Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00102 007905 15367330 na godz. na dobę w sumie
Surówki i sałatki. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Surówki i sałatki. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-567-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Surówki i sałatki to dania uniwersalne: szybkie i łatwe do przygotowania, niezbyt kosztowne, smaczne i bardzo zdrowe. Mogą stanowić przekąskę, przystawkę, dodatek do dania głównego lub osobną potrawę serwowaną np. na kolację. Często stanowią bazę diet zdrowotnych oraz odchudzających. Poza tym sałatki i surówki to podstawa każdej zabawy, imprezy, a nawet uroczystości. W naszej książce proponujemy państwu wiele różnorodnych przepisów. Polecamy sałatki z różnymi dodatkami: ryżem, makaronem, kaszą, wędliną, mięsem, owocami morza, serami, grzybami oraz pestkami, np. dyni lub słonecznika. Niektóre z naszych propozycji dań są bardzo proste, można je przygotować w ciągu kilku minut. Inne – eleganckie i wykwintne – będą ozdobą niejednego przyjęcia. Przykładowe przepisy: z ziarnami słonecznika, z rzodkiewkami i salami, grecka, tatarska, warstwowa, z żółtym serem i polędwicą, grejpfrutowa z mascarpone. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Z SERAMI Z FETĄ 4 os. 25 min 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 pomidory 8-10 liści sałaty strzępiastej 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Ser feta kroimy w grubą kostkę. Papryki myjemy, prze­ krajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Pomidory oblewamy wrzątkiem, usuwamy skórkę i kroimy na kawałki. Kukurydzę odsączamy z za­ lewy. Liście sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy palcami na małe kawałki. Mieszamy w miseczce najpierw wa­ rzywa, dodajemy oliwę, sól, pieprz i 1/2 łyżki bazylii. Następnie dodajemy ser feta, a całość posypujemy resz­ tą bazylii. Z ŻÓŁTYM SEREM I POLĘDWICĄ 4 os. 15 min 200 g żółtego sera ementaler 250 g polędwicy drobiowej 100 g ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki pie- truszki 1 łyżka musztardy 2 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Ser kroimy w grubą kostkę (ok. 5 mm). Wędlinę kro­ imy najpierw na plasterki, następnie w paseczki. Ogór­ ki kroimy na plasterki; jeżeli są małe, zostawiamy je, a jeśli duże, przekrajamy każdy plasterek jeszcze na pół. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w piórka. Musztardę ucieramy z octem winnym i odrobiną soli oraz pieprzu. Dodajemy olej i mieszamy tak długo, aż powstanie gładki sos. Kostki sera, paseczki polędwicy, plasterki ogórka i piórka cebuli mieszamy w misce, po­ sypujemy natką pietruszki, polewamy sosem i jeszcze raz mieszamy. Z ŻÓŁTYM SEREM I POREM 4 os. 20 min Por dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Papryki myjemy, usuwamy gniaz­ da nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy. Warzywa wkładamy do jednej miski. Szynkę oraz ser kroimy w paseczki i dodajemy do warzyw. Skrapiamy oliwą oraz octem i mieszamy. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą, czarnym i bia­ łym pieprzem oraz odrobiną cukru. Całość mieszamy, dodajemy bazylię i polewamy sosem. 150 g sera żółtego ementaler 1 por 150 g gotowanej szynki 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy (150 ml) 1 puszka zielonego groszku (150 ml) 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki majonezu 1 łyżka octu winnego sok z 1 cytryny sól, pieprz biały i czarny bazylia, cukier 6 MAKARONOWE Z BROKUŁAMI I POMIDORAMI 2 os. 30 min 100 g makaronu świderki kilka różyczek brokułu 1 pomidor 2 rzodkiewki 1/2 żółtej papryki 80 g żółtego sera gouda 4 łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy. Różyczki bro­ kułu opłukujemy i gotujemy na parze. Pozostałe warzywa myjemy i kroimy: pomidora w ósemki, paprykę w paski, rzodkiewki w plasterki. Ser kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy. Przygotowujemy sos: jogurt mieszany z sokiem z cytryny i doprawionym solą i pieprzem. Sosem możemy od razu polać sałatkę lub podać go osobno, w in­ nym naczyniu. Z MIĘSEM Z INDYKA 4 os. 50 min 2 filety z indyka 200 g makaronu muszelki 1 puszka kukurydzy (250 ml) 1 czerwona papryka 4 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 6 łyżek majonezu 1 łyżka koperku sól, pieprz przyprawa do drobiu Filety z indyka myjemy, kroimy w kostkę i nacieramy przyprawą do drobiu. Odkładamy je na 30 min. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (według upodobania, ale nie może być zbyt miękki) i odcedzamy. Mięso kroimy w kostkę i smażymy krótko pod przykryciem, na oleju. Po przestudzeniu mieszamy makaron i kawałki indyka. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Warzywa dodajemy do mięsa i makaronu. Czo­ snek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do sałatki. Wsypujemy koperek, dodajemy majonez i całość miesza­ my. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Z SZYNKĄ 4 os. 30 min Makaron gotujemy al dente (ok. 15 min) w lekko osolonej wodzie, po czym odsączamy i odstawiamy do wystygnię­ cia. Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w małe kwa­ draty. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, a plasterki jeszcze na połowę. Cebulę myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ser żółty kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i do­ kładnie mieszamy. Przygotowujemy sos: musztardę ucieramy z oliwą, octem, winem, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy go solą i pieprzem (do smaku). Polewamy nim sałatkę i do­ kładnie mieszamy. Na talerzykach lub salaterkach ukła­ damy umyte i osuszone liście kapusty pekińskiej, na niej kładziemy sałatkę, którą posypujemy koperkiem. 125 g makaronu wstążki 100 g chudej szynki 1/2 główki kapusty pekiń- skiej 2 pomidory 1/2 świeżego ogórka 1 cebula 100 g sera żółtego gouda 2 łyżeczki posiekanego ko- perku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 2 łyżki białego wina 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz 8
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Surówki i sałatki. Kuchnia polska. Poradnik
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: