Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00214 005495 13610803 na godz. na dobę w sumie
Wegańska bogini w kuchni - książka
Wegańska bogini w kuchni - książka
Autor: , Liczba stron: 184
Wydawca: Sensus Język publikacji: polski
ISBN: 83-246-1683-7 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> psychologia i filozofia >> psychologia >> wygląd i wizerunek
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).
Zabawna, obsceniczna oda do diety wegańskiej.
Dwight Garner, 'New York Times Book Review'
Laska na ostro! Przekonaj się, co możesz zdziałać na kuchennym blacie

Jedzenie rządzi. Co do tego stwierdzenia nie ma najmniejszych wątpliwości. Nie męczy za bardzo, jest rozkosznie przyjemne i nie trzeba zastanawiać się, czy zadzwoni po wspólnie spędzonej nocy. Istotne jednak, byś w kuchni i życiu nie zadowalała się śmieciami. I właśnie te dwie kwestie -- obsesyjna pasja jedzenia i fanatyczna dbałość o zdrowie -- skłoniły autorki do napisania bestsellerowej Wegańskiej bogini . Nareszcie przestano nam wciskać bezwartościowe bzdury i stworzono kompletny przewodnik na temat tego, jak odżywiać się właściwie oraz cieszyć jedzeniem. Chcesz wiedzieć, jak przygotować potrawy, które będą dobre dla Twojego organizmu, ale nie będą smakować jak skisła skarpeta? Na szczęście Rory i Kim zajęły się także i tym tematem. Wszystkie wiemy, że życie bez lasagne to nie życie, a ciasto czekoladowe jest niezbędne. Czy wobec tego da się utrzymać ciało wegańskiej bogini oraz zadowolenie z siebie i satysfakcję po długim, namiętnym posiłku? Laski, jasne, że tak!

Zacznij spełniać swoje zachcianki. Gotuj potrawy wprost z maminej kuchni albo przygotuj prawdziwe śniadanie mistrzów. Napawaj się smakowitymi deserami i poprawiaj sobie nastrój za pomocą PMS (Przekąsek na Menstruacyjne Smutki). Nie męcz się przy tym za bardzo i nie rezygnuj z fantastycznego wyglądu.

Hasła do skandowania o każdej porze dnia:
Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Wegañska bogini w kuchni Autor: Rory Freedman, Kim Barnouin ISBN: 978-83-246-1683-1 Tytu³ orygina³u: Skinny Bitch in the Kitch: Kick-Ass Recipes for Hungry Girls Who Want to Stop Cooking Crap (and Start Looking Hot!) Format: 140x208, stron: 184 Zabawna, obsceniczna oda do diety wegañskiej. Dwight Garner, „New York Times Book Review” Laska na ostro! • Niebiañskie œniadania dla szczup³ych gwiazd • PMS (Przek¹ski na Menstruacyjne Smutki) • Modne zupy i potrawki • Zabawy dla doros³ych — przystawki • Jeszcze bardziej wyrafinowane pozycje kulinarne Przekonaj siê, co mo¿esz zdzia³aæ na kuchennym blacie • Miêso • Nabia³ • Wêglowodany Jedzenie rz¹dzi. Co do tego stwierdzenia nie ma najmniejszych w¹tpliwoœci. Nie mêczy za bardzo, jest rozkosznie przyjemne i nie trzeba zastanawiaæ siê, czy zadzwoni po wspólnie spêdzonej nocy. Istotne jednak, byœ w kuchni i ¿yciu nie zadowala³a siê œmieciami. I w³aœnie te dwie kwestie — obsesyjna pasja jedzenia i fanatyczna dba³oœæ o zdrowie — sk³oni³y autorki do napisania bestsellerowej Wegañskiej bogini . Nareszcie przestano nam wciskaæ bezwartoœciowe bzdury i stworzono kompletny przewodnik na temat tego, jak od¿ywiaæ siê w³aœciwie oraz cieszyæ jedzeniem. Chcesz wiedzieæ, jak przygotowaæ potrawy, które bêd¹ dobre dla Twojego organizmu, ale nie bêd¹ smakowaæ jak skis³a skarpeta? Na szczêœcie Rory i Kim zajê³y siê tak¿e i tym tematem. Wszystkie wiemy, ¿e ¿ycie bez lasagne to nie ¿ycie, a ciasto czekoladowe jest niezbêdne. Czy wobec tego da siê utrzymaæ cia³o wegañskiej bogini oraz zadowolenie z siebie i satysfakcjê po d³ugim, namiêtnym posi³ku? Laski, jasne, ¿e tak! Has³a do skandowania o ka¿dej porze dnia: • Na pohybel miêso¿ercom! • Krowie mleko dla cielaków! • Koniec zrzêdzenia, to czas jedzenia! • Rusz g³ow¹ i schudnij! • Zupy maj¹ styl! • Kanapka najlepszym przyjacielem kobiety! • Niech stanie siê s³odko! SPIS TRE¥CI PodziÚkowania . . .9 WstÚp . . .11 Wegañskie Ăniadania . . .17 PMS — PrzekÈski na Menstruacyjne Smutki . . .31 PrzekÈski dla dorosïych . . .39 Stylowe zupy i potrawki . . .53 Saïatki dla boskich tyïków . . .61 Bosko sycÈce kanapki . . .71 ¥wiatowa bogini . . .85 Wïoska bogini . . .95 Potrawy z maminej kuchni . . .105 Podstawowe posiïki wegañskiej bogini . . .121 Boskie sosy i zamienniki produktów mlecznych . . .145 SzczÚĂliwe zakoñczenia . . .159 OdĂwieĝajÈca miÚtówka po posiïku ...179 Sïowniczek . . .180 Indeks przepisów . . .183 Wegañskie ¥NIADANIA Kawa jest szkodliwa dla organizmu i to zïy sposób na rozpoczÚcie dnia. (JeĂli to dla Ciebie nowoĂÊ, przeczytaj „WegañskÈ boginiÚ”, s. 21). Prawdziwe Ăniadanie mistrzów to Ăwieĝe owoce. Ale w weekendy oraz w dni, w które owoce nie wystarczÈ, ciesz siÚ poniĝszymi wegañskimi Ăniadaniami. Francuska „jajecznica” bez jaj Domowe muesli JEDYNA Ăniadaniowa kanapka Ziemniaczana „jajecznica” bez jaj Francuski tost pod pierzynkÈ z nerkowców Podstawowe naleĂniki Podstawowe muffinki owocowo-orzechowe Koktajle Wegañskie burrito na Ăniadanie Wegomlet z Denver dla dwojga 17 Francuska „jajecznica” bez jaj Porcja dla 3 – 4 osób 400 – 450 g twardego lub bardzo twardego tofu, pokruszonego (użyj dłoni lub widelca) 100 g pokruszonego wegańskiego sera typu cheddar, innego łagodnego, półmiękkiego sera lub łagodnego sera topionego 3 posiekane pędy zielonej cebulki 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżka sosu tamari lub innego sosu sojowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego 1 szklanka pokrojonych w plastry grzybów (obojętnie, jakiego rodzaju, lub mieszanych) 2 szklanki świeżych liści szpinaku W duĝej misce poïÈcz tofu, ser, ce- bulkÚ, czosnek, pïatki droĝdĝowe, sos tamari lub inny sos sojowy, kurku- mÚ, sól i pieprz. Odstaw mieszankÚ na bok. DuĝÈ patelniÚ teflonowÈ postaw na Ărednim ogniu i stop na niej olej kokosowy. Na tïuszcz wrzuÊ grzyby i smaĝ je, od czasu do czasu miesza- jÈc, aĝ bÚdÈ miÚkkie, przez okoïo 1½ minuty. DorzuÊ szpinak, jeĂli to ko- nieczne, to po garĂci naraz, i smaĝ, aĝ liĂcie zmiÚknÈ, przez okoïo 1 mi- nutÚ. Dodaj tofu z dodatkami i smaĝ caïoĂÊ, od czasu do czasu mieszajÈc, przez 3 – 4 minuty lub tak dïugo, aĝ z „jajecznicy” wyparuje caïy pïyn i bÚdzie gorÈca. Podawaj natych- miast. 18 Wegañska bogini w kuchni Domowe muesli 1 szklanka jagód (jeśli użyjesz truskawek, Rozgrzej piekarnik do 150°C. usuń z nich ogonki i pokrój je w ćwiartki) 1 opakowanie (ok. 150 g) sojowego jogurtu waniliowego lub owocowego 2/3 szklanki domowego muesli DOMOWE MUESLI Porcja na ok. 6 szklanek 2 szklanki płatków owsianych 11/4 szklanki (100 g) płatków migdałowych 1/4 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej 1/4 szklanki syropu klonowego 2 łyżki syropu ryżowego 2 łyżki oleju krokoszowego plus niewielka ilość do wysmarowania blachy 1 szklanka suszonych owoców (rodzynek, jasnych rodzynek, żurawiny, posiekanych moreli — możesz wykorzystać jeden rodzaj owoców lub zmieszać je w dowolnej kombinacji) Pïatki owsiane rozïóĝ na duĝej blasze do pieczenia o wysokich brze- gach i piecz je, od czasu do czasu mieszajÈc, przez okoïo 15 minut, aĝ bÚdÈ lekko upraĝone. W miÚdzyczasie w duĝej misce poïÈcz migdaïy, kokos i sól. W maïej misce wymieszaj syrop klonowy, syrop ryĝowy i olej. Upraĝone pïatki wsyp do migda- ïów z dodatkami. NastÚpnie dodaj wymieszane syropy i dokïadnie wszy- stko poïÈcz. Wysmaruj tïuszczem blachÚ. Mu- esli rozïóĝ równomiernie na blasze i piecz je, mieszajÈc od czasu do czasu, aĝ bÚdzie zïotobrÈzowe, przez ok. 20 – 25 minut (mieszanina bÚdzie wyglÈdaÊ nadal na gorÈcÈ i mokrÈ — i taka teĝ bÚdzie w dotyku). Domie- szaj do muesli suszone owoce, a na- stÚpnie pozostaw caïoĂÊ do zupeï- nego wystudzenia w rondlu lub na kratce z piekarnika. (Czekanie, aĝ muesli wystygnie, bÚdzie torturÈ. Postaraj siÚ jednak. Ta potrawa jest gorÈca). Przechowuj w szczelnym pojemniku. Wegañskie Ăniadania 19 JEDYNA Ăniadaniowa kanapka Porcja na 4 kanapki ok. 200 – 250 g pieczonego lub smażonego tofu 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego 4 plastry wegańskiej wędliny sojowej o smaku bekonu 4 plastry wegańskiego sera typu cheddar, innego łagodnego, półmiękkiego sera lub łagodnego sera topionego 8 kromek pieczywa pełnoziarnistego 4 plastry pomidora (opcjonalnie) 2 łyżki masła sojowego drobnoziarnista sól morska pieprz keczup (opcjonalnie) Kawaïek tofu podziel na 4 cienkie plastry. DuĝÈ patelniÚ postaw na Ărednim ogniu i stop na niej olej kokosowy. Na tïuszczu smaĝ przez 2 minuty tofu oraz wÚdlinÚ. ObróÊ tofu i wÚdlinÚ na drugÈ stronÚ i dodaj do tofu niewielkÈ iloĂÊ masïa sojo- wego, zanim poïoĝysz na tofu ser. Przykryj patelniÚ i smaĝ wszystko przez kolejne 2 minuty. Na 4 krom- kach poïóĝ po 1 plastrze wÚdliny, 1 kawaïku tofu z serem oraz po 1 pla- sterku pomidora, jeĂli chcesz go uĝyÊ. CaïoĂÊ szczodrze posyp solÈ i pie- przem oraz polej keczupem, jeĂli masz takÈ ochotÚ, i przykryj pozo- staïymi 4 kromkami. Podawaj na- tychmiast. Po tym wszystkim mo- ĝesz umrzeÊ szczÚĂliwa. 20 Wegañska bogini w kuchni Ziemniaczana „jajecznica” bez jaj Porcja dla 4 – 6 osób ok. 250 g startego wegańskiego sera typu cheddar, mozzarella lub innego łagodnego, półmiękkiego sera 200 – 250 g twardego lub bardzo twardego tofu pokrojonego w kostkę o boku ok. 1 cm 2 pomidory pokrojone w kostkę o boku ok. 1 cm 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki 1 łyżka rafinowanego oleju kokosowego 250 g wegetariańskich parówek, pokruszonych lub pokrojonych na niewielkie kawałki — „na jeden ząb” 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę o boku ok. 1 cm 2 duże ziemniaki (ok. 700 g) pokrojone w kostkę o boku ok. 1 cm 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki W duĝej misce poïÈcz ser, tofu, pomidory, sól, pieprz i paprykÚ. Odstaw caïoĂÊ na bok. DuĝÈ patelniÚ postaw na Ărednim ogniu i stop na niej 1/2 ïyĝki oleju kokosowego. Na tïuszcz wrzuÊ pa- rówki i smaĝ je zgodnie z instruk- cjami podanymi na opakowaniu. Pa- rówki wrzuÊ do miski z mieszankÈ serowÈ. Na patelni na Ărednim ogniu stop pozostaïe 1/2 ïyĝki oleju koko- sowego. Na tïuszcz wrzuÊ cebulÚ i smaĝ jÈ, od czasu do czasu mie- szajÈc, przez 1 minutÚ. DorzuÊ ziemniaki i smaĝ je, od czasu do czasu mieszajÈc, przez 15 – 20 mi- nut, aĝ zmiÚknÈ. Do ziemniaków dorzuÊ czosnek i smaĝ caïoĂÊ przez 1 minutÚ. Dodaj mieszankÚ serowÈ i smaĝ caïoĂÊ, od czasu do czasu mieszajÈc, przez 2 – 3 minuty lub tak dïugo, aĝ caïoĂÊ bÚdzie gorÈca. Wegañskie Ăniadania 21 Francuski tost pod pierzynkÈ z nerkowców Porcja na 6 – 8 tostów 11/2 szklanki mleka sojowego lub ryżowego 3 łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka cynamonu 6 łyżek mąki z ciecierzycy lub z brązowego ryżu 1 szklanka drobno posiekanych orzechów nerkowca 2 łyżki (lub więcej, w zależności od tego, ile będzie potrzeba do smażenia) rafinowanego oleju kokosowego 6 – 8 kromek wegańskiego pieczywa pełnoziarnistego lub pieczywa pełnoziarnistego z rodzynkami syrop klonowy do polania W Ăredniej misce wymieszaj mleko sojowe lub ryĝowe, skrobiÚ kukury- dzianÈ i cynamon. Domieszaj do nich mÈkÚ z ciecierzycy lub z brÈzowego ryĝu. Przeïóĝ caïoĂÊ do pïytkiego naczynia. Orzechy nerkowca wsyp do drugiego pïaskiego naczynia. DuĝÈ patelniÚ postaw na Ărednim ogniu i stop na niej olej kokosowy. Kromki pieczywa maczaj pojedynczo w mlecznej mieszance z obu stron, by równomiernie nasiÈknÚïy. Zanurz kromkÚ z jednej strony w orzechach i dociĂnij jÈ, by orzechy do niej przylgnÚïy. (Tak, trochÚ trudno jest to tak zrobiÊ, by orzechy przykleiïy siÚ do chleba. Nie marudě. Za chwilÚ bÚdziesz jeĂÊ francuskie tosty!). Po- ïóĝ chleb na patelni (moĝe bÚdzie go trzeba smaĝyÊ w kilku porcjach) — orzechami do doïu. Smaĝ go przez 2 – 3 minuty, aĝ orzechy dobrze siÚ zrumieniÈ. Ostroĝnie przewróÊ kromki na druga stronÚ i smaĝ je dalej, aĝ z drugiej strony równieĝ siÚ zrumieniÈ, przez ok. 2 – 3 minuty. Podawaj natychmiast z syropem klo- nowym. 22 Wegañska bogini w kuchni Podstawowe naleĂniki Porcja na ok. 8 naleśników o średnicy 8 – 11 centymetrów 11/4 szklanki pełnoziarnistej mąki do wypieków 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej 11/2 szklanki mleka ryżowego 2 łyżki stopionego rafinowanego oleju kokosowego lub oleju krokoszowego 1 łyżka syropu klonowego plus odrobina do polania 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii W duĝej misce wymieszaj mÈkÚ, proszek do pieczenia i sól. W Ăred- niej misce wymieszaj mleko ryĝowe, olej, syrop klonowy i waniliÚ. Skïad- niki pïynne wymieszaj ze skïadni- kami suchymi, mieszajÈc je tylko na tyle, by lekko siÚ poïÈczyïy (nie szko- dzi, jeĂli zostanie kilka grudek). Rozgrzewaj duĝÈ teflonowÈ patel- niÚ na Ărednim ogniu przez co naj- mniej 2 minuty. NabierajÈc za kaĝ- dym razem ok. 1/4 szklanki ciasta, wykïadaj je na blachÚ lub patelniÚ. Smaĝ tak dïugo, aĝ pojawiÈ siÚ pÚ- cherzyki, brzegi zacznÈ odstawaÊ, a naleĂniki bÚdÈ ïadnie zrumienione od spodu (przez ok. 2 – 3 minuty). PrzewróÊ je na drugÈ stronÚ i smaĝ przez 1 – 2 minuty, aĝ równieĝ z drugiej strony ïadnie siÚ zrumieniÈ. JeĂli to konieczne, gotowe naleĂniki trzymaj w ciepïym piekarniku, aĝ skoñczysz smaĝenie caïej porcji. Po- dawaj gorÈce z syropem klonowym. NALEŚNIKI JAGODOWE Do ciasta domieszaj 1 szklankÚ jagód. NALEŚNIKI BANANOWO-ORZECHOWE Do ciasta domieszaj 1 duĝego banana pokrojonego w cienkie plasterki i 1/2 szklanki posiekanych orzechów wïo- skich. NALEŚNIKI CZEKOLADOWE IloĂÊ peïnoziarnistej mÈki do wypie- ków zredukuj do 1 szklanki i 2 ïyĝek. Do ciasta dodaj 1/4 szklanki niesïo- dzonego naturalnego kakao. IloĂÊ sy- ropu zwiÚksz do 2 ïyĝek. Wegañskie Ăniadania 23 Podstawowe muffinki owocowo-orzechowe Porcja na 12 standardowej wielkości muffinek 1/4 szklanki stopionego rafinowanego oleju kokosowego lub oleju krokoszowego — plus niewielka ilość do wysmarowania foremek 2 szklanki pełnoziarnistej mąki do wypieków 1/2 szklanki naturalnego cukru trzcinowego lub innego środka słodzącego w suchej postaci 1 łyżka jaj „bez jaj” w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej 1 1/4 szklanki mleka sojowego 1 łyżeczka wanilii 1 szklanka świeżych lub suszonych owoców, pokrojonych w kostkę lub posiekanych, jeśli to konieczne 1/2 szklanki posiekanych orzechów (opcjonalnie) Rozgrzej piekarnik do 190°C. Stan- dardowej wielkoĂci foremki do muf- finek wysmaruj tïuszczem lub wyïóĝ papierowymi foremkami do muf- finek. W duĝej misce poïÈcz peïnoziar- nistÈ mÈkÚ do wypieków, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sól i substytut jaj. W Ăredniej misce wy- mieszaj mleko sojowe, olej i waniliÚ. Skïadniki pïynne wymieszaj z su- chymi, mieszajÈc je tylko na tyle, by lekko siÚ poïÈczyïy. Domieszaj do ciasta owoce i orzechy, jeĂli zdecy- dujesz siÚ ich uĝyÊ. Przeïóĝ ciasto do przygotowanych foremek i podziel je równo pomiÚdzy foremki. Piecz muffinki przez 15 – 20 minut lub tak dïugo, aĝ wykaïaczka wbita w Ăro- dek muffinki po wyciÈgniÚciu bÚdzie czysta. 24 Wegañska bogini w kuchni MUFFINKI POMARAŃCZOWO-ŻURAWINOWE Dodaj skórkÚ z 1/2 pomarañczy. Zamiast owoców uĝyj suszonej ĝurawiny i pomiñ orzechy. MUFFINKI TROPIKALNE O SMAKU ORZESZKÓW MACADAMIA Dodaj skórkÚ z 1/2 pomarañczy, w charakterze owoców uĝyj banana i wiórków kokosowych, a zamiast innych orzechów uĝyj orzeszków macadamia. MUFFINKI JABŁKOWO-CYNAMONOWE W charakterze owoców uĝyj jabïek, pomiñ orzechy, a do suchych skïadników dodaj 1 ïyĝeczkÚ mielonego cynamonu, 1/4 ïyĝeczki mielonej gaïki muszka- toïowej i 1/8 ïyĝeczki mielonych goědzików. MUFFINKI CUKINIOWO-RODZYNKOWE W charakterze owoców uĝyj startej cukinii i rodzynek, pomiñ orzechy, a do suchych skïadników dodaj 1 ïyĝeczkÚ mielonego cynamonu i 1/2 ïyĝeczki mielonego imbiru. Wegañskie Ăniadania 25 Podstawowy koktajl owocowy Porcja na ok. 2 szklanki 2 szklanki posiekanych, mrożonych owoców (patrz ramka) 1 szklanka mleka sojowego lub soku albo ½ szklanki mleka sojowego i 1/2 szklanki soku Zmiksuj w blenderze owoce, mleko sojowe i/lub sok. Miksuj do uzyska- nia gïadkiej konsystencji. JeĂli uĝywasz Ăwieĝysz owoców, dodaj do nich po prostu ½ szklanki kostek lodu. KOKTAJL TRUSKAWKOWO-BANANOWY W charakterze owoców uĝyj truskawek i banana, a caïy pïyn niech stanowi mleko sojowe. KOKTAJL BARDZO JAGODOWY W charakterze owoców uĝyj mieszanych owoców jagodowych, a pïyn niech skïada siÚ w poïowie z mleka sojowego, a w poïowie z soku jabïkowego. (Moĝesz teĝ uĝyÊ wyïÈcznie mleka sojowego). KOKTAJL PO PROSTU BRZOSKWINIOWY W charakterze owoców uĝyj brzoskwiñ, a pïyn niech skïada siÚ w poïowie z mleka sojowego, a w poïowie z soku jabïkowego. TROPIKALNY KOKTAJL POMARAŃCZOWO-IMBIROWY W charakterze owoców uĝyj banana, a caïy pïyn niech stanowi sok poma- rañczowy. Do koktajlu dodaj 1 ïyĝkÚ rozgniecionego Ăwieĝego imbiru. 26 Wegañska bogini w kuchni Wegañskie burrito na Ăniadanie Porcja na 4 burrito 400 – 450 g twardego lub bardzo twardego tofu, pokruszonego (użyj dłoni lub widelca) 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżka tamari lub innego sosu sojowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka rafinowanego oleju kokosowego 250 g wegetariańskich parówek, pokruszonych 1 duży ziemniak (ok. 350 g) pokrojony w kostkę o boku ok. 1 cm 1 puszka (400 g) odsączonej czarnej fasoli lub fasoli pinto 1 puszka (100 g) pokrojonej w kostkę zielonej papryki chili, odsączonej1 4 pełnoziarniste pszenne tortille o średnicy 23 – 25 cm, podgrzane 100 g startego wegańskiego sera typu cheddar lub innego łagodnego, półmiękkiego sera 11/2 – 2 szklanki salsy W duĝej misce poïÈcz tofu, czosnek, pïatki droĝdĝowe, tamari lub inny sos sojowy, kurkumÚ, sól i pieprz; odstaw caïoĂÊ na bok. DuĝÈ patelniÚ postaw na Ăred- nim ogniu i stop na niej 1/2 ïyĝki oleju kokosowego. Na tïuszcz wrzuÊ parówki i smaĝ je zgodnie z instruk- cjami podanymi na opakowaniu. Przeïóĝ parówki do miski z tofu z dodatkami. Na patelni rozpuĂÊ na Ărednim ogniu pozostaïe 1/2 ïyĝki oleju kokosowego. Na tïuszcz wrzuÊ ziemniaka i smaĝ go, od czasu do czasu mieszajÈc, przez 12 – 15 mi- nut, aĝ bÚdzie miÚkki. DorzuÊ fasolÚ oraz chili i mieszaj caïoĂÊ, aĝ wszyst- ko bÚdzie gorÈce, przez ok. 1 minutÚ. Domieszaj tofu z dodatkami i smaĝ caïoĂÊ, mieszajÈc od czasu do czasu, przez 3 – 4 minuty lub tak dïugo, aĝ wyparujÈ wszystkie pïyny, a caïoĂÊ bÚdzie gorÈca. 1 Moĝna jÈ zastÈpiÊ marynowanym pepperoni. — przyp. tïum.. Wegañskie Ăniadania 27 Przeïóĝ burrito na talerz, zïoĝeniem do doïu. CzynnoĂÊ powtórz w przy- padku pozostaïych tortilli. PozostaïÈ salsÚ postaw na stole. Olé, laski! Przed podaniem poïóĝ tortillÚ na blacie kuchennym i naïóĝ na niÈ 1/4 farszu z tofu, tworzÈc z niego walec na Ărodku tortilli, w odlegïoĂci 5 cm od kaĝdego z brzegów. Posyp farsz 1/4 sera i polej 1/4 salsy. Zïóĝ tortillÚ z jednej strony, zakïadajÈc jÈ na górÚ nadzienia, zawiñ brzegi, a nastÚpnie roluj jÈ w kierunku drugiego brzegu, by utworzyÊ ciasno zwiniÚty walec. Wegomlet z Denver dla dwojga Porcja dla 2 osób ok. 300 g twardego lub bardzo twardego tofu, pokruszonego (użyj dłoni lub widelca) ok. 80 g startego wegańskiego sera typu cheddar, innego łagodnego, półmiękkiego sera lub łagodnego sera topionego 2 rozgniecione ząbki czosnku 4 łyżeczki płatków drożdżowych 2 łyżeczki tamari lub innego sosu sojowego 2 łyżeczki jaj „bez jaj” w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka rafinowanego oleju kokosowego 1/2 zielonej słodkiej papryki pokrojonej w kostkę o boku ok. 0,5 cm 1/2 czerwonej słodkiej papryki pokrojonej w kostkę o boku ok. 0,5 cm 1/4 cebuli pokrojonej w kostkę o boku ok. 0,5 cm 1 gruby plaster lub ok. 30 g wegańskiej wędliny pokrojonej w kostkę o boku ok. 0,5 cm Papryka do ozdoby (opcjonalnie) W duĝej misce wymieszaj tofu, ser, czosnek, pïatki droĝdĝowe, sos tamari lub inny sos sojowy, substytut jaj, kurkumÚ, sól i pieprz. Odstaw na bok. DuĝÈ patelniÚ postaw na Ărednim ogniu i stop na niej 1/2 ïyĝki oleju kokosowego. Na tïuszcz wrzuÊ zie- lonÈ paprykÚ, czerwonÈ paprykÚ i ce- bulÚ, po czym smaĝ je, od czasu do czasu mieszajÈc, przez okoïo 3 mi- nuty, aĝ bÚdÈ miÚkkie. Przeïóĝ wa- rzywa na talerz lub miskÚ. Postaw ponownie patelniÚ na Ăre- dnim ogniu i stop pozostaïe 1/2 ïyĝki oleju kokosowego. Na tïuszcz wrzuÊ 28 Wegañska bogini w kuchni mieszankÚ tofu i smaĝ jÈ przez okoïo 2 minuty, od czasu do czasu mie- szajÈc. NastÚpnie rozïóĝ tofu rów- nomiernie na patelni i smaĝ je, nie mieszajÈc, aĝ ïadnie zrumieni siÚ od spodu, przez ok. 2 – 3 minuty. MieszankÚ warzyw i wÚdliny po- ïóĝ na omlecie. Zdejmij patelniÚ z ognia i delikatnie zsuñ omlet do poïowy na talerz. Ostroĝnie odwróÊ patelniÚ nad omletem, by zïoĝyÊ go na póï na talerzu. Nie wkurzaj siÚ, jeĂli schrzanisz skïadanie wegomletu. To z pewnoĂciÈ umiejÚtnoĂÊ, na której opanowanie potrzeba czasu. JeĂli chcesz, przed podaniem posyp omlet paprykÈ. Wegañskie Ăniadania 29
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Wegańska bogini w kuchni
Autor:
,

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: