Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00413 004859 14473168 na godz. na dobę w sumie
Wina i nalewki lecznicze - ebook/pdf
Wina i nalewki lecznicze - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 129
Wydawca: Astrum Media Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7277-220-6 Rok wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Wino z pieprzu lub z korzeni czerwonej papryki na uporczywy kaszel, orzechówka na schorzenia przewodu pokarmowego, a nalewka z dziurawca na dobry humor?
Czy to jest możliwe? Oczywiście! Winami i nalewkami, które swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają owocom, ziołom i korzennym przyprawom, można się nie tylko delektować, ale i łagodzić wiele dolegliwości. Przyprawy ziołowe są bowiem nieocenione we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń oraz w ich profilaktyce. Są one skarbnicą mikroelementów, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je wykorzystać, przyrządzając pokrzepiające, wzmacniające, uzdrawiające duszę i ciało wina, nalewki, a także oleje i octy.

Barbara Jakimowicz-Klein podaje w swojej książce nie tylko receptury łatwych do wykonania domowym sposobem wyśmienitych trunków, ale i proste przepisy na ziołowe oleje i octy, podnoszące walory zdrowotne potraw, do których są dodawane.
A zatem... Na zdrowie! Pamiętając jednak, że – co za dużo, to niezdrowo...

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Nakładem Wydawnictwa ASTRUM ukazały si(cid:266) tak(cid:298)e ksi(cid:261)(cid:298)ki: (cid:404) Paweł albrzykowski, Kuchnia korea(cid:276)ska (cid:404) Małgorzata borgMan, Jedz zgodnie ze swoim charakterem (cid:404) artur Ciesielka, Kuchna włoska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) Marta Frydryk, Owocowe przysmaki (cid:404) katarzyna gronowiCz, Nale(cid:286)niki na 90 sposobów (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, 280 potraw Diety Funkcjonalnej (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Dieta na pami(cid:266)ć i koncentracj(cid:266) (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Dieta odporno(cid:286)ciowa (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Dieta piel(cid:266)gnacyjna. Zdrowa skóra, pi(cid:266)kne włosy (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Domowe pierogi (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Domowe wypieki (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Kuchnia alergików (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Kuchnia góralska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Kuchnia kresowa z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Kuchnia oszcz(cid:266)dnej gospodyni (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Kuchnia polska. Tradycja i nowoczesno(cid:286)ć (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Kuchnia (cid:286)l(cid:261)ska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Potrawy z jajek (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Sałatki dla ka(cid:298)dego (cid:404) Marlena krzy(cid:297)ostaniak, Potrawy pełne witamin (cid:404) eliza laMer-zarawska, Owoce egzotyczne (cid:404) stanisława trela, Kurczak z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) anna wasilewska, Kuchnia indyjska z przyprawami lecz(cid:261)cymi (cid:404) adaM wieCzorek, Ryby (cid:404) anna woJtowiCz, Kawowe przysmaki (cid:404) ewa zysek, Nastolatki gotuj(cid:261) obiadki (cid:404) ewa zysek, Sałatki warzywne „Zdrowie” (cid:404) Małgorzata borgMan, Układ kr(cid:261)(cid:298)enia a (cid:298)ywienie (cid:404) Jadwiga biernat, Ochrona organizmu. Jak być zdrowym w (cid:286)wiecie trucizn? (cid:404) renate buFFaloe, Jak kobiety przezwyci(cid:266)(cid:298)aj(cid:261) stres i sytuacje kryzysowe (cid:404) benita Cantieni, 52 ćwiczenia zapobiegaj(cid:261)ce wadom sylwetki (cid:404) dietriCh koCh-heintzeler, widMar Puhl, Cukrzyca (cid:404) Paul edelMann, uwe leiendeCker, Choroby (cid:298)ył w pytaniach i odpowiedziach (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Alergie. Pytania i odpowiedzi (cid:404) barbara JakiMowiCz-klein, Zdrowe oczy. Pytania i odpowiedzi (cid:404) klaus koPP, Hanne Keller, Choroby nerek (cid:404) andrew laughin, Bóle kr(cid:266)gosłupa w pytaniach i odpowiedziach (cid:404) andrew laughin, Cholesterol. Cichy zabójca (cid:404) andrzeJ sieradzki, Pokonaj stres (cid:404) klaus straCkharn, Leczenie bólów migrenowych (cid:404) leCh tkaCzyk, Dieta Funkcjonalna. Nowe spojrzenie na zdrowe (cid:298)ywienie (cid:404) karen Vago, Odtruwanie organizmu. Jak zapobiegać zatruciom toksynami (cid:404) ChristoPher Vasey, 101 metod oczyszczania organizmu w medycynie natu- ralnej BARBARA JAKIMOWICZ-KLEIN WINA I NALEWKI LECZNICZE www.wydawnictwo-astrum.pl WROCŁAW © Copyright by Wydawnictwo ASTRUM, Wrocław 2003 Wszelkie prawa zastrze(cid:298)one Redakcja zesPół wydawniCtwa Redakcja techniczna El(cid:297)bieta BursztynowiCz Projekt okładki Paweł tkaCzyk/Midea.Pl Wydanie II (cid:297)adna cz(cid:266)(cid:286)ć tej pracy nie mo(cid:298)e być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, wł(cid:261)cznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na ta(cid:286)my lub przy u(cid:298)yciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy (art. 116, 117 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 4.02.1994 r.) Nasz adres Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. 50-950 Wrocław 2, skr. poczt. 292 e-mail: astrum@astrum.wroc.pl tel. (071) 328-19-92, fax (071) 372-18-34 Internetowa Ksi(cid:266)garnia Wysyłkowa http://www.astrum.wroc.pl Zapraszamy do Klubu Ksi(cid:261)(cid:298)ki Wydawnictwa ASTRUM Sp. z o.o. Napisz do nas lub zadzwo(cid:276)! ISBN 978-83-7277-220-6 Spis treści Wst(cid:266)p . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT), czyli o tym, jak zachować zdrowie i (cid:286)wietn(cid:261) form(cid:266) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Podstawowe zało(cid:298)enia Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka . . . . . . 10 Zioła przyprawowe jako wa(cid:298)ny komponent win, nalewek, olejów i oc- tów w Diecie Funkcjonalnej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 Wina domowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 Podział win . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 Naczynia i sprz(cid:266)t potrzebne do wyrobu wina w domu . . . . . . . . . . . . 31 Etapy wyrobu wina domowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 Jak zrobić ziołowe wino typowo lecznicze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 Zdrowotne wła(cid:286)ciwo(cid:286)ci wina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35 Przepisy na wina z przyprawami lecz(cid:261)cymi wykorzystywanymi w DFLT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Wina owocowe i ziołowe o wła(cid:286)ciwo(cid:286)ciach leczniczych . . . . . . . . . . 38 Wina ziołowe typowo lecznicze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47 Nalewki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57 Podział nalewek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58 Podstawowe zasady wyrobu nalewek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 Zdrowotne wła(cid:286)ciwo(cid:286)ci nalewek. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 Przepisy na nalewki z przyprawami lecz(cid:261)cymi wykorzystywanymi w DFLT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62 Nalewki smakowe („stołowe”) o wła(cid:286)ciwo(cid:286)ciach leczniczych . . . . . . 62 Nalewki ziołowe typowo lecznicze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 83 Oleje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 Rodzaje oleju . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 Zdrowotne wła(cid:286)ciwo(cid:286)ci olejów z przyprawami lecz(cid:261)cymi . . . . . . . . . . 104 Przepisy na oleje z przyprawami lecz(cid:261)cymi wykorzystywanymi w DFLT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106 6 Spis treści Octy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112 Zdrowotne wła(cid:286)ciwo(cid:286)ci octów z przyprawami lecz(cid:261)cymi . . . . . . . . . 112 Przepisy na octy z przyprawami lecz(cid:261)cymi wykorzystywanymi w DFLT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114 Bibliograia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121 Indeks . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 123 Wstęp Ju(cid:298) w pierwszych wiekach cywilizacji ludzie szukali sposobów u(cid:286)mierzania bólu i zwracali si(cid:266) ku naturze, by znale(cid:296)ć lekarstwo na ró(cid:298)ne dolegliwo(cid:286)ci. Kolejno poznawano charakter ro(cid:286)lin, oce- niaj(cid:261)c ich przydatno(cid:286)ć i specyiczne wła(cid:286)ciwo(cid:286)ci. Aby przedłu- (cid:298)yć działanie tych ro(cid:286)lin i dla łatwiejszego ich u(cid:298)ycia, opracowa- no metod(cid:266) maceracji i destylacji. Prawdopodobnie około VIII wieku naszej ery arabscy alche- micy pierwsi dokonali destylacji wina, uzyskuj(cid:261)c napój wysoko- procentowy. Zaprawiaj(cid:261)c go miodem, ziołami i innymi dodatkami, tworzyli tzw. eliksiry. Były one wówczas najcenniejszymi lekami. Obecnie wiemy, (cid:298)e alkohol znakomicie konserwuje lecznicze wy- ci(cid:261)gi z ziół. Sposób wyrobu poszczególnych eliksirów był pilnie strze(cid:298)on(cid:261) przez stulecia tajemnic(cid:261) (cid:286)redniowiecznych medyków. Przy wszystkich klasztorach zakładane były ogrody pełne ro(cid:286)lin i owoców. Aptekarze i mnisi, z których wielu interesowało si(cid:266) sztuk(cid:261) alchemiczn(cid:261), w swojej pracy pełnej wzlotów i upad- ków zaspokajali głód wiedzy, a cz(cid:266)sto i (cid:298)(cid:261)dz(cid:266) sławy, je(cid:286)li udało im si(cid:266) wynale(cid:296)ć jaki(cid:286) „magiczny” lek. Znanymi i cenionymi na całym (cid:286)wiecie specjalistami w le- czeniu ziołami s(cid:261) od niemal 500 lat bonifratrzy. Za bardzo sku- teczn(cid:261) form(cid:266) utrwalania leczniczych wła(cid:286)ciwo(cid:286)ci ziół uwa(cid:298)aj(cid:261) oni nalewki alkoholowe. Mnisi francuscy ju(cid:298) w (cid:286)redniowieczu byli prawdziwymi mi- strzami w sporz(cid:261)dzaniu win korzennych. S(cid:261) oni twórcami wina Hipokratesa (vinum hippocraticum), które uwa(cid:298)ano za najlepszy (cid:286)rodek leczniczy na wszystkie dolegliwo(cid:286)ci. We Włoszech – niezale(cid:298)nie od osi(cid:261)gni(cid:266)ć Francuzów – roz- pocz(cid:266)to wytwarzanie win ziołowych z muszkatu. Do sporz(cid:261)dza- nia popularnych do dzisiejszego dnia wermutów u(cid:298)ywa si(cid:266) byli- 8 Wstęp cy piołunu, korzenia goryczki, centurii pospolitej, korzenia arcydzi(cid:266)gla litwora, tataraku zwyczajnego, kolendry siewnej, cy- namonu i innych ziół. Proporcje tych mieszanek s(cid:261) starannie skrywan(cid:261) tajemnic(cid:261) producentów win ziołowych. Współczesna nauka potwierdziła lecznicze wła(cid:286)ciwo(cid:286)ci ro- (cid:286)lin przyprawowych, a tak(cid:298)e sposoby utrwalania czy wr(cid:266)cz wy- woływania tych wła(cid:286)ciwo(cid:286)ci poprzez wyrób nalewek, win, a tak- (cid:298)e ziołowych olejów i octów. Ziołowe leki niekoniecznie musz(cid:261) być niesmaczne. Dowo- dem na to s(cid:261) wła(cid:286)nie nalewki i wina, które w wi(cid:266)kszo(cid:286)ci wypad- ków nie tylko ładnie pachn(cid:261), ale równie(cid:298) doskonale smakuj(cid:261). Ksi(cid:261)(cid:298)ka, któr(cid:261) oddaj(cid:266) w Pa(cid:276)stwa r(cid:266)ce, zawiera receptury łatwych do wykonania domowym sposobem trunków, które nie tylko maj(cid:261) wła(cid:286)ciwo(cid:286)ci lecznicze, ale którymi miło jest delektować si(cid:266) w długie jesienne i zimowe wieczory. Oprócz przepisów na nalewki i wina przedstawiam tak(cid:298)e receptury na maceraty olejowe i octowe, które s(cid:261) pysznym i zdrowym dodatkiem do innych potraw. Wa(cid:298)nym komponentem proponowanych trunków oraz olejów i octów ziołowych s(cid:261) przy- prawy lecznicze dodawane zgodnie z zaleceniami Diety Funk- cjonalnej Lecha Tkaczyka. Ich przygotowanie z pewno(cid:286)ci(cid:261) oka- (cid:298)e si(cid:266) wspaniałym relaksem, (cid:296)ródłem rado(cid:286)ci tworzenia i eks- perymentowania. Mam nadziej(cid:266), (cid:298)e Nalewki i wina lecznicze b(cid:266)d(cid:261) słu(cid:298)yć wszystkim, którzy zainteresowani s(cid:261) proilaktyk(cid:261) oraz leczeniem za po(cid:286)rednictwem przypraw ziołowych. A zatem, wykorzystaj- my uzdrawiaj(cid:261)ce moce zakl(cid:266)te w ro(cid:286)linach i... cieszmy si(cid:266) zdro- wiem! Barbara Jakimowicz-Klein Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT), czyli o tym, jak zachować zdrowie i świetną formę Istot(cid:261) Diety Funkcjonalnej jest dodawanie do codziennych posił- ków leczniczych ziół przyprawowych. Systematyczne uzupeł- nianie potraw zgodnie z naszymi potrzebami zdrowotnymi, we- dług prostych, a zarazem skutecznych zasad uwzgl(cid:266)dniaj(cid:261)cych piramid(cid:266) zdrowego (cid:298)ywienia, gwarantuje nam korzy(cid:286)ć w postaci wydłu(cid:298)enia (cid:298)ycia, wzmocnienia witalno(cid:286)ci i pomocy w leczeniu wielu schorze(cid:276). Dieta Funkcjonalna opiera si(cid:266) na ziołach dodawanych do potraw – b(cid:261)d(cid:296) to pojedynczych, b(cid:261)d(cid:296) w mieszankach przyprawo- wych i herbatach. W Diecie Funkcjonalnej zioła dodaje si(cid:266) do potraw z umiarem, tak by potrawa nie zatraciła swego wła(cid:286)ciwe- go smaku i zapachu, oraz by dawka przypraw nie była szkodliwa dla zdrowia. Oprócz wielu przypraw – ziół suszonych lub (cid:286)wie(cid:298)ych – w die- cie tej wykorzystać mo(cid:298)na tak(cid:298)e ziołowe maceraty olejowe i octo- we. Ich stosowanie w kuchni przynosi znakomite efekty leczni- cze oraz podnosi walory smakowe i zapachowe przyrz(cid:261)dzanych potraw. W Diecie Funkcjonalnej ziołowe przyprawy lecznicze wy- korzystuje si(cid:266) równie(cid:298) do wyrobu domowym sposobem trunków o wła(cid:286)ciwo(cid:286)ciach leczniczych – nalewek i win. Cech(cid:261) wspóln(cid:261) tych napojów jest to, i(cid:298) nie s(cid:261) one niczym innym, tylko alkoho- lowymi wyci(cid:261)gami z owoców, korzeni i ziół. Sam alkohol w tych napojach odgrywa rol(cid:266) drugorz(cid:266)dn(cid:261), w przeciwie(cid:276)stwie do sub- stancji biologicznie aktywnych, które dzi(cid:266)ki niemu „wydobywa- my” z przypraw ziołowych. 10 Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT)... Podstawowe założenia Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka (cid:404) W Diecie Funkcjonalnej konieczne jest dodawanie do posił- ków (cid:286)ci(cid:286)le okre(cid:286)lonych pojedynczych przyprawowych ziół leczniczych lub mieszanek, które nadaj(cid:261) posiłkom now(cid:261) war- to(cid:286)ć potrzebn(cid:261) do podniesienia zdrowotno(cid:286)ci, a tak(cid:298)e kondycji izycznej i psychicznej. (cid:404) Dieta Funkcjonalna oparta na samoleczeniu ziołami jest bar- dziej ekonomiczna ni(cid:298) terapia lekami. (cid:404) DFLT wspomaga inne metody leczenia, niejednokrotnie je za- st(cid:266)puj(cid:261)c (walka z nadwag(cid:261), mia(cid:298)d(cid:298)yc(cid:261) itp.). (cid:404) Odpowiednio stosowana Dieta Funkcjonalna reguluje prze- mian(cid:266) materii w organizmie, pomaga w odchudzaniu, odtruwaniu i odmładza organizm. (cid:404) DFLT poprawia witalno(cid:286)ć, sprawno(cid:286)ć i wydolno(cid:286)ć umysłu. (cid:404) Dieta Funkcjonalna przyczynia si(cid:266) do spowolnienia procesów starzenia, a w konsekwencji do wydłu(cid:298)enia (cid:286)redniej wieku (cid:298)y- cia w pełnym zdrowiu. (cid:404) DFLT oparta jest na podziale ziół przyprawowych ze wzgl(cid:266)- du na ich wła(cid:286)ciwo(cid:286)ci lecznicze oraz podziale konsumentów wg ich potrzeb zdrowotnych: wiek, płeć, waga, wzrost, stany chorobowe, potrzeby zawodowe i inne preferencje indywi- dualne. (cid:404) W DFLT do posiłków mo(cid:298)na dodawać zarówno pojedyncze zioła, jak i grupy ziół (mieszanki z danej kategorii zdrowot- nej). Dieta Funkcjonalna ma charakter dynamiczny, to znaczy, (cid:298)e mo(cid:298)na j(cid:261) modyikować indywidualnie w zale(cid:298)no(cid:286)ci od zna- jomo(cid:286)ci własnego organizmu, jego tolerancji na niektóre zioła (np. stany alergiczne), a tak(cid:298)e preferencji organoleptycznych (smakowo-zapachowych) i kulinarnych. (cid:404) Dieta Funkcjonalna nie wymaga du(cid:298)ych nakładów inanso- wych, czyli jest diet(cid:261) niskobud(cid:298)etow(cid:261). (cid:404) Dieta Funkcjonalna składa si(cid:266) z dwóch bloków: Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT)... 11 – tzw. bloku bazowego – podstawowy posiłek (np. zupa, sztuka mi(cid:266)sa, sałatka warzywna itp.) oraz – tzw. bloku dopełniaczy funkcjonalnych dla danej bazy w po- staci od powiednich przypraw leczniczych*, które nale(cid:298)y dodać do posiłku. (cid:404) Blok bazowy ka(cid:298)dego człowieka oparty jest na piramidzie zdrowego (cid:298)ywienia, która jest najprostszym przewodnikiem po tym, co i w jakiej ilo(cid:286)ci nale(cid:298)y codziennie je(cid:286)ć. (cid:404) Posiłek bazowy powinien być ró(cid:298)norodny, tzn. mo(cid:298)na je(cid:286)ć wszystko (w tym tłuszcze, w(cid:266)glowodany), ale w odpowied- nich proporcjach. Uwaga: Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka, dzi(cid:266)ki wykorzy- staniu odpowiednich ziół leczniczych w posiłkach, pozwala w sposób dosłowny traktować hasła dotycz(cid:261)ce racjonalnego od(cid:298)ywiania: Jesz, co chcesz, zdrowiejesz i nie tyjesz! A oto podział grupowy przypraw: (cid:404) odtruwaj(cid:261)ce i odmładzaj(cid:261)ce – antynowotworowe, hamuj(cid:261)ce procesy starzenia – oczyszczaj(cid:261) w(cid:261)trob(cid:266), nerki, p(cid:266)cherz mo- czowy, „wychwytuj(cid:261)” wolne rodniki, czyli działaj(cid:261) antyoksyda- cyjnie, hamuj(cid:261) procesy starzenia; wzmacniaj(cid:261) organizm, przy- wracaj(cid:261)c mu, wcze(cid:286)niej zablokowane przez choroby, funkcje; (cid:404) dobrej przemiany materii i rado(cid:286)ci (cid:298)ycia – odchudzaj(cid:261)ce – reguluj(cid:261) wszelkie procesy w obr(cid:266)bie układu trawiennego, wspomagaj(cid:261) leczenie chorób przewodu pokarmowego, przy- spieszaj(cid:261) przemian(cid:266) tłuszczów, przez co jeste(cid:286)my mniej oci(cid:266)- (cid:298)ali, bardziej rado(cid:286)ni i u(cid:286)miechni(cid:266)ci; * Szukaj ziół i mieszanek przyprawowych w torebkach lub słoikach z lo - go Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka. Zamówić je te(cid:298) mo(cid:298)esz w Centrum Medycyny Naturalnej ,,ZDROWIE’’, 58-260 Bielawa, skr. poczt. 3, tel. (074) 83-40-131. Wi(cid:266)cej na temat DFLT w ksi(cid:261)(cid:298)ce Lecha Tkaczyka Dieta Funkcjonal- na. Samoleczenie ziołami w kuchni (Wydawnictwo ASTRUM, Wrocław 2003). 12 Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT)... (cid:404) antystresowe – wpływaj(cid:261) na polepszenie samopoczucia i pod- niesienie wydolno(cid:286)ci izycznej i psychicznej; (cid:404) koncentracji i sprawno(cid:286)ci umysłu – polecane zarówno star- szym maj(cid:261)cym problemy z tego typu schorzeniami, jak i mło- dzie(cid:298)y w fazie intensywnego wzrostu; dobre dla ucz(cid:261)cych si(cid:266) i tych, których praca zwi(cid:261)zana jest z intensywnym wysiłkiem umysłowym (zwi(cid:266)kszaj(cid:261) ukrwienie i dotlenienie mózgu, wspomagaj(cid:261) rozprowadzanie składników potrzebnych do jego jasnego funkcjonowania, ponadto poprawiaj(cid:261) ukrwienie siat- kówki oka, a w konsekwencji popraw(cid:266) wzroku); zalecane młodym ludziom w czasie egzaminów i sesji naukowych; (cid:404) sił witalnych – wzmacniaj(cid:261)ce i zwi(cid:266)kszaj(cid:261)ce odporno(cid:286)ć or- ganizmu, afrodyzjaki – wspomagaj(cid:261) prawidłow(cid:261) gospodark(cid:266) lokowania składników od(cid:298)ywczych w organizmie, uzupełnia- j(cid:261) brakuj(cid:261)ce mikroelementy, sole mineralne i witaminy, co sprawia, (cid:298)e podnosi si(cid:266) sprawno(cid:286)ć izyczna i umysłowa, po- nadto pomagaj(cid:261) wytwarzać wła(cid:286)ciw(cid:261) danemu organizmowi liczb(cid:266) antyciał pozwalaj(cid:261)cych zwalczać choroby; (cid:404) antymia(cid:298)d(cid:298)ycowe – zmniejszaj(cid:261)ce ryzyko zapadni(cid:266)cia na cho- roby układu kr(cid:261)(cid:298)enia – poprawiaj(cid:261) prac(cid:266) układu kr(cid:261)(cid:298)enia, pra- c(cid:266) serca oraz oczyszczaj(cid:261) i przywracaj(cid:261) prawidłow(cid:261) elastycz- no(cid:286)ć naczyniom krwiono(cid:286)nym, a tak(cid:298)e usprawniaj(cid:261) prac(cid:266) w(cid:261)troby, trzustki i nerek; walcz(cid:261) z tzw. szkodliwym choleste- rolem oraz z toksynami wprowadzanymi do organizmu wraz z pokarmem; (cid:404) zdrowego układu oddechowego – uzupełniaj(cid:261) organizm w niezb(cid:266)dne składniki od(cid:298)ywcze, a przede wszystkim w mikro- elementy stanowi(cid:261)ce o prawidłowej pracy gardła, tarczycy i płuc; wspomagaj(cid:261) tak(cid:298)e leczenie stanów alergicznych, astmy, chro- nicznego kaszlu i innych schorze(cid:276) dróg oddechowych, których (cid:296)ródłem jest wła(cid:286)nie brak tych składników w organizmie; (cid:404) zdrowej skóry i silnych włosów – wzmacniaj(cid:261) słab(cid:261) odpor- no(cid:286)ć orga nizmu, powoduj(cid:261)c(cid:261) takie schorzenia, jak grzybice, egzema, bielactwo, skazy, brodawki i wiele innych wykwitów skórnych; uzupełniaj(cid:261) w organizmie mikroelementy, których niedobór cz(cid:266)sto trudno wykryć w standardowych badaniach; Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT)... 13 (cid:404) antyreumatyczne – spowalniaj(cid:261)ce proces post(cid:266)powania osteoporozy – nale(cid:298)y obalić mit o tym, (cid:298)e stosowanie odpo- wiednich przypraw nie ma nic wspólnego z leczeniem zmian reumatycznych – przecie(cid:298) wynikaj(cid:261) one z wielu innych scho- rze(cid:276) i braków w organizmie: od nieprawidłowego kr(cid:261)(cid:298)enia zaczynaj(cid:261)c, na niewła(cid:286)ciwym transporcie składników od(cid:298)yw- czych (w tym wapnia) ko(cid:276)cz(cid:261)c. Do poszczególnych grup zaliczono ni(cid:298)ej wymienione zioła przy- pra wowe, a co wa(cid:298)niejsze, stworzono wieloskładnikowe ziołowe mieszanki, które dodawane do potraw nie tylko podnios(cid:261) ich wa- lory smakowe, ale tak(cid:298)e zdrowotne. Grupa Zioło zioła odtruwaj(cid:261)ce, odmładzaj(cid:261)ce, ha- muj(cid:261)ce procesy starzenia, antynowo- tworowe Ziołowa mieszanka przyprawowa ,,zdrowie’’ Herbata ,,zdrówko” zioła dobrej przemiany materii i rado(cid:286)ci (cid:298)ycia – odchudzaj(cid:261)ce Ziołowa mieszanka przyprawowa ,,kaloria” zioła antystresowe Ziołowa mieszanka przyprawowa ,,relaks’’ zioła koncentracji i sprawno(cid:286)ci umysłu Ziołowa mieszanka przyprawowa ,,dobra’’ Herbata ,,PryMus” Jasny uMysł – dobry wzrok bo(cid:298)e drzewko, iołek trójbarwny, lub- czyk, lukrecja gładka, ostro(cid:298)e(cid:276) wa- rzywny, sosna zwyczajna, jemioła, ja- łowiec, nagietek lekarski, werbena; jałowiec, bo(cid:298)e drzewko, bobrek trójlistkowy, cykoria podró(cid:298)nik, nie(cid:286)miertelnik (cid:298)ół- ty, lubczyk, rze pik pospolity, drapacz lekarski (bernardynek), je(cid:298)ów ka w(cid:261)- skolistna, draganek (estragon), szał- wia lekarska, szanta zwyczajna, bo(cid:298)a trawka, lukrecja gładka i wiele innych; werbena, bazylia (bazylek), miodow- nik (me lisa), mi(cid:266)ta, ruta zwyczajna, kalina kora lowa, jemioła; barwinek pospolity, werbena, mio- downik (melisa), ruta zwyczajna, jało- wiec, nagietek lekarski, sosna zwy- czajna, dziurawiec, cy namon, karda- mon, głóg, oman wielki, imbir, kaszta- nowiec;
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Wina i nalewki lecznicze
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: