Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00309 005202 15190469 na godz. na dobę w sumie
Zdrowe tłuszcze, dobre białka - ebook/pdf
Zdrowe tłuszcze, dobre białka - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 247
Wydawca: Vital Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-8168-178-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Dzięki tej książce wyrwiesz się z węglowodanowej pułapki. Autor udowadnia, że cukry powodują nie tylko tycie, ale i zapadanie na choroby cywilizacyjne. Program LOGI zmienia klasyczne podejście do odżywiania pozwalając walczyć z plagą otyłości i cukrzycy, poprawia poziom cholesterolu, uzdrawia nerki, wzmacnia kości i przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Dowiesz się, jak wybierać zdrowe tłuszcze i zastosujesz prawidłową dietę rozdzielną. Nasycisz się, odżywisz i podniesiesz poziom energii. Uświadomisz sobie, co przemilcza indeks glikemiczny i przestaniesz wierzyć we wpajane nam od lat żywieniowe mity. Zrozumiesz, dlaczego należy unikać produktów oznaczanych jako „light” i poznasz znaczenie określonych form białka. LOGIczne odżywianie – zdrowe i piękne ciało.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Redakcja: Mariusz Warda Skład: Iga Figlewska PRojekt okładki: Iga Figlewska tłumaczenie: Małgorzata Rzepka FotogRaFie: Studio L’Eveque, München komPozycja. Skład oRyginału: A flock of sheep, Lübeck www.flock-of-sheep.com Redakcja oRyginału: systemed Verlag, Lünen Tytuł oryginału: Glücklich und schlank – Mit viel Eiweiss und dem richtigen Fett. Die LOGI-Methode Wydanie I BIAŁYSTOK 2019 ISBN 978-83-8168-178-0 Copyright © 2003-2016 systemed Verlag, Lünen Marka LOGI jak i LOGI-Methode są własnością Systemed GmbH, 44534 Lünen, geschützt. LOGI w Internecie: www.logi-methode.de www.systemed.de © Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2017 All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form. Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych, kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich. Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne lub wiesz o nich, powinieneś skonsultować się z lekarzem, zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca ani autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia mogące wystąpić w wyniku stosowania zaprezentowanych w książce metod. 15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67 – redakcja 85 654 78 06 – sekretariat 85 653 13 03 – dział handlowy – hurt 85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl PRINTED IN POLAND Spis treści Przedmowa z wydania pierwszego ........................................... 11 Przedmowa z wydania 12. z 2014 roku .................................... 15 Świat staje się coraz bardziej krągły .......................................... 21 Błędy w systemie ....................................................................... 23 Wielka awaria żywienia ........................................................... 24 Po prostu jeść lepiej – metoda LOGI ................................... 24 Pożądane skutki uboczne .............................................................. 26 Wgląd w historię rozwoju człowieka ......................................... 29 Obecny tucz ludzi ............................................................................. 32 Zboża tuczą ................................................................................. 32 Zbożowe urojenie ............................................................................ 34 Odżywianie zgodne z potrzebami gatunku – nie tylko dla zwierząt? ................................................................. 35 Węglowodanowa pułapka ............................................................ 38 Koniec z produktami „light” ................................................... 38 Węglowodany to nasze paliwo ................................................... 40 Da się również bez węglowodanów ................................... 41 Węglowodany jako bomba zegarowa ...................................... 42 Węglowodany powodują głód! ................................................... 44 Węglowodany powodują choroby! ..................................... 45 Low-carb – lepszy sposób jedzenia ........................................... 48 Indeks glikemiczny (IG): co mówi i co przemilcza ................ 52 Czy wszystkie produkty o niskim indeksie glikemicznym wyszczuplają? ..................................... 54 Indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG) różnych grup produktów spożywczych ............................ 56 Ładunek glikemiczny ...................................................................... 58 Pięć razy dziennie ............................................................................. 63 Witalność dzięki owocom i warzywom ............................. 63 5 STRONA Rozpuszczalny błonnik ............................................................ 64 Zawartość węglowodanów i błonnika w ulubionych owocach ........................................................... 68 Uwaga! Fruktoza! .............................................................................. 69 „Wyszczuplacze” – białko i tłuszcze ..................................... 72 Forma dzięki białku ................................................................... 72 Lepszy poziom cholesterolu .................................................. 73 Zdrowe nasycenie ..................................................................... 77 Białko wzmacnia kości ............................................................. 75 LOGI dostarcza wielu produktów zasadowych! .............. 75 Plan żywienia z równowagą kwasowo-zasadową ......... 76 Zdrowe nerki ...................................................................................... 78 Duża ilość białka nie jest toksyczna .................................... 78 Bez ryzyka dny moczanowej ........................................................ 79 Preparaty białkowe ................................................................... 80 Tłuszcz może poprawić ilość lipidów we krwi ................ 81 Odpowiednie tłuszcze poprawiają formę ............................... 83 Tłuszcz mięsny jest zdrowy ........................................................... 88 Prawidłowa dieta rozdzielna ........................................................ 90 Zdrowie i szczupła sylwetka dzięki metodzie LOGI ............. 93 Piramida LOGI ............................................................................. 93 Wszystko według diety Atkinsa? .......................................... 95 Czy zatem jeść według diety GLYX? .................................... 96 Szczupła sylwetka i dobra forma z LOGI .................................. 98 Zasada pierwsza: bardzo esencjonalne substancje odżywcze ...................................................................... 99 Głębia składników odżywczych ........................................ 103 Zasada druga: dużo sycących produktów ............................ 104 Zasada trzecia: mało produktów powodujących głód .... 105 Zasada czwarta: dużo energy-boosterów ............................ 107 LOGIcznie lepsze życie. Listy do autora ................................. 110 Dr P. Heilmeyer ........................................................................ 110 Dr n. med. J. Scholl ................................................................. 112 SPIS TREŚCI Wolfgang M. ............................................................................. 114 Lorenz R. .................................................................................... 115 Każdy może schudnąć – przynajmniej na jakiś czas ......... 117 Waga się broni ................................................................................ 118 Dieta uboga w tłuszcze również daje plamę ....................... 120 Krok po kroku – odchudzanie bez oporu ............................. 123 Stawianie realistycznych celów ......................................... 123 Jedz, gdy jesteś głodny ........................................................ 127 Obniżenie gęstości energetycznej ................................... 129 Świadome jedzenie tłuszczów ........................................... 132 Obniżanie ładunku glikemicznego .................................. 132 Podwojenie ilości białka ....................................................... 134 Nauka delektowania .............................................................. 135 To, co najlepsze, jest wystarczająco dobre .................... 137 Więcej ruchu ............................................................................. 139 Oszczędnością i pracą ludzie się bogacą .............................. 141 Ruch to radość z życia .................................................................. 144 Ruch uniemożliwia tycie ...................................................... 144 Jaka aktywność fizyczna jest zalecana? .......................... 145 Jaka intensywność treningu jest zalecana? .................. 146 Jak często uprawiać sport? ................................................. 147 Początki są zawsze trudne ................................................... 148 Wdrażanie metody LOGI do codziennej praktyki .............. 149 LOGI dla wszystkich ............................................................... 149 Przepisy LOGI dbają o różnorodność ..................................... 152 Napoje ........................................................................................ 153 Śniadania ................................................................................... 155 Przekąski .................................................................................... 157 Dania obiadowe ...................................................................... 159 Desery ......................................................................................... 159 Kolacje ........................................................................................ 160 Jedzenie według LOGI – również poza domem .......... 160 Grzeszki są wybaczalne ........................................................ 161 7 STRONA Przepisy Na dobry początek dnia! ............................................. 164 Mleczny shake borówkowy ....................................................... 164 Koktajl z owoców cytrusowych ................................................ 164 Kefir z marchwi i rokitnika zwyczajnego ............................... 164 Mango lassi z mlekiem sojowym ............................................. 164 Pobudzający shake ....................................................................... 166 Lekko zmrożony krem malinowy ............................................. 166 Świeże owoce z cynamonowym jogurtem .......................... 168 Waniliowy twaróg ze świeżymi truskawkami ..................... 168 Krem rzodkiewkowy z pomarańczą ........................................ 170 Warzywny twaróg z oliwkami ................................................... 170 Krem z łososia z chrupiącymi warzywami ............................ 171 Wędzony pstrąg z twarogiem szczypiorkowym ................ 171 Jajko sadzone z bekonem .......................................................... 173 Jajecznica na pomidorach z serem mozzarella .................. 173 Posiłki lunchowe i biurowe ......................................... 174 Surowe warzywa z dipem ziołowym ...................................... 174 …lub z dipem z awokado .......................................................... 174 Sałatka z białej fasoli i sera owczego ...................................... 176 Sałatka nicejska .............................................................................. 177 Ruloniki z szynką i szparagami z kremem rzeżuchowym ... 177 Smażone sardynki z sałatką z kopru włoskiego i pomarańczy .................................................................................. 178 Raita pomidorowo-ogórkowa .................................................. 180 Krem paprykowy ........................................................................... 180 Chłodnik ogórkowy ...................................................................... 181 SPIS TREŚCI Aromatyczna sałatka pieczarkowa .......................................... 181 Patelnia warzywna z piersią z indyka ..................................... 182 Krojone warzywa ........................................................................... 182 Śródziemnomorska sałatka z jajkiem ..................................... 184 Sałatka z jabłkiem i porem ......................................................... 184 Dania dla czterech osób .............................................. 186 Talerz surówek z kremem z awokado i salsą pomidorową ....................................................................... 186 Sałata frisee z szampańską soczewicą i wątróbką ............. 188 Sałatka z wołowiną, awokado i fasolą .................................... 188 Pierś z kurczaka z sałatką z ogórków i orzechów ziemnych ................................................................... 189 Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem ............................................ 189 Zupa krem z dyni z pomarańczami i pistacjami ................. 190 Placuszki z selera z sosem z sardeli ......................................... 192 Curry kalafiorowe z tofu .............................................................. 193 Zapiekanka z dyni i botwiny ..................................................... 194 Placuszki z ciecierzycy ................................................................. 195 Biała fasola ....................................................................................... 195 Rolady rybne z toskańską sałatką z fasoli ............................. 196 Stek z łososia ze śródziemnomorską zapiekanką warzywną ................................................................. 198 Filety z makreli na warzywnym ragout .................................. 200 Baskijska zapiekanka z tuńczyka ............................................. 202 Marokańskie kuleczki z jagnięciny .......................................... 203 Tusza z królika z czerwoną kapustą i pieczonymi jabłkami .................................................................. 204 Rolady wołowe z sosem pieprzowym .................................... 206 Stek wołowy z surówką z czerwonej kapusty ..................... 208 Warzywne tagliatelle z sosem z gorgonzoli ........................ 209 9 STRONA Azjatycka patelnia warzywno-makaronowa ....................... 210 Szybkie, lekkie kolacje ................................................ 212 Jednogarnkowe danie pomidorowo-fasolowe .................. 212 Jednogarnkowe danie z soczewicy i warzyw ...................... 212 Zupa z ogórków i awokado ....................................................... 214 Zupa warzywna z kostkami sera .............................................. 214 Zupa paprykowa z migdałami .................................................. 215 Kremowa zupa pomidorowa ..................................................... 215 Kolorowa sałatka liściasta z plastrami indyka ..................... 216 Warzywny miks z kremem jajecznym .................................... 216 Tatar z łososia pod pierzynką z sałaty .................................... 218 Sałatka śledziowa z czerwonym burakiem .......................... 218 Omlet ziołowy z sardynkami ..................................................... 218 Omlet ze szpinakiem i grzybami .............................................. 220 Ragout z curry i jajkami ............................................................... 220 Sałatka z rukoli z faszerowanymi pomidorami ................... 221 Ciecierzyca z pieczonym halibutem ....................................... 221 Sałatka z tuńczykiem ................................................................... 222 Hiszpański garnek rybny ............................................................ 222 Patelnia z okoniem czerwonym i warzywami ..................... 224 Rybne curry ..................................................................................... 224 Stek z warzywnym ratatouille ................................................... 226 Czerwona soczewica z kurczakiem ......................................... 226 Pierś z indyka z kremem z tuńczyka ....................................... 227 Chrupiący kurczak w sezamie z karmelizowanymi marchewkami ................................................................................. 228 Bibliografia ....................................................................................... 232 SPIS TREŚCI Pokręcił głową. „Nie ma już nic więcej do zrobienia”, wy- mamrotał Hans Walz, mój genialny krawiec. Dokładnie obmierzył mnie w talii, biodrach i pośladkach i złożył pa- sek do spodni między kciukiem a palcem wskazującym. W  ciągu ostatnich dwóch lat już dwukrotnie musiał zwę- żać moje ulubione garnitury. „Jeśli jeszcze coś będę musiał uciąć, ucierpi cały fason. Nie wygląda to dobrze”. W końcu tak się stało. Nie martwiło mnie to jednak tak bardzo jak jego. Mogłem usłyszeć gorsze nowiny. Dlatego też wcale nie pró- bowałem ukryć zadowolonego uśmiechu. „Nowe garnitury! Akurat taki wydatek to czysta radość”, pomyślałem. Tak też się stało. Schudłem. Od dobrych trzech lat gram po gramie spalają się moje zapasy tłuszczu. Nie potrafię po- wiedzieć, ile dokładnie mi ubyło – od lat nie staję na wadze. Ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych oraz zaburzeń za- chowania było u mnie zbyt wysokie. Zauważałem to również w swoim podejściu do otaczającego mnie świata. Około trzech lat temu rozpocząłem zmianę swojego sposobu odżywiania. Na początku jeszcze nieco niepewnie, a  później – konsekwentnie. Od tego czasu ani przez jeden dzień nie głodowałem, nie biedowałem, nie cierpiałem, nie zrezygnowałem z ani jednego posiłku, gdy pojawiał się praw- dziwy głód. Najpierw nie zauważyłem, że tracę na wadze. Do- piero po kilku miesiącach ze zdumieniem odkryłem, że nie tylko jedna, ale coraz więcej par spodni stało się luźniejszych w biodrach. Nie chciałem jednak o tym myśleć. „Nie skupiać się na tym, nie cieszyć się za szybko”, uspokajałem sam sie- bie. Zbyt wiele razy w moim życiu miałem już do czynienia z efektem jo-jo. Dopiero po roku, gdy spodnie trzymały się na biodrach tylko przy mocno zaciśniętym pasku, a marynarki wyglądały, jakbym pożyczył je od starszego brata, uwierzy- 11 STRONA łem faktom i zdecydowałem się na wizytę u krawca. Co się stało? Zaczęło się od badań do mojej książki „Syndrom X oder Ein Mammut auf den Teller!”*. Jako ekspert nie jest się od- pornym na naukowe przekonania. Wywierają one wpływ na nasze zachowanie. Zapoznałem się więc z setkami badań na temat naturalnego, odpowiedniego dla ludzi sposobu odży- wiania. Z jednej strony brałem pod uwagę badania archeolo- gów na temat pierwotnej ludzkiej diety, a z drugiej – analizę przyzwyczajeń żywieniowych nowożytnych ludów zbierac- ko-łowieckich. W związku z tym wyszukałem szereg nowo- czesnych eksperymentów dotyczących przemiany materii, udowadniających różne aspekty, na które korzystnie wpływa zmiana sposobu odżywiania na dietę pierwotną. Wszystkie trzy kierunki badawcze już wtedy jednoznacz- nie wskazywały na to, że pokarm ubogi w  węglowodany, a  bogaty w  białka, tłuszcze, zieleninę i  błonnik musi być tym, do czego nawet dziś człowiek jest najlepiej przystoso- wany, i dzięki temu musi być czymś zdrowym. Wprowadza- jąc nowoczesną wersję „diety pierwotnej”, miałem przede wszystkim na uwadze moją nieprawidłowo funkcjonującą przemianę materii – a  zatem moje zdrowie. Pierwszą za- uważalną zmianą była ogólna poprawa samopoczucia. Za- skoczyło mnie również zniknięcie „popołudniowej drzemki” po jedzeniu, która dręczyła mnie przez całe moje życie. Ale chudnięcie? Z  tym tematem byłem obeznany. Ponadto już w  dwóch książkach wyjaśniłem, że człowiek nie ma szans na długotrwałe schudnięcie, jeśli raz dopuścił do nadwagi. Ostrzegałem przed ryzykiem i skutkami ubocznymi. „Nigdy więcej diety”, „szczęście bez diety” – to było moje motto, aby * Tłumaczenie dosłowne: „Zespół metaboliczny czy mamut na talerzu?”. Książka nie została jeszcze wydana w języku polskim [przyp. tłum]. PRZEDMOWA Z WYDANIA PIERWSZEGO przynajmniej nie przytyć. Kilka miesięcy po pojawieniu się książki „o mamucie” prof. dr n. med. David Ludwig, endokry- nolog w  bostońskiej klinice uniwersyteckiej, opublikował esej naukowy, w  którym opisał skuteczność zastosowania alternatywnego sposobu żywienia u młodych osób z nadwa- gą. Przedstawił w niej alternatywną piramidę żywienia, którą stosował w  swojej praktyce doradczej dotyczącej nadwagi: piramidę LOGI. Gdy zobaczyłem ją po raz pierwszy, zaparło mi dech w  piersiach: ta piramida żywienia była identyczna z zaleceniami, które według mojej wiedzy i moich doświad- czeń mozolnie opisałem słowami w ostatnim rozdziale mojej książki „o mamucie”. Wiedziałem, że moje zalecenia wywrócą tradycyjną piramidę żywienia do góry nogami – ale te zalece- nia pochodziły prosto z harwardzkiej kliniki uniwersyteckiej! Natychmiast nawiązałem kontakt z  prof. Ludwigiem i  po- prosiłem go o  zgodę na rozpowszechnianie piramidy LOGI w krajach niemieckojęzycznych. W ostatnich latach w przodujących medycznych czasopi- smach opublikowano szereg badań, które udowadniały bar- dzo skuteczny wpływ diety o zredukowanej ilości węglowo- danów (podobnej do diety pierwotnej) na utratę wagi. Fala low-carb dotarła do medycznego establishmentu. Stało się dla mnie jasne, że moja własna utrata wagi i widoczna popra- wa różnych wyników krwi nie były przypadkiem, a zwykłymi konsekwencjami zmiany sposobu żywienia. W międzyczasie w setkach wykładów przed lekarzami przedstawiłem meto- dę LOGI oraz piramidę LOGI. Wielu lekarzy na własnej skórze przetestowało działanie diety i uznało ją za szczególnie prak- tyczną oraz zalecało jej stosowanie swoim pacjentom. Kilka głosów i opisów doświadczeń znajduje się na s. 110-116. Do- cierały do mnie również listy z pytaniami w stylu: „Co w takim 13 STRONA razie mam jeść?”. Coraz bardziej zachęcało mnie to do tego, aby napisać w książkę, w której przedstawione będą w zrozu- miały sposób nie tylko teoretyczne podstawy dla laików, ale również wskazówki do codziennej praktyki oraz konkretne przepisy. I oto jest taka książka. Życzę sobie, aby wiele osób za pomocą zmiany sposobu żywienia tak jak ja odczuło więk- szą radość życia. Monachium, początek roku 2003 Dr Nicolai Worm PRZEDMOWA Z WYDANIA PIERWSZEGO Ten years after. Można by również nazwać te lata walki tytułem piosenki jednego z moich ulubionych rockowych zespołów z młodzieńczych lat: „Slow blues in C”! W moim przypadku C to oczywiście węgiel, a blues to jego wodany. Gdy tradycyjna nauka o żywieniu wciąż i wciąż pro- pagowała obfite spożywanie węglowodanów przy ograni- czaniu spożywania tłuszczów oraz białek, ludzie w  krajach uprzemysłowionych stawali się coraz grubsi. W  większości krajów w  ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci odsetek spo- żywanych codziennie węglowodanów stopniowo wzrastał. Malała natomiast ilość spożywanych tłuszczów oraz białek. Doszło w  ten sposób do zwiększenia ilości dostarczanych kalorii. Stany Zjednoczone były pionierami w tym zjawisku; stamtąd również pochodzą najlepsze systematyczne analizy tego trendu. Do dziś nie można w stu procentach udowod- nić związku pomiędzy większą ilością węglowodanów a nad- wagą obecną w społeczeństwie, ale wiele wskazuje na to, że związek ten istnieje. Trzynaście lat temu wprowadziłem swój program zatytu- łowany „Zmniejszenie ilości węglowodanów dla osób z nad- wagą i chorobami następczymi”. Dziesięć lat temu rozpoczą- łem projekt LOGI. Na początku był to prawdziwy dramat. LOGI był stale przedmiotem krytyki, a nawet potępienia ze strony profesjonalnych stowarzyszeń do spraw żywienia i kilku ich reprezentantów. Z biegiem lat projekt ten zyskiwał wzrastają- cą akceptację oraz uznanie – na początku przede wszystkim u  jego użytkowników, następnie u  ich lekarzy i  dietetyków, a ostatnio – nawet u terapeutów żywienia. W sierpniu 2013 roku wreszcie nastąpił przełom! W zak- tualizowanym wydaniu „Narodowej strategii terapii cukrzycy typu 2” po raz pierwszy porzucony został dogmat o wysoko- 15 STRONA węglowodanowej diecie dla osób z  zaburzeniem metabo- lizmu węglowodanów1. Doradcy do spraw żywienia są zo- bowiązani do dawania swoim pacjentom indywidualnych zaleceń, które uwzględniają czynniki ryzyka oraz cele terapii. Po raz pierwszy specjalistyczne gremium miało możliwość oficjalnego doradzania zgodnie z metodą LOGI. Doradcy do spraw cukrzycy i ich pacjenci nie byli już „outsiderami”, gdy przyznawali się do stosowania metody LOGI. W 2014 roku w zaleceniach lekarskich S3 (S3-Leitlinie) pod tytułem „Profilaktyka i  leczenie otyłości” przy współudzia- le Niemieckiego Stowarzyszenia Żywienia (DGE – Deutsche Gesellschaft für Ernährung) oraz Niemieckiego Stowarzysze- nia Medycyny Żywienia (DGEM – Deutsche Gesellschaft für Ernährungsmedizin) po raz pierwszy przedstawiono diety o małej ilości węglowodanów jako równie wartościowe alter- natywy dla faworyzowanych latami diet z małą ilością tłusz- czów oraz dużą ilością węglowodanów2. Co za ogromny krok naprzód! Teraz również w tym obszarze terapii można było wydawać i stosować indywidualne zalecenia żywieniowe. Zalecenia dotyczące otyłości nie są jeszcze jednak do końca szczere. Stan badań jednoznacznie wskazuje na to, że diety niskowęglowodanowe przewyższają diety niskotłusz- czowe; nie są one bilansowane, a działają na zasadzie „ad libi- tum”, czyli bez ograniczeń kalorycznych. Oznacza to nie tylko skuteczniejszą utratę wagi! Zalety dotyczą całego szeregu ważnych czynników ryzyka4, 5. Największą zaletą jest to, że ludzie cierpiący na popularną obecnie „insulinooporność”, czyli zaburzenie metabolizmu węglowodanów, dzięki zastosowaniu metody LOGI znacznie zmniejszają czynniki ryzyka – nawet jeśli nie chudną6, 7! Zo- PRZEDMOWA Z WYDANIA 12. Z 2014 ROKU stało to udowodnione w  wielu badaniach i  metaanalizach. Ale różnice nie kończą się na „bilansowaniu” i „ad libitum”. Również w kwestii profilaktyki zalecenia dotyczące otyło- ści nie nadążają za obecnym stanem wiedzy. Na podstawie licznych badań długoterminowych można powiedzieć, że na stosowaniu metody LOGI skorzystać może również wiele osób zdrowych, jeśli ich codzienne odżywianie prowadzi do niskich poziomów cukru i insuliny. Spożywanie dużej ilości węglowodanów, które mają duży wpływ na poziom cukru we krwi, stanowi duże ryzyko rozwinięcia się cukrzycy oraz chorób układu krążenia8-11. Dostępnych jest wiele dowodów potwierdzających tę tezę12-14. Udowodniono, że dla osób z zespołem metabolicznym i cukrzycą korzystniejsze jest sto- sowanie diet z niską ilością węglowodanów niż diet o niskiej zawartości tłuszczu15, 16. W ostatnich 10 latach zwiększyło się również zrozumie- nie związków między odżywianiem a fizjologią. Dlatego też w międzyczasie przestałem uważać „pierwotną tezę” za „zbyt mało naukową”. Skupiłem się na znaczeniu otłuszczenia na- rządów wewnętrznych spowodowanego stylem życia. Obec- nie stłuszczenie wątroby jest centralnym punktem zaburzeń, które zazwyczaj idą w parze z nadwagą i które niosą za sobą duże ryzyko dla układu krążenia oraz nerek. Z  tego powo- du na początku tego roku opublikowałem w wydawnictwie „systemed” książkę pod tytułem „Menschenstopfleber”* bę- dącą następcą książki „Mammut auf den Teller!”. Każdemu, kto interesuje się nowo poznanymi związkami pomiędzy odżywianiem a zespołem metabolicznym, cukrzycą typu 2, policystycznymi jajnikami i innymi chorobami następczymi, książka „Menschenstopfleber” przypadnie do gustu. W biblio- * Dosłowne tłumaczenie: „Ludzkie foie gras”. Książka nie została jeszcze wydana w języku pol- skim [przyp. tłum]. 17 STRONA grafii do niniejszej przedmowy zainteresowani znajdą wybór nowych badań oraz artykułów naukowych na temat najważ- niejszych nowych aspektów niealkoholowego stłuszczenia wątroby17-20. Moi sojusznicy z drużyny LOGI oraz ja w ciągu ostatnich dziesięciu lat otrzymaliśmy tysiące pozytywnych opinii oraz podziękowań od ludzi, którzy za pomocą zmiany żywienia na metodę LOGI poprawili stan swojego zdrowia oraz jakość swojego życia. Daje nam to asekurację oraz zachęca nas do dalszego działania. Monachium, czerwiec 2014 Dr Nicolai Worm PRZEDMOWA Z WYDANIA 12. Z 2014 ROKU REWOLUCJA W ODŻYWIANIU Świat staje się coraz bardziej krągły. Ludzie są coraz grubsi. Szczupli dorośli stanowią już rzadkie przykłady, pulchni stanowią to codzienność21. I to wszystko w czasach, kiedy cały świat wydaje się mieć obsesję na punkcie szczupłości i formy fizycznej. Co idzie nie tak? regułę, a  naprawdę grubi To, czy jesteśmy grubi czy szczupli, w niewielkiej części zale- ży od naszych cech dziedzicznych. Ale ostatecznie to wybra- ny przez nas styl życia oraz odżywiania decyduje o tym, czy i w jakim stopniu nasze predyspozycje genetyczne dojdą do głosu. Jedno jest jasne: organizm odkłada tłuszcz jako rezer- wy energetyczne na czasy głodu tylko wtedy, gdy dostar- czamy mu więcej kalorii, niż potrzebuje! Teoretycznie każdy ma podobne szanse na to, aby zrobić coś ze swoim ciałem. Utrzymać je w  dobrej formie poprzez odpowiednią dietę oraz regularną aktywność fizyczność. A jednak udaje się to coraz mniejszej liczbie ludzi. Powody ku temu daliśmy sobie sami: w ciągu ostatnich kilkuset lat stworzyliśmy świat, który wymaga od nas coraz mniejszego zużywania energii. To, co opisujemy jako postęp i  wysoką jakość życia, przysparza nam dużych problemów. Coraz mniej osób wykonuje pracę fizyczną. Harówka dzisiej- szej pracy polega na obsłudze myszy komputerowej lub ude- rzaniu w  klawiaturę komputera. Nawet prace wykonywane w  domu dzięki najnowocześniejszej technologii i  środkom chemicznym wymagają coraz mniejszego fizycznego zaan- gażowania. Coraz większa ilość wolnego czasu zapełniana jest oglądaniem telewizji i  surfowaniem w  Internecie22, 23. Wygodne życie jest piękne i  warte starań. Oczywiście ten, kto ma świadomość swojej figury, uprawia sport tak często, 21 STRONA jak to możliwe. Ale przecież studia fitness, kluby sportowe, tenis czy golf wymagają wysokich składek członkowskich. A samo uprawianie sportu zajmuje dużo czasu – to dla wielu osób powód, aby nie trenować więcej niż raz lub dwa razy w tygodniu. W dodatku jemy więcej niż to konieczne. I jemy źle. Po- nieważ pomimo rosnącej świadomości zdrowia zdrowe je- dzenie powinno być nieskomplikowane i w rozsądnej cenie; skutkuje to tym, że coraz chętniej sięgamy po produkty, które są szybkie i tanie w przygotowaniu – szybkość i wygoda spra- wiają, że gotowanie staje się zbędne. Jako że przede wszystkim produkty zbożowe i uzyskiwa- ne z nich tłuszcze roślinne są coraz tańsze w produkcji, no- woczesny sposób żywienia składa się w dużej mierze z cukru, białej mąki lub skrobi oraz tłuszczów roślinnych. Mają one dużą gęstość energetyczną. Oznacza to, że mają stosunkowo wiele kalorii na jednostkę objętościową pożywienia; o wiele więcej niż większość naturalnych produktów spożywczych; tuczą nas i powodują choroby. Zawierają znikomą ilość war- tościowych substancji witalnych, takich jak witaminy, związki mineralne, wtórne substancje roślinne czy błonnik. Oczywiste jest to, że żyjemy w ekonomicznym paradoksie: godne wzmianki spalanie energii kosztuje dużo czasu i pienię- dzy, podczas gdy niezbędne do życia przyjmowanie energii lub kalorii poprzez jedzenie nie kosztuje praktycznie nic. Te sprzecz- ne warunki środowiskowe nie mają jednak prawie żadnego wpływu na nasze geny: w ciągu milionów lat ewolucji rozwinęli- śmy w sobie program genowy, który wykorzystuje czasy dobro- bytu, aby zmagazynować jak najwięcej dostarczanej nadwyżki na gorsze czasy. Pod tym względem otyłe brzuchy są wyrazem naszego wspaniałego postępu i rozsądnej gospodarki. REWOLUCJA W ODŻYWIANIU Błędy w systemie. Otyłe brzuchy są jednak czymś, do czego nie powinniśmy dążyć – zwłaszcza ze względów zdrowotnych. Naukowcy z  całego świata od dziesięcioleci szukają sposo- bu, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się epidemii nadwa- gi i  otyłości. Szukają czarodziejskiego zaklęcia, za pomocą którego osoby z nadwagą przestałyby tyć. Patentu na zdro- wie i  szczupłą sylwetkę. Przy tym coraz wyraźniej widać, że zalecenia dotyczące żywienia wydawane w  ciągu ostatnich 40 lat były nieprawidłowe: tak długo wśród naukowców pa- nowało przekonanie, że pożywienie bogate w tłuszcz odpo- wiedzialne jest za zwiększającą się liczbę osób z nadwagą25. Uznawano natomiast, że węglowodany pozwalają zachować dobrą formę i szczupłą sylwetkę26. Eksperci, przekonani o sku- teczności takiego sposobu odżywiania, zalecają przyswajanie 60 , a nawet 70 kalorii w formie węglowodanów27. Ma to być nawet pomocne przy zapobieganiu rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Argumenty stosowane przez naukowców na poparcie tej tezy brzmią przekonująco. Mimo to nigdy nie zostały nauko- wo udowodnione! Opracowana w  latach 90. obrazowa piramida żywieniowa przyczyniła się do tego, że zalecenia te stały się znane we wszystkich zakątkach świata. Jej przesłanie jest jasne: po- wstrzymanie się od spożywania dużej ilości produktów po- chodzenia zwierzęcego – mięsa, drobiu, ryb i jaj. Do sytości można jeść rzekome „wyszczuplacze” – bogate w węglowo- dany produkty zbożowe, ziemniaki i ryż. 23 STRONA
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Zdrowe tłuszcze, dobre białka
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: