Darmowy fragment publikacji:
Redakcja: Irena Kloskowska
Skład: Iga Figlewska
PRojekt okładki: Iga Figlewska
tłumaczenie: Monika Rodziewicz
koRekta: Małgorzata Koniarska
iluStRacje ze StR. 47: www.wikipedia.org
Wydanie I
BIAŁYSTOK 2019
ISBN 978-83-8168-185-8
Dem Krebs keine Chance geben: So schalten Sie die Tumor-Gene ab by Dr. med. Ulrich Strunz
Tytuł oryginału: Das neuen Anti-Krebs Programm.
Copyright © 2012 by Wilhelm Heyne Verlag
a division of Verlagsgruppe Random House GmbH, München, Germany.
© Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2016
All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana
ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych,
kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich.
Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak
zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne lub wiesz
o nich, powinieneś skonsultować się z lekarzem zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy
zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były
rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca i autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności
za jakiekolwiek skutki dla zdrowia mogące wystąpić w wyniku stosowania zaprezentowanych
w książce metod.
15-762 Białystok
ul. Antoniuk Fabr. 55/24
85 662 92 67 – redakcja
85 654 78 06 – sekretariat
85 653 13 03 – dział handlowy – hurt
85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal
strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl
Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl
PRINTED IN POLAND
Spis treści
Przedmowa ............................................................. 13
Rak – choroba społeczna .............................. 16
Rozwój chorób nowotworowych ................................ 17
Epidemia raka na Zachodzie ......................................... 19
Choroba bogatych ........................................................ 20
Dlaczego coraz więcej ludzi choruje na raka? ............ 23
Złe odżywianie: jedzenie śmieci .................................... 23
Brak ruchu: oduczyliśmy się biegania ............................ 31
Nadmiar stresu: zagonimy się na śmierć ........................ 32
Ucieczka w nałóg .......................................................... 34
Podatność na wirusy rakowe ......................................... 40
Rakotwórcze toksyny pochodzące ze środowiska ........... 41
Czym jest rak? .......................................................... 43
Każdy ma komórki rakowe – ale nie każdy ma raka ...... 44
Jak powstaje rak? ........................................................... 45
Co to są komórki rakowe? ............................................. 49
Historyczne metody walki z chorobą .......................... 51
Chirurgia, chemioterapia, naświetlanie
– tradycyjne metody leczenia ........................................ 53
Opieka prewencyjna ..................................................... 57
Nowy program antyrakowy ....................................... 63
Zdrowe odżywianie, bieganie, medytacja – alternatywne
metody leczenia ............................................................ 63
Lepiej zapobiegać niż leczyć .......................................... 66
Manipulacje przemysłu farmaceutycznego ................. 71
Działaj! ......................................................................... 72
Ekologiczne nowalijki sposobem na raka ....... 74
Rola odżywiania w walce z chorobą ......................... 75
Rak je wraz z tobą ................................................... 83
Kto przeżyje, ma rację ................................................... 83
Komórki rakowe są uzależnione od cukru ..................... 85
Wywiad z doktorem Johannesem Coyem .......................... 89
Działania przemysłu farmaceutycznego ......................... 99
Dieta bezwęglowodanowa ....................................... 101
Węglowodany: nasz chleb powszedni nas zabija .......... 101
Tłuszcze: czysta energia ............................................... 108
Białko: najważniejszy składnik budulcowy .................. 116
Substancje odżywcze: dzięki nim przeżyjesz! ............ 125
Witaminy: superbohaterowie w organizmie ................ 126
Cudowne działanie witaminy C .................................. 128
Witamina D: nie tylko dla mocnych kości .................. 137
Witamina E: ochrona dla naszych komórek ................ 145
Witamina B6: witamina biegaczy ................................ 147
Prowitamina A/Betakaroten: ochrona skóry ................ 150
Przepis na koktajl antyoksydantowy ............................ 153
Cudowne mikroelementy i substancje roślinne ........... 155
Selen ........................................................................... 156
Składniki odżywcze roślin:
rozkosz dla wszystkich zmysłów .................................. 161
Sztuka poszczenia .................................................. 167
Postna terapia antyrakowa ........................................... 168
Dieta antyrakowa .................................................... 171
Moc owoców! ............................................................. 171
Warzywa: świeża rozkosz ............................................. 173
Rośliny strączkowe: potęga fasoli ................................ 177
Grzyby: niedoceniane frykasy ..................................... 178
Przyprawy: przysmaki z łąk i krajów Orientu .............. 180
Napoje: na zdrowie! .................................................... 184
Słodycze: jedz gorzką czekoladę! .................................. 189
Pobiegnij po swoje życie .............................192
Sport to morderstwo – ale tylko
dla komórek rakowych ............................................ 193
Dlaczego słabe organizmy są bardziej podatne
na choroby .................................................................. 196
Ćwiczenia jako cudowna broń antyrakowa .................. 199
Najlepsza profilaktyka: ruch, ruch, ruch ................... 205
Jak uciec przed rakiem ................................................ 205
Najlepiej 90 minut! ..................................................... 206
Aby wytrwać ............................................................... 208
Dopiero teraz: sport z rakiem ................................... 211
Pobiec z powrotem w życie ......................................... 213
Ze stołu operacyjnego do studia fitness? ...................... 213
Dobór odpowiedniej dyscypliny sportu ...................... 218
Idealna dawka ruchu ................................................... 218
Na co jeszcze czekasz? Ruszaj! ............................... 221
Zdrowe myślenie – zdrowe życie ..................226
Co rak ma wspólnego z duszą? ............................... 227
Twój lekarz rodzinny jest tylko asystentem .................. 228
Każde uzdrawianie jest samouzdrawianiem ................. 229
Zdrowy dzięki wierze, nadziei i miłości .................... 231
Wiara uzdrawia ........................................................... 232
Miłość pozwala żyć ..................................................... 236
Nadzieja daje siłę ........................................................ 238
Uzdrawianie przez działanie ................................... 243
Poczucie bezradności zwiększa ryzyko
zachorowania na raka .................................................. 243
Szczęście to nie przypadek ........................................... 244
Wymarzone zdrowie ............................................... 247
Kolorowa przyszłość .................................................... 248
Posprzątaj w swojej w głowie ....................................... 250
Medytacja jako terapia antyrakowa ......................... 253
Wyższa szkoła jazdy: uważność .................................... 254
Być tu i teraz ............................................................... 256
Koncentrować się czy odpuścić: co teraz? .................... 257
Odprężenie w 12 sekund ............................................ 259
Wyśmiej raka! ............................................................. 260
Antyrakowa kuracja witalna ......................................... 262
Słowo na koniec ..................................................... 267
Wykaz literatury .................................................... 269
Przedmowa
Być może wielu zadaje sobie pytanie, dlaczego piszę kolejną
książkę o walce z rakiem jako „guru fitnessu”. Irytuje mnie to.
Jako lekarz muszę ciągle mierzyć się z bezmiernym cierpieniem,
które niesie ze sobą ta choroba. Z bólem, z lękiem, z rozpaczą,
z uczuciem bezsilności. Widzę, że właśnie to sprawia, że ludzie
czują się jeszcze bardziej chorzy. I wiem jedno: nie potrzeba aż
takiego cierpienia! Możemy coś z tym zrobić!
Każdego dnia odkrywam, jak pozytywnie oddziałuje kom-
binacja intensywnego sportu, zdrowego odżywiania i treningu
mentalnego – nawet na pacjentów, którzy z trudem zmagają się
ze swoją chorobą. To jest przecież proste jak budowa parasola:
sport, odżywianie, myślenie!
Nie wierzysz? Każdego dnia poznaję nowe wyniki badań
medycznych, które to potwierdzają. Dochodzą do mnie z całe-
go świata! Dają zadziwiające wyniki, a wiele z nich w ogóle nie
jest publikowanych przez firmy farmaceutyczne, gdyż zarabiają
one dobrze na tradycyjnej walce z rakiem.
Uwierz mi: poszukiwanie materiałów do tej książki nie było
wcale takie przyjemne. Nieraz musiałem zamykać raporty medycz-
ne, wciąż traciłem panowanie nad sobą. Nawet jeśli chodzi o me-
dyczne sprawozdania, eksperymenty naukowe i o właściwe studia
– stoi za nimi los. Umierają matki. Dzieci. Ojcowie. Najlepsi przy-
jaciele. Często kilka miesięcy dzieli wstępną diagnozę od zgonu.
Uczucie bezradności napędza proces chorobotwórczy. To
jest to, co przyprawia mnie o rozpacz. „Obudźcie się!”, chciał-
13
14
bym powiedzieć każdemu, kto patrzy na
mnie z trwogą i nadzieją. „Wyrzuć do kosza
fast food! Rusz się w końcu! I pozwól wresz-
cie odetchnąć twojej biednej duszy”. To po-
maga. Tak niewiele. To jest takie proste.
Ale wolelibyśmy nie słyszeć za często tej
prostej rady. „Rak? Nie, to mnie nie doty-
czy” – mówimy. Z tym nie chcielibyśmy
mieć nic do czynienia. Zamykamy oczy.
Przecież to nie my. Przecież wcale nie żyjemy
tak niezdrowo, nieprawdaż? A jednak to nas
później spotyka. Może nie nas samych, ale
dobrego przyjaciela, bliską osobę z rodziny.
Albo jednak właśnie nas. Jesteśmy skonster-
nowani. Smutni. Wściekli. Ale nie bezsilni!
Światowa organizacja zdrowia WHO
bije na alarm, że każdego roku w Europie na raka zapada 2,5
miliona ludzi. 2,5 miliona! Rak stanie się wkrótce najczęstszą
przyczyną zgonu. Przede wszystkim w krajach wysoko rozwi-
niętych, gdzie wszystkiego mamy w bród: przede wszystkim
zbyt wiele bezwartościowego jedzenia, zbyt wiele bezczynności
fizycznej, zbyt wiele stresu.
2,5 miliona ludzi! Rak zatacza coraz szersze kręgi. Działa
błyskawicznie. Musimy teraz coś zrobić. Skorzystają na tym
wszyscy: Ten, kto go ma, lepiej się z nim upora. A kto go nie
ma, zyska istotnie więcej energii i radości w swoim życiu.
Życzę Ci tyle dobrego, ile to tylko możliwe!
Twój
dr Ulrich Strunz
Wyłącz geny nowotworoweRak – choroba społeczna
Rak – 450 000 ludzi w Niemczech słyszy co roku tę
diagnozę. Przyczynami są nadwaga, złe odżywianie,
alkohol, nikotyna, zbyt mało ruchu. Tylko 15 procent
ma predyspozycje genetyczne.
Nie daj rakowi żadnych szans
Możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
o około 35 . Środki cudotwórcze: czosnek i kapusta,
kurkuma i zielona herbata, pomidory i cytryny, ryby
i orzechy. Zdrowe odżywianie! Tak po prostu.
Staraj się być aktywny
Możesz zrobić jeszcze więcej. Sport: ucieknij od raka!
Medytacja: zachowaj czystą głowę! Bądź dobry dla
siebie. I bezwzględny dla raka. Zacznij działać.
Najlepiej
natychmiast!
16
Rozwój chorób
nowotworowych
„Co drugi mężczyzna i 43 kobiet musi się liczyć z tym,
że zachoruje w swoim życiu na raka”.
Instytut Roberta Kocha: Rak w Niemczech 2008/2009
Każdego dnia w Niemczech prawie 600 ludzi umiera na tę cho-
robę. Każdego dnia! Na przestrzeni roku jest to około 220 000
ludzi. Naukowcy, którzy w kraju prowadzą rejestry zachorowań
na raka, liczą się w roku 2012 z 486 000 nowych odmian raka
– dotyczy to 258 000 mężczyzn i 228 200 kobiet.
To są nagie liczby. Gdy masz przed sobą młodą kobietę,
która opowiada ci, zalewając się łzami, że jej matka kona, te
liczby w niczym ci nie pomagają. Ale może jednak sprawią, że
się przebudzimy. Wreszcie się ockniemy. I coś zrobimy.
A zatem: 486 000 nowych zachorowań w tym roku. „Ale
my się wciąż starzejemy!”, mógłbyś powiedzieć. „Nic dziwnego,
że coraz więcej ludzi choruje na raka”. Zgadza się. Około roku
1900 w USA ludzie umierali przede wszystkim na gruźlicę,
w drugiej kolejności na zapalenie płuc – rak znajdował się do-
piero na siódmym miejscu. W latach 40. XX wieku przyczyną
zgonu numer jeden były choroby serca, rak był już na miejscu
drugim! W tym czasie średnia długość życia wydłużyła się o 26
lat. To tyle, jeśli chodzi o TAK. Teraz pora na ALE:
Jak wytłumaczymy fakt, że od roku 1970 liczba zachorowań
na raka wzrosła najbardziej u dzieci i młodzieży? Że złośliwe
17
18
guzy u dzieci są dziś w Niemczech drugą najczęstszą przyczyną
zgonów? Że rak prostaty i piersi zbiera tak ogromne żniwo?
Rak prostaty jest najczęstszą chorobą i trzecią najczęstszą
przyczyną zgonów u mężczyzn w Niemczech. W roku 2008
(wcześniejszych danych jeszcze nie ma) liczba nowych zacho-
rowań wynosiła około 63 400. Przez to ilość nowo występują-
cych rocznie guzów prostaty wzrosła od roku 1999 o ok. 50 ,
wskaźnik zachorowań wg standardów wiekowych o 25 . „Wg
standardów wiekowych” oznacza zresztą, że różnice w struktu-
rze wiekowej porównywanych danych pacjentów zostają wyeli-
minowane – tylko tak dane z różnych okresów albo z różnych
regionów mogą być ze sobą porównane.
NAJCZĘSTSZE RODZAJE CHORÓB NOWOTWOROWYCH W NIEMCZECH*
MĘŻCZYŹNI
10
20
30
Usta/Przełyk Pęcherz Płuca Jelito Prostata
moczowy
Wyłącz geny nowotworoweRozwój chorób nowotworowych
19
KOBIETY
10
20
30
Piersi Jelito Płuca Szyjka macicy Skóra*
* Bez czerniaka skóry
Źródło: Instytut Roberta Kocha
Rak piersi jest najczęstszą chorobą u kobiet spośród około
72 000 nowych schorzeń. Jedna na osiem kobiet jest w swoim
życiu dotknięta rakiem piersi! Co czwarta ma przy postawieniu
diagnozy mniej niż 55 lat, a co dziesiąta nie ma 45 lat. W roku
2008 zachorowało dwa razy więcej kobiet niż w roku 1980,
wskaźnik struktury wieku wzrósł o około 50 !
Na drugiej pozycji u mężczyzn i kobiet stoi rak jelita, na
trzecim miejscu za nowymi chorobami podąża rak płuc.
Epidemia raka na Zachodzie
„Można więc mówić z całą pewnością o istnej epidemii raka
w zachodnim świecie”, pisze David Servan – pisarz, neurolog
i psychiatra z Francji, w Książce antyrakowej. Nie dlatego badał
on bardzo intensywnie raka, że sam był na niego ciężko chory.
20
Smutna prawda: do dziś tylko około połowy wszystkich cho-
rych może zostać uzdrowionych. Jednakże: przed rokiem 1980
zmarło jeszcze więcej niż dwie trzecie.
Epidemia raka zaczęła się dość dokładnie wraz z wybu-
chem II wojny światowej i z niewiarygodnym boomem go-
spodarczym po niej. Był to moment, w którym przestawiliśmy
nasz przemysł spożywczy na produkcję masową. Był to punkt,
w którym zaczęliśmy konsumować cukier w ilościach gigantycz-
nych (mógłbym tutaj użyć bardziej drastycznego słowa), coraz
więcej węglowodanów, tłuszczów i coraz więcej nowoczesnych
dodatków typu: wesołe kolorki, atrakcyjne aromaciki, rewe-
lacyjne wzmacniacze smaku i substancje konserwujące – jak
wiemy dzisiaj, niespecjalnie zdrowych. Równocześnie kupowa-
liśmy telewizory i radioodbiorniki, i tyle samochodów, że już
prawie nie musieliśmy się więcej sami poruszać. Kopciliśmy jak
kominy (przede wszystkim mężczyźni) i pracowaliśmy więcej
niż kiedykolwiek przedtem. Niemcy ekonomicznie rosły w siłę,
ale odbijało się to na ich zdrowiu. Im bardziej kwitła gospo-
darka, tym gorzej czuli się ludzie. Nie tylko fizycznie, również
psychicznie. Dziś doszło już do tego, że media w ogóle nie liczą
ofiar raka, lecz raczej tych, którzy idą do kliniki z syndromem
wypalenia.
Choroba bogatych
Rak faktycznie występuje przede wszystkim tam, gdzie wy-
twarzane przemysłowo produkty żywnościowe trafiają na stół
w zbyt dużych ilościach. Dlatego czasem myślę sobie: trzeba
by było być Tajem. Ty również zgodziłbyś się ze mną, kiwając
głową, gdybyś jak ja przeczytał, że choroby i śmierć zdecydo-
wanie zależą od tego, w której części świata żyjesz. Całkiem
Wyłącz geny nowotworoweRozwój chorób nowotworowych
21
oczywiste jest to w przypadku raka. W krajach wschodniej Eu-
ropy choruje na niego 400 na 100 000 mieszkańców, w USA
tylko 260. A w Tajlandii jeszcze mniej: tylko 100. Chcesz wie-
dzieć jeszcze dokładniej? W poszczególnych stanach USA na
raka piersi choruje 100 na 100 000 kobiet. W Tajlandii nie
100, lecz tylko 8.
Albo gdy kolonoskopia nie jest dla ciebie przyjemna, emi-
grujesz: na ucywilizowanym Zachodzie 50 na 100 000 osób
choruje na raka jelita grubego. W Indiach nie 50, lecz tylko 5.
Jeszcze bardziej poważna jest różnica przy raku prostaty: w Ja-
ponii, w porównaniu z Europą, tylko 10 , w Tajlandii tyl-
ko 1 . A więc praktycznie nie występuje. O wiele lepiej być
Tajem…
GLOBALNE ROZPRZESTRZENIANIE SIĘ RAKA/NA 100 000 MIESZKAŃCÓW
Szacowane
ogólnoświatowe
występowanie
wszystkich
rodzajów raka
W Niemczech: 282 chorych na raka na 100 000 mężczyzn i kobiet
Źródło: Ferlay J., Shin H. R., Bray F., Forman D., Mathers C. and Parkin D. M. GLOBOCAN 2008 v1.2, Cancer
Incidence and Mortality Worldwide: IARC Cacer Base No. 10 [Internet]. Lyon, France: International Agency for
Research on Cancer; 2010.
No Data 155.3155.3-210.8210.8-343.9343.9-820.8820.8+Źródło: GLOBOCAN 2012 (IARC)22
Szacowana globalna
częstość występowania
raka prostaty
W Niemczech: 83 przypadki na 100 000 mężczyzn.
Źródło: Bray F., Ren J. S., Masuyer E., Ferlay J. Estimates of global cancer prevalence for 27 sites in the adult
population in 2008. Int J Cancer. 2012. Jul 3. doi: 10.1002/ijc. 27711. [Epub ahead of print].
http://globocan.iarc.fr/map_sel.asp
Wyłącz geny nowotworoweNo Data 14.514.5-31.731.7-81.281.2-255.3255.3+Źródło: GLOBOCAN 2012 (IARC)Dlaczego coraz więcej
ludzi choruje na raka?
„Człowieka można wysłać na tamten świat równie dobrze
za pomocą dobrych sosów, jak strychniny, to tylko kwestia
czasu”.
Christiaan Barnard (1922–2001), południowoafrykański kardiochirurg
istnieje, odkąd
Prawdopodobnie rak
istnieje człowiek.
Z całą pewnością rak istnieje, odkąd ludzie przestali polo-
wać w mniej lub bardziej dzikich hordach i zbierać, a zamiast
tego uprawiają rolę i doją krowy. W swojej wyróżnionej na-
grodą Pulitzera książce Cesarz wszech chorób. Biografia raka
lekarz Siddhartha Mukherjee pisze, że ludzie walczą z rakiem
od około 4500 lat.
A więc rak nie jest niczym nowym? Zgadza się. Ale czymś
nowym jest, że coraz więcej ludzi na niego choruje. A mianowi-
cie – teraz będę trochę nieuprzejmy – coraz więcej ludzi je śmie-
ci, rozwala się w fotelu i nie jest w stanie pozbierać myśli przed
głośną polemiką w swoich małych elektronicznych pudłach.
Złe odżywianie: jedzenie śmieci
To, że rak jest całkowicie zbytecznym cierpieniem, wiedział już
Albert Schweitzer. Założył on szpital w dżungli w środkowej
23
24
Afryce. Pisał: „Gdy przybyłem do
Gabonu w roku 1913, byłem za-
skoczony brakiem występowania
raka. U tubylców w odległości 200
mil od wybrzeża nie znalazłem ani
jednego przypadku. (…) Ten brak
raka można widocznie wytłuma-
czyć różnicami w odżywianiu tu-
bylców i Europejczyków”.
Uczyć się od łowców i zbieraczy
Mamy liczne zapisy o wolnych od raka narodach na całym
świecie. Prawie albo w ogóle nie chorują amerykańscy Indianie
(dane od 1910 roku), Afroamerykanie (dane od 1923 roku),
Eskimosi (dane od 1952 roku). „Co się stanie, gdy Eskimos
porzuci swój tradycyjny tryb życia i przyjmie zachodni spo-
sób odżywiania? Stanie się jeszcze bardziej podatny na raka niż
przeciętny Amerykanin”. Tak mówi Richard Beliveau, profesor
biochemii i kierownik katedry profilaktyki i leczenia raka uni-
wersytetu Quebec w Montrealu, który stał się sławny w Niem-
czech dzięki swojej książce Dieta w walce z rakiem.
Musimy tak jeść, aby pasowało to do naszych genów!
W końcu wiele molekuł, którymi każdego dnia karmimy nasz
organizm, zostaje wbudowanych bezpośrednio w nasze ko-
mórki. Nie chodzi przy tym o ostatni krzyk mody! Tu chodzi
o raka. O zbędne operacje, naświetlania, chemioterapię u co
trzeciego Niemca. Co trzeciego!
Ludzie żyjący w zgodzie z naturą, z Eskimosami włącznie,
potrząsają tylko głowami. Każdego ranka budzą się pełni rado-
ści, świeżości i energii, są wytrzymali i rak ich nie dotyczy.
Wyłącz geny nowotworoweDlaczego coraz więcej ludzi choruje na raka?
25
Goryle są mądrzejsze od nas!
Jeszcze wątpisz? W takim razie
przyjrzyjmy się nie zwyczajom lu-
dów, które do dziś polują i zbie-
rają, lecz naszym przodkom. Tak
też uczyniła dr Jessica Rothman,
asystentka na wydziale ekologii
prymarnej na City University
w Nowym Jorku. Obserwowała
plan żywieniowy goryli górskich
w Ugandzie.
Wynik: latem goryle spoży-
wają bogaty w białko pokarm,
do tego owoce. Prof. Rothman
szacuje zawartość białka na 17 .
Dla porównania: my, Niemcy,
spożywamy od 10 do 12 białka dziennie. Ale co ciekawsze:
gdy zimą lub wiosną jest mniej owoców, goryle przyjmują na-
wet 31 białka.
Różnica między nimi a nami, ludźmi, jest jasna: goryle je-
dzą życie. Dosłownie. Ożywcze białko, ożywcze węglowodany
w formie owoców, świeżo zebranych. My natomiast jemy dziś
o wiele za dużo „cukru, skrobi i tłuszczu”, jak mówi prof. Ro-
thman. Tego kiedyś po prostu nie było.
A teraz interesująca myśl: nasze dzisiejsze jedzenie „roz-
cieńcza” proteiny. Oznacza to w praktyce, że: gdy przyjmujemy
60 mąki i cukru, pozostaje niewiele miejsca na wartościowe
białko. I dlatego, wnioskując z obserwacji prof. Rothman, or-
ganizm za pomocą swojej somatycznej inteligencji będzie pró-
bował w rozpaczy nadrobić właśnie odpowiednią ilość białka,
mianowicie o wiele więcej i w sposób nieunikniony będziemy
przejedzeni. Jest to oczywista konkluzja. Goryle w każdym
26
razie nie są ani otyłe, ani nie chorują na cukrzycę. Nie znają
raka, zawału serca, Alzheimera i podobnych świństw. I to my
chcemy być ukoronowaniem stworzenia?
Junk oznacza śmieciowe jedzenie
Że jemy junk, to wiemy nie od dziś. Ale czy wiedziałeś o tym,
że słowo junk nie oznacza nic innego jak tylko śmietnik?
A więc śmieci. Amerykański dietetyk Loren Cordain, pro-
fesor zdrowia i nauki ćwiczeniowej na Colorado State Univer-
sity i wynalazca Paleo-diety (prościej mówiąc, dieta epoki ka-
miennej) obliczył, ile procent twojego dziennego pożywienia
to produkty śmieciowe. A to dopiero ciekawa historia! Okazu-
je się, że to 72 .
72 twojego dziennego pożywienia do niedawna w ogóle
nie było w ludzkiej diecie. To nowość. I przyniosła ona nam
choroby cywilizacyjne, od Alzheimera do raka. Głównymi wi-
nowajcami wg prof. Cordaina są:
• Nabiał.
• Produkty zbożowe.
• Cukier.
„Mleko, mąka, cukier?”, pytasz? To, co na twojej liście za-
kupów widnieje na samej górze? Dokładnie tak.
Bo nabiał spożywamy dopiero od dobrych 10 000 lat. Od-
kąd wpadliśmy na pomysł hodowli bydła. Od 10 000 lat! Hi-
storia rodzaju ludzkiego zaczęła się przed 4,4 milionami lat.
I nie wszędzie zużywa się tak wiele mleka jak w zachodnich
krajach przemysłowych. Przyjrzyj się choćby zwyczajom ży-
wieniowym w Tajlandii. Warzywa zamiast frytek! I stąd niski
wskaźnik zachorowań na raka w tym kraju.
Wyłącz geny nowotworoweDlaczego coraz więcej ludzi choruje na raka?
27
Zboże uprawiamy także dopiero od 10 000 lat. A więc
także dopiero od niedawna w historii ludzkości. Dopiero
uprawa roli umożliwiła przeludnienie Ziemi. Wraz z nią do-
szło do „wyraźnie odczuwalnej utraty jakości pożywienia”,
jak twierdzi prof. Cordain. Ludzie stali się niżsi, wzrosła licz-
ba zgonów noworodków, zmniejszyła się średnia długość ży-
cia, wzrosła ilość chorób zakaźnych, kości stały się łamliwe,
pojawiła się próchnica.
Cukier w tej formie istnieje dopiero od 200 lat. Tani
węglowodan, który kształtuje dzisiejsze żywienie. I żywi ko-
mórki rakowe. David Servan-Schreiber tłumaczy, że ludzie
jedli najwyżej dwa kg miodu,
gdy nasze geny się rozwijały.
W ciągu roku! To około 5 g
dziennie. W roku 1830 spo-
życie cukru wynosiło 5 kg
rocznie, do końca XX wieku
wzrosło do 70 kg. 70 kg!
Częstym miejscem wystę-
powania raka jest zresztą je-
lito. Mniej więcej co siódma
choroba w Niemczech dotyka
tego organu. W roku 2008
zachorowało około 35 000
mężczyzn i 30 000 kobiet.
I ty jeszcze się dziwisz? Skoro
przez całe życie robisz na złość
swoim komórkom jelitowym,
to cóż, one odwzajemniają
ci się tym samym. Robić na
złość za pomocą jedzenia. Gdy
wrzucasz do swojego jelita ob-
Pobierz darmowy fragment (pdf)