Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00409 005896 13101634 na godz. na dobę w sumie
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem - ebook/pdf
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 224
Wydawca: Septem Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-283-3525-7 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> przewodniki
Porównaj ceny (książka, ebook (-20%), audiobook).

Życie smakosza obfituje we wspaniałe wrażenia...
A fantastyczne doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku!

Alergie i nietolerancje pokarmowe to jedne z najczęściej spotykanych problemów naszej cywilizacji. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i przyprawy — wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane dla Ciebie lub Twoich bliskich. Można się wówczas załamać i skazać na życie w kulinarnej próżni. Można — ale nie trzeba! Ba, to może być nawet początek fascynującej podróży po nowych smakach i pysznych, niecodziennych ich połączeniach. Wspaniałym przewodnikiem po tej krainie jest Weronika Madejska, autorka nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestsellerowej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku.

Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. Smacznego!

Daj się ponieść przyjemności smakowania — na co dzień i od święta!



Jeśli już masz ochotę przygotować pyszne, bezglutenowe słodkości, zapraszamy na blog autorki.
 


Weronika Madejska — dwudziestoletnia, niezwykle utalentowana adeptka sztuki kulinarnej. Autorka poczytnego, nagradzanego bloga Bez glutenu, bez wyrzeczeń. Jej pierwsze przepisy są efektem osobistych zmagań z nietolerancją glutenu, ale Weronika odpowiada też na potrzeby swoich czytelników i coraz częściej proponuje wyłącznie roślinne potrawy bez alergenów. Autorka prowadzi też warsztaty i stara się tworzyć przestrzeń dla wszystkich, którzy chcą nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale też porozmawiać i wymienić się doświadczeniami. Marzy o własnej, zupełnie bezglutenowej, niepowtarzalnej restauracji z wysokim sufitem, ciepłą szarlotką i najlepszą kawą.
Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji. Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli. Autorzy oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autorzy oraz Wydawnictwo HELION nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce. Redaktor prowadzący: Joanna Gubernat Projekt okładki: ULABUKA Fotografie na stronach: 15, 39, 45, 134/135, 137, 147, 201, 213, 216, 220: Rita Fotografie na stronach: 52/53, 68/69, 83, 90/91, 64/95, 107, 111, 113, 119, 152/153, 159, 176/177, 199, 207: Agnieszka Tylka-Andrzejewska Pozostałe fotografie pochodzą ze zbiorów Autorki. Wydawnictwo HELION ul. Kościuszki 1c, 44-100 GLIWICE tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63 e-mail: septem@septem.pl WWW: http://septem.pl (księgarnia internetowa, katalog książek) Drogi Czytelniku! Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres http://septem.pl/user/opinie/dediwe Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję. ISBN: 978-83-283-3080-1 Copyright © Helion 2017 Printed in Poland. • Kup książkę • Poleć książkę • Oceń książkę • Księgarnia internetowa • Lubię to! » Nasza społeczność Spis treści Ważne informacje 10 Wstęp 11 Zanim zaczniesz 16 Sprzęt 18 Słodziki 21 Podstawy 22 Mleko kokosowe 23 Mleko jaglane 24 Mleko migdałowe 24 Jogurt kokosowy 25 Bita śmietana 26 Mus jabłkowy 28 Mus dyniowy 28 Tahina 30 Masło orzechowe 32 Lukier 33 Sos waniliowy 33 Polewa czekoladowa 34 Polewa alergika 34 Przyprawa do piernika 35 Daktylowy karmel 36 Aquafaba 38 Bezy 40 Mąki bez glutenu 42 Sekretna mieszanka gospodyni 44 5 Poleć książkęKup książkę SpiS t r e ści Naleśniki 46 Biszkopt 48 Ciasto kruche 50 Wiosna 53 N a c o d z i e ń Tarta z budyniem i galaretką 56 Kruche z truskawkami 57 Panna cotta 58 Serniczki bazyliowe 60 Warstwowe smoothie 61 D l a m a lu c h a Pancakes 62 Zielone naleśniki 66 Tort naleśnikowy 67 Lody jogurtowe na patyku 70 Koktajl mocy 71 N a s z y b ko Koktajl upiększający 72 Smoothie miętowe 74 Aksamitne mango 75 Owoce pod migdałową pierzynką 76 Historie czytelników 77 N a w y j ąt ko w e o k a z j e Hot cross buns 78 Mazurek malinowy 82 Mazurek z granatem 84 Ciasto drożdżowe 85 Ciastko milionera 86 Mazurek ze słonym karmelem 88 6 Poleć książkęKup książkę SpiS t r e ści Lato 91 N a c o d z i e ń Jagodzianki 94 Krajanka piknikowa 96 Babeczki czekoladowe z kremem 97 Pierogi z owocami 100 Drożdżówki z owocami 102 Knedle 104 D l a m a lu c h a Lemoniada rabarbarowa 106 Mus czekoladowy 108 Kremowe lody bananowe 110 Szejk truskawkowy 112 Gofry 114 N a s z y b ko Konfitura z nasion chia 116 Najszybszy na świecie sorbet malinowy 117 Lemoniada pietruszkowa 118 Słoneczny koktajl 120 Eton mess 121 Historie czytelników 122 N a w y j ąt ko w e o k a z j e Torcik urodzinowy 124 Minipavlove 126 Najlepszy sernik z nerkowców 127 Torcik czekoladowy 128 Tiramisu bez jajek i mleka 130 Tarta czekoladowa 132 7 Poleć książkęKup książkę SpiS t r e ści Jesień 135 N a c o d z i e ń Szarlotka 138 Historie czytelników 139 Ciasto dyniowe 140 Ciasto marchewkowe 142 Snickers 144 Historie czytelników 145 Rogaliki 146 Pumpkin pie 148 D l a m a lu c h a Chocolate chip cookies 150 Ciastka podwójnie czekoladowe 152 Batony figowe 154 Ciasteczka owsiane 156 Ciasteczka dyniowe 158 Krem czekoladowy do grzanek 160 N a s z y b ko Kryzysowy budyń czekoladowy 162 Migdałowa pianka na dobranoc 163 Smoothie chałwowe 164 Kulki kawowe 166 Owsianka z komosą i pieczonym jabłkiem 168 N a w y j ąt ko w e o k a z j e Mousse au chocolat 170 Banoffee pie 172 Czekoladowe miseczki z kremem 174 8 Poleć książkęKup książkę SpiS t r e ści Zima 177 N a c o d z i e ń Kruche renifery 180 Ciasteczka imbirowe 182 Racuchy drożdżowe 184 Historie czytelników 185 Babeczki czekoladowe z gruszkami 186 Miękki piernik dla dorosłych 188 D l a m a lu c h a Lebkuchen 190 Brownie bez kompleksów 192 Sok z imbirem 193 Daktylowe pierniczki 194 Rajski batonik 196 N a s z y b ko Grzane wino 198 Gorąca czekolada 200 Eggnog 202 Napar imbirowy 203 Trufelki daktylowe 204 N a w y j ąt ko w e o k a z j e Tort makowy 206 Strucla makowa 208 Śliwka w czekoladzie 210 Pączki 212 Faworki 214 Podziękowania 217 Podziękowania dla producentów 219 9 Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę Wstęp Kiedy w wieku dwunastu lat musiałam przejść na dietę bez- glutenową, mój świat zadrżał w posadach. Tak przynajmniej wtedy o tej nowej sytuacji myślałam. Dlatego dobrze wiem, co czuje osoba zmuszona nauczyć się żyć w innej niż dotychczas rzeczywistości — kiedy dziesiątki razy nie ma innego wyjścia jak odmówić spróbowania ciasta, na którego widok ślinianki już zaczęły intensywniej pracować, i kiedy w nieskończoność musi tłumaczyć, dlaczego jest tak, a nie inaczej. Gdyby ktoś przed ośmioma laty powiedział mi, że za jakiś czas będę tworzyć bezglutenowe, bezjajeczne biszkopty, bezy bez białek, kruche ciasta bez masła czy kremy bez mleka, pewnie popatrzyłabym na niego co najmniej z politowaniem. Wtedy nie wiedziałam nawet, gdzie kupować najbardziej podstawowe pro- dukty, a co dopiero samodzielnie łączyć je w sensowną całość. Doskonale pamiętam, jak dzwoniłam do Babci, by podała mi przepis z książki, którą widziałam w jej kuchni. Była to receptura na mus malinowy z trzech czy czterech składników. Mimo że bardzo się starałam, nic z tego nie wychodziło. Bez rozpiski przed oczami byłam bezradna, nie potrafiłam spoić żadnych elementów instynktownie. Zupełnie nie szło mi również zapa- miętywanie proporcji. Początki były trudne, bo potrafiłam naprawdę niewiele. Uży- wałam wyłącznie gotowych mieszanek, z których otrzymuje się konkretne wypieki. Nawet w najbardziej abstrakcyjnych marze- niach nie wyobrażałam sobie, że kiedykolwiek wyciągnę z pie- karnika idealne francuskie makaroniki czy drożdżowe bułeczki. Choć niewiele potrafiłam, dużo czasu spędzałam na przegląda- niu z zapartym tchem magazynów o jedzeniu, podpatrywaniu zagranicznych stron internetowych o gotowaniu i pieczeniu oraz oglądaniu mnóstwa pięknych zdjęć wspaniałych potraw. 11 Poleć książkęKup książkę W S t ęp Na szczęście wraz z upływem czasu, dzięki wyjątkowemu uporowi i ciągłym ćwiczeniom, coraz lepiej radziłam sobie ze swoim ograniczeniem. Prowadzenie bloga zaczęłam nieco ponad pięć lat temu. Na jego łamach postanowiłam dzielić się swoimi przepisami i odkryciami w zmaganiach z dietą bezglu- tenową. Grono użytkowników www.natchniona.pl zwiększało się z tygodnia na tydzień. Sukcesywnie rosła liczba nadcho- dzących wiadomości, na które odpowiadałam. Podejmowałam kolejne stawiane przede mną wyzwania. W miarę rozrastania się blogowych zasobów co jakiś czas ktoś prosił mnie o przy- gotowanie artykułów do kolorowych magazynów. Otrzymywa- łam także zaproszenia, by dzielić się swoim doświadczeniem podczas pokazów kulinarnych. Po nich dorośli obowiązkowo zasypywali mnie gradem pytań, a najmłodsi chętnie prosili o dokładkę kremu daktylowego. Wreszcie zaczęłam organizo- wać własne warsztaty. Spędzając po kilka godzin z ich uczest- nikami, utwierdzałam się w przekonaniu, że to, co robię, jest słuszne. Wiedziałam też, że potrzebuję ciągłego rozwoju, by móc pomagać poszerzającemu się nieustannie gronu obserwa- torów moich poczynań. Podczas promocji mojego debiutu wydawniczego miałam okazję poznać osobiście wielu użytkowników bloga. Dzięki bezpośrednim rozmowom dowiedziałam się, z jak wieloma nie- tolerancjami pokarmowymi się borykają i jak bardzo potrzebują nietypowych receptur. Kiedy jeszcze pełna wrażeń wracałam do domu, wiedziałam już, o czym będzie następna książka. Tak naprawdę najwięcej nauczyłam się, tworząc Słodkie sekrety. Eksploatując piekarnik ponad miarę, doprowadzając do granic wytrzymałości kolejne sprzęty, kreśląc mnóstwo proporcji, ob- sesyjnie myślałam, jak sprawić, by strucla makowa w trakcie pie- czenia nie pękała, a przełożony kremem biszkopt rozpływał się 12 Poleć książkęKup książkę W S t ęp w ustach. Choć bardzo się starałam, niejednokrotnie załamując ręce z bezradności i zasypiając nad laptopem, rozważałam nawet wycofanie się z projektu. Na szczęście się nie poddałam. A to, że trzymasz w ręku tę książkę, jest najpiękniejszym potwierdzeniem tezy, że to przede wszystkim trening czyni mistrza. Bez większego trudu mogłabym żyć bez słodyczy. Z tego też powodu, jeśli mam zjeść deser, chcę, żeby było to coś wy- jątkowego. Nie proponuję tu nieatrakcyjnych imitacji prawdzi- wych cukierniczych cudów. Chcę natomiast zachęcić Cię do nowego, innego spojrzenia na ich warianty roślinne. Dlatego w tym poradniku znalazły się wyłącznie dopracowane receptury i mnóstwo wskazówek, by smakołyki ze zdjęć bez problemu można było odtworzyć we własnej kuchni. Nie jestem weganką, ale rezygnując w tej książce zupełnie z produktów zwierzęcych, chcę pokazać, że dieta oparta na składnikach roślinnych może przekroczyć próg absolutnie każ- dego domu. Świat podbiły zdrowe batony, kulki mocy i serniki z nerkowców, podczas gdy wegańskie zakamarki oferują o wiele, wiele więcej. To sposób odżywiania, który wcale nie zabrania sięgania po słodkie kremy, ciągnące się czekoladowe ciasteczka czy pulchne, wyrośnięte ciasta stawiane w niedzielę na stole nakrytym białym obrusem. Na pewno wszystkie zasmakują za- równo babci, teściowej, mężowi, sceptycznemu chłopakowi, jak i maluchom, które przydreptały właśnie z piaskownicy. Co więcej, niektórym osobom nawet nie przyjdzie do głowy, że te wyborne desery zostały przygotowane nie tylko bez mąki pszennej, ale i bez jajek czy mleka. Książka jest podzielona na pory roku, a każda z nich na podrozdziały. Dzięki temu możliwe jest szybkie wyszukanie inspiracji na dany moment. Na kolejnych stronach odnajdziesz przepisy bez glutenu, nabiału, jajek, żelatyny, a także cukru, 13 Poleć książkęKup książkę W S t ęp miodu i kukurydzy. Wiele z tych propozycji nie zawiera rów- nież orzechów, a niemal wszystkie możesz wykonać z pomi- nięciem soi. Pierwszy rozdział pozwoli Ci opanować podstawy, a dzię- ki zawartym w nim wskazówkom dotyczącym zamienników będziesz w stanie dostosować receptury do swoich indywi- dualnych potrzeb. Nie wahaj się też modyfikować przepisów i wdrażać własnych pomysłów. Wierzę, że ten przewodnik uła- twi Ci poruszanie się w tak „zredukowanym” kulinarnie świecie i rozwieje niekończące się z racji tych ograniczeń wątpliwości. Do współtworzenia tej książki zaprosiłam Czytelników mo- jego bloga. Ich historie są najlepszym potwierdzeniem tego, że nie myli się tylko ten, kto nic nie robi. 14 Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę W iosna Na co dzień Panna cotta 2 porcje To bardzo subtelny deser, który od razu przywodzi mi na myśl pierw­ szy powiew wiosny. Choć może wydawać się dość wytworny i skom­ plikowany, tak naprawdę sposób przygotowania jest bardzo prosty, a sama panna cotta — czarująca. s k ł a d n i k i: Sos malinowy: 200 g mrożonych malin 1 – 2 łyżki wody ulubiony słodzik do smaku 250 g śmietany kokosowej od- dzielonej tak jak w przepisie na bitą śmietanę (str. 26) 1 – 2 łyżki syropu klonowego 1/3 łyżeczki agaru w y ko n a n i e: 1. Śmietanę przełóż do garnuszka. Podgrzewaj, mieszając. Dodaj syrop. 2. Kiedy mieszanka zacznie bulgotać, dodaj agar i cały czas mieszając, rozprowadź proszek. Gotuj przez 1 minutę. 3. Zblenduj krótko, by mieć pewność, że śmietana dobrze połączyła się z zagęstnikiem. 4. Przelej do pucharów i wystudź, a następnie odstaw do lodówki, aby mieszanka stężała. 5. Przygotuj sos. Maliny przełóż do garnuszka, zalej wodą i podgrzej. Kiedy owoce się rozpadną, dodaj słodzik. Mieszaj przez chwilę, a następnie delikatnie przestudź. 6. Gotowy mus polej malinami. Smacznego! T Przed użyciem agaru spójrz na opakowanie i przeczytaj, jakie proporcje zaleca producent. Ważne, by agaru nie dodać za dużo, ponieważ panna cotta powinna przypominać raczej delikatny mus aniżeli twardą galaretę. T Polej deser malinami dopiero, kiedy masa stężeje. W innym wypadku warstwy nieestetycznie się połączą, co może mieć znaczenie, jeżeli serwujesz panna cottę w szklanych pucharkach. 58 Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę W iosna Dla malucha Pancakes 10 sztuk Miękkie, puszyste placki serwuję zazwyczaj wtedy, kiedy przy śniada­ niu towarzyszą nam goście. Całe szczęście przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, bo talerz gotowych pancakes przemieszcza się niezwykle szybko i po chwili nie zostaje po nich ślad. Ilu konsumujących, tyle pomysłów na dodatki, ale placuszki same w sobie są po prostu pyszne. 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml jogurtu roślinnego (str. 25) 50 ml mleka roślinnego 1/2 banana (50 g) 30 g stałego oleju kokosowego 1. Olej rozpuść w garnuszku, a następnie wszystkie składniki (włącz- nie z olejem) zmiksuj dokładnie w blenderze. Możesz też użyć miksera, pod warunkiem że dokładnie rozetrzesz banana widelcem. 2. Placuszki podpiekaj na suchej patelni z dwóch stron, do złotego koloru. 3. Podawaj jeszcze ciepłe, z ulubionymi dodatkami. Smacznego! s k ł a d n i k i: w y ko n a n i e: 62 Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę W iosna Na szybko Koktajl upiększający 2 porcje Społeczeństwo podzieliło się na fanów i przeciwników tak zwanych su­ perfoods. Nie ulega jednak wątpliwości, że spirulina wyróżnia się spo­ rą ilością białka, a piękne Azjatki konsumują dużo wodorostów pod różną postacią. Zaczynając przygodę ze spiruliną, warto przygotować koktajl według przepisu zamieszczonego poniżej. s k ł a d n i k i: 2 dojrzałe banany 2 garści świeżych liści szpinaku 1 jabłko 1 pomarańcza 500 ml wody 1 łyżka stałego oleju kokosowego 1 łyżeczka spiruliny w y ko n a n i e: 1. Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym i zmiksuj na jednolity płyn. 2. Jeżeli jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody. 3. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Gotowe! T Koktajle i desery z dodatkiem banana gęstnieją z czasem. Jeżeli chcesz zabrać smoothie do pracy lub szkoły, wstrząśnij przed wypiciem albo przygotuj wersję z większą ilością wody. Do przerwy obiadowej nabierze idealnej konsystencji. 72 Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę W iosna Na wyjątkowe okazje Ciastko milionera 16 małych kawałków Na ciastko milionera po raz pierwszy natknęłam się w ogromnej książce o czekoladowych przepisach, którą dostałam w prezencie, kiedy postanowiłam zacząć prowadzić własny blog. Było idealne, z błyszczą­ cym karmelem i polewą czekoladową równą jak nowiutka autostra­ da. Kiedy opanowałam roślinną warstwę karmelową, postanowiłam upchnąć ją pomiędzy kruchym ciastem i czekoladą. To genialne połą­ czenie, które zawsze robi wielkie wrażenie na konsumujących. Szcze­ gólnie kiedy później zdradzisz skład tych słodkich prostokącików. s k ł a d n i k i: 1 porcja ciasta kruchego (str. 50) 2 dojrzałe banany 120 g oleju kokosowego 120 g masła orzechowego 50 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii polewa czekoladowa (str. 34) w y ko n a n i e: 1. Foremkę o boku 20 cm natłuść minimalnie, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. 2. Na dno foremki wyłóż ciasto i dokładnie je rozprowadź. Nakłuj ciasto, a następnie piecz je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. 3. Banany, olej, masło, ksylitol oraz wanilię umieść w naczyniu blen- dera i zmiksuj na jednolitą masę. Wylej na kruchy spód, wyrównaj i schłódź w lodówce do częściowego zastygnięcia. 4. Mazurek polej czekoladą. Schłódź w lodówce. 5. Krój ostrym nożem, maczanym w wodzie. Na koniec możesz ozdo- bić każdy prostokącik paskami rozpuszczonej czekolady. Smacznego! 86 Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę Mazurek ze słonym karmelem Słodko­słona, delikatnie ciągnąca się masa, kruchy spód i strumyczek czekolady. Jeżeli ktoś spośród Twoich znajomych lub członków rodziny miałby obiekcje wobec roślinnych słodkości, po prostu zaserwuj mu ten mazurek. s k ł a d n i k i: 1 porcja ciasta kruchego (str. 50) 2 porcje karmelu daktylowego (str. 36) 60 g stałego oleju kokosowego 1/2 łyżeczki soli 40 g gorzkiej czekolady w y ko n a n i e: 1. Foremkę o boku 20 cm natłuść minimalnie, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. 2. Na dno foremki wyłóż ciasto i dokładnie je rozprowadź. Nakłuj ciasto, a następnie piecz je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. 3. Karmel zblenduj z olejem i solą. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli. 4. Ciasto kruche pokryj słodką masą i wyrównaj. Schłódź w lodówce przez kilka godzin. 5. Gotowy mazurek pokrój na małe prostokąty i udekoruj wzorkami z roztopionej czekolady. Smacznego! Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę Poleć książkęKup książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: