Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00639 014306 15985139 na godz. na dobę w sumie
Zdrowe potrawy dla dzieci. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Zdrowe potrawy dla dzieci. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-400-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Poradnik dotyczący zdrowego żywienia małych dzieci zawierający kilkadziesiąt przepisów na zdrowe i smaczne potrawy (jak np. zupa dyniowa, marchewka i koper włoski z ryżem, wesołe kanapki, tort bananowy, twarożek z rzodkiewką, zupa mleczna z kluskami lanymi, łosoś z ziemniakami, marchewką i groszkiem, omlet z konfiturą, naleśniki z malinami, sałatka warzywna, indyk z ryżem i surówką), a także cenne informacje dla rodziców na temat układu pokarmowego małego dziecka, wprowadzania glutenu do diety, alergii pokarmowych, rozszerzania diety oraz najnowsze schematy żywienia niemowląt.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

wstęp Najczęstsze objawy alergii pokarmowej • suchość, łuszczenie się i zaczerwienienie skóry • kolki jelitowe • biegunki • nadmierna ilość gazów • nieżyt nosa • przedłużająca się sapka • nawracające zapalenie dróg oddechowych Uwaga! Jeśli dziecko znajduje się w grupie ryzyka wystąpienia alergii, trzeba jak naj- szybciej zwrócić uwagę na jego dietę. Jak zapobiegać alergii pokarmowej? Najlepszym sposobem zapobiegania alergii pokarmowej jest karmienie piersią. Mleko matki jest najlepiej przyswajane przez układ pokarmowy małego dziecka, jest hypoalergiczne, tzn. nie ma cech alergenu – nie uczula. Zawiera białko doskonale dopaso- wane do możliwości trawienia. Mleko chroni przed chorobami i infekcjami, dziecko łatwiej przyswaja białka z innego pożywienia. Uwaga! Jeżeli matka nie może karmić piersią, powinna skonsultować się z lekarzem i wybrać z nim odpowiednie hypoalergiczne mleko modyfikowane (o obniżonych właściwościach alergizujących, oznaczone symbolem H.A.) Rozszerzanie diety (od ok. 6. miesiąca) 1. Powinno się wprowadzać nowe posiłki stopniowo – najwyżej jeden tygodniowo, by łatwiej rozpoznać produkt wywołujący reakcje alergiczne. 2. Warto zaczynać od niewielkich porcji. 3. Do końca 1. roku życia nie podawać dziecku pokarmów najczęściej wywołujących alergie (np. mleka krowiego, cytrusów, jajek, truskawek, soi, ryb, orzechów, czekola- dy, selera) – wybierać tylko produkty bezpieczne. 4. Samodzielnie przygotowywane posiłki powinny powsta- wać z produktów świeżych, ekologicznych. 5. Warto wybierać żywność dla niemowląt (kleiki, kasz- ki, posiłki w słoiczkach itp.) od sprawdzonych pro- ducentów. 6 PrOPOZycjA jAdłOSPISu tyGOdnIOWeGO wstęp ł k I śniadanie (7:00) II śniadanie (8:00) obiad (11:00) podwieczorek (15:00) kolacja (18:00) e a i z d e n o p i k e r o t w a d o r ś k e t r a w z c k e t ą p i a t o b o s l a e i z d e n i I śniadanie (7:00) II śniadanie (8:00) obiad (11:00) podwieczorek (15:00) kolacja (18:00) I śniadanie (7:00) II śniadanie (8:00) obiad (11:00) podwieczorek (15:00) kolacja (18:00) I śniadanie (7:00) II śniadanie (8:00) obiad (11:00) podwieczorek (15:00) kolacja (18:00) I śniadanie (7:00) II śniadanie (8:00) obiad (11:00) podwieczorek (15:00) kolacja (18:00) I śniadanie (7:00) II śniadanie (8:00) obiad (11:00) podwieczorek (15:00) kolacja (18:00) I śniadanie (7:00) II śniadanie (8:00) obiad (11:00) podwieczorek (15:00) kolacja (18:00) 200 ml mleka kanapki z wędliną i pomidorem makaron z sosem pomidorowym (przepis s. 18) sałatka owocowa (przepis s. 28) kanapki z serem i rzodkiewką 200 ml mleka zupa mleczna z kluskami lanymi (przepis s. 12) indyk z ryżem i surówką (przepis s. 14) galaretka malinowa (przepis s. 20) sałatka warzywna (przepis s. 30) 200 ml mleka jajko na twardo i chleb z masłem flądra z ryżem i cukinią (przepis s. 26) banan i jogurt kanapki z wędliną i pomidorem 200 ml mleka kanapki z serem i papryką klopsy z ziemniakami i brokułami (przepis s. 14) zupa pomidorowa (przepis s. 14) sałatka grecka z bagietką (przepis s. 30) 200 ml mleka twarożek z rzodkiewką (przepis s. 12) marchewka i koper włoski z ryżem (przepis s. 8) wafel ryżowy i brzoskwinia kanapki z wędliną i ogórkiem 200 ml mleka jajecznica z pomidorami (przepis s. 24) łosoś z ziemniakami, marchewką i groszkiem (przepis s. 16) barszcz czerwony (przepis s. 18) grzanki z oliwą i pomidorami (przepis s. 22) 200 ml mleka kanapki z dżemem cukinia z ryżem (przepis s. 8) kisiel z jabłek (przepis s. 20) kanapki z pastą z łososia (przepis s. 22) 7 OBIAD (7-11 mIEsIęCY) 1 mała dynia 1 łyżeczka oliwy z oliwek (lub oleju dla nie- mowląt) 1/2 marchewki 1/2 pietruszki 1 ziemniak 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżeczki kleiku ryżowego ZuPA dynIOWA Dynię myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i wydrą- żamy miękki, gąbczasty miąższ. Następnie każdy kawałek dyni jeszcze raz myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojoną dy- nię gotujemy w szybkowarze (według instrukcji) lub w garn- ku z niewielką ilością wody, aż będzie miękka, co najmniej 30 minut. Po ugotowaniu dodajemy 1 łyżeczkę oliwy z oli- wek lub specjalnego oleju dla niemowląt (najczęściej jest to mieszanka oleju rzepakowego i kukurydzianego). Do osob- nego naczynia odlewamy wodę z dyni, ale nie wylewamy jej. Warzywo miksujemy na jednolitą masę, dodając przy tym tyle wody z dyni, aby uzyskać pożądaną konsystencję (w za- leżności od tego, czy ma to być papka czy zupa). Po wystu- dzeniu potrawę podajemy dziecku. Możemy odłożyć jedną porcję potrawy na następny dzień, ale nie powinno się jej przechowywać w lodówce dłużej niż 12 godzin. Z reszty dyni możemy zrobić pyszną zupę i zjeść sami, dodając przyprawy (np. sól, imbir i słodką paprykę) oraz prażone pestki dyni. ZuPA WArZyWnA Marchewkę, pietruszkę i ziemniak myjemy, obieramy i kro- imy w kostkę. Gotujemy je w około 100 ml wody, aż będą miękkie, a następnie miksujemy oraz dodajemy oliwę i kleik. Wszystko dokładnie mieszamy. MArcheWKA I KOPer WłOSKI Z ryżeM 1 marchewka 1/2 małego kopru wło- skiego 1 łyżeczka oliwy z oliwek około 50 g ryżu Ryż gotujemy, aż będzie bardzo miękki (co najmniej 20 mi- nut). Koper i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kost- kę, następnie gotujemy je do miękkości, dodajemy oliwę i rozgniatamy widelcem. Warzywa mieszamy z ryżem, ostu- dzamy i podajemy dziecku. cuKInIA Z ryżeM 1/3 małej cukinii 2-3 łyżki mleka modyfi- kowanego lub pokar- mu z piersi około 50 g ryżu Cukinię obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Go- tujemy ją, aż będzie miękka (15 minut) i dodajemy mleko, podobnie ryż gotujemy tak długo, aż będzie bardzo miękki (co najmniej 20 minut). Możemy wymieszać cukinię z ryżem lub podać je osobno obok siebie. 8
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Zdrowe potrawy dla dzieci. Porady lekarza rodzinnego
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: