Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00178 005956 14495042 na godz. na dobę w sumie
Uszkodzenia autoimmunologiczne - ukryta przyczyna chorób.  Jak wyeliminować otyłość, chroniczne zmęczenie i inne groźne objawy - ebook/pdf
Uszkodzenia autoimmunologiczne - ukryta przyczyna chorób. Jak wyeliminować otyłość, chroniczne zmęczenie i inne groźne objawy - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 292
Wydawca: Vital Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-8168-004-2 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Czy na pewno ten problem Cię nie dotyczy?

Miliony ludzi cierpią wskutek schorzeń autoimmunologicznych, a większość z nich nie jest tego nawet świadoma. To właśnie te dolegliwości stanowią główną przyczynę większości przypadków tycia, zaburzeń funkcjonowania mózgu, wahań nastrojów oraz chronicznego zmęczenia. Ostatecznie rozwijają się w pełnoobjawową chorobę Alzheimera, stwardnienie rozsiane, osteoporozę, cukrzycę i toczeń. Stoją również za pojawianiem się chorób serca i nowotworów.

 

Zareaguj zanim będzie za późno!

Znajdziesz tutaj dwa trzytygodniowe plany naprawcze organizmu. Przez pierwsze 21 dni będziesz korzystać z jadłospisu inspirowanego dietą paleo, wolnego od nabiału, glutenu i słodyczy. To one są bowiem odpowiedzialne za większość zmian autoimmunologicznych. Drugi program skupia się na innych przyczynach tych dolegliwości, takich jak genetyka, inne problemy dietetyczne i mikrobiom. Czas, żebyś z nich skorzystał.

 

Zdrowie podane na talerzu!

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

REKOMENDACJE Bohater, którego praca wniosła tak wiele do dziedziny nadwrażliwości na gluten niezwiązanej z celiakią i celiakii rzuca światło na tajemniczą, kryjącą się w mroku epidemię: choroby autoimmunologiczne. Dr O’Bryan w elegancki sposób łączy bodźce środowiskowe takie jak pożywienie i sposób, w jaki wpływają na układ odpornościowy, ten właśnie, którego zadaniem jest ochrona naszych organizmów. Ta książka nie markuje ciosów. Bez wahania wskazuje produkty spożywcze, które mogą zwiększyć ryzyko choroby autoimmunologicznej w przyszłości, te produkty, które uwielbiasz i spożywasz codziennie bez zastanowienia, ale także podaje szczegółowe przepisy i protokoły, które pomogą ci odżywiać się na drodze ku zdrowiu. Dr O’Bryan opowiada o jednym z moich ulubionych tematów – prognozowaniu autoimmunologicznym. W przypadku chorób autoimmunologicznych mamy dwa wyjścia: czekać na to, aż miliony osób zapadną na pełnoobjawowe choroby autoimmunologiczne i będą zażywać supresanty i biofarmaceutyki, cierpiąc przez resztę życia, albo wykryć chorobę we wczesnym stadium, badając poziom przeciwciał, i podjąć kroki, aby zatrzymać lub cofnąć jej rozwój. Ta książka w mądry sposób opisuje nam to drugie podejście, bardziej proaktywne. Parafrazując dr. O’Bryana: O twoim zdrowiu nie decydują lekarze, których odwiedzisz, leki, które weźmiesz, czy operacje i terapie, którym się poddasz, tylko wybory, których dokonujesz, a kupienie tej książki jest jednym z nich. – dr hab. Aristo Vojdani, specjalista technologii laboratoryjnych, dyrektor Immunosciences Lab, Inc. Jesteśmy zachwyceni tym, że możemy wesprzeć książkę dr. O’Bryana, gdy nadszedł na nią czas. Medycyna ewoluuje i pojawił się nowy paradygmat zapobiegania i odwracania chorób autoimmunologicznych. Jest on zaskakująco łatwy do zastosowania i przekazuje nam kontrolę nad własnym zdrowiem. Jestem bardzo wdzięczny za to, że ten szczegółowy przewodnik jest dostępny dla każdego. – James Maskell, założyciel i dyrektor Evolution of Medicine Dr Tom O’Bryan jest pionierem w dziedzinie autoimmunologii klinicznej. Dzięki jego wyjaśnieniom niezwykle złożonych mechanizmów prostym językiem możemy wszyscy zrozumieć, jak wyjść z choroby autoimmunologicznej i odzyskać zdrowie. Wspiera on osoby, które otrzymały błędne diagnozy, i przez lata pomógł niezliczonej ilości osób. Jeśli nie czujesz się dobrze, to możliwe, że twoje cierpienie ma ukrytą przyczynę. Każdy powinien przeczytać tę książkę! – Pedram Shojai, specjalista medycyny orientalnej, założyciel Well.org i autor bestsellera New York Timesa, Miejski mnich Dr O’Bryan nie tylko «rozumie» istotę rozwoju dysfunkcji układu odpornościowego jako czynnika inicjującego poważne choroby degeneracyjne, ale pomaga ją zdefiniować! To znakomity opis poparty badaniami naukowymi podany z praktycznymi rozwiązaniami – połknij te pigułkę wiedzy i zmień zwyczaje żywieniowe, a zobaczysz, jak głęboko zmieni się twoje zdrowie i życie. – dr Michael Ash, osteopata, pielęgniarz, certyfikowany nauczyciel pielęgniarstwa, dyrektor i szef działu badań w Nutri-Link, Ltd. Od wielu lat podziwiam i czerpię wiedzę z podejścia dr. Toma O Bryana do tematu chorób autoimmunologicznych. Ta książka łączy jego rozległą wiedzę z uważnym korzystaniem z dowodów naukowych i przekazuje ją bezpośrednio osobom cierpiącym z powodu chorób autoimmunologicznych, jak i tym, którzy chcą tego losu uniknąć. Nie tylko bije na alarm, ale też podaje proaktywne rozwiązania umożliwiające poradzenie sobie z tą epidemią zmiatającą zachodnią cywilizację przemysłową. Nie ma lepszego źródła informacji dla kogoś, kto chce zrozumieć współczesną epidemię chorób autoimmunologicznych. – David M. Brady, naturopata, dyplomowany dietetyk kliniczny, dyplomowany członek Amerykańskiego Zarządu Klinicznego Żywienia, wiceprezes Wydziału Nauk Medycznych i dyrektor Instytutu Żywienia Ludności na Uniwersytecie w Bridgeport Nikt nie dorównuje dr. O Bryanowi w dziedzinie zrozumienia fizjopatologii chorób autoimmunologicznych. Jego umiejętność tłumaczenia złożonych odkryć na praktyczne i dające się zastosować zalecenia, które można dopasować do każdego pacjenta, jest godna podziwu. Sprawia on, że złożoność staje się dostępna, zrozumiała i praktyczna, przez co polecam książkę dr. O Bryana wszystkim dietetykom. – Miguel Toribio-Mateas, magister (Clin NeuroSc), licencjat (z wyróżnieniem) NutMed, członek Amerykańskiego Zarządu Lekarzy Przeciw Starzeniu, przewodniczący Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyki Stosowanej i Terapii Żywieniem Wszyscy wiemy, że zapobieganie jest warte o wiele więcej niż leczenie. Kiedy czytasz tę książkę i stosujesz się do porad autora, zwiększasz swoje szanse na zdrowsze, dłuższe życie. Dlaczego? Bo dr Tom O Bryan napisał niezwykłą książkę. Zawarł w niej porady dotyczące tego, jak zapobiegać rozwojowi dolegliwości autoimmunologicznych. Szczęście sprzyja przygotowanemu; jeśli masz tą książkę, nigdy jej nie zgub. – Anthony Haynes, specjalista terapii żywieniem, medycyny funkcjonalnej, autor, wykładowca i przewodniczący Technical Services, Nutri-Link, Ltd. To fascynująco szczegółowa książka o skutkach reakcji autoimmunologicznych, ich przyczynach, mechanizmach i wpływie na organizm. Podpowiada, co należy jeść, a czego unikać, jeśli chce się utrzymać zdrowie, zachować kondycję do maratonów i nie paść ofiarą chorób wywołanych przez nasz zamożny zachodni styl życia i śmieciowe jedzenie. Przeczytaj i doznaj oświecenia! Serdecznie polecam wszystkim, którzy troszczą się o swoje ciała i mózgi. – Michael N. Marsh, profesor Wolfson college przy Uniwersytecie Oksfordzkim Dr O’Bryan jest zawsze na bieżąco z najnowszymi odkryciami, jest też znakomitym lekarzem i autorem. Każda osoba cierpiąca na problemy autoimmunologiczne powinna przeczytać jego najnowszą książkę, to może zmienić jej życie. – Datis Kharrazian, specjalista chiropraktyk, członek Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków, specjalista opieki klinicznej, profesor zwyczajny wydziału medycznego Uniwersytetu Loma Linda W ciągu ostatnich dwóch dekad żadna osoba nie przyczyniła się tak bardzo do zrozumienia i rozpoznania negatywnego wpływu spożywania glutenu na ludzkie zdrowie niż dr Tom O’Bryan. Przeprowadził setki seminariów, wykładów i konferencji, w czasie których przekazywał przełomowe informacje tysiącom lekarzy, a ci z kolei wdrażali je w swoją praktykę i widzieli wyniki u dziesiątek tysięcy pacjentów. Nowa książka dr. O’Bryana stanie się niezbędnym narzędziem pomagającym rosnącej grupie osób, których jakość życia i zdrowie ucierpiały przez wpływ glutenu na układ odpornościowy. W wdzięcznością i dumą zachęcam wszystkich do zakupienia kopii książki dr. O’Bryana, a lekarzy do zakupienia dwóch, jednej dla siebie, drugiej do poczekalni. – Tom Schembari, prezydent NuMedica Advancing Nutrition Gdy pojawiają się nowe odkrycia medyczne, wprowadzenie ich do praktyki medycznej zajmuje czasami dużo czasu. Mam zaszczyt współpracować z dr. Tomem O’Bryanem od ponad dekady i podziwiam jego pasję i zaangażowanie w promowanie nowych odkryć dotyczących zdrowia, potwierdzanie ich własnymi badaniami i doświadczeniem klinicznym, zwłaszcza po to, by pomóc innym lekarzom klinicznym i pacjentom w identyfikacji potencjalnych bodźców autoimmunologicznych. Im wcześniej uda się wykryć bodźce szkodliwe dla poszczególnych osób, tym większa szansa na zatrzymanie albo cofnięcie rozwoju choroby. Dr O’Bryan w znakomity sposób wyjaśnia ten trudny temat. Przeczytasz tę książkę z wdzięcznością. – Jean Bellin, prezes Cyrex Laboratiories i były prezes Metagenics Nutrition Jako lekarz i neurolog rozumiem, że choroby autoimmunologiczne są jednym z największych zagrożeń dla naszych ciał i umysłów. Nie dość, że niszczą nasze narządy, to jeszcze podkopują pewność siebie, co może być trudne do wykrycia i leczenia. W swojej książce Tom O’Bryan podaje wyjaśnienie chorób autoimmunologicznych we wrażliwy i szczegółowy sposób, jednocześnie wspominając o ich pochodzeniu i sposobach omnych ilości informacji ważne jest, żebyśmy wiedzieli, gdzie szukać pomocy, gdy my lub ukochane osoby będą jej potrzebować. Nie musisz szukać dalej! Ta książka to klejnot, w którym znajdziesz połączenie naukowej wiarygodności z łatwością zrozumienia. Jest warta tego, by ją zdobyć i strzec, bo z pewnością stanie się klasykiem swoich czasów. – Srini Pillay, doktor medycyny, profesor zwyczajny na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Harvarda Nowa książka dr. Toma O Bryana Uszkodzenia autoimmunologiczne zabiera czytelników w podróż ku oświeceniu, polegającym na o wiele głębszym zrozumieniu przyczyn słabego zdrowia. Dr O Bryan w jasny sposób ukazuje nam, dlaczego osoby o pewnych genetycznych skłonnościach reagują na pewne produkty spożywcze, co wywołuje zapalenie prowadzące do przepuszczalności jelit i uruchamia proces, który, jeśli go nie zatrzymamy, doprowadzi do pogorszenia stanu zdrowia, chorób autoimmunologicznych albo jeszcze gorszych problemów. Co ważniejsze, dr O Bryan wyjaśnia, jak tego uniknąć i odzyskać zdrowie podczas dwóch szczegółowo opisanych faz przejścia, korzystając z bardzo pomocnych przepisów dopasowanych do każdej fazy. Uważam, że każda osoba zainteresowana zdrowszym i dłuższym życiem, włączając w to lekarzy i pracowników służby zdrowia, powinna przeczytać tę książkę, bo prowadzi ona do głębszego zrozumienia kwestii zdrowia i choroby. – Scott Adams, założyciel Celiac.com Uważam, że każdy powinien przeczytać tę książkę. Mój kolega, dr Tom O Bryan od dziesięcioleci bada skutki rozwoju spektrum autoimmunologicznego. Zdobył ogromną wiedzę na temat przyczyn, skutków i pokonywania objawów. Ta książka to jego życiowe dzieło. Teoria chorób autoimmunologicznych jest trudna, ale dr O Bryan wyjaśnia ją krok po kroku w tak profesjonalny sposób, że zaczynamy rozumieć, dlaczego nasze ciała ulegają systematycznym uszkodzeniom i w jaki sposób możemy odwrócić tę destrukcyjną spiralę. To ciągły stan zapalenia w organizmie wywołuje reakcję ze strony układu odpornościowego i sprawia, że atakuje on sam siebie. O Bryan wyjaśnia to wszystko w zrozumiały sposób, tak aby rodzice mogli zrozumieć znaczenie tego procesu dla życia ich dzieci. Mówi też o tym, jak ważna jest jakość i ilość naszego jedzenia. Przedstawia również typowych winowajców – gluten, nabiał i cukier. Przeczytaj tę książkę i zastosuj się do rad, aby ugasić ogień reakcji, który sieje zniszczenia w twoim ciele. – Rodney Ford, lekarz, chirurg, pediatra gastroenterolog, alergolog dr Tom O’Bryan Przedmowa dr. Marka Hymana bestsellerowego autora New York Timesa USZKODZENIA AUTOIMMUNOLOGICZNE – ukryta przyczyna chorób Jak wyeliminować otyłość, chroniczne zmęczenie i inne groźne objawy Redakcja: Mariusz Warda Skład: Emilia Dajnowicz PRojekt okładki: Emilia Dajnowicz tłumaczenie: Katarzyna Zielińska Wydanie I BIAŁYSTOK 201(cid:28) ISBN 978-83-8168-004-2 Tytuł oryginału: The Autoimmune Fix: How to Stop the Hidden Autoimmune Damage That Keeps You Sick, Fat, and Tired Before It Turns Into Disease Copyright © 2016 by Dr. Tom O Bryan © Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2017 All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich. Ilustracja na stronie 43 zaczerpnięta z The New England Journal of Medicine, Melissa R. Arbuckle, Micah T. McClain, Mark V. Rubertone, i inni, “Development of Autoantibodies before the Clinical Onset of Systemic Lupus Erythematosus,” nr 349, Copyright © 2003 Massachusetts Medical Society. Przedrukowana za zgodą Massachusetts Medical Society. Niniejsza książka ma na celu przekazanie informacji, ale nie jest podręcznikiem medycznym. Podane tu informacje są dobrane w celu ułatwienia czytelnikowi podejmowania świadomych decyzji dotyczących zdrowia. Ta książka nie może zastąpić terapii zaleconej przez lekarza. Jeśli czytelnik podejrzewa u siebie problem natury medycznej, zachęcamy, by skonsultował się z wykwalifikowanym lekarzem. Podanie nazw firm, organizacji lub organów władzy nie oznacza, że autor lub wydawca je popiera, nie jest też wyrazem poparcia tych firm, organizacji lub organów dla książki, autora lub wydawcy. Adresy internetowe i numery telefonów podane w tej książce były aktualne w momencie oddania jej do druku. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment tej książki nie może bez wcześniejszej pisemnej zgody wydawcy podlegać reprodukcji przy pomocy żadnego procesu mechanicznego, fotograficznego lub elektronicznego ani w formie nagrania fonograficznego; nie może być przechowywany w systemie wyszukiwania i przechowywania. 15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67 – redakcja 85 654 78 06 – sekretariat 85 653 13 03 – dział handlowy – hurt 85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl PRINTED IN POLAND Dla Kelly, Jasona i Mii, kocham Was, gdziekolwiek jestem SPIS TREŚCI PRZEDMOWA  ...................................................................................... 15 PODZIĘKOWANIA  ............................................................................. 19 WSTĘP  .................................................................................................... 21 CZĘŚĆ PIERWSZA: PROBLEM Rozdział 1: Rozdział 2: Winowajcy i przyczyny: genetyka, środowisko Spektrum autoimmunologiczne  .............................. 39 Rozdział 3: i przepuszczalność jelitowa  ...................................... 73 Zdrowy mikrobiom jest bezwzględnie konieczny  ..................................................................... 107 Rozdział 4: Określ swoje miejsce na spektrum Rozdział 5: autoimmunologicznym  ............................................. 135 Przewidywanie problemów autoimmunologicznych ............................................. 157 Rozdział 6: CZĘŚĆ DRUGA: NAPRAWA Protokół przejścia: czego możesz się spodziewać  .................................................................. 193 Rozdział 7: Faza 1: 1-3 tydzień  ...................................................... 211 Rozdział 8: Wspieranie przejścia  .................................................. 257 Faza 2: tygodnie 4-6  ................................................... 293 Rozdział 9: Rozdział 10: Protokół przejścia – przepisy .................................... 307 Rozdział 11: Po 7. tygodniu: życie w lepszym zdrowiu  ............. 357 PRZYPISY  .............................................................................................. 369 PRZEDMOWA L iczba Amerykanów cierpiących na przewlekłe choroby gwałtownie rośnie. Przewiduje się, że do roku 2030 różne formy przewlekłych chorób wystąpią u niemal połowy całej populacji. Implikacje tej prognozy są następujące: po pierwsze oznacza to, że coraz więcej osób zaczyna chorować w coraz młodszym wieku. Po drugie przewiduje się, że w 2044 roku koszty leczenia tych chorób będą wyższe niż suma wszystkich podatków zebranych przez rząd. Ponadto największa gru- pa przewlekłych dolegliwości to choroby autoimmunologiczne, w któ- rych organizm, próbując się bronić, atakuje sam siebie. Jak sobie z tym wspólnie poradzimy? Oto rozwiązanie – zdrowia nie zdobywa się w gabinecie lekarza. Zdrowie jest tam, gdzie żyjemy, w kuchni, w której gotujemy i jemy posiłki. Jestem przekonany, że wide- lec jest najpotężniejszym narzędziem, jakiego możemy użyć, by wpłynąć na nasze zdrowie, i wiem, że mój przyjaciel i współpracownik, doktor Tom O’Bryan się ze mną zgodzi. Wiemy już, że wiele potraw, które spożywaliśmy z przyjemnością całe życie, a wielu z nas nadal je spożywa, tak naprawdę nam szkodzą. Są to na przykład produkty z pszenicy, jak i cukier, nabiał i przetworzone tłusz- cze. Kiedy zdasz sobie z tego sprawę, zmienisz swoje podejście do spo- żywanych pokarmów i poczujesz się lepiej. Ta książka ci w tym pomoże. Społeczność medycyny konwencjonalnej ponosi częściową odpo- wiedzialność za problemy, z którymi zmagają się miliony z nas. Kie- dy doradzaliśmy pacjentom walkę z otyłością przy pomocy diety PRZEDMOWA • 15 niskotłuszczowej, zalecaliśmy im makaron pełnoziarnisty i chleb z mar- garyną. Jednak z biegiem czasu okazało się, że nasze rady były błędne, bo skutek był odwrotny. Dieta niskotłuszczowa nie była sposobem na pokonanie epidemii otyłości, była jej główną przyczyną. Rezultatem jest cukrzyca osób otyłych. Wiemy już, że pokarmy bogate w odpowiednie rodzaje tłuszczu sprzyjają odchudzaniu. Cukier tuczy, a produkty mączne, przetwa- rzane przez organizm w cukier są jedną z najważniejszych przyczyn epidemii cukrzycy osób otyłych. Sposób, w jaki uprawiamy zboże i mielimy ziarna, sprawia, że współczesna mąka zawiera o wiele więcej skrobi niż spożywana przez naszych przodków. Przeciętny bochenek chleba ma wyższą zawartość cukru niż sam cukier. Spożywając dwie kromki białego chleba, pod- wyższasz poziom cukru we krwi bardziej, niż gdybyś zjadł batonika. W tej książce dowiesz się, że podwyższanie poziomu cukru we krwi prowadzi nie tylko do otyłości, ale wspiera rozwój cichego zabójcy – za- palenia, które jest przyczyną większości chorób przewlekłych, z jakimi zmagają się lekarze każdego dnia. Być może myślisz: „Jem chleb pełnoziarnisty, wszystko w porządku, bo jest zdrowy”. Dr O’Bryan wyjaśni to nieporozumienie. Większość firm spożywczych dodaje pełne ziarna do swoich produktów, żeby wydawały się zdrowe, podobnie jak w ubiegłych dekadach dodawa- ły określenie „niskotłuszczowe”. Dr O’Bryan pokaże ci, jak je usunąć z własnej diety. Faktem jest, że każdy produkt mączny zawierający gluten jest problematyczny dla większości osób. Przez lata przyjąłem ponad 15 000 pacjentów w klinice UltraWellness Center w Lenox, w stanie Massachusetts. Każda osoba, która wchodzi do mojego gabinetu, jest poddawana testowi wrażliwości na gluten. W każdym przypadku przewlekłej choroby zakłada się, że winę ponosi gluten, chyba że odnajdziemy dowody na to, że jest inaczej. Jeśli jesteś jedną z milionów osób, które nie czują się w pełni dobrze, ale nie wiedzą dlaczego, ta książka jest dla ciebie. Informacje, które w niej otrzymasz, wykraczają poza tradycyjny system opieki zdrowot- nej, który nie udziela ci odpowiedzi, których potrzebujesz. Dowiesz się, jak wcielić te strategie w życie, aby zmienić codzienne nawyki, tak by poczuć się lepiej, zrzucić zbędne kilogramy i odzyskać energię. 16 • USZKODZENIA AUTOIMMUNOLOGICZNE – UKRYTA PRZYCZYNA CHORÓB Ta ekscytująca nowa książka może być twoim wstępem do świata medycyny funkcjonalnej. Dr O’Bryan i ja, podobnie jak tysiące leka- rzy i specjalistów opieki zdrowotnej na całym świecie, wierzymy, że medycyna funkcjonalna to przyszłość medycyny. Jej celem jest ziden- tyfikowanie i wyleczenie przyczyn choroby i postrzeganie organizmu jako zintegrowanego systemu, a nie zbioru niezależnych od siebie na- rządów, z których każdy jest pod opieką innego specjalisty. Specjaliści medycyny funkcjonalnej otrzymują specjalne szkolenie, aby leczyć cały system, a nie tylko objawy. W ten sposób możemy zająć się przyczy- nami chorób, często korzystając z najmniej inwazyjnych metod, jakie istnieją. Taki sposób myślenia sprawia, że zataczamy koło i wracamy do tego, co jest na widelcu. Wybierając odpowiednie produkty i unikając nieodpowiednich, można uporać się z uzależnieniem od cukru i węglowodanów, zmniej- szyć zapalenie i odzyskać zdrowie. Możesz też nauczyć się, jak prawi- dłowo diagnozować ukryte problemy, które popychają cię w kierunku pogarszającego się zdrowia albo tego, co dr O’Bryan nazywa spektrum autoimmunologicznym. Prawie 20 lat temu wziąłem udział w szkoleniu medycyny funkcjo- nalnej razem z Tomem. Jest on z całą pewnością częścią rozwiązania obecnego kryzysu zdrowotnego, prowadząc szkolenia na temat spek- trum immunologicznego, w których każdego roku biorą udział tysiące specjalistów. Jego życiowa historia i dieta bezglutenowa, którą stosu- je, sprawia, że jest dla nas wszystkich wzorem do naśladowania. Jeśli skorzystasz z jego wskazówek, staniesz się częścią naszej wspólnoty, poprawisz swoje zdrowie i jakość życia. – Mark Hyman, doktor medycyny, dyrektor Kliniki Medycyny Funkcjonalnej w Cleveland, prezes Instytutu Medycyny Funkcjonalnej i autor bestsellerów z listy New York Timesa: The Blood Sugar Solution, The Blood Sugar Solution 10-Day Detox Diet Cookbook i Eat Fat, Get Thin PODZIĘKOWANIA T a książka jest wynikiem ponad trzydziestu lat badań, rozpoczętych się dzięki moim mentorom, którym chciałbym tu podziękować. Dr George Goodheart nauczył mnie, że „język ciała nigdy nie kła- mie” i tego, by zawsze zadawać pytanie: „Dlaczego ciało robi to, co robi?”. Dr Jeffrey Bland nauczył mnie, jak badać przyczyny i patrzeć z szerszej perspektywy. Praca dr Aristo Vojdani dała nam narzędzia pomiaru układu odpornościowego. Zdrowy rozsądek dr. Leonarda Faye’a nauczył mnie, że organizm jest zintegrowanym dziełem sztuki, w którym wszystkie części łączą się ze sobą. Moi dziadkowie, Bepe i Assunta Ceschini, przybyli do Stanów Zjed- noczonych przez Wyspę Ellis w 1922 roku, w wieku 24 i 22 lat. Mieli bar- dzo mało pieniędzy, nie znali angielskiego, nie mieli konkretnego celu podróży, chcieli po prostu lepszego życia dla siebie i przyszłej rodziny. Ich odwaga zawsze była dla mnie wsparciem w trudnych chwilach. Moi rodzice, Thom i Nellie, poświęcili wszystko, by dać swoim dzie- ciom więcej możliwości. Niezmordowana cierpliwość mojej siostry Ka- ren pozwala mi stawać się coraz lepszą osobą. Mój brat Dennis dzięki swojej autentyczności jest wzorem do naśladowania dla nas wszyst- kich. Dziękuję też Marzi, mojej powiernicy, której nieustające wsparcie jest pokarmem dla mojego ciała i duszy. TheDr.com nadaje rozpęd mojemu przesłaniu. Z całego serca dzię- kuję całemu zespołowi w składzie: Karen Cortis, Michelle Ross, Kris Blakeman, Lynn Douglas, Laura Danaher, Melissa Mersch, Gena PODZIĘKOWANIA • 19 Stokes, Maria Michelle i Erin Crutcher, to dzięki wam ta machina sprawnie działa. Mary Agnes i Tommy Antonopoulos oraz cały zespół viralintegrity.com zagrzewali mnie do wali i są odpowiedzialni za roz- powszechnianie moich treści przez media społecznościowe. Dostrajają częstotliwość moich wiadomości tak, by roznosiły się po świecie. Kiedy spotkałem się z zespołem wydawniczym Rodale, wiedzia- łem, że jestem w domu. Wydany przez Rodale 35 lat temu magazyn Prevention i opisy przypadków dr. Jonathana Wrighta ukazały wizję racjonalnej i skutecznej opieki zdrowotnej. Dziękuję, Rodale! Praca z wami to prawdziwe błogosławieństwo. Marisa Vigilante, wydawca, i jej asystentka Isabelle Hughes są integralną częścią sukcesu tej książki. Mój zespół wydawniczy był naprawdę nadzwyczajny. Moi agenci, Celeste Fine i John Maas wspierali mnie cierpliwością i radami. Dzięku- je wam za mapę wszystkich aspektów tej książkowej podróży. Przyjaźń i wsparcie Toma Malterre’a ustępuje tylko jego głębokiej wiedzy doty- czącej tematu tej książki. Dziękuję Alyssie Segersten, twórczyni wspa- niałych przepisów zamieszczonych w tej książce; mógłbym z wielką radością spędzać każdy dzień przy twoim stole. Wsparcie redaktorskie Pameli Liflander pozwoliło moim pomysłom płynąć swobodnie, nadała formę tej wiedzy, co nie było łatwym zadaniem. Dziękuję, Pam! Nieustannie też dziękuję pacjentom, którzy dzielą się swoimi histo- riami, i cieszę się z ich wyników. W końcu chcę też podziękować tobie, czytelnikowi, za to, że podjąłeś ryzyko i zainwestowałeś czas i pienią- dze w czytanie tej książki. Modlę się o to, byś odnalazł drogę do zdrow- szej przyszłości dla siebie i następnych pokoleń. WSTĘP P odczas gdy miliony ludzi desperacko poszukują pomocy w walce z epidemią tajemniczych i destrukcyjnych dolegliwości, ja pokażę ci, że przyczyna wielu z tych chorób leży w układzie odpornościo- wym, mechanizmie ochronnym twojego ciała, który ulega przeciążeniu i zaczyna ci szkodzić wbrew sobie. Kiedy ciało samo siebie atakuje i wywołuje uszkodzenia narządów i tkanek, nazywamy to chorobą autoimmunologiczną. Ktoś może prze- żyć całe życie z wczesnymi objawami choroby autoimmunologicznej, takimi jak bóle stawów, przybieranie na wadze, zaćmienie umysłu, zaburzenia trawienia, depresja, zaburzenia nastroju i zmęczenie, i ni- gdy nie otrzymać diagnozy choroby. Zamiast tego słyszy od lekarzy albo przyjaciół i krewnych, którzy mają dobre intencje, że „wszystko jest w porządku, to tylko stres”, podczas gdy jego wewnętrzny głos mówi, że wcale tak nie jest. Lekarze, którzy badają te symptomy, też chcą dobrze, ale jeśli badania krwi niczego nie wykazują, mogą udzie- lić ogólnej porady w rodzaju „schudnij”, „wysypiaj się”, „odżywiaj się lepiej” czy „nie stresuj się”. Co gorsza, zdarza się, że ktoś wychodzi z gabinetu lekarza z receptą na leki przeciwnerwicowe, które mają po- móc mu się „uspokoić”. Nic dziwnego, że gdy nasz stan się pogarsza, coraz bardziej tracimy nadzieję, nie wiedząc, co tak naprawdę dzieje się z naszym zdrowiem. Nie można pewnego dnia obudzić się z cu- krzycą – ona rozwija się powoli, niemal niezauważalnie przez całe lata. Podobnie jest z chorobą Alzheimera, to wieloetapowy proces trwający WSTĘP • 21 całe lata. Naukowcy już wiedzą, że proces rozwoju chorób autoimmu- nologicznych takich jak cukrzyca czy choroba Alzheimera zaczyna się już w wieku dwudziestu lub trzydziestu lat i składa się z wielu etapów pogarszania się stanu zdrowia. Choroba Alzheimera może zacząć się od zaćmienia umysłu, przejść przez etap zaburzeń pamięci, uczucia zagubienia aż do utraty pamięci i demencji. W przypadku cukrzycy na początku spektrum mogą pojawić się zachcianki, potem zaburze- nia poziomu cukru (hipoglikemia), kolejne objawy metaboliczne takie jak przybieranie na wadze, następnie neuropatie (uczucie drętwienia i mrowienia, które pojawia się i znika), aż w końcu diagnoza cukrzycy z wysokim ryzykiem choroby serca. Największym problemem poza dyskomfortem jest to, że diagnozę medyczną da się postawić dopiero po tym, jak nastąpi znaczne uszko- dzenie tkanek. Na tym etapie naprawa jest bardzo trudna, to całe życie brania leków i walka o to, by odwrócić bieg choroby mimo przeszkód. Nauka dokonuje coraz większych postępów w leczeniu ponad 80 cho- rób autoimmunologicznych, ale czy nie wolałbyś dowiedzieć się od- powiednio wcześniej, że to autoimmunologia jest przyczyną twoich objawów? Stawki są bardzo wysokie: obecnie w USA główną przyczyną zacho- rowalności i śmiertelności, czyli zapadania na choroby, które z czasem doprowadzają do zgonu, jest działanie układu odpornościowego, który stara się chronić swój organizm. Lekarze i naukowcy od dziesięcioleci wiedzą o tym, że główną przyczyną chorób i śmierci na całym świecie są choroby układu krążenia, drugim jest rak, a trzecim choroby autoim- munologiczne. Jednakże następuje zmiana paradygmatu w rozumieniu rozwoju chorób serca i raka. Miażdżycę na początku uznawano za od- kładanie się lipidów (tłuszczów) na ścianach żylnych, a teraz wiadomo, że jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną. Z tej perspektywy i ze świadomością, że jedynym układem w organizmie, który zajmuje się zapaleniem, jest układ odpornościowy, wierzymy, że to jego działanie jest główną przyczyną chorób i śmierci. Dobrze o tym wiem. Reakcje autoimmunologiczne i nadwrażliwość na gluten, jedne z najbardziej rozpowszechnionych mechanizmów uruchamiania układu odpornościowego, były moim światem przez ostatnie 25 lat. Prowadziłem wykłady dla setek tysięcy osób i dziesiątek 22 • USZKODZENIA AUTOIMMUNOLOGICZNE – UKRYTA PRZYCZYNA CHORÓB tysięcy lekarzy, pielęgniarek i dietetyków na całym świecie na temat wybierania produktów spożywczych, trawienia, odżywiania i tego, jak autoimmunologia wpływa na zdrowie. Ponadto moja własna historia zdrowotna i doświadczenia mojej rodziny ukazują, jakim dramatem mogą być objawy spektrum autoimmunologicznego. MOJA PODRÓŻ Nie byłem jedną z tych osób, które od samego początku wiedziały, że chcą zostać lekarzami albo zdecydowały się na to, motywowane wła- snymi doświadczeniami z przewlekłą chorobą. Tak naprawdę zawsze uważałem się za zdrowego dzieciaka. Dorastałem na ulicach Detroit i zawsze pasjonowały mnie sztuki walki. Kiedy miałem dwadzieścia kilka lat, poznałem aikido, formę sztuki walki nazywaną zen w ruchu. Praktyka rezonowała z moją duszą, odpowiadała mi idea usuwania przeszkód i zmiany kierunku potężnej energii oraz płynne ruchy ciała. Mimo że teraz świat zna mnie od strony pracy z autoimmunologią i nadwrażliwością na gluten, możesz mi wierzyć lub nie, mając dwa- dzieścia lat pracowałem jako piekarz w restauracji organicznej w Ann Arbor w Michigan. Co zabawne, piekłem najlepszy chleb. Klienci zjeż- dżali się z dalekich stron, by kupować mój przaśny, pełnoziarnisty organiczny chleb. Piekłem po 48 bochenków tego wspaniałego i prze- pysznego chleba dziennie. Byłem wówczas ciągle głodny, pamiętam, jak często wyjmowałem bochenek z pieca, odkrajałem piętkę, smaro- wałem ją masłem orzechowym, skrapiałem miodem i kładłem kilka plasterków banana na to wszystko. Myślałem, że to było absolutnie zdrowe, ten pełnoziarnisty chleb, organiczne masło orzechowe i miód. Banany były naturalne, podobnie jak miód, nieporównanie lepszy niż przetworzony cukier. Jednak folgowanie tej zachciance było najgorszą rzeczą, jaką mogłem robić swojemu zdrowiu, zjadałem bombę cukru z opóźnionym zapłonem. Ciągle byłem zmęczony i głodny z powodu chronicznie obniżonego poziomu cukru, a taka przekąska zalewała mój organizm ilością cukru równą czterem Snickersom. Przez chwilę czułem się świetnie, ale po godzinie następowało nieuniknione zała- manie i znów byłem wyczerpany. Czy zauważyłeś kiedyś, że czujesz WSTĘP • 23 się zmęczony i ziewasz godzinę po ostatnim dużym posiłku? Ten skok i spadek energii są jak kolejka górska i wielu z nas to zauważa. Starałem się żyć w jak najzdrowszy sposób, więc nadal jadłem mój organiczny, pełnoziarnisty chleb, nie zdając sobie sprawy z wywoływanych przez niego spustoszeń. W latach siedemdziesiątych mieszkałem w Ann Arbor i byłem długowłosym hipisem, który chciał „wrócić do natury”. Moi znajomi zaczęli czytać artykuły o odżywianiu w piśmie Prevention. Pamiętam artykuły napisane przez doktora Jonathana Wrighta z Uniwersytetu w Michigan, gdzie studiowałem. To był mój wstęp do opieki zdrowot- nej, mimo że wtedy bardziej interesowały mnie sztuki walki. Po ukończeniu studiów zdecydowałem się pogłębić wiedzę na te- mat aikido, tej łagodnej sztuki walki. Przeprowadziłem się do Japonii i mieszkałem w szkole sztuk walki jako deshi, szlifując umiejętności i sprzątając łazienki dla mistrza. Fizycznie czułem się lepiej niż kie- dykolwiek wcześniej. Mój poziom energii i wytrzymałości skoczył w górę, doświadczałem pełnego i radosnego życia. Teraz, gdy piszę tę książkę, zdaję sobie sprawę z tego, że moje myśli były tak jasne a ciało sprawne, bo moja dieta składała się głównie z ryżu, który nie zawiera toksycznych białek glutenu, znajdujących się w pszenicy. Porzuciłem zachodnią dietę. Mimo wszystko pragnąłem wrócić do Stanów. Przed wyjazdem poznałem moją przyszłą żonę. Tęskniłem za nią, więc wró- ciłem i pobraliśmy się przed upływem pół roku. Moja żona cierpiała na bóle kręgosłupa wywołane wypadkiem, który przeżyła w wieku dwunastu lat. Ból czasami tak się nasilał, że musiała przez tydzień leżeć na wyciągu w szpitalu. Kiedy szukałem pracy i spo- sobu na złagodzenie jej bólu, spotkałem dr. Harolda Swansona, osiem- dziesięcioczteroletniego kręgarza. Na pierwszą wizytę musiałem wnieść moją żonę na rękach, ale z gabinetu wyszła o własnych siłach. W dokto- rze Swansonie i jego podejściu do kręgarstwa było coś, co kojarzyło mi się z aikido. Ta nazwa oznacza po japońsku „zejdź z drogi, niech energia przepływa”. Ta sama teoria ma zastosowanie w kręgarstwie, ciało może uleczyć się samo, jeśli energia będzie przepływać. Te dwie dziedziny były tak powiązanie, że postanowiłem zostać kręgarzem. Minęło trochę czasu po powrocie do zwykłego sposobu odżywia- nia się, zanim się zorientowałem, że nie czuję się najlepiej. Byłem 24 • USZKODZENIA AUTOIMMUNOLOGICZNE – UKRYTA PRZYCZYNA CHORÓB w szczytowej formie fizycznej po treningu z mistrzami aikido, cieszyłem się z nadchodzącego ślubu i z optymizmem patrzyłem w przyszłość. Gdy teraz myślę o tym okresie, wiem, że napędzała mnie adrenalina. Gdybym nie był wtedy w lepszej formie niż kiedykolwiek, szybciej od- czułbym objawy. W 1978 roku przeprowadziliśmy się do Chicago, żebym mógł podjąć studia w Narodowym Uniwersytecie Nauk Medycznych, najbardziej zorientowanym na badania naukowe wydziale dla kręgarzy. Pierwsze- go weekendu wziąłem udział w seminarium doktora Kirpala Singha, naukowca z Los Angeles, którego wykład na temat elektroakupunktu- ry zupełnie zmienił moje oczekiwania co do możliwości wykrywania faktów przez lekarza. Doktor Singh opowiedział anegdotę o 42-letniej kobiecie, którą mogę powtórzyć słowo w słowo po dziś dzień. Kobieta przyszła na konsultację, ponieważ właśnie otrzymała dia- gnozę cukrzycy wieku dorosłego. Po wstępnym badaniu dr Singh powiedział: „Uważam, że kiedy byłaś dzieckiem, przeszłaś chorobę wirusową, która niemal cię zabiła. Wirus zadomowił się w twojej trzu- stce, wywołując zapalenie i zaburzając gospodarkę hormonalną do tego stopnia, że rozwinęła się hipoglikemia. Przez ostatnie 35 lat byłaś w sta- nie hipoglikemii, która przeszła w cukrzycę typu 2”. Kobieta była zdumiona i odpowiedziała: „Doktorze, ma pan rację, miałam hipoglikemię przez wiele lat, ale nigdy nie chorowałam jako dziecko”. Dr Singh spokojnie odparł: „Owszem, była pani chora, jeśli pani matka nadal żyje, proszę do niej zadzwonić i spytać”. Kobieta od razu zadzwoniła, a jej rozmowa brzmiała następująco: „Cześć mamo, jestem u lekarza. Wszystko jest w porządku, ale dok- tor twierdzi, że przeszłam w dzieciństwie śmiertelną chorobę. Czy to prawda?”. Matka odpowiedziała: „Tak, kochanie, to prawda. Byłaś taka ma- lutka, a lekarz akurat wyjechał. Próbowaliśmy wszystkiego, bo miałaś bardzo wysoką gorączkę, nawet okładaliśmy ci stopy lodem. Wtedy nie zdawaliśmy sobie z tego sprawy, ale prawie umarłaś”. Po usłyszeniu całej historii siedziałem zdumiony. Skąd to wiedział? W czasie następnego weekendu na wykład przyjechał doktor chi- ropraktyki i dawny kulturysta i zdobywca tytułu Mr Arizona, Sheldon WSTĘP • 25 Deal. Jego wykład miał miejsce w hotelu niedaleko kampusu. Na scenie znajdował się włączony kolorowy telewizor bez dźwięku. Sheldon Deal otworzył walizkę i wyjął magnes wielkości dzisiejszych smartfonów, podniósł do góry i podszedł do telewizora. Obraz od razu odwrócił się do góry nogami. Kiedy się oddalił, obraz wrócił do prawidłowej pozycji, a gdy ponownie podszedł z magnesem, znowu stanął na gło- wie. „Tak właśnie działa energia elektromagnetyczna na wasze ukła- dy nerwowe”, powiedział. W 1978 roku pojawiły się pierwsze zegarki elektroniczne. To był nowy wynalazek i ludzie przejmowali się jego skutkami. W dzisiejszych czasach baterie w telefonach komórkowych czy urządzenia Bluetooth są jeszcze większym powodem do zmar- twień, bo mogą przyczyniać się do zapalenia mózgu i rozwoju guzów2. Ta informacja pomogła mi sobie uświadomić, że wpływ środowiska może mieć cichy, ale znaczący wpływ na nasze zdrowie. Podobnie jak tydzień wcześniej, byłem kompletnie zdumiony. To z całą pewnością nie była zwykła edukacja medyczna, do której byłem przyzwyczajony. Chciałem nauczyć się, ile tylko możliwe. Zrozumia- łem, że opieka kręgarska to o wiele więcej niż tylko manipulacja kośćmi i mięśniami, to też dieta, odżywianie, wpływ środowiska i to co w póź- niejszych latach złożyło się na podstawy medycyny funkcjonalnej. Kiedy byłem na ostatnim roku studiów, chcieliśmy z żoną powięk- szyć rodzinę, ale napotkaliśmy na trudności z poczęciem. Zadzwoniłem do siedmiu najsłynniejszych lekarzy holistycznych, o których słysza- łem, i każdy z nich był na tyle łaskawy, by poświęcić mi czas. Każdy z ekspertów podał mi element, który pomógł mi rozwiązać łamigłów- kę, włączając w to coś radykalnego – przejście na dietę bez glutenu. Stworzyłem więc program w oparciu o ich porady i po 6 tygodniach moja żona była w ciąży. Jednym z najważniejszych elementów progra- mu było uporanie się z nadwrażliwością na gluten i nabiał, oboje zmie- niliśmy sposób odżywiania. Znowu zacząłem biegać i osiągać w tym wyniki lepsze niż kiedykolwiek, ale nie zdawałem sobie sprawy z tego, że może to mieć związek z nową dietą. Wkrótce bliscy znajomi, którzy starali się o dziecko, poprosili nas o radę. I oni przeszli już przez zabieg sztucznego zapłodnienia, któ- ry nie zadziałał. W ciągu trzech miesięcy udało im się począć! Byłem zachwycony tym, że jestem w stanie pomóc ludziom z zaburzeniami 26 • USZKODZENIA AUTOIMMUNOLOGICZNE – UKRYTA PRZYCZYNA CHORÓB hormonalnymi i problemami z płodnością i nie mogłem doczekać się otwarcia własnego gabinetu. Podjąłem decyzję, że skupię się na pracy z parami zmagającymi się z zaburzeniami hormonalnymi i problemami z płodnością. Po ukończeniu studiów w 1980 roku otworzyłem swój gabinet i od razu miałem w kolejce 33 potencjalne pacjentki. Stworzyłem wszech- stronne i holistyczne podejście do opieki zdrowotnej i obejmowałem wysokie stanowiska. Przez jakiś czas pełniłem funkcję przewodniczące- go Stowarzyszenia Chiropraktyków w Chicago, byłem także odpowie- dzialny za wprowadzenie masażu na listę terapii refundowanych: we wczesnych latach osiemdziesiątych doprowadziłem do sformalizowa- nia procesu odzyskiwania roszczeń przez uważne udokumentowanie i standaryzacje terapeutycznej wartości masażu w przypadku dolegli- wości związanych z układem mięśniowym i kostnym. Wraz z rozwojem mojej praktyki zorientowałem się, że każdy z pa- cjentów cierpiał na nadwrażliwość na pokarmy, które mogłem wykryć po zmianie diety na bezglutenową. W rzeczy samej, wiele kobiet cier- piących na zaburzenia hormonalne miało problem z glutenem, który ujawniał się pod postacią zespołu napięcia przedmiesiączkowego, niepłodności, braku miesiączki lub niewyjaśnionych poronień. Każda z pacjentek przeszła test na celiakię, ale wynik zazwyczaj był negatyw- ny. To stanowiło problem, ponieważ w tamtych czasach celiakia była jedyną chorobą, którą uznawano za związaną z alergią lub nadwraż- liwością na pszenicę. Jednak organizmy pacjentów nie kłamały, wiele z ich objawów ulegało złagodzeniu lub znikało zupełnie, kiedy tylko skorzystali z mojej porady, by całkowicie zrezygnować z pszenicy. Na- uka nie miała wtedy sposobu na potwierdzenie tego, ale ja wiedziałem, co widzę: setki pacjentów korzystnie reagowało na dietę bezglutenową. Ta świadomość i protokół, który następnie opracowałem, wprowadziły mnie w świat leczenia nadwrażliwości na gluten zarówno związanej z celiakią, jak i nie. W tym czasie moje własne zdrowie zaczęło podupadać, z czego nawet nie zdawałem sobie sprawy. Miałem 40 lat, biegałem na długie dystanse, a moje ciało było nadal sprawne i w dobrej formie. Nagle otrzymałem diagnozę katarakty, dolegliwości niemal niespotykanej u zdrowych mężczyzn w tym wieku. Poświęciłem kilka dni na zbieranie WSTĘP • 27 informacji na temat możliwych przyczyn i dowiedziałem się, że jedną z nich jest wysoki poziom ołowiu, ale kto mógłby go mieć w tamtych czasach? Byłem pewien, że nie o to chodzi, ale i tak zrobiłem testy. Oka- zało się, że mam wyższy poziom zatrucia ołowiem niż którykolwiek z setek pacjentów, których przebadałem. Przeanalizowałem własne życie, bo doświadczenia często wyjaśniają sytuację, i przypomniałem sobie, że pierwsze osiem lat życia spędziłem w Detroit, a po drugiej stronie rzeki znajdowała się największa fabryka Forda. W latach pięć- dziesiątych nie było takich kontroli zanieczyszczeń jak teraz i powie- trze było bardzo toksyczne, podobnie jak dzisiaj we Flint w Michigan. Kiedy pozbyłem się ołowiu z organizmu, stosując saunę na podczer- wień i odpowiednią dietę, która zadziałała jak magnes, by wydobyć ołów, wróciłem do biegania w maratonach i triathlonach. Mimo że prowadziłem zdrowy tryb życia, czasami zdarzało mi się, że czułem, jakbym potrzebował więcej kalorii, bo poziom cukru spadał mi podczas agresywnych ćwiczeń. Wiedziałem, jak sobie z tym poradzić – jadłem pół tuzina pączków cynamonowych w drodze na 24-kilometrowy bieg, bo przecież ponad dwie godziny biegania wystarczą, by całkowicie je spalić. To całkiem sensowna logika, prawda? Kiedy zbadałem sam siebie, korzystając z protokołu podobnego do tego, o którym przeczytasz w tej książce, byłem zdumiony wynikami, wykryłem, że trzy różne przeciwciała miały podwyższony poziom i z biegiem czasu wpłynęłyby na funkcjonowanie mojego mózgu. Na podwyższonym poziomie znajdowały się przeciwciała zasadowe- go białka mieliny, co jest mechanizmem powstawania stwardnienia rozsianego, przeciwciała peptydów mózgowych powiązane z utratą równowagi i prędkości pracy mózgu oraz przeciwciała gangliozydów związane z kurczeniem się mózgu, spadkiem sprawności kognitywnej i rozwojem demencji. Ten test w jasny sposób mi ukazał, że i ja znajduję się na spektrum autoimmunologicznym. Chcę, żeby to było jasne: miałem podwyższony poziom trzech prze- ciwciał, mimo że zdrowo się odżywiałem i biegałem w triathlonach. Nikt nie spojrzałby wtedy na mnie i nie powiedział, że cokolwiek może mi dolegać. Czułem się zupełnie zdrowo, nie miałem żadnych objawów, ale z podwyższonym poziomem przeciwciał nie można dyskutować. Wyniki tego testu nie są czymś, co można zmienić samymi myślami albo 28 • USZKODZENIA AUTOIMMUNOLOGICZNE – UKRYTA PRZYCZYNA CHORÓB wzięciem aspiryny. Wziąłem się więc za siebie i całkowicie zrezygno- wałem z glutenu oraz nabiału i skorzystałem z diety, która wspierała mój układ odpornościowy, tak bym mógł się wyleczyć. Po dwóch latach powtórzyłem testy. Przeciwciała były na prawidłowym poziomie. Moje obserwacje nie miały pełnego potwierdzenia naukowego aż do 2001 roku, kiedy mój przyjaciel, doktor David Perlmutter, udzielił wykładu i przedstawił badania dziesięciu mężczyzn, którzy cierpieli na tak dotkliwe migreny, że otrzymywali odszkodowania przez okres przeciętnie ośmiu lat. W czasie wykładu pomyślałem o dzieciach w tych rodzinach i o tym, jak stresujące musiało być dorastanie w domu, w któ- rym ciągle powtarza się „nie hałasuj, ciii, tatusia boli głowa”. Te rodziny musiały wykorzystać wszystkie oszczędności i lokaty emerytalne, żeby tylko przetrwać. Okazało się, że tych dziesięciu mężczyzn cierpiało na nadwrażliwość na gluten, ale nie miało celiakii. Kiedy autor badania po- prosił ich o przejście na dietę bezglutenową, siedmiu z nich już nigdy nie odczuwało bólu głowy, dwóch poczuło się trochę lepiej, a dziesiąty odmówił przejścia na dietę. Badanie rezonansem magnetycznym wy- kazało zmiany w mózgu spowodowane zapaleniem, które rozpoczęło się od nadwrażliwości na gluten. Elementy autoimmunologicznej łamigłówki zaczęły układać się w jedną całość. Zdałem sobie sprawę z tego, że miliony osób cierpią na niezdiagnozowane albo co gorsza źle zdiagnozowane dolegliwości autoimmunologiczne, które wywołują uszkodzenia tkanek (takie jak zmiany w mózgu), które z biegiem czasu zaczynają być dokuczliwe i zmieniają się w chorobę. Zdecydowałem się skupić na edukacji na temat odżywiania i na nowym świecie medycyny funkcjonalnej, której nazwę nadał mój mentor, doktor habilitowany Jeffrey Bland. Chciałem podzielić się moimi odkryciami z szerszą publiką i przekazać, że nad- wrażliwość na gluten jest poważnym problemem, bez względu na to czy występuje razem z celiakią czy nie. Moja praca, jak i praca wielu in- nych specjalistów medycyny funkcjonalnej potwierdziła, że nadwraż- liwość na gluten czy inne bodźce środowiskowe lub pokarmowe może zamanifestować się w formie zapalenia jakiejkolwiek tkanki w ciele. Odkryliśmy, że bodziec, ta „benzyna dolewana do ognia”, może zapo- czątkować kaskadę objawów i doprowadzić do choroby autoimmuno- logicznej. W tamtym momencie moja dieta była całkowicie wolna od WSTĘP • 29 glutenu, nabiału i cukru. W wieku 52 lat czułem się świetnie, a wyniki w triathlonie dorównywały tym, jakie osiągałem w wieku lat 30. Poprowadziłem swój pierwszy wykład w 2004 roku dla Między- narodowej i Amerykańskiej Akademii Dietetyków Klinicznych i od tamtego dnia nie przestaję wykładać. Moje wykłady nadal wywołują szok u audytorium bez względu na miejsce, przeciętny lekarz lub inny specjalista opieki zdrowotnej nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo nasze codzienne wybory, takie jak spożywane produkty czy środowi- sko, które stwarzamy, wpływają na nasze zdrowie. To było dla mnie szczególnie dotkliwe w dniu, w którym znajo- mi znaleźli moją osiemdziesięcioletnią matkę w fotelu w domu. Była przytomna, ale nie dało się z nią nawiązać kontaktu. W szpitalu zdia- gnozowano u niej toksyczną metaboliczną encefalopatię. Te długie zagadkowe słowa oznaczają chorobę neurologiczną objawiającą się ha- lucynacjami i irracjonalnymi rozmowami, która jest wywołana przez toksyczne zatrucie krwi zwane sepsą (ja to nazywam paskudztwem we krwi). Kiedy dotarłem na miejsce, lekarz oznajmił mi, że jedyne co mogę zrobić, to zapewnić matce wygodę i patrzeć jak gaśnie, jego własna matka cierpiała na to samo. Ja jednak nie chciałem przyjąć tej diagnozy. Praktykowałem medycynę funkcjonalną od dwudziestu lat i wiedziałem, że takie objawy rzadko są problemem, a najczęściej są sygnałem dotyczącym czegoś innego. Zorientowałem się, że mimo iż wiedziałem tak wiele o nadwrażliwości na gluten, nigdy nie przete- stowałem własnej mamy. Z testów wynikło, że miała niezdiagnozowa- ną celiakię. Autoimmunologiczna reakcja jej organizmu, wzmocniona przez nieprawidłowe wchłanianie, niedożywienie i odwodnienie, pro- blemy, które często towarzyszą celiakii, wywołała objawy toksycznej metabolicznej encefalopatii. Zabrałem ją do domu i usunąłem z diety gluten, nabiał oraz cukier i podawałem do trzech litrów wody dziennie. Po kilku tygodniach nie dość, że poczuła się lepiej, to jeszcze domagała się powrotu za kierownicę samochodu. Moja matka, która otrzymała diagnozę celiakii tylko dlatego, że miała jeden naprawdę kiepski dzień, znajduje się po jednej stronie spektrum autoimmunologicznego. Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek narzekała na swoje zdrowie, choć jestem pewien, że zdarzało jej się czuć nie najlepiej. Celiakia, podobnie jak inne choroby autoimmunologiczne, 30 • USZKODZENIA AUTOIMMUNOLOGICZNE – UKRYTA PRZYCZYNA CHORÓB nie pojawia się z dnia na dzień. Ja jestem na drugim krańcu tego spek- trum: mimo że byłem dużo młodszy i pozornie zdrowy, cierpiałem na chorobę, która mogła okazać się bardzo poważna, gdybym w porę się za nią nie zabrał. Dla nas obojga pierwszym krokiem ku uzdrowieniu były zmiany stylu życia. CO BĘDZIESZ Z TEGO MIAŁ? Teraz mogę pomóc i tobie. Jeśli dokuczają ci skurcze żołądka, wzdęcia, zaparcia, bóle głowy od czasu do czasu albo trądzik, jeśli jesteś zmę- czony, nawet pijąc kawę cały dzień, jestem tu, by powiedzieć ci, że to nie jest normalne. Nie musisz żyć w ten sposób. Te irytujące objawy, nie mówiąc już o bardziej poważnych, są wiadomością od organizmu oznaczającą że „coś jest nie tak”. Ta książka pokaże ci, jak słuchać tych wiadomości i jak je rozumieć, bo w pełni zrozumiesz mechanizm, na który przeważnie nie zwracamy uwagi, a który bezpośrednio wpływa na stan naszego zdrowia. Dobra wiadomość jest taka, że można z łatwością wprowadzić w ży- cie zmiany, które przeistoczą twoje życie i zdrowie w zaledwie trzy tygodnie. Celem jest złagodzenie zapalenia, przyczyny, przez którą czujesz się rozkojarzony, chory, gruby i zmęczony. Zajmowanie się sa- mymi objawami nic nie daje, dlatego też jesteś sfrustrowany. Zamiast tego znajdziemy przyczynę zapalenia, które wywołuje te objawy. Gluten (rodzina białek występujących w pszenicy), nabiał i cukier to najczęściej występujące bodźce wywołujące całe mechanizmy zapale- nia i autoimmunologii. Istnieją też inne, ale kliniczny świat medycyny funkcjonalnej nazywa je „wielka trójką”. Toksyczne związki chemiczne i metale ciężkie występujące w otoczeniu, tak jak ołów, który nosiłem w sobie, także często są przyczyną uruchomienia mechanizmów au- toimmunologicznych. Kiedy przestaniesz „dolewać oliwy do ognia”, usuwając z diety te grupy produktów spożywczych, które wywołują zapalenie i reakcje autoimmunologiczne, twój organizm zacznie się uspokajać, a zapalenie się zmniejszy. Co najlepsze i potwierdzone na- ukowo – możesz zatrzymać, a następnie cofnąć uszkodzenia wywołane przez wiele chorób autoimmunologicznych. WSTĘP • 31 Nie obiecuję tu cudownego leku, który upora się ze wszystkimi chorobami w trzy tygodnie, ale mój program przywróci cię na właści- we tory. Jeśli będziesz przestrzegać tego planu, twoje samopoczucie zmieni się w niesamowity sposób. Będziesz lepiej spać, wzrośnie twój poziom energii i w końcu pozbędziesz się zbędnych kilogramów bez głodzenia się. Niektóre objawy, które trapiły cię przez wiele lat, zaczną znikać. Zli- kwidowanie zapalenia jest główną przyczyną, dla której naukowcy, ba- dacze i lekarze mogą opowiedzieć tyle historii o sukcesach w leczeniu w pismach medycznych i dzięki której mamy tyle na pozór niewiary- godnych świadectw cofania się zespołu nadpobudliwości z deficytem uwagi (ADHD) i trądziku u nastolatków, depresji u dorosłych, upo- śledzającego artretyzmu, guzów gałki ocznej (naprawdę), reumato- idalnego zapalenia stawów, łuszczycy, tocznia… lista nie ma końca. Kiedy zajmiemy się pokarmami wywołującymi reakcję immunologicz- ną w organizmie i zwolnimy „hamulec” zapalenia, który powstrzymuje organizm, ludzie zaczynają czuć się lepiej. Dlatego jestem pewien, że bez względu na to w jakim stanie zdrowia znajdujesz się obecnie, twoje samopoczucie zacznie się poprawiać, jeśli będziesz przestrzegać zasad tego programu. W tej książce znajdziesz wszystkie informacje potrzebne, by zrozu- mieć mechanizm autoimmunologiczny i sposób, w jaki manifestuje się w twoim ciele, rozpoznać, skąd się bierze i rozwiązać problem, tak by iść dalej i doświadczyć optymalnego zdrowia. Autoimmunologia jest labiryntem, a ja pokażę ci, jak z niego wyjść. Ponadto powrót do zdro- wia i witalności tak cię ucieszy, że przestrzeganie programu stanie się twoją drugą naturą. DOŚĆ AKCEPTACJI DLA KIEPSKIEGO ZDROWIA Ilekroć prowadzę wykład na temat odwracania reakcji autoimmunolo- gicznych, zaczynam od pytania: „Ilu z was jest zdrowych?”. Zazwyczaj zgłaszają się prawie wszyscy. Następnie pytam: „Ilu z was uważa, że jest w stanie optymalnego fizycznego, umysłowego i społecznego dobrego samopoczucia, a nie zaledwie w stanie braku choroby lub osłabienia?”. 32 • USZKODZENIA AUTOIMMUNOLOGICZNE – UKRYTA PRZYCZYNA CHORÓB To określenie jest definicją słowa „zdrowie” w ilustrowanym słowniku medycznym Dorlanda. W tej chwili uczestnicy opuszczają ręce, zgłasza się przeciętnie jedna osoba na trzysta. Uśmiecham się do niej i gratulu- ję. Prawda jest taka, że uważamy się za zdrowych, ale tacy nie jesteśmy. Akceptujemy mierny poziom i w zdrowiu, i w życiu. Tą książką chciałbym zapoczątkować rewolucję. Rewolucję prze- ciwko kiepskości. Podam dwie statystyki, które nadają mojej misji per- spektywę. Po pierwsze USA znajduje się na przedostatnim miejscu na liście WHO dotyczącej jakości opieki zdrowotnej, mimo że wydajemy na zdrowie więcej niż jakikolwiek kraj! Co gorsza, według New England Journal of Medicine przekroczyliśmy granicę i po raz pierwszy w histo- rii ludzkości nasze potomstwo będzie żyło krócej od rodziców. Nasze dzieci wcześniej zaczną chorować, wcześniej zostaną zdiagnozowane i umrą w młodszym wieku niż ich rodzice z powodu chorób, którym możemy całkowicie zapobiec, takich jak cukrzyca, otyłość czy choro- ba Alzheimera. Więcej dzieci niż kiedykolwiek wcześniej otrzymuje diagnozy cukrzycy, ADHD, autyzmu i młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów. Nie możemy tego zaakceptować. Kiepska jakość opieki zdrowotnej, jaką akceptujemy, prowadzi do powstania świata, w którym dzieci umrą w młodszym wieku niż ich rodzice. Oto przykład: kiedy studiowałem medycynę, uczono nas, że cukrzyca typu 2 wieku dorosłego będzie wkrótce epidemią. Teraz nie nazywamy jej już chorobą dorosłych, bo tak wiele dzieci na nią cier- pi. Jest to po prostu cukrzyca typu 2, jedno z największych zagrożeń zdrowotnych świata przemysłowego. Przewidywania sprawdziły się, „nadchodząca epidemia” już tu jest. Prognozy dla dorosłych nie wyglądają lepiej. Masowo uwierzyliśmy w szalony pomysł, że te wszystkie dolegliwości, bóle i zmęczenie, które nas ogranicza, wynikają z „faktu” starzenia się albo życia w stresie. Słu- chamy niedorzecznych reklam telewizyjnych o lekach, które przywrócą nam szczęście, jeśli tylko przeoczymy listę efektów ubocznych takich jak rak, ślepota, uszkodzenia mózgu i śmierć. Wypieramy ostrzeżenia i skupiamy się na wesołych obrazkach. Ale twoje życie, a zwłaszcza starzenie się, nie musi być spiralą depresji i choroby. Możesz zamiast tego poznać podstawy naukowe, wyjaśniające dlaczego nie doświad- czasz optymalnego zdrowia i co możesz z tym teraz zrobić. Możesz WSTĘP • 33 też dowiedzieć się, dlaczego męczące objawy występują w określonych momentach. Wyobraź sobie, że ludzkie ciało jest łańcuchem połączonych narzą- dów i układów. Jeśli za niego szarpniesz, to zawsze pęknie najsłabsze ogniwo. W najsłabszym miejscu twojego ciała zapalenie wywrze naj- większy wpływ i wywoła objawy. To słabe ogniwo może być przyczy- ną tego mglistego uczucia, że coś jest nie tak. Być może jest to nadwaga, pamięć, tarczyca. Może stawy albo hormony. To słabe ogniwo będzie miejscem, w którym doświadczysz choroby. Być może utożsamiałeś gorsze samopoczucie z wiekiem, ale tak naprawdę wiek ma niewiele wspólnego z samopoczuciem. Odnalezienie tego najsłabszego ogniwa umożliwia nam zajęcie się problemem tak wcześnie jak to tylko możliwe. To dochodzenie mieści się w dziedzinie badawczej prognozowania autoimmunologicznego, a medycyna funkcjonalna zajmuje się tym, co można w danej sytuacji zrobić. Wiedza o tym, co może cię czekać, może dać ci motywację, by przyjrzeć się historii rodzinnej oraz obecnemu stylowi życia i zobaczyć, gdzie pojawiają się zaburzenia. Wówczas możemy wspólnie popraco- wać nad przywróceniem ci dobrego samopoczucia. Nie możemy już dłużej iść na ślepo z przekonaniem, że wszystko jest „w porządku”. Musimy obudzić się i nauczyć, jak dbać o własne organizmy. Kiedy zaczniesz odkrywać historię autoimmunologii, do- wiesz się o sobie więcej, niż kiedykolwiek się spodziewałeś. Możesz przekazać te informacje swoim lekarzom i zamiast leczenia i stabilizo- wania objawów lub co gorsza słuchania, że nic złego się nie dzieje, zająć się swoim zdrowiem w jak najbardziej zrównoważony sposób. Wielu współczesnych badaczy szuka sposobów na wyciszenie reakcji immu- nologicznej, a ja wierzę, że pierwszym krokiem powinno być zaprze- stanie dolewania oliwy do ognia. Wtedy łatwiej będzie zgasić ten ogień. Nasze zbiorowe zdrowie może być na zupełnie różnych poziomach, jednak jeśli nie zajmiemy się mechanizmami, które uruchamiają tryb ataku w układzie odpornościowym, to nadal będziemy się przed- wcześnie starzeć i wcześniej zapadać na choroby. Jeśli nie zrobisz nic, aby przejąć kontrolę nad reakcją autoimmunologiczną, to nawet jeśli będziesz miał geny umożliwiające zachowanie energii i żywotności w wieku 90 lat, pewnie ich nie dożyjesz. 34 • USZKODZENIA AUTOIMMUNOLOGICZNE – UKRYTA PRZYCZYNA CHORÓB Nie musisz mi wierzyć na słowo, badania to potwierdzają. Układ odpornościowy jest jedną z dziedzin, które cieszą się największym za- interesowaniem badaczy od 25 lat. Doktor Yehuda Shoenfeld (ojciec prognozowania autoimmunologicznego i ktoś, o kim będę wspominał w tej książce) mówi, że Nagrody Nobla były przez ostatnie 20–25 lat przyznawane przede wszystkim za odkrycia dotyczące układu odpornościowego. Mimo to od momentu opublikowania wyników badań to chwili ich zaakceptowania przez lokalnych lekarzy mija przeciętnie 17 lat3. Sęk w tym, że nie masz 17 lat do stracenia. O ile twoi lekarze nie są na bieżąco z najnowszymi badaniami, mogą nie zdawać sobie sprawy z aktualnego stanu wiedzy na temat układu odpornościowego. Bardzo możliwe, że jeśli nie studiowali w ciągu ostatnich 10 lat, to nie uczyli się na ten temat. Dlatego ta książka jest tak ważna dla twojego zdrowia, po- nieważ twój lekarz, nawet o najlepszych intencjach, może nie korzystać z najnowszych odkryć w leczeniu ciebie. Ta książka przedstawi ci niektóre z tysięcy badań przeprowadzo- nych w najlepszych instytucjach i opublikowanych w najbardziej pre- stiżowych pismach. Nauka wyraźnie pokazuje, że zmiana nawyków żywieniowych i unikanie pokarmów, które wywołują reakcję ze strony układu odpornościowego, nie oznacza, że przechodzisz na modną die- tę. Jest to jedyny sposób na uporanie się z zapaleniem w twoim organi- zmie, tak abyś mógł wyzdrowieć. CZĘŚĆ 1 PROBLEM

Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Pobierz darmowy fragment (epub)

Gdzie kupić całą publikację:

Uszkodzenia autoimmunologiczne - ukryta przyczyna chorób. Jak wyeliminować otyłość, chroniczne zmęczenie i inne groźne objawy
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: