Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00139 008768 14651686 na godz. na dobę w sumie
Zioła, przyprawy – odporność. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Zioła, przyprawy – odporność. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7898-391-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Książka zawiera praktyczne wskazówki, jak wzmacniać odporność organizmu naturalnymi sposobami, jak wykorzystywać na co dzień lecznicze właściwości ziół i przypraw (m.in. jeżówki, imbiru, żeń-szenia, rumianku, cynamonu, majeranku, mięty, szałwii). W poradniku czytelnik znajdzie też wiele ciekawostek o ziołach, porady kulinarne i kosmetyczne.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Zioła wzmacniające odporność Miętę powinny stosować osoby, które mają problemy trawienne i cierpią na brak apetytu. Każdy amator smaku „świeżości” powinien sięgnąć po napary i dania wzbogacone o miętę pieprzową. Dzięki zawartości mentolu mięta jest wykorzystywana do produkcji pasty- lek do ssania i gum do żucia. Mentol jest także stosowany jako składnik maści łagodzących ból i swędzenie. Uwaga: Mentol nie powinien być stosowany w leczeniu małych dzieci. Należy pamiętać, że liście mięty i napary z nich sporządzane– gdy spożywamy je według zaleceń producenta– nie spowodują u nas skutków ubocznych. Należy być bardziej ostrożnym w przypadku olejku miętowego. Ten olejek przyjmowany w zbyt du- żych dawkach może spowodować żych dawkach może spowodować wymioty, ból brzucha, a nawet pro- wymioty, ból brzucha, a nawet pro- blemy z równowagą i pokrzywkę. MIĘTA PIEPRZOWA Mięta pieprzowa (Mentha piperita) jest popularną rośliną znajdowaną w apte- kach, kuchniach i używaną jako składnik kosmetyków. Surowcem leczniczym są liście mięty. Mięta zawiera olejki eteryczne (główny składnik to mentol), ¦ awonoidy, garbniki, witaminy A i C, żelazo i magnez. Miętę można spożywać nie tylko w postaci naparów, lecz jako dodatek do drinków, ciast i lodów. Wy- korzystuje się ją również w aromaterapii. Picie mięty nie jest wskazane dla osób z wrzodami żołądka, kamienia- mi żółciowymi i dla małych dzieci. Mięta ma właściwości: • wspomagające proces trawienia, gdyż likwiduje wzdęcia i kolki • rozkurczowe • moczopędne moczopędne moczopędne • przeciwbakte- przeciwbakte- przeciwbakte- ryjne • uspokaja- jące • przeciw- wiatrowe • przeciw- zapalne. Galaretka miętowo-cytrynowa 29 Szałwia jest rośliną o szerokim zakresie działania – prócz przemysłu farmaceu- tycznego doceniono ją w przemyśle kosmetycznym i kulinariach. W kuchni szałwię poleca się do wieprzowiny, baraniny, ryb i kaczki oraz dań z po- midorów, fasoli lub innych warzyw. Szałwię w kuchni należy dozować ostrożnie, gdyż posiada gorzki posmak. Z szałwią możemy się także spotkać w drogerii, gdyż jest stosowana do produkcji kremów, szamponów, mydeł i innych naturalnych kosmetyków. Uwaga: Picie zbyt dużych ilości naparu z szał- wią albo spożywanie suplementów ją zawierających, w ilościach innych niż zaleca producent, może spowodować: • wymioty • nudności • kurcze kloniczne • otępienie. • otępienie. otępienie. Zioła i przyprawy SZAŁWIA Szałwia lekarska (Salvia o(cid:7) cinalis) Surowcem leczniczym są liście szałwii i ulistnione szczyty pędów. Szałwia może działać także jako odtrutka wobec toksyn bakteryj- nych. Napar z liści szałwii jest bo- gaty w garbniki, olejki eteryczne, ¦ awanoidy oraz witaminę C i B1. Szałwia charakteryzuje się działaniem: • tonizującym • odkażającym • przeciwbakteryjnym • przeciwpotowym • zmniejszającym zaczerwienienie skóry • zmniejszającym wzdęcia • łagodzącym ukąszenia owadów. Napar z liści szałwii jest szczególnie polecany do picia przy nieżytach układu oddechowego i anginie, a do płukania przy zapaleniu migdał- ków i bólu zębów. Należy pamiętać, że napar przyrządzany do picia po- winien być słabszy niż ten, którego używamy do płukania jamy ustnej. Szałwia może być także użyteczna jako okład zewnętrzny na trudno gojące się rany. Kąpiel z dodat- kiem szałwii pomoże, gdy bory- kamy się z infekcjami skórnymi. 30 Ważne wskazówki • Kupując zioła, wybierajmy te z aptek lub od certy‘ kowanego zielarza. Możemy też kupić zioła w pobliskim sklepie, lecz najważ- niejsze jest to, aby były oryginalnie zapakowane. Nie powinno się kupować ziół bez opakowania, które mogą być zwie- trzałe bądź poddane zbyt długo działaniu promieni słonecznych. • Zioła źle przechowywane, np. w pomieszczeniach o zbyt dużej wilgotności, mogą być narażone na pleśnienie. • Kupując świeże zioła, powinni- śmy się kierować ich wyglądem i zapachem. Rośliny powinny mieć zielone, jędrne liście. Liście o kolorze żółtym lub z plamami, przywiędłe świadczą o tym, że rośliny nie są świeże, a co się z tym wiąże– mają mniej intensywny zapach, ponieważ olejki eteryczne mogły wyparować. • Ziół nie powinno się długo prze- chowywać, gdyż z upływem czasu tracą swój smak i walory odżyw- cze. Po zerwaniu lub zakupie zioła powinno się przechowywać w lodówce, na tej samej półce, co warzywa. Ważne wsk azówk i • Używając ziół do potraw, pamię- tajmy, że powinniśmy je dodawać dopiero do dania gotowego, gdyż gotowanie i poddawanie działaniu wysokiej temperatury sprawia, iż tracą swój aromat i właściwości prozdrowotne. • Dobrą metodą dla zachowania długiej świeżości ziół jest ich zamrażanie w hermetycznych pojemnikach. • Zioła można dodać do różnych produktów. • Ciekawym rozwiązaniem jest sporządzenie likieru ziołowego, który można zrobić na bazie wódki lub spirytusu i dodatku ziół: mięty, szałwii i melisy. • Do stworzenia oleju ziołowego można wykorzystać gałązki orega- no, rozmarynu, bazylii, tymianku, a także koper i miętę. Taki doda- tek ziół do oleju wygląda bardzo dekoracyjnie i nadaje niezwykły aromat smażonemu mięsu i warzy- wom. • Jako dodatek do octu można za- stosować estragon i koper. • Aby „przemycić” zioła do diety, można je wykorzystać do przyrzą- dzenia masła ziołowego. 31 Zioła i przyprawy Pamiętajmy! 1. Niektóre zioła mogą wchodzić w interakcje z zażywanymi lekami, dlatego uważnie czytajmy ulotkę dołączoną do leku. 2. Alergicy powinni zwracać uwagę, czy nie są uczuleni na daną rodzi- nę roślin lub związki bioaktywne w nich zawarte. 3. Przyjmowanie preparatów zbyt często i w dawkach przekraczających zalecane może spowodować zatrucie. 4. Pamiętajmy też, że zbieranie ziół jest sztuką, a zbiór roślin zależy od wielu czynników. Szczegółowe informacje o wystę- powaniu i pozyskiwaniu surowców roślinnych są zawarte w Farmakopei, która jest zwana kodeksem aptecz- nym. Znaleźć tam można szczegóło- we informacje o wszystkich lekach będących w obrocie, ale także o sporządzaniu, przechowywaniu, dawkowaniu surowców roślinnych. Polecamy Przyprawy i zioła Wszystkie przepisy do zdjęć potraw zawartych w tej książce znajdziesz w Przyprawach i ziołach. 32
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Zioła, przyprawy – odporność. Porady lekarza rodzinnego
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: