Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00326 007438 13828094 na godz. na dobę w sumie
Wino. Praktyczny poradnik - ebook/pdf
Wino. Praktyczny poradnik - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 136
Wydawca: Septem Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-246-3115-5 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-20%), audiobook).

Po drugiej stronie tęczy smaków

Wino ludzi rozwesela, Wino ludziom sił udziela (...)
A. Naruszewicz, Do wina

Wino -- napój bogów, serum prawdy, eliksir życia i niezawodny afrodyzjak. Radość zarówno dla konesera, jak i amatora weekendowych degustacji. Ale cóż to jest bukiet, kupaż albo maceracja? Jak zyskać pewność, że kupujemy wino wysokiej jakości? Czy rzeczywiście temperatura i kieliszek, w jakim podajemy ten wykwintny napój, wpływają na jego smak? Jeśli istotnie nurtują Cię te pytania, oznacza to, że jesteś gotów odbyć najbardziej fascynującą podróż w Twoim życiu. Podróż do wnętrza wysublimowanego i niepokojąco uwodzącego smaku winogron uwięzionych w butelce.

Kultura picia wina w Polsce od ładnych kilku lat intensywnie się rozwija. Dlatego warto wiedzieć, gdzie najlepiej zaopatrywać się w ten niezwykły trunek; jak wybrać smak, który szczególnie przypadnie nam do gustu; w jaki sposób dobierać wino do poszczególnych potraw; na co zwracać uwagę podczas kosztowania, by móc cieszyć się pełnią smaku.

Winny wszystkich zarzutów!

Miłość do wina Wojciechowi Klimali zaszczepił ojciec, nic więc dziwnego, że od początku swej zawodowej kariery jest on związany z napojem bogów -- najpierw jako sprzedawca, następnie osoba prowadząca degustacje i szkolenia, aż w końcu autor tej książki.

Książka zawiera również słownik winiarski

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

…Po radę do ksiązki Wino. Praktyczny poradnik Autor: Wojciech Klimala ISBN: 978-83-246-3115-5 Format: PDF Po drugiej stronie tęczy smaków • Krótka, acz treściwa historia wina • Informacje praktyczne: wybieranie wina, degustacja, sposób podawania • Wino w Twoim barku, kuchni i piwniczce Wino ludzi rozwesela, Wino ludziom sił udziela (…) A. Naruszewicz, Do wina Wino – napój bogów, serum prawdy, eliksir życia i niezawodny afrodyzjak. Radość zarówno dla konesera, jak i amatora weekendowych degustacji. Ale cóż to jest bukiet, kupaż albo maceracja? Jak zyskać pewność, że kupujemy wino wysokiej jakości? Czy rzeczywiście temperatura i kieliszek, w jakim podajemy ten wykwintny napój, wpływają na jego smak? Jeśli istotnie nurtują Cię te pytania, oznacza to, że jesteś gotów odbyć najbardziej fascynującą podróż w Twoim życiu. Podróż do wnętrza wysublimowanego i niepokojąco uwodzącego smaku winogron uwięzionych w butelce. Kultura picia wina w Polsce od ładnych kilku lat intensywnie się rozwija. Dlatego warto wiedzieć, gdzie najlepiej zaopatrywać się w ten niezwykły trunek; jak wybrać smak, który szczególnie przypadnie nam do gustu; w jaki sposób dobierać wino do poszczególnych potraw; na co zwracać uwagę podczas kosztowania, by móc cieszyć się pełnią smaku. Winny wszystkich zarzutów! • Historia wina – od starożytności, przez średniowiecze, aż po współczesność. • Co warto wiedzieć o procesie powstawania trunku i odmianach winogron? • Czy tanie wino może być dobrej jakości – jakie znaczenie ma rocznik? • Degustacja i serwowanie trunku w domu oraz tworzenie własnej piwniczki. • Krótki opis palety określeń smaku, zapachu oraz wyglądu wina. • Sprawa polskiego wina, a także podróże po winnicach Europy. Miłość do wina Wojciechowi Klimali zaszczepił ojciec, nic więc dziwnego, że od początku swej zawodowej kariery jest on związany z napojem bogów – najpierw jako sprzedawca, następnie osoba prowadząca degustacje i szkolenia, aż w końcu autor tej książki. Książka zawiera również słownik winiarski IDŹ DO: Spis treści Przykładowy rozdział KATALOG KSIĄŻEK: Katalog online Bestsellery Nowe książki Zapowiedzi CENNIK I INFORMACJE: Zamów informacje o nowościach Zamów cennik CZYTELNIA: Fragmenty książek online do przechowalni do koszyka do koszyka BESTSELLER NOWOŚĆ Wydawnictwo Helion ul. Kościuszki 1c 44-100 Gliwice tel. 032 230 98 63 e-mail: helion@helion.pl e-mail: septem@septem.pl redakcja: redakcjawww@septem.pl informacje: o księgarni septem.pl Spis treści Słowo wstępu � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � 7 Część pierwSza Czym tak naprawdę jest wino i skąd pochodzi Historia wina� � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � 11 � 11 � 15 � 17 � � świat starożytny � średniowiecze � � � � Czasy nowożytne i współczesne � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � proces powstawania wina � � � � � � � � � � � � 21 � 21 � 23 � 27 Terroir � winnica w ciągu roku � produkcja wina � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � Odmiany winogron� � � � � � � � � � � � � � � � � � 30 regiony winiarskie � � � � � � � � � � � � � � � � � � 36 � 36 � 63 � 71 europa� � � europa wschodnia � � Nowy świat � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � Część druga praktyka Jak kupić dobre wino? � � � � � � � � � � � � � � � 82 � 85 � � � � � � � � � � � � � � etykieta � � � wybór najczęściej spotykanych określeń klasy wina � � � � � � � � � � � � � � � � � � 89 � � Jak, w czym i z czym podać wino? � � � � � 91 � 92 � 93 � 95 � 97 Temperatura � dekantacja wina� � Kieliszki do wina � � wino w akompaniamencie potraw � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � degustacja w domowym zaciszu � � � � � 101 paleta określeń smaku, zapachu oraz wyglądu wina� � � � � � � � � � � � � � � 107 domowa piwniczka � � � � � � � � � � � � � � � � 111 Część TrzeCia Ciekawostki � � wino i kalorie � � � � Tanie wino a tanie wino � wino w liczbach � wino w polsce � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � 118 � 119 � 121 � 123 Słownik winiarski � � � � � � � � � � � � � � � � � � 128 Skorowidz � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � � 131 Czym tak naprawdę jest wino i skąd pochodzi 11 Historia wina świat starożytny Historia pokazuje nam, że ślady produkcji wina możemy znaleźć już u Sumerów w dolnej Mezopotamii — obszarze nazywanym kolebką cy- wilizacji. W Chinach 3000 lat przed Chrystusem także już znano metody otrzymywania wina. Wielcy faraonowie byli właścicielami winnic. Symbole wina znajdujemy także w początkach rozwoju rytuałów religijnych — zarówno chrześ- cijańskich, jak i żydowskich. Tak więc można by spokojnie rzec, że to trunek stary jak świat. 12 Wino. Praktyczny poradnik Egipt 400 lat przed Chrystusem produkcję wina miał już wysoce zorganizowaną, na swych amforach Egipcjanie tworzyli pierwsze wzory etykiet z wyszczególnionym rokiem winobra- nia i nazwą producenta. Wino było popularne głównie wśród wyższych sfer; stosowane często podczas uroczystości religijnych, w lecznictwie, ale najczęściej służyło odprężeniu i zabawie. Sumerowie zaś upowszechnili wymianę handlo- wą za pośrednictwem wina, głównie z krajami Bliskiego Wschodu, gdzie największym odbiorcą była potężna Persja. Świat wina po upadku kultury minojskiej po- nownie i już na dobre odrodził się w starożytnej Grecji. I to właśnie Grecy uskutecznili uprawę i produkcję wina, a także rozpowszechnili kul- turę winiarską na całym kontynencie. Ówcześni filozofowie już w IV wieku p.n.e. dostrzegli zna- czenie w produkcji wina takich czynników jak gleba, klimat, odmiany winogron. Lecz mimo ca- łej tej wiedzy ówczesne wino niewiele ma wspól- nego z obecną postacią tego trunku. Na wielkich dionizyjskich ucztach spożywano wino rozcień- czane wodą w naczyniach zwanych kraterami, w proporcjach 3/5 wody do 2/5 wina. Ucztę z wi- nem zaczynano od libacji (dosłownie: rozlewa- nia), czyli rytualnego wylewania wina do ognia w zastępstwie krwawej ofiary dla bogów. W póź- niejszych czasach oszczędni Grecy ograniczyli się do symbolicznego wznoszenia pucharów na cześć bóstw i Dionizosa. I tak to zostało do dziś, Czym tak naprawdę jest wino i skąd pochodzi 13 a współcześnie określenie libacja nie ma już nic wspólnego z tradycją starożytnych Greków. W świecie starożytnym największą rolę, jeśli chodzi o wino, odegrali jednak Rzymianie, któ- rzy bardzo skrupulatnie podchodzili do uprawy winorośli, produkcji wina oraz jego sprzedaży. Rzymianie wznosili wielkie winnice z produkcją na dużą skalę. Winnice rozciągnięte były na całe cesarstwo rzymskie, tak więc codziennie do ce- sarstwa przybywały z kolonii hiszpańskiej, afry- kańskiej oraz całej śródziemnomorskiej statki załadowane po brzegi amforami z winem. Wszak 14 Wino. Praktyczny poradnik ówcześnie to Pompeje były największym kuror- tem turystycznym, do którego ściągano zewsząd, by dobrze się bawić. A tam, gdzie panowała za- bawa, wina nie mogło zabraknąć. Pomimo iż Rzymianie nie mieli takiej wiedzy jak współcześni nam winiarze, to świetnie sobie radzili z produkcją i przechowywaniem wina. Nie stosowali szkła, lecz podobnie jak Grecy używali glinianych amfor, w których podgrzewali wino, by je zagęścić, oraz przetrzymywali nad kominkiem, aby osiągnąć coś w rodzaju efektu maderyzacji. To pozwalało im na polepszenie smaku wina oraz uchronienie go przed wczesnym zepsuciem. Wino to światło słońca uwięzione w wodzie. Galileusz To właśnie dzięki podbojom i kolonizacji no- wych terenów Rzymianie przenieśli sztukę upra- wy winorośli do takich miejsc jak dzisiejsza południowa Francja. To właśnie tam powstały podwaliny najsłynniejszych winnic współczesnej Europy. Ówczesne winnice zakładano w doli- nach rzek, co wiązało się z wodną komunikacją. Tak też w pierwszym stuleciu naszej ery były już winnice nad Renem i Loarą, drugie stulecie to winnice burgundzkie, natomiast czwarte stulecie to Paryż, Szampania i tereny nad Mozelą. I tak to się właśnie zaczęło. Czym tak naprawdę jest wino i skąd pochodzi 15 średniowiecze Po upadku cesarstwa rzymskiego nastały wieki średnie, a uprawę winorośli i produkcję wina kul- tywował Kościół. Rozwijające się klasztory wyci- nały ze wzgórz drzewa, aby sadzić tam winorośl i na początku produkować wino na własny użytek. Gdy nastały czasy dróg krzyżowych, ludzie uczest- niczący w wyprawach powierzali swoje ziemie duchownym, dzięki czemu powstawały kolejne winnice. Masowość pielgrzymujących przyczyni- ła się do szybkiej eksplozji w świecie winiarskim prowadzonym przez mnichów, tak więc produk- cja wina stała się bardzo dochodowym przedsię- wzięciem. Najwspanialsze winnice były dziełem benedyktynów z klasztorów w Monte Cassino we Włoszech i Cluny w Burgundii. Niestety wino szybko uderzyło mnichom do głowy i z więk- szą miłością zaczęli czcić kult wina niżeli ducha chrześcijaństwa. W 1112 roku święty Bernardyn na powrót przywrócił renomę winnicom prowa- dzonym przez Kościół, tworząc ascetyczny zakon cystersów i budując klasztory wraz z winnicami w całej Europie. Niestety i cystersi ulegli pokusie i niebawem podzielili los benedyktynów. Wyjątkiem okazało się Bordeaux, gdzie kie- rowano się względami czysto ekonomicznymi, a cały winny towar przeznaczony był tylko na je- den rynek — korony angielskiej. Pomimo iż Kościół, który zdominował rynek 16 Wino. Praktyczny poradnik winiarski, nic nie wniósł w technologiczny świat produkcji wina, rozwinął inne umiejętności — nadawania stylu produkowanym przez sie- bie winom. Dzięki czemu stały się różnorodne, z własnymi cechami charakteru, co nadało nowe znaczenie kulturze picia wina. Czym tak naprawdę jest wino i skąd pochodzi 17 Wino równolegle z wełną było największym dobrem północnej Europy, państwa szybko gro- madziły fortunę na produkcji i sprzedaży tego trunku. We Flandrii oraz na corocznych jarmar- kach urządzanych w Szampanii wino było naj- bardziej pożądanym towarem, po który zjeżdżali się kupcy z najodleglejszych zakątków Europy. Lecz największą obsesją winiarską zostały opa- nowane Niemcy, gdzie dla najbardziej udanych win budowano ogromne drewniane beczki zwa- ne tunami — odpowiadające 19 tysiącom butelek wina. Czasy nowożytne i współczesne W wieku XVII oblicze wina musiało się zmienić. Na rynku pojawiły się bardzo konkurencyjne pro- dukty, takie jak herbata importowana z Chin czy czekolada z Ameryki Środkowej, coraz śmielej za sprawą Holendrów zaczęto handlować destyla- tami. I prawdopodobnie wino stałoby się niszo- wym produktem już na dobre, gdyby nie poja- wiły się szklane butelki. Od czasów starożytnych wino przechowywane było tylko w beczkach; ce- ramiczne lub skórzane butelki służyły jedynie do podawania wina na stół, ale wtedy jeszcze nikt nie myślał przechowywać go w nich dłużej. Wino z butelki zamkniętej korkiem okazało się wytrzy- 18 Wino. Praktyczny poradnik malsze, ciekawsze w smaku i dojrzewało inaczej niż dotychczas. Tak więc nastał nowy czas ekspe- rymentów. Dzięki czemu ponownie pojawiło się zainteresowanie tym trunkiem, a ceny cały czas rosły — wino ponownie stawało się luksusowym towarem. W XIX wieku rozwinęły się nowe winne pozy- cje, takie jak porto, sherry, malaga, madera, to- kaj. Niedługo zorientowano się, że świat oparł swą gospodarkę w dużej części na produkcji wina — co jak się okazało, było pułapką. Świat ma- lowniczych winnic zaatakowała filoksera (mszy- Czym tak naprawdę jest wino i skąd pochodzi 19 ca, groźny szkodnik winnic), co spowodowało, że trzeba było wyciąć wszystkie krzewy winorośli w Europie i Nowym Świecie. Tragiczny los zapo- wiadał, że oto właśnie zakończyła się epoka wina. Po wynalezieniu szczepionki na filokserę świat winiarski bardzo powoli dochodził do siebie. Prohibicja, kryzysy, wojny, zła pogoda — wszyst- ko to spowolniło proces rekonwalescencji. XX wiek to czas rozwoju przemysłu i nauki, co dało nową nadzieję winiarzom. Odkrycia Pasteura bardzo wzmocniły rynek wina, w Bordeaux po- wstała nowa katedra uniwersytecka poświęco- 20 Wino. Praktyczny poradnik na enologii, czyli nauce zajmującej się winem oraz zagadnieniami z zakresu jego produkcji. Współczesny świat wina zaczął się w latach sześćdziesiątych XX wieku, kiedy to pojawiły się duże ambitne wytwórnie w Kalifornii i Australii, a E J Gallo wypuścił na rynek serię tanich, smacznych win stołowych. W tym właśnie czasie odkryto niesamowite właściwości beczki z fran- cuskiego dębu. I tak zaczął się nowy wielki wy- ścig w produkcji coraz to lepszych, nietypowych i klasowych win na świecie. Który, bądź co bądź, trwa po dzień dzisiejszy.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Wino. Praktyczny poradnik
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: