Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00427 008709 10487650 na godz. na dobę w sumie
Zatrucia pokarmowe. Jak im zapobiegać. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Zatrucia pokarmowe. Jak im zapobiegać. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-476-5 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Praktyczny poradnik zawierający najnowsze informacje na temat najczęściej występujących zatruć bakteryjnych, wirusowych oraz chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego. Znajdziesz tu najważniejsze wiadomości o salmonelli, E. coli, gronkowcach, zatruciu jadem kiełbasianym, listeriozie, wirusowym zapaleniu wątroby typu A, rotawirusach, zatruciach grzybami i mikotoksynami, zatruciu alkoholem etylowym, tasiemczycach, włośnicy, motylicy wątrobowej, glistnicy, owsicy, biegunce i Helicobacter pylori. Znajdziesz tu przyczyny zatruć, informacje o profilaktyce, wskazówki, jak postępować, co jeść, a czego nie jeść.

 

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

INNE PORADY 1. Nie przechowuj chleba w lodówce, szybko ulega tam spleśnieniu. 2. Po otwarciu mleka spożyj je najle- piej w ciągu 12 godzin. 3. Produktów kwaśnych nie zawijaj w folię aluminiową, gdyż glin może przejść do potrawy. 4. Wędliny możesz owinąć w papier śniadaniowy, który należy codzien- nie wymieniać. Unikniesz przesią- kania płynów z mięsa. 5. Do lodówki nie wkładaj potraw gorących. Trzeba je najpierw schłodzić i dopiero wtedy przechowywać w lodówce (do 3 dni). 6. Nie myj surowego mięsa i jajek przed włożeniem do lodówki. 7. Żywność najlepiej umieszczaj w pojemnikach plastikowych, które chronią ją przed kontaktem z inny- mi produktami. Pozwala to także na zachowanie wilgotności. Zatrucia bakter yjne Zatrucia bakteryjne SALMONELLA Najpopularniejszymi z zatruć pokar- mowych są bakteryjne zatrucia po- karmowe wywołane przez pałeczkę salmonelli. Nosicielami tej bakterii mogą być ludzie, zwierzęta domowe i dzikie. Zarażenie zdrowych organi- zmów może następować przez kontakt z nosicielami, co sprawia, że salmonella jest tak szeroko rozpowszechniona. Pierwsze objawy zakażenia mogą się pojawić od 4 do 24 godzin po spożyciu zepsutego lub za- każonego produktu. Najczęst- szym szczepem infekującym ludzi jest Salmonella enteritidis. Objawy zatruciu salmonellą: • ból brzucha • podwyższona temperatura ciała • biegunka • dreszcze • wymioty i nudności • osłabienie • suchość w ustach. Najczęstszą przyczyną zatrucia są surowe jaja wchodzące w skład kre- mów, majonezów, sosów i sałatek. Dodatkowo szkodliwe mogą być źle przygotowane produkty mięsne– pasztety, potrawy z mięsa mielonego. 7 Zatrucia pokarmowe Bakterie salmonelli prze- żywają mrożenie. Jak pozbyć się bakterii salmonelli? • Dokładnie gotuj lub piecz produkty. • Unikaj lodów i ciast z kremami z nie- znanych źródeł. • Trzymaj żywność w warunkach chłodniczych. • Należy uniemożliwić chorym lub nosicielom tej bakterii pra- cę z żywnością– może ona ulec skażeniu. Leczenie zatrucia salmonellą w nie- których przypadkach (dzieci, osób osłabionych i starszych) wymaga hospitalizacji, przyjmowania an- tybiotyków i leczenia biegunki. ESCHERICHIA COLI Jest zwana pałeczką okrężnicy. To bakteria, która bytuje w jelicie grubym człowieka i zwierząt. Gdy bakterie Escherichia coli znajdują się w naszych jelitach, są nieszkodliwe, lecz spożyte wraz z pokarmem powodują zatrucia. Przebieg zatrucia pokarmowego zależy od szczepu (czyli populacji w obrębie tego samego gatunku) bakteryjnego, jakim zostaniemy zainfekowani. Do zatrucia pokarmowego dochodzi, gdy spożyjemy pokarm skażony fekaliami. 8 jelito cienkie jelito grube wyrostek robaczkowy odbyt odbytnica Początkowe objawy to: • biegunka • bóle brzucha • wymioty i nudności. W Niemczech w maju 2011 r. odno- towano falę zatruć pokarmowych spowodowanych Escherichia coli O104:H4. Ten szczep Escherichia coli miał właściwości enterohemo- lityczne, powodował uszkodze- nie naczyń krwionośnych nerek, serca, mózgu i płuc. Takie zatrucie może doprowadzić do śmierci przez niewydolność nerek. Innym groźnym szczepem Escherichia coli jest O157:H7, który wywołuje krwotoczne zapalenie jelit, a także biegunki. Skutkiem takiego zatru- cia mogą być zakrzepica i zespół mocznicowo-hemolityczny powo- dujący ostrą niewydolność nerek. Jak uchronić się przed zakażeniem Escherichia coli? • Myj ręce każdorazowo po skorzysta- niu z toalety. • Jedzenie poddawaj obróbce termicznej, gdyż bakterię tę zabije ogrzewanie temperaturą 60°C przez 20 minut. • Dokładnie myj warzywa i owoce, tak aby nie były zanieczyszczone glebą. GRONKOWCE Nosicielami gronkowca są ludzie i zwierzęta. Nosicielstwo gronkowca może przebiegać całkowicie bez- objawowo. Gronkowiec występu- je powszechnie w ludzkim gardle i jamie nosowej, a także na skórze. Jednak gdy spożyjemy pokarm skażo- ny gronkowcem, to pierwsze objawy pojawiają się już po 2-4 godzinach. Początek zatrucia jest bardzo nagły i charakteryzuje się: • ostrymi bólami brzucha • wymiotami i nudnościami • biegunką. Zatrucia bakter yjne jama nosowa jama ustna krtań przełyk gardło Najpopularniejszym szczepem gron- kowca jest gronkowiec złocisty, który powoduje, prócz zatruć pokarmo- wych, anginę i ropnie na skórze. Jak zapobiec gronkowcowym zatruciom pokarmowym? • Przestrzegaj higieny. • Żywność poddawaj obróbce ter- micznej. • Nie zamrażaj ponownie uprzednio rozmrożonej żywności. ZATRUCIE JADEM KIEŁBASIANYM Laseczka jadu kiełbasianego Clostridium botulinum jest niezwykle groźna przez wydzielanie toksyny. Toksyna ta, zwana jadem kiełbasianym, nawet w małych ilościach jest niebezpieczna dla człowieka i powoduje śmierć. 9 Zatrucia pokarmowe Jad kiełbasiany jest neurotoksyną, która wywołuje zaburzenia układu nerwowe- go, a w tym: • zaburzenia wzroku (widzenie podwójne, zamglone), opadanie powiek • utrudnienia w mówieniu, niemoż- ność mówienia • trudności w przełykaniu, ślinotok, porażenie jelit i bóle brzucha z za- parciami. Śmierć powodowana jest przez paraliż mięśni oddechowych lub zatrzymanie akcji serca. Należy zwrócić uwagę, że po spożyciu zakażonego pokarmu pierwsze objawy mogą wystą- pić do 4 dni od jego spożycia. Odwrotnie niż w zatruciach Escherichia coli, gronkowcem i salmonellą, wza- truciu jadem kiełbasianym nie wy- stępuje biegunka, lecz zaparcia. Pierwszym objawem są zabu- rzenia ze strony narządu wzro- ku (np. podwójne widzenie). Laseczka jadu kiełbasianego rozwija się w środowisku beztle- nowym i najczęstszą przyczyną zatruć są konserwy– zarów- no mięsne, jak i warzywne. 10 Jak właściwie postępować z konserwami? • Bezwzględnie wyrzucaj konserwy z bombażem, czyli wybrzusze- niem. • Dźwięk syczenia przy otwieraniu konserw jest niepożądany, takie konserwy wyrzuć. • Przechowuj zgodnie z zalecenia- mi producenta– w odpowiedniej temperaturze. • Żywność z konserw najbezpiecz- niej jest podgrzewać, by zniszczyć laseczki jadu kiełbasianego. • Wystarczy jedynie dziesięciominu- towe gotowanie w temperaturze 100°C, by pozbyć się bakterii jadu kiełbasianego. LISTERIOZA Listeria monocytogenes jest tzw. bakterią lodówkową, gdyż potra® się rozwijać w niskich temperaturach. Objawami zakażenia tą bakterią są: • gorączka • bóle stawowo-mięśniowe.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Zatrucia pokarmowe. Jak im zapobiegać. Porady lekarza rodzinnego
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: