Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00558 009529 7510755 na godz. na dobę w sumie
Wina i nalewki lecznicze - ebook/pdf
Wina i nalewki lecznicze - ebook/pdf
Autor: Liczba stron:
Wydawca: Wydawnictwo Astrum Język publikacji: polski
ISBN: 9788363758837 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> zdrowie, medycyna >> zdrowie i uroda
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).
Nasze spiżarnie, a może i nawet piwnice kryją wiele przepisów na wyśmienite nalewki i wina domowe. Z reguły są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Innym razem są to eksperymenty domowników. Hobby wytwarzania niepowtarzalnych win i nalewek. Wino z porzeczek,czereśni, wiśni, nalewka z orzechówka i wiele innych przysmaków. A może wino z pieprzu lub z korzeni czerwonej papryki na uporczywy kaszel, orzechówka na schorzenia przewodu pokarmowego, a nalewka z dziurawca na dobry humor? Czy to jest możliwe? Oczywiście! Winami i nalewkami, które swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają owocom, ziołom i korzennym przyprawom, można się nie tylko delektować, ale i łagodzić wiele dolegliwości. Przyprawy ziołowe są bowiem nieocenione we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń oraz w ich profilaktyce. Są one skarbnicą mikroelementów, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je wykorzystać, przyrządzając pokrzepiające, wzmacniające, uzdrawiające duszę i ciało wina, nalewki, a także oleje i octy. Barbara Jakimowicz-Klein podaje w swojej książce nie tylko receptury łatwych do wykonania domowym sposobem wyśmienitych trunków, ale i proste przepisy na ziołowe oleje i octy, podnoszące walory zdrowotne potraw, do których są dodawane. A zatem... Na zdrowie!
Znajdź podobne książki

Darmowy fragment publikacji:

Wina i nalewki lecznicze Barbara Jakimowicz-Klein Wina i nalewki lecznicze e-book ASTRUM M E A www.astrummedia.pl WROCŁAW D I © Copyright by Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. Wrocław Wszelkie prawa zastrzeżone Redakcja Zespół WydaWnictWa Redakcja techniczna Elżbieta BursZtynoWicZ Projekt okładki JerZy Michalski Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy (art. 116, 117 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 4.02.1994 r.) Zamówienia na książki można składać przez Internetową Księgarnię Wysyłkową www.wydawnictwo-astrum.pl Zapraszamy do zakupu naszych książek, multimediów, słuchowisk, poezji śpiewanej w formie e-booków i e-audiobooków na platformach cyfrowych Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. 50-374 Wrocław, ul. Norwida 19/6 e-mail: handlowy@astrum.wroc.pl ISBN 978-83-63758-83-7 Spis treści Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT), czyli o tym, jak zachować zdrowie i świetną formę . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Podstawowe założenia Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka . . . . . . 10 Zioła przyprawowe jako ważny komponent win, nalewek, olejów i oc- tów w Diecie Funkcjonalnej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 Wina domowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 Podział win . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 Naczynia i sprzęt potrzebne do wyrobu wina w domu . . . . . . . . . . . . 31 Etapy wyrobu wina domowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 Jak zrobić ziołowe wino typowo lecznicze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 Zdrowotne właściwości wina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35 Przepisy na wina z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Wina owocowe i ziołowe o właściwościach leczniczych . . . . . . . . . . 38 Wina ziołowe typowo lecznicze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47 Nalewki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57 Podział nalewek. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58 Podstawowe zasady wyrobu nalewek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 Zdrowotne właściwości nalewek. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 Przepisy na nalewki z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62 Nalewki smakowe („stołowe”) o właściwościach leczniczych. . . . . . 62 Nalewki ziołowe typowo lecznicze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 83 Oleje. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 Rodzaje oleju . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 Zdrowotne właściwości olejów z przyprawami leczącymi . . . . . . . . . . 104 Przepisy na oleje z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106 6 Spis treści Octy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112 Zdrowotne właściwości octów z przyprawami leczącymi . . . . . . . . . 112 Przepisy na octy z przyprawami leczącymi wykorzystywanymi w DFLT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114 Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121 Indeks. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 123 Wstęp Już w pierwszych wiekach cywilizacji ludzie szukali sposobów uśmierzania bólu i zwracali się ku naturze, by znaleźć lekarstwo na różne dolegliwości. Kolejno poznawano charakter roślin, oce- niając ich przydatność i specyficzne właściwości. Aby przedłu- żyć działanie tych roślin i dla łatwiejszego ich użycia, opracowa- no metodę maceracji i destylacji. Prawdopodobnie około VIII wieku naszej ery arabscy alche- micy pierwsi dokonali destylacji wina, uzyskując napój wysoko- procentowy. Zaprawiając go miodem, ziołami i innymi dodatkami, tworzyli tzw. eliksiry. Były one wówczas najcenniejszymi lekami. Obecnie wiemy, że alkohol znakomicie konserwuje lecznicze wy- ciągi z ziół. Sposób wyrobu poszczególnych eliksirów był pilnie strzeżoną przez stulecia tajemnicą średniowiecznych medyków. Przy wszystkich klasztorach zakładane były ogrody pełne roślin i owoców. Aptekarze i mnisi, z których wielu interesowało się sztuką alchemiczną, w swojej pracy pełnej wzlotów i upad- ków zaspokajali głód wiedzy, a często i żądzę sławy, jeśli udało im się wynaleźć jakiś „magiczny” lek. Znanymi i cenionymi na całym świecie specjalistami w le- czeniu ziołami są od niemal 500 lat bonifratrzy. Za bardzo sku- teczną formę utrwalania leczniczych właściwości ziół uważają oni nalewki alkoholowe. Mnisi francuscy już w średniowieczu byli prawdziwymi mi- strzami w sporządzaniu win korzennych. Są oni twórcami wina Hipokratesa (vinum hippocraticum), które uważano za najlepszy środek leczniczy na wszystkie dolegliwości. We Włoszech – niezależnie od osiągnięć Francuzów – roz- poczęto wytwarzanie win ziołowych z muszkatu. Do sporządza- nia popularnych do dzisiejszego dnia wermutów używa się byli- 8 Wstęp cy piołunu, korzenia goryczki, centurii pospolitej, korzenia arcydzięgla litwora, tataraku zwyczajnego, kolendry siewnej, cy- namonu i innych ziół. Proporcje tych mieszanek są starannie skrywaną tajemnicą producentów win ziołowych. Współczesna nauka potwierdziła lecznicze właściwości ro- ślin przyprawowych, a także sposoby utrwalania czy wręcz wy- woływania tych właściwości poprzez wyrób nalewek, win, a tak- że ziołowych olejów i octów. Ziołowe leki niekoniecznie muszą być niesmaczne. Dowo- dem na to są właśnie nalewki i wina, które w większości wypad- ków nie tylko ładnie pachną, ale również doskonale smakują. Książka, którą oddaję w Państwa ręce, zawiera receptury łatwych do wykonania domowym sposobem trunków, które nie tylko mają właściwości lecznicze, ale którymi miło jest delektować się w długie jesienne i zimowe wieczory. Oprócz przepisów na nalewki i wina przedstawiam także receptury na maceraty olejowe i octowe, które są pysznym i zdrowym dodatkiem do innych potraw. Ważnym komponentem proponowanych trunków oraz olejów i octów ziołowych są przy- prawy lecznicze dodawane zgodnie z zaleceniami Diety Funk- cjonalnej Lecha Tkaczyka. Ich przygotowanie z pewnością oka- że się wspaniałym relaksem, źródłem radości tworzenia i eks- perymentowania. Mam nadzieję, że Nalewki i wina lecznicze będą służyć wszystkim, którzy zainteresowani są profilaktyką oraz leczeniem za pośrednictwem przypraw ziołowych. A zatem, wykorzystaj- my uzdrawiające moce zaklęte w roślinach i... cieszmy się zdro- wiem! Barbara Jakimowicz-Klein Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT), czyli o tym, jak zachować zdrowie i świetną formę Istotą Diety Funkcjonalnej jest dodawanie do codziennych posił- ków leczniczych ziół przyprawowych. Systematyczne uzupeł- nianie potraw zgodnie z naszymi potrzebami zdrowotnymi, we- dług prostych, a zarazem skutecznych zasad uwzględniających piramidę zdrowego żywienia, gwarantuje nam korzyść w postaci wydłużenia życia, wzmocnienia witalności i pomocy w leczeniu wielu schorzeń. Dieta Funkcjonalna opiera się na ziołach dodawanych do potraw – bądź to pojedynczych, bądź w mieszankach przyprawo- wych i herbatach. W Diecie Funkcjonalnej zioła dodaje się do potraw z umiarem, tak by potrawa nie zatraciła swego właściwe- go smaku i zapachu, oraz by dawka przypraw nie była szkodliwa dla zdrowia. Oprócz wielu przypraw – ziół suszonych lub świeżych – w die- cie tej wykorzystać można także ziołowe maceraty olejowe i octo- we. Ich stosowanie w kuchni przynosi znakomite efekty leczni- cze oraz podnosi walory smakowe i zapachowe przyrządzanych potraw. W Diecie Funkcjonalnej ziołowe przyprawy lecznicze wy- korzystuje się również do wyrobu domowym sposobem trunków o właściwościach leczniczych – nalewek i win. Cechą wspólną tych napojów jest to, iż nie są one niczym innym, tylko alkoho- lowymi wyciągami z owoców, korzeni i ziół. Sam alkohol w tych napojach odgrywa rolę drugorzędną, w przeciwieństwie do sub- stancji biologicznie aktywnych, które dzięki niemu „wydobywa- my” z przypraw ziołowych. Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT)... 10 Podstawowe założenia Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka ● W Diecie Funkcjonalnej konieczne jest dodawanie do posił- ków ściśle określonych pojedynczych przyprawowych ziół leczniczych lub mieszanek, które nadają posiłkom nową war- tość potrzebną do podniesienia zdrowotności, a także kondycji fizycznej i psychicznej. ● Dieta Funkcjonalna oparta na samoleczeniu ziołami jest bar- dziej ekonomiczna niż terapia lekami. ● DFLT wspomaga inne metody leczenia, niejednokrotnie je za- stępując (walka z nadwagą, miażdżycą itp.). ● Odpowiednio stosowana Dieta Funkcjonalna reguluje prze- mianę materii w organizmie, pomaga w odchudzaniu, odtruwaniu i odmładza organizm. ● DFLT poprawia witalność, sprawność i wydolność umysłu. ● Dieta Funkcjonalna przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia, a w konsekwencji do wydłużenia średniej wieku ży- cia w pełnym zdrowiu. ● DFLT oparta jest na podziale ziół przyprawowych ze wzglę- du na ich właściwości lecznicze oraz podziale konsumentów wg ich potrzeb zdrowotnych: wiek, płeć, waga, wzrost, stany chorobowe, potrzeby zawodowe i inne preferencje indywi- dualne. ● W DFLT do posiłków można dodawać zarówno pojedyncze zioła, jak i grupy ziół (mieszanki z danej kategorii zdrowot- nej). Dieta Funkcjonalna ma charakter dynamiczny, to znaczy, że można ją modyfikować indywidualnie w zależności od zna- jomości własnego organizmu, jego tolerancji na niektóre zioła (np. stany alergiczne), a także preferencji organoleptycznych (smakowo-zapachowych) i kulinarnych. ● Dieta Funkcjonalna nie wymaga dużych nakładów finanso- wych, czyli jest dietą niskobudżetową. ● Dieta Funkcjonalna składa się z dwóch bloków: Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT)... 11 – tzw. bloku bazowego – podstawowy posiłek (np. zupa, sztuka mięsa, sałatka warzywna itp.) oraz – tzw. bloku dopełniaczy funkcjonalnych dla danej bazy w po- staci od powiednich przypraw leczniczych*, które należy dodać do posiłku. ● Blok bazowy każdego człowieka oparty jest na piramidzie zdrowego żywienia, która jest najprostszym przewodnikiem po tym, co i w jakiej ilości należy codziennie jeść. ● Posiłek bazowy powinien być różnorodny, tzn. można jeść wszystko (w tym tłuszcze, węglowodany), ale w odpowied- nich proporcjach. Uwaga: Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka, dzięki wykorzy- staniu odpowiednich ziół leczniczych w posiłkach, pozwala w sposób dosłowny traktować hasła dotyczące racjonalnego odżywiania: Jesz, co chcesz, zdrowiejesz i nie tyjesz! A oto podział grupowy przypraw: ● odtruwające i odmładzające – antynowotworowe, hamujące procesy starzenia – oczyszczają wątrobę, nerki, pęcherz mo- czowy, „wychwytują” wolne rodniki, czyli działają antyoksyda- cyjnie, hamują procesy starzenia; wzmacniają organizm, przy- wracając mu, wcześniej zablokowane przez choroby, funkcje; ● dobrej przemiany materii i radości życia – odchudzające – regulują wszelkie procesy w obrębie układu trawiennego, wspomagają leczenie chorób przewodu pokarmowego, przy- spieszają przemianę tłuszczów, przez co jesteśmy mniej ocię- żali, bardziej radośni i uśmiechnięci; * Szukaj ziół i mieszanek przyprawowych w torebkach lub słoikach z lo - go Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka. Zamówić je też możesz w Centrum Medycyny Naturalnej ,,ZDROWIE’’, 58-260 Bielawa, skr. poczt. 3, tel. (074) 83-40-131. Więcej na temat DFLT w książce Lecha Tkaczyka Dieta Funkcjonal- na. Samoleczenie ziołami w kuchni (Wydawnictwo ASTRUM, Wrocław 2003). 12 Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT)... ● antystresowe – wpływają na polepszenie samopoczucia i pod- niesienie wydolności fizycznej i psychicznej; ● koncentracji i sprawności umysłu – polecane zarówno star- szym mającym problemy z tego typu schorzeniami, jak i mło- dzieży w fazie intensywnego wzrostu; dobre dla uczących się i tych, których praca związana jest z intensywnym wysiłkiem umysłowym (zwiększają ukrwienie i dotlenienie mózgu, wspomagają rozprowadzanie składników potrzebnych do jego jasnego funkcjonowania, ponadto poprawiają ukrwienie siat- kówki oka, a w konsekwencji poprawę wzroku); zalecane młodym ludziom w czasie egzaminów i sesji naukowych; ● sił witalnych – wzmacniające i zwiększające odporność or- ganizmu, afrodyzjaki – wspomagają prawidłową gospodarkę lokowania składników odżywczych w organizmie, uzupełnia- ją brakujące mikroelementy, sole mineralne i witaminy, co sprawia, że podnosi się sprawność fizyczna i umysłowa, po- nadto pomagają wytwarzać właściwą danemu organizmowi liczbę antyciał pozwalających zwalczać choroby; ● antymiażdżycowe – zmniejszające ryzyko zapadnięcia na cho- roby układu krążenia – poprawiają pracę układu krążenia, pra- cę serca oraz oczyszczają i przywracają prawidłową elastycz- ność naczyniom krwionośnym, a także usprawniają pracę wątroby, trzustki i nerek; walczą z tzw. szkodliwym choleste- rolem oraz z toksynami wprowadzanymi do organizmu wraz z pokarmem; ● zdrowego układu oddechowego – uzupełniają organizm w niezbędne składniki odżywcze, a przede wszystkim w mikro- elementy stanowiące o prawidłowej pracy gardła, tarczycy i płuc; wspomagają także leczenie stanów alergicznych, astmy, chro- nicznego kaszlu i innych schorzeń dróg oddechowych, których źródłem jest właśnie brak tych składników w organizmie; ● zdrowej skóry i silnych włosów – wzmacniają słabą odpor- ność orga nizmu, powodującą takie schorzenia, jak grzybice, egzema, bielactwo, skazy, brodawki i wiele innych wykwitów skórnych; uzupełniają w organizmie mikroelementy, których niedobór często trudno wykryć w standardowych badaniach;
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Wina i nalewki lecznicze
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: