Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00362 005536 13606810 na godz. na dobę w sumie
Ziołowa magia - ebook/pdf
Ziołowa magia - ebook/pdf
Autor: , Liczba stron: 46
Wydawca: Self Publishing Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-272-4355-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Zapraszamy do magicznego świata ziół...

W książce, dieta odchudzająca i 150 recept na:

- ziołowe napary i wyciągi;

- bałkańskie wina, nalewki, orzechowe konfitury, potrawy z dyni;

- domowe, ziołowe maseczki i kąpiele.

 

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

Ziołowa magia wczoraj i dziś Bałkańskie Ziołowe, lecznicze recepty na różne dolegliwości ciała i duszy Przepisy na soki, ziołowe nalewki, wina, przetwory Dyniowe potrawy zapobiegające otyłości Przepisy na ziołowe maseczki, peelingi, kąpiele… Ziołowa magia… ............................................................................................. 3 Historia czarnego bzu… .................................................................................. 4 Geranium – nie tylko piękny zapach… ............................................................ 6 Niechaj pożywienie będzie twoim lekiem, a lek - pożywieniem. (Hipokrates) . 7 Baba Vanga - znachorka, jasnowidzka ... fenomen ? ..................................... 16 Ziołowe recepty Vangi… ................................................................................ 18 Zioła wczoraj i dziś - stosowanie. ................................................................... 24 Dla urody… ziołowo-owocowe maseczki, peelingi, kąpiele… ......................... 37 Amulety – babcine sposoby na przeciwności losu…........................................ 44 Autorzy: Skarlet Albert © Copyright by Skarlet Albert Projekt okładki: Skarlet Albert / Foto na okładkę: Nenko Lazarov ISBN 978-83-272-4355-3 Wszelkie prawa zastrzeżone. Rozpowszechnianie i kopiowanie całości lub części publikacji zabronione bez pisemnej zgody autora. Ziołowa magia… Wszystkie cywilizacje, na wszystkich kontynentach, stosowały zioła. Już w czasach przed naszą erą, twórca medycyny greckiej Hipokrates (460-370 r. p.n.e) stosował szparagi lekarskie na chore nerki, mak - jako środek nasenny, wierzbowe liście - do usuwania wysokiej gorączki i bólu. W I wieku nasze ery, Dioskoryt, grecki lekarz, wydał zbiór leczniczych roślin. 54 z nich, do dziś jest na liście najczęściej stosowanych. Od zawsze, wierzono w ich moc. Starożytny kronikarz Arian, zapisał opowieść o nimfie, która potrafiła leczyć ziołami, ale też umiała za ich pomocą, doprowadzić ludzi do obłędu. To potwierdza, że chociaż były powszechnie stosowane, jednocześnie obawiano się ich nie pożądanego działania. Zioła, zawsze były kojarzone z magią. Zielarki i zielarze, często bywali czarownikami, którzy przepowiadali przyszłość, mogli rzucić lub zdjąć zły urok. Umieli przygotować cudowny eliksir, amulet... Wybrane zioła, stosowali do uprawiania magii i zwykli ludzie. Można było za ich pomocą zawrócić w głowie wybranemu kawalerowi, robiąc miłosny talizman. Można było zaszkodzić rywalce… Teofrast (322-287r. p.n.e), ojciec botaniki, w swojej księdze o badaniach nad roślinami, wymienia Trację, jako najbogatszy region leczniczych traw w ówczesnym świecie. Szczegółowy opis stosowania ziół przez Traków (dzisiejsza Bułgaria, część Grecji), zamieszcza Grek Dioskurydes (40-90 r.), w pracy o środkach leczniczych. Właśnie na Bałkanach, głównie w Bułgarii, zbieramy od lat ziołowe przepisy leczące ciało i duszę. Bogactwo roślin, które wymieniał Teofrast, nadal istnieje. Jest tu wiele obszarów dziewiczych (szczególnie w górach), ciągle nie skażonych cywilizacją. Zielarze przekazują swoją wiedzę kolejnym pokoleniom. Bałkańskie recepty żyją. Może też dlatego, że ludzie są wielkimi tradycjonalistami, jest ich wiele i często pozostają wierne tym, stosowanym przez naszych pra, pra… dziadów. Od najdawniejszych czasów, zbierając zioła, odprawiano nad nimi modły. Składano ofiary ziemi, w podzięce, za ich dobroczynne działanie. Wg ludowych przekazów tylko te, zbierane z szacunkiem, odwdzięczą się zbieraczowi. Bałkańscy zielarze nadal stosują się do pradawnych zasad, które nakazują: - Zbierać tylko potrzebne części rośliny, nie kalecząc pozostałych, żeby nie pozbawić jej możliwości rozmnażania się. - Nigdy nie zbierać wszystkich ziół jednego gatunku z tego samego rejonu, żeby, nie powodować ich zanikania. - Ciągle zgłębiać wiedzę, żeby nie zbierać zbliżonych wyglądem roślin trujących, czy nie posiadających leczniczych właściwości. - Zioła zbierać tylko wtedy. kiedy jest sucho przez kilka kolejnych dni i suszyć w cieniu, w przewiewnym miejscu. - Wykorzystywać receptury pochodzące od uznanych specjalistów. Historia czarnego bzu… Zioła dodajemy na co dzień do potraw. Często pijamy ziołowe herbatki. Coraz częściej kupujemy w aptekach środki z ziół, owoców, roślin, które mają nas uodpornić, uchronić przed jakąś chorobą, pomóc na jakąś dolegliwość. Zwykle, nie zastanawiamy się, jaka jest geneza stosowania leczniczych roślin. Niektórzy nie wiedzą, że dzięki spostrzegawczości naszych pra.. pra przodków, obserwujących zwierzęta, nauczyliśmy się wykorzystywać właściwości flory. Przykładem jest czarny bez. Łasica ukąszona podczas walki z jadowitym wężem nagle odbiega. To nie znaczy, że się poddaje. Zjada korę bzu i wraca... Jaskółki, na kilka dni przed odlotem na południe, zjadają ziarna. To pomaga im wzmocnić się przed wysiłkiem, jakim jest daleki lot... Zwierzęta pasące się na łąkach jesienią, zjadają duże ilości owoców ... I tak, człowiek, wyciągając wnioski, zaczął wykorzystywać każdą część tej rośliny, odkrywając jej kolejne lecznicze właściwości: odtruwające, wzmacniające, uodparniające, przeciwgorączkowe… Kwiaty czarnego bzu, zbierano przed przekwitnięciem, suszono w zacienionym, przewiewnym miejscu. Po całkowitym wysuszeniu - wykorzystywano ich korony. Herbatka z kwiatów miała chronić przed przeziębieniem i była też stosowana w czasie przeziębienia, jako środek działający napotnie, przeciwgorączkowo. Pomagała na chrypę (działa wykrztuśnie), na stany zapalne górnych dróg oddechowych. Uważano, że jest odpowiednia dla astmatyków, dla cierpiących na reumatyzm czy migreny i nerwobóle. Prababcie zalecały ją też przy stanach zapalnych nerek, układu moczowego (działa moczopędnie). Naparem z kwiatów przemywano rany, oparzenia, oczy. W tym samym okresie co kwiaty, zielarze zbierali liście. Herbatkę z liści stosowano przy zaparciach, chorobie nerek, układu moczowego. Wczesną wiosną, kiedy bez czarny zaczyna się rozzieleniać, zbierano korę. Krojono na małe kawałki. Suszono tak jak kwiaty i liście. Następnie moczono dobę - w wodzie. Małą porcję kory (20g) gotowano z 1/2 litra wody. Przecedzano. Odwar miał dodawać sił, pobudzać aktywność. Ma właściwości odtruwające. Wydobyte wiosną korzenie krojono i suszono. Przygotowywano odwar (tak jak z kory) i moczono w nim paznokcie chore na grzybicę. Owoce zbierano, tylko w pełni dojrzałe i zdrowe. Dobrze umyte, przerabiano na syropy (wg recept na syropy owocowe bez obróbki termicznej (owoce+cukier)). Stały tak 3 tygodnie w ciemnym miejscu. Następnie, przecedzano je przez gęstą gazę, żeby w syropie nie było ziaren owocu, które mogłyby powodować fermentację. Przechowywano w ciemnych butelkach, w chłodnym miejscu. Syrop stosowano jako środek zapobiegający chorobom nowotworowym, wzmacniający odporność organizmu. Zalecano 1 łyżeczkę dziennie. Z pozostałych po przecedzeniu owoców, zalanych wodą (na 1 kg owoców - 3 litry wody), robiono wino, które po 3-4 tygodniach staje się odpowiednie do picia. 1 lampka przed jedzeniem, miała działać jak syrop. Soku z owoców używano do upiększania. Barwiono nim rzęsy, brwi. Z dojrzałych owoców można robić konfitury, soki... Zawierają dużo witaminy B i C. (Niedojrzałe, zawierają substancje trujące. Dojrzałe, zawierają ich mniejszą ilość, którą usuwa gotowanie. Trzeba o tym pamiętać, jeśli zamierza się wykorzystywać czarny bez w codziennej diecie - pod postacią np. dżemu) Bałkański przepis na leczniczy dżem z owoców czarnego bzu: Owoce umyć Zgnieść tak, żeby puściły sok Gotować na umiarkowanym ogniu, do zgęstnienia Przełożyć, gorące do słoików (Stosowanie: 1 łyżeczka przed posiłkiem) Tak przygotowane dżemy, miały zawierać wszystkie wymienione wcześniej zdrowotne właściwości rośliny. Miały również pobudzać energię, działać pozytywnie na trawienie, na skórę, na wzrok. Na Bałkanach dżemy z bzu, czy suszone owoce są nadal często spożywane. Geranium – nie tylko piękny zapach… Geranium - Pelargonium Roseum, Pelargonium Multifidum Geranium jest bardzo popularne na Bałkanach. Świeże listki, dodaje się do kompotów brzoskwiniowych, morelowych, pigwowych, do syropów, dżemów śliwkowych, czereśniowych... Już w starożytności, wykorzystywano tą pięknie pachnącą roślinę, do leczenia ran i guzów. Geranium ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, antydepresyjne, uspokajające. Wdychanie zapachu przez kilka minut, pomaga zasnąć. Olejek - działa oczyszczająco i ściągająco na skórę. Odstrasza komary. Bałkańscy zielarze, zalecają herbatki, zawierające geranium, przy braku apetytu, problemach z ciśnieniem, stresach. Na brak apetytu Wymieszać: -30 g piołunu -40 g centurii pospolitej (tysiącznik) -40 g krwawnika pospolitego -30 g goryczki krzyżowej -30 g geranium 1 łyżkę mieszanki gotować w 1/2 l wody Przecedzić. Pić 3 razy dziennie po 150 ml przed posiłkiem Na obniżenie ciśnienia, regulację poziomu cukru Zmielić: -400 g miodu -20 świeżych listków geranium -4 cytryny -100 g surowych migdałów Dodać 1/2 l miodu Stosować 2 razy dziennie po 1 łyżce, rano i wieczorem, przez 3 miesiące. Po miesiącu przerwy stosować: 2 razy dziennie po 1 łyżce, rano i wieczorem, przez 3 kolejne miesiące Na obniżenie ciśnienia, regulację poziomu cukru Wymieszać: -400 g miodu -20 świeżych, zmielonych liści -20 migdałów (surowych) zmielonych Stosować 2 razy dziennie po 1 łyżce, rano i wieczorem, przez 3 miesiące. Po miesiącu przerwy stosować: 2 razy dziennie po 1 łyżce, rano i wieczorem, przez 3 kolejne miesiące. Geranium stosowała też Baba Vanga, słynna bałkańska zielarka i jasnowidza (jej historia, w dalszej części). -Na nerwy, zalecała listki geranium gotowane w wodzie. 1 listek na 200 ml wody. (Pić 2 razy dziennie po 1 filiżance). -Na nerwobóle i w stanach depresji zalecała herbatkę z geranium i melisy.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Ziołowa magia
Autor:
,

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: