Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00911 012837 16005544 na godz. na dobę w sumie
Zioła i przyprawy. Encyklopedia zdrowia - ebook/pdf
Zioła i przyprawy. Encyklopedia zdrowia - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-425-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Praktyczny poradnik, w którym znajdziesz kilkanaście popularnych i najczęściej używanych przypraw i ziół – opis ich pochodzenia, smaku, aromatu, przydatność w kuchni, właściwości zdrowotne oraz przepisy kulinarne (m.in. cynamonowe ciasteczka, kawę z kardamonem, ryż z szafranem i warzywami, imbirowy łosoś, ser kozi w pieprzu). Książkę uatrakcyjniają liczne zdjęcia ziół i przypraw oraz potraw w ciekawych aranżacjach.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

CURRY POCHODZENIE Indie i kraje Wschodu WYGLĄD curry jest mieszanką przypraw, m.in.: gorczycy, kurkumy, kolen- dry, kozieradki, gałki muszkatołowej, pieprzu, kardamonu, imbiru, goździków, kminku; ma barwę brunatną (odmiana ze Sri Lanki), czerwoną lub żółtą (odmiana z Indii), zależnie od składu przypraw ostry, łagodny lub słodkawy, w zależności od rodzaju składników zależny od składu, np. curry indonezyjskie jest bardzo aromatyczne SMAK ZAPACH ZASTO- SOWANIE stosowane do ryb, ryżu, warzyw i sosów oraz do ragoût z drobiu, wieprzo- winy lub baraniny; curry jest wrażliwe na wilgoć i światło, dlatego należy je przechowywać w ciemnym, suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu ZALETY stabilizuje pracę układu krążenia i wątroby, przyspiesza wydzielanie żółci 2 h KURCZAK W SOSIE CURRY 2 os. + 1,5 h Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papiero- wym, kroimy na paski o długości 5-7 cm. W misce przygo- towujemy marynatę z sosu sojowego, łagodnego i ostrego curry. Umieszczamy w niej paski kurczaka, dokładnie mie- szamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lo- dówki na 1,5 godz. Cebulę kroimy w piórka, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy rosół drobiowy w prosz- ku. Całość gotujemy, aż cebula będzie miękka (ok. 30 min). Wówczas dodajemy do garnka pomidory, szczyptę kminku i ostrego curry oraz 1/2 łyżki łagodnego curry. Całość gotu- jemy jeszcze 20 min. Następnie wszystko miksujemy, doda- jemy 1 łyżkę słodkiej śmietany i doprawiamy solą oraz cur- ry. Gotujemy ryż w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy, gdy będzie miękki. Paski kurczaka smażymy na oliwie na złoty kolor. Wykładamy na talerz ryż, dodajemy mięso i całość polewamy sosem curry. 2 filety z kurczaka 100 g ryżu 1 średnia cebula 200 ml wody 1 łyżeczka rosołu drobio­ wego w proszku 100 g pomidorów bez skórki (z puszki) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka słodkiej śmietany 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta kminku ostre curry łagodne curry oliwa sól 6 KARDAMON POCHODZENIE Indie, Cejlon WYGLĄD wieloletnia roślina rosnąca dziko, należąca do rodziny imbirowa- tych, najpierw dojrzewa przez 3 lata, następnie owocuje przez oko- ło 10 lat; istotne są torebki z licznymi pomarszczonymi owocami, które odcina się i suszy ostry, intensywny, korzenny kamforowy SMAK ZAPACH ZASTO- SOWANIE ZALETY stosowany zarówno do potraw ostrych, jak i słodkich: mięs, pasztetów, so- sów, ryb, zup (grochowej, rosołu), sałatek, naleśników, ryżu, ciast (pierni- ków, marcepanu, szarlotki), deserów owocowych (musu jabłkowego) i cze- koladowych oraz do kompotu, herbaty i kawy, używa się go również do przyrządzania grzanego wina oraz likierów i win; już jego niewielka ilość dodaje intensywności i ostrości mdłym oraz łagodnym potrawom; wystę- puje w postaci całych ziaren oraz jako proszek poprawia i reguluje trawienie, wspomaga wchłanianie pokarmów, wzmac- nia żołądek i cały organizm, łagodzi bóle reumatyczne, leczy zapalenia jamy ustnej; stosowany także w przemyśle kosmetycznym KAWA MOKKA Z KARDAMONEM 4 os. 20 min 8 pełnych łyżeczek kawy 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka zmielonego kar­ damonu ok. 750 ml wody Kawę mielimy w młynku (najlepiej ręcznym, ale może być także elektryczny). Do miedzianego lub mosiężnego tygiel- ka wsypujemy drobno zmieloną kawę i cukier. Zalewamy wodą (jednak nie do pełna, żeby napar nie wykipiał). Mu- simy pamiętać o zachowaniu proporcji: 1 łyżeczka cukru na 2 łyżeczki kawy. Całość podgrzewamy i natychmiast po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Tę procedurę powtarza- my jeszcze 2 razy. Przy ostatnim gotowaniu wsypujemy kardamon. Kawę podajemy od razu, bez filtrowania. 8
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Zioła i przyprawy. Encyklopedia zdrowia
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: