Darmowy fragment publikacji:
Redakcja: Mariusz Warda
Skład: Iga Figlewska
PRojekt okładki: Iga Figlewska
tłumaczenie: Małgorzata Rzepka
FotogRaFie: Studio L’Eveque, München
komPozycja. Skład oRyginału: A flock of sheep, Lübeck www.flock-of-sheep.com
Redakcja oRyginału: systemed Verlag, Lünen
Tytuł oryginału: Glücklich und schlank – Mit viel Eiweiss und dem richtigen Fett.
Die LOGI-Methode
Wydanie I
BIAŁYSTOK 2019
ISBN 978-83-8168-178-0
Copyright © 2003-2016 systemed Verlag, Lünen
Marka LOGI jak i LOGI-Methode są własnością Systemed GmbH, 44534 Lünen, geschützt.
LOGI w Internecie: www.logi-methode.de
www.systemed.de
© Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2017
All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana
ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych,
kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich.
Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one
jednak zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne
lub wiesz o nich, powinieneś skonsultować się z lekarzem, zanim rozpoczniesz jakikolwiek program
poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej
książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca ani autor nie ponoszą żadnej
odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia mogące wystąpić w wyniku stosowania
zaprezentowanych w książce metod.
15-762 Białystok
ul. Antoniuk Fabr. 55/24
85 662 92 67 – redakcja
85 654 78 06 – sekretariat
85 653 13 03 – dział handlowy – hurt
85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal
strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl
Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl
PRINTED IN POLAND
Spis treści
Przedmowa z wydania pierwszego ........................................... 11
Przedmowa z wydania 12. z 2014 roku .................................... 15
Świat staje się coraz bardziej krągły .......................................... 21
Błędy w systemie ....................................................................... 23
Wielka awaria żywienia ........................................................... 24
Po prostu jeść lepiej – metoda LOGI ................................... 24
Pożądane skutki uboczne .............................................................. 26
Wgląd w historię rozwoju człowieka ......................................... 29
Obecny tucz ludzi ............................................................................. 32
Zboża tuczą ................................................................................. 32
Zbożowe urojenie ............................................................................ 34
Odżywianie zgodne z potrzebami gatunku
– nie tylko dla zwierząt? ................................................................. 35
Węglowodanowa pułapka ............................................................ 38
Koniec z produktami „light” ................................................... 38
Węglowodany to nasze paliwo ................................................... 40
Da się również bez węglowodanów ................................... 41
Węglowodany jako bomba zegarowa ...................................... 42
Węglowodany powodują głód! ................................................... 44
Węglowodany powodują choroby! ..................................... 45
Low-carb – lepszy sposób jedzenia ........................................... 48
Indeks glikemiczny (IG): co mówi i co przemilcza ................ 52
Czy wszystkie produkty o niskim
indeksie glikemicznym wyszczuplają? ..................................... 54
Indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
różnych grup produktów spożywczych ............................ 56
Ładunek glikemiczny ...................................................................... 58
Pięć razy dziennie ............................................................................. 63
Witalność dzięki owocom i warzywom ............................. 63
5
STRONARozpuszczalny błonnik ............................................................ 64
Zawartość węglowodanów i błonnika
w ulubionych owocach ........................................................... 68
Uwaga! Fruktoza! .............................................................................. 69
„Wyszczuplacze” – białko i tłuszcze ..................................... 72
Forma dzięki białku ................................................................... 72
Lepszy poziom cholesterolu .................................................. 73
Zdrowe nasycenie ..................................................................... 77
Białko wzmacnia kości ............................................................. 75
LOGI dostarcza wielu produktów zasadowych! .............. 75
Plan żywienia z równowagą kwasowo-zasadową ......... 76
Zdrowe nerki ...................................................................................... 78
Duża ilość białka nie jest toksyczna .................................... 78
Bez ryzyka dny moczanowej ........................................................ 79
Preparaty białkowe ................................................................... 80
Tłuszcz może poprawić ilość lipidów we krwi ................ 81
Odpowiednie tłuszcze poprawiają formę ............................... 83
Tłuszcz mięsny jest zdrowy ........................................................... 88
Prawidłowa dieta rozdzielna ........................................................ 90
Zdrowie i szczupła sylwetka dzięki metodzie LOGI ............. 93
Piramida LOGI ............................................................................. 93
Wszystko według diety Atkinsa? .......................................... 95
Czy zatem jeść według diety GLYX? .................................... 96
Szczupła sylwetka i dobra forma z LOGI .................................. 98
Zasada pierwsza: bardzo esencjonalne
substancje odżywcze ...................................................................... 99
Głębia składników odżywczych ........................................ 103
Zasada druga: dużo sycących produktów ............................ 104
Zasada trzecia: mało produktów powodujących głód .... 105
Zasada czwarta: dużo energy-boosterów ............................ 107
LOGIcznie lepsze życie. Listy do autora ................................. 110
Dr P. Heilmeyer ........................................................................ 110
Dr n. med. J. Scholl ................................................................. 112
SPIS TREŚCI
Wolfgang M. ............................................................................. 114
Lorenz R. .................................................................................... 115
Każdy może schudnąć – przynajmniej na jakiś czas ......... 117
Waga się broni ................................................................................ 118
Dieta uboga w tłuszcze również daje plamę ....................... 120
Krok po kroku – odchudzanie bez oporu ............................. 123
Stawianie realistycznych celów ......................................... 123
Jedz, gdy jesteś głodny ........................................................ 127
Obniżenie gęstości energetycznej ................................... 129
Świadome jedzenie tłuszczów ........................................... 132
Obniżanie ładunku glikemicznego .................................. 132
Podwojenie ilości białka ....................................................... 134
Nauka delektowania .............................................................. 135
To, co najlepsze, jest wystarczająco dobre .................... 137
Więcej ruchu ............................................................................. 139
Oszczędnością i pracą ludzie się bogacą .............................. 141
Ruch to radość z życia .................................................................. 144
Ruch uniemożliwia tycie ...................................................... 144
Jaka aktywność fizyczna jest zalecana? .......................... 145
Jaka intensywność treningu jest zalecana? .................. 146
Jak często uprawiać sport? ................................................. 147
Początki są zawsze trudne ................................................... 148
Wdrażanie metody LOGI do codziennej praktyki .............. 149
LOGI dla wszystkich ............................................................... 149
Przepisy LOGI dbają o różnorodność ..................................... 152
Napoje ........................................................................................ 153
Śniadania ................................................................................... 155
Przekąski .................................................................................... 157
Dania obiadowe ...................................................................... 159
Desery ......................................................................................... 159
Kolacje ........................................................................................ 160
Jedzenie według LOGI – również poza domem .......... 160
Grzeszki są wybaczalne ........................................................ 161
7
STRONAPrzepisy
Na dobry początek dnia! ............................................. 164
Mleczny shake borówkowy ....................................................... 164
Koktajl z owoców cytrusowych ................................................ 164
Kefir z marchwi i rokitnika zwyczajnego ............................... 164
Mango lassi z mlekiem sojowym ............................................. 164
Pobudzający shake ....................................................................... 166
Lekko zmrożony krem malinowy ............................................. 166
Świeże owoce z cynamonowym jogurtem .......................... 168
Waniliowy twaróg ze świeżymi truskawkami ..................... 168
Krem rzodkiewkowy z pomarańczą ........................................ 170
Warzywny twaróg z oliwkami ................................................... 170
Krem z łososia z chrupiącymi warzywami ............................ 171
Wędzony pstrąg z twarogiem szczypiorkowym ................ 171
Jajko sadzone z bekonem .......................................................... 173
Jajecznica na pomidorach z serem mozzarella .................. 173
Posiłki lunchowe i biurowe ......................................... 174
Surowe warzywa z dipem ziołowym ...................................... 174
…lub z dipem z awokado .......................................................... 174
Sałatka z białej fasoli i sera owczego ...................................... 176
Sałatka nicejska .............................................................................. 177
Ruloniki z szynką i szparagami z kremem rzeżuchowym ... 177
Smażone sardynki z sałatką z kopru włoskiego
i pomarańczy .................................................................................. 178
Raita pomidorowo-ogórkowa .................................................. 180
Krem paprykowy ........................................................................... 180
Chłodnik ogórkowy ...................................................................... 181
SPIS TREŚCI
Aromatyczna sałatka pieczarkowa .......................................... 181
Patelnia warzywna z piersią z indyka ..................................... 182
Krojone warzywa ........................................................................... 182
Śródziemnomorska sałatka z jajkiem ..................................... 184
Sałatka z jabłkiem i porem ......................................................... 184
Dania dla czterech osób .............................................. 186
Talerz surówek z kremem z awokado
i salsą pomidorową ....................................................................... 186
Sałata frisee z szampańską soczewicą i wątróbką ............. 188
Sałatka z wołowiną, awokado i fasolą .................................... 188
Pierś z kurczaka z sałatką z ogórków
i orzechów ziemnych ................................................................... 189
Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem ............................................ 189
Zupa krem z dyni z pomarańczami i pistacjami ................. 190
Placuszki z selera z sosem z sardeli ......................................... 192
Curry kalafiorowe z tofu .............................................................. 193
Zapiekanka z dyni i botwiny ..................................................... 194
Placuszki z ciecierzycy ................................................................. 195
Biała fasola ....................................................................................... 195
Rolady rybne z toskańską sałatką z fasoli ............................. 196
Stek z łososia ze śródziemnomorską
zapiekanką warzywną ................................................................. 198
Filety z makreli na warzywnym ragout .................................. 200
Baskijska zapiekanka z tuńczyka ............................................. 202
Marokańskie kuleczki z jagnięciny .......................................... 203
Tusza z królika z czerwoną kapustą
i pieczonymi jabłkami .................................................................. 204
Rolady wołowe z sosem pieprzowym .................................... 206
Stek wołowy z surówką z czerwonej kapusty ..................... 208
Warzywne tagliatelle z sosem z gorgonzoli ........................ 209
9
STRONAAzjatycka patelnia warzywno-makaronowa ....................... 210
Szybkie, lekkie kolacje ................................................ 212
Jednogarnkowe danie pomidorowo-fasolowe .................. 212
Jednogarnkowe danie z soczewicy i warzyw ...................... 212
Zupa z ogórków i awokado ....................................................... 214
Zupa warzywna z kostkami sera .............................................. 214
Zupa paprykowa z migdałami .................................................. 215
Kremowa zupa pomidorowa ..................................................... 215
Kolorowa sałatka liściasta z plastrami indyka ..................... 216
Warzywny miks z kremem jajecznym .................................... 216
Tatar z łososia pod pierzynką z sałaty .................................... 218
Sałatka śledziowa z czerwonym burakiem .......................... 218
Omlet ziołowy z sardynkami ..................................................... 218
Omlet ze szpinakiem i grzybami .............................................. 220
Ragout z curry i jajkami ............................................................... 220
Sałatka z rukoli z faszerowanymi pomidorami ................... 221
Ciecierzyca z pieczonym halibutem ....................................... 221
Sałatka z tuńczykiem ................................................................... 222
Hiszpański garnek rybny ............................................................ 222
Patelnia z okoniem czerwonym i warzywami ..................... 224
Rybne curry ..................................................................................... 224
Stek z warzywnym ratatouille ................................................... 226
Czerwona soczewica z kurczakiem ......................................... 226
Pierś z indyka z kremem z tuńczyka ....................................... 227
Chrupiący kurczak w sezamie z karmelizowanymi
marchewkami ................................................................................. 228
Bibliografia ....................................................................................... 232
SPIS TREŚCI
Pokręcił głową. „Nie ma już nic więcej do zrobienia”, wy-
mamrotał Hans Walz, mój genialny krawiec. Dokładnie
obmierzył mnie w talii, biodrach i pośladkach i złożył pa-
sek do spodni między kciukiem a palcem wskazującym.
W ciągu ostatnich dwóch lat już dwukrotnie musiał zwę-
żać moje ulubione garnitury. „Jeśli jeszcze coś będę musiał
uciąć, ucierpi cały fason. Nie wygląda to dobrze”. W końcu tak
się stało. Nie martwiło mnie to jednak tak bardzo jak jego.
Mogłem usłyszeć gorsze nowiny. Dlatego też wcale nie pró-
bowałem ukryć zadowolonego uśmiechu. „Nowe garnitury!
Akurat taki wydatek to czysta radość”, pomyślałem.
Tak też się stało. Schudłem. Od dobrych trzech lat gram
po gramie spalają się moje zapasy tłuszczu. Nie potrafię po-
wiedzieć, ile dokładnie mi ubyło – od lat nie staję na wadze.
Ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych oraz zaburzeń za-
chowania było u mnie zbyt wysokie. Zauważałem to również
w swoim podejściu do otaczającego mnie świata.
Około trzech lat temu rozpocząłem zmianę swojego
sposobu odżywiania. Na początku jeszcze nieco niepewnie,
a później – konsekwentnie. Od tego czasu ani przez jeden
dzień nie głodowałem, nie biedowałem, nie cierpiałem, nie
zrezygnowałem z ani jednego posiłku, gdy pojawiał się praw-
dziwy głód. Najpierw nie zauważyłem, że tracę na wadze. Do-
piero po kilku miesiącach ze zdumieniem odkryłem, że nie
tylko jedna, ale coraz więcej par spodni stało się luźniejszych
w biodrach. Nie chciałem jednak o tym myśleć. „Nie skupiać
się na tym, nie cieszyć się za szybko”, uspokajałem sam sie-
bie. Zbyt wiele razy w moim życiu miałem już do czynienia
z efektem jo-jo. Dopiero po roku, gdy spodnie trzymały się na
biodrach tylko przy mocno zaciśniętym pasku, a marynarki
wyglądały, jakbym pożyczył je od starszego brata, uwierzy-
11
STRONAłem faktom i zdecydowałem się na wizytę u krawca. Co się
stało? Zaczęło się od badań do mojej książki „Syndrom X oder
Ein Mammut auf den Teller!”*. Jako ekspert nie jest się od-
pornym na naukowe przekonania. Wywierają one wpływ na
nasze zachowanie. Zapoznałem się więc z setkami badań na
temat naturalnego, odpowiedniego dla ludzi sposobu odży-
wiania. Z jednej strony brałem pod uwagę badania archeolo-
gów na temat pierwotnej ludzkiej diety, a z drugiej – analizę
przyzwyczajeń żywieniowych nowożytnych ludów zbierac-
ko-łowieckich. W związku z tym wyszukałem szereg nowo-
czesnych eksperymentów dotyczących przemiany materii,
udowadniających różne aspekty, na które korzystnie wpływa
zmiana sposobu odżywiania na dietę pierwotną.
Wszystkie trzy kierunki badawcze już wtedy jednoznacz-
nie wskazywały na to, że pokarm ubogi w węglowodany,
a bogaty w białka, tłuszcze, zieleninę i błonnik musi być
tym, do czego nawet dziś człowiek jest najlepiej przystoso-
wany, i dzięki temu musi być czymś zdrowym. Wprowadza-
jąc nowoczesną wersję „diety pierwotnej”, miałem przede
wszystkim na uwadze moją nieprawidłowo funkcjonującą
przemianę materii – a zatem moje zdrowie. Pierwszą za-
uważalną zmianą była ogólna poprawa samopoczucia. Za-
skoczyło mnie również zniknięcie „popołudniowej drzemki”
po jedzeniu, która dręczyła mnie przez całe moje życie. Ale
chudnięcie? Z tym tematem byłem obeznany. Ponadto już
w dwóch książkach wyjaśniłem, że człowiek nie ma szans
na długotrwałe schudnięcie, jeśli raz dopuścił do nadwagi.
Ostrzegałem przed ryzykiem i skutkami ubocznymi. „Nigdy
więcej diety”, „szczęście bez diety” – to było moje motto, aby
* Tłumaczenie dosłowne: „Zespół metaboliczny czy mamut na talerzu?”. Książka nie została
jeszcze wydana w języku polskim [przyp. tłum].
PRZEDMOWA
Z WYDANIA PIERWSZEGO
przynajmniej nie przytyć. Kilka miesięcy po pojawieniu się
książki „o mamucie” prof. dr n. med. David Ludwig, endokry-
nolog w bostońskiej klinice uniwersyteckiej, opublikował
esej naukowy, w którym opisał skuteczność zastosowania
alternatywnego sposobu żywienia u młodych osób z nadwa-
gą. Przedstawił w niej alternatywną piramidę żywienia, którą
stosował w swojej praktyce doradczej dotyczącej nadwagi:
piramidę LOGI. Gdy zobaczyłem ją po raz pierwszy, zaparło
mi dech w piersiach: ta piramida żywienia była identyczna
z zaleceniami, które według mojej wiedzy i moich doświad-
czeń mozolnie opisałem słowami w ostatnim rozdziale mojej
książki „o mamucie”. Wiedziałem, że moje zalecenia wywrócą
tradycyjną piramidę żywienia do góry nogami – ale te zalece-
nia pochodziły prosto z harwardzkiej kliniki uniwersyteckiej!
Natychmiast nawiązałem kontakt z prof. Ludwigiem i po-
prosiłem go o zgodę na rozpowszechnianie piramidy LOGI
w krajach niemieckojęzycznych.
W ostatnich latach w przodujących medycznych czasopi-
smach opublikowano szereg badań, które udowadniały bar-
dzo skuteczny wpływ diety o zredukowanej ilości węglowo-
danów (podobnej do diety pierwotnej) na utratę wagi. Fala
low-carb dotarła do medycznego establishmentu. Stało się
dla mnie jasne, że moja własna utrata wagi i widoczna popra-
wa różnych wyników krwi nie były przypadkiem, a zwykłymi
konsekwencjami zmiany sposobu żywienia. W międzyczasie
w setkach wykładów przed lekarzami przedstawiłem meto-
dę LOGI oraz piramidę LOGI. Wielu lekarzy na własnej skórze
przetestowało działanie diety i uznało ją za szczególnie prak-
tyczną oraz zalecało jej stosowanie swoim pacjentom. Kilka
głosów i opisów doświadczeń znajduje się na s. 110-116. Do-
cierały do mnie również listy z pytaniami w stylu: „Co w takim
13
STRONArazie mam jeść?”. Coraz bardziej zachęcało mnie to do tego,
aby napisać w książkę, w której przedstawione będą w zrozu-
miały sposób nie tylko teoretyczne podstawy dla laików, ale
również wskazówki do codziennej praktyki oraz konkretne
przepisy. I oto jest taka książka. Życzę sobie, aby wiele osób
za pomocą zmiany sposobu żywienia tak jak ja odczuło więk-
szą radość życia.
Monachium, początek roku 2003
Dr Nicolai Worm
PRZEDMOWA
Z WYDANIA PIERWSZEGO
Ten years after. Można by również nazwać te lata walki
tytułem piosenki jednego z moich ulubionych rockowych
zespołów z młodzieńczych lat: „Slow blues in C”!
W moim przypadku C to oczywiście węgiel, a blues to jego
wodany. Gdy tradycyjna nauka o żywieniu wciąż i wciąż pro-
pagowała obfite spożywanie węglowodanów przy ograni-
czaniu spożywania tłuszczów oraz białek, ludzie w krajach
uprzemysłowionych stawali się coraz grubsi. W większości
krajów w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci odsetek spo-
żywanych codziennie węglowodanów stopniowo wzrastał.
Malała natomiast ilość spożywanych tłuszczów oraz białek.
Doszło w ten sposób do zwiększenia ilości dostarczanych
kalorii. Stany Zjednoczone były pionierami w tym zjawisku;
stamtąd również pochodzą najlepsze systematyczne analizy
tego trendu. Do dziś nie można w stu procentach udowod-
nić związku pomiędzy większą ilością węglowodanów a nad-
wagą obecną w społeczeństwie, ale wiele wskazuje na to, że
związek ten istnieje.
Trzynaście lat temu wprowadziłem swój program zatytu-
łowany „Zmniejszenie ilości węglowodanów dla osób z nad-
wagą i chorobami następczymi”. Dziesięć lat temu rozpoczą-
łem projekt LOGI. Na początku był to prawdziwy dramat. LOGI
był stale przedmiotem krytyki, a nawet potępienia ze strony
profesjonalnych stowarzyszeń do spraw żywienia i kilku ich
reprezentantów. Z biegiem lat projekt ten zyskiwał wzrastają-
cą akceptację oraz uznanie – na początku przede wszystkim
u jego użytkowników, następnie u ich lekarzy i dietetyków,
a ostatnio – nawet u terapeutów żywienia.
W sierpniu 2013 roku wreszcie nastąpił przełom! W zak-
tualizowanym wydaniu „Narodowej strategii terapii cukrzycy
typu 2” po raz pierwszy porzucony został dogmat o wysoko-
15
STRONAwęglowodanowej diecie dla osób z zaburzeniem metabo-
lizmu węglowodanów1. Doradcy do spraw żywienia są zo-
bowiązani do dawania swoim pacjentom indywidualnych
zaleceń, które uwzględniają czynniki ryzyka oraz cele terapii.
Po raz pierwszy specjalistyczne gremium miało możliwość
oficjalnego doradzania zgodnie z metodą LOGI. Doradcy do
spraw cukrzycy i ich pacjenci nie byli już „outsiderami”, gdy
przyznawali się do stosowania metody LOGI.
W 2014 roku w zaleceniach lekarskich S3 (S3-Leitlinie) pod
tytułem „Profilaktyka i leczenie otyłości” przy współudzia-
le Niemieckiego Stowarzyszenia Żywienia (DGE – Deutsche
Gesellschaft für Ernährung) oraz Niemieckiego Stowarzysze-
nia Medycyny Żywienia (DGEM – Deutsche Gesellschaft für
Ernährungsmedizin) po raz pierwszy przedstawiono diety
o małej ilości węglowodanów jako równie wartościowe alter-
natywy dla faworyzowanych latami diet z małą ilością tłusz-
czów oraz dużą ilością węglowodanów2. Co za ogromny krok
naprzód! Teraz również w tym obszarze terapii można było
wydawać i stosować indywidualne zalecenia żywieniowe.
Zalecenia dotyczące otyłości nie są jeszcze jednak do
końca szczere. Stan badań jednoznacznie wskazuje na to, że
diety niskowęglowodanowe przewyższają diety niskotłusz-
czowe; nie są one bilansowane, a działają na zasadzie „ad libi-
tum”, czyli bez ograniczeń kalorycznych. Oznacza to nie tylko
skuteczniejszą utratę wagi! Zalety dotyczą całego szeregu
ważnych czynników ryzyka4, 5.
Największą zaletą jest to, że ludzie cierpiący na popularną
obecnie „insulinooporność”, czyli zaburzenie metabolizmu
węglowodanów, dzięki zastosowaniu metody LOGI znacznie
zmniejszają czynniki ryzyka – nawet jeśli nie chudną6, 7! Zo-
PRZEDMOWA
Z WYDANIA 12. Z 2014 ROKU
stało to udowodnione w wielu badaniach i metaanalizach.
Ale różnice nie kończą się na „bilansowaniu” i „ad libitum”.
Również w kwestii profilaktyki zalecenia dotyczące otyło-
ści nie nadążają za obecnym stanem wiedzy. Na podstawie
licznych badań długoterminowych można powiedzieć, że
na stosowaniu metody LOGI skorzystać może również wiele
osób zdrowych, jeśli ich codzienne odżywianie prowadzi do
niskich poziomów cukru i insuliny. Spożywanie dużej ilości
węglowodanów, które mają duży wpływ na poziom cukru
we krwi, stanowi duże ryzyko rozwinięcia się cukrzycy oraz
chorób układu krążenia8-11. Dostępnych jest wiele dowodów
potwierdzających tę tezę12-14. Udowodniono, że dla osób
z zespołem metabolicznym i cukrzycą korzystniejsze jest sto-
sowanie diet z niską ilością węglowodanów niż diet o niskiej
zawartości tłuszczu15, 16.
W ostatnich 10 latach zwiększyło się również zrozumie-
nie związków między odżywianiem a fizjologią. Dlatego też
w międzyczasie przestałem uważać „pierwotną tezę” za „zbyt
mało naukową”. Skupiłem się na znaczeniu otłuszczenia na-
rządów wewnętrznych spowodowanego stylem życia. Obec-
nie stłuszczenie wątroby jest centralnym punktem zaburzeń,
które zazwyczaj idą w parze z nadwagą i które niosą za sobą
duże ryzyko dla układu krążenia oraz nerek. Z tego powo-
du na początku tego roku opublikowałem w wydawnictwie
„systemed” książkę pod tytułem „Menschenstopfleber”* bę-
dącą następcą książki „Mammut auf den Teller!”. Każdemu,
kto interesuje się nowo poznanymi związkami pomiędzy
odżywianiem a zespołem metabolicznym, cukrzycą typu 2,
policystycznymi jajnikami i innymi chorobami następczymi,
książka „Menschenstopfleber” przypadnie do gustu. W biblio-
* Dosłowne tłumaczenie: „Ludzkie foie gras”. Książka nie została jeszcze wydana w języku pol-
skim [przyp. tłum].
17
STRONAgrafii do niniejszej przedmowy zainteresowani znajdą wybór
nowych badań oraz artykułów naukowych na temat najważ-
niejszych nowych aspektów niealkoholowego stłuszczenia
wątroby17-20.
Moi sojusznicy z drużyny LOGI oraz ja w ciągu ostatnich
dziesięciu lat otrzymaliśmy tysiące pozytywnych opinii oraz
podziękowań od ludzi, którzy za pomocą zmiany żywienia
na metodę LOGI poprawili stan swojego zdrowia oraz jakość
swojego życia. Daje nam to asekurację oraz zachęca nas do
dalszego działania.
Monachium, czerwiec 2014
Dr Nicolai Worm
PRZEDMOWA
Z WYDANIA 12. Z 2014 ROKU
REWOLUCJA
W ODŻYWIANIU
Świat staje się coraz bardziej krągły. Ludzie są coraz
grubsi. Szczupli dorośli stanowią już rzadkie przykłady,
pulchni stanowią
to
codzienność21. I to wszystko w czasach, kiedy cały świat
wydaje się mieć obsesję na punkcie szczupłości i formy
fizycznej. Co idzie nie tak?
regułę, a naprawdę grubi
To, czy jesteśmy grubi czy szczupli, w niewielkiej części zale-
ży od naszych cech dziedzicznych. Ale ostatecznie to wybra-
ny przez nas styl życia oraz odżywiania decyduje o tym, czy
i w jakim stopniu nasze predyspozycje genetyczne dojdą do
głosu. Jedno jest jasne: organizm odkłada tłuszcz jako rezer-
wy energetyczne na czasy głodu tylko wtedy, gdy dostar-
czamy mu więcej kalorii, niż potrzebuje! Teoretycznie każdy
ma podobne szanse na to, aby zrobić coś ze swoim ciałem.
Utrzymać je w dobrej formie poprzez odpowiednią dietę
oraz regularną aktywność fizyczność. A jednak udaje się to
coraz mniejszej liczbie ludzi.
Powody ku temu daliśmy sobie sami: w ciągu ostatnich
kilkuset lat stworzyliśmy świat, który wymaga od nas coraz
mniejszego zużywania energii. To, co opisujemy jako postęp
i wysoką jakość życia, przysparza nam dużych problemów.
Coraz mniej osób wykonuje pracę fizyczną. Harówka dzisiej-
szej pracy polega na obsłudze myszy komputerowej lub ude-
rzaniu w klawiaturę komputera. Nawet prace wykonywane
w domu dzięki najnowocześniejszej technologii i środkom
chemicznym wymagają coraz mniejszego fizycznego zaan-
gażowania. Coraz większa ilość wolnego czasu zapełniana
jest oglądaniem telewizji i surfowaniem w Internecie22, 23.
Wygodne życie jest piękne i warte starań. Oczywiście ten,
kto ma świadomość swojej figury, uprawia sport tak często,
21
STRONAjak to możliwe. Ale przecież studia fitness, kluby sportowe,
tenis czy golf wymagają wysokich składek członkowskich.
A samo uprawianie sportu zajmuje dużo czasu – to dla wielu
osób powód, aby nie trenować więcej niż raz lub dwa razy
w tygodniu.
W dodatku jemy więcej niż to konieczne. I jemy źle. Po-
nieważ pomimo rosnącej świadomości zdrowia zdrowe je-
dzenie powinno być nieskomplikowane i w rozsądnej cenie;
skutkuje to tym, że coraz chętniej sięgamy po produkty, które
są szybkie i tanie w przygotowaniu – szybkość i wygoda spra-
wiają, że gotowanie staje się zbędne.
Jako że przede wszystkim produkty zbożowe i uzyskiwa-
ne z nich tłuszcze roślinne są coraz tańsze w produkcji, no-
woczesny sposób żywienia składa się w dużej mierze z cukru,
białej mąki lub skrobi oraz tłuszczów roślinnych. Mają one
dużą gęstość energetyczną. Oznacza to, że mają stosunkowo
wiele kalorii na jednostkę objętościową pożywienia; o wiele
więcej niż większość naturalnych produktów spożywczych;
tuczą nas i powodują choroby. Zawierają znikomą ilość war-
tościowych substancji witalnych, takich jak witaminy, związki
mineralne, wtórne substancje roślinne czy błonnik.
Oczywiste jest to, że żyjemy w ekonomicznym paradoksie:
godne wzmianki spalanie energii kosztuje dużo czasu i pienię-
dzy, podczas gdy niezbędne do życia przyjmowanie energii lub
kalorii poprzez jedzenie nie kosztuje praktycznie nic. Te sprzecz-
ne warunki środowiskowe nie mają jednak prawie żadnego
wpływu na nasze geny: w ciągu milionów lat ewolucji rozwinęli-
śmy w sobie program genowy, który wykorzystuje czasy dobro-
bytu, aby zmagazynować jak najwięcej dostarczanej nadwyżki
na gorsze czasy. Pod tym względem otyłe brzuchy są wyrazem
naszego wspaniałego postępu i rozsądnej gospodarki.
REWOLUCJA
W ODŻYWIANIU
Błędy w systemie. Otyłe brzuchy są jednak czymś, do czego nie
powinniśmy dążyć – zwłaszcza ze względów zdrowotnych.
Naukowcy z całego świata od dziesięcioleci szukają sposo-
bu, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się epidemii nadwa-
gi i otyłości. Szukają czarodziejskiego zaklęcia, za pomocą
którego osoby z nadwagą przestałyby tyć. Patentu na zdro-
wie i szczupłą sylwetkę. Przy tym coraz wyraźniej widać, że
zalecenia dotyczące żywienia wydawane w ciągu ostatnich
40 lat były nieprawidłowe: tak długo wśród naukowców pa-
nowało przekonanie, że pożywienie bogate w tłuszcz odpo-
wiedzialne jest za zwiększającą się liczbę osób z nadwagą25.
Uznawano natomiast, że węglowodany pozwalają zachować
dobrą formę i szczupłą sylwetkę26. Eksperci, przekonani o sku-
teczności takiego sposobu odżywiania, zalecają przyswajanie
60 , a nawet 70 kalorii w formie węglowodanów27. Ma to
być nawet pomocne przy zapobieganiu rozwojowi chorób
cywilizacyjnych.
Argumenty stosowane przez naukowców na poparcie tej
tezy brzmią przekonująco. Mimo to nigdy nie zostały nauko-
wo udowodnione!
Opracowana w latach 90. obrazowa piramida żywieniowa
przyczyniła się do tego, że zalecenia te stały się znane we
wszystkich zakątkach świata. Jej przesłanie jest jasne: po-
wstrzymanie się od spożywania dużej ilości produktów po-
chodzenia zwierzęcego – mięsa, drobiu, ryb i jaj. Do sytości
można jeść rzekome „wyszczuplacze” – bogate w węglowo-
dany produkty zbożowe, ziemniaki i ryż.
23
STRONA
Pobierz darmowy fragment (pdf)