Wszystko, co trzeba wiedzieć sporządzając sprawozdanie finansowe za 2013 rok - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 15
Wydawca: Wiedza i Praktyka Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-269-3051-5 Data wydania:
Kategoria: ebooki >> biznes >> bankowość i finanse
Porównaj ceny (książka, ebook (-45%), audiobook).

Roczne sprawozdanie finansowe powinno być sporządzone w terminie nie późniejszym niż 3 miesiące od dnia bilansowego. Zapewnienie tego jest obowiązkiem kierownika jednostki wynikającym z art. 52 ust. 1 uor. Kierownik przedstawia je właściwym organom, zgodnie z obowiązującymi jednostkę przepisami prawa, postanowieniami statutu lub umowy. Jednak obowiązków związanych z przygotowaniem sprawozdań finansowych jest znacznie więcej.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

WSZYSTKO, CO TRZEBA WIEDZIEĆ SPORZĄDZAJĄC SPRAWOZDANIE FINANSOWE ZA 2013 R. W opracowaniu m.in.: (cid:1) Przekazanie sprawozdania do urzędu skarbowego (cid:1) Podpis pod sprawozdaniem finansowym (cid:1) Odmowa podpisania sprawozdania (cid:1) Udostępnienie sprawozdania (cid:1) Jakie dane wykazujemy w sprawozdaniu finansowym (cid:1) Zatwierdzenie sprawozdania finansowego (cid:1) Badanie biegłego rewidenta (cid:1) Publikacja w KRS (cid:1) Co powinno zawierać sprawozdanie finansowe Szanowny Czytelniku Zatwierdzenie rocznego sprawozdania finansowego przez organ zatwierdzający, po wydaniu opinii biegłego rewidenta o tym sprawozdaniu, powinno nastąpić w ciągu 6 miesięcy od dnia bilansowego, tj. nie później niż do 30 czerwca 2014 r. Organ powinien podjąć uchwałę lub decyzję z klauzulą „zatwierdzam” na dokumentach składających się na sprawozdanie. Przypominamy, że od 1 stycznia 2013 r. kierownik jednostki, której sprawozdanie podlega badaniu, przekaże sprawozdanie finansowe tylko do KRS (jeżeli jednostka jest objęta przepisami KRS), nie będzie już musiał przekazywać do publikacji w Monitorze Polskim B, ponieważ zostanie on zniesiony (nowe brzmienie art. 69 i art. 70 uor). Zapraszam do lektury. Lidia Pogodzińska redaktor
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Wszystko, co trzeba wiedzieć sporządzając sprawozdanie finansowe za 2013 rok