Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00360 006352 13601629 na godz. na dobę w sumie
Zapiekanki, tarty, omlety, frittaty - ebook/pdf
Zapiekanki, tarty, omlety, frittaty - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 65
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-692-6 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-6%), audiobook).

Tajemnica pysznej tarty tkwi w kruchym cieście i delikatnym nadzieniu. Zapieczona masa może być słodka lub słona. Tarta jest daniem prostym, ale bardzo efektownym. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i oryginalna przekąska czy pyszny deser. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. W książce zgromadzono dużo ciekawych i różnorodnych przepisów z całego świata. Wykorzystanie zaproponowanych pomysłów z pewnością urozmaici codzienne obiady i zachwyci wszystkich domowników.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

smaczne i zdrowe Zapiekanki tarty • omlety • frittaty smaczne i zdrowe Zapiekanki tarty • omlety • frittaty SPIS TREŚCI Wstęp Tarty Słoneczna tarta z warzywami Tarta á la bolonese Tarta cebulowa Tarta czekoladowa z kremem budyniowym i borówkami Tarta mandarynkowa z ryżem Tarta ryżowo-jabłkowa Tarta serowa z brzoskwiniami Tarta z boczkiem, serem i śmietaną Tarta z boczniakami i żółtym serem Tarta z botwiną, serem feta i szynką Tarta z dorszem, oliwkami i pomidorami Tarta z jarmużem, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi Tarta z kiełbasą i groszkiem Tarta z kurczakiem i ryżem w pomidorach 4 6 6 7 7 8 9 9 10 11 12 13 13 14 15 16 Tarta z kurczakiem i warzywami Tarta z masą cappuccino i kandyzowanymi figami Tarta z masłem orzechowym i śliwkami Tarta z pieczarkami i boczkiem Tarta z pieczonej dyni i pęczaku Tarta z pieczonych buraków Tarta z porem i surimi Tarta ze szpinakiem Tarta żytnia z botwiną Tartaletki z kurczakiem, porem i pomidorkami koktajlowymi pod beszamelem Tartaletki z marchwią Tartaletki z truskawkami Tartaletki z twarogiem i jeżynami Zapiekanki 28 Cannelloni z jarmużem i serem Cannelloni z mieloną szynką w sosie paprykowo- -czosnkowym Lasagne z łososiem i szpinakiem Lasagne z mięsem i warzywami Musaka 28 29 29 30 31 Muszle z mięsem mielonym pod beszamelem Zapiekane czerwone naleśniki z kurczakiem i warzywami Zapiekane naleśniki z fasolą, papryką i boczkiem Zapiekane naleśniki z warzywami Zapiekane pappardelle z salami i papryką zapiekanki, tarty, omlety, frittaty 3 17 18 19 20 21 21 22 23 24 25 26 27 27 32 33 33 34 34 Zapiekanka chlebowa z mięsem mielonym i pomidorami Zapiekanka makaronowa z jarmużem i jajkiem Zapiekanka ryżowa z pulpecikami i warzywami Zapiekanka ryżowa z roladkami drobiowo-serowymi Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Zapiekanka warzywno-drobiowa pod beszamelem Zapiekanka z brukwi i kurkumy 35 36 36 37 38 38 39 Omlety 46 Grillowane szparagi z omletem Omlet cesarski z owocami Omlet owsiano-migdałowy z malinami Omlet z awokado i kminem rzymskim Omlet z białek z mozzarellą i ziołami Omlet z cieciorką i suszonymi pomidorami Omlet z cukinią i kaszą jaglaną 46 47 47 48 49 50 51 Frittaty 58 Frittata z brukwią i serem Frittata z dynią i boczkiem Frittata z kaszą jaglaną, pomidorami i oliwkami Frittata z kukurydzą, fasolą i groszkiem 58 59 59 60 s p i s t r e ś c i Zapiekanka z dynią, kaszą jaglaną i serem pleśniowym Zapiekanka z indykiem, pieczarkami i papryką Zapiekanka z makaronem i grzybami leśnymi Zapiekanka z ravioli serowym, salami i sosem pomidorowym 39 40 41 41 Zapiekanka z warzywami i suszonymi grzybami 42 Zapiekanka ziemniaczana z ćwikłą 43 Zapiekanka ziemniaczano-serowa 44 Zapiekanka ziemniaczano- -szpinakowa 45 Omlet z cukinią i serem pleśniowym Omlet z pieczarkami i szynką Omlet z pieczoną dynią Omlet z porem, fetą i rzodkiewką Omlet z porem, figami i serem blue 51 52 53 54 55 Omlet z suszonymi owocami i cynamonem 55 56 Omlet z szynką i serem Omlet z zasmażaną marchwią 56 Omlet ze szczypiorem i mozzarellą 57 Frittata z kurczakiem i serem pleśniowym Frittata z kaszą jaglaną, pomidorami i oliwkami Frittata z marchwią, groszkiem i wędzonym halibutem Frittata z pieczo nymi burakami, ziemniakami, szynką i serem Frittata z ziemniakami i jajkiem 61 61 62 62 63 4 zapiekanki, tarty, omlety, frittaty Wstęp TaRTy, zaPIEkankI, omlETy I fRITTaTy CoRaz CzęŚCIEj PRzyRządza SIę W naSzyCh domaCh. Są To PoTRaWy TanIE, SzybkIE I łaTWE W WykonanIu. można jE SERWoWać na ŚnIadanIE, obIad, PodWIECzoREk lub kolaCję. ICh najWIękSzą zalETą jEST możlIWoŚć PRzyRządzanIa z RozmaITyCh SkładnIkóW. TaRTy, zaPIEkankI, omlETy I fRITTaTy PodajE SIę z WaRzyWamI, mIęSEm I RybamI lub na Słodko z oWoCamI, maSłEm oRzEChoWym I TWaRogIEm. SkładnIkI można zmIEnIać W zalEżnoŚCI od PoRy Roku I od TEgo, na Co akuRaT mamy oChoTę. Jest daniem bardzo sycącym i prostym do odgrzania. Zapiekankami są także włoska lasagne i grecka musaka. Tajemnica pysznej tarty tkwi w dobrym cieście i delikatnym nadzieniu. Zapie- czona masa może być słodka lub słona. Tarta jest daniem prostym, ale bardzo efektownym. Może być podawana za- równo jako danie główne, jak i oryginal- na przekąska lub pyszny deser. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Do przygotowania zapiekanki moż- na użyć dowolnego rodzaju mięsa i pra- wie wszystkich warzyw. Warto polać ją sosem i posypać dużą ilością sera. zapiekanki, tarty, omlety, frittaty 5 W S TęP W skład omletu wchodzi rozbełtane jajko i dowolne dodatki, na przykład warzywa, pieczarki i kasza, ale także owoce i migdały. Omlet, mimo tego że jest bardzo szybkim i łatwym daniem, może mieć niepowtarzalny i wyśmieni- ty smak. Jest to ciekawa propozycja na śniadanie i przekąskę. Frittata to rodzaj omletu, do które- go przygotowania można użyć dowol- nych składników. Potrawa wyśmienicie smakuje z szynką, serem i warzywami. Można ją podawać jako danie główne lub jako przekąskę. Jest to posiłek tani, szybki i bardzo smaczny. W książce Zapiekanki, tarty, omlety, frittaty zgromadzono dużo ciekawych i  różnorodnych przepisów z całego świata. Wykorzystanie zaproponowa- nych pomysłów z pewnością urozmaici codzienne obiady i zachwyci wszyst- kich domowników. 6 zapiekanki, tarty, omlety, frittaty Ta r t y SłonECzna TaRTa z WaRzyWamI SKŁADNIKI • 20 dag mąki • 10 dag zimnego masła • 3 jajka • 1 mała cukinia • 2 marchwie • 2 pory (biała część) • • ½ szklanki mleka • 1 łyżka masła • sól, pieprz, gałka muszkatołowa listki natki pietruszki Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto. Uformować z niego kulkę i włożyć na 1–2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto zapiekanki, tarty, omlety, frittaty 7 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wykleić jej boki w taki sposób, by powstał kołnierz. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Marchwie obrać. Warzywa pokroić w cienkie plasterki i wszystko wrzucić do garnka. Wrzucić 1 łyżkę masła i dusić 4–5 minut. Przyprawić. Pozostałe jajka roztrzepać, dodać mleko i przyprawy, całość wymieszać. Warzywa wyłożyć na ciasto, zalać masą jajeczną i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ułożyć na wierzchu listki natki pietruszki i piec jeszcze 5 minut.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Zapiekanki, tarty, omlety, frittaty
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: