Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00470 006779 13589103 na godz. na dobę w sumie
Warzywnik. ABC ogrodnika - ebook/pdf
Warzywnik. ABC ogrodnika - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 112
Wydawca: Multico Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7073-713-9 Rok wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> inne
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

• Katalog gatunków do polskich ogrodów
• Zasady uprawy i komponowania
• Sposób na smaczne, zdrowe i tanie warzywa z własnego ogrodu

Jak założyć warzywnik w ogrodzie ozdobnym

Warzywa można uprawiać nawet w małym ogrodzie w dowolnym miejscu – na rabacie wśród kwiatów, pod oknem, przy schodach, wzdłuż ścieżki. Mogą też być ozdobą ogrodu. Nie wierzysz? Sprawdź!

W poradniku znajdziesz informacje, jak założyć i pielęgnować warzywnik, jak uprawiać go w kolejnych latach, jak komponować rośliny oraz jak przechowywać i konserwować zebrane warzywa, by zachowały wartości odżywcze i smakowe.
Uzupełnieniem poradnika jest kalendarz uprawy na cały rok oraz katalog ze zdjęciami i opisami 50 wartościowych gatunków dobrze znoszących polskie warunki.

Załóż warzywnik – jedz smacznie, zdrowo i tanio.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

6 po co nam żywopłot 7 Wstęp Ogród ozdobny daje wytchnienie i zaspokaja pragnienie piękna, ale zazwyczaj brak w nim typo- wej części użytkowej przeznaczonej pod uprawę warzyw. Dlaczego? Nie każdy chce mieć warzywnik, bowiem utarło się przekonanie, że jego obec- ność w ogrodzie ozdobnym będzie za- grożeniem dla niepowtarzalnego pięk- na, że przyziemna funkcja użytkowa w połączeniu z wątpliwymi walorami dekoracyjnymi warzyw zniszczy at- mosferę miejsca. Wiele osób rezygnuje z zakładania warzywnika w ogrodzie, mimo że odczuwa potrzebę jego ist- nienia i docenia wartość domowych upraw. Jeśli już ktoś się na niego de- cyduje, to zakłada go gdzieś w kącie, w mało widocznym miejscu, z dala od domu. Tymczasem dobrze zaprojekto- wany warzywnik może stać się ozdobą ogrodu. Wystarczy bliżej się przyjrzeć roślinom warzywnym, by dostrzec ich urodę. Jeśli połączymy ją z urodą kwit- nących bylin, krzewów, czy zielenią trawnika, z pewnością powstaną ory- ginalne i piękne kompozycje. Tylko od naszej wyobraźni zależy zachowanie dekoracyjnej funkcji ogrodu, w którym założymy warzywnik. A ile jest korzy- ści z takiego nietypowego połączenia. Dzięki temu, że mamy własne, zdrowe i smaczne warzywa pod ręką, możemy objadać się nimi codziennie do woli, konserwować, suszyć, przechowywać do wiosny. Naprawdę trudno przecenić ich znaczenie dla zdrowia w czasach, gdy wszystko jest „prawie naturalne” lub „zgodne z naturalnym”. O tym właśnie jest ten poradnik. Ale także o tym, gdzie założyć mały wa- rzywnik rodzinny, jak uprawiać i pielę- gnować warzywa oraz jak zagospoda- rować je po zbiorach. Spośród wielu gatunków omówiono warzywa łatwe w uprawie, bardziej wymagające, ale o niewątpliwych walorach dekoracyj- nych, szczególnie wartościowe, przy- prawowe oraz polecane dla dzieci. Przy doborze gatunków kierowano się też różnymi terminami uprawy, aby warzyw- nik wyglądał estetycznie i dawał plony prawie przez cały rok, od wczesnej wio- sny do późnej jesieni, a nawet zimą. 8 Poradnik 10 Dlaczego warto założyć warzywnik 12 Gdzie założyć warzywnik 13 Plan warzywnika a systemy uprawy 22 Co powinniśmy wiedzieć o warzywach 9 27 Zakładamy warzywnik 33 Pielęgnujemy warzywnik 45 Zbieramy plony 51/54 Zestawienia Rok w warzywniku 10 poradnik Dlaczego warto założyć warzywnik Po co uprawiać warzywa, skoro można je kupić w sklepie prawie przez cały rok, są tanie i w dużym wyborze? A jednak… Jest co najmniej siedem powodów, dla których warto poświęcić trochę czasu na pracę na grządce. 1 Jemy warzywa naJlepszeJ Jakości Przez cały sezon wiemy, co zjadamy. Warzywa możemy uprawiać metodami ekolo- gicznymi lub integrowanymi, minimalizując zabiegi chemicz- ne. W plonach nie będzie więc pestycydów. Zachowując zasady zmianowania, racjonalnego nawożenia, zwłaszcza organicz- nego, a także przestrzegając zalecanych terminów siewu, sadzenia i zbioru, w znacznym stopniu ograniczymy zawar- tość azotanów w roślinach. Plony zbieramy w optymalnym okresie dojrzałości, kiedy rośliny są najsmaczniejsze i zawierają najwięcej cennych składników odżywczych. W uprawie stosuje- my różne zabiegi (ściółkowanie, nawadnianie, odchwaszczanie, podpieranie, cięcie, cieniowa- nie) w celu stworzenia roślinom optymalnych warunków roz- woju. Zbiory warzyw możemy przyspieszać i opóźniać, wyko- rzystując do tego celu osłony (np. szklarnie). Mamy więc własne nowalijki wczesną wio- sną i późną jesienią. Mało tego, możemy uprawiać gatunki mro- zoodporne, dające plon nawet zimą. Zdobywając wiedzę i do- świadczenie, jesteśmy w stanie zapewnić roślinom optymalne warunki i ochronić je przed cho- robami. Uprawa jest więc przez cały czas pod naszą kontrolą. Jeśli pojawiają się zagrożenia, np. wzrost zanieczyszczenia powietrza, możemy wybrać do uprawy tylko gatunki, które nie kumulują metali ciężkich i in- nych szkodliwych związków. Mieszanka kolo­ rowych sałat jest ozdobą grządki 2 Jemy zawsze świeże warzywa Warzywa z własnego bą, twardą skórę i niesmaczny miąższ. Amatorsko uprawiane odmiany sałaty liściowej także są dużo smaczniejsze. ogrodu zwykle zaraz po zbio- rze trafiają na stół w postaci świeżych surówek lub sałatek. Możemy je od razu ugotować, przetworzyć lub zamrozić. Dzięki szybkiemu zagospo- darowaniu nie tracą wartości odżywczych, gdyż jeszcze nie zachodzą w nich pozbiorcze przemiany fizjologiczne. Nie są składowane, tak jak warzywa z produkcji towarowej, które zanim trafią na półki sklepowe, muszą być jakiś czas przetrzy- mywane (często w nieodpo- wiednich warunkach), sortowa- ne, pakowane i transportowane na duże odległości. To wszystko wpływa na pogorszenie ich jakości. Droga na stół warzyw z naszego ogrodu jest zdecydo- wanie krótsza i łatwiejsza. możemy wybrać naJsmacznieJsze odmiany Możemy, a nawet po- 3 winniśmy wybierać do uprawy odmiany przeznaczone do pro- dukcji amatorskiej. Zwykle są one delikatniejsze w smaku od odmian przemysłowych. Pomi- dory z supermarketów dobrze znoszą transport i długotrwałe przechowywanie, ale mają gru- Jemy więceJ warzyw 4 Mając pod ręką zagon z różnymi warzywami, zwykle z czasem zaczynamy jeść ich więcej. Większa różnorodność to bardziej racjonalne odżywia- nie. Nadwyżki plonów możemy przeznaczyć na mrożonki lub przetwory. 5 zdrowieJ się odżywiamy Regularne, codzienne spożywanie warzyw to pod- stawowy warunek utrzymania zdrowia. Codziennie powinni- śmy zjadać 70-80 dag warzyw i owoców. Warzywa są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, łatwo przyswajalnych cukrów, kwasów organicznych i innych substan- cji biologicznie czynnych, często o właściwościach leczniczych. Warzywa pomagają utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, regulują procesy biochemiczne, uła- twiają trawienie, zapobiegają zaparciom i innym chorobom przewodu pokarmowego, ob- niżają ciśnienie krwi, podnoszą poradnik 11 ogólną odporność organizmu. Praca w ogrodzie pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej, a obcowanie z roślina- mi odpręża psychicznie. mnieJ wydaJemy na Jedzenie Własna produkcja wa- 6 rzyw daje zauważalne oszczęd- ności w budżecie rodzinnym. Kupuje się tylko nasiona i niektóre środki do produkcji ogrodniczej. Nie liczy się nakła- dów pracy własnej i członków rodziny. Warto też pamiętać, że przy większym spożyciu warzyw, rza- dziej chorujemy, a więc mniej wydajemy na leczenie. 7 warzywa zdobią ogród Warzywa mogą zdobić ogród, pod warunkiem że od- powiednio dobierzemy gatunki i odmiany. Możemy je uprawiać w różnych kombinacjach. Wśród warzyw jest wiele form ozdob- nych: kędzierzawy, kolorowy jarmuż, różnokolorowe kapusty, buraki, sałaty, fasole. Można je z powodzeniem wykorzystywać na rabatach w zestawieniach z roślinami ozdobnymi, a także w uprawie pojemnikowej. 12 poradnik Gdzie założyć warzywnik Najważniejsze jest znalezienie odpowiedniej lokalizacji. Warzywnik najlepiej zakładać na terenie czystym, zacisznym, nasłonecznionym, na żyznej, próch­ nicznej i przepuszczalnej glebie. Zwracamy uwagę na zanieczysz- czenie środowiska. Na szkodli- we działanie spalin i zawartych w nich metali ciężkich (np. oło- wiu, kadmu) narażone są zwłasz- cza ogrody położone w najbliż- szym sąsiedztwie ulic o dużym natężeniu ruchu. W takich ogro- dach lepiej nie zakładać wa- rzywnika, a jeśli już musimy, to powinniśmy umiejscowić go jak najdalej od ulicy. Przy płocie od- dzielającym od drogi warto po- sadzić gęsty żywopłot, najlepiej z krzewów lub niewysokich drzew o dużej zdolności do oczyszcza- nia powietrza. Największą zdol- ność wchłaniania pyłów i metali ciężkich mają drzewa i krzewy z liśćmi o dużej liczbie włosków lub komórek woskowych (np. jarząb, brzoza). Do ogrodów przy dro- gach wybieramy warzywa szybko rosnące i takie, które nie groma- dzą zanieczyszczeń z powietrza i gleby. Uprawiamy je raczej pod osłonami. Osłony w ogro­ dzie chronią uprawy nie tylko przed chłodem, ale też przed za­ nieczyszczeniami powietrza. Sałata pod osłonami (małe zdjęcie) poradnik 13 Plan warzywnika a systemy uprawy Wiele osób rezygnuje z zakładania warzywnika w ogrodzie ozdobnym w obawie, że intensywna uprawa zeszpeci kompozycje roślinne. Tymczasem jest wiele spo­ sobów uprawy warzyw i nietrudno dobrać taki, który podniesie walory estetyczne i użytkowe naszego ogrodu. Ważny jest też dobór gatunków. System rzędowy, tradycyjny Stosowany jest w ogrodach od lat. Warzywa uprawiane są w długich, prostych rzędach, po- między którymi poprowadzone są ścieżki ułatwiające do nich dostęp. Rzędy są usytuowane w kierunku wschód – zachód lub z nachyleniem w kierunku zachodnim albo północnym. Za- zwyczaj od strony północnej lub północno-zachodniej sadzi się rośliny wysokie. Coraz niższe sadzi się od południa i południo- wego wschodu, by nie zabiera- ły sobie światła słonecznego. Pewną wadą rzędowej uprawy jest znaczne współzawodnictwo między roślinami o przestrzeń w rzędzie, zwłaszcza wśród wa- rzyw z dużymi liśćmi (kapusta, kalafior). Trudniej też o zacho- wanie prawidłowego płodo- zmianu. System rzędowy może być przydatny w dużych ogro- dach, w których warzywnik moż- na przenosić w inne miejsce co dwa-trzy lata. Warzywa upra­ wiane w rzędach 14 poradnik System zagonowy W tym systemie warzywa upra- wiane są na grządkach (zago- nach) o kształcie kwadratu lub prostokąta. Rozmieszcza się je równolegle w rzędach, ale tak- że pomiędzy rzędami. Mogą być sadzone naprzeciwlegle, tak by utworzyły ukośny deseń. Rosną w zwartych grupach – na 1 m2 sadzi się lub sieje więcej roślin niż przy systemie rzędowym. Ich wzrost i właściwy kształt są bardziej wyrównane. W później- szych fazach wzrostu odstępy między roślinami zmniejszają się, tak że stykają się one liśćmi, dzięki czemu ograniczają rozwój chwastów. Ścieżki między zago- nami są dość wąskie i położone dalej od siebie, dlatego ziemia na zagonach jest mniej zbita (nieudeptana), a struktura gleby – nienaruszona. Standardowa szerokość zagonów wynosi 90 cm, a maksymalna – 120 cm. Umożliwia to łatwy i wygodny dostęp do środka zagonu z obu stron ścieżki, co jest szczegól- nie ważne przy pracach pielę- gnacyjnych – siewie, sadzeniu, nawożeniu, pieleniu i zabiegach ochronnych. Dobrze rozplanowany i starannie utrzymany ogród warzywny jest ozdobą ogrodu i oczywistym powodem do dumy jego właściciela Warzywnik w samym środku ogrodu ozdobnego poradnik 15 Najwygodniejszy i najprostszy jest system zagonowy, w którym grządki mają ksztalt prostokątów lub kwadratów
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Warzywnik. ABC ogrodnika
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: