Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00204 003772 18767800 na godz. na dobę w sumie
Sekrety odżywiania według szeptuch - ebook/pdf
Sekrety odżywiania według szeptuch - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 114
Wydawca: Studio Astropsychologii Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-8171-210-1 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> psychologia i filozofia
Porównaj ceny (książka, ebook (-15%), audiobook).

 

Autor międzynarodowych bestsellerów objaśnia:

 

Sekrety szeptuch od kuchni!

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Vadim Tschenze Redakcja: Mariusz Warda Skład: Anetta Piechowska PRojekt okładki: Anetta Piechowska tłumaczenie: Natalia Szczyglewska koRekta: Urszula Kiełczewska Wydanie I Białystok 2019 ISBN 978-83-8171-211-8 Tytuł orginału:Heilenergetische Ernährung: Russisch-schamanische Lebensessenzen und Rezepturen Copyright © 2005 Original title: Heilenergetische Ernährung. Russisch-schamanische Lebensessenzen und Rezepturen by Vadim Tschenze © 2018 by Wilhelm Goldmann Verlag a division of Verlagsgruppe Random House GmbH, München, Germany. © Copyright for this edition by Studio Astropsychologii, Białystok 2018 All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich. Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne lub wiesz o nich, powinieneś skonsultować się z lekarzem zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca i autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia mogące wystąpić w wyniku stosowania zaprezentowanych w książce metod. Bądź na bieżąco i śledź nasze wydawnictwo na Facebooku. www.facebook.com/Wydawnictwo.Studio.Astropsychologii 15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67 – redakcja 85 654 78 06 – sekretariat 85 653 13 03 – dział handlowy – hurt 85 654 78 35 – www.talizman.pl – detal strona wydawnictwa: www.studioastro.pl Więcej informacji znajdziesz na portalu www.psychotronika.pl PRINTED IN POLAND Spis treści: Przedmowa: kreatywność w gotowaniu ........................ 9 Część pierwsza: Podstawy żywienia energetycznego Odżywianie a energia ...................................................... 15 Najważniejsze minerały ............................................... 27 Odziaływanie witamin, minerałów i innych substancji pokarmowych ............................. 30 Sygnatury ...................................................................... 32 Odżywianie według energetyczno-termicznych punktów twarzy ............ 34 Pięć żywiołów ............................................................... 36 Kostium energetyczny człowieka ............................... 39 Siedem czakr głównych a energia potraw .............. 43 Pokarm wybrany dla duszy ......................................... 57 Artykuły spożywcze a kosmologia ................................. 65 Drgania ziół ................................................................... 65 Planetarne moce ziół .................................................. 69 Zioła a znaki zodiaku ................................................... 72 Choroby, ich przyporządkowanie planetarne oraz rośliny lecznicze ................................................... 73 Kody planetarne® a produkty żywnościowe ............ 75 Detoks: odtruwanie i odchudzanie według kodów planetarnych® ................................... 84 Detoksykujące potrawy zasadowe ........................... 96 Potrawy bazowe w odkwaszaniu organizmu ......... 102 Aktualny stan wiedzy o zdrowiu jelitowym, mikrobiotach i równowadze kwasowo-zasadowej .... 107 Nie ma życia bez mikroorganizmów ....................... 108 Złoty środek ................................................................. 111 Część druga: Przepisy według kodów planetarnych® dla ciała, ducha i duszy Kilka słów wstępu o składnikach ............................... 117 Przystawki ......................................................................... 119 Pasta kanapkowa ze stokrotkami ............................ 119 Nadziewane pomidory ............................................. 121 Ogórkowa zagryzka .................................................. 123 Chleb maślany z łososiem ......................................... 125 Olej czosnkowy .......................................................... 126 Sałatka królewska z czerwonymi burakami i orzechami ....................... 128 Sałatka z kopru włoskiego ......................................... 130 Jajka po rosyjsku ........................................................ 132 Oberżyny „Pod Gribi” ................................................ 134 Zupy .................................................................................. 137 Barszcz po rosyjsku ..................................................... 137 „Ucha” rosyjska zupa rybna ...................................... 141 Zupa szczawiowa ....................................................... 144 Zupa z dyni .................................................................. 146 Zielona grochówka .................................................... 148 Schalti barschi (na zimno) ........................................ 150 Zupa ogórkowa z awokado na zimno .................... 152 Dania główne .................................................................. 155 Płow ............................................................................. 155 Kasza gryczana z zupką jogurtową ......................... 158 Manti z dynią .............................................................. 160 Manti z mięsem .......................................................... 163 Duszona kapusta kiszona (Tuschonaja) .................. 164 Pirożki z kartoflami ...................................................... 166 Pirożki z jajkiem i porem ............................................. 168 Samosa z dynią .......................................................... 170 Samosa z mięsem i ziemniakami .............................. 172 Zapiekanka z czerwonych buraków ....................... 173 Mielone po rosyjsku ................................................... 175 Pielmieni ...................................................................... 178 Gruzińskie chinkali z nadzieniem jagnięcym .......... 180 Basma .......................................................................... 182 Desery na poprawę humoru .......................................... 185 Kwaśne pierogi według przepisu babci .................. 185 Płynne torciki czekoladowe ...................................... 187 Pieczona dynia .......................................................... 190 Bliny z twarogiem i owocami .................................... 192 Czak-czak ................................................................... 194 Posłowie ...................................................................... 197 Dodatek – Glosariusz .................................................. 199 Przedmowa: kreatywność w gotowaniu Drodzy Czytelnicy! Pochodzę z  kultury rosyjskiej i  jestem terapeutą duchowym, szamanem oraz przyjacielem natury i gotowania. Choć moja działalność jest zakorzeniona w obszarze medycyny, to jednak praca energetyczna już przed laty stała się moją największą fascy- nacją. Aby pozyskiwać dla organizmu nie tylko energię fizyczną, ale i niesubstancjalną, zachować jej swobodny przepływ i wię- cej w życiu osiągać, każdy człowiek powinien zwracać uwagę w równym stopniu na ducha, duszę oraz ciało. A w jaki sposób najłatwiej uszczęśliwić całą trójcę? Naturalnie zrównoważonym i smacznym pokarmem. 9 10 Najsilniejsza energia pochodzi w kosmosie od gwiazd. Także przyprawy są swoistego rodzaju „gwiazdami” dostarczającymi nam energii. Osoby, które gotują, otwierając się przy tym na wy- mianę energetyczną, rozsiewają wokół siebie więcej sił i charyzmy. W podobny sposób komunikuje się wszystko w naszym świe- cie. Na przykład grzyby nawiązują za pomocą korzonków fizyczny i energetyczny kontakt z drzewami, ziołami – a nawet z całą natu- rą. Wraz z rozwojem nauki uzyskaliśmy już nawet na to dowody. Nasze organy trawienia komunikują się nie tylko z otoczeniem, ale nawet z przyprawami, współdziałając tym samym z naszymi centrami energetycznymi (tak zwanymi czakrami) oraz z naszą aurą. Szamani nazywają tę wymianę informacji „komunikacją matrycową”. Jest ona znacznym budulcem życia na ziemi. Zielarzy i zielarki, podobnie jak czarownice i magików ro- syjskich, zwykło się określać mianem „provetucha”, a ich naukę „uzdrowianiem Vetuchy”. Jest ona wciąż rozpowszechniona, nawet w  obecnych czasach, aż po najdalsze zakątki Syberii. W Rosji oraz w krajach byłego Związku Sowieckiego tradycyj- nie przypisuje się pokarmowi szczególne znaczenie duchowe. Każda potrawa powinna dostarczać sił i zdrowia, a już zdecy- dowanie nie powinna dodatkowo obciążać organizmu. Według szamańskiego wyobrażenia o świecie, wszelkie dania dysponują także pewnego rodzaju energią, która wchodzi w komunikację z naszą duszą. W ten oto sposób marchewka dostarcza pewnej energii, która jest balansowana cebulą. Gotowanie nagle staje się zajęciem kreatywnym i duchowym. Przeradza się w formę me- dytacji. Według mnie dobre gotowanie to medium przynoszące harmonię oraz dodające sił, życia i piękna. Sekrety odżywiania według szeptuch Przedmowa: kreatywność w gotowaniu 11 Kocham zdrowe i odżywcze potrawy! Nie zawsze jednak trzeba rezygnować z ulubionego składnika, aby móc się zdrowo odży- wiać. We wszystkim trzeba mieć po prostu zdrowy umiar. Jeżeli będziemy trzymać się w pewnych ryzach, to raz na jakiś czas mo- żemy też skosztować produktu, który akurat nie cieszy się najlep- szą opinią u obecnych ekspertów żywieniowych. Jako że jednak smaczne jedzenie czyni człowieka szczęśliwym, co z kolei pozy- tywnie odbija się na funkcjonowaniu organizmu, i pamiętając do tego, że w gotowaniu szczególnie chodzi o duchowość, to smaczny posiłek nie tylko spaja ciało i duszę, ale może wręcz leczyć. Urodziłem się w Uzbekistanie. Tam też spędziłem swoją mło- dość. Później żyłem w Rosji, następnie w Niemczech, a teraz, od dwunastu już lat, przebywam w Szwajcarii. Temat gotowania towarzyszy mi już od dziecka: tata był z zawodu kucharzem, a i mama nie stroniła od pichcenia. Także moja babcia, a jed- nocześnie  nauczycielka duchowa Baba Walja, przygotowywała pyszne potrawy dla całej rodziny. Co nieco zdołałem się od niej nauczyć. Rozsmakowałem się w jej kuchni i już jako dziecko starałem się samodzielnie odtwarzać receptury. Także dziś niemal codziennie spędzam nieco czasu na gotowa- niu. I chociaż lubię kosztować rzeczy nowe oraz integruję w menu elementy wpływu mojej nowej ojczyzny, najczęściej sięgam po re- ceptury przechowywane w mej rodzinie od dawna. W tej książ- ce zebrałem niektóre przepisy na moje ulubione potrawy (patrz: część druga). Każdy z nich kładzie szczególny nacisk na prawidłowy balans energetyczny zestawionych składników według kodu plane- tarnego® oraz żywiołów natury. Wszystkie przepisy są bardzo łatwe w wykonaniu, a jednocześnie dostarczają zaskakujących zapasów 12 energetycznych. Niektóre z nich z pewnością staną się i waszymi ulubionymi posiłkami. Także wegetarianie i  weganie znajdą tu coś dla siebie. Ta książka została w końcu napisana dla wszystkich ludzi – każdy musi zwracać uwagę na potrzeby swojego ciała i samodzielnie dokonywać wyborów o tym, co jeść, a czego unikać. Niech zdro- wa kuchnia stanowi waszą inspirację. Pozwólcie sobie po prostu wypróbować moje przepisy. W ten sposób gotowanie może stać się także waszym hobby. Z życzeniami radosnego czytania, gotowania i smakowania! wasz Vadim Tschenze Sekrety odżywiania według szeptuch C z ę ś ć 1 t a w y ż y w i e n i a P o d s e n e r g e t y c z n e g o Odżywianie a energia Europejska filozofia żywieniowa zasadzona jest na dostarczaniu składników odżywczych dla praktycznego pozyskania pełnowar- tościowego pokarmu. Chodzi przy tym o wystarczające zaopa- trzenie w substancjalną energię i składniki odżywcze. Należy w to zaliczyć także wodę, substancje balastowe oraz alkohol. Szamani mówią tu z kolei o duchu potrawy. Według nich zdrowe jedzenie jest żywe. Przynosi ono ciału, duchowi i duszy nowe siły. Według szamańskiego wyobrażenia wszystko w świe- cie jest żywe: ludzie, zwierzęta i rośliny, a także kamienie. Do tego twierdzą oni, że każdy pokarm przedstawia sobą pewien rodzaj anteny przyciągającej z kosmosu określony rodzaj energii. Stąd też postrzegają swoje potrawy jako „źródła energii” lub „od- 15 16 żywcze soki”. W dalszej części zajmiemy się „żywiołami natury”, które muszą w danej potrawie wystąpić razem, oraz nauczymy się rozróżniać, podobnie jak Chińczycy, pomiędzy substancjami dodającymi i odejmującymi energii. Treściwie rzecz ujmując: za wszystkimi tymi określeniami stoi eter lub inaczej mówiąc frekwencja, czyli niesubstancjalna ener- gia przypisana danej potrawie. Wszystkie te określenia wskazują zatem na jedno: zdrowe jedzenie musi dostarczyć człowiekowi energii na różnych poziomach. Energię tę pobieramy jednak przecież nie tylko z pokarmu. Wszystkie składniki odżywcze uobecniają także energie niesub- stancjalne ciał niebieskich, których tak bardzo potrzebujemy w naszym życiu codziennym. Pobieramy je z uniwersum i przeka- zujemy dalej. Każda z takich energii wywołuje odmienne procesy w naszych ciałach i naszych duszach. Rozdział ten zaczynam od problemu witamin i minerałów, gdyż obie te grupy substancji pokarmowych są nieodzowne w gospodarce energetycznej naszych ciał. Witamin nie powinno zabraknąć na waszych stołach. Podałem zatem od razu w na- wiasie przyporządkowanie planetarne każdego składnika odżyw- czego, w którym dana witamina się znajduje. (Połowa z wyżej wymienionych przypada słońcu i księżycowi, chociaż naturalnie nie są one planetami w  myśl definicji tego terminu). Dzięki temu możesz nie tylko poznać zadania, które dana witamina ma do spełnienia, lecz także od razu zidentyfikować przyporządko- wane jej impulsy ciała niebieskiego (patrz: tabela). W ten sposób uzupełniasz właściwości danej witaminy o jej energetyczną per- spektywę. Szczegółowiej odniosę się do tego zagadnienia w roz- dziale Kody planetarne® a składniki pokarmowe. Sekrety odżywiania według szeptuch Odżywianie a energia 17 Impulsy ciał niebieskich oraz ich przyporządkowanie o o o o o o o o o o Impulsowi słonecznemu przyporządkowana jest cyfra 1. Oznacza on zdrowienie. Impulsowi księżycowemu przypisana jest cyfra 2. Odpowiada on za pierwiastek żeński psychiki oraz intuicję. Impulsowi Marsa przydzielona jest cyfra 3. Uobecnia on siłę oraz pierwiastek męski psychiki. Impulsowi Merkurego przypada cyfra 4. Oznacza on wejrzenie i pomysły. Impulsowi Jowisza przypisana została cyfra 5. Symbol szczęścia i błogosławieństwa. Impuls Wenus nosi cyfrę 6. Odpowiada on za płaszczyznę oraz czakrę serca. (Więcej o czakrach dowiesz się z rozdziału Kostium energetyczny ludzi oraz Siedem czakr głównych a energia po- traw). Przedstawia miłość i pieniądze. Impulsowi Saturna przyporządkowana jest cyfra 7. Odpowiada za stabilność oraz bezpieczeństwo. Impuls Urana nosi cyfrę 8. Odpowiednikiem jest fundament, źró- dło oraz energia własna. Impulsowi Neptuna przypisana jest cyfra 9. Symbol wymiany oraz komunikacji. Impulsowi Plutona przyporządkowana jest cyfra 0. Oznacza na- szego ducha. 18 Najważniejsze witaminy Podane każdorazowo dzienne zapotrzebowanie danej substan- cji nie musi zaraz oznaczać dokładnej codziennej dawki, abyśmy mogli prowadzić szczęśliwe zdrowe życie. Wystarczy, jeśli zdołamy osiągnąć przeciętną tygodniową. Ponadto zapotrzebowanie róż- ni się ze względu na płeć, wiek, stan zdrowia i tak dalej. Podane wartości potraktuj orientacyjnie i unikaj zarówno deficytów, jak i przedawkowania. Witaminy oraz składniki mineralne wykazują najlepsze działanie, jeśli są przyjmowane razem ze zdrowymi artykułami pokarmowymi przy zachowaniu naturalnego powiązania z odpowiadającymi makroelementami (tłuszcze, białka, węglowodany) oraz mikroele- mentami (witaminy i minerały). W ten sposób dochodzi do energe- tyczno-całościowego efektu synergii, przy czym suma ostateczna znacznie przewyższa wartości przypisane poszczególnym składnikom. Prowitamina A pełni ważną rolę dla komórek ciała, kości, krwi, oczu, paznokci u dłoni i stóp, seksualności i rozmnażania, skóry, ślu- zów i zębów. Zalecana dawka dziennego spożycia leży w przedziale 0,8–1,0 miligrama. Istnieją dwa jej warianty: retinol i karotyna. Retinol znajduje się w maśle (7 Saturn = stabilizacja) oraz w wątróbce zwierzęcej (8 Uran = podstawa). Stabilizuje komór- ki ciała oraz tworzy pewną bazę dla zachowania rozmnażania. W tym przypadku przyporządkowane impulsy planetarne wy- kazują zgodność w stopniu klucza do zamka. Karotyna znajduje się w cebuli (3 Mars = siła), pietruszce (4 Merkury = wejrzenie i 2 Księżyc = żeński pierwiastek psychiki, szpinaku (1 Słońce = uzdrowienie), marchewkach (4 Merkury = wejrzenie) i pomidorach (8 Uran = podstawa). Przyporządkowa- Sekrety odżywiania według szeptuch Odżywianie a energia 19 ne tej witaminie impulsy planetarne wzmacniają oczy, pozwalają „wejrzeć” i kojąco oddziaływać na psychikę. Witamina B1, zwana także tiaminą, skutecznie wpływa na apetyt, duchową świeżość oraz czynności serca, gojenie ran, energię nerwową i komórkową, przemianę węglowodanów, sok żołądkowy, trawienie. Witamina B1 znajduje się w drożdżach (0 Pluton = duch), chlebie (7 Saturn = stabilizacja), ryżu (8 Uran = podstawa), soi (9 Neptun = wymiana), żółtku (2 Księżyc = żeński pierwiastek psychiki) oraz w przeróżnych orzechach (0 Pluton = duch). Zale- cana dawka dziennego spożycia wynosi od 1,3 do 1,5 miligrama. Przyporządkowane impulsy planetarne zapewniają stabilizację duchową oraz funkcjonowanie przemiany materii, a także pozy- tywnie oddziałują na psychikę. Witamina B2, zwana także ryboflawiną lub laktoflawiną, wspo- maga oczy, paznokcie u dłoni, włosy, skórę, przemianę węglowo- danów, białek i tłuszczów, ostrość widzenia, mnożenie erytrocytów (krwinek), oddychanie komórkowe oraz gospodarkę energetyczną. Znajduje się w drożdżach (0 Pluton = duch), produktach mię- snych (3 Mars = siła), serze (0 Pluton = duch), jagodach (3 Mars = siła) oraz migdałach (0 Pluton = duch). Zalecana dawka dzien- nego spożycia wynosi 1,5–1,7 miligrama. Przyporządkowany im- puls planetarny wzmacnia sposób widzenia, ale przede wszystkim wzmaga siły duchowe. Witamina B3, zwana także niacyną, ważna jest dla wiązania tkanek, kontroli cholesterolu, czynności serca, metabolizmu mózgu, krążenia, czynności wątrobowych oraz jelitowych, pro- dukcji kwasów żołądkowych, snu, samopoczucia, przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek. Pełni także ważną rolę dla skóry, żył, nerwów oraz w oddychaniu i energii komórkowej. 20 Witaminę B3 można znaleźć w drożdżach (0 Pluton = duch), kartoflach (1 = uzdrowienie) oraz mięsie drobiowym (3 Mars = siła). Zalecana dawka dziennego spożycia waha się w przedziale od 2 do 17 miligramów. Przyporządkowane impulsy planetarne przynoszą uzdrowienie duchowe oraz siły życiowe. Witamina B4, znana też jako cholina od przyswajalnej dla ludzkiego organizmu substancji witaminopodobnej, znajduje się w mięsie (3 Mars = siła), zbożu (7 Saturn = stabilizacja) i jajkach (2 Księżyc = żeński pierwiastek psychiki). Zalecana dawka dzien- na wynosi około 350 miligramów. Przyporządkowane impulsy planetarne dodają psychicznych sił i równowagi. Można powie- dzieć, że sterują tym, co leży nam sercu. Witamina B5, zwana także kwasem pantotenowym, za- bezpiecza duchową świeżość, gospodarkę tłuszczową, lepsze dokrwienie oraz unerwienie członków, objętość i kolor włosów, produkcję energii, spalanie tłuszczu, siłę koncentracji, witalność, produkcję hormonów oraz przeciwdziała powstawaniu zapaleń. Występuje w wątróbce zwierzęcej i nerkach (8 Uran = podsta- wa), mleku (2 Księżyc = żeński pierwiastek psychiki) i rybach (5 Jowisz = szczęście). Zalecana dawka dziennego spożycia wynosi 6 miligramów. Przyporządkowane impulsy planetarne stabilizują nerwy oraz psychikę, przynoszą szczęście i poczucie pełni. Witamina B6, zwana także pirydoksyną, jest ważnym elemen- tem kształtującym poziom cukru we krwi, wykorzystywanie bia- łek, przemianę tłuszczów i węglowodanów, porost włosów, pracę serca, krwiobieg, kwas żołądkowy, czynność układu kostnego; pracę komórek nerwowych oraz produkcję czerwonych krwinek. Występuje w białej kapuście (2 Księżyc = żeński pierwiastek psychiki), warzywach (różne impulsy) oraz drożdżach (0 Pluton = duch). Zalecana dawka dziennego spożycia wynosi od 1,6 do Sekrety odżywiania według szeptuch Odżywianie a energia 21 1,8 miligrama, przyporządkowane impulsy planetarne przynoszą jasność duchową oraz zasoby energii. Zapewniony klarowny ogląd spraw pozwala rozkoszować się życiem i smakować jego słodycz. Witamina B7, zwana także witaminą H lub biotyną, pozy- tywnie wpływa na poziom cukru we krwi, dostarczanie ener- gii do mózgu oraz komórek nerwowych, przemianę materii, paznokcie u dłoni, skórę, włosy (piękne, gładkie i jedwabiste), przemianę węglowodanów oraz komórki mięśniowe. Występuje w nerkach (8 Uran = podstawa), żółtku (2 Księ- życ = żeński pierwiastek psychiki) oraz wątróbce wieprzowej (8 Uran = podstawa). Zalecana dawka dziennego spożycia wynosi od 20 do 30 mikrogramów. Przyporządkowane impulsy planetarne zapewniają silną podstawę. Dostarczają mózgowi oraz strukturze nerwowej ważnej energii. Witamina B8, tak zwany inozytol, także przynależy do grupy B-kompleks. Niektórzy naukowcy twierdzą jednak, że nie jest to prawdziwa witamina. Służy jako komponent prawidłowego prze- kaźnika neuronowego, czym zabezpiecza zdrowie systemu ner- wowego. Inozytol stosuje się w  terapii różnorodnych zaburzeń psychicznych. Jest on szczególnie ważny w walce z depresją. Występuje niemal we wszystkich roślinach, zwłaszcza w pszeni- cy (7 Saturn = stabilizacja) oraz śliwkach (4 Merkury = wejrzenie). Inozytol jest zatem nieocenioną substancją odżywczą dla mózgu oraz wspomaga funkcjonowanie wątroby. Zalecana dawka dziennego spożycia wynosi 500 miligramów. Przyporządkowane impulsy pla- netarne stabilizują psychikę oraz pozwalają na właściwy ogląd spraw. Witamina B9, podobnie jak witamina B11, nazywana jest kwa- sem foliowym i pełni ważną funkcję dla wzrostu oraz ukrwienia. Zwłaszcza w okresie dziecięcym tej witaminy nie może zabrak- nąć. Wzmacnia naczynia włosowate oraz żyły.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Sekrety odżywiania według szeptuch
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: