Książka przedstawia ogólne zasady diety zgodnej z grupą krwi B, oparte na założeniach przedstawionych przez dr Petera D’Adamo. Jednak głównym jej założeniem jest dostosowanie menu do polskich realiów, a celem – by przygotowane i spożywane potrawy były nie tylko zdrowe i smaczne, ale również subtelnie rozwijały naszą duchowość. Dlatego czytelnik znajdzie tu przepisy jarskie, z produktów naturalnych, nieprzetworzonych, dostępnych w naszym kraju.
Każdy, kto zdecyduje się podjąć wyzwanie i zechce zmienić swój styl życia na lepszy, bardziej zgodny z jego prawdziwą naturą, z pewnością odkryje wiele ciekawych tajemnic swojego ciała i ducha.
Mam nadzieję, że ta pozycja dostarczy Państwo wielu miłych wrażeń smakowych i będzie miłą przygodą, która zachęci do twórczego poszukiwania własnych rozwiązań kulinarnych. Autorka.
Darmowy fragment publikacji:
Urszula Lemańska
Smacznie Zdrowo
Zgodnie z Grupą Krwi
B
Urszula Lemańska
Smacznie Zdrowo
Zgodnie z Grupą Krwi B
Urszula Lemańska
Smacznie Zdrowo
Zgodnie z Grupą Krwi
B
Skład: www.mpress-freelancer.pl
Copyright© by Urszula Lemańska, Zielona Góra 2012
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
Informacje i porady zawarte w niniejszej publikacji są materiałem
poglądowym, informacyjnym i nie stanowią porady lekarskiej. Autorka
nie ponosi odpowiedzialności za zastosowanie się przez kogokolwiek
do podanych treści.
e-Book Wydanie I
Zielona Góra 2012
ISBN: 978-83-935991-7-2
www.nadchmurami.pl
4
Od autora
Każdy, kto zdecyduje się podjąć wyzwanie i zechce
zmienić swój styl życia na lepszy, bardziej zgodny
z jego prawdziwą naturą, z pewnością odkryje wiele cie-
kawych tajemnic swojego ciała i ducha. Wsłuchując się
w wewnętrzny głos, indywidualny dla każdego człowieka,
odnajdzie swój i tylko swój rytm, który będzie wyznaczni-
kiem teraźniejszości i przyszłości. Bowiem to, co robimy
teraz, z czasem wyda owoce. Jakie one będą, w znacznej
mierze zależy od nas samych.
W niniejszej książce przedstawiam ogólne zasady die-
ty zgodnej z grupą krwi. Zwracam uwagę na najlepsze
produkty dla danej grupy i opisuję je, aby mogli Państwo
mieć lepszy obraz tego, co służy zdrowiu. Przepisy, które
proponuję są przykładami i nie trzeba ściśle trzymać
się proporcji podawanych produktów. Można zastępować
niektóre składniki innymi, odpowiednimi dla danej grupy
krwi, w czym pomoże tabelka przestawiająca produkty,
które są wskazane, neutralne lub niewskazane danej gru-
pie. Zdaję sobie sprawę, że niektórzy ludzie nie lubią pew-
nych produktów i nie namawiam do konieczności spoży-
wania ich, choć są wskazane. Jeśli zdarzy się, że ktoś zje
coś, co należy do produktów niewskazanych, również nie
należy się martwić. Żadna dieta nie powinna czegokol-
wiek nakazywać czy zakazywać. Może ewentualnie pro-
ponować. Człowiek jest istotą wolną i nie czuje się dobrze
5
pod presją. Tym bardziej, że twórca teorii grup krwi,
Peter D’Adamo prowadził swoje badania na artykułach
spożywczych pochodzących z USA i dlatego też jego kon-
cepcja nie do końca daje się przełożyć na warunki pol-
skie. W Stanach Zjednoczonych używa się innych technik
uprawy warzyw i owoców, innych nawozów, nieco inaczej
wygląda hodowla zwierząt; również odmienne uwarunko-
wania klimatyczne mają duży wpływ na proces rozwoju
roślin i zwierząt. Chociażby z tych powodów można po-
dejrzewać, że produkty roślinne i zwierzęce, które ba-
dał Peter D’Adamo mogą mieć inną strukturę lektyn, niż
uprawiane i hodowane w Polsce.
Schemat diety zgodnej z grupą krwi jest wyznaczni-
kiem produktów, które warto częściej spożywać lub tych,
których lepiej unikać. Kto poczuje pozytywną zmianę po
spożywaniu wskazanych produktów, z pewnością będzie
częściej po nie sięgał. Jednak bardzo ważną sprawą jest
urozmaicenie i na to proszę zwrócić szczególną uwagę,
ponieważ do prawidłowego funkcjonowania organizmu
potrzebna jest pełna gama składników odżywczych, któ-
re można dostarczyć tylko poprzez dobrze skompono-
waną i urozmaiconą dietę. Niestety dieta według grup
krwi w swoich zaleceniach w pewnym stopniu ogranicza
różnorodność produktów wskazanych, wykluczając nie-
które i stąd moja powyższa uwaga. Proszę pamiętać, że
jeśli komuś odpowiada smak np. wskazanych brokułów,
niech nie ogranicza się do spożywania wyłącznie tej rośli-
ny. Warto próbować i smakować również inne wskazane
i neutralne produkty również te, które wydają nam się
nieatrakcyjne lub uważamy, że ich nie lubimy. Twórz-
my z nich nowe połączenia i kombinacje, tak by dieta nie
stała się uboga i monotonna. Wierzę, że każdy znajdzie
wiele odpowiednich produktów, które będą smakowały
6
i dawały twórczą inspirację do przygotowywania pysz-
nych i zdrowych posiłków.
Choć książka ta skierowana jest do wszystkich, nie
tylko do wegetarian, wszystkie przepisy w niej zawarte
są jarskie. Od lat nie spożywam mięsa, w związku z czym
nie czuję się kompetentna w przyrządzaniu takich po-
traw. Jednak osoby spożywające mięso z pewnością znaj-
dą wiele podpowiedzi i inspiracji na przyrządzanie po-
traw mięsnych w książkach o tej tematyce. Zresztą po
zapoznaniu się z tabelką produktów każdy, kto zajmuje
się gotowaniem sam będzie w stanie wyczarować dania,
które będą mu odpowiadały. Poza tym przepisy, które
proponuję można modyfikować i dodawać do nich rów-
nież mięso. Tworząc różne kombinacje, można stworzyć
całkiem nowe i pyszne dania. Najważniejsze jest urozma-
icenie i pomysłowość.
Na koniec raz jeszcze uczulam, by dieta ta, czy inna nie
stała się obsesją, nie była traktowana jako bardzo sztyw-
na reguła. Ważne by nie wpadać w skrajności i zachować
zdrowy rozsądek. Bowiem nierozsądne podejście do ja-
kiejkolwiek diety może doprowadzić do stresu oraz róż-
nych zaburzeń, zamiast dać zdrowie. Zaczynając tę dietę
należy stopniowo wprowadzać do codziennych posiłków
zalecane produkty, powoli eliminując te niewskazane.
Proces ten powinien przebiegać powoli, bez narzucania
„euforycznego” tempa w nadziei, że „im ściślej zastosuję
się do zaleceń, tym szybciej osiągnę dobre efekty”. Tyl-
ko rozsądne podejście do sprawy da właściwe rezultaty.
Stopniowe zwiększanie produktów wskazanych samoist-
nie zacznie eliminować produkty niewskazane.
7
Dieta zgodna z grupą krwi –
ciekawy sposób na życie
Historia człowieka liczy wiele tysięcy lat, w czasie
których podstawą życia było i jest jedzenie. W
wielu źródłach można wyczytać różne opinie na temat
odżywiania się naszych przodków. Jedni twierdzą, że byli
oni myśliwymi i spożywali głównie mięso, prowadząc
stosowny do ich potrzeb, ruchliwy tryb życia. Inni na-
tomiast uważają, że na początku człowiek żywił się ro-
ślinnością dziko rosnącą, był zbieraczem tego, co Bóg
stworzył. W czasach obecnych możemy się tylko domy-
ślać, jak to było naprawdę i snuć najróżniejsze hipotezy.
Pomimo, iż prowadzi się wiele badań, chyba nigdy nie
będzie tak do końca wiadomo, bowiem nawet najróżniej-
sze wykopaliska dają nam zaledwie szczątkowy, niepełny
obraz minionych czasów. Ja jestem skłonna przychylić
się do twierdzenia, że pierwsi przedstawiciele gatunku
ludzkiego byli zbieraczami. Wszak nasi wspólni rodzice
Adam i Ewa, żyjąc w Raju, z pewnością nie polowali na
zwierzęta, tylko żyli z nimi w przyjaźni. Zastanawia mnie,
czy to nie przypadkiem „grzech” zjedzonego zakazanego
owocu rzucił na ludzkość konieczność zdobywania po-
żywienia, kierując ku myślistwu. Być może coś w tym
jest, jednak jedno jest pewne – człowiek potrzebował
i potrzebuje jedzenia, a sposób i warunki jego zdobywa-
8
nia i pozyskiwania przez tysiące lat były różne, często
bardzo trudne i niebezpieczne. Niejednokrotnie zmuszały
człowieka do takich czy innych zachowań, które w dużym
stopniu wpływały na jego tryb życia, nie były również
obojętne na rozwój psychofizyczny i duchowy. To właśnie
warunki, w jakich przyszło żyć człowiekowi, zmuszały do
przystosowywania się do nich, dzięki czemu z biegiem
czasu człowiek coraz bardziej uodparniał się na najróż-
niejsze niebezpieczeństwa zewnętrzne i wewnętrzne, ta-
kie jak np. ataki dzikich zwierząt czy różnych bakterii
i wirusów.
Odporność ta spowodowała, że z czasem Ziemia zaczę-
ła coraz bardziej się zaludniać. Zaczęło brakować żyw-
ności w okolicach, które ludzie zamieszkiwali. Zmieniał
się również klimat. Między innymi te czynniki zmusiły
człowieka do migracji i szukania nowych miejsc zamiesz-
kania. Ludzie znowu byli zmuszeni do przystosowania się
do nowych warunków, innego pożywienia, a nowa dieta
powodowała zmiany w układzie pokarmowym i systemie
odpornościowym, aby człowiek mógł żyć i funkcjonować
w danym środowisku. Zmiany te znalazły odzwierciedle-
nie w tworzeniu się nowych grup krwi, których na prze-
strzeni tysięcy lat, w różnych odstępach czasu wytworzy-
ły się cztery rodzaje, czyli 0, A, B i AB. Każda z nich ma
swoją historię, opartą na warunkach życia, konieczności
ich zmian i przystosowania się do nich, by można było
przeżyć. Dzięki tej indywidualnej historii można prześle-
dzić i dowiedzieć się, co nasi przodkowie jedli i jaki pro-
wadzili tryb życia.
W połączeniu ze współczesną nauką i medycyną stwo-
rzono dietę indywidualnie odpowiadającą każdej grupie
krwi. Jest to dość młoda dziedzina i dzieli ludzi tylko
na cztery grupy. Uważam, że wiele za nią przemawia,
9
Pobierz darmowy fragment (pdf)