Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00275 010990 7496692 na godz. na dobę w sumie
Z podróży do świata retro część 2 - ebook/pdf
Z podróży do świata retro część 2 - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 134
Wydawca: wydacksiazke.pl Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-946421-1-2 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> literatura piękna
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

 

 

Drogi Czytelniku. Usiądź wygodnie, wycisz telefon i pozwól Skarlet zabrać się w niezwykłą podróż w czasie do XIX i początków XX wieku. Poczujesz klimat epoki, która już dawno przeminęła. Jednocześnie dowiesz się, że pewne opinie i rady z dawnych lat zupełnie nie straciły na aktualności, a warto sobie o nich przypomnieć i zastosować w dzisiejszych realiach, np. jak podchodzić do obowiązującej mody.  W trakcie lektury będą towarzyszyć Ci różne emocje. Uśmiechniesz się, czytając XIX-wieczne żarty, anegdotki czy autentyczne anonsy prasowe. Być może poczujesz nostalgię do zapomnianej dziś sztuki pisania listów. Po karku przebiegnie Ci dreszczyk, kiedy poznasz kryminalną historię z XIX-wiecznego Wiednia. Usłyszysz szelest tafty, atłasów i koronek sukni dam oraz stukanie o bruk eleganckich lasek gentlemenów. A retro przepisy kulinarne możesz wypróbować we własnej kuchni. Receptury na świąteczne menu spisane w 1949 roku brzmią kusząco. Zachęcam Cię do chwilowego oderwania się od współczesnego świata i wyruszenie w podróż do świata retro wraz ze Skarlet.  (Maja Szkolniak 'Zaczytana do samego rana')

Zapraszamy do zapoznania się z recenzjami także innych książek autorki: http://po50ce.blogspot.com/p/recenzjeopinie-czytelnikow.html

 

Znajdź podobne książki

Darmowy fragment publikacji:

Z podróży do świata retro część 2 FRAGMENTY cytaty i kilka myśli o retro świecie: o ploteczkach, satyrze i modzie; historie kryminalne, przepisy na retro potrawy zebrała Skarlet Książce patronują medialnie Z podróży do świata retro 2 Autor: Skarlet Wydanie 1 –2016 rok ISBN 978-83-946421-1-2 © Copyright by Skarlet Albert Dystrybucja książki w wersji papierowej: Sowa sp. z o.o Korekta: Maja Szkolniak /www.zaczytanadosamegorana1.blogspot.com Przedmowa: Agnieszka Krizel /www.nietypowerecenzje.blox.pl Skarlet: www.dobulgarii.blogspot.com (skarlet.albert@o2.pl) ©Wszelkie prawa zastrzeżone. Rozpowszechnianie i kopiowanie całości lub części publikacji zabronione bez pisemnej zgody autora. Przedmowa Czas „Szyku”, atłasowych, szeleszczących sukien i mordercy we fraku. Ile razy w przypływie sentymentu, chwil refleksji, czy po prostu ku przywróceniu pięknych wspomnień sięgamy po album ze zdjęciami? Prawda, że często? Skarlet po raz drugi przeniosła nas do minionych czasów, przywołując z dostępnego sobie archiwum chwile w klimacie retro w bardzo wysublimowanym stylu. A zaczyna się dosyć specyficznie, bo od „stolików wirujących” i rozbudzających ciekawość, aurę tajemniczości seansów spirytystycznych. Czy te stoliki faktycznie były niezwykłe i odgrywały tak znaczącą rolę w życiu społecznym ówczesnych XIX wiecznych mieszkańców? W drugiej części nie zabraknie dobrego humoru, żartów, figlików pana Muchy, pysznych i pachnących przepisów kulinarnych, oraz ważnego rozdziału dotyczącego kobiecego szyku, czyli dobrych rad, porad i wskazówek, jak prawdziwą damą być: „Dama to dobre maniery, wdzięk i doskonałe kreacje, zgodne z trendami mody”. Wiele tych rad i porad jest uniwersalnych, aktualnych do dziś. Zdziwią się niektórzy, ale tak właśnie jest :) Znajdziecie tu też „dziesięcioro przykazań dla przyszłych małżonków”, czyli co każda panna przed zamążpójściem wiedzieć powinna. Rozdział z przymrużeniem oka i ogromnym dystansem kobiety do samej siebie, nieco zmanierowanej, która już wtedy raczej miała wiele do powiedzenia. Jest i o pojedynku dwóch dżentelmenów. Nie zabraknie mrożącej krwi w żyłach historii kryminalnej. Jest i o wielkiej kulturze, powiewie wiatru paryskich salonów dzięki „Tygodnikowi Wanda”, z którego dziewiętnastowieczne damy dowiadywały się o trendach na salonach paryskich. Jest też o modzie dla mężczyzn. Część druga podróży Skarlet po świecie, w którym obowiązywały trochę inne zasady niż dzisiaj, kończy się Jej własną refleksją na temat czasów, w których żyjemy obecnie. Zapraszam Was do podróży w czasie, w której trochę się pośmiejecie, trochę poczujecie jak damy i prawdziwi dżentelmeni. Zapraszam Was w podróż po dystans, chwile refleksji, tajemnic. Zapraszam Was na wspomnienia. Może będzie to dla Was czas na wyciągnięcie starych albumów i rozmowę z bliskimi? Polecam! Agnieszka Krizel „Recenzje Agi” Wstęp krytyczny Drogi Czytelniku. Usiądź wygodnie, wycisz telefon i pozwól Skarlet zabrać się w niezwykłą podróż w czasie do XIX i początków XX wieku. Poczujesz klimat epoki, która już dawno przeminęła. Jednocześnie dowiesz się, że pewne opinie i rady z dawnych lat zupełnie nie straciły na aktualności, a warto sobie o nich przypomnieć i zastosować w dzisiejszych realiach, np. jak podchodzić do obowiązującej mody. W trakcie lektury będą towarzyszyć Ci różne emocje. Uśmiechniesz się, czytając XIX-wieczne żarty, anegdotki czy autentyczne anonsy prasowe. Być może poczujesz nostalgię do zapomnianej dziś sztuki pisania listów. Po karku przebiegnie Ci dreszczyk, kiedy poznasz kryminalną historię z XIX-wiecznego Wiednia. Usłyszysz szelest tafty, atłasów i koronek sukni dam oraz stukanie o bruk eleganckich lasek gentlemenów. A retro przepisy kulinarne możesz wypróbować we własnej kuchni. Receptury na świąteczne menu spisane w 1949 roku brzmią kusząco. Zachęcam Cię do chwilowego oderwania się od współczesnego świata i wyruszenie w podróż do świata retro wraz ze Skarlet. (Maja Szkolniak Zaczytana do samego rana ) Autorka ma genialne pomysły i nie boi się ich wykorzystać w swoich książkach i pisze i pisze i to bardzo dobrze, bo na każdą jej książkę czekam niecierpliwie i chcę tego więcej, więcej. Po raz kolejny wyruszam w podróż do świata retro, tym razem z drugą częścią i powiem wam, że to dobry wybór! (Claudia „Zaczytana”) Zachęcam Was do sięgnięcia po tę pozycję. Na pewno nie będziecie żałować, a czas poświęcony tej książce – nie będzie czasem straconym. (Magdalena H Zagubieni w świecie książek ) SPIS TREŚCI: Niekończąca się opowieść? Mucha powraca O czym każda dama wiedzieć powinna Pojedynek dżentelmenów Jadą goście, jadą Kucharskie przepisy na rozmaitości Z dreszczykiem - historie kryminalne oparte na faktach Morderca we fraku Co w prasie piszczy Sposób na długie życie Maskarada według Muchy Kariera jakiej świat nie widział Ludzie książki piszą Reklama dźwignią handlu Przygotowujemy wigilię anno domini 1949 Epilog Spis przepisów kulinarnych retro W każdym cytacie znajdującym się w książce – zachowano oryginalną pisownię. Podróż retro nie przestała być dla mnie interesująca. Ani przez chwilę nie żałowałam, że wybrałam się do świata, który wydaje się inny, a tak wiele wspólnego ma z teraźniejszością. Kto lepiej opowie o tym, co było istotne i fascynujące dla ludzi żyjących w minionych epokach, niż oni sami? Podczas mojej podróży słuchałam uważnie tego, co mają do powiedzenia, zaglądałam do ich salonów i kuchni, czytałam ich gazety. Chciałam wiedzieć co ich martwi, śmieszy i oburza, co jedzą i jak się noszą. Opisałam też zbrodnie najbardziej poruszające opinię publiczną i przywiozłam je do XXI wieku i dziś oddaję do Waszych rąk kolejny (drugi) zlepek moich wspomnień i cytatów z podróży do świata retro. Skarlet Niekończąca się opowieść? M oja podróż do świata retro niespodziewanie się wydłużyła. Wspomnień będzie co niemiara, co oczywiście nie oznacza, że powstanie niekończąca się opowieść, ale... Już byłam na początku dwudziestego wieku, już, już miałam pomaszerować do przodu, kiedy nagle - coś spostrzegłam, zrobiłam dwa kroki w tył i przepadłam. Szybka decyzja: - Zostaję! I oto jestem znowu w dziewiętnastym wieku. I mam bardzo poważne spotkanie ze spirytyzmem. Zaczęło się niewinnie. Zwrócił moją uwagę mały anons prasowy: „stoliki wirujące”. Natychmiast przyszedł mi do głowy stół dobrze znany w Chinach, przy którym zdarzyło mi się jadać. Ale czy on był wirujący? Miał drugi, mniejszy blat zamontowany na środku, który nie wirował samoistnie, ale można było go obrócić. - No proszę – pomyślałam – pewnie chiński stół wymyślili Europejczycy w czasach retro! Z błędu wyprowadziło mnie inne ogłoszenie: „stoliki wirujące - mediumistyczne”. W tym momencie wszystko stało się jasne. Zrozumiałam, że chodzi o kontakt z duchami. I natychmiast wyruszyłam na poszukiwanie medium. W roku 1851 znalazłam rodzinę państwa M, którzy nabyli wirujący stolik, zaprosili osobę posiadającą odpowiednie umiejętności i którzy na seans zaprosili także dwóch niedowiarków. Wszyscy uczestnicy zebrali się wieczorem. W półmroku zajęli swoje miejsca, położyli ręce na stole i stworzyli „łańcuch”. Po 15 minutach stolik delikatnie drgnął. I nagle, przez ponad pół minuty wirował z coraz większą szybkością. - Na lewo – spokojnym głosem powiedziała jedna z dam. - Na lewo – powtórzyli chórem wszyscy uczestnicy seansu. Stolik wykonał polecenie. - Na prawo – zaproponowała kolejna dama. - Na prawo – potwierdzili obecni. Po tych słowach niewidzialna siła pchnęła wirujący stolik we wskazanym kierunku. Kiedy już było wiadomo, że kontakt z duchami został nawiązany, każdy po kolei prosił o przywołanie bliskiej osoby, z którą chciał się spotkać. - Jest – cichym głosem dama-medium potwierdzała przybycie wezwanego. (...) (...) - Jak się masz, moja droga? - A skądże ja mam wiedzieć, kiedy doktór już trzy tygodnie nie był. O czym każda dama wiedzieć powinna B ycie damą nie było łatwe, ale pewne zasady, do których panie starały się dostosować są uniwersalne i znają je od dawien dawna elegantki całego świata. Dama to dobre maniery, wdzięk i doskonałe kreacje, zgodne z trendami mody. (...) Pojedynek dżentelmenów an Dujarrier i tancerka, panna C. zajmowali P dwa sąsiadujące ze sobą mieszkania. Zachowywali pozory, choć chyba wszyscy wiedzieli, że są kochankami. Pewnego popołudnia Dujarrier, wbrew woli swojej przyjaciółki, zdecydował, że sam pójdzie na obiad, który miał się odbyć w restauracji Freres Provencaux. Wrócił przed świtem, blady i bardzo wzburzony. - Miałem sprzeczkę – wydusił z siebie podczas śniadania i zanim zdążył skończyć, w salonie zjawił się niezapowiedziany Artur Bertrand. - Idź sobie pani na próbę, to do ciebie nie należy – powiedział aroganckim tonem do panny C. Przez kilka kolejnych dni kochankowie zamienili zaledwie kilka słów. Atmosfera stała się napięta. C. miała złe przeczucia. - Dziś muszę popracować, chcę zostać sam – powiedział po kolacji Dujarrier. Wstał, spojrzał na swoją przyjaciółkę i dodał po krótkiej chwili: - Mogę opuścić Paryż, mogę mieć jaki wypadek, nie przestawaj widywać moich przyjaciół. (...) (...) Kucharskie przepisy na rozmaitości C zas najwyższy zrobić przerwę i skosztować retro potraw. Po raz kolejny zajrzałam do kuchni anonimowego kucharza, którego pomysły cieszyły się wzięciem w XIX i w XX wieku. Smacznego! Z dreszczykiem - historie kryminalne oparte na faktach M iłość bywa głucha i ślepa i chociaż ludzie wiedzą o tym fakcie od wieków, nikomu nie udało się znaleźć skutecznego lekarstwa przywracającego jej słuch i wzrok. Są jednak tacy, którzy wiedzą jak u innej osoby wywołać tą nieuleczalną chorobę serca. (...) Maskarada według Muchy Hej, na wielką zabawę Spieszcie ludzie, co żywo, Żeby zyskać cześć, sławę, Albo sute grosiwo! Los nagrodzi was łaską, Znikną życia gorycze,— Tylko każdy za maską Niechaj skryje oblicze. Wygra—wierzcie poecie— Kto za moją szedł radą, Bo dziś cały świat przecie Jest wielką maskaradą! W kąt otwartość, prostota! Szczerość, cnoty niech zginą! Jeśli czujesz brak złota, Toć ich tylko jest winą. Niech tam mędrzec szalony Szuka prawdy na świecie— Moralista androny O szczerości niech plecie: Ty pamiętaj jedynie Walczyć fałszem i zdradą, Bo o każdej godzinie Ten świat—jest maskaradą Przygotowujemy wigilię anno domini 1949 „Przegląd Mody” z roku 1949 proponował paniom nie tylko stroje, ale także przepisy kulinarne. Oczywiście nie mogłam nie spróbować proponowanych specjałów i porównać ich z tymi obowiązującymi dzisiaj. KARP NA PÓŁMISKU. Karpia, ważącego około 1i1/2 kilo, sprawić, osolić i po godzinie obetrzeć bibułką z wilgoci. Na półmisek, na którym ma się piec, kładzie się kawałek masła, wciska na karpia sok z cytryny, posypuje siekaną cebulą, okłada kawałkami masła, wlewa łyżkę smaku z jarzyn i wstawia do gorącego pieca. Ryba piecze się 15—25 minut, powinna być rumiana; podaje się z półmiskiem, na którym się piekła i polewa gorącem masłem. (...) Inne książki autorki www.dobulgarii.blogspot.com
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Z podróży do świata retro część 2
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: