Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00273 004711 14273102 na godz. na dobę w sumie
Zdrowie na talerzu, czyli co jeść, żeby się dobrze czuć. 17 zaleceń żywieniowych - ebook/pdf
Zdrowie na talerzu, czyli co jeść, żeby się dobrze czuć. 17 zaleceń żywieniowych - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 40
Wydawca: Wiedza i Praktyka Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-269-3225-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> ekonomia, biznes, finanse
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

'Zdrowie na talerzu, czyli co jeść, żeby się dobrze czuć' to doskonały poradnik pełen zaskakujących wskazówek na temat zdrowego odżywiania. Znajdziesz w nim 17 zaleceń żywieniowych, o których mało kto wie, a które mają przełomowe znaczenie dla naszego zdrowia. Dzięki tym unikalnym radom, sprawdzonym przez lekarzy i pacjentów, w krótkim czasie poprawisz kondycję swojego organizmu. Zyskasz nie tylko więcej energii, lepszą odporność, ale też lepsze samopoczucie i dużo lepszy wygląd. Zupełnie bez wysiłku, bo, jak się okazuje, żeby poczuć różnicę, wystarczy tylko odrobinę zmienić skład dań, które jemy.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

ZDROWIE NA TALERZU, czyli co jeść, żeby się dobrze czuć 17 zaleceń żywieniowych BIBLIOTECZKA ZDROWIA 17 SPiS treśCi 3 5 produktów, które przedłużają życie 7 Surowe jedzenie to samo zdrowie 11 Gotuj tak, by nie zabijać witamin 15 Właściwe odżywianie może obniżyć ryzyko raka 19 Wspomóż swoją przemianę materii – przez jeden dzień pij tylko soki 20 Bądź zdrowy dzięki kiełkom 21 Chcesz być zdrowy – nie tyj! 23 Alkohol obniża inteligencję 24 Podstępny cukier 25 Dobroczynna kawa 26 Czarodziejska moc czekolady 28 Pokochaj kaszę 30 Nakarm dobrze swoje kości 33 Miód dobrodziej 35 Uzdrawiający imbir 37 Zdrowa dieta dla stawów 40 Galaretka w roli głównej Redaktor wydania: Anna Wilk Redaktor naczelna grupy wydawniczej: Aldona Kapica Wydawca: Alina Sulgostowska Kierownik grupy wydawniczej: Julita Lewandowska-Tomasiuk Koordynator produkcji: Mariusz Jezierski Korekta: Bożena Hałuszczyńska, Monika Rychalska Projekt graficzny: Dominika Raczkowska Projekt graficzny okładki: Piotr Fedorczyk Skład: Dariusz Ziach ISBN 978-83-269-3225-0 Copyright © by Wydawnictwo Wiedza i Praktyka, Warszawa 2014 Publikacja „Zdrowie na talerzu, czyli co jeść, żeby się dobrze czuć” jest chroniona prawem autor skim. Przedruk materiałów opubli- kowanych w pub likacji „Zdrowie na talerzu, czyli co jeść, żeby się dobrze czuć” – bez zgody wydawcy – jest zabroniony. Zakaz nie dotyczy cytowania publikacji z powołaniem się na źródło. Wszelkie materiały i treści prezentowane w publikacji „Zdrowie na talerzu, czyli co jeść, żeby się dobrze czuć” mają jedynie charakter eduka- cyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby informacje i dane w nich zawarte były poprawne merytorycznie, jednak nie należy ich trakto- wać jako konsultacji zastępującej osobistą wizytę u specjalisty. Tym samym nie mogą stanowić podstawy do podejmowania jakichkol- wiek działań o charakterze zdrowotnym, a w szczególności do sto- sowania bądź niestosowania określonej terapii, przyjmowania lub nieprzyjmowania leków itp. Wobec powyższego wydawca, redak- torzy ani autorzy publikacji zamieszczonych w niniejszym e-booku nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki podanych w nich informacji. Wydawnictwo Wiedza i Praktyka sp. z o.o. 03-918 Warszawa, ul. Łotewska 9a tel. 22 518 29 29, faks 22 617 60 10, Centrum Obsługi Klienta: tel. 22 518 29 29; faks 22 617 60 10 1 0 L W 1 2 5 produktów, które przedłużają życie Niech jedzenie będzie twoim lekarstwem – te słowa Hipokratesa były kiedyś podstawą prawidłowo komponowanej diety. Obecnie pożywienie ma nas jedynie nasycić. To błąd, bo źle dobrana dieta może być przyczyną chorób, a właściwa potrafi poprawić zdrowie. DDzisiaj jedzenie jest łatwo dostępne. Bary i restauracje fastfood pojawiają się niczym grzyby po deszczu, a gotowe potrawy zalegają na sklepowych półkach. Tego typu daniom bardzo daleko do zdrowego jedzenia. Tymczasem właściwe i zbilansowane poży- wienie jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne. To ono sprawia, że nasza kondycja się poprawia. 1. Fasola – czyni cuda Fasola bardzo długo uważana była za podstawę pożywienia ludzi ubogich. Na szczęście obecnie takie postrzeganie tego warzywa się zmienia i zyskuje ono na popularności. To dobrze, bo fasola dostarcza naszemu organizmowi dużo zdrowego białka. Zawiera też roz- puszczalne w wodzie włókna pokarmowe, które są wykorzystywane przez nasz organizm na wiele sposobów. Dzięki nim na przykład nie czujemy głodu przez dłuższy czas. Fasola zawiera również składniki nierozpuszczalne w wodzie, które zapobiegają zaparciom. Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi więcej błonnika, powinniśmy sięgnąć po czarną fasolę. Znajdziemy w niej 80 procent więcej składników rozpuszczalnych niż w innych rodzajach fasoli. Warzywo to zawiera węglowodany złożone, które są długo trawione, co sprawia, że poziom cukru we krwi nie podnosi się gwałtownie. Fasola ma również pozy- tywny wpływ na nasze serce. Naukowcy odkryli, że osoby jedzące codziennie pół filiżanki fasoli pinto miały cholesterol LDL niższy o 8 procent, przez co były lepiej chronione przed miażdżycą. 3 Nasza rada: Jeśli chcesz przyrządzić fasolę, musisz pamiętać o długim jej gotowaniu. Jeśli chcesz skró- cić ten czas, sięgnij po fasolę sprzedawaną w słoikach. Bardzo dokładnie opłucz ją przed gotowaniem, bo woda w słoiku zawiera dużo sodu. 2. Daktyle – chronią twoje serce Daktyle są bardzo słodkie i mogą być podawane jako deser. W przeciwieństwie do puddingu, lodów lub innych popularnych przekąsek są zdrowe. Stanowią także bogate źródło antyoksydantów, dzięki czemu zwalczamy wolne rodniki skuteczniej, niż jedząc podobne ilości pomarańczy czy brokułów. Spożywa jąc daktyle, chronimy swoje serce. Diabetykom pomagają uniknąć neuropatii cukrzycowej, czyli negatywnego wpływu nadmiaru cukru na układ nerwowy. Nasza rada: Siedem sztuk daktyli odmiany Deglet Nour za- wiera około 4 gramów błonnika. Jeśli jednak jesteś diabetykiem, musisz na nie uważać. Taka mała ilość to aż 140 kalorii i 32 gramy cukru. Unikajmy również daktyli Medjool. Co prawda są one bardziej mięsiste, ale zawie- rają jeszcze więcej cukru i kalorii. 3. Kakao – chroni przed cukrzycą Kakao to bogate źródło flawonoli. Ten związek, który służy roślinom do ochrony, dzia- ła również jako antyoksydant w organizmie ludzkim. Zapobiega chorobom układu krążenia i chroni nas przed cukrzycą. Jak dowodzą najnowsze badania, kakao poprawia wrażliwość na insulinę. Pozwala także utrzymywać poziom cukru we krwi na odpowiednio niskim poziomie. Nasza rada: Czytaj etykiety, bo napis na pudełku: „Kakao” nie zawsze oznacza... kakao. W sprzedaży są substancje słodzące, które mają „kakao” tylko w nazwie. Dlatego sięgaj po sproszkowane kakao bez żadnych substancji słodzących. Jeśli dodasz do niego szczyptę cynamonu, użyjesz dwóch składników obniżających ciśnienie krwi. 4. Migdały i orzechy – zmniejszają ryzyko cukrzycy Migdały i orzechy dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, błon- nika i białka. Według najnowszych badań zapewnia to skuteczną ochronę przed cukrzycą. U kobiet, które przynajmniej pięć razy w tygodniu jadły garstkę (około 30 gramów) orze- chów, ryzyko zachorowania na cukrzycę było mniejsze o 30 procent. 4
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Zdrowie na talerzu, czyli co jeść, żeby się dobrze czuć. 17 zaleceń żywieniowych
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: