Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00041 005195 15188600 na godz. na dobę w sumie
Wyłącz geny nowotworowe - ebook/pdf
Wyłącz geny nowotworowe - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 272
Wydawca: Vital Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-8168-185-8 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

 

Co drugi mężczyzna i niemal połowa kobiet musi się liczyć z tym, że zachoruje na raka. Nikt nie musi jednak czekać na diagnozę jak na wyrok. Najbardziej rewolucyjnym odkryciem medycznym w ostatnich latach jest to, że geny powodujące raka mogą być przez nas kontrolowane. Zastosowanie programu opisanego w tej książce może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o około 35%. Do tego celu wykorzystasz produkty spożywcze, które wykazują aktywność przeciwnowotworową. Wystarczy, że do tradycyjnych potraw dodasz czosnek, kapustę, kurkumę czy pomidory. Poznasz zasady diety antyrakowej doktora Johannesa Coya. Autor do swojego programu włącza aktywność fizyczną, a także pozytywne myślenie i relaks jako nieodłączny element zdrowego życia. Już dziś zabezpiecz się przed rakiem.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Redakcja: Irena Kloskowska Skład: Iga Figlewska PRojekt okładki: Iga Figlewska tłumaczenie: Monika Rodziewicz koRekta: Małgorzata Koniarska iluStRacje ze StR. 47: www.wikipedia.org Wydanie I BIAŁYSTOK 2019 ISBN 978-83-8168-185-8 Dem Krebs keine Chance geben: So schalten Sie die Tumor-Gene ab by Dr. med. Ulrich Strunz Tytuł oryginału: Das neuen Anti-Krebs Programm. Copyright © 2012 by Wilhelm Heyne Verlag a division of Verlagsgruppe Random House GmbH, München, Germany. © Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2016 All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich. Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne lub wiesz o nich, powinieneś skonsultować się z lekarzem zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca i autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia mogące wystąpić w wyniku stosowania zaprezentowanych w książce metod. 15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67 – redakcja 85 654 78 06 – sekretariat 85 653 13 03 – dział handlowy – hurt 85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl PRINTED IN POLAND Spis treści Przedmowa ............................................................. 13 Rak – choroba społeczna .............................. 16 Rozwój chorób nowotworowych ................................ 17 Epidemia raka na Zachodzie ......................................... 19 Choroba bogatych ........................................................ 20 Dlaczego coraz więcej ludzi choruje na raka? ............ 23 Złe odżywianie: jedzenie śmieci .................................... 23 Brak ruchu: oduczyliśmy się biegania ............................ 31 Nadmiar stresu: zagonimy się na śmierć ........................ 32 Ucieczka w nałóg .......................................................... 34 Podatność na wirusy rakowe ......................................... 40 Rakotwórcze toksyny pochodzące ze środowiska ........... 41 Czym jest rak? .......................................................... 43 Każdy ma komórki rakowe – ale nie każdy ma raka ...... 44 Jak powstaje rak? ........................................................... 45 Co to są komórki rakowe? ............................................. 49 Historyczne metody walki z chorobą .......................... 51 Chirurgia, chemioterapia, naświetlanie – tradycyjne metody leczenia ........................................ 53 Opieka prewencyjna ..................................................... 57 Nowy program antyrakowy ....................................... 63 Zdrowe odżywianie, bieganie, medytacja – alternatywne metody leczenia ............................................................ 63 Lepiej zapobiegać niż leczyć .......................................... 66 Manipulacje przemysłu farmaceutycznego ................. 71 Działaj! ......................................................................... 72 Ekologiczne nowalijki sposobem na raka ....... 74 Rola odżywiania w walce z chorobą ......................... 75 Rak je wraz z tobą ................................................... 83 Kto przeżyje, ma rację ................................................... 83 Komórki rakowe są uzależnione od cukru ..................... 85 Wywiad z doktorem Johannesem Coyem .......................... 89 Działania przemysłu farmaceutycznego ......................... 99 Dieta bezwęglowodanowa ....................................... 101 Węglowodany: nasz chleb powszedni nas zabija .......... 101 Tłuszcze: czysta energia ............................................... 108 Białko: najważniejszy składnik budulcowy .................. 116 Substancje odżywcze: dzięki nim przeżyjesz! ............ 125 Witaminy: superbohaterowie w organizmie ................ 126 Cudowne działanie witaminy C .................................. 128 Witamina D: nie tylko dla mocnych kości .................. 137 Witamina E: ochrona dla naszych komórek ................ 145 Witamina B6: witamina biegaczy ................................ 147 Prowitamina A/Betakaroten: ochrona skóry ................ 150 Przepis na koktajl antyoksydantowy ............................ 153 Cudowne mikroelementy i substancje roślinne ........... 155 Selen ........................................................................... 156 Składniki odżywcze roślin: rozkosz dla wszystkich zmysłów .................................. 161 Sztuka poszczenia .................................................. 167 Postna terapia antyrakowa ........................................... 168 Dieta antyrakowa .................................................... 171 Moc owoców! ............................................................. 171 Warzywa: świeża rozkosz ............................................. 173 Rośliny strączkowe: potęga fasoli ................................ 177 Grzyby: niedoceniane frykasy ..................................... 178 Przyprawy: przysmaki z łąk i krajów Orientu .............. 180 Napoje: na zdrowie! .................................................... 184 Słodycze: jedz gorzką czekoladę! .................................. 189 Pobiegnij po swoje życie .............................192 Sport to morderstwo – ale tylko dla komórek rakowych ............................................ 193 Dlaczego słabe organizmy są bardziej podatne na choroby .................................................................. 196 Ćwiczenia jako cudowna broń antyrakowa .................. 199 Najlepsza profilaktyka: ruch, ruch, ruch ................... 205 Jak uciec przed rakiem ................................................ 205 Najlepiej 90 minut! ..................................................... 206 Aby wytrwać ............................................................... 208 Dopiero teraz: sport z rakiem ................................... 211 Pobiec z powrotem w życie ......................................... 213 Ze stołu operacyjnego do studia fitness? ...................... 213 Dobór odpowiedniej dyscypliny sportu ...................... 218 Idealna dawka ruchu ................................................... 218 Na co jeszcze czekasz? Ruszaj! ............................... 221 Zdrowe myślenie – zdrowe życie ..................226 Co rak ma wspólnego z duszą? ............................... 227 Twój lekarz rodzinny jest tylko asystentem .................. 228 Każde uzdrawianie jest samouzdrawianiem ................. 229 Zdrowy dzięki wierze, nadziei i miłości .................... 231 Wiara uzdrawia ........................................................... 232 Miłość pozwala żyć ..................................................... 236 Nadzieja daje siłę ........................................................ 238 Uzdrawianie przez działanie ................................... 243 Poczucie bezradności zwiększa ryzyko zachorowania na raka .................................................. 243 Szczęście to nie przypadek ........................................... 244 Wymarzone zdrowie ............................................... 247 Kolorowa przyszłość .................................................... 248 Posprzątaj w swojej w głowie ....................................... 250 Medytacja jako terapia antyrakowa ......................... 253 Wyższa szkoła jazdy: uważność .................................... 254 Być tu i teraz ............................................................... 256 Koncentrować się czy odpuścić: co teraz? .................... 257 Odprężenie w 12 sekund ............................................ 259 Wyśmiej raka! ............................................................. 260 Antyrakowa kuracja witalna ......................................... 262 Słowo na koniec ..................................................... 267 Wykaz literatury .................................................... 269 Przedmowa Być może wielu zadaje sobie pytanie, dlaczego piszę kolejną książkę o walce z rakiem jako „guru fitnessu”. Irytuje mnie to. Jako lekarz muszę ciągle mierzyć się z bezmiernym cierpieniem, które niesie ze sobą ta choroba. Z bólem, z lękiem, z rozpaczą, z uczuciem bezsilności. Widzę, że właśnie to sprawia, że ludzie czują się jeszcze bardziej chorzy. I wiem jedno: nie potrzeba aż takiego cierpienia! Możemy coś z tym zrobić! Każdego dnia odkrywam, jak pozytywnie oddziałuje kom- binacja intensywnego sportu, zdrowego odżywiania i treningu mentalnego – nawet na pacjentów, którzy z trudem zmagają się ze swoją chorobą. To jest przecież proste jak budowa parasola: sport, odżywianie, myślenie! Nie wierzysz? Każdego dnia poznaję nowe wyniki badań medycznych, które to potwierdzają. Dochodzą do mnie z całe- go świata! Dają zadziwiające wyniki, a wiele z nich w ogóle nie jest publikowanych przez firmy farmaceutyczne, gdyż zarabiają one dobrze na tradycyjnej walce z rakiem. Uwierz mi: poszukiwanie materiałów do tej książki nie było wcale takie przyjemne. Nieraz musiałem zamykać raporty medycz- ne, wciąż traciłem panowanie nad sobą. Nawet jeśli chodzi o me- dyczne sprawozdania, eksperymenty naukowe i o właściwe studia – stoi za nimi los. Umierają matki. Dzieci. Ojcowie. Najlepsi przy- jaciele. Często kilka miesięcy dzieli wstępną diagnozę od zgonu. Uczucie bezradności napędza proces chorobotwórczy. To jest to, co przyprawia mnie o rozpacz. „Obudźcie się!”, chciał- 13 14 bym powiedzieć każdemu, kto patrzy na mnie z trwogą i nadzieją. „Wyrzuć do kosza fast food! Rusz się w końcu! I pozwól wresz- cie odetchnąć twojej biednej duszy”. To po- maga. Tak niewiele. To jest takie proste. Ale wolelibyśmy nie słyszeć za często tej prostej rady. „Rak? Nie, to mnie nie doty- czy” – mówimy. Z  tym nie chcielibyśmy mieć nic do czynienia. Zamykamy oczy. Przecież to nie my. Przecież wcale nie żyjemy tak niezdrowo, nieprawdaż? A jednak to nas później spotyka. Może nie nas samych, ale dobrego przyjaciela, bliską osobę z rodziny. Albo jednak właśnie nas. Jesteśmy skonster- nowani. Smutni. Wściekli. Ale nie bezsilni! Światowa organizacja zdrowia WHO bije na alarm, że każdego roku w Europie na raka zapada 2,5 miliona ludzi. 2,5 miliona! Rak stanie się wkrótce najczęstszą przyczyną zgonu. Przede wszystkim w krajach wysoko rozwi- niętych, gdzie wszystkiego mamy w  bród: przede wszystkim zbyt wiele bezwartościowego jedzenia, zbyt wiele bezczynności fizycznej, zbyt wiele stresu. 2,5 miliona ludzi! Rak zatacza coraz szersze kręgi. Działa błyskawicznie. Musimy teraz coś zrobić. Skorzystają na tym wszyscy: Ten, kto go ma, lepiej się z nim upora. A kto go nie ma, zyska istotnie więcej energii i radości w swoim życiu. Życzę Ci tyle dobrego, ile to tylko możliwe! Twój dr Ulrich Strunz Wyłącz geny nowotworowe Rak – choroba społeczna Rak – 450 000 ludzi w Niemczech słyszy co roku tę diagnozę. Przyczynami są nadwaga, złe odżywianie, alkohol, nikotyna, zbyt mało ruchu. Tylko 15 procent ma predyspozycje genetyczne. Nie daj rakowi żadnych szans Możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o około 35 . Środki cudotwórcze: czosnek i kapusta, kurkuma i zielona herbata, pomidory i cytryny, ryby i orzechy. Zdrowe odżywianie! Tak po prostu. Staraj się być aktywny Możesz zrobić jeszcze więcej. Sport: ucieknij od raka! Medytacja: zachowaj czystą głowę! Bądź dobry dla siebie. I bezwzględny dla raka. Zacznij działać. Najlepiej natychmiast! 16 Rozwój chorób nowotworowych „Co drugi mężczyzna i 43 kobiet musi się liczyć z tym, że zachoruje w swoim życiu na raka”. Instytut Roberta Kocha: Rak w Niemczech 2008/2009 Każdego dnia w Niemczech prawie 600 ludzi umiera na tę cho- robę. Każdego dnia! Na przestrzeni roku jest to około 220 000 ludzi. Naukowcy, którzy w kraju prowadzą rejestry zachorowań na raka, liczą się w roku 2012 z 486 000 nowych odmian raka – dotyczy to 258 000 mężczyzn i 228 200 kobiet. To są nagie liczby. Gdy masz przed sobą młodą kobietę, która opowiada ci, zalewając się łzami, że jej matka kona, te liczby w niczym ci nie pomagają. Ale może jednak sprawią, że się przebudzimy. Wreszcie się ockniemy. I coś zrobimy. A zatem: 486 000 nowych zachorowań w tym roku. „Ale my się wciąż starzejemy!”, mógłbyś powiedzieć. „Nic dziwnego, że coraz więcej ludzi choruje na raka”. Zgadza się. Około roku 1900 w  USA ludzie umierali przede wszystkim na gruźlicę, w drugiej kolejności na zapalenie płuc – rak znajdował się do- piero na siódmym miejscu. W latach 40. XX wieku przyczyną zgonu numer jeden były choroby serca, rak był już na miejscu drugim! W tym czasie średnia długość życia wydłużyła się o 26 lat. To tyle, jeśli chodzi o TAK. Teraz pora na ALE: Jak wytłumaczymy fakt, że od roku 1970 liczba zachorowań na raka wzrosła najbardziej u dzieci i młodzieży? Że złośliwe 17 18 guzy u dzieci są dziś w Niemczech drugą najczęstszą przyczyną zgonów? Że rak prostaty i piersi zbiera tak ogromne żniwo? Rak prostaty jest najczęstszą chorobą i  trzecią najczęstszą przyczyną zgonów u  mężczyzn w  Niemczech. W  roku 2008 (wcześniejszych danych jeszcze nie ma) liczba nowych zacho- rowań wynosiła około 63 400. Przez to ilość nowo występują- cych rocznie guzów prostaty wzrosła od roku 1999 o ok. 50 , wskaźnik zachorowań wg standardów wiekowych o 25 . „Wg standardów wiekowych” oznacza zresztą, że różnice w struktu- rze wiekowej porównywanych danych pacjentów zostają wyeli- minowane – tylko tak dane z różnych okresów albo z różnych regionów mogą być ze sobą porównane. NAJCZĘSTSZE RODZAJE CHORÓB NOWOTWOROWYCH W NIEMCZECH* MĘŻCZYŹNI 10 20 30 Usta/Przełyk Pęcherz Płuca Jelito Prostata moczowy Wyłącz geny nowotworowe Rozwój chorób nowotworowych 19 KOBIETY 10 20 30 Piersi Jelito Płuca Szyjka macicy Skóra* * Bez czerniaka skóry Źródło: Instytut Roberta Kocha Rak piersi jest najczęstszą chorobą u kobiet spośród około 72 000 nowych schorzeń. Jedna na osiem kobiet jest w swoim życiu dotknięta rakiem piersi! Co czwarta ma przy postawieniu diagnozy mniej niż 55 lat, a co dziesiąta nie ma 45 lat. W roku 2008 zachorowało dwa razy więcej kobiet niż w  roku 1980, wskaźnik struktury wieku wzrósł o około 50 ! Na drugiej pozycji u mężczyzn i kobiet stoi rak jelita, na trzecim miejscu za nowymi chorobami podąża rak płuc. Epidemia raka na Zachodzie „Można więc mówić z całą pewnością o istnej epidemii raka w zachodnim świecie”, pisze David Servan – pisarz, neurolog i psychiatra z Francji, w Książce antyrakowej. Nie dlatego badał on bardzo intensywnie raka, że sam był na niego ciężko chory. 20 Smutna prawda: do dziś tylko około połowy wszystkich cho- rych może zostać uzdrowionych. Jednakże: przed rokiem 1980 zmarło jeszcze więcej niż dwie trzecie. Epidemia raka zaczęła się dość dokładnie wraz z  wybu- chem II wojny światowej i  z  niewiarygodnym boomem go- spodarczym po niej. Był to moment, w którym przestawiliśmy nasz przemysł spożywczy na produkcję masową. Był to punkt, w którym zaczęliśmy konsumować cukier w ilościach gigantycz- nych (mógłbym tutaj użyć bardziej drastycznego słowa), coraz więcej węglowodanów, tłuszczów i coraz więcej nowoczesnych dodatków typu: wesołe kolorki, atrakcyjne aromaciki, rewe- lacyjne wzmacniacze smaku i  substancje konserwujące – jak wiemy dzisiaj, niespecjalnie zdrowych. Równocześnie kupowa- liśmy telewizory i radioodbiorniki, i tyle samochodów, że już prawie nie musieliśmy się więcej sami poruszać. Kopciliśmy jak kominy (przede wszystkim mężczyźni) i pracowaliśmy więcej niż kiedykolwiek przedtem. Niemcy ekonomicznie rosły w siłę, ale odbijało się to na ich zdrowiu. Im bardziej kwitła gospo- darka, tym gorzej czuli się ludzie. Nie tylko fizycznie, również psychicznie. Dziś doszło już do tego, że media w ogóle nie liczą ofiar raka, lecz raczej tych, którzy idą do kliniki z syndromem wypalenia. Choroba bogatych Rak faktycznie występuje przede wszystkim tam, gdzie wy- twarzane przemysłowo produkty żywnościowe trafiają na stół w zbyt dużych ilościach. Dlatego czasem myślę sobie: trzeba by było być Tajem. Ty również zgodziłbyś się ze mną, kiwając głową, gdybyś jak ja przeczytał, że choroby i śmierć zdecydo- wanie zależą od tego, w której części świata żyjesz. Całkiem Wyłącz geny nowotworowe Rozwój chorób nowotworowych 21 oczywiste jest to w przypadku raka. W krajach wschodniej Eu- ropy choruje na niego 400 na 100 000 mieszkańców, w USA tylko 260. A w Tajlandii jeszcze mniej: tylko 100. Chcesz wie- dzieć jeszcze dokładniej? W poszczególnych stanach USA na raka piersi choruje 100 na 100 000 kobiet. W Tajlandii nie 100, lecz tylko 8. Albo gdy kolonoskopia nie jest dla ciebie przyjemna, emi- grujesz: na ucywilizowanym Zachodzie 50 na 100  000 osób choruje na raka jelita grubego. W Indiach nie 50, lecz tylko 5. Jeszcze bardziej poważna jest różnica przy raku prostaty: w Ja- ponii, w  porównaniu z Europą, tylko 10 , w  Tajlandii tyl- ko 1 . A więc praktycznie nie występuje. O wiele lepiej być Tajem… GLOBALNE ROZPRZESTRZENIANIE SIĘ RAKA/NA 100 000 MIESZKAŃCÓW Szacowane ogólnoświatowe występowanie wszystkich rodzajów raka W Niemczech: 282 chorych na raka na 100 000 mężczyzn i kobiet Źródło: Ferlay J., Shin H. R., Bray F., Forman D., Mathers C. and Parkin D. M. GLOBOCAN 2008 v1.2, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC Cacer Base No. 10 [Internet]. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2010. No Data 155.3155.3-210.8210.8-343.9343.9-820.8820.8+Źródło: GLOBOCAN 2012 (IARC) 22 Szacowana globalna częstość występowania raka prostaty W Niemczech: 83 przypadki na 100 000 mężczyzn. Źródło: Bray F., Ren J. S., Masuyer E., Ferlay J. Estimates of global cancer prevalence for 27 sites in the adult population in 2008. Int J Cancer. 2012. Jul 3. doi: 10.1002/ijc. 27711. [Epub ahead of print]. http://globocan.iarc.fr/map_sel.asp Wyłącz geny nowotworoweNo Data 14.514.5-31.731.7-81.281.2-255.3255.3+Źródło: GLOBOCAN 2012 (IARC) Dlaczego coraz więcej ludzi choruje na raka? „Człowieka można wysłać na tamten świat równie dobrze za pomocą dobrych sosów, jak strychniny, to tylko kwestia czasu”. Christiaan Barnard (1922–2001), południowoafrykański kardiochirurg istnieje, odkąd Prawdopodobnie rak istnieje człowiek. Z  całą pewnością rak istnieje, odkąd ludzie przestali polo- wać w mniej lub bardziej dzikich hordach i zbierać, a zamiast tego uprawiają rolę i doją krowy. W swojej wyróżnionej na- grodą Pulitzera książce Cesarz wszech chorób. Biografia raka lekarz Siddhartha Mukherjee pisze, że ludzie walczą z rakiem od około 4500 lat. A więc rak nie jest niczym nowym? Zgadza się. Ale czymś nowym jest, że coraz więcej ludzi na niego choruje. A mianowi- cie – teraz będę trochę nieuprzejmy – coraz więcej ludzi je śmie- ci, rozwala się w fotelu i nie jest w stanie pozbierać myśli przed głośną polemiką w swoich małych elektronicznych pudłach. Złe odżywianie: jedzenie śmieci To, że rak jest całkowicie zbytecznym cierpieniem, wiedział już Albert Schweitzer. Założył on szpital w dżungli w środkowej 23 24 Afryce. Pisał: „Gdy przybyłem do Gabonu w roku 1913, byłem za- skoczony brakiem występowania raka. U tubylców w odległości 200 mil od wybrzeża nie znalazłem ani jednego przypadku. (…) Ten brak raka można widocznie wytłuma- czyć różnicami w odżywianiu tu- bylców i Europejczyków”. Uczyć się od łowców i zbieraczy Mamy liczne zapisy o  wolnych od raka narodach na całym świecie. Prawie albo w ogóle nie chorują amerykańscy Indianie (dane od 1910 roku), Afroamerykanie (dane od 1923 roku), Eskimosi (dane od 1952 roku). „Co się stanie, gdy Eskimos porzuci swój tradycyjny tryb życia i  przyjmie zachodni spo- sób odżywiania? Stanie się jeszcze bardziej podatny na raka niż przeciętny Amerykanin”. Tak mówi Richard Beliveau, profesor biochemii i kierownik katedry profilaktyki i leczenia raka uni- wersytetu Quebec w Montrealu, który stał się sławny w Niem- czech dzięki swojej książce Dieta w walce z rakiem. Musimy tak jeść, aby pasowało to do naszych genów! W końcu wiele molekuł, którymi każdego dnia karmimy nasz organizm, zostaje wbudowanych bezpośrednio w  nasze ko- mórki. Nie chodzi przy tym o ostatni krzyk mody! Tu chodzi o raka. O zbędne operacje, naświetlania, chemioterapię u co trzeciego Niemca. Co trzeciego! Ludzie żyjący w zgodzie z naturą, z Eskimosami włącznie, potrząsają tylko głowami. Każdego ranka budzą się pełni rado- ści, świeżości i energii, są wytrzymali i rak ich nie dotyczy. Wyłącz geny nowotworowe Dlaczego coraz więcej ludzi choruje na raka? 25 Goryle są mądrzejsze od nas! Jeszcze wątpisz? W  takim razie przyjrzyjmy się nie zwyczajom lu- dów, które do dziś polują i zbie- rają, lecz naszym przodkom. Tak też uczyniła dr Jessica Rothman, asystentka na wydziale ekologii prymarnej na City University w  Nowym Jorku. Obserwowała plan żywieniowy goryli górskich w Ugandzie. Wynik: latem goryle spoży- wają bogaty w  białko pokarm, do tego owoce. Prof. Rothman szacuje zawartość białka na 17 . Dla porównania: my, Niemcy, spożywamy od 10 do 12 białka dziennie. Ale co ciekawsze: gdy zimą lub wiosną jest mniej owoców, goryle przyjmują na- wet 31 białka. Różnica między nimi a nami, ludźmi, jest jasna: goryle je- dzą życie. Dosłownie. Ożywcze białko, ożywcze węglowodany w formie owoców, świeżo zebranych. My natomiast jemy dziś o wiele za dużo „cukru, skrobi i tłuszczu”, jak mówi prof. Ro- thman. Tego kiedyś po prostu nie było. A  teraz interesująca myśl: nasze dzisiejsze jedzenie „roz- cieńcza” proteiny. Oznacza to w praktyce, że: gdy przyjmujemy 60 mąki i cukru, pozostaje niewiele miejsca na wartościowe białko. I dlatego, wnioskując z obserwacji prof. Rothman, or- ganizm za pomocą swojej somatycznej inteligencji będzie pró- bował w rozpaczy nadrobić właśnie odpowiednią ilość białka, mianowicie o wiele więcej i w sposób nieunikniony będziemy przejedzeni. Jest to oczywista konkluzja. Goryle w  każdym 26 razie nie są ani otyłe, ani nie chorują na cukrzycę. Nie znają raka, zawału serca, Alzheimera i podobnych świństw. I to my chcemy być ukoronowaniem stworzenia? Junk oznacza śmieciowe jedzenie Że jemy junk, to wiemy nie od dziś. Ale czy wiedziałeś o tym, że słowo junk nie oznacza nic innego jak tylko śmietnik? A więc śmieci. Amerykański dietetyk Loren Cordain, pro- fesor zdrowia i nauki ćwiczeniowej na Colorado State Univer- sity i wynalazca Paleo-diety (prościej mówiąc, dieta epoki ka- miennej) obliczył, ile procent twojego dziennego pożywienia to produkty śmieciowe. A to dopiero ciekawa historia! Okazu- je się, że to 72 . 72 twojego dziennego pożywienia do niedawna w ogóle nie było w ludzkiej diecie. To nowość. I przyniosła ona nam choroby cywilizacyjne, od Alzheimera do raka. Głównymi wi- nowajcami wg prof. Cordaina są: • Nabiał. • Produkty zbożowe. • Cukier. „Mleko, mąka, cukier?”, pytasz? To, co na twojej liście za- kupów widnieje na samej górze? Dokładnie tak. Bo nabiał spożywamy dopiero od dobrych 10 000 lat. Od- kąd wpadliśmy na pomysł hodowli bydła. Od 10 000 lat! Hi- storia rodzaju ludzkiego zaczęła się przed 4,4 milionami lat. I  nie wszędzie zużywa się tak wiele mleka jak w  zachodnich krajach przemysłowych. Przyjrzyj się choćby zwyczajom ży- wieniowym w Tajlandii. Warzywa zamiast frytek! I stąd niski wskaźnik zachorowań na raka w tym kraju. Wyłącz geny nowotworowe Dlaczego coraz więcej ludzi choruje na raka? 27 Zboże uprawiamy także dopiero od 10  000 lat. A  więc także dopiero od niedawna w  historii ludzkości. Dopiero uprawa roli umożliwiła przeludnienie Ziemi. Wraz z nią do- szło do „wyraźnie odczuwalnej utraty jakości pożywienia”, jak twierdzi prof. Cordain. Ludzie stali się niżsi, wzrosła licz- ba zgonów noworodków, zmniejszyła się średnia długość ży- cia, wzrosła ilość chorób zakaźnych, kości stały się łamliwe, pojawiła się próchnica. Cukier w  tej formie istnieje dopiero od 200 lat. Tani węglowodan, który kształtuje dzisiejsze żywienie. I żywi ko- mórki rakowe. David Servan-Schreiber tłumaczy, że ludzie jedli najwyżej dwa kg miodu, gdy nasze geny się rozwijały. W  ciągu  roku! To około 5 g dziennie. W  roku 1830 spo- życie cukru wynosiło 5 kg rocznie, do końca XX wieku wzrosło do 70 kg. 70 kg! Częstym miejscem wystę- powania raka jest zresztą je- lito. Mniej więcej co siódma choroba w Niemczech dotyka tego organu. W  roku 2008 zachorowało około 35  000 mężczyzn i  30  000 kobiet. I ty jeszcze się dziwisz? Skoro przez całe życie robisz na złość swoim komórkom jelitowym, to cóż, one odwzajemniają ci się tym samym. Robić na złość za pomocą jedzenia. Gdy wrzucasz do swojego jelita ob-
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Wyłącz geny nowotworowe
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: