Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00420 004923 14473441 na godz. na dobę w sumie
Warzywa. Wpływ warzyw na nasze zdrowie. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Warzywa. Wpływ warzyw na nasze zdrowie. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7898-464-1 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Poznaj właściwości lecznicze warzyw, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Znajdziesz tu również informacje na temat tego, jak zdrowo się odżywiać, jak właściwie przygotowywać dania z warzyw, jakie są najlepsze metody przetwarzania warzyw, jaka jest rola błonnika. Poradnik skierowany jest do każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i pragnie uważniej przyjrzeć się codziennej diecie.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Warzywa LECZNICZY ODWAR Łyżkę poszatkowanego korzenia cykorii zalać szklanką wody, a na- stępnie zagotować. Cykoria w kuchni Cykoria ma zastosowanie w kuchni jako: • dodatek do sałatek • warzywo gotowane na parze • napój. Zapiekanka z cykorii WSKAZÓWKA Kupując cykorię, powinniśmy zde- cydować się na roślinę o kruchych, delikatnych liściach. Cykoria nie powinna mieć kontaktu z promienia- mi słonecznymi i światłem. Zawsze powinniśmy ją osłaniać papiero- wymi torbami lub ręcznikami. Uwaga! Cykoria spożywana w dużych ilościach może pozbawiać organizm cynku, wapnia i żelaza! 6 DYNIA ZWYCZAJNA (Cucurbita pepo) Roślina pochodząca z Ameryki, bli- sko spokrewniona z kabaczkiem, cukinią i patisonem. Jadalne części dyni to nasiona i miąższ. Miąższ dyni jest niskokaloryczny, zawiera jedynie 30 kilokalorii na 100 gramów. Pestki są o wiele bardziej kaloryczne, gdyż zawierają więcej tłuszczu (jedna łyżka pestek to aż 85 kilokalorii!). WITAMINY SKŁADNIKI MINE‚ RALNE ZWIĄZKI BIOAK‚ TYWNE A, C, E, witaminy z grupy B cynk, potas, sód, wapń, magnez, mangan trójter- peny, £ tosterole, glikozydy, karote- noidy Miąższ dyni ma dużo walorów zdro- wotnych, dlatego dynia polecana jest chorym na: • miażdżycę • nadciśnienie • reumatyzm • zapalenie nerek • otyłość • borykającym się z problemami przemiany materii, szczególnie przy zaparciach • osobom z problemami wątroby. ZDROWE TŁUSZCZE Pestki dyni są wysokoenergetycz- nym produktem, jednak zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminę E. Dostarczanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest nie- zbędne do prawidłowego funk- cjonowania organizmu zarówno dorosłych, jak i dzieci. Źródłem tych tłuszczów są oleje roślinne i ryby. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: • obniżają poziom cholesterolu • zmniejszają ryzyko miażdżycy • obniżają ciśnienie krwi • wpływają na prawidłowe działa- nie układu nerwowego. Dlatego każdy, kto chce zapobiec miażdżycy, powinien sięgnąć po świeżo łuskane pestki dyni! Nasiona dyni są uznawa- Nasiona dyni są uznawa- Nasiona dyni są uznawa- ne za surowiec leczni- ne za surowiec leczni- ne za surowiec leczni- czy, poleca się je: • mężczy- znom, gdyż wpływają korzystnie na prostatę • w celach moczopęd- nych D ynia z w yczajna • w chorobach pasożytniczych – przy owsicy i tasiemczycy • osobom z osłabionym układem odpornościowym • wszystkim z niedoborami witaminyA. Dynia nie wykazuje właściwości szkodliwych dla organizmu ludz- kiego. Ponadto jest produktem lekkostrawnym, dlatego mogą ją jadać osoby o wrażliwym żołądku. Dynia w kuchni Z owoców dyni można przygotować smakowite: • marmolady, dżemy i kon£ tury • ciasta, np. ciasto z dyni z cynamo- nem • zupy, do których warto dodać szczyptę imbiru • potrawy pieczone lub smażone • soki i kremy • inne przetwory. 7 7 Warzywa UWAGA Dynię można zjadać na surowo, jednak może to wywołać efekt przeczyszczający, dlatego najlepiej sięgnąć po dania z dyni: • gotowane • marynowane • pieczone • duszone • smażone. FENKUŁ (Foeniculum capillaceum) Fenkuł, zwany także koprem wło- skim (Foeniculum capillaceum), jest warzywem o pierzastych liściach i bulwiastym pędzie oraz specy- £ cznym anyżkowym smaku. Koper włoski jest wykorzystywany: • w lecznictwie (jako surowiec leczni- czy wykorzystuje się baldach kopru włoskiego) • jako przyprawa • jako samodzielne danie. WITAMINY SKŁADNIKI MINE‚ RALNE ZWIĄZKI BIOAK‚ TYWNE C, wi- taminy zgrupy B potas, wapń, sód, fosfor kumaryny, olejek eteryczny, £ tosterole, Ž awo- noidy Zupa dyniowa DYNIA DLA URODY Miąższ dyni może posłu- żyć do zrobienia maseczki na twarz. Taka maseczka poleca- na jest przy cerze tłustej. Rozkrojoną dynię przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 5 dni. Jednak nietknięte warzywa można przechowy- wać przez zimę w chłodnym miejscu. 8 Fenkuł Fenkuł w kuchni Przygotowując fenkuł do gotowania, powinniśmy odciąć spodnią część bulwy i liście. Gotuje się go w oso- lonej wodzie, przez 15 minut. Aromatyczny zapach kopru włoskie- go sprawia, że doskonale łączy się z innymi warzywami, zatem można dodawać go do surówek i sałatek. Fenkuł można spożywać także na surowo jako samodzielne danie lub ugotować, upiec, usmażyć czy grillować. Właściwości kopru włoskiego: • wpływa na perystaltykę jelit i jest stosowany jako środek leczący wzdęcia • ma działanie wiatropędne i łagodzą- ce ból przy wzdęciu • działa moczopędnie • wpływa na pobudzenie apetytu • wpływa na wydzielenie soku żołąd- kowego • ułatwia odkrztuszanie, dlatego jest składnikiem leków o działaniu wykrztuśnym • ma działanie uspokajające • obniża poziom cholesterolu we krwi • wzmacnia system odpornościowy • działa rozkurczowo na macicę • napar z owoców fenkułu stosowany jest w łagodzeniu bólów menstru- acyjnych • wyciągi z kopru włoskiego mają właściwości bakteriobójcze i sto- sowane są w leczeniu pasożytów zewnętrznych • napar z korzenia fenkułu stosowany jest w leczeniu problemów z pęche- rzem żółciowym i nerkami. UWAGA Jedzenie fenkułu jako jarzyny nie ma działania niepożądane- go. Jednak nadużywanie olejku pozyskanego z fenkułu może skutkować drgawkami i podrażnie- niem przewodu pokarmowego. Zapiekany koper włoski NAPAR Z NASION FENKUŁU Napar z nasion fenkułu przy- gotowuje się, zalewając łyż- kę nasion wrzącą wodą. 9
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Warzywa. Wpływ warzyw na nasze zdrowie. Porady lekarza rodzinnego
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: