Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00294 006891 15378265 na godz. na dobę w sumie
Zdrowo, szybko, tanio. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Zdrowo, szybko, tanio. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: , Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-576-2 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Istnieje wiele teorii na temat zdrowego odżywiania, większość diet wymaga licznych wyrzeczeń, samodyscypliny, nakładu czasu oraz środków finansowych. Jeżeli zależy nam na tym, aby posiłki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, nie musimy od razu stosować rygorystycznej diety. Często wystarczy jedynie odrobinę zmienić składniki naszego menu oraz sposób przyrządzania ulubionych potraw. Przedstawiamy propozycje dań na różne okazje i pory dnia. Znajdą tu państwo przepisy na dania mięsne, mączne, rybne i zupy. Nie zapomnieliśmy też o drobnych przekąskach, ciastach i deserach. Przyrządzenie większości potraw zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Przykładowe przepisy: penne w sosie brokułowym, duszona dynia, kurczak w sosie śmietanowym, zapiekany kalafior, sałatka z serem feta, jabłka z rodzynkami, arbuzowa uczta. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Surówki i sałatki, Przetwory.

 

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

SZYBKIE PRZEKĄSKI SAŁATKA Z ANANASEM Składniki: 1 słoik selera w zalewie 1/2 puszki ananasa 3 jajka 4 łyżki majonezu szczypiorek majeranek curry sól, pieprz Wykonanie Czas przygotowania 10 minut, 1-2 porcje Seler odcedzić i przełożyć do miski. Ananasa odcedzić i pokroić w większą kostkę. Jajka ugotować na twardo, zahartować, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, doprawić do smaku i lekko wymieszać. Całość posypać pokrojonym szczy- piorkiem. Składniki: 2 cytryny 1 torebka ryżu 2 jajka ZUPA CYTRYNOWA 1 i 1/2 l bulionu drobiowego natka pietruszki sól, biały pieprz Wykonanie Czas przygotowania 20 minut, 1-2 porcje Ryż gotować w bulionie około 12 minut. Jajka ubić wraz z sokiem z cytryny. Wlewać po- woli do garnka z bulionem, cały czas mieszając. Dodać przyprawy. Gotować około 3 minut, cały czas mieszając. Zieleninę posiekać i posypać nią zupę. PRZYSTAWKA SZPINAKOWO-ORZECHOWA Składniki: 1/2 kg liści szpinaku 1/2 szklanki orzechów ziemnych 1/2 szklanki orzechów włoskich 5 dag żółtego sera 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy sól Wykonanie Czas przygotowania 20 minut, 1-2 porcje Orzechy i cebulę obrać i drobno pokroić. Szpinak dokładnie umyć, sparzyć i posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulę. Po chwili dodać orzechy. Smażyć, cały czas mieszając, do momentu, aż orzechy będą rumiane. Dodać szpinak, posolić i sma- żyć dalej na małym ogniu około 10 minut. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim szpinak po zdjęciu z ognia. 20 COŚ NA KOLACJĘ PANGA W GALARECIE Składniki: 1/2 puszki zielonego groszku 1/2 puszki kukurydzy 40 dag pangi 3 łyżki żelatyny cytryna włoszczyzna przyprawa typu vegeta ziele angielskie, liść laurowy Wykonanie Czas przygotowania około 70 minut, 4-5 porcji Do garnka wlać 2 litry wody, dodać włoszczyznę i gotować, aż warzywa zmiękną. Następ- nie wrzucić rybę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować około 8 minut. Rybę i włosz- czyznę wyjąć. Rosół przecedzić przez gęste sito i rozpuścić w nim żelatynę. Do półmiska wsypać kukurydzę i groszek. Następnie ułożyć rybę i zalać wywarem z żelatyną. Danie wstawić do lodówki, aż do uzyskania konsystencji galarety. Podawać skropione cytryną. BAGIETKA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI Składniki: 15 dag żółtego sera 2 duże pomidory 1/3 główki sałaty lodowej 2 duże bagietki 15 dag masła 2 cebule 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki soku z cytryny papryka słodka sól, pieprz Czas przygotowania 15 minut, 3-4 porcje Wykonanie Bagietki przekroić na pół i posmarować masłem. Żółty ser pokroić w plastry. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Sałatę podzielić na pojedyncze liście, umyć i osuszyć. Na bagiet- kach rozłożyć sałatę, pomidory i ser. Zapiekać w piekarniku około 5 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać, wymieszać z cebulą, sokiem z cytryny i przypra- wami. Gotowym sosem posmarować bagietki. SAŁATKA Z SEREM FETA Składniki: 20 dag sera feta 10 zielonych oliwek 10 czarnych oliwek 1 czerwona papryka 1 duża cebula, 4 pomidory 2 średnie ogórki kiszone szczypiorek 2 łyżki octu winnego 1/2 szklanki oliwy majeranek, sól, pieprz Wykonanie Czas przygotowania 10 minut, 2-3 porcje Pomidory i ogórki umyć i pokroić w grubą kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Dodać oliwki i pokrojony szczypior. Cebulę obrać, pokroić w talarki i do- dać do sałatki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Skropić oliwą i octem winnym. Na koniec dodać pokrojony w grubą kostkę ser. 22
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Zdrowo, szybko, tanio. Kuchnia polska. Poradnik
Autor:
,

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: