkęKup książkęSchudnij w zgodzie ze swojÈ grupÈ krwi
Rozdziaï 12. Idziemy na zakupy
Rozdziaï 13. Receptury i sposób wykonania
Rozdziaï 14. Zestawienie zastosowanych
(i innych popularnych) produktów
wraz z dodatkowymi informacjami
½ródïa
181
185
233
243
6
Poleć książkęKup książkę5
Twoja grupa krwi juĝ to wie
Zalecenia dla poszczególnych grup krwi nie zostaïy stworzone po
to, by odchudzaÊ.
Czyĝby w tym momencie pojawiïo siÚ u Ciebie lekkie zaniepokoje-
nie? Spokojnie. Czytaj dalej.
Pozbywanie siÚ nadmiernego obciÈĝenia jest naturalnym efektem
wïaĂciwego postÚpowania z wïasnym ciaïem. Odpowiednia dieta
w poïÈczeniu ze zgodnÈ z Twoimi preferencjami i genetycznymi
predyspozycjami aktywnoĂciÈ fizycznÈ to klucz otwierajÈcy drzwi
prowadzÈce nie tylko do dobrego samopoczucia. Nieuniknionym
pozytywnym efektem takiego postÚpowania jest równieĝ Ăwietny
wyglÈd, jasny umysï, pokïady czystej, dobrej energii, a dziÚki temu
zadowolenie i ĝyciowa satysfakcja.
To najlepszy sposób na wydobycie z wïasnego organizmu jego
wyjÈtkowych, moĝe nawet do niedawna zupeïnie nieuĂwiadamia-
nych moĝliwoĂci. To szansa na wykrzesanie z siebie samego tego,
co najlepsze. WykorzystujÈc drzemiÈcy w sobie potencjaï, masz
szansÚ na realizacjÚ wïasnych zamierzeñ, a dziÚki temu samoreali-
zacjÚ. Kto nie chciaïby u schyïku ĝycia móc powiedzieÊ: „Moje ĝycie
byïo i jest w dalszym ciÈgu satysfakcjonujÈce. Jestem czïowiekiem
speïnionym”.
Wiadomo, ĝe znacznie ïatwiej osiÈgnÈÊ ten stan, bÚdÈc zdrowym.
(Zdarza siÚ oczywiĂcie i tak, ĝe ktoĂ odkrywa swoje nieuĂwiadamiane
wczeĂniej zdolnoĂci, ulegajÈc wypadkowi czy wówczas, kiedy na
skutek ciÚĝkiej choroby zostaje przykuty do wózka inwalidzkiego.
Poleć książkęKup książkęSchudnij w zgodzie ze swojÈ grupÈ krwi
To jednak wyjÈtki. Mam nadziejÚ, ĝe nie taka sytuacja jest Twoim
marzeniem). Z pewnoĂciÈ dodatkowym atutem (choÊ w wielu przy-
padkach niekoniecznym) jest ïadne i sprawne ciaïo.
Co zrobiÊ, by byÊ zdrowym i szczupïym?
JeĂli Twój organizm nie zostaï wyposaĝony w czynniki uïatwiajÈ-
ce trawienie miÚsa, uszanuj to i dostarczaj mu przede wszystkim
poĝywienie roĂlinne. Jeĝeli nie radzi sobie z przyswajaniem mleka,
nie torturuj go hektolitrami produktów, które wïaĂnie pojawiïy
siÚ na rynku. Takich, które na skutek dopracowanej do perfekcji
kampanii reklamowej znikajÈ ze sklepowych póïek jak przysïo-
wiowe ciepïe buïeczki. To, ĝe kupujÈ je inni, Ciebie wcale nie obli-
guje do ich nabywania. Moĝe akurat pod tym wzglÚdem nie bÚdziesz
trendy czy cool. Za to zwiÚkszysz szansÚ na zachowanie dobrego
samopoczucia. PamiÚtasz wzmiankÚ o Actimelu?
¿eby uniknÈÊ bïÚdów w doborze tego, co ma Ci sïuĝyÊ, wspólnie
dokonajmy przeglÈdu podstawowych cech, które warto uwzglÚdniÊ
przy wspieraniu organizmu w dÈĝeniu do odnowy, a nie samoza-
gïady. Wiem, ĝe ostatnie sïowo w poprzednim zdaniu brzmi ostro.
Ale jak inaczej nazwaÊ dziaïanie skierowane przeciw wïasnemu
zdrowiu, nawet jeĂli jest nieĂwiadome? Jak nazwaÊ opychanie siÚ
przez otyïego astmatyka nabiaïem, który ma niby zapobiec proble-
mom z koĂÊmi? JeĂli nie zmieni swego postÚpowania, kïopoty
z oddychaniem (ze wzglÚdu na wybitnie Ăluzotwórcze dziaïanie
mleka i jego przetworów) pogïÚbiÈ siÚ, a koĂci w coraz bardziej
zakwaszonym organizmie wcale nie stanÈ siÚ silniejsze. JeĂli i zatoki
bywajÈ problematyczne, z pewnoĂciÈ przy takiej diecie bÚdÈ przy-
pominaÊ o sobie nad wyraz czÚsto.
Z jedzeniem jest podobnie jak z prawem. NieznajomoĂÊ tego dru-
giego w razie popeïnionego wykroczenia wcale nie zwalnia od pono-
szenia konsekwencji.
Kiedy przestajesz karmiÊ swoje ciaïo produktami ěle trawionymi
bÈdě toksycznymi, pierwszÈ reakcjÈ organizmu jest pozbywanie siÚ
104
Poleć książkęKup książkę5. Twoja grupa krwi juĝ to wie
nagromadzonych przez lata trucizn. BiorÈc pod uwagÚ to, ĝe najczÚ-
Ăciej sÈ one skumulowane w tkance tïuszczowej, wraz z uwalnia-
nymi truciznami zaczyna ubywaÊ równieĝ tïuszczu.
Wszystko, co jesz, bardzo intensywnie oddziaïuje na system tra-
wienny, a on poĂrednio na pozostaïe ukïady. Tak wiÚc ten, który
w pewnym sensie zawiaduje caïÈ resztÈ, jest najwaĝniejszy. Dlatego
dla wïasnego dobra pamiÚtaj, ĝe to ten obszar organizmu trzeba oto-
czyÊ szczególnÈ i nadzwyczaj troskliwÈ opiekÈ.
Kilka uwag o charakterze ogólnym
Skoro w duĝej mierze skïadasz siÚ z wody, warto zadbaÊ o to, by ta,
którÈ spoĝywasz kaĝdego dnia, byïa moĝliwie najlepszej jakoĂci.
Krew jest filtrowana przez nerki, które oczyszcza woda. Dlatego
rozsÈdnie bÚdzie zrezygnowaÊ z tej sprzedawanej w plastikowych
opakowaniach. Sporo ostatnio mówi siÚ o wystÚpujÈcym w tym
tworzywie niebezpiecznym dla zdrowia bisfenolu. Warto wiedzieÊ,
ĝe absolutnie nie do przyjÚcia jest picie wody z takich butelek
w czasie upaïów. Pod wpïywem temperatury otoczenia substancje
chemiczne z plastiku przechodzÈ znacznie szybciej do pïynu, a za
jego poĂrednictwem do organizmu.
Ideaïem byïoby jedzenie tylko ĝywnoĂci z upraw i hodowli ekolo-
gicznych. Jednak chyba podobnie jak ja, nie masz wÈtpliwoĂci, ĝe
taki luksus, przynajmniej w naszym kraju, jest dostÚpny jedynie dla
nielicznych. Dlatego warto robiÊ przynajmniej tyle, ile jest moĝ-
liwe. Marchew kupiona w hipermarkecie nie nadaje siÚ do jedzenia
(najlepiej wiedzÈ o tym alergicy). Ale juĝ pozyskanie jej z przydo-
mowej grzÈdki czy dziaïki za miastem to przynajmniej maïy krok
w poĝÈdanym kierunku.
Mam nadziejÚ, ĝe osobie zmierzajÈcej ku zdrowiu i szczupïej syl-
wetce nie trzeba tïumaczyÊ, iĝ dla ĝadnej z grup krwi nie sÈ wska-
zane dania typu fast food i w ogóle ĝywnoĂÊ przetworzona. Oczy-
wiĂcie alkohol nie jest dobrym rozwiÈzaniem, a juĝ na pewno nie
spoĝywany w wiÚkszych iloĂciach i na dodatek w stresie. Podobnie
105
Poleć książkęKup książkęSchudnij w zgodzie ze swojÈ grupÈ krwi
rzecz ma siÚ z kofeinÈ (w przypadku A i AB filiĝanka dziennie
zamiast szkodziÊ, bÚdzie pomagaÊ). Dla ĝadnej z grup krwi nie jest
równieĝ korzystna (ani nawet obojÚtna) wieprzowina. JeĂli mimo
wszystko nie chcesz rezygnowaÊ z tego gatunku miÚsa (moja rodzina
nie je go juĝ od kilku lat, wiÚc wiem, ĝe to nie problem), unikaj cho-
ciaĝ karkówki i tylnej szynki (to miejsca, w które sÈ wstrzykiwane
hormony, antybiotyki, a przed transportem Ărodki psychotro-
powe!!!).
Pozytywnym zjawiskiem jest to, ĝe coraz wiÚcej osób, które nie
muszÈ stosowaÊ diety bezglutenowej, Ăwiadomie rezygnuje z pro-
duktów zawierajÈcych agresywne biaïko, jakim jest gluten. Szczerze
zachÚcam do takich kroków. ChoÊ ĂwiadomoĂÊ jego szkodliwoĂci
jest u nas jeszcze ciÈgle zbyt niska, od kilku lat mamy organizacjÚ,
którÈ zawiadujÈ osoby nieprawdopodobnie zaangaĝowane w szerze-
nie tej niezwykle waĝnej wiedzy. Inicjatywy podejmowane przez nie
zasïugujÈ na najwyĝsze uznanie. To piÚÊ absolutnie niezwykïych
kobiet: Maïgorzata ½ródlak, Graĝyna Koniñska, Paulina Sabak, Anna
Marczewska i Sylwia Mikulec.
Jako rodzic dziecka na diecie bezglutenowej wiem, jak ogromne
znaczenie majÈ podejmowane przez nie dziaïania. DziÚki ich poczy-
naniom problem glutenu jest poruszany coraz czÚĂciej w prasie
(to juĝ kilkaset artykuïów!). To takĝe od niedawna temat obecny
w radiu i telewizji. To konferencje dla dietetyków i lekarzy. To rów-
nieĝ warsztaty pokazujÈce, jak na co dzieñ radziÊ sobie z przy-
gotowywaniem bezglutenowych posiïków. To kolonie i zimowy
wypoczynek dla dzieci na diecie, które normalnie miaïyby problem
z wyjazdem bez rodziców. To dziÚki nim w coraz wiÚkszej liczbie
restauracji w naszym kraju osoba, która nie moĝe spoĝywaÊ glutenu,
nie jest juĝ kïopotliwym intruzem, ale mile widzianym goĂciem
(wykaz takich lokali znajduje siÚ na www.MenuBezGlutenu.pl).
To coraz wiÚcej produktów spoĝywczych wïaĂciwie oznaczonych.
Wreszcie to dziÚki nim przystÚpujÈcy do komunii majÈ moĝliwoĂÊ
otrzymania komunikantu, który nie zawiera glutenu.
106
Poleć książkęKup książkę5. Twoja grupa krwi juĝ to wie
W samej tylko Polsce problem dotyczy ponad 380 000 osób. W tej
liczbie sÈ wyïÈcznie te zdiagnozowane. Kaĝdego miesiÈca ich liczba
siÚ zwiÚksza. Trudno powiedzieÊ, jak wielu dorosïych i dzieci nigdy
nie otrzyma prawidïowego rozpoznania i bÚdzie ĝyïo w nieĂwiado-
moĂci, ĝe to równieĝ ich problem.
WiÚcej informacji na temat wszystkich inicjatyw znajdziesz na stro-
nie Polskiego Stowarzyszenia Osób z CeliakiÈ i na Diecie Bezglute-
nowej (www.Celiakia.pl). Przed kaĝdÈ z pañ, wymienionych tu
z imienia i nazwiska, w podziÚkowaniu za ich trud i niebywaïe zaan-
gaĝowanie, nisko chylÚ czoïa.
Dlaczego o tym w ksiÈĝce o odchudzaniu?
Bo ĝywnoĂÊ niezawierajÈca glutenu (bez wzglÚdu na to, jakÈ masz
grupÚ krwi), nawet jeĂli dla Ciebie nie jest warunkiem przetrwania,
z pewnoĂciÈ jest dobrym wyborem. OszczÚdzajÈc jelito, nie tylko
redukuje nieprzyjemne sensacje trawienne, ale wpïywa na zdrowie
caïego ciaïa, jasnoĂÊ umysïu, zdolnoĂÊ koncentracji i lepsze nasta-
wienie do ĝycia. A jeĂli od czasu do czasu lubisz sprawiÊ sobie przy-
jemnoĂÊ w postaci przepysznego ciasta, to pozbawione glutenu
bÚdzie dla organizmu znacznie mniej obciÈĝajÈce. JeĂli myĂlisz,
ĝe to trudne albo, co gorsza, niemoĝliwe, polecam porady mojego
mïodszego dziecka, które znalazïo wyjĂcie ze swojej trudnej sytuacji
zdrowotnej i z wielkim zaangaĝowaniem pomaga osobom z podob-
nym problemem www.Natchniona.pl.
Rozumiesz juĝ, ĝe gluten nie sïuĝy nikomu. Zdajesz sobie sprawÚ
z tego, ĝe jakoĂÊ wody, której potrzebujesz do zdrowego funkcjo-
nowania, moĝe byÊ róĝna. Wiesz, z jakich produktów warto zrezy-
gnowaÊ bÈdě przynajmniej staraÊ siÚ ich unikaÊ.
Teraz juĝ zajmijmy siÚ wskazówkami dla kaĝdej z grup krwi.
JeĂli chodzi o podstawowe zalecenia, produkty spoĝywcze dzieli
siÚ na trzy kategorie. Zabronione (1), te, które warto wïÈczyÊ do
diety (2), oraz obojÚtne (3), czyli takie, które nie stanowiÈ dla orga-
nizmu szczególnej wartoĂci. Wbrew pozorom o tych ostatnich nie
107
Poleć książkęKup książkęSchudnij w zgodzie ze swojÈ grupÈ krwi
naleĝy zapominaÊ, poniewaĝ stanowiÈ urozmaicenie i dodatkowe,
istotne ěródïo skïadników odĝywczych. Pierwszym i najwaĝniej-
szym krokiem do zdrowia i szczupïego ciaïa jest wyeliminowanie
produktów na tzw. minusie.
Grupa krwi 0
Wiele „zerówek” ma tendencjÚ do niedoczynnoĂci tarczycy. Konse-
kwencjÈ tego moĝe byÊ zatrzymywanie pïynów w organizmie i zmÚ-
czenie, nadwaga, a nawet zanik miÚĂni. Dlatego bardzo waĝne jest,
by zdawaÊ sobie sprawÚ, ĝe produktami hamujÈcymi prawidïowe
dziaïanie tego gruczoïu w grupie 0 sÈ: kalafior, brukselka, kapusta
(prócz wïoskiej) i gorczyca. Przybieranie na wadze powoduje rów-
nieĝ zaburzajÈca równowagÚ kwasowÈ w ĝoïÈdku pszenica i wszyst-
kie produkty zawierajÈce wspomniany juĝ gluten, a takĝe zwalniajÈca
metabolizm kukurydza. JeĂli chcesz schudnÈÊ, warto zrezygnowaÊ
równieĝ z fasoli i soczewicy. Nie pomaga Ci takĝe, oblepiajÈcy Ălu-
zem nie tylko jelita, nabiaï, czyli mleko i wszelkie jego pochodne.
Do obojÚtnych naleĝy jedynie masïo, ser feta i mozzarella.
Korzystnymi produktami przyspieszajÈcymi utratÚ kilogramów sÈ
zawierajÈce jod (usprawniajÈcy dziaïanie tarczycy) wodorosty.
Godne uwagi sÈ owoce morza (w tym ryby, szczególnie te z zim-
nych mórz, czyli makrela, dorsz i Ăledě — nie marynowany, inne
korzystne to biaïy i ĝóïty okoñ, halibut, jesiotr, ïosoĂ — nie
wÚdzony, sardynka, sieja, sola, szczupak, tuñczyk bïÚkitnopïetwy).
NiezbÚdne Nienasycone Kwasy Tïuszczowe obecne w rybach
wspierajÈ nie tylko jelito, które bywa problematyczne w tej grupie
krwi, ale równieĝ tarczycÚ i skïonny do nadkwasoty ĝoïÈdek. Ponie-
waĝ nie zawsze potrafi oprzeÊ siÚ atakowi intruza o nazwie Heli-
cobacter pylori, warto mieÊ na wzglÚdzie jego dobrÈ kondycjÚ.
NiebagatelnÈ zasïugÈ NNKT jest takĝe odĝywianie mózgu.
Dobrym wyjĂciem dla „zerówki”, czÚsto cierpiÈcej na niedobór
witamin z grupy B, jest bogata w nie (najlepiej pochodzÈca od zwie-
rzÈt hodowanych w naturalnych warunkach) wÈtroba. Wydajnemu
108
Poleć książkęKup książkę5. Twoja grupa krwi juĝ to wie
metabolizmowi sprzyja woïowina. Organizm grupy 0 doskonale
radzi sobie z jej strawieniem, poniewaĝ w jego naturalnym wyposa-
ĝeniu znajduje siÚ wystarczajÈca do tego iloĂÊ kwasu ĝoïÈdkowego.
Dodatkowym atutem jest wyĝszy niĝ u innych poziom fosfatazy
jelitowej. To enzym, który pomaga w rozkïadaniu tïuszczu. O biaïku
zwierzÚcym powinny równieĝ pamiÚtaÊ osoby z tendencjÈ do hipo-
glikemii. Mimo dobrych warunków, by radziÊ sobie z tym rodzajem
pokarmu, naleĝy pamiÚtaÊ, ĝe dla tego, kto stroni od aktywnoĂci
fizycznej, biaïko pozyskiwane z miÚsa moĝe staÊ siÚ toksyczne. A to
najprostsza droga do problemów trawiennych, zmÚczenia i nadwagi.
W diecie grupy 0 absolutnie konieczne sÈ równieĝ warzywa. Nie-
stety nie wszystkie. Szczególnie przeciwwskazane wymieniïam juĝ
w odniesieniu do zaburzeñ w dziaïaniu tarczycy. Wiem, ĝe trudno
przyjÈÊ do wiadomoĂci, iĝ osobie odchudzajÈcej siÚ moĝe popsuÊ
szyki smakujÈcy wybornie, pysznie przyrzÈdzony kalafior. Jednak
jeĂli zaleĝy Ci na pozbyciu siÚ tïuszczowych nadmiarów, warto
zastÈpiÊ go brokuïami. Twoim sprzymierzeñcem w odchudzaniu
bÚdzie równieĝ szpinak.
A co z owocami? Bardzo korzystne sÈ zarówno Ăwieĝe, jak i su-
szone Ăliwki i figi. To dlatego, ĝe w przewodzie pokarmowym wyka-
zujÈ odczyn zasadowy. Jest to szczególnie istotne w sytuacji, kiedy
u „zerówki” trakt pokarmowy charakteryzuje siÚ wysokÈ kwasowo-
ĂciÈ prowadzÈcÈ do podraĝnieñ bïony Ăluzowej i wrzodów. Przy
doborze owoców odczyn zasadowy nie moĝe byÊ oczywiĂcie jedy-
nym kryterium. Takim przykïadem jest melon. Mimo jego alkalicz-
noĂci, ze wzglÚdu na to, iĝ czÚsto zawiera zarodniki pleĂni, na które
osoby z grupÈ 0 sÈ wyjÈtkowo wraĝliwe, lepiej z niego zrezygnowaÊ.
Ze wzglÚdu na kwasotwórcze dziaïanie warto unikaÊ pomarañczy,
mandarynek i truskawek. Z kolei grejpfrut i cytryna, choÊ sÈ wyjÈt-
kowo kwaĂne, juĝ po strawieniu stajÈ siÚ alkaliczne, wiÚc jak najbar-
dziej wskazane.
To doĂÊ pobieĝny przeglÈd produktów spoĝywczych. Mam jednak
nadziejÚ, ĝe rzucajÈcy Ăwiatïo na to, w jaki sposób funkcjonuje
109
Poleć książkęKup książkęSchudnij w zgodzie ze swojÈ grupÈ krwi
organizm z grupÈ krwi 0, a tym samym pokazujÈcy wïaĂciwy kie-
runek dziaïania, prowadzÈcy ku zdrowiu i poĝÈdanej wadze.
Grupa krwi A
Czasami ĝartujÚ, ĝe osoby z grupami 0 i A róĝniÈ siÚ miÚdzy sobÈ
tak bardzo, jakby pochodziïy z róĝnych planet albo przynajmniej
zupeïnie innych obszarów kulturowych. RzeczywiĂcie, tych róĝnic
jest bardzo duĝo. Tu, z racji poruszanej tematyki, zajmiemy siÚ tylko
niektórymi. MiÚdzy innymi przeciwieñstwem metabolicznym.
Grupa krwi A powstaïa, gdy dostÚpnoĂÊ do miÚsa zwierzÚcego sta-
waïa siÚ coraz bardziej ograniczona. ¿eby przetrwaÊ, ludzie musieli
nauczyÊ siÚ uprawy roĂlin. ZaczÚli wiÚc organizowaÊ siÚ we wspól-
noty, a nastÚpnie spoïeczeñstwa.
W miarÚ zmian w sposobie ĝywienia ewoluowaï równieĝ organizm.
Zdecydowanie mniejsze moĝliwoĂci pozyskania miÚsa spowodowaïy
istotne modyfikacje w ukïadzie pokarmowym. TÈ najbardziej zna-
miennÈ (w odróĝnieniu od „zerówki”) jest wyraěnie utrudniajÈcy
trawienie biaïka zwierzÚcego, niĝszy (w dodatku zmniejszajÈcy siÚ
z wiekiem) poziom kwasu ĝoïÈdkowego. Podczas gdy 0, spalajÈc
miÚso jak paliwo, zamienia je w energiÚ, u A spoĝywanie go powo-
duje zatrzymywanie pïynów i ociÚĝaïoĂÊ. ½le metabolizowane
odkïada siÚ w postaci tkanki tïuszczowej.
KolejnÈ istotnÈ róĝnicÈ jest niedobór fosfatazy jelitowej skutku-
jÈcy trudnoĂciami z rozkïadaniem tïuszczów. JeĂli weěmiemy pod
uwagÚ tylko te dwie cechy, nie do przyjÚcia sÈ wszelkie wÚdliny
i inne przetwory miÚsne. JeĂli masz grupÚ krwi A, Twój system
trawienny nie jest w stanie sobie z nimi poradziÊ. Nie tylko ma
problem ze strawieniem tego, co miÚsne, i tego, co miÚso udaje, ale
i ze zneutralizowaniem wszystkiego, co w tych wyrobach stanowi
swego rodzaju ciaïo obce. Ze wzglÚdu na tendencjÚ do zapadania na
raka ĝoïÈdka i wiele chorób metabolicznych warto zrezygnowaÊ
z tego typu produktów na rzecz chociaĝby ryb. Te z grupy wskaza-
110
Poleć książkęKup książkę5. Twoja grupa krwi juĝ to wie
nych to: dorsz, karp, ïosoĂ, makrela (nie wÚdzona), szczupak, pstrÈg
morski, pstrÈg tÚczowy, sardynka, okoñ srebrny i ĝóïty. Natomiast
unikaÊ naleĝy morszczuka, halibuta, flÈdry, kawioru, homarów,
maïĝy, ostryg, soli, suma, Ăledzia w kaĝdej postaci czy wÚgorza.
JeĂli chodzi o proteiny, dobrym ich ěródïem sÈ wysokiej jakoĂci
produkty sojowe i niektóre zboĝa (proso, owies, amarant, gryka,
orkisz, jÚczmieñ, mÈka kukurydziana, ryĝowa). Pszenica nie szkodzi
tak bardzo jak „zerówce”, ale z racji tego, ĝe moĝe spowalniaÊ
metabolizm, jeĂli chcesz schudnÈÊ, lepiej z niej zrezygnowaÊ.
½ródïem biaïek roĂlinnych sÈ równieĝ warzywa. Jarzyny, zwïaszcza
surowe i gotowane na parze, to bardzo waĝne dla grupy A ěródïo
mineraïów, enzymów i antyutleniaczy. Dlatego powinny byÊ pod-
stawÈ diety. Dobrym wyborem sÈ proteiny roĂlinne znajdujÈce
siÚ w marchwi, kapuĂcie bezgïowej, dyni, szpinaku czy brokuïach
(zawierajÈcych istotne dla systemu odpornoĂciowego przeciwutle-
niacze, zapobiegajÈce ewentualnej „komórkowej rebelii” charakte-
rystycznej dla procesów nowotworzenia), czosnku, fasolce adzuki
czy wodorostach. Warto wiedzieÊ, ĝe za sprawÈ warzyw bogatych
w witaminÚ A (marchew, cukinia, szpinak, brokuïy) moĝesz pod-
nieĂÊ produkcjÚ rozkïadajÈcej tïuszcz fosfatazy jelitowej. Dobrze
nie zapominaÊ równieĝ o tych z kategorii: obojÚtne. NaleĝÈ do niej
cebula, cykoria, chrzan, dynia, karczoch amerykañski, kalarepa, kieïki
lucerny, pietruszka, pasternak, rzepa, por, saïata rzymska, szpinak.
WĂród warzyw sÈ równieĝ i takie, które koniecznie trzeba wyklu-
czyÊ. Dotyczy to nie tylko niebezpiecznej dla ĝoïÈdka papryki, ale
i pomidorów, oliwek greckich, hiszpañskich i czarnych, ziemnia-
ków, biaïej i czerwonej kapusty, bakïaĝana oraz pieczarek.
DobrÈ alternatywÈ dla biaïka zwierzÚcego sÈ równieĝ proteiny
pozyskiwane z orzechów (w szczególnoĂci orzeszków ziemnych
jedzonych ze skórkÈ, w razie problemów z woreczkiem ĝóïciowym
lepiej zastÈpiÊ je masïem orzechowym) i pestek (np. dyni, sïonecz-
nika). Korzystne dziaïanie w grupie A wykazujÈ równieĝ migdaïy.
111
Poleć książkęKup książkęSchudnij w zgodzie ze swojÈ grupÈ krwi
Jednym z nielicznych podobieñstw do „zerówki” jest niezdolnoĂÊ
do trawienia nabiaïu. Problematyczny jest nie tylko Ăluz stanowiÈcy
swego rodzaju raj dla bakterii chorobotwórczych, torujÈcy drogÚ
do alergii, infekcji i problemów z oddychaniem. Równieĝ tïuszcze
nasycone obecne w produktach mlecznych dla organizmu z grupÈ A
(ze wzglÚdu na skïonnoĂci do chorób serca, cukrzycy i otyïoĂci)
nie sÈ obojÚtne.
Powodów, dla których warto z nich zrezygnowaÊ, jest wiÚcej.
Doktor Peter D’Adamo w jednej ze swoich ksiÈĝek pisze: „WiÚk-
szoĂÊ produktów mlecznych jest niestrawna dla osób z grupÈ krwi
A z prostej przyczyny, ĝe wytwarzajÈ one przeciwciaïa dla cukrów
prostych znajdujÈcych siÚ w mleku, czyli D-galaktozaminy. D-galak-
tozamina jest istotnym cukrem, który wraz z fukozÈ tworzy anty-
gen typu B. Poniewaĝ system odpornoĂciowy zostaï stworzony po
to, aby odrzucaÊ wszystko, co jest podobne do genu B, przeciwciaïa,
które on wytwarza do ochrony przed antygenami typu B, odrzucÈ
równieĝ produkty peïnomleczne”. Do przyjÚcia jest jedynie niewielka
iloĂÊ tych sfermentowanych (kefir).
A co z owocami? Zdecydowanie korzystne sÈ jagody, Ăliwki, ananas
(zawarta w nim bromelaina pomaga w przyswajaniu biaïek). Dosko-
naïa na poczÈtek kaĝdego dnia bÚdzie woda z cytrynÈ rozpuszcza-
jÈcÈ Ăluz zalegajÈcy po nocy w przewodzie pokarmowym. Warte
uwagi sÈ równieĝ grejpfruty, morele, figi, a takĝe borówka ame-
rykañska, wiĂnie, jeĝyny i rodzynki. Z kolei niekorzystne sÈ draĝ-
niÈce delikatnÈ wyĂcióïkÚ ĝoïÈdka i przeszkadzajÈce w absorpcji
mineraïów pomarañcze. Zdrowia nie przysporzÈ Ci równieĝ banany
i rabarbar.
To, co sprzyja utracie wagi, to zapobiegajÈce zatrzymywaniu pïy-
nów, poprawiajÈce trawienie i wydalanie oleje roĂlinne. Najbardziej
wskazane to oliwa z oliwek i olej z siemienia lnianego.
JeĂli masz grupÚ krwi A, codziennie bez wyrzutów sumienia moĝesz
pozwoliÊ sobie na filiĝankÚ (zwiÚkszajÈcej poziom kwasu ĝoïÈdko-
wego, zawierajÈcej te same enzymy co soja) kawy. PamiÚtaj jednak,
112
Poleć książkęKup książkę5. Twoja grupa krwi juĝ to wie
ĝe mimo jej niewÈtpliwych dla Ciebie zalet, nie wolno z niÈ przesa-
dzaÊ. Za to bogatÈ w przeciwutleniacze zielonÈ herbatÚ (zwïaszcza
latem) moĝesz piÊ bez ograniczeñ. Ze wzglÚdu na skïonnoĂÊ do cho-
rób serca przestÚpstwem nie bÚdzie lampka (bogatego w resvera-
trol) wysokiej jakoĂci czerwonego wina.
Wiadomo, ĝe nikomu nie sïuĝy ĝywnoĂÊ oczyszczona i wysoko
przetworzona. Ale jeĂli jesteĂ A, unikanie jej jest dla Ciebie szcze-
gólnie istotne. Ideaïem byïoby spoĝywanie tylko produktów Ăwie-
ĝych i w naturalnej postaci.
Przechodzenie z diety z duĝym udziaïem biaïka zwierzÚcego na
ĝywienie z przewagÈ roĂlin w poczÈtkowej fazie moĝe skutkowaÊ
sensacjami ze strony ukïadu pokarmowego. Wtedy warto siÚgnÈÊ po
enzymy trawienne i florÚ bakteryjnÈ (wiÚcej na ich temat w pod-
rozdziale „Piguïkami w kilogramy — tak czy nie?”).
Predyspozycje do okreĂlonych problemów czy niedomagañ zdro-
wotnych to na szczÚĂcie jeszcze nie przeznaczenie. ZnajÈc zarówno
mocne, jak i sïabe strony swojego organizmu, Ăwiadomie i umiejÚt-
nie moĝesz wspieraÊ jego funkcjonowanie. A dziÚki temu utrzy-
mywaÊ go w zdrowiu i doskonaïej sprawnoĂci.
Grupa krwi B
Grupa krwi B, choÊ pod wieloma wzglÚdami przypomina „zerówkÚ”,
jeĂli chce schudnÈÊ, jest w duĝo lepszym poïoĝeniu. W jej organi-
zmie rzadziej wystÚpujÈ mechanizmy utrudniajÈce pozbywanie siÚ
wagi (tak jak np. w grupie 0 kïopoty z tarczycÈ). Nie ma równieĝ
predyspozycji do zaburzeñ trawiennych. Dlatego najbardziej istotne
w osiÈganiu szczupïej sylwetki jest przestrzeganie, doĂÊ zresztÈ
urozmaiconej, diety.
Grupa B potrafi trawiÊ i miÚso, i wÚglowodany. Nie ma problemu
ze zbyt wysokim bÈdě zanadto niskim poziomem kwasu ĝoïÈdko-
wego. IloĂÊ fosfatazy jelitowej jest wystarczajÈca, by poradziÊ sobie
z tïuszczem (to jeden z powodów, dla których doĂÊ dobrze, bez
113
Poleć książkęKup książkęSchudnij w zgodzie ze swojÈ grupÈ krwi
powaĝnych skutków ubocznych B znosi diety wysokobiaïkowe
i wysokotïuszczowe).
Z miÚs szczególnie korzystne sÈ jagniÚcina i baranina. PomagajÈ
one w budowaniu miÚĂni i tkanek aktywnych, przyspieszajÈc tym
samym przemianÚ materii. Moĝesz jeĂÊ równieĝ dziczyznÚ i królika.
JeĂli zaleĝy Ci na zachowaniu bÈdě odzyskaniu zdrowia, wyjÈtkowo
toksycznego dla Ciebie kurczaka (jeĂli dotÈd byï obecny w Twojej
diecie) zastÈp indykiem. Programy dietetyczne dla poszczególnych
grup krwi nikomu nie zalecajÈ wieprzowiny, wiÚc dla Ciebie rów-
nieĝ jest bardzo niekorzystna.
Osoby z grupÈ B (jeĂli na skutek stresu w organizmie dochodzi do
zachwiania równowagi) wykazujÈ podatnoĂÊ na wolno rozwijajÈce
siÚ egzotyczne wirusy i rzadkie przypadïoĂci neurologiczne. JeĂli
chcesz siÚ tego ustrzec, choÊ moĝe wydawaÊ Ci siÚ, ĝe te informacje
kompletnie nie majÈ zwiÈzku z tego rodzaju zagroĝeniami, jak ognia
unikaj wspomnianego kurczaka, pomidorów i kukurydzy. Chyba
jednym z najbardziej spektakularnych przykïadów szkodliwoĂci
produktów spoĝywczych bÚdÈcych „na minusie” w poïÈczeniu
z podatnoĂciÈ na okreĂlone choroby jest ten dotyczÈcy mojej zna-
jomej z grupÈ B, zamieszczony w przywoïywanej juĝ tu wielokrot-
nie ksiÈĝce Zdrowie masz we krwi. Znajdziesz go w rozdziale
„O tym, jak lektura jednej ksiÈĝki uratowaïa zdrowie, a kto wie —
moĝe i ĝycie”.
B to jedyna grupa krwi, która bez zgubnych konsekwencji moĝe
spoĝywaÊ nabiaï. W tym przypadku jest on do przyjÚcia, poniewaĝ
w odróĝnieniu od omawianych wczeĂniej grup 0 i A, podstawowym
cukrem w antygenie grupy B jest wystÚpujÈca równieĝ w mleku
D-galaktozamina. JeĂli jednak masz kïopot z trawieniem lakto-
zy(to niestety czÚsta przypadïoĂÊ takĝe w grupie B), nie zmuszaj
siÚ do spoĝywania produktów na bazie mleka. Jeĝeli jednak wolisz
tÚ grupÚ pokarmów pozostawiÊ w swojej diecie, moĝesz ratowaÊ
siÚ laktazÈ, czyli enzymem rozkïadajÈcym ten kïopotliwy dla wielu
114
Poleć książkęKup książkę5. Twoja grupa krwi juĝ to wie
osób cukier mleczny. Zdecydowanie najlepiej powinny byÊ tole-
rowane jogurty naturalne i kefir. W swoich posiïkach moĝesz
uwzglÚdniÊ równieĝ sery: mozzarellÚ, ricottÚ, fetÚ, owczy i serek
wiejski. Wiele gatunków serów jest obojÚtnych.
Bardzo spodobaïa mi siÚ przed laty wypowiedě lekarki prowadzÈcej
wykïad o zaleĝnoĂciach miÚdzy ĝywieniem a grupami krwi. Doty-
czyïa bezwzglÚdnego wykluczenia kurczaków z diety osób z grupÈ
B i moĝliwoĂci wprowadzenia produktów na bazie mleka. Teraz juĝ
nie potrafiÚ dokïadnie przytoczyÊ tego doĂÊ zabawnego wyjaĂnienia.
W kaĝdym razie chodziïo o to, ĝe koczownicze ludy Azji (stÈd
wziÚïa poczÈtek grupa B) dla swoich potrzeb udomowiïy zwierzÚta.
PrzemieszczajÈc siÚ z miejsca na miejsce, byïy w stanie pÚdziÊ stada
bydïa. ZatrzymujÈc siÚ po drodze, nie tylko ĝywiïy siÚ pozyska-
nym od nich mlekiem, ale i wyrabiaïy sery. StÈd nabiaï, którego
byïo w ich diecie duĝo, tym z krwiÈ B nadal sïuĝy. Zdecydowanie
trudniej, przemierzajÈc bezkresne stepy, byïoby zapanowaÊ nad
stadami kurczaków. WiÚc z racji, ĝe te nie towarzyszyïy osobom
z grupÈ B, i teraz trzeba je ze swojego poĝywienia wyeliminowaÊ.
Jeĝeli jednak na skutek nieprawidïowej diety cierpisz z powodu pro-
blemów z oddychaniem, zatokami, astmÈ czy alergiÈ pokarmowÈ,
to lepiej bÚdzie zaniechaÊ spoĝywania produktów nabiaïowych. JeĂli
Twoje ĝywienie w dzieciñstwie bazowaïo na mleku i jego przetwo-
rach, teraz równieĝ naleĝaïoby podchodziÊ do tej grupy pokarmów
ostroĝnie. Nabiaï to takĝe nie najlepsze rozwiÈzanie dla osób zma-
gajÈcych siÚ z problemami skórnymi (np. egzemÈ czy ïuszczycÈ).
Odstawienie go trzeba by rozwaĝyÊ równieĝ w przypadku, gdy duĝo
czasu spÚdzasz w pomieszczeniach klimatyzowanych bÈdě wyposa-
ĝonych w centralne ogrzewanie. Oba te systemy, mimo ĝe bardzo
pomocne na co dzieñ, wysuszajÈ, a tym samym podraĝniajÈ bïony
Ăluzowe górnych dróg oddechowych. To w poïÈczeniu ze spoĝy-
wanym nabiaïem moĝe powodowaÊ stany zapalne kanaïów noso-
wych i zatok.
115
Poleć książkęKup książkęSchudnij w zgodzie ze swojÈ grupÈ krwi
Tycie osób z grupÈ krwi B powoduje spowalniajÈca metabolizm
kukurydza. Zgubne moĝe okazaÊ siÚ teĝ jedzenie gryki, soczewicy,
orzeszków ziemnych i sezamu. Kaĝdy z tych produktów powoduje
zmÚczenie, zatrzymywanie pïynów i niebezpieczny spadek poziomu
cukru we krwi po posiïku, czyli hipoglikemiÚ. Orzeszki dodat-
kowo zakïócajÈ pracÚ wÈtroby. Unikaj wszystkiego, co moĝe
zawieraÊ nawet niewielkie ich iloĂci. O tym, ĝe pïatki kukury-
dziane sÈ w Twoim przypadku nie do przyjÚcia, nie muszÚ chyba
przypominaÊ.
Tempo przemian metabolicznych zwalniajÈ równieĝ roĂliny strÈcz-
kowe. Nie aĝ tak groěny jak w grupie 0, ale jednak problematyczny,
moĝe okazaÊ siÚ gluten zawarty w pszenicy. Posiïki zawierajÈce to
zboĝe sÈ ěle trawione. MogÈ skutkowaÊ zmniejszeniem aktywnej
tkanki miÚĂniowej i odkïadaniem tïuszczu, a takĝe stanami zapal-
nymi. JeĂli chcesz schudnÈÊ, rób wszystko, ĝeby Twoje poĝywienie
byïo jej pozbawione. BiorÈc pod uwagÚ fakt, ĝe ĝyto wpïywa bardzo
destrukcyjnie na ukïad krÈĝenia, równieĝ warto je wyeliminowaÊ.
Dobrym wyborem jest natomiast orkisz, owies, proso i coraz ïa-
twiej dostÚpna u nas komosa ryĝowa oraz amarantus. JeĂli chodzi
o makarony, najlepsze dla B sÈ ryĝowe.
ChudniÚciu sprzyjajÈ wspomagajÈce metabolizm zielone warzywa.
Dobrze potraktowaÊ je jako szczególnie waĝne, nie tylko ze wzglÚdu
na skuteczne odchudzanie, ale równieĝ na doĂÊ charakterystyczny
dla tej grupy krwi niedobór magnezu. BiorÈc pod uwagÚ, ĝe B wy-
kazuje tendencje do zapadalnoĂci na infekcje powodowane przez
wyjÈtkowo niebezpieczne wirusy, które po latach uĂpienia potrafiÈ
zaatakowaÊ ukïad nerwowy, wïÈczenie do diety warzyw bogatych
w magnez powinno staÊ siÚ Twoim priorytetem. Ten bardzo waĝny
mineraï jest równieĝ bezwzglÚdnie konieczny dla sprawnego meta-
bolizmu wÚglowodanów. JeĂli chodzi o jarzyny, moĝesz jeĂÊ takĝe
marchew, kalafior, paprykÚ we wszystkich kolorach, pietruszkÚ,
biaïÈ i czerwonÈ kapustÚ, buraki, bakïaĝana, brukselkÚ, brokuïy,
botwinkÚ, gorczycÚ i cebulÚ. Nie powinny Ci zaszkodziÊ niewiel-
kie iloĂci ziemniaków. Dla jeszcze wiÚkszej róĝnorodnoĂci warto
116
Poleć książkęKup książkę5. Twoja grupa krwi juĝ to wie
korzystaÊ z warzyw z grupy produktów obojÚtnych, czyli chrzanu,
kapusty pekiñskiej, saïaty rzymskiej, szpinaku, szparagów, kieïków
lucerny, wodorostów, imbiru, cykorii, pieczarek, kalarepy, cukinii
czy selera. Warty uwagi jest pobudzajÈcy ukïad odpornoĂciowy pas-
ternak. Ze wzglÚdu na to, ĝe w tej grupie krwi bardzo czÚsto nie-
domaga wÈtroba i woreczek ĝóïciowy, dobrym pomysïem bÚdzie
wprowadzenie do swojej kuchni wzmacniajÈcego je karczocha. Dla
mÚĝczyzn, którzy chcÈ uniknÈÊ problemów z prostatÈ, zamienni-
kiem dla zawierajÈcych likopen przetworzonych pomidorów bÚdzie
arbuz i czerwony grejpfrut.
Jeĝeli chodzi o owoce, na pewno korzystnym wyborem bÚdzie ana-
nas (obecna w nim bromelaina uïatwia trawienie i dziaïa przeciwza-
palnie). Ponadto moĝesz jeĂÊ banany (ze wzglÚdu na sposób, w jaki
„dojrzewajÈ”, najlepiej jeĂÊ je przy okazji podróĝy do krajów, w któ-
rych rosnÈ) czarne winogrona, jeĝyny i Ăliwki.
Prócz wspomnianych wczeĂniej, sprzyjajÈcych metabolizmowi
gatunków miÚsa dobrym rozwiÈzaniem sÈ ryby: dorsz, ïosoĂ (nie
wÚdzony), flÈdra, halibut, sola, jesiotr (równieĝ kawior), makrela,
morszczuk, sardynka, szczupak, pstrÈg morski. WĂród obojÚtnych
jest biaïy, ĝóïty i srebrny okoñ, karp, pstrÈg tÚczowy, sieja, Ăledě,
sum i tuñczyk (niestety powszechnie uchodzi za gatunek najbardziej
nasycony toksycznÈ rtÚciÈ). Daruj sobie natomiast wszelkie sko-
rupiaki i unikaj wÚgorza. Ryby, podobnie jak miÚso, pomagajÈ
w budowie tkanek aktywnych, a zawarte w nich Nienasycone Kwasy
Tïuszczowe omega-3 wzmacniajÈ ukïad odpornoĂciowy i chroniÈ
przed niekontrolowanym rozrostem komórkowym. Dla dobrego
trawienia i wydalania kaĝdego dnia pamiÚtaj o przynajmniej ïyĝce
oliwy z oliwek czy oleju lnianego. W razie zmÚczenia siÚgaj po
produkty biaïkowe zamiast wÚglowodanów. Bardzo waĝne jest
nieopuszczanie posiïków. Gïód to potÚĝne ěródïo stresu. I tak jest
go dookoïa zbyt duĝo, wiÚc dokïadaj wszelkich starañ, by tam gdzie
to moĝliwe, nie dopuszczaÊ go do gïosu.
117
Poleć książkęKup książkęSchudnij w zgodzie ze swojÈ grupÈ krwi
PS
Wiele ěródeï jako doskonaïy stymulator systemu odpornoĂciowego
w grupie B sugeruje lecytynÚ. Poniewaĝ najczÚĂciej jest ona produ-
kowana z przeciwwskazanej dla B soi, napotykajÈc tÚ informacjÚ,
moĝesz odczuwaÊ pewien dysonans. Dlatego uprzedzajÈc Twój nie-
pokój i ewentualne pytania, spieszÚ z wyjaĂnieniem. Dla Ciebie w soi
niekorzystne jest tylko biaïko. To jedna z „cegieïek”, z których
jest ona zbudowana. JeĂli chodzi o lecytynÚ, to fosfolipid zïoĝony
z choliny i z inozytolu (migrujÈcego do mózgu po to, by usprawniÊ
jego dziaïanie). Tak wiÚc jest to ta druga „cegieïka” budujÈca sojÚ.
Dlatego w tym przypadku problem niekorzystnego dla Ciebie biaïka
nie powinien istnieÊ.
Grupa krwi AB
Profil grupy AB jest najbardziej zïoĝony. Pojawiïa siÚ najpóěniej,
a osób, w których naczyniach pïynie, jest zdecydowanie najmniej.
Szacuje siÚ, ĝe to zaledwie 2 do 5 caïej populacji. Powstaïa z prze-
mieszania siÚ grup A i B. Nic wiÚc dziwnego, ĝe od obu przejÚïa wiele
problemów zdrowotnych. Na szczÚĂcie to nie jedyne dziedzictwo.
Dla lepszego zrozumienia wymagañ i oczekiwañ swojej grupy AB
warto przeĂledziÊ informacje na temat dwóch omówionych wcze-
Ăniej. Czasami wykazuje podobieñstwo do A. Natomiast w nie-
których kwestiach jest zbliĝona bardziej do B. Innym razem ïÈczy
cechy jednej i drugiej. WiÚkszoĂÊ ĝywnoĂci niekorzystnej dla A i B
równieĝ jej nie sïuĝy. SÈ jednak od tego wyjÈtki. Do takowych naleĝÈ
pomidory, które w przeciwieñstwie do A i B, grupie AB nie szkodzÈ.
Twoja waga bÚdzie rosnÈÊ, jeĂli jadasz sïabo trawione, odkïadajÈce
siÚ w postaci tïuszczu czerwone miÚso. Poniewaĝ podobnie jak A,
masz niedobór kwasu ĝoïÈdkowego i bardzo niski poziom trawiÈcej
tïuszcze fosfatazy jelitowej, absolutnie przeciwwskazane sÈ wszel-
kie miÚsa wÚdzone, konserwowane i oczywiĂcie wÚdliny. Alterna-
tywÈ mogÈ byÊ niewielkie iloĂci dobrej dla grupy B Ăwieĝej jagniÚci-
118
Poleć książkęKup książkę5. Twoja grupa krwi juĝ to wie
ny, indyka, ewentualnie królika. Podobnie jak dla B, absolutnie
nie do przyjÚcia sÈ dla Ciebie kurczaki.
¥lad w postaci nadmiernych kilogramów pozostawi po sobie psze-
nica. ChoÊ nie jest szczególnie niebezpieczna, jeĂli masz kïopoty
z drogami oddechowymi lub zaleĝy Ci na schudniÚciu, zastÈp jÈ
orkiszem. Korzystne bÚdzie równieĝ proso i owies. Dla zrzucenia
kilogramów unikaj gryki i wszystkiego, co zawiera kukurydzÚ. JeĂli
chodzi o pieczywo, moĝesz jeĂÊ stuprocentowy chleb ĝytni i sojowy.
Nie sïuĝÈ Ci nasiona i pestki. Z tej grupy produktów na zdecydo-
wanym „plusie” sÈ jedynie orzeszki ziemne i orzechy wïoskie.
Zrezygnuj z orzechów laskowych, siemienia lnianego, pestek dyni,
sïonecznika i maku. JeĂli chodzi o fasole, tych sprzyjajÈcych jest
niewiele: fasolka czerwona i zielona soczewica. WĂród obojÚtnych
znajdziesz bób, fasolkÚ szparagowÈ, czerwonÈ soczewicÚ i zielony
groszek.
Utracie kilogramów bÚdzie sprzyjaïo wïÈczenie do diety pomaga-
jÈcego w efektywnym metabolizmie tofu. Doskonaïym ěródïem
protein sÈ ryby (dorsz, jesiotr, ïosoĂ — nie wÚdzony, makrela,
szczupak, morszczuk, pstrÈg tÚczowy i morski, sardynka). Nie dla
Ciebie jest wÚgorz i halibut, a takĝe homary, kraby, krewetki, maïĝe
i ostrygi. Odchudzanie wesprÈ zielone warzywa, wodorosty i uïa-
twiajÈcy trawienie ananas. JeĂli Twój organizm nie jest nadmiernie
obciÈĝony Ăluzem, nie masz problemów astmatycznych, z zatokami,
nietolerancji laktozy ani nie cierpisz z powodu czÚstych infekcji,
moĝesz wïÈczyÊ do diety jogurt naturalny, kefir, ser feta, moz-
zarella, ricotta czy serek wiejski. PamiÚtaj jednak, ĝe w wykazie
produktów korzystnych ani nawet obojÚtnych nie ma brie, sera
camembert, parmezanu, masïa i peïnego mleka.
Ze wzglÚdu na niezbyt silny ukïad odpornoĂciowy bardzo waĝne sÈ
dla Ciebie Ăwieĝe warzywa. W grupie wysoce wskazanych znajdziesz
botwinkÚ, brokuïy, buraki, jarmuĝ, kalafior, ogórki, pasternak,
pietruszkÚ, seler i czosnek. Moĝesz równieĝ jeĂÊ brukselkÚ, cebulÚ,
chrzan, cukiniÚ, cykoriÚ, dyniÚ, groszek, marchew, oliwki (prócz
119
Poleć książkęKup książkęSchudnij w zgodzie ze swojÈ grupÈ krwi
czarnych), pieczarki, pora, rzepÚ, imbir, kalarepÚ, kapustÚ biaïÈ,
czerwonÈ i pekiñskÈ, koper, szalotkÚ, szparagi, saïatÚ rzymskÈ, szpi-
nak, wodorosty, dyniÚ, a takĝe biaïe i czerwone ziemniaki. Zdecy-
dowanie dobrym wyborem nie jest awokado, karczoch, papryka,
rzodkiewka i wspomniana wczeĂniej, powodujÈca przybieranie na
wadze, kukurydza. Produktem bardzo korzystnym, podobnie jak
dla A, jest tofu.
JeĂli chodzi o owoce, potrzebujesz tych bardziej alkalicznych
(winogrona, Ăliwki czy wiĂnie). Unikaj podraĝniajÈcych bïonÚ
wyĂcielajÈcÈ ĝoïÈdek i absorbujÈcych waĝne mineraïy pomarañczy.
Tego typu problemów nie stwarza, zasadowy po strawieniu, grejp-
frut. Korzystnie dziaïa równieĝ cytryna, która nie tylko usuwa zale-
gajÈcy w ukïadzie pokarmowym problematyczny Ăluz, ale i pomaga
w trawieniu. Niebagatelna jest teĝ jej rola, jeĂli chodzi o witaminÚ C.
Organizm z grupÈ AB, ze wzglÚdu na podatnoĂÊ w kierunku nowo-
tworzenia, dla prawidïowego funkcjonowania potrzebuje sporych
jej iloĂci. Dobrym wyborem bÚdÈ równieĝ figi i ĝurawina. Prócz
pomarañczy unikaj równieĝ bananów, rabarbaru i mango.
Na staïe wïÈcz do swoich posiïków oliwÚ z oliwek.
Lampka (nie lampki!) doskonaïej jakoĂci (bogatego w resveratrol)
czerwonego wina, podobnie jak w grupie A, nie tylko Ci nie zaszko-
dzi, ale raczej pomoĝe w zminimalizowaniu ryzyka chorób serca.
PamiÚtaj teĝ o dobroczynnym, antyoksydacyjnym dziaïaniu zielo-
nej herbaty. Codzienna filiĝanka (jedna!) maïej czarnej, podnoszÈca
zbyt niski poziom kwasu ĝoïÈdkowego, równieĝ dobrze Ci zrobi.
120
Poleć książkęKup książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)