Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00328 006752 15380119 na godz. na dobę w sumie
Zdrowe odżywianie. Przepisy antynowotworowe. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Zdrowe odżywianie. Przepisy antynowotworowe. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-470-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Poznaj leczniczą moc jedzenia. W tym poradniku znajdziesz praktyczne rady, jak zdrowo się odżywiać i zapobiegać rakowi, stosując odpowiednią dietę, zasady antynowotworowego stylu życia, a także przepisy na smaczne i zdrowe dania główne, surówki i sałatki, przekąski i desery. Polecamy również książki „Zdrowy styl życia, aby uniknąć nowotworu” oraz „Dieta antynowotworowa i metody leczenia”.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

DANIA GŁÓWNE ZAPIEKANKA MAKARONOWO-WARZYWNA • 200 g brązowego makaronu • 0,5 brokułu • 3 marchwie • 0,5 pora • cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki posiekanej pietruszki • bazylia, oregano • sól, pieprz • olej rzepakowy • Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, skraca- jąc czas gotowania al dente o 3 minuty. • Naczynie żaroodporne posmaruj olejem rzepakowym i wsyp do niego ugotowany makaron. • Brokuł i marchwie umyj, pokrój i dodaj do makaronu. • Por, cebulę i czosnek obierz, umyj i posiekaj, po czym • Składniki posyp solą, pieprzem i ziołami, a następnie dołóż do naczynia. lekko wymieszaj. • Piecz około 40 minut w temperaturze 120°C. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA • 6 ziemniaków • 2 ząbki czosnku • posiekane pietruszka i koper • tymianek • pieprz, sól • 2 pomidory • brokuł • suszone grzyby • olej rzepakowy • Wysmaruj olejem rzepakowym naczynie żaroodporne. • Obierz i pokrój ziemniaki, umyj je i ułóż w naczyniu. • Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostki. • Brokuł umyj, podziel na różyczki i sparz. Dołącz do warzyw. • Obierz czosnek, umyj, rozgnieć i dodaj do naczynia wraz z posiekanymi pietruszką i koprem oraz suszonymi grzybami. • Wszystko razem delikatnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. • Piecz około 60 minut w temperaturze 120°C. ZAPIEKANKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA • 1,5 filetu z kurczaka • 100 g posiekanego sera • Brązowy ryż gotuj według przepisu na opakowaniu, skracając czas gotowania o około 10 minut. mozzarella • brokuł • 2 ząbki czosnku • brązowy ryż • oregano, bazylia, estragon • sól, pieprz • słodka papryka • olej rzepakowy • Brokuł umyj i pokrój. • Połówki filetów umyj i pokrój w kostki około 2 na 2 cen- tymetry. Wymieszaj je z ziołami. • Przygotuj naczynie żaroodporne, posmaruj je olejem rzepakowym i dodaj kolejno przygotowywane produkty: ryż, brokuł, kostki filetów. • Czosnek obierz, umyj i rozdrobnij. Dodaj do naczynia. Wszystko razem wymieszaj i posyp serem mozzarella. • Piecz około 40 minut w temperaturze 120°C. 12 ZUPY ZUPA Z DYNI • dynia • cebula • 4 marchwie • 2 ząbki czosnku • 4 liście świeżej bazylii • kurkuma • słodka papryka • sól, pieprz czarny i cytrynowy • koperek • Dynię, marchwie, cebulę i czosnek obierz, umyj i pokrój w kostki. • Warzywa wrzuć do około litra wody lub naturalnego bu- lionu (z drobiu). Dopraw do smaku liśćmi świeżej bazylii, kurkumą, słodką papryką, pieprzem cytrynowym i czar- nym, solą i koprem. • Gotuj zupę około 15-20 minut. Gdy stwierdzisz, że warzy- wa są ugotowane, ale nie rozgotowane, to zdejmij garnek z ognia, schłodź, a następnie zmiksuj zupę. Jeszcze raz upewnij się, czy odpowiadają ci jej smak i konsystencja – możesz ją jeszcze raz doprawić. • Zupa nie wymaga zagęszczania. Może się natomiast zda- rzyć, że będzie ją trzeba lekko rozrzedzać wodą. KREMOWA ZUPA Z CUKINII • 2 cukinie • 4 marchwie • cebula • zioła prowansalskie • bazylia • koper • kurkuma • sól, pieprz • sok z cytryny • ewentualnie: mąka żyt- nia do zagęszczania • Cukinie, marchwie i cebulę obierz, umyj i pokrój w kostki. • Warzywa wrzuć do około litra wody lub naturalnego bu- lionu (z drobiu). Dopraw do smaku ziołami prowansalski- mi, bazylią, kurkumą, solą, pieprzem, koprem i odrobiną soku z cytryny. • Gotuj około 15-20 minut. Gdy stwierdzisz, że warzy- wa są ugotowane, ale nie rozgotowane, zdejmij garnek z zupą z ognia, schłodź, a następnie ją zmiksuj. Jeszcze raz upewnij się, czy odpowiadają ci smak i konsystencja zupy – możesz ją jeszcze raz doprawić, a także zagęścić odrobiną mąki żytniej. ZUPA RYBNA • Przygotuj ryby: oczyść je i podziel na części. • Sparz pomidor i paprykę. Z pomidora zdejmij skórkę. • Obierz cebulę, opłucz ją. • Do wody (około 1,5 litra) wrzuć ryby, pomidor, paprykę, cebule, przyprawy. • Doprowadź ją do wrzenia i gotuj około 15 minut, po czym sprawdź, czy ryby się ugotowały. • Dopraw zupę według upodobań. • Możesz do niej dodać też czosnek, ziemniaki, a nawet odrobinę wina. • 500 g ryb słodkowod- nych • papryka • pomidor • 2 cebule • łyżeczka mielonej papryki • sól, pieprz • ziele angielskie • można też dodać: ziem- niaki, wino, czosnek 14
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Zdrowe odżywianie. Przepisy antynowotworowe. Porady lekarza rodzinnego
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: