Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00057 005948 15941224 na godz. na dobę w sumie
Zdrowy chleb. Encyklopedia zdrowia - ebook/pdf
Zdrowy chleb. Encyklopedia zdrowia - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-411-6 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Poradnik kulinarny zawiera łatwe i sprawdzone przepisy na chleb, bułki i pieczywo z różnych stron świata, przedstawia wykonanie krok po kroku oraz cenne wskazówki, jak piec chleb w domu, m.in. jak przygotować zakwas, jaką mąkę wybrać. Książkę uatrakcyjniają liczne zdjęcia.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

CHLEB 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 250 ml wody 20 g świeżych drożdży 35 g margaryny 1 żółtko odrobina cukru odrobina pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej pietruszki 2 łyżki posiekanego świe- żego lub suszonego ko- perku 2 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej bazylii 2 łyżki posiekanego świe- żego lub suszonego oregano 1/4 łyżeczki kminku 200 g otrębów sojowych 250 g mąki żytniej 750 g mąki pszennej 700 ml wody 25 g zakwasu w proszku 25 g drożdży w proszku 1 łyżka soli 16 CHLEB ZIOŁOWY Do dużej miski przesiewamy mąki pszenną i żytnią, mie- szamy je i formujemy dołek w środku. W osobnej misecz- ce kruszymy drożdże, dodajemy odrobinę cukru, trochę ciepłej wody oraz mąki, wszystko mieszamy i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły „pracować” i powstał rozczyn. Po tym czasie rozczyn wle- wamy do miski z mąką, dodajemy resztę wody, roztopioną i ostudzoną margarynę, żółtko i sól. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i ela- styczne. Wtedy przykrywamy je lnianą ściereczką i odsta- wiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Powinno podwoić swą objętość. Po około 30-45 minutach w cieście robimy dołek, wsypujemy pietruszkę, koperek, bazylię, oregano, kminek, pieprz oraz sól i jeszcze raz zagniatamy. (Może- my eksperymentować z ziołami i dodać też np. majeranku lub mięty). Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zioła i przy- prawy całkowicie się z nim połączą. Następnie formujemy okrągły lub podłużny bochenek i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekar- nik do 220 stopni i pieczemy chleb przez około 30 minut. Po upieczeniu i odczekaniu aż ostygnie, możemy go poda- wać z masłem czosnkowym. CHLEB SOJOWY Zalewamy otręby sojowe 250 ml wody i odstawiamy do nasiąknięcia. Resztę wody podgrzewamy i miesza- my z drożdżami i solą. Powstały rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Po około 30-40 minutach mieszamy mąki żytnią i pszenną z zakwasem w proszku. Dodajemy do nich rozczyn drożdżowy oraz namoczo- ne otręby. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie miało jednolitą konsy- stencję i będzie odchodziło od ręki. Wtedy przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło. Po około 30-40 minutach ciasto ponownie zagnia- tamy i umieszczamy w foremkach do keksu. Odstawiamy je jeszcze raz na 20-30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy chleb przez 15 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. CHLEB ZDROWY CHLEB OMEGA-3 Z AUTOMATU DO PIECZENIA CHLEBA 350 g mąki pszennej pełno- ziarnistej 250 g mąki żytniej 250 ml wody 150 ml jogurtu naturalnego 70 g zmielonych ziaren siemienia lnianego 60 g pestek słonecznika 1 opakowanie drożdży 1 łyżka mleka w proszku 3 łyżki melasy 2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepako- w proszku wego Przygotowujemy automat do pieczenia. Odważamy 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz 250 g żytniej, dodaje- my sól i mieszamy. Odmierzamy 250 ml wody oraz 150 ml jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej, rozpusz- czamy w nich drożdże, dodajemy olej, mieszamy i całość wlewamy do automatu. Wsypujemy powoli mąkę z solą. Dodajemy mleko w proszku oraz melasę. Wybieramy właściwy program pieczenia (RAZOWY), ustawiamy za- barwienie skórki oraz ilość ciasta. Za pomocą przycisku NASTAWIENIA CZASU możemy opóźnić start progra- mu. Wciskamy przycisk START. Maszyna zaczyna mie- szać składniki. Podczas całego procesu temperatura pie- czenia regulowana jest automatycznie. Zawsze możemy otworzyć pokrywę automatu, kiedy trwa proces ugniata- nia. Dodajemy wtedy siemię lniane oraz pestki słonecz- nika. Automat dokładnie wymiesza wszystkie składniki. Po ugnieceniu masy i rozgrzaniu komory do odpowiednio wysokiej temperatury ciasto zacznie rosnąć. Po zakoń- czeniu procesu pieczenia zabrzmi sygnał informujący, że chleb może być już wyjęty. Równocześnie rozpoczyna się faza utrzymywania ciepła, która trwa 1 godzinę. Formę do pieczenia należy wyjąć za pomocą rękawicy ochronnej lub ściereczki. CHLEB KUKURYDZIANY Odsączamy kukurydzę. Do dużej miski wsypujemy oba rodzaje mąk i dodajemy kolejno: proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i orzeszki pinii. Wszystko razem mie- szamy. W drugiej misce łączymy mleko, maślankę, jajka oraz olej i dodajemy je do suchych składników. Jeszcze raz wszystko razem mieszamy i zagniatamy, aż powstanie gładka masa, wtedy dodajemy kukurydzę i ponownie prze- mieszamy. Ciasto umieszczamy w formie posmarowanej tłuszczem i pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut. 600 g mąki pszennej 400 g mąki kukurydzianej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 400 ml kukurydzy 100 g cukru 50 g prażonych orzeszków pinii 200 ml oleju 300 ml mleka 100 ml maślanki 3 jajka 3/4 łyżeczki soli tłuszcz do formy 18 CHLEB 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 10 g drożdży w proszku 300 ml wody 50 g masła lub margaryny 1 łyżka soli 2 łyżki octu jabłkowego kilka łyżek mleka ziarna słonecznika pestki dyni sezam mak CHLEB Z ZIARNAMI W garnuszku roztapiamy masło lub margarynę i odsta- wiamy do wystudzenia. Łączymy obie mąki z drożdża- mi i solą. Dodajemy ocet, wodę oraz ostudzony tłuszcz i wszystko mieszamy. Z powstałej masy wyrabiamy cia- sto, które odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie je ugniatamy i dzielimy na 5 lub 7 części, z których formujemy kulki. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do piecze- nia i układamy na niej kulki ciasta tak, aby powstał kwia- tek. Następnie czekamy, aż trochę podrosną. Na wierzchu zwilżamy je mlekiem i posypujemy ziarenkami słonecz- nika, pestkami dyni, sezamem oraz makiem, np. każdą kulkę innymi ziarenkami lub na przemian. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy, aż się zarumieni – około 30 minut. Po upieczeniu chleb moż- na kroić w całości lub podzielić na bułki. CHLEB Z ZIARNAMI Z AUTOMATU DO PIECZENIA CHLEBA 240 g mąki typu 1050 240 g mąki żytniej 300 ml wody 1 i 1/2 łyżki margaryny lub masła 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie prasowanych drożdży 60 g płatków z 7 ziarnami lub całe ziarna, np.: – słonecznik – dynia – siemię lniane – sezam – mak Jeżeli stosujemy pełne ziarna, należy je wcześniej na- moczyć. Po kilku godzinach przygotowujemy automat do pieczenia. Odważamy 240 g mąki pszennej i 240 g żytniej, dodajemy sól oraz cukier i mieszamy. Odmierza- my 300 ml letniej wody, rozpuszczamy w niej drożdże oraz margarynę lub masło i całość wlewamy do automa- tu. Wsypujemy powoli mąkę z solą i cukrem. Wybieramy właściwy program pieczenia (RAZOWY), ustawiamy za- barwienie skórki, ilość ciasta. Wciskamy przycisk START. Maszyna zaczyna mieszać składniki. Podczas całego pro- cesu temperatura pieczenia regulowana jest automatycz- nie. Zawsze możemy otworzyć pokrywę automatu, kiedy trwa proces ugniatania. Wtedy dodajemy 60 g płatków z siedmioma ziarnami lub całe ziarna, np. słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam, mak itp. Automat dokładnie wymiesza wszystkie składniki. Po ugnieceniu masy i roz- grzaniu komory do odpowiednio wysokiej temperatury ciasto zacznie rosnąć. Po zakończeniu procesu pieczenia zabrzmi sygnał informujący, że chleb może być już wy- jęty. Równocześnie rozpoczyna się faza utrzymywania ciepła, która trwa 1 godzinę. Formę do pieczenia należy wyjąć za pomocą rękawicy ochronnej lub ściereczki. 20 CHLEB 150 g mąki żytniej 350 g mąki pszennej 330 ml wody 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka kminku 1 łyżka soli 10 g drożdży w proszku 10 g zakwasu żytniego w proszku tłuszcz do formy różne ziarna do posypania chleba (np. słoneczni- kowe) CHLEB MIESZANY W jednym naczyniu łączymy oba rodzaje mąk, drożdże, zakwas. Dodajemy siemię lniane, kminek i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i stopniowo dolewamy letnią wodę, ciągle mieszając łyżką lub mikserem, aż powstanie gład- ka masa. Wtedy odkładamy ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto krótko wy- rabiamy, formujemy bochenek i umieszczamy go w po- dłużnej formie wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zwilżamy go wodą i posypujemy lekko mąką (możemy też posypać ziarnami słonecznika lub innymi). Formę z chlebem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy jeszcze raz na 40 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze wyrosło. W piekar- niku na dole ustawiamy żaroodporne naczynie z wodą. Następnie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni, wkłada- my chleb na środkową półkę i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu czekamy, aż chleb ostygnie. Możemy go ułożyć na ruszcie w otwartym piekarniku. CHLEB CEBULOWY Z AUTOMATU DO PIECZENIA CHLEBA 540 g mąki typu 1050 250 ml wody 1 i 1/2 łyżki margaryny lub masła 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 1 duża posiekana cebula 1 opakowanie prasowanych drożdży Przygotowujemy automat do pieczenia. Odważamy mąkę, dodajemy sól oraz cukier i mieszamy. Odmierza- my 250 ml letniej wody, rozpuszczamy w niej drożdże oraz margarynę lub masło i całość wlewamy do auto- matu. Wsypujemy powoli mąkę z solą i cukrem. Wybie- ramy właściwy program pieczenia (NORMALNY lub BARDZO SZYBKI), ustawiamy zabarwienie skórki, ilość ciasta. Maszyna zaczyna mieszać składniki. Pod- czas całego procesu temperatura pieczenia regulowana jest automatycznie. Zawsze możemy otworzyć pokrywę automatu, kiedy trwa proces ugniatania. Wtedy dodajemy posiekaną cebulę. Automat dokładnie wymiesza wszyst- kie składniki. Po ugnieceniu ciasta i nagrzaniu komory do odpowiednio wysokiej temperatury ciasto zacznie ro- snąć. Po zakończeniu procesu pieczenia zabrzmi sygnał informujący, że chleb może być już wyjęty. Równocze- śnie rozpoczyna się faza utrzymywania ciepła, która trwa 1 godzinę. Formę do pieczenia należy wyjąć za pomocą rękawicy ochronnej lub ściereczki. 22
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Zdrowy chleb. Encyklopedia zdrowia
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: