Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00100 005553 13609712 na godz. na dobę w sumie
Ziołowa apteczka na dziecięce choroby - ebook/pdf
Ziołowa apteczka na dziecięce choroby - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 240
Wydawca: Eureka Język publikacji: polski
ISBN: 9788380794016 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> zdrowie, medycyna >> zdrowie i uroda
Porównaj ceny (książka, ebook (-20%), audiobook).
Niezbędnik zdrowia dla każdej młodej mamy. Ziołowa apteczka zdrowia. Bezpieczne i wypróbowane naturalne sposoby na zdrowie i odporność Twojego maluszka. Zdrowie w pigułce bez pigułek Kuracje leczące najczęstsze dolegliwości ziołowe i naturalne sposoby na grypę, gorączkę, katar, kaszel, anginę, zapalenia gardła, ucha i różne dolegliwości dróg oddechowych. Skuteczne kuracje likwidujące przeziębienia poprzez pocenie, rozgrzewanie ciała kąpielami, masażami. Herbaty i napoje rozgrzewające Kojące okłady i nacierania na przeziębienia Jak radzić sobie z gorączką? Miodowe kuracje wzmacniające i chroniące przed chorobami Sławne kuracje i diety wzmacniające naturalną odporność organizmów dzieci Zdrowie od kuchni 10 przykazań zdrowego odżywiania dzieci Naturalna dieta najlepszą ochroną przed chorobami Ekologiczne karmienie piersią Przepisy na obiadki i słodkości dla maluszków Jeśli jesteś tym, co jesz odstaw śmieciowe jedzenie
Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Ziolowa z calloutami.indd 2 06/08/18 12:31 Ziołowa Ziołowa apteczka apteczka Ziolowa z calloutami.indd 1 06/08/18 12:31 ZBIGNIEW PRZYBYLAK MAGDALENA PRZYBYLAK - ZDANOWICZ Ziołowa Ziołowa apteczka apteczka apteczka apteczka apteczka apteczka ! NA NA DZIECIĘCE DZIECIĘCE CHOROBY CHOROBY � ekologiczna wyprawka � jak zdrowo odżywiać dzieci � przepisy na zdrowe słodkości � leki z ziołowej apteki � szkodliwe kosmetyki Ziolowa z calloutami.indd 3 06/08/18 12:31 Spis treści Znajdziesz łatwiej 6 Wstęp 9 Sławne kuracje wzmacniające naturalną odporoność organizmów dzieci 11 Kuracje leczące najczęstsze dolegliwości przeziębieniowe 34 1. Najlepsze zabezpieczenie – mocny organizm 12 2. Dieta podnosząca odporność 16 3. Miodowe kuracje wzmacniające i chroniące przed chorobami 19 4. Wzmacniające mikstury, proszki i napoje 25 5. Kuracje naturalnymi antybiotykami na wzmocnienie odporności 29 6. Zioła po antybiotykach 31 7. Ile ziółek dla dziecka? 32 1. Praktyczne i skuteczne sposoby obrony przed przeziębieniami, grypą, katarami... 36 2. Najprostsze kuracje likwidujące przeziębienia poprzez pocenie, rozgrzewanie ciała kąpielami, masowaniami, wyparzaniem stóp 43 3. Herbaty i napoje rozgrzewające 45 4. Kojące okłady i nacierania na przeziębienia50 5. Jak radzić sobie z gorączką? 54 6. Gdy dokucza katar 58 7. Gdy dokucza kaszel 66 8. Gdy boli gardło 75 9. Gdy boli ucho 76 Najpopularniejsze leki dla dzieci z ziołowej apteczki domowej 80 Na żołądkowe kłopoty dzieci: wzdęcia, brak apetytu, niestrawności, biegunki 88 1. Domowe ziółka na żołądkowe dolegliwości 90 2. Jagodowe kuracje na jelita i biegunki 91 3. Gdy dokuczają wiatry, gazy i wzdęcia brzucha 93 4. Kompresy na sensacje brzuszne 96 Jak określić odpowiednią dawkę ziół dla dziecka? 86 5. Ziółka na apetyt 99 6. Aromatyczne letnie herbatki ziołowe na różne dolegliwości 100 Jak wyszczupleć i poradzić sobie z nadwagą oraz zaparciami? 102 1. Jak wyszczupleć i poradzić sobie z nadwagą oraz zaparciami? 104 2. Sposoby na zaparcia 108 3. Kuracje wyszczuplające 111 4 Ziolowa z calloutami.indd 4 06/08/18 12:31 1. Gdy boli głowa 136 2. Gdy boli brzuch 142 3. Gdy bolą zęby 146 1. Gdy skóra wrażliwa i „zapalona” 154 2. Na nadmierne pocenie 157 3. Jak uniknąć przegrzania? 160 4. Jak odstraszać komary i owady? 163 1. Na zwichnięcia i naciągnięcia 170 2. Na obrzęki, naderwania i skręcenia 171 3. Na siniaki lód, kapusta i śruta 173 4. Na krwawienia z nosa 175 1. Bez rytmu nie ma zdrowia 118 2. Na nadpobudliwość 122 3. Na nerwy i niepokoje 125 4. Herbaty i kąpiele na moczenie 132 Domowe kuracje na jelitowe pasożyty 113 By dzieci były spokojne i zdrowe, czyli kuracje na niepokoje, nadpobudliwość, bezsenność 116 Podręczne domowe leki na bóle głowy, brzucha i zębów 134 Sposoby na zdrową skórę, nadmierne poty, uczulenia, odparzenia, przegrzania i ukłucia owadów 152 Na pospolite urazy kończyn: zwichnięcia, skręcenia, obrzęki i siniaki 168 Kuracje ziołowe i naturalne na różne pospolite dolegliwości niemowlaków i małych dzieci 176 Szkodliwe substancje w kosmetykach dla dzieci – na co trzeba zwrócić uwagę? 186 Wyprawka dla dziecka w zgodzie z ekologią 194 Najlepsza ochrona przed chorobami, czyli jak zdrowo odżywiać dzieci 202 Walory prostej, naturalnej i ekologicznej diety, czyli powrót do prawdy o karmieniu i odżywianiu 207 Mądre rady najsławniejszego naturalisty 212 Rady córki najsławniejszego naturalisty polskiego 214 10 reguł zdrowego odżywiania dzieci 219 Przepisy na dania dla maluszków 220 Przepisy na zdrowe słodkości dla dzieci 228 1. Na pieluszkowe zapalenia i wypryski 178 2. Pleśniawki i ząbkowanie 182 3. Sposoby i mikstury na dobre kości i przy krzywicy 184 12 komponentów, których warto unikać w kosmetykach 189 5 Ziolowa z calloutami.indd 5 06/08/18 12:31 Znajd(cid:15)ies(cid:15) łatwiej angina 75 any(cid:6)ek 71, 93, 94 apetyt 99 arcyd(cid:15)ięgiel 99 arnika 174 awitamino(cid:15)a 25 Babka 67, 68, 111, 132 Banan 185 Ba(cid:15)ylia 95 Berberys 29 Be(cid:15) c(cid:15)arny 45, 48, 49 Bezsenność 126 Biegunka 90, 91, 100 Błędy 202 Bylica 63 cebula 65,66, 113, 150, 164 chrypka 22, 68 chr(cid:15)an 22, 62, 63, 84 chustec(cid:15)ki nawil(cid:6)ające 197 cielęcinka 222 cytryna 23, 62, 63, 84 cykoria 107 cynamon 233 c(cid:15)arny be(cid:15) 48 c(cid:15)arne jagody 91 c(cid:15)ekolada 238 c(cid:15)osnek 29, 30, 63, 113, 114, 145, 150, 182 c(cid:15)osnek kis(cid:15)ony 30 denaturat 45 dieta podnos(cid:15)ąca odporność 16 dieta uro(cid:15)maicona 16 dynia 113, 114 deserek 231 d(cid:15)iałania profilaktyc(cid:15)ne 12 d(cid:15)ika ró(cid:6)a 23, 28, 39, 46 d(cid:15)iurawiec 99, 132 eg(cid:15)otyc(cid:15)ne owoce 18 gardło 75, 86 ga(cid:15)y 99 geranium 163 glisty84 głód 99 głóg 107 gofry 234 gorąca kąpiel 43 gorąc(cid:15)ka 54, 57 goˆd(cid:15)iki 150 grypa 12, 30, 41 hartowanie 15, 130, 131 herbata na (cid:6)ołądek 146 herbata miętowo- melisowa, any(cid:6)owa 94 herbata witaminowa 17, 28, 39, 45, 48, 132 herbata (cid:15)malin 22 herbata (cid:15) miodem 90 herbata (cid:15)podbiału (cid:15)miodem 72 herbata (cid:15)melisy 83, 100 hy(cid:15)op 159 ile miodu dla d(cid:15)ieci 21 ile (cid:15)iółek dla d(cid:15)ieci 32, 86–87 imbir 71 infekcja 30 inhalacje 61 jar(cid:15)ębina 39 jabłka 93, 233 jagodowa nalewka 93 jagodowa kas(cid:15)ka jaglana 239 jagodowy odwar 93, 182 jelita 100 je(cid:6)yna 111 jogurt 23 kapusta 174 karmienie piersią 209 karob 231 kas(cid:15)a gryc(cid:15)ana 22 kas(cid:15)el 22, 66, 70, 71 kas(cid:15)ka (cid:15)(cid:15)iołami 94 kawa (cid:15)bo(cid:6)owa 107 kąpiel stóp 44, 45 katar 22, 58 kefir 23 kis(cid:15)ona kapusta 113 kleik 83, 108, 216, 217, 219 kminek 94 kolka 91 kompresy 97, 175 koniak 22 koper włoski 75 kosmetyki 199 ko(cid:15)ieradka 27 ko(cid:15)łek 141 krwawnik 99, 132, 175, krople aromatyc(cid:15)ne 167 kuracje miodowe w pr(cid:15)e(cid:15)iębieniach 21 kuracja na w(cid:15)mocnienie 23 kuracje naturalnymi antybiotykami 29 kur(cid:15)e (cid:15)iele 182 len 27, 71, 83, 111, 185 lipa 45, 83 lawenda 53, 101, 163 lód 173, 175 6 Ziolowa z calloutami.indd 6 06/08/18 12:31 malina 27, 45, 48, 85, 111 marchew (na biegunkę) 84 maruna 82 masa(cid:6) wilgotnym ręc(cid:15)nikiem 38 masa(cid:6) stóp 45 migdały 233 mleko (cid:15)miodem 70 modr(cid:15)ew 65 mies(cid:15)anki wys(cid:15)c(cid:15)uplające 111 mięta 72, 100 mięta piepr(cid:15)owa 75 melisa 83, 99, 100 miodowe kuracje 19 miodowe leki na kas(cid:15)el 70 miodowy syrop 71 miodowy syrop (cid:15)c(cid:15)osnkiem 71 miodowy syrop (cid:15)miętą 71 miód 25, 67, 71, 108, 129 miód kor(cid:15)enny 70 miód lipowy 23, 85 miód wielokwiatowy 25, 85 miód pokr(cid:15)ywowo- or(cid:15)echowy 25 mleko 21, 22, 129, 210 nacieranie olejkami 54 nagietek 154, 170 nalewka or(cid:15)echowa 75 nawil(cid:6)anie pomies(cid:15)c(cid:15)eń 37 nerwica 126 nietr(cid:15)ymanie moc(cid:15)u 132 nie(cid:6)yt jelit 23, 95 nowalijki 18 nudności 100 ocet winny 25, 84 oc(cid:15)ys(cid:15)c(cid:15)anie nosa 58 odwar (cid:15)berberysu 29 okłady 50, 75, 144, 170 okłady aromatyc(cid:15)ne 53 olejek kamforowy 65 olejki 136 olejki aromatyc(cid:15)ne 164, 166 otyłość 102 orkis(cid:15) 226, 227 owies (okład) 97 owsiki 84, 113 stopy 131 sweter 45 syrop (cid:15)podbiału 69 s(cid:15)ałwia 75, 101, 152, 159 s(cid:15)c(cid:15)epienia 42 śliwka 234 pęcher(cid:15) 130, 131, 132 piana (cid:15)białek 173 pielus(cid:15)ki 197 pielus(cid:15)kowe (cid:15)apalenie 156 pini 69 pleśniawki 182 płaskórka 237 płukanie nosa 65 pocenie 46, 159 podus(cid:15)ki 138 pokr(cid:15)ywa 29, 111 por(cid:15)ec(cid:15)ka 29 pościel 199 potówki 160 pr(cid:15)egr(cid:15)anie 12, 15, 178 pr(cid:15)emar(cid:15)nięcie 12 pr(cid:15)emęc(cid:15)enie 12 pr(cid:15)e(cid:15)iębienie 21, 25 pstrągowa (cid:15)upa krem 225 rokitnik 23 ropna angina 30 rosołek 224 ro(cid:15)dra(cid:6)nienie 126 rumianek 75, 154, 156, 182 rytm karmienia 209 r(cid:15)odkiew 22 siano (okład) 78, 87 siemię lniane 108 skr(cid:15)yp 132 serwatka 170, 173, śruta 174, słodyc(cid:15)e 206 smak jar(cid:15)ynowy 217 soc(cid:15)ewicowy obiadek 225 sok (cid:15)buraków 27, 68 sok (cid:15)marchwii 214 sosna, świerk 68 tarnina 29 tas(cid:15)nik 195 tatarak 99 termofor 45, 79 trawienie 23 twaróg 139, 171 tymianek 72 tysięc(cid:15)nik 99 ucho 76 ubranka 193 wąchanie cytryny 63 wąchanie dymu (cid:15)piór i cukru 62 worec(cid:15)ki cebulowe 79 wiatry 93 wią(cid:15)ówka błotna 46 wietr(cid:15)enie mies(cid:15)kania 36 wkładki laktacyjne 199 wr(cid:15)os 129 wypar(cid:15)enie nóg 43 wyprawka 200 wywar (cid:15)pędów 69 w(cid:15)dęcia 93 (cid:15)iemniaki (okład na ucho) 79 (cid:15)imny nó(cid:6) 173 (cid:15)imny wychów 15 (cid:15)apalenie krtani 75 (cid:15)apalenie migdałów 30 (cid:15)aparcie 108 (cid:15)awijanie 57 (cid:15)awijanie łydek 58 (cid:15)ąbkowanie 184 (cid:15)bijanie gorąc(cid:15)ki 57 7 Ziolowa z calloutami.indd 7 06/08/18 12:31 8 Ziolowa z calloutami.indd 8 06/08/18 12:31 Wstęp „Jeżeli komar usiądzie ci na głowie, to na pewno bezpieczniej zabić go ręką niż młotkiem”, twierdził jeden ze znanych zielarzy i naturalistów. Dlatego jego zdaniem w kurowaniu pospolitych dolegliwości u dzieci – od kaszlu, niewysokiej gorączki do 39°C, dolegliwości żołądkowych po katary, chrypki, podrapane kolana – najpierw trzeba stosować bardzo łagodne i niepozostawiające ubocznych skutków metody i leki naturalne. Dopiero potem sięgać po silne farmaceutyki (które często działają jak wspomniany wyżej młotek), które aplikować mogą wyłącznie specjaliści. Doświadczenie wielu pokoleń oraz wielu mam, które posiadły elementarną wiedzę o ziołach i naturalnej profilaktyce, potwierdza tę prawdę. Niniejsza książka to obszerny zbiór porad i kuracji naturalnych, dietetycznych  i zielarskich służących leczeniu wielu najczęstszych dolegliwości wieku  dziecięcego, m.in. wszelkich przeziębień, stłuczeń, otarć, bólów brzucha, zębów,  pasożytów, kłopotów żołądkowych, nadpobudliwości i bezsenności… Zawiera  wiele wypróbowanych porad, jak najpopularniejszym schorzeniom zapobiegać  np. poprzez właściwą, prostą, naturalną dietę oraz życie w zgodzie z prawami  natury. Duży rozdział poświęcono wzmacnianiu organizmów dzieci, profilaktyce.  Zebrane porady pokazują, jak niezwykle skuteczne mogą się okazać proste  domowe kuracje, jak pomocne są w leczeniu siły natury, zioła, czyli leki  z najlepszej apteki danej człowiekowi przez Boga.  W książce poruszyliśmy również tematy związane z przygotowaniem  naturalnej i bezpiecznej wyprawki dla maluszka, ale także jakich kosmetyków  dla dzieci używać, by przeciwdziałać alergiom i nie szkodzić skórze.  Zdrowie naszych dzieci to także prawidłowa dieta, dlatego podczas  przygotowywania codziennych posiłków dobrze jest pamiętać o sezonowości,  a także o tym, by wybierać produkty certyfikowane, ekologiczne lub od zaufanych  odbiorców. Zamieściliśmy kilkanaście autorskich przepisów na dania obiadowe  i zdrowe słodkości dla najmłodszych i starszych dzieci. Potrawy przygotowane  były na produktach pochodzących z rolnictwa ekologicznego i przetestowane  na moich dzieciach. Smak sprawiał, że zawsze znikały równie szybko  jak powstawały. Wszystkie porady zawarte w książce mają niewątpliwy walor – są bardzo  proste. Może więc skorzystać z nich każdy opiekun dziecka, jeżeli tylko  znajdzie na to odrobinę czasu. I tego z całego serca życzymy Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz 9 Ziolowa z calloutami.indd 9 06/08/18 12:31 10 Ziolowa z calloutami.indd 10 06/08/18 12:31 Sławne kuracje wZmacniające naturalną odporność organiZmów dZieci 11 Ziolowa z calloutami.indd 11 06/08/18 12:31 Sławne kuracje w(cid:15)macniające naturalną odporność organi(cid:15)mów d(cid:15)ieci 1. Najleps(cid:15)e (cid:15)abe(cid:15)piec(cid:15)enie –mocny organi(cid:15)m Najpewniejszym zabezpieczeniem dzieci przed chorobami – dotyczy to  też każdego innego organizmu – jest, zdaniem medycyny naturalnej, a także  ludowej, silny, odporny organizm, który w czasie pojawiających się zagrożeń,  zwłaszcza epidemii grypy, ale też innych chorób zakaźnych, potrafi zwalczyć je  samodzielnie. Taki silny organizm łatwiej też radzi sobie z rozlicznymi typowymi  dolegliwościami przeziębieniowymi, zranieniami, także okresowymi zaburzeniami  wynikającymi z sytuacji stresowych. ◗ Najprosts(cid:17)e d(cid:17)iałania profilaktyc(cid:17)ne Do najprostszych działań profilaktycznych należy hartowanie organizmu  powietrzem, wodą, przebywanie w wietrzonych i nieprzegrzewanych  pomieszczeniach. Należy również ubierać się stosownie do warunków  pogodowych; bardzo niebezpieczne jest przegrzanie, przepocenie. Lepiej czuć  lekki chłód niż gorąco. Poza tym organizm wzmacnia pijanie napojów miodowych,  herbatek witaminowych, delikatniejsza dieta owocowo-warzywna i mleczno- jarska. Tych reguł warto przestrzegać szczególnie w okresach, gdy zagrożenia są  największe. ◗ Cospr(cid:17)yja chorobom? Co bywa przyczyną zmniejszonej odporności organizmu na infekcje  górnych dróg oddechowych, czyli tzw. przeziębienia, oraz grypę? Naturaliści  wymieniają następujące czynniki. Po pierwsze, brak świeżego powietrza. Po drugie, przemarznięcia, nadmierne wychłodzenie organizmu. Po trzecie,  przemęczenie pracą i brak odpoczynku, a także zły sen. Po czwarte, niewłaściwe  odżywianie. Po piąte, różne obciążenia psychiczne, wstrząsy natury duchowej,  zdenerwowania. Są nawet zalecenia, by nie odwiedzać chorych na grypę  w stanie pobudzenia nerwowego, po silnych przeżyciach. Powyższe rady dotyczą  szczególnie osób, których organizmy są już osłabione, ludzi starszych, a także  dzieci. 12 Ziolowa z calloutami.indd 12 06/08/18 12:31 Niebe(cid:17)piec(cid:17)ne jest pr(cid:17)egr(cid:17)anie ipr(cid:17)epocenie. Lepiej c(cid:17)uć lekki chłód ni(cid:143) gorąco. 13 Ziolowa z calloutami.indd 13 06/08/18 12:31 Najleps(cid:17)e ubranie to „nacebulkę . Tr(cid:17)eba s(cid:17)ybko reagować na sygnały d(cid:17)ieci, gdy (cid:17)głas(cid:17)ają, (cid:143)ejest im (cid:17)aciepło. 14 Ziolowa z calloutami.indd 14 06/08/18 12:31 ◗ Lepiej hartować ni(cid:143) chorować Próbując chronić się przed zachorowaniami i ich nawrotem, należy w miarę  możliwości eliminować niekorzystne czynniki. Działania profilaktyczne  wzmacniające organizm dzieci warto podejmować znacznie wcześniej,  nie tylko jesienią i zimą, szczególnie gdy pory te są wilgotne, co w naturalny  sposób sprzyja plagom przeziębień, infekcji itp. Jeżeli chodzi o działania profilaktyczne długofalowe, to na pierwszym  miejscu stawiać trzeba hartowanie. Szczególnie ważne jest to dla dzieci.  Należy więc latem pozwalać im korzystać z dobrodziejstwa harców  na świeżym powietrzu, kąpieli nawet w dosyć chłodnych wodach,  biegania na bosaka. Codzienne spacery, zabawy na podwórku, i to prawie  podczas każdej pogody, są także rodzajem wzmacniania i zabezpieczania  organizmu. ◗ S(cid:17)kodliwe pr(cid:17)egr(cid:17)ewanie Niezwykle ważne, bardziej nawet niż podawanie środków wzmacniających,  jest unikanie przegrzewania organizmu. Szczególnie cierpią z tego powodu  dzieci, które nadmiernie opatula się już od najmłodszych lat. W rezultacie  często się pocą i przeziębiają, bo silnie rozgrzany organizm przy dosyć  szybkim ochłodzeniu, na przykład przez wiatr, staje się znacznie mniej  odporny. Przeziębienia to głównie skutek gwałtownych różnic temperatur,  na jakie narażone jest ciało, nie tylko zimna, jak popularnie się sądzi. Oczywiście przed przemarznięciem, i to silnym, trzeba organizmy  dzieci, starszych i dorosłych chronić. Ale ogólnie obowiązująca zasada  naturalistyczna głosi, że dużo lepsze jest dla zdrowia uczucie lekkiego nawet  chłodu niż gorąca. ◗ Zimny wychów Obserwacje naturalistów prowadzone przez wieki dowodzą, że „zimny  wychów” o wiele bardziej służy zdrowiu i odporności. Często jednak rodzice  bardzo się go obawiają i chcąc dobrze, tak naprawdę przyczyniają się  do przeziębień swoich dzieci. Ogólna zasada to dobieranie odzieży stosownie do faktycznie istniejących  warunków (nawet zimą nie zawsze potrzebna jest gruba kurtka). Najlepsze  ubranie to „na cebulkę” i trzeba reagować na wszelkie sygnały dzieci, że jest  im za ciepło. Najbardziej trzeba dbać o nogi i stopy, nie dopuszczając do ich  zbytniego wyziębienia i przemoczenia. Przy dużych spadkach temperatury  konieczna jest czapka, przez głowę bowiem ulatnia się prawie połowa  traconego przez organizm ciepła. 15 Ziolowa z calloutami.indd 15 06/08/18 12:31 2. Dieta podnos(cid:15)ąca odporność Inną formą podnoszenia odporności organizmu  w ciągu roku jest jadanie wiosną, latem i jesienią  warzyw, owoców oraz surówek, a także picie soków.  Bardzo cennym środkiem wzmacniającym są listki  pietruszki dodawane do posiłków. Pogryzać trzeba  sałatę, rzodkiewki, koperek również marchew. Wspaniałym  wzmocnieniem dla organizmu są zawsze roślinne kuracje wiosenne.  W maju doskonale robi jadanie lub popijanie soków z pokrzywy. Odświeżająco,  regenerująco działają liście mlecza. czyli mniszka lekarskiego. Napojem godnym  polecenia może być oczyszczający sok brzozy, także napary z jej świeżych listków.  Latem jadać trzeba dużo owoców, najlepiej świeżych, zerwanych w ogrodzie  albo w lesie. Te prosto z krzaków mają największą wartość. Nadal aktualne jest  jadanie wszelkiego rodzaju warzywnych surówek, co pozwala zgromadzić zapas  cennych witamin. ◗ Jesienne w(cid:17)macniające chrupanie Jesienią w jadłospisie więcej powinno być surowych roślin korzeniowych:  marchwi, pasternaku, pietruszki, selerów, porów. Nadal nie należy rezygnować  z zielonych listków pietruszki, selerów, porów, sałat oraz kapust. Warto rozpocząć  kuracje czosnkowe, m.in. sporządzić z niego nalewki, właśnie jesienią bowiem ma on  największą wartość. Dobrze robi również jadanie cebuli, nasion słonecznika, pestek  dyni, orzechów, a od października również jałowca (wystarczą 2–3 jagody rano). ◗ Be(cid:17) monotonii Dieta powinna być jak najbardziej urozmaicana. Nie wolno przesadzać  z jedzeniem tylko jednego rodzaju pokarmu. Dobrze robią przerwy w kuracjach  Warto ro(cid:17)poc(cid:17)ąć kuracje c(cid:17)osnkowe. Dobr(cid:17)e robi jadaniecebuli ipopijanie herbatki (cid:17)rokitnika. Ziolowa z calloutami.indd 16 06/08/18 12:32 – po pewnym czasie organizm znowu lepiej reaguje, lepiej przyswaja składniki  warzyw i owoców. Jesienią warto zacząć popijać herbatki witaminowe z dziko rosnących  owoców, szczególnie z dzikiej róży, prawdziwej witaminowej bomby, berberysu  zawierającego sporo witaminy C i nazywanego potocznie kwaśnicą, z rokitnika. ◗ Surowi(cid:17)nanie(cid:17)aws(cid:17)e (cid:17)drowa Odkąd odkryto witaminy, doceniono w diecie walory naturalnych surowych  pokarmów. Niektórzy radykalni naturaliści uważają nawet, że człowiek powinien  prawie wyłącznie jadać surowe pokarmy, głównie warzywa i owoce. Powołują  się na przykłady długowiecznych, silnych i zdrowych społeczności ludów  prymitywnych. Jadają one bowiem w większości potrawy z surowych płodów  z ogrodów i pól, a ich przedstawiciele są do późnej starości silni i zdrowi. Bez  wątpienia te poglądy są w znacznej części słuszne. Człowiek zdrowy, także dzieci,  powinien jadać stosunkowo dużo niezbyt przetworzonych, a najlepiej surowych  warzyw i owoców. Wtedy bowiem dostarcza organizmowi w diecie wszystkie  potrzebne mu składniki. Jednak jeżeli wcześniej jadaliśmy lub podawaliśmy  dzieciom mało surowizn i nagle od razu chcemy przejść na dużą ich  ilość – ta sama zasada odnosi się też do zmiany diety dorosłych,  osób chorych itp. – to niekiedy możemy narobić sobie szkody. Przy  przechodzeniu na dietę bogatą w surowe warzywa, sałaty, owoce, nowalijki, ale  też produkty zbożowe itp. warto pamiętać o tej zasadzie naturalistycznej. Z tego,  że niektóre ludy lub niektóre osoby jadają dużo surowizn i to zapewnia im zdrowie,  nie zawsze możemy wyciągać jednoznaczne wnioski dotyczące także naszych  organizmów. Dlaczego? ◗ Dobr(cid:17)e (cid:143)uć ipowoli pr(cid:17)ystosowywać Otóż, jak uważa znany szwajcarski naturalista Vogel: „Cywilizacja  zadała nam szereg ran, co spowodowało, że wiele osób ma układ trawienny  tak osłabiony, iż nie trawi surowizny lub trawi ją tylko częściowo. W takich  wypadkach surowe warzywa i owoce powinny stanowić tylko dodatek do dań  17 Ziolowa z calloutami.indd 17 06/08/18 12:32 gotowanych i powinny być podawane w postaci przecierów lub soków.  W ten sposób nie doprowadzi się do wyczerpania organizmu”. Poza tym  warto także przy okazji pamiętać, że surowe produkty powinny być  zawsze dokładnie przeżute i zmieszane ze śliną. Nie należy ich jeść zbyt  szybko, dopiero wtedy organizm skorzysta w pełni z wartości odżywczych  surowego pożywienia. Dania gotowane można jadać szybciej. Zawsze  należy powoli przystosowywać się do jadania surowych warzyw, soków,  także surowych ziół itp. Powoli zwiększać ich ilość w diecie. Wtedy organizm  wytworzy też odpowiednie enzymy do ich prawidłowego trawienia. Powyższe  uwagi są ważne, ale oczywiście nie podważają powszechnej opinii, że surowe  warzywa i owoce są bardzo wartościowe. Warto jednak zachować rozwagę. ◗ Be(cid:17) eg(cid:17)otyc(cid:17)nych rarytasów Współcześnie nastała wielka moda na jadanie surowych warzyw i owoców  krajowych i egzotycznych, także różnych sałat, nowalijek o każdej porze roku. Ta moda,  teoretycznie mająca służyć zdrowiu i dostarczaniu witamin, nie jest jednak najlepsza.  Często nie spełnia pokładanych w niej nadziei głównie dlatego, że kłóci się z jedną  z ważnych zasad naturalistycznych i ekologiczną profilaktyką. Brzmi ona tak: świeże  owoce i warzywa, także sałaty, nowalijki, najlepiej jadać w czasie, gdy dojrzewają one  normalnie w gruncie i w najbliższej okolicy. Nagminne obecnie importowanie różnych  owoców i warzyw z krajów południowych sprawia, że  stykamy się z mikroorganizmami  żyjącymi na liściach, korzeniach i owocach, z którymi kiedyś mieszkaniec Europy  Środkowej nigdy się nie stykał. To zaś oznacza, że mogą one okazać się niekiedy  niebezpieczne zwłaszcza dla organizmów słabszych, dzieci i starszych. Decydując się  więc na konsumpcję różnych surowizn z krajów południowych, warto być ostrożnym.  Wraz ze świeżymi warzywami, sałatami, owocami importowanymi z tych rejonów  pojawiło się zagrożenie zarażenia się bytującymi na nich pasożytami i chorobami  zakaźnymi. ◗ Jakjadać war(cid:17)ywa iowoce (cid:17)krajów południowych? Niektórzy naturaliści twierdzą, że tak samo jak praktykowane jest to w krajach  tropikalnych, nie powinno się jeść na surowo tego, czego nie można zdezynfekować lub  obrać ze skórki. Oczywiście takie środki ostrożności powinny zachować również osoby  podróżujące do tych krajów. Obierając owoc, trzeba też pamiętać, że zanieczyszczenia  mogą być na jego skórce, a nieumyte ręce mogą przenieść je na obrany już owoc.  Pamiętać trzeba również, że surowizna surowiźnie nierówna. Gdy zaczynano  propagować jadanie surowych warzyw i owoców, nie znano jeszcze przemysłowych  metod uprawy roślin, nie stosowano praktycznie nawozów sztucznych, chemicznych  środków ochrony, intensywnych upraw szklarniowych i pod osłonami. ◗ Najlepiej jadać (cid:17)upraw be(cid:17) chemii Innymi słowy na stół trafiały produkty tradycyjnego rolnictwa organicznego,  współcześnie porównywalne do produktów rolnictwa ekologicznego. Ich  składniki są przyswajalne najlepiej. Gdy jadamy surowizny ze współczesnych  18 Ziolowa z calloutami.indd 18 06/08/18 12:32 Decydując się więc nakonsumpcję ró(cid:143)nych surowi(cid:17)n (cid:17)krajów południowych, warto być ostro(cid:143)nym. upraw przemysłowych, zwłaszcza nowalijki, ich skład jest zupełnie inny.  Naturalna kompozycja wielu składników zostaje naruszona, a dodatkowo zawierają  one liczne chemiczne pozostałości. Niekiedy takie zanieczyszczenia uczulają  albo są nieobojętne dla zdrowia, stąd np. sensacje żołądkowe. W sumie takie  nowalijki często są bezwartościowe, a nawet mogą się okazać szkodliwe, gdy jada  się je w większych ilościach. Lepiej więc poczekać na warzywa z własnego ogrodu  lub kupować je od osób stosujących uprawy naturalne. Podsumowując, warto  pamiętać, by jadać warzywa i sałaty najlepiej z własnego ogródka, uprawiane bez  chemii albo ekologiczne. Wówczas sensacji zdrowotnych i zagrożeń będzie mniej. 3. Miodowe kuracje w(cid:15)macniające ichroniące pr(cid:15)ed chorobami Miód warto wykorzystywać w domowych kuracjach dzieci z kilku względów.  Po pierwsze, jest to doskonały produkt wzmacniający organizm. Po drugie, ułatwia  leczenie wielu pospolitych dolegliwości, szczególnie przeziębieniowych. Po trzecie,  po dodaniu miodu np. do herbatek ziołowych lub innych specyfików dzieci chętniej  je spożywają. ◗ Corobić, by miód lec(cid:17)ył najlepiej? Wiele substancji zawartych w miodzie ulega zniszczeniu w temperaturze  powyżej 40 stopni Celsjusza, dlatego najlepiej dodawać go do różnych specyfików,  np. do herbaty, mleka, po ich wystudzeniu. Niektórzy naturaliści twierdzą,  że wiele niemowląt do pierwszego roku życia może reagować na miód lekkim  rozwolnieniem, a nawet biegunką. Dlatego miód warto wprowadzać do diety  dziecka stopniowo. Zwiększa się dawkę od bardzo małej, na końcu łyżeczki  19 Ziolowa z calloutami.indd 19 06/08/18 12:32 Kupując miód dla d(cid:17)ieci, (cid:17)aws(cid:17)e tr(cid:17)eba nabywać go od(cid:17)aufanego ps(cid:17)c(cid:17)elar(cid:17)a. do herbaty, aż do całej łyżeczki. Takie przyzwyczajanie warto prowadzić  rzez 2–3 tygodnie, zwłaszcza gdy dzieci są na miód bardziej wrażliwe. Kupując  miód dla dzieci, zawsze trzeba nabywać go od zaufanego pszczelarza.  ◗ Jesienno-(cid:17)imowe napoje w(cid:17)macniające Przyjmuje się, że profilaktycznie dla wzmocnienia, zwłaszcza w okresach  jesienno-zimowych, dzieciom małym podaje się wraz z herbatą, mlekiem lub  w posiłkach stałych, m.in. dosładzając je, 1 łyżeczkę miodu najlepiej w dwu, trzech  porcjach. Starszym można dawkę zwiększyć do 2–3 łyżeczek dziennie. Przy  przeziębieniach 2 –3 łyżeczki miodu zmieszać ze szklanką przegotowanej wody.  Odstawić na kilka godzin, najlepiej jednak na całą noc. Dodać sok z całej cytryny.  Wszystko wymieszać. Lekko podgrzać i wypić w ciągu dnia w trzech porcjach.  Zamiast soku z cytryny można dodać kilka łyżek domowego lub ekologicznego  soku z maliny, dzikiej róży, jeżyny, czarnej porzeczki. Przed snem taki napój wypić  bardzo ciepły, wskazany jest również dla szybkiego rozgrzania po przemarznięciu.  ◗ Kuracje irady sławnego naturalisty ips(cid:17)c(cid:17)elar(cid:17)a „Miód żywi i leczy” – takie hasło propagował przed laty ksiądz A. Margoński,  sławny w okresie międzywojennym naturalista i pszczelarz, znawca leczniczych  właściwości miodu. Jego rady sprzed lat w zasadzie nadal pozostają  aktualne – zwłaszcza dla tych, którzy pragną sobie sami pomóc domowymi  środkami. Obecnie nasza wiedza o leczniczych właściwościach miodu bardzo  się poszerzyła, istnieje nawet odrębna nauka zajmująca się lekami z pasieki  nazywana apiterapią. 20 Ziolowa z calloutami.indd 20 06/08/18 12:32 ◗ Prosta profilaktyc(cid:17)nasłodka kuracja w(cid:17)macniająca Ksiądz Margoński radził osobom starszym i powracającym do zdrowia  jadanie miodu w małych ilościach codziennie. Uważał, że taka kuracja trwająca  1–2 miesiące działa zbawiennie na ich jelita – łagodzi różne jelitowe niedomagania.  Dzieciom zalecał zjadać co dzień na czczo po dwie łyżeczki miodu. Jego zdaniem  taka ilość reguluje trawienie. Według naturalisty, by wzmocnić organizm,  zwłaszcza jesienią, zimą i wiosną, należy profilaktycznie pić szklankę gorącego  mleka z łyżką miodu. Oczywiście mleko powinno być jak najświeższe, najlepiej  prosto od kozy lub krowy, ewentualnie pasteryzowane, ale nigdy UHT, które jest  produktem martwym biologicznie i w zasadzie bezwartościowym z punktu widzenia  ekologicznej profilaktyki zdrowotnej. Dorośli, zwłaszcza cierpiący na dolegliwości  krążeniowe, mogą dodać do mleka z miodem łyżkę koniaku. ◗ Ile miodu dla d(cid:17)ieci? Według Margońskiego dzieci bardzo drobne, młodsze powinny otrzymywać  miód najlepiej z płynami – w proporcji 2 g miodu na 100 g płynu, czyli około 1/3  małej łyżeczki miodu na szklankę napoju (250 g). Jeżeli miód podaje się takim  dzieciom z pokarmami stałymi, np. z kaszą, można podawać w proporcji 5 g na 100  g pokarmu. Warto wiedzieć, że jedna płaska łyżeczka miodu to około 7–8 g miodu.  Dzieci starsze mogą jeść miód także sam albo z innymi pokarmami.  Współcześni naturaliści oraz apiterapeuci doradzają dorosłym  spożywanie w celach leczniczych najczęściej 1 do 3 łyżek miodu trzy razy dziennie,  czyli od 55 do 185 g tego produktu, przyjmując, że jedna łyżka stołowa to  średnio około 20 g miodu. Dla dzieci ta porcja jest obniżona do 28–56 g dziennie,  co odpowiada 4–7 łyżeczkom do herbaty – jedna łyżeczka to 7–8 g miodu. Dla  niemowląt dawka jest jeszcze mniejsza – 1 łyżeczka, czyli około 7,5 g miodu  dziennie. ◗ Jak(cid:17)a(cid:143)ywać miód, by w(cid:17)mocnić jego d(cid:17)iałanie? Miodem warto słodzić herbatki ziołowe, pokarmy, po prostu używać go zamiast  cukru. Jeżeli zażywa się miód sam, należy go trzymać zawsze dłuższy czas w ustach  i wymieszać dokładnie ze śliną. Margoński już w okresie międzywojennym – gdy  jeszcze nie było intensywnego pasiecznictwa i nie stosowano chemii w rolnictwie  ani silnych, często toksycznych leków i preparatów w ochronie pszczół – radził,  by miód przeznaczony na lekarstwo nabywać u ludzi „sumiennych i pewnych, gdyż  winien być jak najlepszy i najczystszy”. Dzisiaj ta rada jest jeszcze bardziej aktualna.  ◗ Kuracje miodem wdolegliwościach pr(cid:17)e(cid:17)iębieniowych Miód bardzo często stosuje się przy przeziębieniach i różnych dolegliwościach  im towarzyszących, np. kaszlu, chrypce, bólu gardła. Kuracja połączona z piciem  ziół bardzo skutecznie łagodzi dolegliwości, zmniejsza bóle, ułatwia wykrztuszanie,  obniża temperaturę, wzmacnia też organizm, ułatwiając mu walkę z bakteriami  i wirusami. 21 Ziolowa z calloutami.indd 21 06/08/18 12:32 ◗ Nakatar ichrypkę Ksiądz Margoński radził przy katarze i chrypie codziennie przed udaniem się  na spoczynek wypić szklankę wody gotowanej wymieszanej z 2–3 łyżkami miodu.  Woda powinna mieć najlepiej temperaturę nieprzekraczającą 40 stopni Celsjusza, by nie zniszczyć wartościowych składników w miodzie. Dla dzieci oczywiście dawkę  należy odpowiednio zmniejszyć. ◗ Nabóle gardła idres(cid:17)c(cid:17)e W bólu gardła pomaga gorący odwar z jagód jeżyn z miodem. Przy przeziębieniach, dreszczach, grypie, podwyższonej temperaturze doskonała  jest też gorąca herbatka z owoców maliny leśnej – łyżka na szklankę wrzątku  – dosłodzona Po lekkim wystudzeniu solidnie miodem 1–2 łyżkami. Wypić  wieczorem przed udaniem się do łóżka. Podobnie działa herbata z kwiatu  lipy dosłodzona miodem lub herbata z kwiatu lipy z owocami maliny. Przy  przeziębieniach i dolegliwościach dróg oddechowych pomocna może się okazać,  według Margońskiego, herbata zaparzona z jednego liścia pomarańczowego  dosłodzona 2–3 łyżkami miodu. Dorośli mogą dodać do herbaty kieliszek koniaku.  ◗ Nauporc(cid:17)ywy kas(cid:17)el W uciążliwym, uporczywym kaszlu pomocne jest picie małymi łykami  przegotowanego mleka – ale nigdy UHT – dosłodzonego 1–2 łyżkami miodu  lipowego lub wielokwiatowego. W kokluszu ksiądz Margoński radził podawać  dziecku co pewien czas po pół łyżeczki do herbaty letniego miodu. Przy grypie  i podwyższonej temperaturze warto pić mleko z miodem i sokiem z cytryny.  Na szklankę gorącego mleka bierze się łyżkę miodu i 10 kropli soku z cytryny,  dorośli mogą dodać też odrobinę wódki. Przy kaszlu i kłopotach z odksztuszaniem  pomocny bywa odwar z liści babki dosłodzony miodem. ◗ Miodowe leki nakas(cid:17)el (cid:17)r(cid:17)odkwią ichr(cid:17)anem Oto jeszcze inne domowe leki pomocne przy kaszlu towarzyszącym  przeziębieniu i grypie. W maszynce do mięsa na małych sitkach zemleć  lub utrzeć czarną rzodkiew. Wymieszać całość z 4–5 łyżkami miodu lipowego  lub wielokwiatowego. Odstawić pod przykryciem na 1–2 godziny.  Wycisnąć z mieszaniny sok przez lnianą ściereczkę lub bardzo gęste sitko.  22 Ziolowa z calloutami.indd 22 06/08/18 12:32 Na kas(cid:17)el; ły(cid:143)kę świe(cid:143)ego tartego chr(cid:17)anu (cid:17)mies(cid:17)ać (cid:17)2–4 ły(cid:143)kami miodu lipowego. Podawać 3–5 razy dziennie po łyżeczce. A oto drugi przepis. Łyżkę świeżego  tartego chrzanu zmieszać z 2–4 łyżkami miodu lipowego. Odstawić w słoiku  szczelnie zamkniętym do przegryzienia na 2–3 godziny. 2 łyżeczki do herbaty tego  specyfiku zalać szklanką ciepłego mleka i wypić małymi łykami. Kurację powtarzać  codziennie do wyczerpania specyfiku.  ◗ Kuracja naw(cid:17)mocnieniepostresie ichorobie W medycynie ludowej i naturalnej miód najczęściej wykorzystywany jest jako lek  przy przeziębieniach. Znanych jest też wiele kuracji na inne pospolite schorzenia.  Przy osłabieniu, wyczerpaniu, po przebytych chorobach, po stresie, dużym wysiłku  psychicznym warto codziennie wypić szklankę napoju na kwaśnym mleku, najlepiej  wcześniej niegotowanym i kupionym bezpośrednio od rolnika stosującego chów  ekologiczny albo naturalny. Można tez stosować ekologiczny kefir albo jogurt.  Do dwu szklanek zsiadłego mleka dodajemy trzy łyżeczki miodu i 1 świeże żółtko,  ale tylko od kur chowanych naturalnie, oraz 5–6 łyżeczek płatków owsianych, wcześniej najlepiej je sproszkować lub inaczej rozdrobnić. Odstawić na pół godziny.  Potem wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby płatki się rozpuściły.  Potem dodać 2–5 łyżek witaminowego, ale najlepiej niesłodzonego cukrem soku  z czarnej porzeczki, dzikiej róży, rokitnika, ewentualnie cytryny. Wypić łykami  w ciągu dnia. Kurację można stosować z powodzeniem przez kilka dni. ◗ Kuracja poprawiająca trawienieilec(cid:17)ąca nie(cid:143)yt jelit Nieżyt jelit można szybko złagodzić, wypijając powoli szklankę dosyć mocnej  czarnej herbaty osłodzonej połową łyżki miodu. Taką kurację można też  stosować u dzieci powyżej jednego roku życia. Małym dzieciom podaje się  23 Ziolowa z calloutami.indd 23 06/08/18 12:32 Prostą do(cid:17)a(cid:143)ywania miksturą polecaną pr(cid:17)e(cid:17) ojców bonifratrów d(cid:17)ieciom jest miód pokr(cid:17)ywowo- or(cid:17)echowy. 24 Ziolowa z calloutami.indd 24 06/08/18 12:32 napój łyżeczkami lub łyżkami. Jednocześnie należy podawać trzy  razy dziennie po jednym małym, tartym dojrzałym jabłku. Przy  braku apetytu można na kilkanaście minut przed jedzeniem zażyć  łyżeczkę miodu. Dzieciom, w zależności od wieku, można tę dawkę  zmniejszyć. Dla polepszenia trawienia warto pić na kilkanaście minut  przed jedzeniem napój złożony z połowy szklanki przegotowanej wody  albo wody mineralnej z łyżeczką octu winnego oraz łyżeczką miodu. ◗ Napoprawę wyglądu skóry Poprawia przemianę materii oraz wygląd skóry napój miodowo-porzeczkowy lub  miodowo-cytrynowy. Dziennie wypić szklankę napoju sporządzonego ze szklanki  wody oraz 3 łyżeczek miodu i 3 łyżek soku z czarnej lub czerwonej porzeczki  albo pół cytryny. Wodę dosłodzoną miodem z dodatkiem soku pozostawić najlepiej  na kilka godzin. ◗ Kuracja podnos(cid:17)ąca odporność pr(cid:17)y c(cid:17)ęstym pr(cid:17)e(cid:17)iębianiu Przy braku apetytu, ale też awitaminozie, złym obrazie krwi, częstym  przeziębianiu się, braku odporności pomaga napój miodowo-chrzanowy.  Przygotować równe wagowo ilości tartego lub drobno zmielonego chrzanu,  wody przegotowanej i miodu płynnego. Chrzan włożyć do słoika, zalać wodą  i odstawić na 1–2 godziny. Od czasu do czasu dobrze wstrząsnąć. Potem odcedzić  sok przez płótno i wymieszać z miodem wielokwiatowym. Zażywać 2–3 razy  dziennie Po łyżce, dzieciom podawać po łyżeczce. 4. W(cid:15)macniające mikstury, pros(cid:15)ki inapoje Bardzo prostym sposobem wzmacniania odporności organizmu i przez to  zmniejszania jego podatności na infekcje jest systematyczne pijanie różnych  witaminowych napojów, herbatek i mikstur. Takie kuracje są też przydatne  w okresie choroby oraz zaraz po niej. Usuwają również szkodliwe pozostałości  po antybiotykoterapii.  ◗ Miód pokr(cid:17)ywowo-or(cid:17)echowy Prostą do zażywania miksturą polecaną przez ojców bonifratrów dzieciom jest  miód pokrzywowo-orzechowy. Sproszkować równe ilości liści orzecha włoskiego  i pokrzywy. 3– 4 łyżki proszku zmieszać dokładnie z rozgrzanym do płynności  miodem. Uwaga! Miodu nie przegrzewać zbytnio, by nie utracił właściwości  leczniczych. Jadać po łyżeczce, 2–3 razy dziennie Po jedzeniu. Małym dzieciom  podaje się od pół do 1 łyżeczki. W podobny sposób można sobie przygotować  25 Ziolowa z calloutami.indd 25 06/08/18 12:32 Dla w(cid:17)mocnienia odporności organi(cid:17)mu mo(cid:143)napić równie(cid:143) kilka ra(cid:17)y wtygodniu świe(cid:143)y sok burac(cid:17)any (cid:17)war(cid:17)yw (cid:17)upraw ekologic(cid:17)nych. 26 Ziolowa z calloutami.indd 26 06/08/18 12:32 miód pokrzywowy ze sproszkowanych liści tej rośliny. Wykonanie oraz  stosowanie podobne. Warto używać miodu kupionego od zaufanego  pszczelarza i z pasieki nieintensywnej. ◗ Pros(cid:17)ek (cid:17)ko(cid:17)ieradki Ogólnie wzmacniające działanie, zwłaszcza Po chorobach, wychudzeniu mają  mikstury ze sproszkowanych nasion kozieradki. Sproszkować kilka łyżek nasion  tej rośliny w młynku z wiatraczkiem. Dodatkiem podnoszącym smak mogą być  też nasiona anyżku, 1–2 łyżeczki na kilka łyżek nasion kozieradki. Proszek ziołowy  zmieszać w równej proporcji z miodem wielokwiatowym albo powidłami własnej  roboty lub domowym dżemem, konfiturą. W żadnym wypadku nie używać  jako leku przemysłowo wytwarzanych dżemów i konfitur, z powodu obecności  w nich różnych substancji dodatkowych mogących niekorzystnie wpływać  na przyswajanie leczniczych składników. Jadać dwa razy dziennie Po łyżeczce jako  dodatek do posiłków. ◗ Pros(cid:17)ek (cid:17)malin ilnu Na koniec jeszcze recepta na galaretkę oczyszczającą gardło z flegmy. Zemleć  równe ilości nasion anyżu, suszonych owoców malin oraz nasion lnu. 3 łyżeczki  mieszanki rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody z dodatkiem łyżki mączki  ziemniaczanej. Do smaku dodać soku z cytryny, miodu i jakiegoś naturalnego,  domowego soku owocowego, np. z czarnej porzeczki. Zjeść w ciągu dnia w dwu  porcjach, można Po posiłkach.  ◗ Sok (cid:17)buraków Dla wzmocnienia odporności organizmu można pić również kilka razy w tygodniu  świeży sok buraczany z warzyw z upraw ekologicznych. Jednorazowa porcja dla  starszych dzieci według naturalistów to około 50 g, czyli jedna piąta szklanki. Sok  można rozcieńczyć ekologicznym sokiem z marchwi oraz letnią wodą.  27 Ziolowa z calloutami.indd 27 06/08/18 12:32
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Ziołowa apteczka na dziecięce choroby
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: