Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00082 007726 15914255 na godz. na dobę w sumie
Układ krążenia. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Układ krążenia. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Autor: , Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-439-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Praktyczny poradnik dla wszystkich profilaktyką i leczeniem chorób układu krążenia – m.in. czynniki ryzyka, charakterystyka chorób, zalecenia dotyczące prawidłowego żywienia, jadłospisy z diet hipolipemicznej i niskosodowej, informacje o ziołolecznictwie i suplementach diety.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Układ krążenia POLSKI CONSENSUS TŁUSZCZOWY Consensus uwzględnia najważ- niejsze zagadnienia dotyczące poprawy zdrowia społeczeństwa polskiego. Stanowią go ustale- nia podjęte w wyniku spotkań grona ekspertów towarzystw i instytutów naukowych w dniach 10 kwietnia i 24 maja 1996 roku. Ustalenia te przedstawiają się następująco: 1. W polskiej diecie należy obni- żyć spożycie tłuszczów ogółem poniżej 30 dziennego zapo- trzebowania na energię, zmie- niając jednocześnie ich struktu- rę poprzez zwiększenie udziału tłuszczów roślinnych zawierają- cych jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Podstawą dziennej racji pokar- mowej powinny być produkty niskotłuszczowe. 2. Nasycone kwasy tłuszczowe, które przeważają w diecie Polaków, i kwasy tłuszczowe typu trans wywierają podobny, niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, podnosząc poziom cholesterolu frakcji LDL i z tego powodu powinny być traktowa- ne łącznie. 22 Dzieciom do trzech lat należy podawać masło i stosować w diecie oleje roślin- ne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy bezerukowy, sło- necznikowy i sojowy). Natomiast dzieciom starszym podawać margaryny wysokiej jakości (miękkie). 3. Do krótkiego smażenia w wa- runkach domowych można stosować dowolny tłuszcz, pre- ferując oleje roślinne; jednakże pod warunkiem jednorazowego ich użycia. 4. Jest rzeczą nadzwyczaj ważną, że miażdżyca jest procesem dy- namicznym wykazującym skłon- ność do cofania się. Zostało to w szczególności jasno wykazane w badaniu pod nazwą Lifestyle Heart Trial. 5. Ważnym dowodem na skutecz- ność działań proª laktycznych jest także spadek umieralności na niedokrwienną chorobę ser- ca w krajach zachodnich. D ieta hipolipemiczna i dieta niskosodowa Dieta hipolipe- miczna i dieta niskosodowa W celu zahamowania dalszego rozwoju blaszek miażdżycowych, nadciśnienia tętniczego oraz w konsekwencji wystąpienia choroby wieńcowej serca należy stosować diety hipolipemiczną oraz niskosodową. Zalecenia w diecie hipolipemicznej wg Szostak i Cybulskiej (Tabela 1) • Produkty zalecane cechują się małą zawartością tłuszczu i/lub dużą błonnika. Powinny być spożywane regularnie. • Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach ce- chują się zawartością tłuszczów nienasyconych i ograniczoną ilością tłuszczów nasyconych. Produkty te są dozwolone jedy- nie w ograniczonych ilościach, ponieważ dieta powinna być ubogotłuszczowa, np.: » mięso czerwone nie więcej niż trzy razy na tydzień, sery o średniej zawartości tłuszczu oraz mięsne i rybne pasty raz na tydzień » ciasto domowe, biszkopty, wyroby cukiernicze przygo- towane z dodatkiem odpo- wiednich margaryn zawie- rających kwasy tłuszczowe nienasycone lub olejów – dwa razy na tydzień, frytki i ziem- niaki pieczone na właściwym oleju– raz na dwa tygodnie. • Produkty prze- ciwwskazane zawierają duże ilości tłuszczów nasyco- nych i/lub choleste- rolu. Sprzeczne opinie nadal dotyczą czerwonego wina. Udowodniono, że jego pozytywny wpływ związany jest z wyższymi stężeniami HDL, niższymi pozio- mami fibrynogenu i zmniejszoną agregacją płytek. Natomiast niewłaściwe jest zalecanie ludziom alkoholu, bowiem możli- wość szkodliwości takiego postępo- wania jest większa niż spodziewane jego korzyści. 23 Układ krążenia Tabela 1. Produkty zalecane i przeciwwskazane (Źródło: Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe, 1992 oraz modyª kacje W. B. Szostaka i B. Cybulskiej) Produkty do spożywania wumiarkowa- nych ilościach Produkty przeciwwskazane rogaliki francuskie Grupa Produkty zalecane Produkty zbożowe pieczywo z pełnego ziarna, maca, owsian- ka, ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze grubo- ziarniste mleko chude, sery, jogurty odtłuszczo- ne, białko jaj, substy- tuty jaj mleko półtłuste, sery: brie, edam- ski, camembert, gouda pełne mleko, śmie- tana, sery, jogurty pełnotłuste zupy warzywne, chu- de wywary mięsne ryby bez skóry indyki, kurczaki, cielęcina, króliki, dziczyzna ryby smażone na właściwym oleju zupy zaprawiane śmietaną ikra, ryby smażone na niewłaściwym oleju lub tłuszczu bardzo chuda wołowina, szynka, bekon, kiełbaska z cielęciny lub kurczaka, wątroba 2 razy w miesiącu masło, smalec, słonina, łój, tłuszcz z pieczeni, marga- ryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione Nabiał Zupy Ryby Mięso 24 Grupa Produkty zalecane warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe, fasola, groch, soczewica, kukurydza, ziem- niaki, owoce świeże i suszone sorbety, galaretki, bezy, budynie na chudym mleku, sałatki owocowe marmoladki Owoce i warzywa Desery Wypieki Wyroby cukierni- cze Orzechy Napoje Sosy, przyprawy D ieta hipolipemiczna Produkty do spożywania wumiarkowa- nych ilościach ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach niena- syconych marcepany, chałwa Produkty przeciwwskazane ziemniaki pieczo- ne, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu, warzywa solone i konserwo- wane, chipsy lody, kremy, budy- nie na tłustym mle- ku, sosy na śmieta- nie lub maśle torty, paszteciki, babeczki czekolada, toffi, karmelki, batony kokosowe orzechy kokosowe, solone włoskie, migdały, kasztany laskowe, ziemne, pistacjowe i bra- zylijskie kawa filtrowana, herbata, woda, na- poje bezkaloryczne i bezalkoholowe pieprz, musztarda, zioła, przyprawy korzenne alkohol, nisko- tłuszczowe napo- je czekoladowe czekolada, kawa ze śmietanką, gotowa- na kawa sosy sałatkowe niskotłuszczowe majonezy, sól do- dana, sosy i kremy sałatkowe, sosy do mięsa i ryb zawie- rające tłuszcz 25
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Układ krążenia. Porady lekarza rodzinnego
Autor:
,

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: