Darmowy fragment publikacji:
Redakcja: Mariusz Golak
Skład: Dorota Sikora
Projekt okładki: Dorota Sikora
Tłumaczenie: Anna Polaków
Wydanie I
Białystok 2021
ISBN 978-83-8168-683-9
Tytuł oryginału: The SIBO Diet Plan: 4 Weeks to Relieve Symptomps and Manage SIBO
Copyright © 2018 by Kristy Regan
Zdjęcia © Marija Vidal; stylizacja zdjęć jedzenia: Cregg Green
Zdjęcie tekstury: Second Corner/Shutterstock.com
© Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2019
All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Bez uprzedniej pisemnej zgody wydawcy żadna część tej książki nie może być
powielana w jakimkolwiek procesie mechanicznym, fotograficznym lub elektronicznym ani w formie nagrania
fonograficznego. Nie może też być przechowywana w systemie wyszukiwania, przesyłana lub w inny sposób
kopiowana do użytku publicznego lub prywatnego – w inny sposób niż „dozwolony użytek” obejmujący krótkie
cytaty zawarte w artykułach i recenzjach.
Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak zastępować
porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne lub wiesz o nich, powinieneś
skonsultować się z lekarzem, zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono
wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji.
Wydawca ani autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia, mogące wystąpić
w wyniku stosowania zaprezentowanych w książce metod.
15-762 Białystok
ul. Antoniuk Fabr. 55/24
85 662 92 67 – redakcja
85 654 78 06 – sekretariat
85 653 13 03 – dział handlowy – hurt
85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal
str. wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl
Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl
PRINTED IN POLAND
Mojemu kochającemu
i wspierającemu
mężowi Greggowi
oraz słodkiemu psiakowi Zoey
– wy dwoje sprawiacie,
że nasz dom jest domem.
6
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPSPIS TREŚCI
Wprowadzenie ..........................................................................
Przedmowa ............................................................................... 9
11
CZĘŚĆ I: Wyjaśnienie problemu zespołu przerostu
flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) ..............................
15
1. Czym jest SIBO? .................................................................
17
2. SIBO i odżywianie ............................................................... 29
3. Zmieniaj się i planuj z miesięcznym wyprzedzeniem ........ 43
CZĘŚĆ II: 4-tygodniowy plan posiłków .................................................. 53
4. Plan ....................................................................................... 55
5. Ponad 4 tygodnie ................................................................ 89
CZĘŚĆ III: Przepisy .................................................................................... 95
6. Śniadania .............................................................................. 97
7. Zupy i sałatki ........................................................................ 109
8. Warzywa ............................................................................... 125
9. Ziemniaki i ziarna ................................................................. 139
10. Drób ................................................................................... 151
11. Mięso .................................................................................. 163
12. Ryby i owoce morza ........................................................... 179
13. Napoje i przekąski .............................................................. 189
14. Desery ................................................................................ 201
15. Podstawowe produkty, przyprawy, sosy i inne ................ 213
Tabele konwersji ...................................................................... 223
„Brudny Tuzin low-FODMAP” .............................................. 224
„Czysta 7 low-FODMAP” ..................................................... 225
Źródła ........................................................................................ 226
Indeks posiłków ........................................................................ 228
Indeks przepisów ...................................................................... 230
Podziękowania .......................................................................... 233
O Autorce ................................................................................ 234
7
8
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPPRZEDMOWA
Podczas czytania „Wylecz SIBO optymalną dietą low-FODMAP”
Kristy Regan zatrzymał mnie jeden cytat: Unikaj dodawania do diety
poczucia winy i strachu. Wspaniałe stwierdzenie! Jedzenie jest istotną
częścią naszej tkanki społecznej oraz kulturowej i nie ma w nim miejsca ani
na poczucie winy, ani na strach, bez względu na stan zdrowia. Książka Kristy
oferuje ścieżkę wolną od wspomnianych odczuć, będącą prostą drogą do
zdrowszego i szczęśliwszego życia, z mniejszą liczbą objawów IBS i SIBO.
Zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego towarzyszy mi od pią-
tego roku życia. W tamtym momencie moje młode „ja” nie wiedziało, w jaką
podróż zabierze mnie to schorzenie. Kiedy starałam się zrozumieć swój stan,
szybko zdałam sobie sprawę, jak wielu innych również zostało dotkniętych
tym syndromem. Moja osobista misja wkrótce stała się krucjatą, aby pomóc
ludziom, którzy – podobnie jak ja – borykali się z tym problemem. Od
2010 roku prowadzę naturopatyczną praktykę, specjalizującą się w SIBO.
Uczę także zaawansowanej gastroenterologii, koncentrującej się na zespo-
łach przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego oraz jelita nadwrażliwego na
Uniwersytecie Medycyny Naturalnej w Portland, w stanie Oregon, a także
na sympozjach i konferencjach na całym świecie.
W swojej pracy uczyłam studentów, pacjentów i innych lekarzy o SIBO,
o tym, jak wpływa on na IBS oraz o roli diety w radzeniu sobie z nim. Od lat
słyszę, od pacjentów na całym świecie, o negatywnym wpływie obu zespołów
na jakość ich życia, a także o restrykcyjnej i nijakiej naturze diet kontrolują-
cych SIBO. Często wspominali też, jak trudne do wprowadzenia są te diety
i jak intensywnych przygotowań oraz długiego gotowania wymagają. Kristy
rozwiązuje wszystkie te problemy w swojej książce „Wylecz SIBO optymalną
dietą low-FODMAP”.
Kristy była jedną z moich uczennic i jestem dumna z tego, co oferuje
w swojej książce. Jej podejście jest proste, praktyczne i logiczne, dzięki czemu
9
osoby aktywne, w tym czynne zawodowo czy prowadzące dom, nie będą
miały kłopotów z przestrzeganiem planu posiłków, stosowaniem przepisów
i wskazówek. Co najważniejsze, wspomniane przepisy inspirują i zachęcają
do uprzyjemnienia sobie jedzenia. Przez lata zjadłam wiele pysznych potraw,
przygotowywanych przez moich studentów i pacjentów, ale jedzenie Kristy
zawsze smakowało mi najbardziej. Bardzo się cieszę, że używa ziół i przypraw,
aby stworzyć pełne smaki.
Książki, takie jak „Wylecz SIBO optymalną dietą low-FODMAP”, po-
magają w walce z tym schorzeniem. Aż 84 procent pacjentów z zespołem
jelita nadwrażliwego cierpi też na zespół przerostu flory bakteryjnej. Dzięki
przestrzeganiu diety SIBO u wielu z nich wyeliminowano wszystkie objawy.
Uważam, że jedna trzecia pacjentów ma szansę na całkowite wyzdrowienie,
a pozostałe dwie trzecie mogą wymagać pewnego rodzaju stałego planu die-
tetycznego, ale wraz z nim częstotliwość objawów znacznie zmaleje. Kristy
oferuje warianty obu rodzajom pacjentów, pomagając im znaleźć dietę, która
będzie odpowiadała ich potrzebom.
Jestem pod wielkim wrażeniem prostoty planu dietetycznego Kristy.
Przepisy są łatwe do przestrzegania, a listy zakupów i wskazówki odnośnie
gotowania pozwalają zaoszczędzić dużo czasu. Doceniam też fakt, że plan
posiłków jest elastyczny, umożliwiając, tym samym personalizację tygodnio-
wego menu, zgodnie z wymaganiami dietetycznymi i zdrowotnymi.
Ponadto Kristy udało się przekształcić zwykle stresujący proces poszukiwań
w uspokajające rozwiązanie, które jest także bardzo apetyczne. To wszystko spra-
wia, że „Wylecz SIBO optymalną dietą low-FODMAP” jest nową i wartościową
pozycją. Mimo że od dawna prowadzę witrynę internetową, dotyczącą zespo-
łu przerostu flory bakteryjnej, (SIBOinfo.com) i przygotowuję własną książkę
o tym schorzeniu, bardzo się cieszę możliwością wypróbowania wspomnianego
planu. Na podstawie mojego wieloletniego doświadczenia w leczeniu osób z tym
zaburzeniem, mogę stwierdzić, że jest to ten rodzaj pozytywnego myślenia, któ-
rego pacjenci potrzebują, aby przejąć kontrolę, skupić się, zniwelować objawy
i przez długie lata cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem. Wiem, że
ta książka zainspiruje także Ciebie.
Allison Siebecker, naturopata, lekarz medycyny orientalnej,
licencjonowana akupunkturzystka
10
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPWPROWADZENIE
Życie z chronicznymi objawami gastrologicznymi jest co najmniej wy-
zwaniem, a dla wielu zmienia się całkowicie. Przez ponad rok cier-
piałam z powodu IBS, zanim objawy stały się na tyle ekstremalne,
że zmobilizowały mnie, by coś z nimi zrobić. Poszłam do lekarza internisty
z dolegliwościami, takimi jak: biegunka, wzdęcia, przelewanie się i burczenie
w brzuchu oraz chroniczne zmęczenie. Zaczęliśmy od podstawowej diety
eliminującej gluten i nabiał. Kiedy wprowadzone zmiany nie przyniosły re-
zultatów, zrobiłam test oddechowy SIBO (zespół przerostu flory bakteryjnej
jelita cienkiego). Wynik był pozytywny. Po usłyszeniu diagnozy i przepisaniu
restrykcyjnej diety byłam zła, sfrustrowana, smutna. Zawsze uważałam się
za smakosza, osobę, która uwielbia pięknie podane jedzenie, kocha gotować
i ceni ludzi, którzy spotykają się, by wspólnie zjeść posiłek przy stole. Byłam
jednak zdecydowana zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie, nawet jeśli
oznaczało to zmianę dotychczasowego życia. Z biegiem czasu zdobyłam roz-
ległą wiedzę na temat SIBO i z pomocą kilku lekarzy medycyny niekonwen-
cjonalnej zaczęłam zdrowieć. Moją misją stało się także pomaganie innym
w ich osobistych podróżach ku wyleczeniu.
Ponieważ istnieje wiele diet dedykowanych zespołowi przerostu flory
bakteryjnej jelita cienkiego, a także nie ma jednej wiodącej, próbowanie róż-
nych opcji może być mylące i frustrujące. Pracuję z klientami pozostającymi
na wielu różnych dietach. Spotykam takich, którzy, ze strachu, poważnie
ograniczyli spożycie różnych produktów oraz tych, którzy mają niedowagę,
są bardzo wrażliwi i zmagają się z różnymi objawami, często chorują oraz są
zmęczeni. Osoby takie bardzo często stosują surową dietę, nawet jeśli ekstre-
malne objawy nie ustępują, mając nadzieję, że w końcu poczują się lepiej.
Zazwyczaj tracą cenny czas, przechodząc z jednej diety na drugą, nie czując,
że poczynili jakiekolwiek postępy.
11
12
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPJednym z powodów, dla których dieta SIBO jest tak wyjątkowa, jest to,
że jadłospis osoby z nienaruszonym mikrobiomem wywołuje objawy u kogoś
z zespołem przerostu. Na przykład, dieta bogata w błonnik, w tym surowe
warzywa i produkty pełnoziarniste, jest zwykle zalecana jako bardzo korzyst-
na i wspierająca zdrowe bakterie jelitowe. Niestety, dla kogoś z zespołem nie-
szczelnych jelit, jelita drażliwego czy przerostu flory może być ciężko strawić
twarde, surowe pokarmy, a te bogate w błonnik powodują przerost bakteryj-
ny, wywołując wiele niechcianych objawów. Biorąc powyższe pod uwagę, nie
ma w tym nic dziwnego, że tak trudno jest znaleźć odpowiednią dietę SIBO.
Na szczęście istnieje lepszy sposób.
Ta książka przedstawia 4-tygodniowy plan posiłków, zawierający proste
i pyszne przepisy, oparte na zmodyfikowanej diecie low-FODMAP. Zaczyna
się od najłatwiej przyswajalnej żywności i stopniowo się rozwija w ciągu ko-
lejnych czterech tygodni, aby ostatecznie objąć większą liczbę różnorodnych
składników, które są przygotowywane na różne sposoby. Ułatwia planowanie
i przygotowywanie posiłków, a także oferuje zalecenia oraz porady dotyczące
dostosowywania diety, a także potencjalne rozwiązania problemów reakcji
pokarmowych. Ponieważ chorowanie na SIBO może wywoływać uczucie
izolacji, w książce zaproponowano także rozwiązania problemów związanych
z jedzeniem na mieście, z rodziną czy przyjaciółmi, stołowaniem się na im-
prezach towarzyskich i podczas wakacji.
Przy pisaniu tej książki kierowałam się potrzebą udzielenia podstawo-
wych, łatwych do zrozumienia informacji każdemu, kto został zdiagnozo-
wany lub podejrzewa, że ma SIBO. Staram się także pomóc tym, którzy od
dłuższego czasu żyją z tym zaburzeniem i potrzebują świeżej perspektywy
oraz konkretnych informacji dietetycznych. Tak naprawdę, ta książka jest
dla każdego, kto został zdiagnozowany lub ma objawy. Mam nadzieję, że
znajdziesz na jej stronach coś użytecznego, może nowy przepis, informacje
czy po prostu nowy punkt widzenia.
WPROWADZeNIe
13
CZĘŚĆ I
Wyjaśnienie problemu
zespołu przerostu flory
bakteryjnej jelita cienkiego
(SIBO)
Przed rozpoczęciem 4-tygodniowego planu posiłków ważne jest zbudo-
wanie solidnego fundamentu wiedzy na temat tego, czym jest zespół
przerostu flory bakteryjnej, różnych jego rodzajów, przyczyn i objawów
oraz testowania, diagnozy, leczenia tego schorzenia. Wielu lekarzy dopiero
zaczyna zdawać sobie sprawę z istnienia tej choroby, więc przygotowaliśmy
test, który później można pokazać swojemu interniście, a także, dodatkowo,
pewne propozycje postępowania, jeśli nie będzie do końca przekonany co do
jego wyników.
SIBO nie przypomina wielu innych problemów medycznych, nie opiera
się na stałym zestawie farmaceutyków i sztywnej diecie. Oprócz niespójnych
i mylących informacji, dodatkowo to, co działa w jednym przypadku, może
być nieskuteczne w innym. Ta książka zawiera spójne i wiarygodne wyjaśnie-
nia, informacje oraz referencje, wspierając cię w stawaniu się autorytetem
w zakresie własnego zdrowia.
Gdy zrozumiesz, czym jest SIBO, przyjdzie czas, by skupić się na ży-
wieniu i przygotować się na 4-tygodniowy plan posiłków. Zmienimy twoje
środowisko domowe i upewnimy się, że kuchnia jest właściwie wyposażona
oraz zaopatrzona w odpowiednie artykuły spożywcze, ułatwiające płynne
przejście. Musisz być fizycznie i psychicznie gotowy zmienić dotychczaso-
we żywienie na zdrową, pomagającą w walce z SIBO, odpowiednią dietę.
Zaangażowanie w swoje zdrowie prowadzi do wzrostu samoświadomości,
poczucia pełni i uzdrowienia.
15
CZYM JEST SIBO?
1
SIBO oznacza zespół
przerostu flory bakteryjnej
jelita cienkiego.
Co zaskakujące, wiele osób, w tym lekarzy, nigdy o tym nie słysza-
ło. Ponieważ objawy obejmują wstydliwe problemy żołądkowo-je-
litowe, takie jak: wzdęcia, gazy, zaparcia lub biegunka, ludzie mogą
czuć się zażenowani lub wstydzić się ich zgłaszania. Natomiast często zdarza
się, że jeśli nawet porozmawiasz z lekarzem o powyższych, nasilających się
dolegliwościach i pogorszeniu jakości życia, możesz usłyszeć, że powinieneś
częściej się relaksować i/lub spożywać większe ilości błonnika. Ponadto wiele
osób jest źle zdiagnozowanych jako cierpiących na IBS, czyli zespół jelita
drażliwego. W 2000 roku Pimentel, Chow i Lin opublikowali swoje badania
pt. „Eliminacja przerostu bakteryjnego jelita cienkiego zmniejsza objawy ze-
społu jelita drażliwego”, które wykazały, że spośród 202 pacjentów z zespo-
łem jelita drażliwego aż 78 procent miało również przerost bakteryjny, a po
17
wyeliminowaniu przerostu objawy IBS także zniknęły. Badania z 2003 roku
wykazały, że aż 84 procent osób z IBS ma również SIBO. Oba wspomniane
badania wskazują, że wiele osób, u których wcześniej zdiagnozowano zespół
jelita drażliwego, w rzeczywistości cierpi przede wszystkim na przerost flory
bakteryjnej jelita cienkiego. Odkrycia te powinny obudzić potrzebę dodat-
kowych i wręcz koniecznych badań w dotychczas niedofinansowanych oraz
niedostatecznie zbadanych obszarach obu schorzeń, tj. IBS i SIBO.
Na szczęście wielu lekarzy medycyny naturalnej, a także niektórzy leka-
rze konwencjonalni leczą zespół przerostu od wielu lat i nadal udoskonalają
swoją metodykę. Na szczęście SIBO zaczyna być coraz szerzej znane i badane,
począwszy od mikrobiomu, poprzez antybiotyki dedykowane, aż po holi-
styczne podejście, przez co istnieje większa nadzieja dla osób, które każdego
dnia cierpią z powodu jego objawów. Książka ta ma być częścią tego wsparcia,
oferując edukację, a także zdrowe i pyszne przepisy, które w krótkim czasie
mogą stać się ulubionymi.
PROBLEM LOKALIZACJI
Jelito cienkie nie jest przystosowane do radzenia sobie z dużymi ilościami
bakterii, tak jak grube, stąd też problem zespołu przerostu jest zasadniczo
kwestią lokalizacji. Bakterie niekoniecznie są patogenne, ale znajdując się
w niewłaściwym miejscu, wywołują wiele niepożądanych objawów i utrud-
niają proces trawienia oraz wchłaniania.
Przerost bakteryjny w jelicie cienkim może prowadzić do uszkodzenia
błony śluzowej jelita, powodując jego nieszczelność. Gdy błona zostanie
uszkodzona i stanie się przepuszczalna, większe białka przenikają przez nią,
powodując reakcję układu odpornościowego, skutkującą nietolerancją po-
karmową lub alergią. Stąd też niektórzy ludzie otrzymują niejednoznaczne,
zmienne w czasie, wyniki testów nietolerancji pokarmowej.
Bakterie, które przenikną do krwioobiegu, powodują reakcję immunolo-
giczną, która może prowadzić do wielu nietypowych objawów, w tym: chro-
nicznego zmęczenia, stanów zapalnych, bólu stawów i głowy, podrażnienia
18
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPCO WYWOŁUJE ZESPÓŁ PRZEROSTU
BAKTERYJNEGO JELITA CIENKIEGO?
Zwykle istnieje wiele mechanizmów obronnych chroniących przed przerostem bakte-
rii w jelicie cienkim. Kiedy jeden lub więcej z tych mechanizmów zawiedzie, bakterie
nie są usuwane z jelita cienkiego, co prowadzi do SIBO. Uważa się, że źle funkcjo-
nująca motoryka jelit, w tym zaburzony zespół mioelektryczny (z ang. MMC), jest
najczęstszą przyczyną przerostu flory bakteryjnej. Dodatkowymi czynnikami aktywu-
jącymi są: zaburzenia anatomiczne, obniżona odporność, niewydolność zastawki kręt-
niczo-kątniczej (z zasady zastawka krętniczo-kątnicza jest jednokierunkowa, ale jeśli
staje się dwukierunkowa, odpady z jelita grubego mogą cofnąć się do jelita cienkiego)
lub niedobory kwasu solnego w żołądku. MMC to mikrofale elektryczne, wywołujące
m.in. odruch żołądkowo-jelitowy, prowadzący do oczyszczania jelita cienkiego, co 90
minut, podczas przerw w jedzeniu. Gdy MMC nie działa prawidłowo, bakterie nie są
usuwane, a to prowadzi do przerostu bakteryjnego. Zaburzenie zespołu mioelektrycz-
nego często wiąże się z zatruciem pokarmowym.
Inne czynniki, takie jak: stres, antybiotykoterapia, stosowanie opioidów lub inhibi-
torów pompy protonowej (PPI), zrosty po wcześniejszych urazach lub operacjach
oraz choroby przewlekłe, takie jak: Parkinson, nowotwory, niedoczynność tarczycy,
cukrzyca i zespół Ehlersa-Danlosa, również mają kluczowe znaczenie. Co prawda, ba-
dania nie udowodniły bezpośredniego wpływu złej diety na rozwój SIBO, ale zastoso-
wanie diety wykluczającej, a przez to ograniczającej jego objawy, znacznie poprawiło
jakość życia u wielu osób.
skóry w postaci trądziku, w tym różowatego, a także innych wyprysków,
problemów z koncentracją, a także utraty pamięci.
Oprócz uszkodzenia błony śluzowej jelita, SIBO zaburza proces wchła-
niania, prowadząc do różnych niedoborów, w tym żelaza, witaminy B12
i ferrytyny, objawiających się m.in. w postaci anemii. Przerost bakteryjny
może prowadzić także do dekoniugacji kwasów żółciowych, objawiającej się
w postaci stolca tłuszczowego (biegunka tłuszczowa) i niedoborów witamin
CZ yM JeST SIBO?
19
rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. A, D, E i K. Niewchłonięte węglowodany
hamują absorpcję wody, wywołując efekt osmotyczny prowadzący do bie-
gunek, a także stają się pożywką dla bakterii. Sfermentowane węglowodany
tworzą gaz prowadzący do różnych objawów SIBO, w tym: wzdęć, odbijania,
GERD1, nudności oraz uczucia rozpierania. W związku z tym, że w zespole
przerostu bakterie żywią się niewchłoniętymi węglowodanami, diety SIBO
ograniczają ich spożycie, co często powoduje znaczne ograniczenie objawów.
RODZAJE SIBO
W tym podrozdziale omówiono kilka rodzajów zespołu przerostu bakte-
ryjnego. Konkretny podtyp SIBO, tj. wodorowy, metanowy lub łączone,
niekoniecznie wpływa na dobór indywidualnej diety pacjenta, ale ma za-
sadnicze znaczenie przy wyborze leczenia stosowanego celem wyelimino-
wania schorzenia. W przypadku SIBO siarkowodorowego objawy mogą
się zmniejszyć, zarówno przy diecie low-FODMAP, jak i przy redukującej
produkty z zawartością siarki. Sprawdź załącznik „Źródła” (str. 226), aby
poznać listę przykładowych produktów o wysokiej i niskiej zawartości siar-
ki. Powinno się jej używać wyłącznie referencyjnie, a indywidualne nietole-
rancje winny być poparte testami.
SIBO wodorowe
Ten podtyp schorzenia łączy się z przerostem bakterii wytwarzających gazo-
wy wodór. W tym przypadku najbardziej charakterystycznym objawem jest
biegunka.
SIBO metanowe
Początkowo sądzono, że to bakterie są odpowiedzialne za podtypy wo-
dorowy i metanowy. Jednakże metan jest wytwarzany przez archeany,
20
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPQUIZ DLA OSÓB NIEZDIAGNOZOWANYCH:
CZY TO SIBO?
1. Czy masz jakieś przewlekłe objawy zespołu jelita drażliwego, w tym biegunkę,
zaparcia, wzdęcia lub bóle brzucha?
2. Czy twoje objawy zaczęły się bądź nasiliły po jednym lub więcej epizodach zatru-
cia pokarmowego bądź grypy żołądkowej?
3. Czy musisz stosować leki lub suplementy typu magnez lub witamina C w dużych
dawkach, czy też środki przeczyszczające, aby regularnie się wypróżniać?
4. Czy twoje objawy zaczęły się lub nasiliły po operacji?
5. Czy jesteś zmuszony do częstego stosowania inhibitorów PPI, antybiotyków lub
opioidów?
6. Czy stosowałeś dietę redukcyjną celem ograniczenia objawów?
7. Czy cierpisz na anemię lub stały, niski poziom ferrytyny, których nie można
przypisać żadnym innym przyczynom?
8. Czy diety zawierające pokarmy bogate w błonnik lub high-FODMAP nasilają
objawy?
9. Czy dieta bezglutenowa przyniosła małe lub ledwo zauważalne różnice
w objawach?
10. Czy zauważyłeś poprawę podczas przyjmowania antybiotyków z innego niż pro-
blemy gastrologiczne powodu?
11. Czy zauważyłeś utratę wagi, mimo że jesz tyle samo lub więcej?
12. Czy odnotowujesz reakcje na żywność, którą kiedyś mogłeś jeść bez żadnych
problemów?
Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na jedno lub więcej z tych pytań, powinieneś umówić
się na wizytę u swojego lekarza w celu przeprowadzenia testu na obecność SIBO. Test
może być dobrym wstępem do rozpoczęcia dalszej diagnostyki.
CZ yM JeST SIBO?
21
jednokomórkowe, bezjądrowe organizmy. Najbardziej charakterystycznymi
objawami towarzyszącymi są zaparcia, wzdęcia i uczucie rozpierania jelit.
SIBO łączone
Często zdarza się, że ludzie cierpią na podtyp łączony: wodorowo-metanowy.
Jeden z nich może być bardziej dominujący, wówczas objawy będą bardziej
jednolite lub mogą być naprzemienne, charakterystyczne dla obu podtypów.
SIBO siarkowodorowe
Obecnie nie ma testu oddechowego koncentrującego się na wykryciu siar-
kowodoru. Lekarze mogą zdiagnozować ten podtyp SIBO na podstawie
objawów i płaskoliniowego wyniku testu oddechowego, który podczas po-
miarów wykazuje niskie poziomy (0–2) wodoru i metanu (graficzna płaska
linia). Objawy występujące przy tym podtypie obejmują: wzdęcia, gazy o wy-
raźnym odorze siarki, zaparcia, nadwrażliwość trzewną, zapalenia pęcherza
i wzrost ogólnych objawów SIBO w połączeniu z wysokosiarkową dietą. Jeśli
objawy nie są charakterystyczne, warto zastosować low-FODMAP lub diety
niskosiarkowe, aby sprawdzić, czy z czasem ustąpią.
NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCE
OBJAWY
Istnieje wiele objawów SIBO, w tym: skurcze jelit, zgaga, nudności, bóle
głowy, utrata pamięci, zmęczenie, anemia, problemy z koncentracją, bóle
stawów, egzema oraz inne choroby skóry. Ponieważ mogą być tak różne, wy-
stępować pojedynczo i łącznie, negatywnie wpływając na codzienną jakość
życia, ważne jest, aby zwracać uwagę i być świadomym swoich indywidual-
nych problemów. Dzięki temu stajemy się ekspertami w dziedzinie własnego
22
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPzdrowia i możemy lepiej współpracować z lekarzem. Czytając dalej, uzyskasz
więcej informacji o najczęstszych objawach.
Zaparcie
Zaparcia często wiążą się z pozytywnym wynikiem testu SIBO dotyczącego
poziomu metanu. Rodzaje zaparć są różne, ale większość osób doświadcza
zmniejszonych wypróżnień o zwiększonej konsystencji. Niektórzy mają za-
parcia, po których następuje biegunka, a następnie kolejne zaparcia.
Biegunka
Biegunka jako objaw często wiąże się z dodatnim wynikiem wodorowego
testu oddechowego SIBO. Biegunka może mieć bardzo zróżnicowaną postać,
niektóre osoby mają wiele epizodów w ciągu dnia, a inne jedynie sporadycz-
ne przypadki.
Wzdęcia, odbijanie, uczucie rozpierania
Gazy, gromadzące się w jelitach w wyniku przerostu bakteryjnego, zwykle
powodują wzdęcia, uczucie rozpierania lub odbijanie. Kiedy gazy są w sta-
nie opuścić twój organizm, pojawiają się jako wzdęcia albo odbijanie. Jeśli
są uwięzione, następuje uczucie rozpierania. Częstym przejawem jest wy-
dęcie powłok brzusznych (wyglądających jak ciąża) lub dużym uczuciem
dyskomfortu.
Nadwrażliwość na żywność
Przerost bakterii może spowodować uszkodzenie błony śluzowej jelita cien-
kiego. Wówczas większe białka przenikają przez błonę śluzową nie w pełni
CZ yM JeST SIBO?
23
strawione, wywołując reakcję immunologiczną prowadzącą do nadwrażliwo-
ści na pewne pokarmy oraz inne problemy.
Niepokój
Wiele osób z SIBO odczuwa zwiększony niepokój. Przeprowadzono wiele
badań na myszach, potwierdzających wpływ patogennych bakterii jelitowych
na zachowania stresowe na linii jelita-mózg.
TESTOWANIE I DIAGNOSTYKA
Przerost flory bakteryjnej jest zwykle diagnozowany poprzez połączenie
objawów z testem oddechowym SIBO. Przed wykonaniem testu niektórzy
lekarze najpierw wykluczają inne możliwe przyczyny, w tym nietolerancję
glutenu lub laktozy.
Istnieją dwa rodzaje substratów stosowanych w testach SIBO: laktuloza
lub glukoza. Polecam test laktulozowy od producenta QuinTron. Ponieważ
glukoza ulega szybkiemu strawieniu, jest w stanie wykryć zespół SIBO tylko
na pierwszych kilku metrach jelita cienkiego. Test oddechowy z laktulozą
umożliwia zdiagnozowanie dystalnego SIBO (czyli występującego w dal-
szych odcinkach jelita cienkiego, bliższe SIBO znajduje się na początku jeli-
ta), które jest bardziej powszechne.
Test QuinTron SIBO to test oddechowy mierzący poziomy gazów, szcze-
gólnie wodoru i metanu, obecnych w oddechu, podczas występowania ze-
społu przerostu bakteryjnego. Pobiera się próbkę wyjściową, później spożywa
roztwór laktulozy i wody, a następnie, co 20 minut w ciągu trzech godzin,
zbiera próbki oddechu.
Analizując wynik testu SIBO z lekarzem, należy mieć na uwadze nastę-
pujące kwestie:
• Niektórzy lekarze, diagnozując SIBO, biorą pod uwagę pierwsze 90 mi-
nut, inni 120 minut. Drugi odcinek pomiarowy, czyli 120 minut, ozna-
cza zazwyczaj przejście między jelitem cienkim a grubym. W przypadku
24
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPosób o bardzo szybkiej lub spowolnionej motoryce czas przejścia markera
będzie inny.
• Niedawny konsensus dotyczący interpretacji testu oddechowego wska-
zuje, że wzrost wodoru o 20 ppm (części na milion) występujący podczas
pierwszych 90 minut, przy użyciu laktulozy lub glukozy, jest uważany
za wynik dodatni, natomiast w przypadku metanu, wartość większa lub
równa 10 ppm. Większość lekarzy ma własne przekonania interpreta-
cyjne, wynikające z ich doświadczenia klinicznego. Niektórzy z nich,
w tym część laboratoriów, biorą pod uwagę jedynie liczby wyższe niż
20 ppm dla wodoru lub 10 ppm dla metanu w dowolnym momencie
testu. Inni uważają, że test SIBO jest dodatni dla metanu, gdy wskaźnik
wynosi 3 lub więcej w dowolnym momencie 180-minutowego testu,
jeśli osoba badana cierpi na zaparcia. To ważne, aby wiedzieć, w jaki
sposób lekarz interpretuje twój test i dlaczego.
• Bez względu na to, jakie są numeryczne wyniki testu SIBO, zawsze należy
brać pod uwagę swoje objawy. Niektórym osobom wychodzą stosunko-
wo niskie liczby, ale mają wiele współistniejących objawów. Może to być
spowodowane wieloma przyczynami, na przykład powiązanymi ze sobą
różnymi schorzeniami.
• To ważne, by dotrzeć do podstawowej przyczyny problemu – powodu,
dla którego cierpisz na zespół przerostu, ponieważ wpływa to na szyb-
kość leczenia. Jeśli przejdziesz przez zróżnicowaną antybiotykoterapię,
a numeryczne wyniki testów pozostaną bez większych zmian, prawdo-
podobnie będziesz musiał dokładniej przeanalizować swoją podstawową
przyczynę lub założyć współistniejące schorzenia.
Powody, dla których warto powtórzyć testy
1. Ponowne testowanie po antybiotykoterapii wykaże, jak zareagowałeś na
przepisane antybiotyki ziołowe lub standardowe oraz jak bardzo spadły
wyniki numeryczne. Stosuje się je także, by sprawdzić rezultaty zastoso-
wania diety elementarnej (bardzo wykluczeniowej diety terapeutycznej,
zalecanej na dwa do trzech tygodni w ramach leczenia). Im większy spa-
dek liczbowy, tym większa skuteczność leczenia.
CZ yM JeST SIBO?
25
2. Powtórzenie testów pomoże ustalić, czy przerost został wyleczony. Nie-
którzy lekarze przepisują jedną rundę antybiotyków i z góry zakładają
skuteczność takiego leczenia. Każdy reaguje inaczej, dlatego tak ważne
jest, aby ponownie przetestować, czy SIBO rzeczywiście zostało całkowi-
cie wyeliminowane.
3. Negatywny wynik testu daje nadzieję wyleczenia. Może być wielką ulgą.
Jeśli wystąpi nawrót choroby, co zdarza się dosyć często, warto wiedzieć,
że udało się osiągnąć wynik negatywny. Wówczas, podczas nawrotu,
należałoby się ponowne przyjrzeć przyjętej pierwotnej przyczynie lub
współistniejącym schorzeniom.
Kiedy nie należy wykonywać testów
1. Laktuloza wywołuje efekt przeczyszczający, co u niektórych osób może
łączyć się z poważnymi komplikacjami zdrowotnymi. Inne osoby mają
problemy zdrowotne związane z postępowaniem przygotowawczym
przed testem. Jeśli jesteś jednym z tych przypadków, porozmawiaj ze
swoim lekarzem o możliwościach leczenia bez wykonywania testu.
2. Wiele osób ma długoletnie bądź nawet dożywotnie przypadki SIBO
i zaburzenia trawienia. Dobrze znają swoje objawy i wiedzą, jakiego po-
trzebują leczenia, a liczby niekoniecznie mają wtedy znaczenie. W rze-
czywistości mogą jedynie wywołać niepotrzebny niepokój. Czasami
dobrze jest zastosować przerwę od testowania lub skonsultować się z in-
nym lekarzem, który spojrzy na twój przypadek z innej perspektywy.
Nie poddawaj się, ponieważ zawsze jest nadzieja na poprawę – zarówno
emocjonalną, jak i fizyczną. Ważne jest, aby poznać i wsłuchać się w sie-
bie i wtedy wraz z lekarzem zdecydować, kiedy wykonanie testu będzie
odpowiednie.
26
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPPRACA Z LEKARZEM
Niezwykle ważnym jest, aby współpracować z kompetentnym i rozwijającym swoje
umiejętności lekarzem, któremu ufasz. Niektórzy nie wierzą w SIBO, nietolerancję
pokarmową itp. lub po prostu niewiele na ten temat wiedzą. Zanieś swojemu leka-
rzowi tę książkę, wypełniony test oraz raport z 2007 roku „Przerost bakteryjny jelita
cienkiego”, opublikowany w czasopiśmie Gastroenterology Hepatology (www.ncbi.
nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3099351/), aby zacząć rozmowę.
Jeśli wcześniej zdiagnozowano u ciebie zespół jelita drażliwego, należy poinformować
lekarza, że od 60 do 84 procent przypadków choruje na współistniejący zespół prze-
rostu flory bakteryjnej. Jeśli wspomniana informacja nie wzbudzi zainteresowania
u twojego lekarza, być może czas poszukać pomocy gdzie indziej. Sprawdź stronę
internetową https://www.siboinfo.com/finding-a-doctor.html, aby znaleźć lekarza
w twojej okolicy. Jeśli nie znajdziesz go na tej stronie, zrzeszającej ekspertów SIBO,
możesz skonsultować się z wybranym lekarzem lub dietetykiem online. Jeśli wybór
lekarza uzależniony jest od ubezpieczenia, spróbuj przeprowadzić własne studium
przypadku lub znajdź kogoś innego, kto pomoże ci dokonać analizy.
Dla wielu osób proces wyzdrowienia z SIBO może być długą i trudną drogą. Możesz
być chory i zmęczony, sfrustrowany oraz przepracowany, ale zawsze będziesz swoim
najlepszym diagnostą, ponieważ znasz siebie lepiej niż ktokolwiek inny. Zdecyduj,
w którym momencie autodiagnozy potrzebujesz pomocy, a ile z niej możesz wykonać
samodzielnie. Naucz się prowadzić dziennik objawów, stanów wypróżnień, nastrojów
i reakcji na żywność. Wyznacz też, kiedy przestać i skupić się na drodze do wyzdro-
wienia. Rozwijaj swój wewnętrzny autorytet, ale bądź także otwarty na przyjęcie po-
mocy i wsparcia.
CZ yM JeST SIBO?
27
CZĘŚĆ II
4-TYGODNIOWY
PLAN POSIŁKÓW
Ten 4-tygodniowy plan posiłków, z opcjonalnym menu łagodzącym, zo-
stał opracowany pod kątem złagodzenia objawów, dostarczenia orga-
nizmowi składników odżywczych i łatwości wykonania. W przypadku
śniadania i lunchu wykorzystywane są pozostałości z poprzednich posiłków,
a także jedzenie wcześniej zamrożone, abyś mógł je szybko skonsumować
i zająć się innymi sprawami.
Menu łagodzące jest przeznaczone dla tych, którzy mają bardzo zaostrzo-
ne oraz nasilone objawy i muszą w pierwszej kolejności uspokoić swój or-
ganizm. Przepisy są bardzo proste i będą dobrze tolerowane przez większość
osób.
Te osoby, które w pierwszym tygodniu stosują menu uspokajające, póź-
niej powinny przejść do pierwszego tygodnia i skończyć na trzecim tygodniu
planu posiłków.
W tygodniu pierwszym jedzenie ma być proste i lekkostrawne. Więk-
szość przepisów to delikatne potrawy, takie jak zupy i przeciery. Został wpro-
wadzony też ryż, ale generalnie w pierwszym tygodniu unika się wszystkich
innych produktów ziarnistych i o wyższej zawartości skrobi.
W drugim tygodniu wprowadza się nabiał bez laktozy, wybrane mleko
roślinne oraz ziemniaki i bataty.
W trzecim tygodniu do jadłospisu dodajemy sałatki i ciemną czekoladę,
a w czwartym tygodniu – orzechy, kokos i komosę ryżową.
Po 4-tygodniowym planie posiłków rozdział 5 zawiera praktyczne wska-
zówki i informacje na temat jadłospisu w tygodniu piątym i dalej. Wszystko
zostało przemyślane.
53
PLAN
4
W tym miejscu rozpoczyna się
twoja podróż do uzdrowienia.
Rozpoczynając plan posiłków, wsłuchaj się w swoje ciało, które przemó-
wi do ciebie w postaci zaostrzenia objawów (lub ich poprawy). Jeśli
stosujesz jadłospis przez kolejne tygodnie z możliwymi do opanowa-
nia objawami, to świetnie. Jeśli nie, być może będziesz musiał wrócić do
menu łagodzącego lub pierwszego czy drugiego tygodnia i pozostać przy nich
dłużej, dopóki organizm nie pozwoli ci iść dalej. Niezależnie od wszystkiego,
prowadź dziennik posiłków (patrz str. 34) i rozpocznij plan z ciekawością
oraz cierpliwością. Pamiętaj, robisz to wszystko dla siebie!
55
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Z PLANEM POSIŁKÓW OD A DO Z
Poniższe wskazówki pomogą w opanowaniu nieoczekiwanych lub niewygodnych
skutków ubocznych, które mogą wystąpić podczas 4-tygodniowego planu posił-
ków. Jeśli podczas stosowania planu dojdzie do zaostrzenia twojego stanu lub masz
objawy, których nie można opanować, natychmiast skonsultuj się z lekarzem.
Skurcze lub odgłosy z jelit po jedzeniu. Jedz powoli i dokładnie żuj jedzenie. Na po-
czątku posiłku weź enzym trawienny, aby wspomóc proces trawienia. Skoncentruj
się bardziej na zupach, przecierach i innych lekkostrawnych potrawach.
Nie możesz strawić mięsa. Przed każdym posiłkiem wypij 1 łyżeczkę octu jabłko-
wego, zmieszanego z 240 ml wody. Weź również pod uwagę włączenie enzymu tra-
wiennego, zawierającego kwas chlorowodorowy (patrz „Źródła”, str. 226).
Nietolerancja jajek. Jajka są zawarte w menu ze względu na ich wszechstronność
i bogactwo składników odżywczych. Jeśli ich nie tolerujesz, przygotuj inne przepisy
z jadłospisu oznaczonego jako „Tydzień pierwszy+”, co oznacza, że możesz je zjeść
w pierwszym tygodniu lub później w ramach planu.
Reakcja na warzywa. Zacznij od warzyw, które znasz i nie sprawiają ci kłopotów, a na-
stępnie powoli dodawaj więcej. Eksperymentuj z ilością i częstotliwością używania
różnych warzyw, aby zobaczyć, co najlepiej tolerujesz. Możesz również zjeść goto-
wane mięso bez sosów lub innych składników, aby sprawdzić, czy to złagodzi objawy.
Reakcja na ryż. Być może nie będziesz w stanie strawić żadnych ziaren skrobiowych
lub może po prostu nie jest to jeszcze odpowiedni moment na wprowadzenie ryżu.
Dodaj inny produkt skrobiowy, jak na przykład białe ziemniaki. Jeśli nadal będziesz
miał objawy, usuń ryż i ziemniaki na tydzień lub dwa, a następnie wprowadź jeden
z nich z powrotem, aby sprawdzić, czy sytuacja się powtórzy.
Jesteś wiecznie głodny. Możesz mieć zespół złego wchłaniania. W takim przypadku
twój organizm nie jest w stanie wchłonąć wszystkich składników odżywczych, któ-
rych potrzebujesz, więc jesteś stale głodny i musisz dostarczyć sobie dodatkowych
kalorii. Jeśli zauważysz niepożądaną utratę wagi, upewnij się, że spożywasz w od-
powiednich ilościach, kombinację tłuszczu i węglowodanów oraz pij do każdego
posiłku domowe napoje, takie jak: napój imbirowo-limonkowy (str. 194) lub mleko
kokosowo-jagodowe (str. 196), aby dostarczyć dodatkowe kalorie.
56
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPSzybko czujesz się objedzony. Żuj swoje jedzenie dokładnie i powoli. Weź enzym
trawienny i 1 łyżeczkę octu jabłkowego zmieszanego z 240 ml wody przed każdym
posiłkiem. Do momentu, aż poczujesz poprawę po powyższej kuracji, będziesz jadł
często, ale mniejsze porcje. Nie jest to idealne rozwiązanie, ponieważ lepiej jest ro-
bić przerwy, w granicach od trzech do pięciu godzin między posiłkami, wspomaga-
jąc w ten sposób zespół mioelektryczny. W tym przypadku jednak może to pomóc
unormować sytuację. Kuracja jest krótkotrwała i powinna trwać wyłącznie do mo-
mentu poprawy.
Ogólne nudności. Pij herbatę imbirową, gdy odczuwasz mdłości i bierz enzym tra-
wienny przed wszystkimi posiłkami.
Nudności wynikające z jedzenia tłuszczów. Możesz mieć problemy z wchłanianiem
tłuszczów. Jedz rzadziej, mniejsze ilości tłuszczów, dopóki nie ustalisz, jaka ilość jest
dla ciebie odpowiednia. Z czasem spróbuj zwiększyć dawkę.
Występowanie nasilonych objawów po pierwszym tygodniu planu posiłków. Jeśli
zaczniesz odczuwać więcej objawów na późniejszym etapie planu posiłków, prawdo-
podobnie nie tolerujesz jakiegoś nowego składnika. Jeśli podejrzewasz co to może
być, usuń ten produkt na tydzień lub dwa i wprowadź ponownie w późniejszym ter-
minie. Skuteczności diety nie zmniejsza pozostanie w pierwszym lub drugim tygo-
dniu planu posiłków, przez całe cztery tygodnie.
Nietolerancja pozostałości po wcześniejszych posiłkach, bulionu na kościach czy
octu. Może to oznaczać brak tolerancji histaminy. Objawy nietolerancji histaminy
są bardzo różne i mogą obejmować reakcje, takie jak: świąd, wysypka, pokrzywka,
ból gardła lub głowy. Usuń na tydzień wszelkie produkty o wysokiej zawartości hi-
staminy, w tym octy, pozostałości po wcześniejszych posiłkach, ser dojrzewający,
wędliny i produkty fermentowalne, aby sprawdzić, czy objawy ustąpią.
Zamiast chłodzić pozostałości po wcześniejszych posiłkach w lodówce, lepiej je
zamroź i ponownie podgrzej. Kiedy gotowe jedzenie pozostaje w lodówce, rośnie
w nim zawartość histaminy. Mrożenie zatrzymuje ten proces. Jeśli więc masz nieto-
lerancję histaminy, lepiej zamrażaj i podgrzewaj posiłki, niż schładzaj je w lodówce
przez kilka dni.
PlAN
57
MENU ŁAGODZĄCE
Ten opcjonalny, tygodniowy jadłospis to dobry wstęp do 4-tygodniowego
planu, jeśli akurat doświadczasz zaostrzenia objawów, uporczywej biegunki
lub przytłaczającej nietolerancji pokarmowej.
Menu obejmuje mięso, ryż oraz ogólnie dobrze tolerowane warzywa,
w tym marchew, zieloną fasolę, szpinak i cukinię. Warzywa są głównie obec-
ne w zupach i przecierach, ponieważ podane w ten sposób nawilżają orga-
nizm i są lekkostrawne. Jajka także są zawarte w menu, celem urozmaicenia,
a także z uwagi na prostotę w przygotowaniu, ale nie wszyscy je tolerują. Jeśli
w poniższym menu jest coś, czego nie tolerujesz, wymień ten produkt albo
danie na coś, o czym wiesz, że możesz to skonsumować bez problemów lub
całkowicie usuń tę pozycję.
Podczas pracy nad menu, jeśli to możliwe, upewnij się, że każdy posiłek
zawiera białko, węglowodany w postaci warzyw lub ryżu i zdrowe tłuszcze.
Poniższy jadłospis powstał, by pomóc ci zacząć i złagodzić objawy, ale także
jako narzędzie, które umożliwi stworzenie twojego własnego planu dostoso-
wanego do potrzeb. Jeśli podczas przechodzenia od tygodnia pierwszego do
czwartego będziesz doświadczał refluksu bądź nasilenia objawów, w każdej
chwili możesz wrócić do poniższego menu, dopóki twój stan się nie poprawi.
Z jadłospisu łagodzącego można korzystać tylko przez kilka dni lub dłużej.
Aby zapewnić różnorodność składników odżywczych, należy jak najszybciej
zakończyć etap menu łagodzącego i przejść dalej.
Jeśli objawy nie są nasilone i możesz bez większych problemów spoży-
wać szerszą gamę pokarmów, zacznij od razu od pierwszego tygodnia planu
(patrz str. 64).
Lista zakupów menu łagodzącego
Produkty w puszkach i butelkach:
q Woda kokosowa, bez dodatku cukru
i soków (240 ml)
Nabiał i jajka:
q Jajka ekologiczne duże
(2 tuziny)
q Masło ekologiczne
lub ghee (455 g)
58
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPMięso i drób:
q Bio kotlety jagnięce (8 szt.)
q Bio piersi z kurczaka, bez kości i skóry
(455 g)
q Bio stek, polędwica bez kości, żebro
lub inne (680 g)
q Boczek (3 plastry)
q Kotlety wieprzowe, grubo cięte, z kością
– 2 szt. (po 30 g)
q Kurczak z rożna (przyprawiony
tylko solą i pieprzem)
lub cały ekologiczny – 1 szt.
(910 g – 1,35 kg)
Owoce morza:
q Białe ryby, takie jak dorsz
lub sola (910 g – 1,35 kg)
Produkty w spiżarni:
q Biały ryż
q Biały makaron ryżowy, z białego ryżu
lub białej mąki ryżowej z wodą
– 2 opakowania po 225 g
q Herbata zielona, z miodokrzewu, rooibos
lub z mięty pieprzowej
q Miód koniczynowy lub syrop klonowy
q Ocet jabłkowy
q Olej czosnkowy
q Olej kokosowy, opcjonalnie
q Oliwa z oliwek najwyższej jakości,
z pierwszego tłoczenia
q Rosół, jeden z poniższych:
• 1 porcja bulionu warzywnego
low-FODMAP
(str. 110)
• 1,9–2,9 l bulionu z kurczaka
lub wołowiny low-FODMAP
(patrz „Źródła”, str. 226)
• 2 porcje rosołu z szybkowaru
(str. 112)
q Pieprz
q Sól morska
Inne produkty:
q Awokado (1 szt.)
q Bio pomidor (1 szt.)
q Bio seler (1 pęczek)
q Cukinia (10 małych
lub 7 średnich)
q Cytryny (5 szt.) i bio (1 szt.)
q Fasolka szparagowa (225 g)
q Imbir korzeń (kawałek 20 cm)
q Kurkuma korzeń
(kawałek 7,6 cm)
q Marchewki lub baby carrots
(2,275 kg)
q Pietruszka natka (1 duży pęczek)
q Rozmaryn (1 pęczek)
q Szalotki (1 pęczek)
q Szpinak świeży umyty
(1,175 kg)
q Tymianek (1 mały pęczek)
PlAN
59
ŚNIADANIA
JAJECZNICA 98
RYŻ CYNAMONOWY 99
JAJECZNE MUFFINY ŚNIADANIOWE 100
KLONOWO-SZAŁWIOWA
KIEŁBASKA ŚNIADANIOWA 101
ZAPIEKANKA Z KIEŁBASĄ I BATATAMI 102
KOMPOT TRUSKAWKOWY 103
24-GODZINNY JOGURT
Z KOMPOTEM TRUSKAWKOWYM 104
CYNAMONOWE BATATY 105
CHLEB KUKURYDZIANY 106
FRANCUSKI TOST Z KREMEM BRULEÉ 107
6
97
MENU ŁAGODZĄCE + 30 minut | bez glutenu | bez orzechów | wegetariańskie
JAJECZNICA
Jest to prosta, ale apetyczna mieszanka jajek, którą można łatwo i szybko
usmażyć.
2 PORCJE
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
2 łyżki oleju kokosowego, ghee
lub masła bio
1 mała cukinia, obrana, przekrojona
wzdłuż i pokrojona na półksiężyce
1 szklanka świeżego szpinaku,
pokrojonego
4 duże jajka, ubite
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
1/4 szklanki pokrojonego pomidora
(opcjonalnie)
¼ awokado, pokrojone (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
(opcjonalnie; pomiń, jeśli jesteś
w trakcie menu łagodzącego)
1. Na patelni, na średnim ogniu, roztop olej kokosowy,
aż będzie skwierczący.
2. Dodaj cukinię. Duś przez 5–10 minut
lub do momentu, aż zmięknie i zacznie brązowieć.
3. Dodaj szpinak. Duś przez 1 minutę.
4. Dodaj jajka i dopraw obficie solą i pieprzem. Smaż
mieszając, aż jajka osiągną pożądaną konsystencję.
Podziel na dwa talerze.
5. udekoruj pomidorami, awokado i szczypiorkiem
(jeśli będziesz ich używać; zalecane w tygodniu
trzecim lub później). Serwuj natychmiast.
Wskazówka dotycząca zamiany składników: jeśli nie
tolerujesz którejś z części jajka, zrób jajecznicę,
używając samych żółtek lub białek.
Na porcję (z użyciem oleju kokosowego i składników
opcjonalnych): kalorie: 302; tłuszcz całkowity: 26 g;
cholesterol: 372 mg; sód: 156 mg; węglowodany: 4 g;
cukier: 2 g; błonnik: 1 g; białko: 14 g
98
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAPMENU ŁAGODZĄCE + 5 składników | 30 minut | bez glutenu | bez orzechów | wegetariańskie
RYŻ CYNAMONOWY
Ryż cynamonowy jest pysznym składnikiem śniadania. Możesz dodać
do niego mleko (bez laktozy, orzechowe lub kokosowe), jeśli je tolerujesz,
aby danie było bardziej wyraziste.
1 PORCJA
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
1 szklanka gotowanego, białego ryżu
1 łyżka masła bio, ghee lub oleju
kokosowego
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
60 ml mleka bez laktozy,
orzechowego lub kokosowego
(opcjonalnie)
W misce, odpowiedniej do mikrofalówki lub małym
rondlu, na średnim ogniu, połącz ryż, masło,
cynamon i mleko (jeśli go używasz). Podgrzej
w mikrofalówce, na wysokim grzaniu, przez 1 minutę
lub gotuj, od czasu do czasu mieszając,
przez 5 minut bądź do momentu podgrzania.
Podawaj na ciepło.
Wskazówka dotycząca przygotowania: w tygodniu
drugim dodaj odrobinę słodyczy, polewając ryż kompotem
truskawkowym (str. 103). W tygodniu trzecim
lub później możesz dodać surowe owoce, na przykład
jagody. Jeśli wolisz wegańską wersję tego dania, użyj oleju
kokosowego i mleka orzechowego lub kokosowego.
Na porcję (z użyciem masła i mleka bez laktozy):
kalorie: 364; tłuszcz całkowity: 20 g; cholesterol: 52 mg;
sód: 556 mg; węglowodany: 42 g; cukier: 3 g;
błonnik: 2 g; białko: 5 g
ŚNIADANIA
99
Pobierz darmowy fragment (pdf)